daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Sjeverna i Središnja Hrvatska

Sjeverna i Središnja Hrvatska Northern and Central Croatia: Varaždin, Čakovec, Karlovac, Kutina, etc.

Closed Thread

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old November 1st, 2011, 01:26 PM   #21
Sagittarius_M
BANNED

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by zaguric View Post
Varaždin-glavni grad Velike župe Zagorje u NDH
Zato je i NDH propal ...a kakve veze imaju župe i geografija? Koliko ja znam, živimo u sekularnoj državi.

Mislim, razumijem ja tebe, ali to ti je k'o i želja HDZ-a da dobije na izborima Jako jako teško. Ja neznam nikoga iz vž tko govori za vž da je zagorje, istina..tu i tamo vele neki..ALI, njima su starci zagorci pa je onda sve gdje je zagorska krv - zagorje.
Sagittarius_M no está en línea  

Sponsored Links

Old November 1st, 2011, 01:29 PM   #22
Sagittarius_M
BANNED

Dobro, daj još neki argument, možda ti i povjerujem, inače predlažem adminu nek ovaj topic stavi gdje mu je i mjesto -> kafanu
Old November 1st, 2011, 01:33 PM   #23
Sagittarius_M
BANNED

I da, budući da slučajno radim u Zagrebu, ima par kolega iz zaprešića koje mislim pitat dal' se smatraju zagorcima baš me interesira odgovor )))))))))))))
Old November 1st, 2011, 02:38 PM   #24
zaguric
BANNED

zaguric's Avatar

Quote:
Originally Posted by Sagittarius_M View Post
Dobro, daj još neki argument, možda ti i povjerujem, inače predlažem adminu nek ovaj topic stavi gdje mu je i mjesto -> kafanu
U ovom threadu se radi o ozbiljnim podacima pa mu je tu i mjesto.
zaguric no está en línea  
Old November 1st, 2011, 02:44 PM   #25
zaguric
BANNED

zaguric's Avatar

Quote:
Prije 30 i više godina su svi znali da je Varaždin Zagorje,pogledaj knjige:Pjesme iz Varaždina i okolice(U poglavlju pjesme o Varaždinu ima barem 5 pjesama u kojima se govori da je Varaždin Zagorje),i knjigu-Gjuro Szabo,Kroz Hrvatsko Zagorje,1939.(opisana je kulturna baština kotareva Pregrada, Klanjec, Krapina, Zlatar, Ivanec i Varaždin.).
zaguric no está en línea  
Old November 1st, 2011, 02:57 PM   #26
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Likes (Received): 313

a prije ne znam koliko godina i Zagreb je bio kajkavski grad. Komotno bi ga mentalitetom i svime ostalim mogli nazvati Zagorjem...prijatelju, vremena se mjenjaju.
U Varaždin se doselilo mnoštvo puka iz Zagorja, Međimurja i Podravine, većinom. To je nekako i prirodno težište tih geografskih regija. I zbog te činjenice neopravdano je Varaždin svrstavati samo pod Zagorje.
Nadalje neki geografi varaždinsku podravinu htjeli su nazvati "varaždinštinom". Sreća da to nije usvojeno (polomili bi jezik), međutim i to govori dovoljno za sebe.
Nakraju uzimajući u obzir kontekst nastajanja imena "Zagorje" teško je preći preko pomalo potcjenjivačkog prizvuka tih koji su osmislili to ime (iza brda, Bogu iza nogu itd...). Time su valjda htjeli reći da je to prostor iza brda (Medvednice) gdje ne postoji grada/civilizacije. Kao u njihovom Zagrebu. Nemojmo smetnuti s uma da je taj naziv važio isključivo za prostor između Medvednice i Ivanščice.
Trevor McPhee no está en línea  
Old November 1st, 2011, 03:00 PM   #27
zaguric
BANNED

zaguric's Avatar

Quote:
Originally Posted by Trevor McPhee View Post

a prije ne znam koliko godina i Zagreb je bio kajkavski grad. Komotno bi ga mentalitetom i svime ostalim mogli nazvati Zagorjem...prijatelju, vremena se mjenjaju.
U Varaždin se doselilo mnoštvo puka iz Zagorja, Međimurja i Podravine, većinom. To je nekako i prirodno težište tih geografskih regija. I zbog te činjenice neopravdano je Varaždin svrstavati samo pod Zagorje.
Nadalje neki geografi varaždinsku podravinu htjeli su nazvati "varaždinštinom". Sreća da to nije usvojeno (polomili bi jezik), međutim i to govori dovoljno za sebe.
Nakraju uzimajući u obzir kontekst nastajanja imena "Zagorje" teško je preći preko pomalo potcjenjivačkog prizvuka tih koji su osmislili to ime (iza brda, Bogu iza nogu itd...). Time su valjda htjeli reći da je to prostor iza brda (Medvednice) gdje ne postoji grada/civilizacije. Kao u njihovom Zagrebu. Nemojmo smetnuti s uma da je taj naziv važio isključivo za prostor između Medvednice i Ivanščice.
Ako je to prosotor između Medvednice i Ivančice ,kako je onda Vinica Zagorje?
zaguric no está en línea  
Old November 1st, 2011, 03:01 PM   #28
zaguric
BANNED

zaguric's Avatar

Quote:

Iz Zagorja da,ali ne iz Podravine i Međimurja.

Varaždin,Čakovec,Koprivnica = Zagorje,Međimurje,Podravina
zaguric no está en línea  
Old November 1st, 2011, 03:15 PM   #29
zaguric
BANNED

zaguric's Avatar

Paintball klub "ZAGORJE" osnovan je 19.svibnja 2006.godine. Sjedište kluba je u Varaždinu. Poligoni se nalaze u Lepoglavi (oko 30 km od Varaždina). Za sve informacije i pitanja kontaktirajte nas preko našeg kontakt broja ili e-maila.
http://www.paintball-zagorje.hr/

Kud Varteks Varaždin-Pjesme i plesovi Hrvatskog Zagorja
http://www.youtube.com/watch?v=OqPIudwY3Oo

Festival zagorske glazbe-Vu srcu te nosim-Poljana Biškupečka(prigrađe Varaždina)
http://www.youtube.com/results?searc...e%C4%8Dka&aq=f
zaguric no está en línea  
Old November 1st, 2011, 03:28 PM   #30
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Likes (Received): 313

Znači nema nikoga iz međimurja i Podravine u VŽ? Sinek, popi nešto.

Dobro. Shvatio sam. Imaš svetu misiju uvjeriti nas u činjenicu da je Varaždin Zagorje. Nek ti bu.

Moderator, kaj se mene tiče ovo možemo u kafanu. Tam bar zalaze svakakvi likovi pa bude i smješnih komentara. A ne ovako smrtno dosadno.
To je sve od mene na ovoj temi dok god je ovdje.

Trevor McPhee no está en línea  
Old November 1st, 2011, 03:38 PM   #31
zaguric
BANNED

zaguric's Avatar

Quote:

Dobro. Shvatio sam. Imaš svetu misiju uvjeriti nas u činjenicu da je Varaždin Zagorje. Nek ti bu.

Moderator, kaj se mene tiče ovo možemo u kafanu. Tam bar zalaze svakakvi likovi pa bude i smješnih komentara. A ne ovako smrtno dosadno.

Moderator je rekao da će tema biti prebačena ukoliko neće biti interesa za tu temu,a koliko ja vidim interesa ima dosta.
zaguric no está en línea  
Old November 1st, 2011, 03:45 PM   #32
karelcro
Registered User

karelcro's Avatar

Quote:

Fakat si uporan s tim Tvojim viđenjem granica Zagorja...koje je naravno potpuno pogrešno, barem kaj se varaždinskog kraja tiče.
Nek ti bu...po onoj narodnoj "svaki ... ima svoje veselje", bez zamere

Zanimljivo je da su od deset najvećih naselja tri u varaždinskoj zoni (Varaždin, Sračinec i Trnovec Bartolovečki).

E a ovo sa graničnim prelazima Ti je čisti spam. Čuj ovaj dio foruma je ozbiljan.
Molim moderatora do to preseli u caffe...
Čovjek je u pravu, činjenica je da je Vž fakat "najposebniji" grad u Zagorju, ali se nalazi u Zagorju to je činjenica. Pitaj starije domaće/ izvorne varaždince kaj o tome misle i dobit ćeš potpuno isti odogovor.

A drugi je sad problem kaj bi mi Varaždinci hteli biti malo posebni pogotovo ovi čiji su roditelji prije 40 godina postali Varaždincima , a "dotepli" su se iz najvećih zagorskih selendri .
karelcro no está en línea  
Old November 1st, 2011, 03:46 PM   #33
karelcro
Registered User

karelcro's Avatar

Quote:
Varaždin-glavni grad Velike župe Zagorje u NDH
I Banovine Hrvatske, mislim da je bio glavni grad i u prijašnjim državama.
Old November 1st, 2011, 03:53 PM   #34
karelcro
Registered User

karelcro's Avatar

Quote:
I da, budući da slučajno radim u Zagrebu, ima par kolega iz zaprešića koje mislim pitat dal' se smatraju zagorcima baš me interesira odgovor )))))))))))))
Ekipa iz Zaprešića su Prigorci, nemaš pojima.

A i vidim da je netko od sadašnjih članova foruma otvorio ovaj profil da podrži Trevora, čudnog li čuda Sjedni jedan .
Old November 1st, 2011, 03:54 PM   #35
karelcro
Registered User

karelcro's Avatar

Quote:

Nakladaš Trevor, Zagreb nikad nije bil Zagorje, baš nikad. Kajkavski ti inače i govore ljudi koji nisu nužno Zagorci, ako neznaš .
Old November 1st, 2011, 03:58 PM   #36
karelcro
Registered User

karelcro's Avatar

Quote:

U Vž je većina ljudi koji su / ili su porijeklom porijeklom Zagorci i u čemu je problem.

Ne, Trevač ti imaš svetu misiju svakoga posrati tko tvrdi , u ovom slučaju opravdano , nekaj suprotno od tebe i većim vidim da se hvataš na prijateljstvo s Grofekom da obriše ovaj podforum
Old November 1st, 2011, 04:53 PM   #37
zaguric
BANNED

zaguric's Avatar

Quote:
Zaprešić je zagorsko naselje koje ima najmanje zagorskih obilježja,a razlog tomu je to da je Zaprešić satelitski grad Zagreba pa se u Zaprešić doseljavaju razni stanovnici iz drugih dijelova Hrvatske i BiH.

Ovo je kretanje broja stanovnika Zaprešića i tu se vidi da je Zaprešić nekada bio selo i onda je počeo nagli rast broja stanovnika,te današnja stanovništvo Zaprešića čini vrlo malo pravih Zaprešićana,većinom su to doseljenici.

Pogledaj koliko dvoraca se nalazi na zaprešićkom području-to je gustoća koja se može naći jedino u Hrvatskom Zagorju.
zaguric no está en línea  
Old November 1st, 2011, 05:56 PM   #38
zaguric
BANNED

zaguric's Avatar

Elektrane

U Hrvatskom Zagorju su izgrađene tri veće elektrane:

1.HE Varaždin u Strmcu,snage 94 MW
2.HE Čakovec u Šemovcu,snage 76 MW
3.TE Jertovec u Jertovcu,snage 88 MW

Kanal HE Varaždin

Hidroelektrana Čakovec

Termoelektrana Jertovec

Varaždinsko jezero izgrađeno za potrebe HE Čakovec
[IMG] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Ormoško jezero na granici Hrvatske i Slovenije izgrađeno za potrebe HE Varaždin
[IMG] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
zaguric no está en línea  
Old November 1st, 2011, 08:47 PM   #39
Sagittarius_M
BANNED

Quote:
Originally Posted by karelcro View Post
U Vž je većina ljudi koji su / ili su porijeklom porijeklom Zagorci i u čemu je problem.

Ne, Trevač ti imaš svetu misiju svakoga posrati tko tvrdi , u ovom slučaju opravdano , nekaj suprotno od tebe i većim vidim da se hvataš na prijateljstvo s Grofekom da obriše ovaj podforum
Teške riječi ovdje padaju. Koja to molim te većina??? Stari ljudi za koje ti tvrdiš obično imaju onaj, nazovimo ga, "zagorski naglasak", i kad ih pitaš od kud su porijeklom, obično je to od Ivanca pa nadalje. Koliko ja znam, niti jedan varaždinec nema iole sličan naglasak "zagorskom" a kamoli mentalitet.
Na kraju krajeva, o zagorcima svi imaju znamo kakvo mišljenje (žalosno da Dudek nije prva asocijacija za podravca, već naprotiv, zagorca) ..kaj se mene tiče, ja ne želim biti dio te tužne "zagorske" priče

Mislim da je ovaj citat najpravilniji "Grad Varaždin se sa svojom prirodnom regijom nalazi na graničnoj trodjelnici Štajerske, Međimurja, Zagorja i gornje Podravine."
Old November 1st, 2011, 08:49 PM   #40
Sagittarius_M
BANNED

Quote:
Paintball klub "ZAGORJE" osnovan je 19.svibnja 2006.godine. Sjedište kluba je u Varaždinu. Poligoni se nalaze u Lepoglavi (oko 30 km od Varaždina). Za sve informacije i pitanja kontaktirajte nas preko našeg kontakt broja ili e-maila.
http://www.paintball-zagorje.hr/

Kud Varteks Varaždin-Pjesme i plesovi Hrvatskog Zagorja
http://www.youtube.com/watch?v=OqPIudwY3Oo

Festival zagorske glazbe-Vu srcu te nosim-Poljana Biškupečka(prigrađe Varaždina)
http://www.youtube.com/results?searc...e%C4%8Dka&aq=f
Tu si stvarno gluposti navel.
Ok, ajmo ovak.. jel Virovitica Slavonija ili Podravina? ?

Closed Thread

Tags
zagorje

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules