daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Sjeverna i Središnja Hrvatska

Sjeverna i Središnja Hrvatska Northern and Central Croatia: Varaždin, Čakovec, Karlovac, Kutina, etc.

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old June 12th, 2012, 10:37 PM   #61
karelcro
Registered User

karelcro's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Trevor McPhee View Post
Rješil?
Hmm..
Oprosti , ali nije li on nekoliko godina bil župan? A nakon toga Štromar (isto HNS) uz mali prekid u međuvremenu.
Po svim zakonima već tada, prije nekih 7-8 godina MORAO je to rješiti, jer je pitanje otpada županijsko a ne gradsko pitanje. Po zakonu, barem.
Cijelo to vrijeme pitanje otpada je visjelo kao mač nad glavama samo, jedino i isključivo nad varaždincima. Nikome drugome iz županije i županijskih vlasti nije bilo stalo do toga više nego do lanjskog snijega.
Što je onda mogao napraviti Čehok unutar vlastitog dvorišta od 59 kvadratnih kilometara? To što je - privremeno rješenje. Naravno na račun varaždinaca, koji su to platili. Svjestan privremenosti istog krenuo je u proces trajnog rješenja dogovorom s privatnim partnerom - Pataftom. To je način i stil rada Čehoka. Tako je radio i garažu i javni prijevoz i dvoranu i sve druge poslove vezane uz grad. Uvijek je rizik natovario privatnom partneru. Nije bio glup.

Neki još uvijek sanjaju o javnim investicijama, stalno čitam po forumima da zašto GRAD nije napravio tu tvornicu a ne Patafta. Grad? Ma jel? Pa da imamo nove Hrvatske šume, HŽ, HEP,HAC, bla,bla,bla...zato jer je DOKAZANO da su takve firme puno, puno učinkovitije od onih "javnih". Javne su upravo to - javni servis za uhljebljivanje.
Grad jedino mora osnovati svoje prijevozničko poduzeće za gradski prijevoz zbog prirode sustava a sve ostalo podjeliti s privatnim partnertima.

No da ne skrećem s teme.
Dvadeset godina se borimo sa svima oko otpada. Svi su nas iskoristili. Prvo HDZ preko Kneginca, koji je imao savršen "stroj za ucjenu" omraženih lijevo orjentiranih varaždinaca. To je trajalo godinama.
Onda je došao Čehok na vlast pa je uspio završiti priču s Knegincem i rješiti to privremeno koalicijom s Čačićem. Mislio je, rješiti će problem preko županije...idila je kratko trajala, nekih dvije-tri godine. Međutim niti tada županija nije problem rješila. Niti blizu.
Nakon svih tih razočarenja i izdaja konačno je Čehok odlučio problem rješiti sam. Zar mu možemo zamjeriti? Ako zamjeramo njemu onda PRVO trebamo zamjeriti HDZu, zatim svim političarima koji su donosili te zakone, zatim HNSu koji u osam godina što je na vlasti u županiji problem rješio nije , a morao je po zakonu, pa tek onda Čehoku.
A što mi radimo? Čehoka šaljemo u zatvor zbog dogovora s Pataftom. I to nakon što je tvornica izgrađena. Nevjerojatno.
Da se išlo natječajnim putem, SIGURAN SAM, tvornica još nebi bila niti u nacrtima. Pogledajte primjer duplanja istočne obilaznice...kolko godina se već najavljuje. Pa još ništa od prve lopate. Zašto? Vjerojatno je u tijeku neki žalbeni rok neke firme...
Zato smatram potpuno ispravnim odluku Čehoka da se dogovori direktnom pogodbom s Pataftom. Tim prije što je to tada BILO PO ZAKONU!

I ajde, nek onda Čačić i rješi problem..samo na koji način? S Pataftinom tvornicom sigurno ne. Što će onda? Opet otvoriti klasični deponij negdje? Na stari način? "Zakopaj u rupu u zemlji"? Vraćamo se u 19 stoljeće?
A što sa tvornicom i izigranim privatnim partnerom koji se zadužio preko glave kod banaka nebi li izgradio tu tvornicu? Jebe vam se? I za 400 varaždinaca koji rade u njegovim firmama? I za potpuno nelegalno gaženje svih ugovora sa T7 grupom koji šalju PREKRASNU sliku o odnosu prema poduzetnicima u ovome gradu...? I za gubitak stotinjak novih radnih mjesta? I za činjenicu što će novac kojim ćemo financirati zbrinjavanje otpada iz našeg džepa odlaziti u nečije džepove izvan ovoga grada ? Neće ostajati našim ljudima...
Pa ako vam se za sve to hebe , dragi moji varaždinci , onda vi zbilja nemate nimalo ljubavi za taj naš napaćeni grad i njegove stanovnike...
karelcro no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old June 12th, 2012, 10:40 PM   #62
karelcro
Registered User

karelcro's Avatar

Quote:
Originally Posted by palomas View Post
Ja sam bio danas popodne u Brezju, imao sam tu čast i zadovoljstvo obići je! Imam i fotke, barem onoga što se je smjelo fotkati..

Uglavnom, u tvornici se uopće (apsolutno) ništa ne spaljuje, nego se sve odvaja, separira, sortira, usitnjava, odvaja.. i sve u tome stlu.

Umjesto spaljivanja otpada evoluiralo se je do oporabe, i proizvodnje - reciklaže sirovina, a ono što ostane nakon takve obrade je gorivo ili materijal koji se može koristiti kao energent u svakom većem ložištu (termelektrane, cementare, toplane, i slično).
Ovaj zadnji odjeljak ti ima puno logike evoluiralo se je da se ne spaljuje, nego se odvaja pa se onda tak odvojeno može spaliti u toplanama

Moderni postupci spaljivanja su daleko najekološkiji načini zbrinjavanja neorganskog otpada, i ne govorim o klasičnom spaljivanju nego plazma postupcima i sličnom.
Old June 12th, 2012, 11:13 PM   #63
palomas
Registered User

palomas's Avatar

Likes (Received): 18

Quote:
Originally Posted by karelcro View Post
Ovaj zadnji odjeljak ti ima puno logike evoluiralo se je da se ne spaljuje, nego se odvaja pa se onda tak odvojeno može spaliti u toplanama .
Jesi li i inače tako pametan svaki dan, ili ti je tako samo danas? Ako se iz ukupnog otpada izdvoji organski otpad, pa metali, pa PET i druge vrste plastike, tko to tvrdi da će se sve to na kraju spaljivati odvojeno?

To tvrdiš ti, i još se smiješ vlastitoj "domišljatosti"..
palomas no está en línea   Reply With Quote
Old June 13th, 2012, 05:49 PM   #64
karelcro
Registered User

karelcro's Avatar

Quote:
Jesi li i inače tako pametan svaki dan, ili ti je tako samo danas? Ako se iz ukupnog otpada izdvoji organski otpad, pa metali, pa PET i druge vrste plastike, tko to tvrdi da će se sve to na kraju spaljivati odvojeno?

To tvrdiš ti, i još se smiješ vlastitoj "domišljatosti"..
Pa sam si napisao ovo:

Umjesto spaljivanja otpada evoluiralo se je do oporabe, i proizvodnje - reciklaže sirovina, a ono što ostane nakon takve obrade je gorivo ili materijal koji se može koristiti kao energent u svakom većem ložištu (termelektrane, cementare, toplane, i slično).

Napisao si žešću glupost i sad se vadiš. Kao prvo ne barataš elementarnim pojmovima, oporaba je svaki postupak ponovne obrade otpada radi njegovog korištenja u materijalne i energetske svrh.

A ti si gore napisao da se evoluiralo umjesto spaljivanja do oporabe , a oporaba je pojam koji u sebi sadrži splaljivanje radi dobivanja energije (termoelektrane, cementare, toplane).
I na kraju zaključio sve da se takav oporabljeni(obrađeni) materijal može spaliti, pa čemu tolka zahtjevna obrada, ako se je mogao odmah spaliti

I ovo kaj si ti gore napisao da tvrdim nisam nigdje napisao, možda ti je vikend malo ranije počeo( )?
Old June 13th, 2012, 10:43 PM   #65
grofBombelles
BANNED

Likes (Received): 5

Karelcro, ja mislim da je Palomas prilično shvatljivo napisao da se ovdje ne spaljuje SVE, nego samo ono što ostane nakon ekstrakcije sirovina podobnih za reciklažu. NHF, ali ovdje su tvoji argumenti slabiji.
grofBombelles no está en línea   Reply With Quote
Old June 14th, 2012, 09:35 AM   #66
palomas
Registered User

palomas's Avatar

Quote:
I na kraju zaključio sve da se takav oporabljeni(obrađeni) materijal može spaliti, pa čemu tolka zahtjevna obrada, ako se je mogao odmah spaliti
Ako se iz (ukupnog) otpada prvo izdvoji organski otpad, pa metali, razne vrste plastika, gume, papira... i sve to ode na reciklažu, količina materijala koji će se spaljivati ispadne daleko manja.

Koji dio toga ti nije jasan, tj. znam da ti je jasan, samo ne želiš priznati? Jesi li možda iskoristio priliku i posjetio tu tvornicu? Mogao si vidjeti ugrađene najmodernije (ogromne) strojeve, koji služe upravo za to - za izdvajanje ili separaciju točno određenih materijala iz ukupne mase.

Njemački, austrijski i drugi gradovi koriste tu istu tehnologiju, izgleda da samo tebi nije nešto jasno?

Old June 14th, 2012, 11:47 AM   #67
karelcro
Registered User

karelcro's Avatar

Quote:
Originally Posted by grofBombelles View Post
Karelcro, ja mislim da je Palomas prilično shvatljivo napisao da se ovdje ne spaljuje SVE, nego samo ono što ostane nakon ekstrakcije sirovina podobnih za reciklažu. NHF, ali ovdje su tvoji argumenti slabiji.
Nije, sorry.
Onda ni ti neznaš kaj je to oporaba, recikliranje odnosno MBO ili ih ko većina ljudi mješaš.

Meni je jasan princip rada MBO-a , ali vama nije.

MBO u sebi uopće ne sadrži spaljivanje, nego MEHANIČKU(ustinjvanje, pelatizacija, drobljenje mljevenje, prosijavanje i separacija) i BIOLOŠKU OBRADU(biosušenje, biostabilizaciju i kompostiranje). A kaj će se napraviti s ovim ostatkom nije u domeni MBO-a, dal će to oni odložiti ili će spaliti.

A ovo kaj si ti mislio napisati je OBRADA, a ne OPORABA otpada. Nakon obrade taj otpad ide na oporabu odnosno korištenje u materijalne ili energetske svrhe, znači nije se evoluiralo do OPORABE nego do OBRADE.

Drugo, nisu mi je jasno to hodočašćenje i pozivi na hodočašćenje u tvornicu, niti je od građana Varaždina, niti bude se besplatno zbrinjavalo smeće ,drago mi je kaj je to u našem kraju i kaj je to jako moderan u suvremen način gospodarenja otpadom, ali je cijeli projekt je pokrenut pod jako sumnjivim okolnostima koje će se nadam se već jednom rasčistiti, iako je indikativno da je rađeno bez natječaja, da su cijene po toni bili malo "čudne" itd. itd. .
Old June 14th, 2012, 12:21 PM   #68
student@vz
I see genius in everybody

student@vz's Avatar

Likes (Received): 9

Quote:
Gle moja kokakola !!

Neznam šta se na grdim slikama tolko razbacujete raznim 'modernim postrojenjima' i raspravljate besno o njima... Ispada ko obično izdr(http://clutch.mtv.com/2012/03/06/fapping-gifs/)kavanje
student@vz no está en línea   Reply With Quote
Old June 14th, 2012, 12:22 PM   #69
grofBombelles
BANNED

Likes (Received): 5

Je, sad ni firme ne smiju organizirati dane otvorenih vrata

Kužim ja dobro kaj ta tvornica radi, ona razdvaja otpad kako bi ga prodala reciklatorima (baš me briga kako se to veli na hrvatskom) i tako dodatno zaradila. Naravno, ostatak se može prodati kao gorivo.

Zato je šteta da do MBO nije povučen kolosijek, pa da se otpad na reciklažu može voziti vlakom. Baš je svejedno da li ga prodajemo na reciklažu u Hrvatsku ili negdje u EU.
grofBombelles no está en línea   Reply With Quote
Old June 14th, 2012, 02:43 PM   #70
palomas
Registered User

palomas's Avatar

Quote:
Drugo, nisu mi je jasno to hodočašćenje i pozivi na hodočašćenje u tvornicu, niti je od građana Varaždina, niti bude se besplatno zbrinjavalo smeće ,drago mi je kaj je to u našem kraju i kaj je to jako moderan u suvremen način gospodarenja otpadom, ali je cijeli projekt je pokrenut pod jako sumnjivim okolnostima koje će se nadam se već jednom rasčistiti, iako je indikativno da je rađeno bez natječaja, da su cijene po toni bili malo "čudne" itd. itd. .
U to vrijeme još nije bilo zakona o javnim nabavama, za razliku od danas.

I sad Ministarstvo "prikuplja ponude" u roku od tri dana (da se kojim slučajem ne bi javio još netko, osim odabranog).. A gdje je uopće objavljen natječaj, koji su uvijeti tog natječaja, gdje su tenderi, gdje je dokumentacija za taj natječaj, i imaju li svi zainteresirani dovoljno vremena i informacija kako bi mogli uopće napisati svoje ponude?

Očito je da je ovo samo paravan, a "problem" je već unaprijed riješen i sve dogovoreno s nekim u četiri oka, bez znanja javnosti.

Županijsko glasilo prvo prenosi "proročanske i vidovite" izjave Martinovićke, pa ih sljedeći dan povlači, jer je izlanula ono što ustvari "ne bi smjela" znati...
Old June 15th, 2012, 12:05 AM   #71
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Likes (Received): 313

Iliti drugim riječima , ako je onaj prvi slučaj dogovora Čehok- Patafta bio "pod sumnjivim okolnostima", onda je ovo što se sad događa ne samo sumnjivo nego u najmanju ruku vrlo, vrlo sumnjivo.
I ja sam nekada vjerovao više u HNS , naročito tijekom suradnje s HSLSom ovdje u VŽ. Danas vidim da su u najmanju ruku na istom "kriminalnom" nivou kao što je navodno bio Čehok. Najblaže rečeno.
Ko to ne vidi ili negira, taj se igra noja. Ili je popio previše noje.

No nas građane to uopće nebi trebalo zanimati. Trebalo bi nas zanimati ZAŠTO i s KOJIM PRAVOM Habuš nas sve tjera u dužničko ropstvo i zašto nas želi potrovati pod svaku cijenu.
Kako da ga spriječimo u tome, to je pitanje svih pitanja!
Trevor McPhee no está en línea   Reply With Quote
Old June 15th, 2012, 12:51 PM   #72
palomas
Registered User

palomas's Avatar

Izgled i uređenost grada se sve više zapušta, i to je očigledno iz dana u dan..

Ako ulazite u grad preko rotora kod Baumaxa, prvu uređenu i pokošenu travnatu površinu vidjet ćete tek na Ininoj benz. pumpi u Supilovoj, a dalje opet po Zrinski i Frankopana raste visoka trava i korov.

Na nadvožnjaku preko Zg pruge rastu pola metra visoke i posušene "kiselice", koje su niknule još u proljeće. Dakle, taj dio ove godine nije uopće ni pokošen.

Ali Grad ima drugačije preokupacije, potrebno je namiriti čim više stranačkih pijuna, i instalirati ih u upravne odbore Bazena, Termoplina, i svega ostaloga nad čim grad ima ingerenciju.

Tuga, jad i žalost, neviđena u novijoj povijesti grada. Za koju godinu Vž će izgledati kao ukrajinski Pripjat nakon Černobila, a ljudi će valjda sami kositi i čistiti po svojim ulicama...
Old June 15th, 2012, 01:14 PM   #73
student@vz
I see genius in everybody

student@vz's Avatar

Likes (Received): 9

Quote:
Izgled i uređenost grada se sve više zapušta, i to je očigledno iz dana u dan..
Evo nazalost moram se slozit, od 2007/08, otkad sam pritepenec u Vž, puno se togas promjenilo. podzemna garaza je jedini svijetli trenutak jer se njome uređuju ceste i dobiti cemo valjda reprezentativan trg. No odmah za uglom, od Zagrebačke 1 do Zagrebačke +beskonačno su fasade i uređenost prilaznih cesti porazne... Smiješno mi je vidjet natpis da se nekada radilo o palači itd. a zgrada je oronula... No dobro ima tu više čimbenika od gradske vlasti.

Quote:
Tuga, jad i žalost, neviđena u novijoj povijesti grada. Za koju godinu Vž će izgledati kao ukrajinski Pripjat nakon Černobila, a ljudi će valjda sami kositi i čistiti po svojim ulicama...
Vjerujem da nece tako izgledat, ima Vž i dobrih ljudi, no činjenica je i da sam vidio čovjeka na putu prema željezničkom koji kosi sam i psuje si u bradu...
student@vz no está en línea   Reply With Quote
Old June 15th, 2012, 02:02 PM   #74
zaguric2
Hrvatsko Zagorje

zaguric2's Avatar

Likes (Received): 20

zaguric2 no está en línea   Reply With Quote
Old June 15th, 2012, 02:47 PM   #75
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Nažalost u pravu ste. U zadnjih 10 - 15 godina grad nije bio u gorem stanju. Čak i neke površine koje su do jučer bile na ponos poput novog parka Ivana Pavla II su obrasle, nepodrezane živice, ne pokošene trave i zatravljenih šljunčanih staza!! Ostao sam šokiran prije neki dan kad sam to vidio...slutim i razlog. Radnici Parkova ,ti dobri duhovi ovog grada vjerojatno su potpuno demoralizirani i demotivirani. G. Ptiček znal je voditi tu firmu, motivirati radnike i vršiti stalni pozitivan presing i napetost. Ma što vi mislili o njemu...zato su radnici davali maximum i stvarali čuda s malo sredstava. Danas tog entuzijazma više nema.
Old June 21st, 2012, 11:08 AM   #76
karelcro
Registered User

karelcro's Avatar

Quote:
U to vrijeme još nije bilo zakona o javnim nabavama, za razliku od danas.

I sad Ministarstvo "prikuplja ponude" u roku od tri dana (da se kojim slučajem ne bi javio još netko, osim odabranog).. A gdje je uopće objavljen natječaj, koji su uvijeti tog natječaja, gdje su tenderi, gdje je dokumentacija za taj natječaj, i imaju li svi zainteresirani dovoljno vremena i informacija kako bi mogli uopće napisati svoje ponude?

Očito je da je ovo samo paravan, a "problem" je već unaprijed riješen i sve dogovoreno s nekim u četiri oka, bez znanja javnosti.

Županijsko glasilo prvo prenosi "proročanske i vidovite" izjave Martinovićke, pa ih sljedeći dan povlači, jer je izlanula ono što ustvari "ne bi smjela" znati...
Zakon o javnoj nabavi je od listopada 2007. godine.
Old June 21st, 2012, 11:51 AM   #77
palomas
Registered User

palomas's Avatar

Quote:
Zakon o javnoj nabavi je od listopada 2007. godine.
http://varazdinske-vijesti.hr/aktual...e-tkalcec.html
Old July 18th, 2012, 03:27 PM   #78
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

svakoga dana u svakom pogledu sve više nazadujemo...

Novi velebni uspjeh gradonačelnika HabUša:

http://regionalni.com/novosti/aktual...erodrom-10774/
Old July 18th, 2012, 04:36 PM   #79
*Cole*
Registered User

*Cole*'s Avatar

Likes (Received): 4

Kakve veze ovo ima sa grdim slikama?

A osim toga radi se o apsolutnoj manipulaciji. A i vec si dosadan sa Habusom. Ili imas veze sa ekipom iz T7 ili si stalker.

T7 grupa (znamo koja je to ekipa, koja ako sve uredno prode ce zavrsiti u zatvoru) legalno izvlaci novce iz gradskog proracuna, zahvaljujuci fantasticnim prenaplacenim ugovorima koji su sklopljeni za vrijeme Cehoka!

I to je cijela istina. Ostalo su manipulacije koje se mogu citati na gore navedenom portalu, koji, vidi slucajnosti u vlasnistvu oh! T7 grupe! Pametnom dosta!

A ako stvarno imas toliku potrebu, otvori molim te posebnu dretvu svom 'miljeniku' i T7 grupi, al pliz nemoj spemat sve dretve vezane uz Varaždin, i to sa ovakvim gnjusnim manipulacijama. Radi se o lokalnim tajkuncicma koji su upleteni u korupciju duboko u pore gradskog proracuna. A to sto su sa tim novce pokrenuli investicije ih ne stiti od zakona niti ne ispire ljagu navedene krade i korupcije.

I will not buy this record, it is scratched.
*Cole* no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2012, 11:18 PM   #80
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Quote:
Originally Posted by *Cole* View Post
Kakve veze ovo ima sa grdim slikama?

A osim toga radi se o apsolutnoj manipulaciji. A i vec si dosadan sa Habusom. Ili imas veze sa ekipom iz T7 ili si stalker.

T7 grupa (znamo koja je to ekipa, koja ako sve uredno prode ce zavrsiti u zatvoru) legalno izvlaci novce iz gradskog proracuna, zahvaljujuci fantasticnim prenaplacenim ugovorima koji su sklopljeni za vrijeme Cehoka!

I to je cijela istina. Ostalo su manipulacije koje se mogu citati na gore navedenom portalu, koji, vidi slucajnosti u vlasnistvu oh! T7 grupe! Pametnom dosta!

A ako stvarno imas toliku potrebu, otvori molim te posebnu dretvu svom 'miljeniku' i T7 grupi, al pliz nemoj spemat sve dretve vezane uz Varaždin, i to sa ovakvim gnjusnim manipulacijama. Radi se o lokalnim tajkuncicma koji su upleteni u korupciju duboko u pore gradskog proracuna. A to sto su sa tim novce pokrenuli investicije ih ne stiti od zakona niti ne ispire ljagu navedene krade i korupcije.
Ima veze sa grdim slikama. Ovdje ukazujemo na negativnosti. To je smisao ovog threada.
Nezakonitosti u poslovanju T7 grupe se nisu dokazale. Zasad. Vidjet ćemo.
U međuvremenu imam pravo primjetiti to što se događa. Ako Tebi stranačka vizura to sprječava , meni ne. Žao mi je. Ukazivao sam na Čehokove propuste kao i na sve ostale. Ne zanimaju me stranke. Promatram vlastitim očima.
Samo sljepac koji "gleda a ne čuje" ne vidi ovo što se trenutno događa. Dopustit ćeš mi da imam pravo prokomentirati, kao i Ti. To je smisao foruma, ne?
Dakle tempo kojim Habuš unazađuje grad zadnjih skoro godinu dana vodi nas prema tome da neće niti kamen na kamenu ostati ovdje. Ti možeš žmiriti na to, ja neću...

Reply

Tags
varaždin nije zagorje, zagorje, zagorska metropola

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules