daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > .be-forum > Belgische steden / Villes belges > GentGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Closed Thread

 
Thread Tools
Old October 27th, 2011, 09:39 PM   #1
Puinkabouter
killed Laura Palmer
 
Puinkabouter's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: G(h)ent
Posts: 10,404
Likes (Received): 2320

GENT | PGSP | Project Gent-Sint-Pieters | U/C (8)

vervolg op deze thread


Met op een gemiddelde werkdag ongeveer 45.000 instappende reizigers is Gent-Sint-Pieters het derde drukste station van België, en het belangrijkste buiten Brussel. De huidige stationsinfrastuctuur beantwoordt weliswaar al tijden niet aan deze functie en de inrichting van de stationsbuurt liet de mogelijkheden geboden door een dergelijk knooppunt zwaar onderbenut. Het project Gent-Sint-Pieters ambieert beide zaken te veranderen.Locatie:


Feiten & Beelden:

Het hele project Gent-Sint-Pieters heeft een goed onderhouden en heldere website: www.projectgentsintpieters.be. Op deze website kan je heel veel informatie terugvinden over alle aspecten van het project. Wie het project kort maar zeer goed samengevat wil, kan verderscrollen naar beneden en naar de presentatiefilmpjes kijken in de rubriek "film".

 • Spoorwegstation

  De 12 perrons van het station krijgen één grote, aaneengesloten overkapping in staal en glas. Deze loopt ongeveer over de breedte van het stationsgebouw. Voorbij die breedte blijven de perrons overdekt, maar dan met aparte luifels per perron.
  Onder de perrons wordt de ruimte drastisch opengebroken. In feite wordt alles aan het huidige station behalve het stationsgebouw volledig afgebroken en vervangen. De reizigerstunnel wijkt voor een grote hal onder de sporen, met liften en roltrappen in beide richtingen voor elk perron, handelsruimtes en vooral véél meer plaats voor passage.
  De achterkant van het station, langs de Sint-Denijslaan, wordt een volwaardige ingang van het station. Deze ingang komt aan een nieuw te creëren plein te liggen. Aan deze glazen buitenwand zullen gekleurde panelen hangen die elk symbool staan voor een van de perrons. Wanneer er een trein stilstaat aan een van de perrons, zal het overeenkomstige paneel oplichten. Dit thema zal op nog enkele plaatsen in het station terugkeren.
  Het stationsgebouw zelf is een beschermd monument en is al voor een groot deel gerestaureerd.
  Conceptbeelden van de open hal onder de sporen.


  Door de nutteloos geworden goederenperrons tussen de reizigersperrons te verwijderen, kunnen alle perrons met enkele meters verbreed worden.
  Een deel van de vloer van de perrons zal in doorschijnend materiaal uitgevoerd worden, zodat er natuurlijk licht kan doordringen tot in de hal onder de sporen.
  Informatie over de vernieuwing van het spoorwegstation vind je HIER. Grondplannen vind je in deze post.

 • Tram- en busstation  Door de herorganisatie van het trein-, tram- en busvervoer in de omgeving, zullen alle transfers tussen deze vervoersmodi gebeuren rondom één locatie, die in het concept de naam "Magische Driehoek" meekreeg.

  Onder de treinsporen komen 4 tramsporen, waar voortaan àlle tramlijnen die het Sint-Pietersstation aandoen zullen halt houden.


  Pal naast het stationsgebouw, gedeeltelijk op de plaats waar het oude Postgebouw stond, komt een busstation met 12 platforms onder een grote stalen luifel.

  Informatie over het nieuwe Tram- en busstation vind je HIER.

 • Fiets

  Op 2 plaatsen binnenin het stationscomplex komen fietsenstallingen, goed voor samen 10.000 plaatsen. Een van de twee zal direct onder de sporen liggen, net ten oosten van het stationsgebouw.
  De andere fietsenstalling, de grootste, komt net ten westen van het stationsgebouw te liggen, op het niveau -1, onder het busstation.

  Informatie over de nieuwe fietsinfrastructuur vind je HIER.

 • Auto  Om het station beter aan te sluiten op het bovenregionale wegennetwerk, wordt een nieuwe verbindingsweg aangelegd tussen het station en de R4 en de E40. Deze weg zal via een nieuwe tunnel onder de spoorwegberm, die de Timichegtunnel zal heten, verbonden zijn met een ondergrondse parkeergarage met 2800 plaatsen. Door het toepassen van een snelheidsminderende inrichting wil men voorkomen dat het verkeer voorbij deze tunnel de nieuwe verbinding zal aanwenden als een nieuwe toegangsroute tot de stad.

  De parkeergarage zal gedeeltelijk dienen voor pendelaars die naar het station komen met de wagen, maar ook voor de bewoners van de toekomstige woningen in Fabiolalaan zone A, een deel van de werknemers van kantoren en winkels daar, en gedeeltelijk als P&R faciliteit voor centrumbezoekers - dit alles volgens een strikte verdeelsleutel.
  In het stationscomplex worden enkele Kiss & Ride-zones voorzien, die ook taxizones zijn. Eén daarvan zal op het niveau -1 liggen, onder het busstation, en zal dienen voor het verkeer komende van de Stationsbuurt Noord. Voor het verkeer komende uit de Stationsbuurt Zuid is er een Kiss & Ride-zone voorzien onder de sporen, naast het tramstation.

  Informatie over de nieuwe auto- en parkeerinfrastructuur vind je HIER & HIER.

 • Natuurgebied  Een aardig deel van de Overmeers wordt aangewend voor het realiseren van de verbindingsweg tussen de R4 en de parkeergarage. Bij wijze van compensatie wordt de rest van de Overmeers ontsloten en ingericht als natuurpark.

  Informatie over de herinrichting van het natuurgebied Overmeers vind je HIER.

 • Openbare ruimte

  In het kader van het project Gent-Sint-Pieters is reeds de Clementinalaan heraangelegd, waarbij de tram zijn herintrede heeft gemaakt in een centrale OV-bedding.
  Bij de heraanleg van de stationsomgeving zal gestreefd worden naar een uniformiteit in uitzicht en materiaalgebruik om de identiteit van de buurt te versterken.


  Maria-Hendrikaplein  De bomencirkel en fontein op het Koningin Maria-Hendrikaplein zijn beschermd en zullen blijven. De bushaltes zullen verhuizen naar het nieuwe busstation, waardoor een bijkomend groot deel van het plein verkeersvrij kan worden gemaakt. Daar komt oa. een hellende tuin naar het niveau -1 van het stationscomplex.

  Informatie over de herinrichting van het Maria-Hendrikaplein vind je HIER.


  Mathildeplein  Aan de achterzijde van het station, waar het station in zijn huidige gedaante amper op te merken valt, ligt een mengeling van indiviuele panden, bus- en tramhaltes en een kaalslag die tijdelijk is ingevuld als fietsenstalling. Deze ruimte zal worden opengewerkt tot een nieuw plein, dat het "Mathildeplein" zal heten. Het plein zal mee het gezicht bepalen van de tweede toegang van het nieuwe stationscomplex.

  Informatie over de creatie van het Mathildeplein vind je HIER.

 • Projectontwikkeling

  Mathildeplein  Langs de zuidzijde van het nieuwe Mathildeplein komt een nieuw gebouw over de hele lengte van het plein, in een gebogen vorm waarmee het de vorm van het plein zal afbakenen. Het zou in drie fases worden opgetrokken en voorzien in een keerplaats voor trams, eigen ondergrondse parkeerruimte, een commerciële gelijkvloers en woningen. De ontwikkeling is in handen van het AGSOB.

  Een uitgebreide presentatie over het stedenbouwkundig ontwerp voor het Mathildeplein vind je HIER.


  Fabiolalaan  Langsheen de spoorwegberm, tussen het Maria-Hendrikaplein en de Leie, ligt een lang terrein dat tot voor kort deel uitmaakte van de spoorinfrastructuur. Dit terrein wordt vrijgemaakt voor projectontwikkeling. Een algemeen concept werd uitgewerkt door Xaveer de Geyter. Het gebied wordt voor zijn ontwikkeling opgedeeld in 3 zones, elk met hun eigen karakter

  Zone A


  Zone A, het dichtste tegen het station aan, krijgt het meest stedelijke karakter. Het voorziet in een mengeling van kantoorruimte, handelsruimte en woningen. Na een internationale wedstrijd werd het Antwerpse architectenbureau Poponcini & Lootens geselecteerd om de inrichting van deze zone in detail uit te werken en ook de eerste van 3 torengebouwen te ontwerpen, die 90m hoog zal reiken. De ontwikkeling van zone A kreeg inmiddels de projectnaam "De Link" en een apart topic werd reeds aangemaakt voor dit deelproject.

  De ontwikkeling van zone A is in handen van Eurostation, onderdeel van de B-holding, en zou afgerond zijn tegen 2015.

  Zone B


  Zone B moet het concept "tuinkamers" reflecteren. Het wordt een overgangszone tussen de hoge densiteit in de directe omgeving van het station, naar een zone met meer open ruimte en verspreide bebouwing. Ook hier is een diversiteit aan functies voorzien, waaronder ook een sporthal. In de zone worden ook groene pleinen voorzien.

  De ontwikkeling van zone B is in handen van het AGSOB en zou afgerond zijn tegen 2020.

  Zone C


  Zone C wordt een zone met zgn. "campus"-karakter: de diverse gebouwen staan verspreid in een groenrijk gebied. De plannen voorzien enerzijds in de bouw van 'urban villas' en anderzijds in de bouw van een tweetal woontorens, waarvan de hoogte mag oplopen tot een 90-tal meter.

  De ontwikkeling van zone C is in handen van het AGSOB, en zou afgerond zijn tegen 2015.

  Een uitgebreide presentatie over het stedenbouwkundig concept voor de Fabiolalaan vind je HIER.

 • Budget

  De totale investering werd in 2005 geraamd op € 386.000.000, met als verdeling:

  • De Lijn - 14.5%
  • Stad Gent - 5.0%
  • Vlaams Gewest - 5.2%
  • NMBS-groep - 66.4%
  • Derden - 9.0%

  De verdeling doorheen de tijd vind je HIER.Film:


[dailymotion]xnqp5q_project-gent-sint-pieters-introductiefilm[/dailymotion]

Introductiefilm die het hele 'hoe, wat, waar, waarom' en ook een beetje het 'wanneer' van het hele project helder uitlegt.

[dailymotion]xdxp84_architect-jacques-voncke_tech[/dailymotion]

Stationsarchitect Jacques Voncke geeft uitleg (met veel beelden) bij het ontwerp van het nieuwe station. Speel best af met "HQ" ingeschakeld en op volledig scherm.Dit filmpje werd gebruikt op de infomarkt omtrent de projectontwikkeling op de vroegere rangeerterreinen langs de Fabiolalaan in maart 2011.


Algemene Timing:

 • 2007: Heraanleg Clementinalaan, start bouw tunnels, start ruwbouw parkeergarage, herlokalisatie fietsen & NMBS-diensten
 • 2008: ruwbouw parking, bouw tunnels, start verbinding R4
 • 2009: idem
 • 2010: ruwbouw parking, wegenis op parking, in tunnels en op Fabiolalaan, afwerken verbindingsweg R4, ingebruikname eerste deel v/h nieuwe busstation, ingebruikname tijdelijke tramtunnel en Timichegtunnel, start bouw achterzijde station
 • 2011: Perron 11 & 12 buiten dienst, projectontwikkeling Mathildeplein, heraanleg Maria-Hendrikaplein
 • 2012: Perron 9 & 10 buiten dienst, projectontwikkeling Mathildeplein, heraanleg Maria-Hendrikaplein
 • 2013: Perron 7 & 8 buiten dienst, aanleg Mathildeplein
 • 2014: Perron 5 & 6 buiten dienst, aanleg Mathildeplein
 • 2015: Perron 3 & 4 buiten dienst, afwerking definitief bus- en tramstation
 • 2016: Perron 1 & 2 buiten dienst, afwerking definitief bus- en tramstation
 • 2017: OpleveringRelevante threads:Recentste Updates:
__________________
www.dewebsitevanpuinkabouter.be

Last edited by Puinkabouter; April 16th, 2012 at 05:03 PM.
Puinkabouter no está en línea  

Sponsored Links
Old October 27th, 2011, 09:41 PM   #2
Puinkabouter
killed Laura Palmer
 
Puinkabouter's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: G(h)ent
Posts: 10,404
Likes (Received): 2320

De laatste posts in de vorige thread hielden verband met de achtergevel van het station.


Quote:
Originally Posted by D_iets View Post
Het zal wel te wijten zijn aan mijn gebrek aan architectonisch verstand, maar moeten ze eerst niet een basis hebben waar ze dan de facade kunnen aan vastmaken? Als pas in juni, vlak voor de zomervakantie, het laatste stuk viaduct is geplaatst en de facade eigenlijk over een groot deel van de viaduct-lengte loopt, kunnen ze daar toch nog niet aan beginnen als ze bvb maar de helft van de lengte hebben afgewerkt?
__________________
www.dewebsitevanpuinkabouter.be
Puinkabouter no está en línea  
Old October 28th, 2011, 02:14 AM   #3
G-4-Ever
G-4-Ever
 
G-4-Ever's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Gent
Posts: 1,436
Likes (Received): 474

Quote:
D_iets: Ik geloof nooit dat ze dat klaarspelen om ook nog de facade in die termijn van 39 weken er op te krijgen. Volgens mij krijgen we inderdaad een "naakt" spoor en perron en zullen we mogen hopen op niet te veel wind in de herfst van 2012 om er niet af te waaien.
Ik sprak van 39 weken enkel en alleen voor het bouwen van die zuilen, niet voor de façade, hé . In principe kan men toch al beginnen aan (de voorbereidingen van) de façade als er al enkele zuilenparen staan?

Over naakte sporen en perrons gesproken. Wat er ook op het werfbezoek gezegd is geweest, is dat men sporen 12-8 (fase 1 dus) compleet zal opleveren. Dit wil zeggen dat deze sporen en perrons volledig afgewerkt zullen zijn, mét accommodatie. Sporen 7-1, fase 2 dus, wil men sneller opleveren (lees: zoals D_iets het verwoordt: naakte perrons). Het is immers wachten op de openstelling van spoor 1 om de -1 verder af te werken, evenals de voltooiing van het busstation en de definitieve inrichting van het 'tramstation' onder de treinsporen. Met andere woorden, wanneer spoor 1 terug opengesteld zal worden, gaan we daar (terug) -of nog meer- veel bedrijvigheid zien. Afwerkingen op de -1 (fietsenstalling,...), de 0 (open hal onder de treinsporen) en de +1 (afwerking perrons) met de voorziene connecties tussen de verdiepingen.
G-4-Ever no está en línea  
Old October 28th, 2011, 11:52 AM   #4
a-gent
Registered User
 
a-gent's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: G(h)ent
Posts: 359
Likes (Received): 3

Wat ik mij eigenlijk afvraag is of ze die hal boven de sporen 's winters kunnen opwarmen , of zal die zowieso een serre effect hebben ..?
a-gent no está en línea  
Old October 28th, 2011, 12:22 PM   #5
Dequal
Architect
 
Dequal's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Ghent
Posts: 4,303
Likes (Received): 503

Quote:
Originally Posted by a-gent View Post
Wat ik mij eigenlijk afvraag is of ze die hal boven de sporen 's winters kunnen opwarmen , of zal die zowieso een serre effect hebben ..?
Denk niet dat ze dat zullen verwarmen. Warmte van onderaan van de winkels en zo zal sowieso naar boven stijgen, en doordat het redelijk afgesloten is.. Nu zijn de perrons ook niet verwarmd he.
__________________
Portfolio | Dequalized | Gentcement
Dequal no está en línea  
Old October 28th, 2011, 02:37 PM   #6
Puinkabouter
killed Laura Palmer
 
Puinkabouter's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: G(h)ent
Posts: 10,404
Likes (Received): 2320

Er gaat ook nog een en ander veranderen in de oostelijke vleugel van het stationsgebouw:


NMBS zoekt oplossing voor buffet Gent-Sint-Pieters
MOGELIJK DEZE MAAND NOG NIEUWE UITBATERS


GENT - Uitbaatster Ann Vermeulen moest gisteren na 32 jaar het buffet en het restaurant in het Sint-Pietersstation sluiten. De NMBS zegde haar contract op. ‘De achterstallen waren te hoog opgelopen’, legt NMBS-woordvoerster Leen Uyterhoeven uit. ‘We hebben nog een oplossing gezocht, maar konden dit onmogelijk blauw-blauw laten.’

Volgens Uyterhoeven gaat de NMBS nu op zoek naar nieuwe uitbaters. ‘Ideaal kan in het buffet een ‘coffeestore’ en in het restaurant een biercafé. We hopen nog deze maand de geschikte kandidaten te vinden. Het is hoe dan ook de bedoeling dat het historische karakter dat restaurant en buffet zo uniek maakt, behouden blijft. Maar enige werken dringen zich wel op.’


De Gentenaar, 28-10-2011
__________________
www.dewebsitevanpuinkabouter.be
Puinkabouter no está en línea  
Old October 28th, 2011, 06:51 PM   #7
Dequal
Architect
 
Dequal's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Ghent
Posts: 4,303
Likes (Received): 503

NOG een koffieshop. Da's dan al de derde, té is ook té he. Sebiet nog een tweede Starbucks. jaja. En een biercafé, wat willen ze daarmee zeggen, een café met bier? Nouuu.

Update achterkant station, juist naast de reizigerscontainer:

__________________
Portfolio | Dequalized | Gentcement

Last edited by Dequal; October 28th, 2011 at 06:57 PM.
Dequal no está en línea  
Old October 28th, 2011, 10:30 PM   #8
taran
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Location: Gent
Posts: 55
Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by Puinkabouter View Post
Er gaat ook nog een en ander veranderen in de oostelijke vleugel van het stationsgebouw:


NMBS zoekt oplossing voor buffet Gent-Sint-Pieters
MOGELIJK DEZE MAAND NOG NIEUWE UITBATERS


GENT - Uitbaatster Ann Vermeulen moest gisteren na 32 jaar het buffet en het restaurant in het Sint-Pietersstation sluiten. De NMBS zegde haar contract op. ‘De achterstallen waren te hoog opgelopen’, legt NMBS-woordvoerster Leen Uyterhoeven uit. ‘We hebben nog een oplossing gezocht, maar konden dit onmogelijk blauw-blauw laten.’

Volgens Uyterhoeven gaat de NMBS nu op zoek naar nieuwe uitbaters. ‘Ideaal kan in het buffet een ‘coffeestore’ en in het restaurant een biercafé. We hopen nog deze maand de geschikte kandidaten te vinden. Het is hoe dan ook de bedoeling dat het historische karakter dat restaurant en buffet zo uniek maakt, behouden blijft. Maar enige werken dringen zich wel op.’


De Gentenaar, 28-10-2011
In de papieren versie van 'De Gentenaar' deze ochtend was het artikel ietsje langer:

Beide zaken zouden dan volgende zomer kunnen heropenen. Een van de mogelijke kandidaten zou koffieketen Starbucks kunnen zijn. 'Wij zijn zeker geïnteresseerd om een Starbucks in Gent-Sint-Pieters te openen, maar concrete plannen zijn er op dit moment niet', zegt woordvoerder Cedric Pauwels. Starbucks heeft al vestigingen in de stations Antwerpen-Centraal en Brussel Centraal.

Ik ben al benieuwd naar de verschillende kritieken en donderpreken die ook hier wéér op zullen volgen (en laat de critici achteraf vooral weer zeggen dat ze toch ieders mening en smaak respecteren) maar ik kan me best voorstellen dat het concept van 'stationsbuffet' vandaag de dag niet meer rendabel is. Gent-Sint-Pieters had een erg mooi buffet maar het past niet echt meer in de gewoontes van de meeste pendelaars om daar nog even te stoppen. Ik hou het ook al jaren bij herinneringen aan het buffet en niet meer bij bezoekjes. Panos, AMT en andere daarentegen...
taran no está en línea  
Old October 28th, 2011, 11:17 PM   #9
De Klauw
Registered User
 
De Klauw's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 11,103
Likes (Received): 2454

Sorry maar ik zie echt niet in hoe een Starbucks in het concept past. Het is namelijk de bedoeling dat het historische karakter behouden blijft zoals in het artikel te lezen staat.

Verder zou ik niet weten waarom het concept van stationsbuffet verouderd zou zijn. Een restaurant is altijd op zijn plaats. Meer dan de zoveelste koffiewinkel, daarvan zijn er al te veel in de stationshal (Einstein Koffie is klak hetzelfde).

Gent-Sint-Pieters kan Starbucks dus missen als kiespijn.
De Klauw no está en línea  
Old October 30th, 2011, 04:13 AM   #10
Nelsa123
Registered User
 
Nelsa123's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 271
Likes (Received): 1

En dan zijn er dus 2 Starbucks in Gent op een 4km van elkaar. Dat is bijna even 'overbodig' als 2 McDonalds op 100m van elkaar als je weet hoe zeldzaam een Starbucks in België is.
Nelsa123 no está en línea  
Old October 30th, 2011, 02:00 PM   #11
Baai
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Gent
Posts: 220
Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by a-gent View Post
Wat ik mij eigenlijk afvraag is of ze die hal boven de sporen 's winters kunnen opwarmen , of zal die zowieso een serre effect hebben ..?
Perrons zijn gewoon buitenruimte, dat wordt nooit verwarmd. 't Zou nogal erg zijn mochten ze het wel verwarmen. De hal onder de sporen zal hoogstwaarschijnlijk ook niet verwarmd worden. Ik veronderstel dat ze de verwarming beperken tot de winkelruimtes.
Baai no está en línea  
Old October 30th, 2011, 02:45 PM   #12
Dequal
Architect
 
Dequal's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Ghent
Posts: 4,303
Likes (Received): 503

Quote:
Originally Posted by Baai View Post
Perrons zijn gewoon buitenruimte, dat wordt nooit verwarmd. 't Zou nogal erg zijn mochten ze het wel verwarmen. De hal onder de sporen zal hoogstwaarschijnlijk ook niet verwarmd worden. Ik veronderstel dat ze de verwarming beperken tot de winkelruimtes.
Maar het geheel is onderaan wel afgesloten met schuifdeuren en dergelijke. Dus het zal er wellicht altijd relatief warmer zijn dan buiten hoor.
__________________
Portfolio | Dequalized | Gentcement
Dequal no está en línea  
Old October 30th, 2011, 03:40 PM   #13
Baai
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Gent
Posts: 220
Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by Dequal View Post
Maar het geheel is onderaan wel afgesloten met schuifdeuren en dergelijke. Dus het zal er wellicht altijd relatief warmer zijn dan buiten hoor.
Da's een feit. Het zal die ruimte vorstvrij houden. Ik hoop dat ze die hal niet verwarmen, 't zou echt wel weggesmeten geld zijn (en in tijden van energiebesparing...). Uiteindelijk is iedereen die in een station rondloopt gekleed om buiten te lopen. Zolang er verwarmde wachtlokalen zijn, zoals nu ook het geval is, is het voldoende.
Baai no está en línea  
Old October 30th, 2011, 03:49 PM   #14
Baai
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Gent
Posts: 220
Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by De Klauw View Post
Verder zou ik niet weten waarom het concept van stationsbuffet verouderd zou zijn. Een restaurant is altijd op zijn plaats.
Ik denk dat in het nieuwe concept van het station, een buffet terug op zijn plaats is.

Ten tijde dat vele stations gebouwd werden, vormden ze als het ware het nieuwe stadscentrum. Mensen gingen niet alleen naar het station om de trein te nemen.

In Japan is een station echt een centrum op zich, winkels, cinema, etc. Jongeren hangen er rond zoals ze hier op de Graslei rondhangen. In Zwitserland zie je dat ook. Er zijn tal van winkels aan het station en die zijn, in tegenstelling tot elders, open op zondag. Het gevolg is dat het daar een bedrijvigheid is van jewelste op zondag. Die stationsbuurten leven dan echt. En door het feit dat die winkels wel open mogen op zondag, is het voor het station niet moeilijk huurders te vinden voor hun handelsruimtes. Het is een mooie vorm van inkomsten voor de spoorwegen.

Ook hier is winkelruimte voorzien en met dan nog de hele ontwikkeling ernaast ( De Link), hoop ik dat Sint-Pieters ook een centrum van bedrijvigheid mag worden. En daar past een stationsbuffet in de vorm van een Grand Cafe perfect.
Als een station enkel een plaats is waar men de trein neemt, dan kunnen alleen restaurants die een snelle hap aanbieden winst maken.
Baai no está en línea  
Old October 30th, 2011, 07:16 PM   #15
De Klauw
Registered User
 
De Klauw's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 11,103
Likes (Received): 2454

Quote:
Originally Posted by Nelsa123 View Post
En dan zijn er dus 2 Starbucks in Gent op een 4km van elkaar. Dat is bijna even 'overbodig' als 2 McDonalds op 100m van elkaar als je weet hoe zeldzaam een Starbucks in België is.
Dat past in de strategie van Starbucks. Niets voor niets wordt dat vaak vergeleken met de 'verdeel en heers'-strategie. In New York is er letterlijk elke tien huizen een Starbucks.
De Klauw no está en línea  
Old November 1st, 2011, 12:51 AM   #16
Benonie
Bike It!
 
Benonie's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 21,062
Likes (Received): 19758

Quote:
Originally Posted by De Klauw View Post
In New York is er letterlijk elke tien huizen een Starbucks.
Letterlijk? Dat is me anders totaal niet opgevallen...

Quote:
Originally Posted by taran View Post
maar ik kan me best voorstellen dat het concept van 'stationsbuffet' vandaag de dag niet meer rendabel is. Gent-Sint-Pieters had een erg mooi buffet maar het past niet echt meer in de gewoontes van de meeste pendelaars om daar nog even te stoppen. Ik hou het ook al jaren bij herinneringen aan het buffet en niet meer bij bezoekjes. Panos, AMT en andere daarentegen...
Ik bezoek het regelmatig, al is het maar omdat ik mijn aansluiting naar Eeklo weer eens mis. En altijd zit het daar behoorlijk vol. Veel uitbaters van een café in Gent zouden willen tekenen voor die klandizie.
Er is in een station van dit kaliber (het tweede van het land qua reizigersaantallen, dacht ik) zeker en vast plaats voor een buffet of Grand Café, als is het maar voor nostalgici als ik. Er zullen allicht andere zaken meegespeeld hebben. Ik veronderstel dat ook de huurprijs niet mals is en je hebt daar ook altijd een boel personeel nodig, waardoor je al heel veel pintjes moet tappen vooraleer je uit de vaste kosten geraakt.
Benonie no está en línea  
Old November 1st, 2011, 01:15 AM   #17
De Klauw
Registered User
 
De Klauw's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 11,103
Likes (Received): 2454

Inderdaad, ik denk dat de NMBS gewoon te veel huurgeld vraagt. Op die manier maken ze het natuurlijk moeilijk om een nieuwe huurder te vinden want een buffet is niet de meest winstgevende branche.

Quote:
Originally Posted by Benonie View Post
Letterlijk? Dat is me anders totaal niet opgevallen...
Kaartje met Starbucks in Manhattan:


Hun tactiek is simpel: open gewoon zoveel mogelijk vestigingen en moord de concurrentie uit.
De Klauw no está en línea  
Old November 1st, 2011, 03:32 AM   #18
Nelsa123
Registered User
 
Nelsa123's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 271
Likes (Received): 1


Holy C***

Inderdaad I see. Ik bedoel gewoon maar, als je weet dat er maar 3 à 4 in België zijn, is dan er zo 2 "dicht" naast elkaar plaatsen niet overroepen? Als er nog 10 bijkomen in de volgende twee jaar, dan is het niet zo speciaal natuurlijk, maar voorlopig zou dat toch niet zo logisch zijn. Ik zou eerder een in Brugge of Hasselt verwachten. Komt er nog een in Gent, erg is dat uiteraard niet.
Nelsa123 no está en línea  
Old November 1st, 2011, 11:31 AM   #19
Baai
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Gent
Posts: 220
Likes (Received): 3

In Seattle (thuishaven van Starbucks) is het nog erger. Er is wel wat concurrentie. Maar daar heb je dus op elke straathoek een coffeeshop (voor koffie, dus niet in de Nederlandse zin)

http://www.youtube.com/watch?v=gAAIQpUgwjM
Baai no está en línea  
Old November 1st, 2011, 04:27 PM   #20
konnichiwa
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Location: Antwerp-Shanghai-Tokyo
Posts: 193
Likes (Received): 32

Quote:
Originally Posted by Nelsa123 View Post
En dan zijn er dus 2 Starbucks in Gent op een 4km van elkaar. Dat is bijna even 'overbodig' als 2 McDonalds op 100m van elkaar als je weet hoe zeldzaam een Starbucks in België is.
Binnen een paar jaar lachen we wrs met deze comment.. Mjah heb opzich niets tegen Starbucks, ik durf daar ook binnen te springen, een koffie grande om mee te nemen is echt genieten tijdens de koudere dagen.
konnichiwa no está en línea  


Closed Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 09:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium