daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Slavonija i Baranja

Slavonija i Baranja Slavonia and Baranja: Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, etc.

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average. Display Modes
Old November 23rd, 2011, 05:20 PM   #61
La_Linea
Registered User

Likes (Received): 32

Quote:
Originally Posted by KKomarac View Post

Meni je ovaj primjer iz NS-a ruzan i staromodan, podjseca me na agramov/eurohercovu zgradu u Varazdinu koja mi se nikako ne svidja.
Nije strasno los primjer, ali vjerujem da danas postoje puno zanimljivija i modernija rjesenja.

I ona zgrada bijela do Kappe je old school, narct s kraja 80tih/pocetka 90tih Trebali bi biti malo hrabriji i inovativniji u arhitekturi. Kappa je dobar primjer.
Slažem se.

Uzgred budi rečeno, taj čitav blok između Kappe, Gundulićeve H. Republike i Županijske vapi za novom urbanističkom regulacijom. Onda zgrada gdje je OTP, barem nije nagrdila prostor već će se nekako da ukolpiti u nekakvo cjelovito rješenje.
La_Linea no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old November 23rd, 2011, 05:27 PM   #62
LAMPAŠ8
LEGA,IMAŠ KUNU?

LAMPAŠ8's Avatar

Quote:
Originally Posted by brca1001 View Post
ma nama ne trebaju takve "čudovišne" zgrade, koje će stršat dobrih 20 godina. I ova kappa je "napala" Ulicu Republike ko bijesna kobila. Ne trebam ni mislit koliko će tek Sunčana vrata biti u totalnoj suprotnosti s cijelim ostatkom Gundulićeve.
Kappa je napala samo zato što je trebala po mom biti barem 5-10 metara uvučena..park nju izvlači koliko toliko..
Sunčana vrata će malo izvuć građane na periferiju..bit će to ok..stršat će to dok se ne dovede u red kompletni blok centar...primjer prostor parkinga u blok centru..i treba one dvije kuće srušit..ako se nešto riješi tamo vratit će se u normalu..
Old November 23rd, 2011, 06:05 PM   #63
LAMPAŠ8
LEGA,IMAŠ KUNU?

LAMPAŠ8's Avatar

Quote:
ma nama ne trebaju takve "čudovišne" zgrade, koje će stršat dobrih 20 godina.
realno,i hotel Osijek i crveni neboder već strše 40 godina
Old November 23rd, 2011, 06:09 PM   #64
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Likes (Received): 901

Quote:
Originally Posted by LAMPAŠ8 View Post
Isto tako i neboderi na vijencu Stanka Vraza,neboderi na Moši,neboder kod dvd Donji grad itd....Zanimljivo kako se nitko nebuni za to

‎''Meni je bila zgodna dok je vi niste ni primjećivali'' - PEDO MEDO
Rocky031 no está en línea   Reply With Quote
Old November 23rd, 2011, 06:33 PM   #65
alek_os
Registered User

alek_os's Avatar

Likes (Received): 7

To što Lampaš kaže, stršat će dok se ne izgradi nova cjelina. To ne znači da se terba držati dosadašnjeg izgleda prizemnica i kućica, nego (po meni) baš suprotno Nikako nisam za niskogradnju 2, 3 kata tamo.. pa taj cijeli prostor ima jako puno potencijala da liči na nešto vrijedno naziva 'centar grada'. Zgrade tipa Kappa ili ovo u NS (ok može i zanimljivije, još bolje hehe) su odlične za to. Plus neki moderan park, zanimljivi sadržaji, trgovine itd.
treba se trgnuti i graditi nešto vrijedno grada, da opet spomenem Kappu (da da, zaljubljen sam ), pa i Sunčana vrata su super projekt. Takvih više na tom području da nikne i imamo mali cluster poštenih zgrada, skoro-nebodera xD
alek_os no está en línea   Reply With Quote
Old November 23rd, 2011, 06:39 PM   #66
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Quote:
Originally Posted by alek_os View Post
treba se trgnuti i graditi nešto vrijedno grada, da opet spomenem Kappu (da da, zaljubljen sam ), pa i Sunčana vrata su super projekt. Takvih više na tom području da nikne i imamo mali cluster poštenih zgrada, skoro-nebodera xD
Točno to,kao i na mjestu Bijele lađe,tamo bi puknio par dovoljno visokih zgrada (oko 7-8 katova),maksimalno 10-12 s time da visina etaže nije kao kod Eurodoma pa da ima 60 metara .Neznam zašto svi navijaju za park na tom mjestu,to je centar grada koji bi trebao ličiti na centar,a iovako će se u sklopu izgradnje tih zgrada vjerovatno napraviti i neki manji park ili trg.

A za prostor Blok centra 2 je idealno ovo što je alek napisao.Skoro sve okolne niske zgrade treba podići za koji kat.A uostalom nema veze što nisu neboderi samo da izgledaju tako s Ljepotice

Old November 23rd, 2011, 06:56 PM   #67
esseker
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!

esseker's Avatar

Likes (Received): 8

Quote:
ma nama ne trebaju takve "čudovišne" zgrade, koje će stršat dobrih 20 godina. I ova kappa je "napala" Ulicu Republike ko bijesna kobila. Ne trebam ni mislit koliko će tek Sunčana vrata biti u totalnoj suprotnosti s cijelim ostatkom Gundulićeve.
Mi moramo jako puno raditi na uniformiranosti, smirenosti zgrada, ne više od 3 kata. Cijeli potez u Županijskoj, pa Gundulićeva bi ja rokao P+2, čim prije da se zatvori neka cjelina.
slažem se s ovim. Osijek nije neki ultra-velegrad već smireni panonski grad i takvu arhitekturu treba imati. time ne mislim da ne treba imati moderne arhitekture ali patiti od nekog visokoneboderskog skajlajna u Osijeku mi je nepotrebna aktivnost.

@ Rocky, pa zašto misliš da park na mjestu BL nije urban? Pa čovječe osječku urbanu jezgru i čine parkovi. Ajd sad reci i da NY Central Park nije urban ili da bi se Zagreb trebao odreći "zelene potkove".

jedino mjesto na kojem bih dopusto višu gradnju i to ne višu od Kappe je upravo Blok centar, dalje grad treba čuvati vizuru smirenog srednjoeuropskog grada s Katedralom kao centralnom točkom koju nijedna zgrada više ne smije sakriti kako to čini Hotel Oskijek.
esseker no está en línea   Reply With Quote
Old November 23rd, 2011, 07:42 PM   #68
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Što se tice bijele lađe meni su "O zgrade" bile savršene za tu lokaciju, i još kad bi se stavio park kraj njih, ma milina Samo što necemo tak šta vidjeti kod nas. Kad bi isao samo park na tu lokaciju, to je pomalo bzvz. Zasadili bi drveće koje bi tek za 20-tak godina licilo na nesto.
Semper Fidelis no está en línea   Reply With Quote
Old November 23rd, 2011, 08:26 PM   #69
esseker
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!

esseker's Avatar

Likes (Received): 8

ma ali u Osijeku postoji toliko boljih lokacija za izgradnju zgrada te vrste, posebno taj Blok centar, i naravno famozna rupa koju treba popuniti i to je to, vizura s Drave mora ostati kakva je da se Katedrala vidi jasno.
esseker no está en línea   Reply With Quote
Old November 23rd, 2011, 08:40 PM   #70
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Katedrala je vec zaklonjena zgradama kraj drave. Puno je močnije izgledala prije 100 godina kad nije bilo toliko zgrada oko nje. E sad treba se naguziti neka zgrada visine 50,60 metara da zaklini katedralu. Ali to nece, te zgrade su bile taman visine od nekih 20metara i savršeno bi se uklopile.

Nažalost rupa ce zauvijek ostati rupa. Taman da sutra dode investitor i kaze "želim napraviti zgradu vrijednosti 50mil €" nebi mogao, jer koliko se sjecam još se vode neke prepirke tko je vlasnik pa se to neželi prodati itd itd...

U Blok centru je naravno onaj dio kraj kappe ogroman problem Nevjerojatno je da takav prostor propada
Old November 23rd, 2011, 08:52 PM   #71
brca1001
Registered User

brca1001's Avatar

Likes (Received): 95

Quote:
Quote:
Originally Posted by Rocky031 View Post
Isto tako i neboderi na vijencu Stanka Vraza,neboderi na Moši,neboder kod dvd Donji grad itd....Zanimljivo kako se nitko nebuni za to
Quote:
Originally Posted by alek_os View Post
To što Lampaš kaže, stršat će dok se ne izgradi nova cjelina. To ne znači da se terba držati dosadašnjeg izgleda prizemnica i kućica, nego (po meni) baš suprotno Nikako nisam za niskogradnju 2, 3 kata tamo.. pa taj cijeli prostor ima jako puno potencijala da liči na nešto vrijedno naziva 'centar grada'.
Bogami vas trojica ste pravi motherfuckeri , hehe samo na visoko pucate, ne znam jel ste toliki optimisti ili što?? Uvjeravam vas za OS je P+2 i više nego dovoljno u potezu Županijske, Gundulićeve, Reisnerove. U Blok centru može i 5. Bolje je 3 zgradice u nizu, nego jedna od 10 katova koja će stršat i zaklanjati pogled na katedralu. Pa Ulica Republike je većinom na 3 kata pa vidiš kako urbano i velegradski to djeluje. Probajte si malo vizualizirati Županijsku s zgradama od 2 kata. To je već sasvim druga priča. P+2 diže ulicu na sasvim jednu novu razinu,. a nije tako "krezuba".

I da Hotel Osijek je s urbanističkog stajališta njesra teški, to se nije smijelo dozvoliti, izgleda ko neki ogromni silos u središtu fino harmonizirane urbane cjeline. Jedan izrazito loš primjer sa stajališta urbanizma je i ona energetski učinkovita ogromna zgrada u Reisnerovoj, mislim pa na što to sad liči!?? Dobra je ona ovako građevinski, ali ko je to dopustio pa taj nema nimalo osjećaja za urbanizam

Puno važnije je ono što sam već naveo, nekako navesti investitore da grade "smirenije" i zgrade slične jednae drugima. Ne smije svaka voditi svoju politiku. Eventualno na uglovima Ružine, Gundulićeve i Reisnerove se ta uniformiranost smije "razbiti" i dati malo na dušu da se izdovolje "opičeni" arhitekti tipa: Rechner, Mutnjaković i Mitevski itd..

To nikako ne znači da ja nisam za visokogradnju. Prvenstveno u luci Tranzit, na Oltu, Gackoj, tamo da..

Quote:
Originally Posted by KKomarac View Post
I ona zgrada bijela do Kappe je old school, narct s kraja 80tih/pocetka 90tih Trebali bi biti malo hrabriji i inovativniji u arhitekturi. Kappa je dobar primjer.
.
Nemoj samo da budu hrabri, tog se i bojim najviše

Last edited by brca1001; November 23rd, 2011 at 09:05 PM.
brca1001 no está en línea   Reply With Quote
Old November 23rd, 2011, 09:41 PM   #72
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Quote:
Originally Posted by esseker View Post
@ Rocky, pa zašto misliš da park na mjestu BL nije urban? Pa čovječe osječku urbanu jezgru i čine parkovi. Ajd sad reci i da NY Central Park nije urban ili da bi se Zagreb trebao odreći "zelene potkove".
Ja nisam rekao da sam protiv parkova,ali skoro svaka moderna zgrada ima svoj mini park ili trg.Bolje po meni imati više manjih parkova nego 1 ogromni.Uostalom treba to održavati,zasaditi drveće,a za vrijeme ljeta nitko neće biti u parku zbog komaraca.

Ovo i jest poanta ove teme,da vidimo šta drugi misle,ja mislim da je bezveze napraviti park,a i blok centar je previše mal za zgrade tog tipa koje bi bile na prostoru bijele lađe.Jedino gdje bih se mjenjao za lokaciju je lijeva obala ali tamo nema šanse da će se išta graditi narednih 30-40 godina.

Old November 23rd, 2011, 10:05 PM   #73
=CHUCK NORRIS=>
BANNED

Likes (Received): 1

na lijevoj obali nikad ne bih nista gradio...barem ne uz obalu...
=CHUCK NORRIS=> no está en línea   Reply With Quote
Old November 23rd, 2011, 10:20 PM   #74
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Ja nigdje uz obalu koja gleda na Gornji grad i Tvrđu,možda eventualno neka gradnja poslije cestovnog mosta.
Da se treba nešta izgraditi na drugoj obali to bi smjestio u Podravlje.To mi je naselje ipak malo bolje organizirano od Tvrđavice.

Old November 24th, 2011, 12:49 PM   #75
KKomarac
Registered User

KKomarac's Avatar

Likes (Received): 47

Ma vi ste meni svi super - cime ce te popuniti te sve nebodere?!
Ljudi u gradu sve manje, poduzeća propadaju, neprodanih stanova na bacanje, ali vi bi nebodere...

Daj Boze, jednog lijepog dana, ali trenutna situacija je drugacija i ne vidim kako bi se drasticno promijenila u narednih 50 godina (a to bi bilo potrebno da se popune svi ti vizionarski neboderi itd.), osim ako ne dodje neki seik, kupi cijeli grad i napravi eldorado.

@Brca, slazem se, bili su i "prehrabri" zadnjih 10 godina, a centar grada/Divaltova/pojedine ulice u Donjem gradu ce ostati vjecni spomenik na tu retardiranu hrabrost. Naravno, mislim na jednu drugu vrstu hrabrosti (kakva je npr. u Zadru na ponekim mjestima).
U zadnje vrijeme dosta putujem po Bosni pa kad vidim njihov pogranicni arhitektonski bullshit (da, to je vecina onih slika koje kruze internetom i svi se sprdamo na njih), onda mi bude jasno od kuda su dosli svi ti novi osjecki investitori i od kuda im inspiracija - nisu drugacije naucili.
Sve dok ne bude stasalo par generacija arhitekata na Osjeckom sveucilistu, stvari se nece bitnije promijeniti, bojim se.

Quote:
Kappa je napala samo zato što je trebala po mom biti barem 5-10 metara uvučena..park nju izvlači koliko toliko..
Sunčana vrata će malo izvuć građane na periferiju..bit će to ok..stršat će to dok se ne dovede u red kompletni blok centar...primjer prostor parkinga u blok centru..i treba one dvije kuće srušit..ako se nešto riješi tamo vratit će se u normalu..
Meni nikad nece biti jasno kako su mogli dozvoliti da Kappa bude onako blizu stambenim zgradama (braniteljske) i kako je moguce da ona intrazonska cesta Gunduliceva-Republike bude onako uska?
Strasno lose i vatrogasno rjesenje, imo. Ajd da je jednosmjerna pa uza, jos kako tako, ali ovo...

Last edited by KKomarac; November 24th, 2011 at 12:59 PM.
KKomarac no está en línea   Reply With Quote
Old November 24th, 2011, 01:19 PM   #76
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Nije valjda mogla biti šira zbog zemljišta gdje je kappa. A i mislim da je dovoljno široka, jedini bed su ti stanovi na uglu koji su "u sjeni" od kappe.

Netrebaju nam neboderi, al ak se nađe netko tko želi investirati u tak šta, zašto ne, ha da Sa kappom, sunčanim vratima i ED je dobro krenulo. I neznam zasto se uvijek povlači pitanje tko ce popuniti sav taj prostor. Pa nemora neka zgrada biti 100% popunjena da bi bila isplativa investicija. Koliko vidim kappa je rasprodana što je odlično. Ostao još koji stan. Ima potražnje za prostorima u gradu, sam što se kod nas uvijek priča ko da je mrtvilo
Old November 24th, 2011, 01:30 PM   #77
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Mrtvilo je tamo gdje su lokali u starijim zgradama.Takvi lokali moraju plaćati spomeničku rentu te im se neisplati tamo raditi već im je povoljnije preseliti se u Portanovu i sl.Ja to potpuno razumijem.Kada bi se samo smanjila ta spmenička renta bilo bi puno bolje.

Mi ovdje navodimo svoju viziju kako bi šta napravili da kriza nije problem.

Old November 24th, 2011, 01:49 PM   #78
brca1001
Registered User

brca1001's Avatar

Likes (Received): 95

Nema se tu više šta pametno nadodati. Populacijski se ništa značajno neće dogoditi u narednih 50 godina kako i kaže Komarčica. Tako da se treba posvetiti konzerviranju postojećeg uz laganu doradu s nižim zgradama u Gornjem gradu i to je to. Nažalost živimo u vremenu i državi pa i glavnom gradu ako hoćete potpuno nedoraslima po pitanjiu urbanizma, arhitekture, planiranju prostora, prometa itsl. Možemo se samo nadati da će druga, treća generacija arhitekata na osječkom sveučilištu biti pametnija od nas, jer mi to jednostavno nismo. Maštarije o lijevoj obali će siguran sam ostati još dugo mokri snovi za naših života.

Osijek treba neke nove smjernice u razvoju, odrediti moguće ciljeve. Npr. u jednom mandatu želimo u cjelokupnoj Vukovarskoj ulici obojiti pročelja zgrada. U drugom mandatu želimo sve nogostupe srediti (ovo se već događa što je pohvalno). Onda kad sazrije vrijeme i propadnu sve one straćare-obrti u Županijskoj osmisliti cjelokupno urbanističko rješenje Županijske. Otkupiti prostore, namiriti vlasnike i srušiti ne jednu po jednu parcelu, nego dvije, tri odjednom i na tri parcele dici zgradu na 2 kata. To zvuči ko utopija i je. Ali to će biti najveći izazov u slijedećih 20 godina koje nam predstoje.
brca1001 no está en línea   Reply With Quote
Old November 24th, 2011, 01:53 PM   #79
alek_os
Registered User

alek_os's Avatar

Likes (Received): 7

Pa i radi se o temi Vizija razvoja
Ovo što sam ja predlagao, višlje zgrade od 5-10 katova podrazumijeva naravno da prvo postoje uvjeti u kojima neće završiti kao npr. Eurodom. Ne kažem da se to sad može i treba početi graditi, nego za tko zna koliko godina.. 5, 10, možda i 15 i više. Ali smatram da Osijek treba ciljati da se širi i napreduje, ne može on cijeli zauvijek ostati 'mirni panonski gradić'.
Mogu (i svakako trebaju) naravno ostati značajne zgrade iz prošlih stoljeća radi očuvanja povijesti i tog jednog duha kulturnog gradića koji je tada bio sasvim drugačiji što je to danas (i što će to ikada biti) jer se radilo o drugačijim vremenima. To sve treba očuvati i ponositi se time, ali treba i ciljati na veliko. Ne nebodere od 20, 30 katova (bar ne još, možda za 30 godina xD).
Nego kada već postoje takvi prostori koji su nikakvi, neiskorišteni, blabla kao to oko Kappe, županijska, pa krezube Divaltova i Strossmayerova koje su druga priča jer su već 'upropaštene' divljom gradnjom..ugl. Slažem se da konkatedrala treba ostati dominantna u užem centru, a neboderi kada bi se gradili bi, po meni, bili genijalni s preke strane Drave (ne odmah uz rijeku) uz uvjet sasvim novog naselja tj dijela grada, ali to je još sve znanstvena fantastika, nažalost.
Da, optimist sam teški i znam da se to sve može ostvariti uz uvjete koji, jednoga dana, možda i budu postojali Do tad vrijedi bacati svakakve ideje kojih kad dođe vrijeme možda i bude nečega
alek_os no está en línea   Reply With Quote
Old November 24th, 2011, 01:53 PM   #80
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Po meni bi bilo idealno za niske prizemne kuće koje naravno liče na nešta da se nadozidaju katovi ali po uzoru na izvornu fasadu.To bih volio vidjeti u Županijskoj,a onaj dio di je sada ulaz u zgradu Siemensa bi dao zatvoriti nekom modernom zgradom.Županijska nije toliko loša samo se treba malo ušminkati.

Reply

Tags
arch u zemlji čudesa, archovizija, mašta radi svašta, pričam ti priču

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules