|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#241 | ||
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
Quote:
jel moze okvirni plan kolko bi to kostalo? Kolko km pruge? |
||
|
|
|
|
|
#242 | ||
|
Registered User
Likes (Received): 32
|
Quote:
Quote:
Lega, koje ti imaš fantazuke. |
||
|
|
|
|
|
#243 |
|
Registered User
Likes (Received): 15
|
Nama treba jedna ogromna greenfield investicija, tipa neka tvornica automobila koja bi direktno i indirektno zaposlila nekoliko tisuća ljudi, to bi bio spas za Osijek, a mislim da smo dosta dobro pozicionirani za takvu investiciju pogotovo kad se koridor 5C jednog dana izgradi
![]() Ugl... Do tada ćemo samo moći tapkati u mjestu, a nije baš da investitori stoje u redu kako bi gradili tvornice u RH...
|
|
|
#244 | |
|
Lega s Juga 2
Likes (Received): 872
|
Quote:
![]() Ja mislim da nam možda treba kao što je Escalade napisao tvornica automobila ili po meni tvornica odječe (ali modernog dizajna,ono što imaju u "Slavoniji" je daleko od ostalih marki pa se zbog toga baš i neprodaju najbolje),također bi volio kad bi se stari industrijski pogoni koji nisu srušeni ponovo pokrenuli (kožara).
|
|
|
|
|
#245 |
|
Registered User
|
Vidim da je vrag odnio šalu i da su neki planovi izašli u javnost.
naime, negdje u 7-8 mjesecu bio sam igrom slučaja blizu jednog bajkovitog sastanka osječkih poduzetnika, političara i par svjetskih poduzetnika (među njima i 2 šeika tj. arapa od kojih je jedan pravi šeik). Sve se temelji na vodi oko osijeka i nisu u pitanju tramvaji nego gradska željeznica. Plan je ovakav, Šeici će uzet zračnu luku, nogometni klub i gradit će prugu sličnu ovim nacrtima ali pruga neće biti za tramvaj nego za brzu željeznicu jer tramvaj troši struju a njima je zanimljivo da uvoze ovdje naftu u zamjenu za vodu iz bizovca. ![]() Pruga će se produžit do zračne luke i imati veliki terminal pored stadiona gdje će se ona račvati prema naseljima. tu u priču upadaju osječki poduzetnici koji će graditi velika naselja na 4 mjesta - olt, nova divaltova, jug 4 i naravno pored portanove (do Getroa). Posla će biti za građevinu, komercijalu, ali i proizvodnju jer tu upada ovaj strani investitor koji nije arap nego poznati rođak (iz amerike) jednog našeg visokog političara koji će između obilaznice i s ceste raditi veliku tvornicu i sušionicu voća te popratne sadržaje jer hrana preuzima bogatsvo u svijetu. Dakle imamo vodu i hranu, te naravno nogometne talente. Treba nam samo nešto love što imaju šeici i taj američki poduzetnik hrvatskog prezimena. Plan izgradnje ne znam ali neće se ni odugovlačit jer ti ljudi imaju love na bacanje. Od trgovačkih centara se neće više ništa gradit nego će čak jedan i propasti jer pruga neće imati stanicu baš u blizini njega pa će postati bolnica a onda će naknado morati i tamo napraviti stanicu. |
|
|
|
|
|
#246 |
|
Danas sam ok...
|
Rocky, u pravu si treba nam tvornica neka pod hitno.Gospodarstvo nam je u totalnoj banani iz dana u dan sve je gore joj kad se sjetim industrije u Osijeku što smo sve imali.
|
|
|
#247 |
|
Lega s Juga 2
Likes (Received): 872
|
Pa pazi sva mjesta u krugu od oko 20 km su se razvila zbog Osijeka i njegove industrije primjerice Čepin,Bilje,Darda,Tenja,Sarvaš,Bijelo Brdo,Petrijevci itd.
|
|
|
|
#248 | |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
Quote:
tomo,jel se ti sad zezaš ili šta?
|
|
|
|
#249 |
|
Registered User
|
pogledaj malo po medijima ove jeseni o čemu se pisalo.
Šeici kupuj uzračnu luku...šeici bi uložili u nk osijek... gradi se cesta za metro...rješava se plan naselja kod olta..napravljena cesta od briješća do portoša..umirovljenicima koji se ne voze u tramvaju u najvećoj guzvi dani pokloni |
|
|
|
|
|
#250 |
|
Danas sam ok...
|
Tomo u vezi te ceste kada će se ta cesta raditi kod metroa?
|
|
|
#251 | |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
Quote:
al koliko je to realno,i koji su idući potezi?to je ono bitno
|
|
|
|
#252 |
|
Osječko Est 1697
|
Neka barem preuzmu klub ništa više netražim
![]() Tj smiju još koju stotinu milijuna $ uložiti u grad i županiju
|
|
|
|
|
|
#253 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#254 | |
|
Registered User
|
Quote:
Također se slažem i sa ograničavanjem pretjeranog rasta velikih gradova, pa bi tako u Osijeku trebalo ograničiti širenje od postojećih gabarita ili spajanje Osijeka sa okolnim selima a to bi samo potaklo obnovu derutnih objekata po cijelom gradu. Ova močvarno-poljoprivredna lijeva obala se nalazi na samo 300 metara od centra grada i naružuje izgled grada sa neplanski izgrađenim stambenim objektima. Osim toga šteta je neiskoristiti mogučnost da se grad prostire s obe strane rijeke Drave pa bi se u slučaju potrebe grad trebao širiti u tom pravcu pa je zato potrebno planiranje lijeve obale i pojaseva izgradnje. No prije svega s obzirom da okolna sela uglavnom već imaju isti nivo infrastrukture kao i grad Osijek, grad bi trebao trošiti gradski proračun za kupovinu derutnih objekata bliže centru grada radi okrupnjivanja zemljišta, jer je to brži način uređenja gradskih blokova. Tek poslije toga prvo širenje bi trebalo biti na lijevu obalu kako bi Osijek poprimio dojmljiv izgled.
|
|
|
|
#255 | |
|
Registered User
|
Quote:
Osim toga, čak kada bi se išlo takvom metodom, mnogo je prepreka, a najveća su nesređeni vlasnički odnosi. Brus bi mnogi investitori gradili prije na Zelenom polju, Retfali ili Divaltovoj da je samo tako bilo doć do neke ruševine u Aninoj ili Ružinoj. To će biti proces koji će trajadi dosta dugo, ako ikad započne s obzirom na postojeću parcelaciju, izgradnju u posljednjih 50ak godina i zarmjerno veliku površinu. Bolje, korak po korak. Moje je mišljenje da su prioritet Blok Centar II, Županijska od Ul. Hr. Republike, početak Strossmayerove. Tu treba razmišljati o kvalitetnim rješenjima koja će dati novu vizuru centru grada. Blokovi su zamišljeni još početkom 20. stoljeća. Nažalost, nije se provelo, a sad je prekasno, naročito za Blok centar I gdje je prema Axmannovoj ideji trebala ići ulica, što je stoput primjerenije nego naselje. Produžetak Hr. Republike je propao izgradnjom one, inače ne toliko loše, zgrade. Također je propuštena prilika da se kvalitetnom gradnjom dva ili tri stambeno-poslovna bloka izgledom primjerena centru a ne preiferiji grada, popuni prostor gornjodravske obale. One zgrade su sve više za Sjenjak. Ali šta je tu je. Moguće je još prosjeći onaj pasaž između Štrosike i Pejačevićeve. To bi moglo ispasti efektno, ako bude pametnih ljudi. |
|
|
|
|
|
|
#256 | |
|
Registered User
|
Quote:
Iako blokovi u centru grada ne izgledaju kako bi trebali ipak ne bodu u oko kao derutni objekti u užem i širem centru grada. Iz tog razloga ništa ne treba graditi ni u blok centru, ni na Gornjodravskoj obali a ni u Županijskoj, osim iznimke koju sam naveo. Prioritet grada treba biti otkupljivanje derutnih objekata i rušenje istih te priprema placa za prodaju ili okrupnjivanje, kako u samom centru grada tako i u širem centru. U širem centru grad bi trebao graditi socijalne stanove i time uskladiti vizuru grada. A skupa zemljišta čuvati za prodaju i napraviti privremene parkove do prodaje. Za 200 milijuna kuna grad bi mogao kupiti 5 hektara građevinskog zemljišta u širem centru grada tj. uljepšati 5 ha grada svake godine. Tijekom narednih godina sigurno bi se pojavili i zainteresirani investizori za kupnju okrupnjenog zemljišta koji bi svojim kapitalom nastavili sa usklađivanjem vizure grada ali pod točno određenim uvjetima gradnje. Istovremeno ukoliko se ukaže potreba za kakvim javnim objektom grad bi imao već priređeno zemljište za njegovu izgradnju, dok se socijalni stanovi ne isplate u samom centru jer je to prevrijedno zemljište kojemu s vremenom raste cijena, a i nema potrebe jer kako sam rekao treba ih graditi u širem centru. I naravno da to ne bi bio jedini prioritet. Prioritet bi također bio i povezivanje gospodarskih i stambenih zona tramvajskom prugom radi veće mobilnosti građana jer nije baš zgodno biciklom ići na posao na drugi kraj grada i po kiši i po vjetru jer za to služi gradski prijevoz. Tramvajska pruga bi se prvo trebala izgraditi od Lidla na Strossmayerovoj preko S ceste, gospodarske zone uz L.B.Mandića, Filipovice i Vinkovačke do Mercatora. Potom od Đakovštine do kružnog toka na L.B.Mandića, a tek onda krenuti sa linijom na lijevoj obali od Retfale do Donjeg grada. Po meni bi se za 2-3 godine puno toga moglo poraviti na bolje samo ako bi se novci pametno trošili.
|
|
|
|
#257 | |
|
On Air
Likes (Received): 64
|
Quote:
Oprosti, ali meni to uopce ne zvuci kao pametno utrosen novac...na ovom potezu gotovo da je sve nenaseljeno...taj tramvaj bi imao voznje 3-4 Km kroz potpuno nenaseljen dio i kroz polje...za koga? |
|
|
|
|
|
|
#258 |
|
Registered User
|
Jesi li ti svjestan da ti sad govoriš o cca 2/5 ili 40% gradskog proračuna, tih 200 milijuna kuna (čak i da to nije uludu, kao što mislim da jest)? Znaš li ti što je to? Tko su korisnici proračuna gradskog? ... Ne znam što bih drugo rekao, a dao sam si truda...
|
|
|
|
|
|
#259 |
|
Registered User
|
|