daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old October 14th, 2011, 12:02 PM   #81
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

Quote:
Originally Posted by tuan_wu View Post
Bangunan RM9 juta rosak


BUKIT PAYONG - Cantik di bahagian luar tetapi rupa-rupanya pelbagai kerosakan berlaku di dalam bangunan. Itu gambaran keadaan Pasar Baru Kedai Buloh di sini, yang baru sahaja beroperasi selepas dirasmikan September lepas.

Beberapa peniaga ketika ditemui Sinar Harian mendakwa, terdapat keretakan pada bahagian tepi bangunan itu termasuk sistem aliran air longkang yang tidak berfungsi dengan sempurna, sehingga menyebabkan saluran terbabit tersumbat dan berbau busuk.

Selain itu, atap bangunan pasar baru itu turut dilaporkan mengalami kebocoran.

Seorang peniaga yang ditemui, Mohd Salahuddin Yusof, 31, berkata, kemudahan air juga tidak disediakan di dalam tandas pasar itu menyebabkan keadaan persekitaran menjadi busuk sehingga memberikan kesan buruk kepada peniaga.

“Masalah itu telah berkali-kali dikemukakan kepada pihak bertanggungjawab, namun masih belum ada sebarang tindakan bagi menanganinya. Sewajarnya kekurangan ini diatasi segera untuk memberikan keselesaan peniaga dan pengunjung,” katanya.

Peniaga buah-buahan, Mohd Yusof, 53, pula berkata, pendapa- tan peniaga kini semakin merosot berbanding ketika menjalankan perniagaan di pasar lama Kedai Buloh yang terletak berdekatan bangunan baru berkenaan.

Menurutnya, kemerosotan pendapatan peniaga itu mungkin boleh diatasi jika setiap masalah bangunan pasar dibangkitkan peniaga dapat diselesaikan pihak pengurusan bangunan.

Sebelum ini, Pasar Baru Kedai Buloh yang membabitkan belanja lebih RM9 juta itu dirasmikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin pada 20 September lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita Negeri, Datuk Yahya Khatib Mohamad ketika berucap pada majlis perasmian bangunan itu berkata, pembinaan pasar baru itu adalah contoh jelas keprihatinan kerajaan terhadap golongan peniaga.

Beliau berucap di hadapan lebih 9,000 penduduk yang hadir memeriahkan majlis itu berkata, daerah Marang kini terus maju dan pembangunan untuk masyarakat di kawasan itu tidak pernah dipinggirkan.

“Beberapa premis kedai di bandar Marang juga sedang rancak dilaksanakan dan semua ini adalah hasil sumbangan kerajaan dalam menjaga kebajikan rakyat,” katanya.

Difahamkan Pasar Baru Kedai Buloh berkenaan dibina pada awal 2007 di atas kawasan seluas 1.5 hektar, menempatkan 16 unit kedai makan, 128 gerai kering, buah-buahan dan sayuran, 44 gerai basah dan 18 lot kedai pelbagai barangan.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kedai Buloh, Mohd Nor Omar, 70, berkata, permasalahan peniaga di pasar baru itu telah dikemukakan, tetapi sehingga kini masih menunggu tindakan lanjut pihak bertanggungjawab di pasar itu.

Katanya, pihaknya telah memanjangkan aduan kepada pihak terbabit setelah sering menerima rungutan peniaga dan berharap aduan dibuat mendapat perhatian segera demi menjaga imej kerajaan di mata rakyat.

Sinar Harian akan mendapatkan komen pengurusan pasar berkenaan iaitu pihak Majlis Bandar Raya Kuala Terengganu (MBKT) dalam masa terdekat.


-Sinar Harian Online-
sia2 4 tahun tunggu siap
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old October 16th, 2011, 01:52 AM   #82
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

Quote:
Originally Posted by haikalcool2u View Post
kesibukan di pekan bukit payong
[IMG][/IMG]

By haikalcool2u at 2011-09-20
lagi
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote
Old October 16th, 2011, 01:55 AM   #83
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

Quote:
Originally Posted by haikalcool2u View Post
try buat semula
gambar bukit payong semasa malam
pic bukit payong
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote
Old October 16th, 2011, 10:25 AM   #84
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

trip to bukit payong
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote
Old November 6th, 2011, 04:37 PM   #85
tukul besi
BANNED
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 453
Likes (Received): 0

Pembukaan Bank Muamalat Selari Dengan Pembangunan Besut

BESUT, 1 Nov (Bernama) -- Pembukaan cawangan baru Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) di Taman D Lahar, Kota Putera , di sini, selari dengan pembangunan pesat daerah Besut.

Ini merupakan cawangan Bank Muamalat kedua di Terengganu dan yang kesembilan di pantai timur.

Anggota Dewan Undangan Negeri Kota Putera, Muhammad Pehimi Yusoff berkata sesuai dengan projek pembangunan yang sedang rancak dibangunkan sekarang, pembukaan cawangan Bank Muamalat itu disambut baik oleh penduduk dan golongan usahawan serta korporat.

"Barisan Nasional telah menunaikan janjinya kepada penduduk dengan membuka sebuah bank komersil sepertimana yang dijanjikan ketika menang pilihan raya sebelum ini," katanya ketika diminta mengulas mengenai pembukaan pusat kewangan terbaru di daerah itu.

Menurutnya, dengan kemasukan lebih 1,500 pelajar di cawangan Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza) di Taman Ilmu, Kampung Tembila di Kota Putera awal tahun depan, bank itu sudah pasti bakal memberi banyak manfaat dalam urusan kewangan pelajar.

Katanya, selain Bank Muamalat terdapat juga Bank Simpanan Nasional di Kota Putera untuk orang ramai berurusan dalam hal ehwal kewangan.

-- BERNAMA
tukul besi no está en línea   Reply With Quote
Old November 6th, 2011, 05:46 PM   #86
hazmanazhar
Perantau di Bumi Tuhan
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,228
Likes (Received): 224

Quote:
Originally Posted by tukul besi View Post
Pembukaan Bank Muamalat Selari Dengan Pembangunan Besut

BESUT, 1 Nov (Bernama) -- Pembukaan cawangan baru Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) di Taman D Lahar, Kota Putera , di sini, selari dengan pembangunan pesat daerah Besut.

Ini merupakan cawangan Bank Muamalat kedua di Terengganu dan yang kesembilan di pantai timur.

Anggota Dewan Undangan Negeri Kota Putera, Muhammad Pehimi Yusoff berkata sesuai dengan projek pembangunan yang sedang rancak dibangunkan sekarang, pembukaan cawangan Bank Muamalat itu disambut baik oleh penduduk dan golongan usahawan serta korporat.

"Barisan Nasional telah menunaikan janjinya kepada penduduk dengan membuka sebuah bank komersil sepertimana yang dijanjikan ketika menang pilihan raya sebelum ini," katanya ketika diminta mengulas mengenai pembukaan pusat kewangan terbaru di daerah itu.

Menurutnya, dengan kemasukan lebih 1,500 pelajar di cawangan Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza) di Taman Ilmu, Kampung Tembila di Kota Putera awal tahun depan, bank itu sudah pasti bakal memberi banyak manfaat dalam urusan kewangan pelajar.

Katanya, selain Bank Muamalat terdapat juga Bank Simpanan Nasional di Kota Putera untuk orang ramai berurusan dalam hal ehwal kewangan.

-- BERNAMA
boleh dikatakan Besut ni bandar dia agak berterabur...

pusat komersil kat Jerteh dan pusat pentadbiran kat Kampung Raja

tu pasal bandar Jerteh jadi kecik...kalau disekalikan saya rasa dah boleh
lawan bandar dungun kot....

satu lagi,kerajaan patut bina Bandar Baru di Tembila...takkan student Unisza nak ke Jerteh dalam 20 KM macam tu jugak rasanya
hazmanazhar no está en línea   Reply With Quote
Old November 6th, 2011, 05:56 PM   #87
tukul besi
BANNED
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 453
Likes (Received): 0

secret recipe open soon at jerteh!!!!!!!!
tukul besi no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2011, 01:04 AM   #88
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

takde ke fast food restaurant nak masuk marang/bukit payong?
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2011, 01:16 AM   #89
tukul besi
BANNED
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 453
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by haikalcool2u View Post
takde ke fast food restaurant nak masuk marang/bukit payong?


saya rase elokla kfc dt atau kfc dibuka di bkt payong/marang....orang kite xde ke yg nak invest buke kfc???? sejak akhir2 nie x dengar khabar pulak outlets terbaru kfc masuk terengganu....
tukul besi no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2011, 07:42 AM   #90
mrhehe
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3,123
Likes (Received): 169

Quote:
Originally Posted by tukul besi View Post
saya rase elokla kfc dt atau kfc dibuka di bkt payong/marang....orang kite xde ke yg nak invest buke kfc???? sejak akhir2 nie x dengar khabar pulak outlets terbaru kfc masuk terengganu....
tu ler...org teganu bnyk duit..tp x tau nak generate duit tu mslhnya
mrhehe no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2011, 02:55 AM   #91
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

kat bukit payong dan bdr. permaisuri banyak tanah kosong....bdr. marang banyak shoplot..
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2011, 09:57 AM   #92
org ganu kite
Registered User
 
org ganu kite's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Metro KT™,Terengganu
Posts: 747
Likes (Received): 14

thanks bro haikalcool2u sbb byk post pic kat dlm thread ni...klu ade pic2 terbaru about Jertih-Bandar Permaisuri & Marang-Bukit Payong tlglah post sbb ambe jrg2 je g kat 4-4 bdr ni...klu ade pic highrise kat marang pon lg bgus...
__________________
KUALA TERENGGANU METROPOLIS®
BANDARAYA WARISAN PESISIR AIR©
org ganu kite no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2011, 10:01 AM   #93
org ganu kite
Registered User
 
org ganu kite's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Metro KT™,Terengganu
Posts: 747
Likes (Received): 14

berita 2 ary yg lepas..

KOTA PUTRA IBU DAERAH BARU BESUT
Majlis Kebudayaan Daerah Besut (MKDB), mencadangkan nama “Kota Putera” dijadikan sebagai Ibu Daerah Besut bagi menggantikan Kampung Raja yang diguna pakai sekarang.

Yang Dipertua MKDB, Yusof Kassim berkata, cadangan itu diputuskan selepas usul mengenainya diluluskan tanpa bahas pada mesyuarat agung tahunan ke 32 badan itu yang berlangsung di Balai Budaya Kampung Raja, Besut, semalam.

Katanya, nama Kampung Raja yang digunakan sejak dahulu sudah tidak releven lagi kerana menampakkan ciri-ciri ke kampungan sedangkan ia sebenarnya sudah bertaraf sebuah Bandar Baru.

Bagaimanapun,katanya Kampung Raja yang dijadikan pusat pentadbiran daerah sejak zaman British masih boleh diguna pakai sebagai Kampung Tradisional untuk kawasan sekitarnya sahaja.

Mengambil contoh Kampung Buluh asalnya pusat pentadbiran bagi daerah Setiu, kenapa tidak nama Kota Putera yang lebih komersil dan dijadikan Ibu Daerah Besut yang baru.

“Malah Kota Putera kini lebih sinonim dengan panggilan rasmi apabila kawasan berkenaan sudah diwartakan sebagai salah satu Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN),” katanya.

Yusof seorang aktivis budaya dan politik berkata, sudah sampai masanya pigak terbabit khususnya Kerajaan Negeri mewartakan Kota Putera sebagai pusat pentadbiran daerah dan Ibu Daerah Besut.

Beliau mendakwa, genarasi muda masa kini sebenarnya tidak tahu Kampung Raja sebagai ibu daerah ini, sebaliknya jika bertanyakan mereka semua menjawab “Bandar Jertih” adalah ibu bagi daerah Besut.

Sehubungan itu, beliau akan mengemukakan usul berkenaan kepada pihak berwajib untuk dipertimbangkan demi bagi kesejahteraan rakyat dan pembangunan selaras dengan slogan Kerajaan Negeri “Merakyatkan Pembangunan dan Pentadbiran”.
__________________
KUALA TERENGGANU METROPOLIS®
BANDARAYA WARISAN PESISIR AIR©
org ganu kite no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2011, 10:03 AM   #94
org ganu kite
Registered User
 
org ganu kite's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Metro KT™,Terengganu
Posts: 747
Likes (Received): 14

-del-
__________________
KUALA TERENGGANU METROPOLIS®
BANDARAYA WARISAN PESISIR AIR©
org ganu kite no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2011, 10:33 AM   #95
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

5-10 bukit payong mungkin menjadi kt urban area....macam ampang/damansara kat kl ataupun kok lanas
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2011, 10:35 AM   #96
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

Quote:
Originally Posted by org ganu kite View Post
berita 2 ary yg lepas..

KOTA PUTRA IBU DAERAH BARU BESUT
Majlis Kebudayaan Daerah Besut (MKDB), mencadangkan nama “Kota Putera” dijadikan sebagai Ibu Daerah Besut bagi menggantikan Kampung Raja yang diguna pakai sekarang.

Yang Dipertua MKDB, Yusof Kassim berkata, cadangan itu diputuskan selepas usul mengenainya diluluskan tanpa bahas pada mesyuarat agung tahunan ke 32 badan itu yang berlangsung di Balai Budaya Kampung Raja, Besut, semalam.

Katanya, nama Kampung Raja yang digunakan sejak dahulu sudah tidak releven lagi kerana menampakkan ciri-ciri ke kampungan sedangkan ia sebenarnya sudah bertaraf sebuah Bandar Baru.

Bagaimanapun,katanya Kampung Raja yang dijadikan pusat pentadbiran daerah sejak zaman British masih boleh diguna pakai sebagai Kampung Tradisional untuk kawasan sekitarnya sahaja.

Mengambil contoh Kampung Buluh asalnya pusat pentadbiran bagi daerah Setiu, kenapa tidak nama Kota Putera yang lebih komersil dan dijadikan Ibu Daerah Besut yang baru.

“Malah Kota Putera kini lebih sinonim dengan panggilan rasmi apabila kawasan berkenaan sudah diwartakan sebagai salah satu Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN),” katanya.

Yusof seorang aktivis budaya dan politik berkata, sudah sampai masanya pigak terbabit khususnya Kerajaan Negeri mewartakan Kota Putera sebagai pusat pentadbiran daerah dan Ibu Daerah Besut.

Beliau mendakwa, genarasi muda masa kini sebenarnya tidak tahu Kampung Raja sebagai ibu daerah ini, sebaliknya jika bertanyakan mereka semua menjawab “Bandar Jertih” adalah ibu bagi daerah Besut.

Sehubungan itu, beliau akan mengemukakan usul berkenaan kepada pihak berwajib untuk dipertimbangkan demi bagi kesejahteraan rakyat dan pembangunan selaras dengan slogan Kerajaan Negeri “Merakyatkan Pembangunan dan Pentadbiran”.
kalau 'Fort Prince' lagi hebat
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote
Old November 9th, 2011, 10:37 AM   #97
ashraf abdullah
BANNED
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 245
Likes (Received): 0

biar la bahasa omputih tu kat west coast jer...
ashraf abdullah no está en línea   Reply With Quote
Old November 10th, 2011, 03:43 AM   #98
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

jalan pantai dari KT ke KB memang menenangkan...jalan lawar,pokok,pantai yang masih dara,sungai,
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote
Old November 10th, 2011, 04:52 AM   #99
berukganung
Registered User
 
berukganung's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: kuala terengganu
Posts: 203
Likes (Received): 74

kenapa tread kt disekat.. ada sape2 tau???
berukganung no está en línea   Reply With Quote
Old November 10th, 2011, 04:56 AM   #100
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

Quote:
Originally Posted by berukganung View Post
kenapa tread kt disekat.. ada sape2 tau???
banyak sangat off topic,kuat bergaduh
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 08:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu