daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Изградња и развој > Изградња, привреда и инфраструктура > Ваздухопловство

Ваздухопловство Ваздушни саобраћај / Aviation

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old January 22nd, 2012, 07:31 PM   #81
CrazySerb
Vuk sa Ontarija

CrazySerb's Avatar

Likes (Received): 261

Zaista odlicna cetvrta strana

Aerodromi bivse drzave - 2006 vs. 2011

2006

(c)Lindenthaler

2011:

(c)VEJZIK
CrazySerb no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old January 23rd, 2012, 04:17 PM   #82
14grifon
Registered User

Likes (Received): 14

Izvinjavam se što upadam u temu iz vedra neba, ali me zanima par stvari.

Šta je sa vojnim aerodromom Kovin i pričom da je opština zainteresovana da preuzme taj aerodrom jer navodno on, zbog blizine državne granice nije za ViPVO? I koliko bi taj aerodrom uopšte bio pogodan za civilni saobraćaj jer iako je jedini koji nije oštećen 1999. ima najstariju infrastrukturu od svih vojnih aerodroma i sa njega su pre 1999. letele samo "Pume" i deo "Pegaza", doduše Gazelama i Osmicama je i poljanče dovoljno za bazu.

I drugo, Dodik je najavio "rekonstrukciju" aerodroma u Bijeljini a to sam pročitao i u razvojnom (ili beše prostornom) planu RS, pa me zanima šta tu ima da se rekonstruiše kad je pista odavno zarasla u korov ili je preorana, što mu dođe na isto, a i onako nema infrastrukturu jer je on služio za VRS a ne za civilne potrebe, ako se ne varam. S obzirom da praktično mora sve iz početka zar nije pametnije graditi novi aerodrom na drugoj lokaciji, pošto je ova tik uz grad, ako sada već možda nije u gradu.
14grifon no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2012, 02:49 AM   #83
YU-AMC
Registered User

YU-AMC's Avatar

Likes (Received): 65

Zanima me kako ce sneg i sve ovo imati efekat u KV.. Ipak dobar deo posla je zavrsen jer krov je tu.
YU-AMC no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2012, 06:51 PM   #84
nixazmaj
Registered User

nixazmaj's Avatar

Likes (Received): 46

Quote:
Originally Posted by YU-AMC View Post
Zanima me kako ce sneg i sve ovo imati efekat u KV.. Ipak dobar deo posla je zavrsen jer krov je tu.
Pa ima efekat, odmaramo malo.
nixazmaj no está en línea   Reply With Quote
Old February 2nd, 2012, 12:18 AM   #85
YU-AMC
Registered User

YU-AMC's Avatar

Quote:
Originally Posted by nixazmaj View Post
Upravo to. Mada mislim da ima dosta posla unutra da se radi.
Old February 2nd, 2012, 06:14 PM   #86
Ambasssador
Loving Belgrade

Ambasssador's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by 14grifon

Šta je sa vojnim aerodromom Kovin i pričom da je opština zainteresovana da preuzme taj aerodrom jer navodno on, zbog blizine državne granice nije za ViPVO? I koliko bi taj aerodrom uopšte bio pogodan za civilni saobraćaj jer iako je jedini koji nije oštećen 1999. ima najstariju infrastrukturu od svih vojnih aerodroma i sa njega su pre 1999. letele samo "Pume" i deo "Pegaza", doduše Gazelama i Osmicama je i poljanče dovoljno za bazu.
Koliko je meni poznato, Kovin je bio zanimljiv 80ih, kad se prosirivao AB i pravio onaj cuvenin plan sa novom pistom (do 2010-20), razmatrano je da se on osposobi kao glavni beogradski aerodrom, uspostavi brza recna veza (hidrogliseri), jer se nalazi na (valjda meteroloski - magla itsl) znacajno boljoj poziciji i malo je ipak udjeniji od rastuceg grada (ipak 80te) - naravno, ideja nije zazivela - da jeste mozda bizmo ipak imali brzu zeleznicku vezu sa Pancevom i Kovinom (renoviran Pancevac), a mozda bi i recni saobracaj nekako opstao 90ih. Ovako, mislim da nema neku buducnost, eventualno lowcost, ali za to perspektivno planiraju Batajnicu.
Ambasssador no está en línea   Reply With Quote
Old February 2nd, 2012, 08:25 PM   #87
YU-AMC
Registered User

YU-AMC's Avatar

Kad smo kod piste, znali neko koliko treba vremenski da se pista izgradi kompletno izpocetka?

Prica se da ce menjati stare aviomostove na Tesli. Izgleda da jedan komad kosta oko $280 000, dok oni stakleni oko $300 000. Mislim da je to sasvim dobra investicija jer naplacuju oko 150 eura kad se koristi. Verovatno su se oni na C platfomi vec samo otplatili.
Old February 3rd, 2012, 05:34 AM   #88
YU-AMC
Registered User

YU-AMC's Avatar

Radovi na izlazima A2 do A6

Quote:
Old February 3rd, 2012, 10:48 PM   #89
YU-AMC
Registered User

YU-AMC's Avatar

Quote:
Jel planiraju poceti raditi na pisti? Cuo sam da hoce sa 2200M na 2500M da produze.
Old February 4th, 2012, 03:17 PM   #90
nixazmaj
Registered User

nixazmaj's Avatar

Likes (Received): 46

Quote:
Jel planiraju poceti raditi na pisti? Cuo sam da hoce sa 2200M na 2500M da produze.
To je neka treća faza, proširenje piste sa 30m na 45m i produženje za 300m kao što si napisao.

Ovo sad što se radi je prva faza.

Lično mislim da mi to nećemo skorije da vidimo. Ovo sad što radimo to je za narednih par godina, a i dosta toga će biti završeno. Ovo je moje lično mišljenje.
nixazmaj no está en línea   Reply With Quote
Old February 4th, 2012, 04:06 PM   #91
dedonja
Registered User

dedonja's Avatar

Likes (Received): 239

Volim te treće, pete, sedme faze izgradnje u Srbiji...
Realno kod nas postoje najviše dve faze izgradnje bilo čega:
- Prva faza, kada se sve uradi do kraja ili se uradi dovoljno da objekat može da šljaka
- Druga faza, koja ima status urbane legende... "a onda kada dođu bolja vremena, tamo nekad pred sledeće izbore, ćemo/ćete/će..."
dedonja no está en línea   Reply With Quote
Old February 5th, 2012, 10:20 PM   #92
YU-AMC
Registered User

YU-AMC's Avatar

Quote:
Originally Posted by dedonja View Post
Volim te treće, pete, sedme faze izgradnje u Srbiji...
Realno kod nas postoje najviše dve faze izgradnje bilo čega:
- Prva faza, kada se sve uradi do kraja ili se uradi dovoljno da objekat može da šljaka
- Druga faza, koja ima status urbane legende... "a onda kada dođu bolja vremena, tamo nekad pred sledeće izbore, ćemo/ćete/će..."
Pista je za sada duga dovoljno i za 737. Ako oni budu sletali tamo bice super. AT7 od Jat Airways-a je sletio bez problema. Nixa, hvala za info.
Old February 5th, 2012, 11:06 PM   #93
Luka
Registered User

Luka's Avatar

Likes (Received): 70

Quote:
Radovi na izlazima A2 do A6
Zasto ovo kopaju/buse?
Old February 6th, 2012, 01:58 AM   #94
Podgoricanin
Montenegrin

Podgoricanin's Avatar

Likes (Received): 45

Quote:
To je neka treća faza, proširenje piste sa 30m na 45m i produženje za 300m kao što si napisao.
2200 x 30 je dovoljno za regionalce... je li planirana ugradnja kakvog instrumentalnog sistema prilaza, kakav vizuelni sistem postoji (PAPI, VASI)?
Podgoricanin no está en línea   Reply With Quote
Old February 6th, 2012, 04:03 PM   #95
lexaNS811
Registered User

lexaNS811's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by CrazySerb View Post
Sto bi rekli klinci..."mosa"?

Ipak, mislim da je izgradnja kakvog-takvog aerodroma za potrebe Novog Sada samo pitanje vremena - kao i naravno, raspolozivog novca. Mada treba prvo tacno utvrditi kakvu uopste namenu ce imati buduci aerodrom, pa i odgovorajacu lokaciju.

Ova koja se trenutno razmatra, na mestu sportskog aerodroma Cenej mi se cini kao previse blizu gradu - koja bi sputavala neko buduce sirenje kako grada tako i aerodroma.

Na ovu temu su radjeni i neki diplomski radovi...evo jedan primer:
pored pajtica & pavlicica cenej moze postati samo deponija

Quote:
Propada čenejski aerodrom pod kadrovanjem članova DS-a

Upravni odbor Aerokluba Novi Sad, izabran pretprošle godine na vanrednoj sednici nakon što se u ovo društvo preko noći učlanilo preko 150 članova Demokratske stranke, vodi letački klub ka propasti kako bi zemljište bilo prodato budzašto, smatraju stari članovi Aerokluba.

Prema rečima jednog od najpoznatijih novosadskih pilota Ivana Filka, na čenejskom aerodromu je zbog dugovanja isključena struja, dok je u toku prošle godine došlo do potpunog prekida svake kontinuirane sportske aktivnosti. "Jedino što se letelo prošle godine, bio je let našeg kolege Branka Stojkovića na Državnom prvenstvu. Jedva smo i to uspeli, samoinicijativno, jer su letelice bile neispravne i neregistrovane, pa je Stojković leteo u avionu koji nam je pozajmio drugi klub", kaže Filko.

Pokrajina je pre dve godine Aeroklubu ponudila ugovor prema kome bi sva imovina čenejskog aerodroma prešla u ruke Pokrajinskog zavoda za sport. Nakon što je Upravni odbor to odbio, sazvana je sednica Skupštine ovog kluba, na kojoj pravo glasa imaju svi članovi. Radio 021 je tada preneo fotografije koje pokazuju omladince Demokratske stranke, mahom iz Vrbasa, koji su pred sednicu učlanjeni u Aeroklub i organizovano dovezeni kako bi na Skupštini podržali novi Upravni odbor.

Najavljivali međunarodni aerodrom, a nemaju ni za struju

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Igor Pavličić su tada naveli da ne vide zbog čega nekom smetaju pokušaji da se od čenejskog aerodroma napravi nešto mnogo veće. Ivan Filko kaže da je novo rukovodstvo za dve godine pokazalo koliko zaista ima nameru da napravi međunarodni aerodrom u Novom Sadu. "Prema njihovim najavama, izgladalo je da će na Čeneju napraviti svemirsku stanicu, a ne aerodrom. Koliko su bili ozbiljni, govori činjenica da nisu u stanju da plate struju", navodi ovaj pilot.

Prema Filkovim rečima, sudbina čenejskog aerodroma ide u pravcu uništenja radi lakše prodaje. On navodi da samo pista ne može biti prodata, jer pripada državi, dok ostatak od četiri hektara može da se stavi na doboš.

"Gde ide sve to? Ide se da se to rasproda i da neko stavi pare u džep, eto gde. Pista je prepisana državi, dok će ostatak od 4 hektara hangara i pomoćnih obejakata najverovatnije neko da rasproda"
, smatra Filko.

Ova stari pilot dodaje da su stari članovi prošle godine pokrenuli inicijativu za upis u registar Ministarstva za sport i omladinu. Pošto nakon tri meseca nisu dobili odgovor od Ministarstva, pokrenuli su spor pred Upravnim sudom Republike Srbije, čija se odluka o sudbini čenejskog aerodroma i dalje čeka.
Old February 7th, 2012, 07:49 PM   #96
YU-AMC
Registered User

YU-AMC's Avatar

Quote:
Originally Posted by Luka View Post
Zasto ovo kopaju/buse?
Verovatno pola ce biti nova platforma gde ce cekati, dok ce pola biti za konstrukciju stepecinca koje ce da vode na drugi sprat. Ovako su to uradili kod mene gde su postavili stepenice naknadno. Trebali su da ugrade to da bi dobili nekakav cerifikat u slucaju pozara jer se zgrada malo modifikovala. Tako bar pokazuje na renderu koji je prikazan do sada. U slucaju da ostave onaj beli eksterijer, mislim da ce se dobro uklopiti.

Evo rendera koji tacno tako pokazuje.

Old February 7th, 2012, 08:57 PM   #97
Brazilac
Bombardeiro Brasileiro

Brazilac's Avatar

Likes (Received): 0

Te novoizgradjene stepenice valjda treba da vode do prizemlja gde je dolazna pasoska kontrola a ne na drugi sprat?
To sve valjda da bi se napokon stvorili uslovi za eliminaciju duple bezbedonosne kontrole na odlasku...
Old February 7th, 2012, 10:44 PM   #98
YU-AMC
Registered User

YU-AMC's Avatar

Quote:
Originally Posted by Brazilac View Post
Te novoizgradjene stepenice valjda treba da vode do prizemlja gde je dolazna pasoska kontrola a ne na drugi sprat?
To sve valjda da bi se napokon stvorili uslovi za eliminaciju duple bezbedonosne kontrole na odlasku...
Ako pogledamo da su vec nacrtali drugi sprat, 99% se ide na drugu varijantu. U slucaju da se stepenice spustaju, oni bi zatvorili onaj dvosmerni put gde prolaze auta. Verovatno bi onda i zatvorili izlaz iz VIP salona sto bi bio veliki problem. Takodjer mislim da ako koristis ATR72 i te da se hoda na prizemlju do onih vrata koja te vode odma na pasosku kontrolu. Mislim da je ova opcija dosta bolja.
Old February 8th, 2012, 12:18 PM   #99
direktor
Registered User

direktor's Avatar

Likes (Received): 207

Pa moraju da imaju tu servisnu sobracajnicu kuda voze kao ludi YU/AMC mislim da ce u muzej skoro pripremali su ga ako se nevaram
Old February 8th, 2012, 08:22 PM   #100
felicidad76
Registered User

Likes (Received): 0

Ja mislim da ce se pasoska kontrola obavljati na gornjim spratovima. Jel hoce da odvoje dolazece od odlazecih putnika, nesto kao sto je u minhenu. Mislim da ce upravo tako da bude. A ako ne bude pasoska kontrola na tom novom spratu ne znam kako ce se ovi odozgo spustati dolae a da ne dodju u kontakt za odlazecim putnicima.
felicidad76 no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules