daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Reply

Thread Tools Display Modes
Old October 27th, 2011, 08:28 PM   #21
aliveinchains
Śląsk Austriack

Likes (Received): 5

Socreal jak w Tychach, czy NH, ale rzekłbym jeszcze bardziej zorientowany na ozdobne detale...
...szczerze mówiąc to w Hawierzowie byłem raz przejazdem, zawsze słyszałem, że jest to zupełnie nieciekawe miasta, więc nigdy tak naprawdę nie byłem tam po to by pospacerować, choć Bielska-
Białej jest tam tylko 50-60km...

Szok jeśli chodzi o wyniki wyborów...brak Boga w Cz-Rep a konkretnie na Zaolziu jest czesto omawiany w naszej bielsko-żywieckiej djecezji...może się zdziwicie, ale nasi księża jeżdza tam na misje Co rusz w kosciołach jest na ten cel zbiórka, np. nasz ksiądz proboszcz na os. Karpackim kogoś zaprasza (zazwyczaj z Afryki, AP, Rosji, ale ostatnio byli ze dwa razy w tym roku z Cz-Rep)...
Antykatolicyzm jest też wynikiem niecheci Czechów wobec Austrii - ultrakatolickiej, ktora miała w posiadaniu Czechy od połowy 16w...

Małopolska - Śląsk Cieszyński; Podbeskidzie - wakacje cały rok!
aliveinchains no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old October 28th, 2011, 12:40 PM   #22
lewandovski
DDR FAN

lewandovski's Avatar

Likes (Received): 50

Ale ja wciąż pytam co ma Bóg do instytucji jaką jest kościół?
Old October 28th, 2011, 01:05 PM   #23
aliveinchains
Śląsk Austriack

Quote:
Originally Posted by lewandovski View Post
W sumie nic, ale w kontekscie czeskiego, ale juz nie slowackiego społeczeństwa, nie tylko chodzi o niechęc do chrzescijaństwa ile ogolnie niewiarę w Uniwersum...

Hawierzow to ponad 80tys miasto, zasiedlone w duzej mierze po 2WŚ ludnoscia słowacka, to mnie tym bardziej dziwi, że ludzie wywodzacy sie z generalnie religijnych regionow Słowacji nagle się tak zateizowała..rozumiem, że po odłaczeniu się Slovenskiej Republiki od Czech musieli przezywać traume, że nagle ich rodzinne regiony sa w innym juz kraju...

Old October 28th, 2011, 04:51 PM   #24
jacer
BANNED

Likes (Received): 0

Quote:
Jesteś Świadkiem Jehowy?
jacer no está en línea   Reply With Quote
Old October 28th, 2011, 05:54 PM   #25
lewandovski
DDR FAN

lewandovski's Avatar

@aliveinchains - wydaje mi się, że Słowacy, którzy z od kilku pokoleń mieszkali w Czechach raczej nie odczuwają większych ciągotek ojczyźnianych.
Old October 28th, 2011, 07:05 PM   #26
aliveinchains
Śląsk Austriack

Quote:
@aliveinchains - wydaje mi się, że Słowacy, którzy z od kilku pokoleń mieszkali w Czechach raczej nie odczuwają większych ciągotek ojczyźnianych.
Czyli czują się już bardziej Czechami, mówią już miedzy sobą (rodzinami) po czesku?

Old October 28th, 2011, 07:46 PM   #27
lewandovski
DDR FAN

lewandovski's Avatar

Trzeba by było ich spytać.
Old October 28th, 2011, 08:28 PM   #28
aliveinchains
Śląsk Austriack

Quote:

Trzeba by było ich spytać.
Hmmm, podjechać do takiego Trzyńca, gdzie takich przykładów w stylu - biedna chłopska rodzina z Małej Fatry, czy spod Tatr awansuje społecznie znajdując mieszkanie i pracę w przemysłowym czeskim (zaolziańskim) Trzyńcu, jest sporo i popytać się miejscowych w barze kim się czuja, jak tu przybyli, co z korzeniami słowackimi...? Może spróbuje,,,

Old October 28th, 2011, 08:56 PM   #29
lewandovski
DDR FAN

lewandovski's Avatar

Spróbuj, można też o tym na przykład napisać
Old November 1st, 2011, 12:31 AM   #30
szym'car
1990

szym'car's Avatar

Likes (Received): 6

Przepraszam, że przerywam główny wątek, ale zgodnie z obietnicą wrzucam moją małą, niemalże zeszłoroczną relację z Ostrawy-Poruby, dzielnicy, do której powinien się wybrać każdy szanujący się miłośnik socrealu połączonego z nowoczesną architekturą (której tutaj nie pokażę). Wszystkie Nowe Huty i inne Tychy mogą się schować

Zacznę od jednego z najokazalszych budynków z licznymi płaskorzeźbami, z daleka wygląda jak jakiś ogromny pałac

Idziemy dalej, większość obiektów jest wyremontowana

Główne skrzyżowanie w dzielnicy

Nie może oczywiście zabraknąć wątku zabawności niektórych wyrazów w j. czeskim ;P

Dodam, że była to sobota w godzinach 13/14, wszystkie sklepy są zamknięte, mieszkańcy odpoczywają

Sklepienie jednej z wielu bram wjazdowych

To co podoba mi się chyba w tym kraju najbardziej - przestrzeń miejska dopracowana do najmniejszego szczegółu, tutaj akurat ciąg pieszo-rowerowy biegnący pomiędzy dwiema jezdniami w przeciwnych kierunkach

Nie omieszkałem też zajrzeć w okolice wielkiej płyty

Na szczycie szesnastopiętrowca

Park osiedlowy

A w odbiciu pierzeja wysokich bloków zamykająca głowny plac dzielnicy od jednej ze stron.

Polecam jeszcze poszukać więcej zdjęć z tego miejsca, na wikipedii czy w panoramio, dużo fajnej, nowoczesnej arch. tam się przewija, m.in. siedziba jakiegoś uniwersytetu
szym'car no está en línea   Reply With Quote
Old November 1st, 2011, 01:15 AM   #31
jazapp
Registered User

Fajne. Jak jest kdos zainteresowany, tutaj sa zdjecjia z Poruby, mieszanka socrealu s nowa architektura.

http://www.ostravaci.cz/?s=fotoalbum-ostrava&b=19
jazapp no está en línea   Reply With Quote
Old November 1st, 2011, 03:06 AM   #32
User04
Registered User

..

Last edited by User04; March 31st, 2012 at 05:15 PM.
User04 no está en línea   Reply With Quote
Old November 1st, 2011, 05:01 PM   #33
Gaj777
Registered User

Gaj777's Avatar

Likes (Received): 9

Odnośnie religii w Republice Czeskiej. Nie da się ukryć, że kościół katolicki już od XIX wieku miał w Czechach i morawskich miastach mniejsze znaczenie, niż na ziemiach polskich czy słowackich, ze względu na to, że w tych drugich odgrywał bardzo dużą rolę w tzw. odrodzeniu narodowym. Dla Polaków był opozycją wobec rosyjskiego prawosławia i niemieckiego protestantyzmu (bo w Wielkopolsce i Pomorzu Niemcy=protestanci). Co się zaś tyczy Słowaków - narodu chłopów i pasterzy - kościół był do II poł. XIX w. ich właściwie jedynym kontaktem z kulturą, niemal wszyscy Słowacy, którzy coś osiągnęli to byli księża, wreszcie wokół niego koncentrowało się słowackie budzicielstwo. Andrej Hlinka - najważniejsza postać słowackiego ruchu narodowego - to ksiądz. Anton Bernolák - twórca języka słowackiego - to ksiądz. Itd. itd. Ale prawda jest taka, że za czeski laicyzm może komuna + te same procesy które zlaicyzowały Zachodnią Europę. Przypisywanie szczególnej roli Husowi czy Habsburgom to doszukiwanie się czegoś na siłę. W Szwecji luteranizm był i jest religią państwową, a mimo to ateistów teraz więcej niż w Rep. Czeskiej.

Odnośnie luteranizmu na Śląsku Cieszyńskiego. To region mieszany. Biorąc po uwagę całość regionu ewangelików nie tylko nie jest więcej, ale stanowią mniejszość (coś około 1/3). Natomiast są rejony czysto ewangelickie, jak i czysto katolickie, często sąsiadujące ze sobą. Słynna sprawa ewangelickiej Wisły i czysto katolickiej Istebnej, co przekłada się na zupełnie inne sympatie polityczne (PO vs. PiS). Czy też sąsiednie wsie w jednej gminie - Bukowiec i Piosek. W pierwszej 91% katolików, w drugiej w 2008 r. nowy kościół ewangelicki pobudowano.

PS. Nazwa wątku mnie irytuje. To miasto się po polsku nazywa Hawierzów. Ewentualnie mogło by być po czesku Havířov czy ponaszymu Hawirzów, ale nie tak jak jest. Kreski i haczki naprawdę nie są trudno dostępne.
Old November 1st, 2011, 07:30 PM   #34
HS
I am the passanger

Likes (Received): 60

Quote:
Originally Posted by User04 View Post
W morawskim Brnie na mszy pamiętam nawet dużo ludzi. Ale wynikać to mogło z tego, że zapewne nie ma w tym mieście 40 parafii po 5 mszy na niedzielę jak byłoby w Polsce...
Brno jest stolicą Moraw, a jak mówiłem, Morawy są jeszcze trochę religijne w porównaniu z Czechami.

Też byłem w Brnie i też mnie zaskoczyło, że w tamtejszych kościołach nawet w zwykły dzień roboczy (spędziłem tam majowy dwa dni w maju) zawsze ktoś jest - nie turysta, tylko wierzący autochton. Polskie kościoły są zazwyczaj w ciągu dnia zamknięte... W jednym z kościołów była spowiedź i całkiem sporo osób było, przy czym należy zauważyć, że byli to ludzie albo bardzo starzy (pow. 70 lat) albo bardzo młodzi (poniżej 30, w tym jedna sympatyczna para narzeczonych wspólnie się modląca), zupełnie natomiast brak było ludzi w średnim wieku, którzy w Polsce tłumnie chodzą na mszę.

W ogóle ten trend powracania do religii w większych miastach zatacza coraz szersze kręgi, ale tylko w krajach, które przeszły przez mocny dołek religijny. We Francji na przykład najbardziej religijną diecezją jest sam Paryż (o ile się nie mylę w Paryżu co niedzielę praktykuje ponad 10% mieszkańców wobec 3% w reszcie Francji), podobnie jest w Hiszpanii.
Old November 2nd, 2011, 12:29 AM   #35
nurekogorek
Registered User

Quote:
Originally Posted by Gaj777 View Post
PS. Nazwa wątku mnie irytuje. To miasto się po polsku nazywa Hawierzów. Ewentualnie mogło by być po czesku Havířov czy ponaszymu Hawirzów, ale nie tak jak jest. Kreski i haczki naprawdę nie są trudno dostępne.
PS. poprawiłem, choć nie jestem pewien czy wszyscy wiedzą o co kaman z falkami i kreskami...
Co do spolszczania czeskich nazw jestem na nie. Gdyby jeszcze kiedyś było to Polskie miasto. Podoba ci się jak Niemcy przyjeżdzają do Breslau? Mnie nie bo Wrocław wcale trudny do wymowy nie jest.
nurekogorek no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 12:40 AM   #36
kalle_sg
Registered User

kalle_sg's Avatar

Likes (Received): 20

Quote:
Originally Posted by nurekogorek View Post
Co do spolszczania czeskich nazw jestem na nie. Gdyby jeszcze kiedyś było to Polskie miasto. Podoba ci się jak Niemcy przyjeżdzają do Breslau? Mnie nie bo Wrocław wcale trudny do wymowy nie jest.
To znaczy, że nigdy nie używasz nazwy "Paryż"? Albo "Rzym"?
W różnych językach różne miejsca różnie się nazywają i nie ma w tym nic złego.
kalle_sg no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 11:15 AM   #37
fjtk_
homo hutus

fjtk_'s Avatar

Likes (Received): 35

Quote:
Originally Posted by szym'car View Post
Przepraszam, że przerywam główny wątek, ale zgodnie z obietnicą wrzucam moją małą, niemalże zeszłoroczną relację z Ostrawy-Poruby, dzielnicy, do której powinien się wybrać każdy szanujący się miłośnik socrealu połączonego z nowoczesną architekturą (której tutaj nie pokażę). Wszystkie Nowe Huty i inne Tychy mogą się schować
Super! Te sgraffita z amorkami mnie rozwalają Bardzo ładne i okazałe ale i tak wolę swoją NH, niech ja tylko zrobią jak trzeba
Old November 2nd, 2011, 07:56 PM   #38
Gaj777
Registered User

Gaj777's Avatar

Likes (Received): 9

Quote:
Originally Posted by nurekogorek View Post
PS. poprawiłem, choć nie jestem pewien czy wszyscy wiedzą o co kaman z falkami i kreskami...
Irytuje mnie, że na niemieckiej wikipedii jest Bielsko-Biała zamiast Bielitz-Biala, Cieszyn zamiast Teschen itd. Coby czasem paru nad-wrażliwych się jakichś roszczeń w tym nie doszukało... Mówisz Lwiw, Kaunas i Plzeň? Niemcy powinni mówić po niemiecku, Polacy po polsku itd. Ze słowiańskimi krajami jest o tyle lepiej, że pewne formy same się na język narzucają ze względu na pokrewieństwo - np. Koprzywnica zamiast Kopřivnice, Przerów zamiast Přerov, Powaska Bystrzyca zamiast Považská Bystrica. Pomijam fakt, że Śląsk Cieszyński rządzi się swoimi prawami i wszystkie nazwy geograficzne mają tu uznaną wersję polską i czeską (vide http://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A9_Kun%C4%8Dice i http://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%BAdzierna) Koniec OT.

Quote:
Te zaokrąglone "attyki" to lokalne nawiązanie. Do gmachu ratusza w czeskiej części Cieszyna:

Old November 3rd, 2011, 09:19 AM   #39
aliveinchains
Śląsk Austriack

Kto wie, czy czasem nie byli to architekci starej szkoły przedwojennej..ale porownujac histo-modernistyczny Czeski Cieszyn do socrealnego Hawierzowa..to wolę ten pierwszy..zdecydowanie...

Ten przypkraglony długaśny budynek tworzący placyk jest wysmienity..przypomina mi trochę ten budynek z lat 20/30tych 20w. z Bielska-B też SCI...

Old November 3rd, 2011, 10:05 AM   #40
megapucik
Wodzisław Śl. i okolice

O, widzę że Havirov nabrał barw - jak byłem w nim dobrych kilka lat temu to sprawił na mnie wrażenie najbardziej przygnębiającego miasta w Czechach - żadnego ładnego ryneczku z kościołem czy ratuszem, że o zamku nie wspomnę. Tylko masa szarych budynków.
Czułem się tam jak w Polsce w latach 80tych.

Reply

Tags
czech, czechy, havirov, socrealism, socrealizm

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules