|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Slavonija i Baranja Slavonia and Baranja: Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, etc. |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools |
Rating:
|
Display Modes |
|
|
#121 |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
Kod izrade vizija, velikih prostorno - planskih projekata i sl., najsjajnije je to što ih se gotovo u pravilu radi iz populističko - propagandnih razloga, a u izradi sudjeluju nerijetko ljudi koji nisu dorasli razini zadatka!
Uz navedeno, još je jedna osobitost Hrvatske, da u nas projekte za velike regulacije prostora naručuju uglavnom ljudi gotovo bez prebijene pare, koji nikako ne budu u stanju realizirati ni 50 % projekta u sljedećih 50 godina! U svijetu, u pravilu, velike prostorne projekte naručuju imučni investitori u uređenim sredinama, s jako dobro reguliranim urbanističkim pravilima igre, u suradnji s lokalnim vlastima, koje nerijetko prodaju velika zemljišta, uz ugovorom definirani uvijet da se investitori strogo drže već izrađenih detaljnih projekata, čije su projektiranje ranije naručile same te vlasti. Dakle, realizatori su ljudi koji imaju mnogo kapitala, a vlast ih samo usmjerava. A ima i radikalnijih primjera, kao u Japanu, gdje urbano planiranje kao takvo uopće ne postoji, nego se urbani red uspostavlja politikom taksi. Primjerice, najviše takse udari se na gradnju, recimo nebodera, negdje na slobodnoj poljani, dosta udaljenoj od urbanih područja i bez postojeće infrastrukture, pa ako se investitoru i dalje isplati... U drugom slučaju, politikom vrlo niskih taksi, podupire se gradnja visokih zgrada na području grada, gdje se štedi prostor podizanjem nebodera. Zbog niza razloga, famozni GUP-ovi, DUP-ovi i sl. kod nas su se, u dugogodišnjoj praksi (preko 50 godina!) pokazali izrazito neučinkovitim, manjkavim, podložnim korupcij,i i kao takvi suvišnim. A ujedno predstavljaju i relikt komunističkog planiranja, koji je, tko zna kako i zašto (dobra mogućnost zarade kroz korupciju?!) preživio do današnjih dana! Vizije trebaju razvijati i donositi isključivo ljudi koji su ih u stanju i realizirati (financijski, logistički, operativno...), što je praksa u razvijenom svijetu s kojim se želimo supoređivati! Last edited by Murrayri; November 30th, 2011 at 10:53 AM. |
|
|
|
|
|
#122 |
|
BANNED
|
Dakle, vrlo je moguće da je i ova Vizija zapravo samo populistička lizaljka za široke narodne mase, i ne predstavlja ništa više nego dobre namjere, u praksi neprovedive !
Usput, pojedincima je omogućeno da si, izradom još jedne suvišne dokumentacije, spreme nešto novca u džepove! Last edited by Murrayri; November 30th, 2011 at 10:50 AM. |
|
|
|
|
|
#123 |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
jedan most (Puhov most) iz Ptuja,Slovenija 23000 stanovnika
osvjetljen sa pješačkom i biciklističkom stazom http://www.izs.si/dobra-praksa/prime...most-na-ptuju/ ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#124 |
|
Lega s Juga 2
Likes (Received): 1148
|
Sviđa mi se to što su staze za hodanje i biciklistička staza odvojene ogradom,a i dizajn mosta je dobar
|
|
|
|
#125 | |
|
Lega
Likes (Received): 40
|
Quote:
E rocky, rocky... Pažljivije gledaj...
|
|
|
|
#126 |
|
Lega s Juga 2
|
Očito sam loše napisao
![]() Mislio sam da je dobro što su odvojene od ceste ogradom.
|
|
|
|
#127 |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
Leeuwarden
Grad koji bi mogao biti uzor našem gradu nalazi se na sjeveru Nizozemske..Ima 96 578 stanovnika i preko 16000 studenata..ako pogledate na Google Earthu vidjet ćete kako grad fenomenalno izgleda iz ptičje perspektive..Ima veliku prošlost,pa čak i crkvu sličnu našoj u centru grada..ostalo procijenite sami gdje smo
![]() http://www.livingleeuwarden.com/sitemap/ http://www.leeuwarden.nl/ crkva sv.Bonifacija ![]() poslovni dio grada i poslovne zgrade.zgrada Achmeatoren je najviša zgrada-115 metara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() središnja zgrada vladinih agencija ![]()
.........bolje biti lampa u kući ,nego zvijezda na nebu...... Last edited by Miki86; December 26th, 2011 at 05:30 PM. |
|
|
|
|
|
#128 |
|
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!
Likes (Received): 9
|
sviđa mi se! Osijek bi se komotno mogao planirati u sličnom stilu
|
|
|
|
|
|
#129 |
|
BANNED
|
jebes grad bez tramvajske pruge nasred kruznog toka najprometnijeg raskrizja u gradu...
|
|
|
|
|
|
#130 |
|
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!
|
to s tramvajem drito kroz kružni je najveći prometni zajeb u Osijeku, ne ponovilo se! zato sve novo što se gradi u gradu bi trebalo imati i ostavljen zeleni travnati koridor za buduće pruge
|
|
|
|
|
|
#131 |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
proširenje grada-projekt http://www.dezuidlanden.nl/de-zuidlanden
![]() željeznički kolodvor ![]() studij primjenjenih znanosti i kampus ![]() ![]() ![]() autobusna stanica ![]() nova Provinciehaus-gradska kuća ![]() zgrada općine ![]() random most ![]() ![]()
.........bolje biti lampa u kući ,nego zvijezda na nebu...... Last edited by Miki86; December 26th, 2011 at 05:31 PM. |
|
|
|
|
|
#132 |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
|
|
|
#133 |
|
Danas sam ok...
|
Ostao sam, bez riječi prelijepo grad izgleda tako i ja želim Osijek viditi u godinama koje dolaze!
|
|
|
#134 |
|
os
Likes (Received): 3
|
Slike su super..grad je odličan i jako moderan..ima tako puno stvari koje su super
|
|
|
|
|
|
#135 |
|
os
Likes (Received): 3
|
Kad smo već kod tramvaja i zelenih površina vidio sam jako lijepo uređeno to u jednom francuskom gradu Mülhausenu
![]() ![]() i još sam vidio jednu jako zanimljivu zgradu..ima jedno 30-ak katova i na vrhu ima restoran koji se okreće.napravi krug za jedno sat vremena, a pogled je predobar..a i hrana..hehe ![]() ![]()
Last edited by pepy; December 26th, 2011 at 06:36 PM. |
|
|
|
|
|
#136 |
|
Registered User
Likes (Received): 8
|
Bez riječi.. genijalno!
![]() Taj nizozemski grad ima i jako sličan skyline sa crkvom kao Osijek, samo minus oni neboderi ![]() Predobro uređen, uz takve neke 'detalje' i zanimljive dizajne nekih, barem bitnih građevina u cijelosti izgleda prepredobro!
|
|
|
#137 |
|
Registered User
Likes (Received): 67
|
Joj, kako je ovaj Lampas bezobrazno *ubre
Salim se ![]() Odlicna paralela, Lampa! Ako bi mogao nekako srediti da malo copy-pasteamo u Osijek? Mozda sve slije spakirati u mail i poslati na bubalo@osijek.hr s naslovom "Hocu ovakav Osijek"? Grad je, barem prema slikama, fenomenalan. U ravnici je, kao i Osijek. Zelen je, ako ne i zeleniji od Osijeka (u svakom slucaju ima uredjenije zelenilo od Osijeka). Jako lijepo planirano, jako lijepo izvedeno. Sigurno je i zivot tamo jako ugodan.
|
|
|
#138 |
|
Lega s Juga 2
|
Osobno nisam fan tih nizozemskih gradova jer su svi idententično.Ali što je,je moderna arhitektura im je fantastična.
|
|
|
|
#139 | |
|
Registered User
Likes (Received): 33
|
Quote:
1. Podneblje manje-više usporedivo... oceanska klima je metiljava, ali opet u usporedbi s mediteranom nam je bliža (to je kritika ovim silnim balkonima na fasadama ko da smo u Marseillesu ili Genovi, jeb'li ih balkoni). 2. Nizinski gradovi na močvarnom terenu=slična planimetrija urbanih jezgri, idetnične mogućnosti intervencija u prostoru. 3. Nizozemski dizajn, standardi uređenja javnih površina, kultura življenja i dr. su bez premca. |
|
|
|
|
|
|
#140 |
|
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!
|
joj da, čovječe, ti balkoni su i meni trn u oku, pa pogledajte i pojedine "omražene" zgrade iz doba 60ih i 70ih, većinom su to ako i postoje tzv "francuski balkoni", a ne mjesta za vješat veš!
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|