daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Reply

Thread Tools Display Modes
Old May 26th, 2012, 08:25 PM   #181
giddings
Registered User

Likes (Received): 0

No to dojechaliśmy do Phoenix to miasto jest bardzo dobrze opisane przez @Rycho19 i nie tylko. Tylko jedna fotka gdzieś na przedmieśćiach.
1.

Jakieś lotnisko chyba Goodyear też przedmieścia, nie jest to główne lotnisko Phoenix.
2.

3.

I-10 California CA. & Arizona AZ. Pojedziemy po US-95 od Quartzsite do Yuma, może zdążymy na 15:10.
4.

Waga AZ. i zaraz truck stop na wiadukt a na nim trucki wyjeżdżające z FJ kiedyś jedna z najwiekszych sieci truck stop, teraz to Pilot
5.

6.

Gdzie jesteśmy to widać. US-95 biegnie wzdłuż pasma górskiego "Needles"
7.

A tak wygląda Quartzsite, czyż nie wielgachne. A za nim droga,droga i pustynia. Fotki nie zawsze po kolei.
8.

9.

10.

Last edited by giddings; May 26th, 2012 at 08:33 PM.
giddings no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 27th, 2012, 04:57 PM   #182
geogregor
Registered User

geogregor's Avatar

Likes (Received): 35

Quote:
Originally Posted by giddings View Post
Ten brak roślinności to tak jak na pasie rozdzielającym asfalt zwanym medium a jeszcze cześciej comedian okolica jest naprawdę pustynna i na takiej pustyni wyrosło Phoenix AZ. widoczne przed nami.
[/IMG]
Ten pas rozdzielajacy jezdnie nazywa sie median strip, w skrocie median.

A tak wogole to za kazdym razem jak ogladam twoje fotki to stwierdzam ze czas po kilku latach przerwy znowu odwiedzic zachodnie stany
Ale to juz niestety nie w tym roku

Tak z ciekawosci, jak mozna zstac kierowca ciezarowki w USA?
geogregor no está en línea   Reply With Quote
Old May 28th, 2012, 10:48 AM   #183
giddings
Registered User

Quote:
Originally Posted by geogregor View Post

Tak z ciekawosci, jak mozna zstac kierowca ciezarowki w USA?
Lata 84 ubiegłego wieku to była prosta sprawa, egzamin z teori i praktyki / jazda. Teorie można było zdawać po polsku z tłumaczem, mam tu na mysli stan Illinois, stworzyło to pretekst do nadużyć i tym podobnych aferek, zostało to zakazane, życie które nie lubi pustki spowodowało serię wyjazdów do innych stanów gdzie jeszcze możliwe były tego typu przekręty (Wisconsin,Floryda itp.) Obecnie język angielski jest wymagany w stopniu podstawowym (co też jest bardzo szeroką definicją) Do tego dochodzi prawo do pobytu i pracy w US. czyli Green Card oraz Social Security i tu było mnóstwo fałszywek a kontrole w tym temacie były rzadkie i liberalne. Lata 84 a obecnie to dwa rózne światy. Na chwilę obecną jeżeli posiadasz prawo do pobytu/pracy, podstawową znajomość angielskiego to dalej kosztowna szkoła nauki jazdy lub w biurze sekretarza stanu pobierasz bezpłatną broszurę do nauki i po przygotowaniu idziesz na egzamin, po zdaniu otrzymujesz permit który zezwala na jazdę pod opieką innego kierowcy, znajdujesz kumpla z ciężarówką i na egzamin praktyczny. Koszta jednej i drugiej wersji to tak jak 100$ do 3000$.
Old June 7th, 2012, 07:54 PM   #184
giddings
Registered User

1.

Mogło się tak zdażyć że wsród zdjęć drogi i pustyni trafiło śie coś z California CA. droga biegnie przez oba stany a widoki czasami są bardzo podobne, poniższe dwa śą łatwe do rozróżnienia to Vidal Junction US-95 & US-62 w CA.
to co widać to w zasadzie cała zabudowa, wkoło pustynia i temperatura zawsze gorąco. Jest to szczególne miejsce na US-62 jest Agricultural Check point czyli trucki wjeżdzające do CA. muszą sie zatrzymać do kontroli chodzi o towary żywnościowe spoza stanu CA.
2.

3.

Droga kierune Yuma AZ.
4.

Yuma miasto jak wiele innych, niska zabudowa w pustynnej okolicy i mnóstwo chłodni gdzie ładuje się wiekszość traków. Tylko dwa lotnicze, helikoptery Chinook i ich baza.
5.

6.

Yuma i okolica jest płaska opuszczając ją jadąc na wschód I-8 natrafiamy na wąski klin górek wrzynający się w drogę na odcinku 2-4 mil. po nim zjazd i znowu płasko i jeszcze takie coś ważne bo to immigration checkpoint.

7.

8.

Wspomniane górki i zjazd.
9.

10.

11.
Old June 12th, 2012, 05:10 AM   #185
gabyyy
Registered User

Quote:
Ale te autostrady to mają niezłe. Beton, prawda? Nie telepie?
To prawda, prawie wszystkie autostrady w UAS sa betonowe, widzialem wielokrotnie ich konstrukcje maja okolo 90 cm grubosci.
Old June 17th, 2012, 01:40 AM   #186
pickling
Registered User

Tak było dawniej, dalej czasami widać nowe betonowe, nie często, przeważnie, tak jak na zdjęciach giddings’a, asfalt. Możliwe, że Interstate 40 ma jeszcze krótkie fragmenty z betonu...giddings na pewno wie lepiej, ale w moim rejonie nie ma żadnych.
pickling no está en línea   Reply With Quote
Old June 22nd, 2012, 07:22 PM   #187
giddings
Registered User

Według mnie to króluje asfalt, beton tylko tam gdzie panuje bardzo duży ruch albo gdzie naprawy i konserwacja spowodowałaby poważne utrudnienia w ruchu i niemal zawsze : mosty,wiadukty itp. beton jest głosny zwlaszcza nowy złobkowany dlatego na beton jako warstwę scieralną wylewa się asfalt i bądz tu mądry po czym jedziesz, bywa też tak że beton na pasach jezdnych jest pokryty asfaltem a pobocza już nie.
Old June 22nd, 2012, 07:54 PM   #188
giddings
Registered User

Po opuszczeniu Yuma AZ. I-8 East można zobaczyć takie pustynne widoczki.
1.

2.

Dalej I-8 prowadzi do I-10 a ta do I-19. A tutaj poraz drugi Immigration checkpoint. I-19 gdzieś pomiędzy Tucson a Nogales o tyle ciekawa że oprócz kontroli immigration jest jeszcze coś co ją wyróżnia, jest piketaż jak wszędzie tyle że słupki nie są milowe ale kilometrowe, ależ one szybko migają przed oczami.
3.

4.

Po minięciu tego można stanąć na chwilę relaksu na takiej rest area.
5.

6.

I to by było na tyle, następnym razem nowy stan.
Old June 22nd, 2012, 08:20 PM   #189
pickling
Registered User

Nie wiem jak długo jeździsz po drogach amerykańskich, ale czy widzisz różnice w ostatnich latach w stanie dróg. Ostatno miast tną pieniądze na komunikację miejską (Pittsburgh, Philadelphia, Los Angales, nawet Nowy Jork), i nie wiem na co przeznaczają te oszczędności. Naprawy dróg, mostów, i w ogóle infrastruktury, wydają się często bardzo prowizoryczne.
Old June 26th, 2012, 08:46 PM   #190
giddings
Registered User

Nie jeżdżę zrobiłem sobie długą przerwę przeszło 2 lata. Teraz mieszkam w Krakowie, być może że w 2013 pojężdżę jeszcze trochę ot tak na luzie, po prostu ciągnie, nie do tej roboty co do krajobrazów, dzikości i bezludzia choćby w New Mexico (+ odnowa CDL) sam wiesz o czym piszę, w Polsce i Europie nie ma takich tras gdzie przez dwie lub trzy godziny nie zobaczysz żadnych domów. W stanach znalazłem sie w 84 roku a jazda to gdzieś od 88. Zgadzam się z tobą całkowicie zdązyłem to zauważyć że z infrastrukturą drogową jakby gorzej np. Indiana Toll Road należy do Indiana-Hiszpania i Australia. Sama Indiana nie miała kasy na utrzymanie tej drogi.
Old June 26th, 2012, 09:47 PM   #191
giddings
Registered User

Miał być inny stan i jest tyle że nie przez szybę,(choć nie wszystkie) truck się zepsuł wiec trza było zawrócić z drogi. Zaczeło się tutaj kawałek drogi za stolicą stanu Washington, więc zawracamy.
1.

2.

A miasto to jak wspominałem stolica stanu Washington czyli city of :
3.

Truck w warsztacie u dilera na dalekich przedmieściach, motel zresztą też i co dalej co tu robić drink i TV, basen motelowy piwo i basen itd. czasu sporo bo kilka dni więc ruszamy w miasto i tu ostatnia fotka przez szybę autobusu miejskiego.
4.

I troszkę z miasta.
5.

6.

Kto był w stanach i ma dzieci ten to zna, jak to w stanach wszystko naj to i ten ponoć największy.
7.

I dochodzimy do głównej atrakcji miasta czyli Riverfront Park który powstał na terenach byłej wystawy światowej a niektóre nieistniejące pawilony oznaczone są tak.
8.

Też tu byli i nie tylko !
9.

Jeden z parkowych mieszkańców.
10.

Jeżeli się podoba to następnym razem dużo mokrych fotek, obejdziemy niemal cały park, wodospadów mnóstwo choć wysokość nie powala.
11.
Old July 1st, 2012, 08:04 PM   #192
pickling
Registered User

Quote:
Nie jeżdżę zrobiłem sobie długą przerwę przeszło 2 lata. Teraz mieszkam w Krakowie, być może że w 2013 pojężdżę jeszcze trochę ot tak na luzie, po prostu ciągnie, nie do tej roboty co do krajobrazów, dzikości i bezludzia choćby w New Mexico (+ odnowa CDL) sam wiesz o czym piszę, w Polsce i Europie nie ma takich tras gdzie przez dwie lub trzy godziny nie zobaczysz żadnych domów. W stanach znalazłem sie w 84 roku a jazda to gdzieś od 88. Zgadzam się z tobą całkowicie zdązyłem to zauważyć że z infrastrukturą drogową jakby gorzej np. Indiana Toll Road należy do Indiana-Hiszpania i Australia. Sama Indiana nie miała kasy na utrzymanie tej drogi.
Mówisz, że jesteś w Krakowie? W mojej wyobrażni pędzisz przez kłęby piasku na I-10 czy I-40 do dziś dnia. Kiedy jestem na drodze, staram się być bardziej uprzejmy niż dotychczas dla ciężarówek... bo może to ty!
Odnowa CDL jest automatyczna, czy trzeba znowu zdawać egzamin. Studiowałem sobie ten materiał kilka lat temu, wydawało mi się raczej trudne, raczej na poziomie normalnago prawa jazdy w Anglii (tam udało mi się raz nie zdać).
Old July 2nd, 2012, 05:01 AM   #193
gabyyy
Registered User

Quote:
Beton jest fajny ale asfalt lepszy dlatego to na betonie kładziee się jeszcze asfalt. Na betonie robi się malutkie poprzeczne paski a te okropnie hałasują.
Nie dziala w cieplych stanach, tam nawierzchnia jest z samego betonu.
Old July 2nd, 2012, 12:30 PM   #194
giddings
Registered User

Odnowa jest automatyczna - warunek czysty rekord. @Gabyyy fakt chociaż mieszanki asfaltowe robią coraz lepsze (podobno)
Old July 2nd, 2012, 12:48 PM   #195
geogregor
Registered User

geogregor's Avatar

Likes (Received): 35

Quote:
2.
A miasto to jak wspominałem stolica stanu Washington czyli city of :
Sorry za mala korekte ale stolica stanu Waszyngton jest nie Spokane ale Olympia
Pozdro.
geogregor no está en línea   Reply With Quote
Old July 2nd, 2012, 02:16 PM   #196
giddings
Registered User

Niema co przepraszać tylko ganić !!!, dziękuję. Bardzo się cieszę że uważnie przegłądasz ten wątek, przepraszam też za moją gafę.
Old July 9th, 2012, 07:01 PM   #197
giddings
Registered User

Trochę to takie naciągane ale w celu utrwalenia stolicą stanu Waszyngton jest nie Spokane ale Olympia co słusznie zauważył @geogregor autor wielu relacji z USA i wspaniałego blogu link powyżej post #195 zachęcam do przeczytania jeżeli ktoś jeszcze nie zna, szkoda że tylko po angielsku, zachęcam do polskiego tłumaczenia, zapewne wielu by to przeczytało z dużą chęcią, wiem jest translator ale to nie to. We wspomnianym blogu jest fragment o Theodore Roosevelt NP, będzie to następny temat po Spokane WA.
Old July 9th, 2012, 07:42 PM   #198
giddings
Registered User

Riverfront Park, Spokane: spaceru ciąg dalszy. Jako że nie umię oznaczać (tagować) fotek w Imageshack niektóre mogą pojawić się kilkakrotnie choć postaram śię tego uniknąć. Poprostu nie wiem które już użyłem, i tu prośba o pomoc w tym temacie. Początek był tutaj.

1.

2.

Skoro już na dole to czemu nie tutaj.
3.

A teraz do góry i kóleczko wkoło parku wiele odnóg rzeki i wiele mostków przed nami.
4.

5.

6.

7.

Oto jak czysta/przejrzysta jest woda.
8.

9.

10.

11.

12.

Chyba jeszcze nad tym panuję czyli pamiętam co wrzuciłem więc mała przerwa i dokończenie po krótkiej chwili, oj muszę się podszkolić w tym Imageshack a może ktoś podeśle jakąś dobrą radę.
Old July 9th, 2012, 08:07 PM   #199
giddings
Registered User

Po krótkiej przerwie. Chyba nie muszę nadmieniać że poziom wody ulega dużym zmianom, albo miałem pecha albo szczeście. Myślę że to drugie.
1.

2.

3.

4.

5.

Tak patrzę na to, przesadziłem i to mocno miło to wspominam, diler nie potrafił naprawić trucka, do Chicago wróciłem pustakiem kasiora poszła sie j.... , mimo to warto było, i jeszcze żeby dobić.
6.

Następnym razem: Theodore Roosevelt NP - North Dakota ND. I-94 mile marker 36. i dalej w stronę Montana MT.
Old July 9th, 2012, 09:27 PM   #200
skansen
Lover Silesia

skansen's Avatar

Likes (Received): 314

Fascynujący wątek, zarówno przez pryzmat obszarów, które pokazuje, świetnych zdjęć i znakomitego komentarza odautorskiego! Jestem fanem tego wątku i dzięki za odwiedziny w moim!
Obcowanie ze mną zawsze było, i także dzisiaj jest, dosyć trudne dlatego, iż z reguły dążę do dyskusji, starcia, staram się prowadzić rozmowę w ten sposób aby była ryzykowna, czasem nawet nieprzyjemna, żenująca, niedyskretna, gdyż to wciąga w grę osobowość zarówno moją, jak mego partnera. Rozmowa uprzejma, spokojna, delikatna, taka jaką się zwykle uprawia w kołach literackich, wydawała mi się zawsze czymś śmiertelnie mdłym i niegodnym ludzi bardziej rozbudzonych pod względem duchowym. [Gombrowicz W., 1961 r., Wspomnienia polskie]
skansen no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
stany zjednoczone, usa

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules