daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Slavonija i Baranja

Slavonija i Baranja Slavonia and Baranja: Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, etc.

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old October 2nd, 2011, 10:26 AM   #21
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Likes (Received): 1177

Vidiš ja nisam znao da se trebala graditi tramvajska linija.

Šteta što je nemate,to bi po meni svaki veći grad trebao imati.

‎''Meni je bila zgodna dok je vi niste ni primjećivali'' - PEDO MEDO
Rocky031 no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old October 2nd, 2011, 11:42 AM   #22
lokomotiva
Registered User

lokomotiva's Avatar

Likes (Received): 84

normalno da bi trebao! i nije to neka investicija, problem je u glavama ljudi. sad gradimo bazene od 55 milijuna kn. s tim novcem se mogla napraviti i veća mreža od ove planirane. ali eto...
lokomotiva no está en línea   Reply With Quote
Old October 2nd, 2011, 04:53 PM   #23
josipool
Registered User

josipool's Avatar

Likes (Received): 1

Nisam siguran da bi Brođani prihvatili vožnju tramvajem. Ipak je kod nas mentalitet takav da je glavni životni cilj kupiti si svoj auto. Uzmi samo za primjer broj auta u gradu za vrijeme radnog vremena, kod nas nitko nema para ali svi se vozaju autima.

Uz to autobusima se voze više manje ljudi iz Vinogorja i Podvinja i to uglavnom umirovljenici jer imaju besplatan prijevoz. Mislim da bi bolje bilo napraviti biciklističke staze kroz cijeli grad, a to bi svakako i jeftinije bilo...
josipool no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2011, 11:08 AM   #24
traxdata
Danas sam ok...

traxdata's Avatar

Likes (Received): 0

Mislim u svakom slučaju da bi trebali imati tram prugu ipak je Brod jedan od većih gradova i bilo bi super da ju imate.
traxdata no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2011, 11:53 AM   #25
brvnara
Brđanin

brvnara's Avatar

Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by josipool View Post
Nisam siguran da bi Brođani prihvatili vožnju tramvajem. Ipak je kod nas mentalitet takav da je glavni životni cilj kupiti si svoj auto. Uzmi samo za primjer broj auta u gradu za vrijeme radnog vremena, kod nas nitko nema para ali svi se vozaju autima.

Uz to autobusima se voze više manje ljudi iz Vinogorja i Podvinja i to uglavnom umirovljenici jer imaju besplatan prijevoz. Mislim da bi bolje bilo napraviti biciklističke staze kroz cijeli grad, a to bi svakako i jeftinije bilo...
Ma to su totalne gluposti, izvini ali jesu. Problem sadasnjeg JGP-a je nefunkcionalnost. Nekoliko je glavnih problema:
1. Sve linije idu istom trasom po gradu i onda se razdvajaju svaka u svom smjeru - totalno nepotrebno.
2. Ne moze se presjedati sa linije na liniju sa jednom kartom
3. Polasci su prerijetki - jednom svakih sat vremena po liniji.

To su glavni nedostaci brodskog javnog prijevoza. Da su polasci cesci i da je moguce presjedanje, vjeruj mi jako puno ljudi bi se odlucilo za javni prijevoz - evo ja prvi.

Quote:
Ipak je kod nas mentalitet takav da je glavni životni cilj kupiti si svoj auto. Uzmi samo za primjer broj auta u gradu za vrijeme radnog vremena, kod nas nitko nema para ali svi se vozaju autima.
Onaj tko ima novaca za gorivo se vozi autom, a onaj tko nema se nevozi. Jako jednostavno!

Ovo za biciklisticke staze se slazem u potpunosti, bio bi najsretniji.

Brodska Naselja

...Tu se čobanac jede...šljivovica se pije i i Sunce naljepše sije i nigdje ljepše nije, nego na palubi broda šta mu Sava trup kroji, 760 godina usidren stoji i ne putuje nigdje, tu je stoljeća broji...ovdje na obali Save raj na zemlji postoji.
by SBReprezenta
brvnara no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2011, 12:01 PM   #26
brvnara
Brđanin

brvnara's Avatar

Quote:
Originally Posted by traxdata View Post
Mislim u svakom slučaju da bi trebali imati tram prugu ipak je Brod jedan od većih gradova i bilo bi super da ju imate.
Ma ne treba nam to. Nasa infrastruktura to ne moze podnijeti. Bio bi sretniji kada bi imali funkcionalan autobusni javni prijevoz i dobru mrezu biciklistickih staza nego tramvaj.

U Brodu je jako tesko organizirati funkcionalan javni prijevoz upravo zbog izrazene centralizacije grada. Sva gusto naseljena naselja kao i administrativne sluzbe, banke, bolnica i ostali sadrzaji smjesteni su u sirem centru grada, a okolo nema nista osim stambenih naselja individualne gradnje uz tu i tamo pokoju manju stambenu zgradu. Izuzetak je Mali Pariz gdje su smjestene tri srednje skole ali to je ionako blizu centra. Rjesenje dakle lezi u policentricnom planiranju grada (ubuduce), tako da se neke sluzbe izmjeste iz centra malo prema periferiji. Oko tih centara bi se mogla osmisliti urbana gradska stambena naselja sa nesto vecom gustocom naseljenosti kojima bi taj javni prijevoz bio od velikog znacaja. To je po meni jedino rjesenje.

Brodska Naselja

...Tu se čobanac jede...šljivovica se pije i i Sunce naljepše sije i nigdje ljepše nije, nego na palubi broda šta mu Sava trup kroji, 760 godina usidren stoji i ne putuje nigdje, tu je stoljeća broji...ovdje na obali Save raj na zemlji postoji.
by SBReprezenta
Old October 3rd, 2011, 12:03 PM   #27
brvnara
Brđanin

brvnara's Avatar

Quote:
Originally Posted by lokomotiva View Post
normalno da bi trebao! i nije to neka investicija, problem je u glavama ljudi. sad gradimo bazene od 55 milijuna kn. s tim novcem se mogla napraviti i veća mreža od ove planirane. ali eto...
A moglo se kupiti i 18 autobusa i osnovati JGP koji bi na postojecih 6 linija imali polaske svakih 20 minuta. Po meni bolje nego tramvaj
A ostatak novca uloziti u biciklisticke staze...

Brodska Naselja

by SBReprezenta
Old October 3rd, 2011, 12:14 PM   #28
Seyzmo
On Air

Seyzmo's Avatar

Likes (Received): 85

Quote:
Originally Posted by brvnara View Post
A moglo se kupiti i 18 autobusa i osnovati JGP koji bi na postojecih 6 linija imali polaske svakih 20 minuta. Po meni bolje nego tramvaj
A ostatak novca uloziti u biciklisticke staze...

Upravo to jer meni je nevjerojatno da grad velicine Broda (Brod definitivno nije mali grad povrsinski) nema vec JGP u obliku kakav imaju drugi gradovi tipa Osijeka, Zadra, Pule...Terzic Bus to nije.
Seyzmo no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2011, 12:21 PM   #29
brvnara
Brđanin

brvnara's Avatar

Quote:
Originally Posted by Seyzmo View Post
Upravo to jer meni je nevjerojatno da grad velicine Broda (Brod definitivno nije mali grad povrsinski) nema vec JGP u obliku kakav imaju drugi gradovi tipa Osijeka, Zadra, Pule...Terzic Bus to nije.
Pricaj mi...
Brod nije mal povrsinski nikako. Jednom sam na GE mjerio i izmjerio sam da je samo 20 ha manji od Osijeka, a mjerio sam samo naseljena podrucja - sve praznine su izbacene, ali ono sto je nas problem je taj sto su se naselja previse razvukla i gustoca naseljenosti u njima je relativno mala. Zato sam i napomenuo ovu policentricnost koja bi po meni trebala biti glavna strategija razvoja grada, a time i JGP-a.

Terzic bus je obicna sprdacina, ali bolji je i on nego Slavonijatrans koja je imala samo jednu liniju (danasnje linije 1 i 2) a autobusi su (bili) stariji od marije puljeve.

Brodska Naselja

by SBReprezenta
Old October 3rd, 2011, 01:00 PM   #30
josipool
Registered User

josipool's Avatar

Quote:
Originally Posted by brvnara View Post
Ma to su totalne gluposti, izvini ali jesu. Problem sadasnjeg JGP-a je nefunkcionalnost. Nekoliko je glavnih problema:
1. Sve linije idu istom trasom po gradu i onda se razdvajaju svaka u svom smjeru - totalno nepotrebno.
2. Ne moze se presjedati sa linije na liniju sa jednom kartom
3. Polasci su prerijetki - jednom svakih sat vremena po liniji.

To su glavni nedostaci brodskog javnog prijevoza. Da su polasci cesci i da je moguce presjedanje, vjeruj mi jako puno ljudi bi se odlucilo za javni prijevoz - evo ja prvi.

Onaj tko ima novaca za gorivo se vozi autom, a onaj tko nema se nevozi. Jako jednostavno!

Ovo za biciklisticke staze se slazem u potpunosti, bio bi najsretniji.
Nisu to gluposti, samo sam izrazio svoj pogled na situaciju u Brodu. I to zasnovano na tome da ne poznam nikoga tko se vozi autobusima, bilo je par ljudi iz Podvinja dok sam u srednju išao, ali danas niti oni ne koriste autobuse i to jer:

1. Kako sam već spomenuo u ovom gradu gotovo svi imaju makar jedan auto i svi nekako imaju za gorivo, mada ne znam odakle.

2. Grad je relativno mal i možeš biciklom iz bilo kojeg dijela grada doći do centra za 20 minuta

3. A samim time, ljudima sa ne znam, Kolonije, Zrinsko-Frankopanski, Malog Pariza nije problem prošetati do centra ukoliko nemaju niti bicikli ni
auto. Najbolji primjer su srednjoškolci koji svakodnevno pješače, rijetko se tko vozi autobusom.

A drugo je pitanje to što se sve nalazi u centru, pa ljudi nemaju potrebu ići negdje dalje od centra.
Old October 3rd, 2011, 03:21 PM   #31
brvnara
Brđanin

brvnara's Avatar

Quote:
Nisu to gluposti, samo sam izrazio svoj pogled na situaciju u Brodu. I to zasnovano na tome da ne poznam nikoga tko se vozi autobusima, bilo je par ljudi iz Podvinja dok sam u srednju išao, ali danas niti oni ne koriste autobuse i to jer:
Nismo se dobro shvatili. Ja sam na ovo aludirao kada sam spomenuo gluposti. Mozda sam trebao naznaciti - moj bed.

Quote:
.. Ipak je kod nas mentalitet takav da je glavni životni cilj kupiti si svoj auto...
Quote:
1. Kako sam već spomenuo u ovom gradu gotovo svi imaju makar jedan auto i svi nekako imaju za gorivo, mada ne znam odakle.
Pa nemaju para, u tome i je stvar. Sad zamisli izdvajati oko 1000 kn mjesecno za gorivo ili 250 kn za mjesecnu kartu u dobro organiziranom JGP-u. Meni vise smisla ima ovih 250 kn, a ostatak neka popuni ionako tanki kucni buđet.

Quote:
3. A samim time, ljudima sa ne znam, Kolonije, Zrinsko-Frankopanski, Malog Pariza nije problem prošetati do centra ukoliko nemaju niti bicikli ni
auto. Najbolji primjer su srednjoškolci koji svakodnevno pješače, rijetko se tko vozi autobusom.
Da li ti to smatras plusom ili minusom? Ja svakako minusom. Evo ti samo primjer: u Osijeku nema sanse da ce ti netko ici pjeske 4-5 stanica koliko su udaljena neka od ovih naselja koje si nabrojao. Vjeruj mi, da linije imaju cesce polaske bilo bi i vise korisnika.

Brodska Naselja

by SBReprezenta
Old October 3rd, 2011, 05:14 PM   #32
josipool
Registered User

josipool's Avatar

Kad već spominješ Osijek, možda sam onda bio malo subjektivan kad sam mislio da se ne bi nitko vozio tramvajem/autobusom, jer kad sam u Osijeku pješačim i od centra do donjeg grada ako treba, jednostavno ne volim trošiti novce na prijevoz

Da normalno da je logično izdvojiti 250 kn, ali mi se stvarno čini da Brođani radije troše 1000 kn za gorivo. I to prvenstveno zbog broja auta, jer ih je stvarno previše u Brodu. U tri sata kad ljudi idu s posla grad je zakrčen. A i ti ljudi koji idu s posla su mogli autobusom. Zato sam rekao da nažalost naš mentalitet nije dorastao JGP.
Old October 3rd, 2011, 05:40 PM   #33
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Jeste skontali ovaj bus. Crni i HV tablica

Semper Fidelis no está en línea   Reply With Quote
Old October 3rd, 2011, 07:36 PM   #34
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Likes (Received): 1177

Quote:
Kad već spominješ Osijek, možda sam onda bio malo subjektivan kad sam mislio da se ne bi nitko vozio tramvajem/autobusom, jer kad sam u Osijeku pješačim i od centra do donjeg grada ako treba, jednostavno ne volim trošiti novce na prijevoz
Kada gledaš 1 karta je puno novaca (10 kn u 1. zoni-Osijek,a npr. u 3. zoni-Čepin je 20 kn).Ali ako imaš "butru" nije toliko skupo,pa je to razlog zašto ima puno ljudi koji se voze busevima/tramvajima.A imamo i dosta često polaske za određena mjesta.Definitivno je raspored kojim busevi idu problem,trebaju dolaziti češće.To je jedini problem,a to da se nitko ne vozi je glupost,sigurno ima tone ljudi koji se voze ali jednostavno neprimjetiš

‎''Meni je bila zgodna dok je vi niste ni primjećivali'' - PEDO MEDO
Rocky031 no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2011, 08:11 AM   #35
KKomarac
Registered User

KKomarac's Avatar

Likes (Received): 67

Djecaci, ajde postavite tu onu grafiku GPP-a s ucrtanim liniijama (ili neka netko tko ima smisla i vremena za grafiku napravi novu i ljepsu, postojeca je malo old school ). Lakse je ucratavti ideje za nove linije i sl. na postojecoj mrezi, nego ih opisivati rijecima. Tesko da ce netko van Osijeka shvatitit o cemu govorimo ako to ne vidi na karti.

Sto se teme tice, ja sam i dalje za prosirenje tarifne unije na zeljeznicu te revitalizaciju nekadasnjeg prigradskog prometa - usteda na izgradnji novih pruga i dodatna pokrivenost linijama u dijelovima grada u koje tram nikad nece doci, a trenutno ili nisu pokriveni javnim prijevozom ili ih pokrivaju busevi koje vlak sisa po more kriterija.

Last edited by KKomarac; October 4th, 2011 at 09:37 AM.
KKomarac no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2011, 10:39 AM   #36
traxdata
Danas sam ok...

traxdata's Avatar

Jučer opet zastoj na aveniji sa tramvajima ludnica!!!Opet je auto neki smetao koji je bio parkiran uz samu prugu!
Old October 5th, 2011, 12:28 PM   #37
keko
Registered User

keko's Avatar

Likes (Received): 453

keko no está en línea   Reply With Quote
Old October 7th, 2011, 11:00 AM   #38
traxdata
Danas sam ok...

traxdata's Avatar

Nešto sam načuo da će se izmjestit autobusno stajalište u Srijemskoj sad kuda neznam ali po planu gradske uprave je donijeta odluka.Možda se Bakarska ulica opet, bude koristila za prometovanje autobusa ali ta je cesta unistena tj propala je totalno tako da bi trebalo napravit rekonstrukciju ulice
Old October 7th, 2011, 11:54 AM   #39
brvnara
Brđanin

brvnara's Avatar

Evo moj prijedlog reorganizacije JGP-a u Brodu. Nije bas najljepse uradeno ali ovako se najbolje vidi.

Glavne promjene su smanjenje sa 6 na 3 linije, ali ovo nije minus nego plus jer se ne mora ulagati u nove autobuse kako bi se povecala ucestalost polazaka. ovako prema mojim procjenama imamo polazak svakih pola sata po liniji sto je duplo vise od sadasnjeg.
Ove linije sijeku grad u svim smjerovima i kao sto se vidi na slici svi gradski kvartovi su povezani. Naravno, da ovakav sustav funkcionira potrebno je i uvesti promjenu u sustavu naplacivanja. Kao sto sam vec ranije naveo, kod nas kupljena karta vrijedi samo za liniju na kojoj je kupljena, a za svako presjedanje se kupuje nova karta-stvarno glupo.
Sada nemam vremena ali kada se vratim kuci napraviti cu nesto slicno ovome pa cete vidjeti koliko se linije poklapaju.

Sta vi mislite o ovome?

Brodska Naselja

by SBReprezenta
Old October 7th, 2011, 01:17 PM   #40
lokomotiva
Registered User

lokomotiva's Avatar

Likes (Received): 84

samo dodati jednu liniju po budućoj srednjoj veznoj cesti i to je to... ovako je veliki razmak između budainke, kolonije, malog pariza i livade, ako se putuje između tih naselja...
lokomotiva no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules