daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Reply

 
Thread Tools
Old April 20th, 2012, 01:30 AM   #12201
Zulhelmi
Registered User
 
Zulhelmi's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Alor Setar Metropolitan Area
Posts: 1,978
Likes (Received): 44

Quote:
Originally Posted by asyraf View Post
Kuala Terengganu as a shopping paradise in east coastal city by year 2013....



existing mall and hypermarket in Kuala Terengganu.


1)Mydin Mall Kuala Terengganu
2)Mydin emporium Kuala Terengganu
3)Mydin emporium Kuala Ibai
4)Giant Hypermarket Kuala Terengganu
5)The Store Kuala Terengganu
6)Plaza Tanjong (Astaka Shopping Centre)
7)Emporium Hock Kee Seng Kuala Terengganu
8)Terengganu Trade Centre
9)Plaza Paya Bunga (currently waiting for opening ceremony,parkson will be anchor tenant)

List of future mall in Kuala Terengganu


1)Mydin Mall Gong Badak (with cineplex,bowling alley,3 storeys shopping mall,expected complete year 2013)
2)Giant Hypermarket Gong Badak (expected completed quarter 4 2012)
3)Paya Bunga Square (19 storeys shopping complex hotel and office tower,Metrojaya will be anchor tenant)
4)Plaza Paya Bunga (waiting for opening ceremony,parkson will be anchor tenant)
5)Bangunan Parking Bertingkat (cineplex,bowling alley and entertainment centre)
6)Mall at lot 1101 city centre (cineplex,bowling alley)
7)KTCC Mall (as a part of KTCC component major development)
8)AEON Kuala Terengganu (as our YB Kuala Nerus said they are seaking a strategic place to be build)
9)Tesco Terengganu (not confirm yet,but also in consideration for future expansion throuhout Malaysia,waiting for state gov allocate a place to them)
10)Carrefour (not confirm yet because still waiting for a big expansion throughout Malaysia.as said in 2009 they are always looking opportunity to expand in Terengganu,Kelantan)



p/s:Terengganu are not forgotten city....as said by YB Mat Said he will put our city as a shopping paradise for Terengganuans by year 2013 so that our youth not migrate to bigger city for seeking employment ....
Sorry to say la tapi kalau setakat penuh dengan Giant dan Mydin, aku rasa tak boleh kot consider sebagai shopping paradise
__________________
ALOR SETAR metro area
• Peace • Vibrant • Traditional • Beautiful • Fresh • Delicious • Friendly •
Zulhelmi no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old April 20th, 2012, 01:54 AM   #12202
org ganu kite
Registered User
 
org ganu kite's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Metro KT™,Terengganu
Posts: 747
Likes (Received): 14

Quote:
Originally Posted by asyraf View Post
Kuala Terengganu as a shopping paradise in east coastal city by year 2013....



existing mall and hypermarket in Kuala Terengganu.


1)Mydin Mall Kuala Terengganu
2)Mydin emporium Kuala Terengganu
3)Mydin emporium Kuala Ibai
4)Giant Hypermarket Kuala Terengganu
5)The Store Kuala Terengganu
6)Plaza Tanjong (Astaka Shopping Centre)
7)Emporium Hock Kee Seng Kuala Terengganu
8)Terengganu Trade Centre
9)Plaza Paya Bunga (currently waiting for opening ceremony,parkson will be anchor tenant)

List of future mall in Kuala Terengganu


1)Mydin Mall Gong Badak (with cineplex,bowling alley,3 storeys shopping mall,expected complete year 2013)
2)Giant Hypermarket Gong Badak (expected completed quarter 4 2012)
3)Paya Bunga Square (19 storeys shopping complex hotel and office tower,Metrojaya will be anchor tenant)
4)Plaza Paya Bunga (waiting for opening ceremony,parkson will be anchor tenant)
5)Bangunan Parking Bertingkat (cineplex,bowling alley and entertainment centre)
6)Mall at lot 1101 city centre (cineplex,bowling alley)
7)KTCC Mall (as a part of KTCC component major development)
8)AEON Kuala Terengganu (as our YB Kuala Nerus said they are seaking a strategic place to be build)
9)Tesco Terengganu (not confirm yet,but also in consideration for future expansion throuhout Malaysia,waiting for state gov allocate a place to them)
10)Carrefour (not confirm yet because still waiting for a big expansion throughout Malaysia.as said in 2009 they are always looking opportunity to expand in Terengganu,Kelantan)



p/s:Terengganu are not forgotten city....as said by YB Mat Said he will put our city as a shopping paradise for Terengganuans by year 2013 so that our youth not migrate to bigger city for seeking employment ....
patut masukkan skali psar payang ngan bazar warisan...kan org luar suke shopping situ....tapi aeon tu bkn aeon KT lah sbb x lama lg kan Kuala Nerus kan nk jd daerah baru..so melepaslah Aeon tu skali...huhu
__________________
KUALA TERENGGANU METROPOLIS®
BANDARAYA WARISAN PESISIR AIR©

Last edited by org ganu kite; April 20th, 2012 at 02:46 AM.
org ganu kite no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 03:14 AM   #12203
Persie
Registered User
 
Persie's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: K.Trg
Posts: 642
Likes (Received): 321

Quote:
Originally Posted by asyraf View Post
huh.confuse nie....kite kene dapatkan confirmation daripada pihak MBKT dulu sebelum membeli unit kondominium tersebut....kalau tak,tak tahu le ape jadi....harap-harap betul pemaju nie nak bangunkan kondominium di jalan ladang
...tepon je no kt website tu
Persie no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 03:55 AM   #12204
asyraf
BANNED
 
Join Date: Jul 2011
Location: Taman permint Kuala Terengganu
Posts: 2,560
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by org ganu kite View Post
patut masukkan skali psar payang ngan bazar warisan...kan org luar suke shopping situ....tapi aeon tu bkn aeon KT lah sbb x lama lg kan Kuala Nerus kan nk jd daerah baru..so melepaslah Aeon tu skali...huhu
eh, jangan.haha.saje-saje je buat nie.thread lain pun ade buat gak. .dah penuh pun thread lain cerita pasal nie.
asyraf no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 06:24 AM   #12205
fakrulnizam
niko75
 
fakrulnizam's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 3
Likes (Received): 0

saya org baru dlm forum ni.. nak tanya if sapa2 blh share proposed plan utk BB Bukit Besar? cemana rupannya?
fakrulnizam no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 09:26 AM   #12206
skkalumpang
tukirah
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 26
Likes (Received): 0

malam tadi balik main baminton.. lepak ngan saing hok kije mbkt.. katenyer kat gong badak tu memang akan ade jusco.. pastu ade water park, 2nd recreational park.. mmm... memang byk ahh projek kt area tu.. tp kitorg sembang2 ah.. doklaa cakap serius bab2 projek ni.. katanyer memang byk proposal masuk nk wak projek kat cni.. kekgi dia kata mydin, giant nge jusco duk tepek ah...jalan kaki je nok gi mane2 ctu.. huhu...

ade townhouse gok situ nok jual 75k sebuah.. sape tau gane tu townhouse??? cer explain sket.. hehe
skkalumpang no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 09:33 AM   #12207
asyraf
BANNED
 
Join Date: Jul 2011
Location: Taman permint Kuala Terengganu
Posts: 2,560
Likes (Received): 0

yes,saya ade dengar jugak nak buat water theme park kat Gng Badak....


satu lagi,time sembang-sembang dengan kawan,dia cakap mydin nak buka di Pekan Marang.boleh caye ke tak kita tunggu dulu.harap betul le ape yang dia kata tu.so marang akan ada 2 mydin mart lepas nie ie kat Bukit Payung n Pekan Marang.
asyraf no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 09:33 AM   #12208
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,499
Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by skkalumpang View Post
malam tadi balik main baminton.. lepak ngan saing hok kije mbkt.. katenyer kat gong badak tu memang akan ade jusco.. pastu ade water park, 2nd recreational park.. mmm... memang byk ahh projek kt area tu.. tp kitorg sembang2 ah.. doklaa cakap serius bab2 projek ni.. katanyer memang byk proposal masuk nk wak projek kat cni.. kekgi dia kata mydin, giant nge jusco duk tepek ah...jalan kaki je nok gi mane2 ctu.. huhu...

ade townhouse gok situ nok jual 75k sebuah.. sape tau gane tu townhouse??? cer explain sket.. hehe
setakat ckp2 kosong gitu xleh percaya sgt....lain la kalau dah naik signbod projek dan pembinaan sudah bermula baru la betul...aku pun boleh kata sogo dgn debenhams nk buka kat sini wpun sekadar ckp2 kedai kopi........

townhouse apa yg murah sgt 75k tu.....cam harga rumah kos rendah jer
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 01:51 PM   #12209
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,499
Likes (Received): 65

Quote:

20 April 2012
Terengganu kukuh sebagai hub penerbangan umrah, haji secara terus
Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu terus mengukuhkan kedudukan sebagai hub penerbangan umrah dan haji di Pantai Timur apabila menjalankan kerjasama strategik dengan syarikat penerbangan `Saudi Arabian Airlines’ bagi memudahkan pengurusan ibadat itu bermula tahun ini.

Usahasama menerusi Memorandum Persefahaman (MoU) yang dimeterai antara Kerajaan Terengganu dengan syarikat penerbangan itu turut membantu mempromosikan industri pelancongan negeri.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata penerbangan sulung yang bakal membawa 450 setiap penerbangan dijadualkan pada 25 Mei dan 19 Julai ini dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu secara terus ke Jeddah dan Madinah.


“Kerjasama dengan syarikat Saudi Arabia Airlines ini dilaksanakan berikutan syarikat itu yang kebetulan masih mempunyai hub pendaratan di Malaysia bagi membawa penumpang mengerjakan Haji memberi kesempatan kepada kerajaan negeri untuk membawa syarikat penerbangan ini ke Terengganu.

“Sebagaimana dipersetujui dua penerbangan pada 25 Mei dan 19 Julai. Insya-Allah saya akan menulis surat kepada Tabung Haji dan Menteri Agama (Jabatan Perdana Menteri) supaya pada tahun ini diberikan kepada Terengganu sebagai laluan menunaikan haji sebanyak 12 penerbangan dari Terengganu – Jeddah dan Terengganu-Madinah,” katanya ketika sidang akhbar selepas menandatangani MoU itu, di Riyaz Heritage, Pulau Duyong, Kuala Terengganu, semalam (19 April).

Hadir sama, Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abdul Razak Ismail; Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said; Pengurus Besar Jualan dan Hasil Pengurusan Umrah dan Haji, Sameer A Khayatt.

Menteri Besar berkata, kerjasama ini memberi kemudahan kepada jemaah dari Terengganu dan Pantai Timur amnya sekaligus meletakkan negeri ini sebagai hub umrah dan Haji Pantai Timur.

Sebelum ini, katanya Kerajaan Terengganu melaksanakan penerbangan umrah dan Haji sepanjang empat tahun dengan syarikat penerbangan Malaysia Airlines (MAS), bagaimanapun usaha itu gagal diteruskan kemungkinan akibat daripada masalah rombakan organisasi MAS atau kekurangan pesawat.

“Oleh itu, kerajaan negeri dengan nasihat Duta Malaysia di Arab Saudi, Dato’ Syed Omar Al-Asagoff serta bantuan penasihat yang dilantik memulakan rundingan dengan penerbangan Arab Saudi sejak dua bulan lalu serta membuahkan hasil yang dimeterai secara rasmi hari ini.

“Bagi sektor pelancongan pula, penerbangan terus dari Jeddah dan Madinah ke Terengganu dapat menarik lebih ramai pelancong ke negeri ini sekaligus mampu memajukan sektor pelancongan negeri yang kaya dengan pulau dan pantai menarik serta Tasik Kenyir yang sedang dibangunkan sebagai eko-pelancongan serta pulau bebas cukai," katanya.

http://teganukita.blogspot.com/2012/...bagai-hub.html
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 04:10 PM   #12210
Persie
Registered User
 
Persie's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: K.Trg
Posts: 642
Likes (Received): 321

Quote:
Originally Posted by skkalumpang View Post
malam tadi balik main baminton.. lepak ngan saing hok kije mbkt.. katenyer kat gong badak tu memang akan ade jusco.. pastu ade water park, 2nd recreational park.. mmm... memang byk ahh projek kt area tu.. tp kitorg sembang2 ah.. doklaa cakap serius bab2 projek ni.. katanyer memang byk proposal masuk nk wak projek kat cni.. kekgi dia kata mydin, giant nge jusco duk tepek ah...jalan kaki je nok gi mane2 ctu.. huhu...

ade townhouse gok situ nok jual 75k sebuah.. sape tau gane tu townhouse??? cer explain sket.. hehe
townhouse ni lebih kurang mcm rumah kos rendah la kot..
Persie no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 04:13 PM   #12211
skkalumpang
tukirah
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 26
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by tuan_wu View Post
setakat ckp2 kosong gitu xleh percaya sgt....lain la kalau dah naik signbod projek dan pembinaan sudah bermula baru la betul...aku pun boleh kata sogo dgn debenhams nk buka kat sini wpun sekadar ckp2 kedai kopi........

townhouse apa yg murah sgt 75k tu.....cam harga rumah kos rendah jer
hehe.. rasenyer xdok laa kosong sgt kot.. sbb saing ambe tu org atas2 gok ah dlm mbkt.. ade pangkat laa... sblm ni dia ade gok citer psl pmint square, pahtu jusco, pastu psl mtrojaya... tp ambe x citer laa cni takut dikata cakap kosong... hehehe.. lg pon saye ni dok kije line construction doh... pencen doh.. jd kurang sket concern psl bende2 ni.. cuma bila kenal forum ni je baru laa tau psl projek2 baru kt teganu.. hehe

pasal townhouse tu dia cakap umah teres 2 tingkat tp share tangga..??? ambe pon dok paham... kalo ade yg arif dlm ni bole laa explain.. hehe...tp logiknye kalo 75k ni taraf2 kos rendoh je ork..
skkalumpang no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 04:13 PM   #12212
Persie
Registered User
 
Persie's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: K.Trg
Posts: 642
Likes (Received): 321

Quote:
Originally Posted by asyraf View Post
yes,saya ade dengar jugak nak buat water theme park kat Gng Badak....


satu lagi,time sembang-sembang dengan kawan,dia cakap mydin nak buka di Pekan Marang.boleh caye ke tak kita tunggu dulu.harap betul le ape yang dia kata tu.so marang akan ada 2 mydin mart lepas nie ie kat Bukit Payung n Pekan Marang.
hmmm mydin lagi....
Persie no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 05:40 PM   #12213
org ganu kite
Registered User
 
org ganu kite's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Metro KT™,Terengganu
Posts: 747
Likes (Received): 14

Quote:
Originally Posted by Persie View Post
hmmm mydin lagi....
Kdg2 myampah gk ngan mydin ade situ sane sini kat Trg ni,tp at least klu marang ade mydin bru maju skit bdr tu...x lah nmpk basi je..sorry org marang..
__________________
KUALA TERENGGANU METROPOLIS®
BANDARAYA WARISAN PESISIR AIR©
org ganu kite no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 05:44 PM   #12214
asyraf
BANNED
 
Join Date: Jul 2011
Location: Taman permint Kuala Terengganu
Posts: 2,560
Likes (Received): 0

tukirah,ko tak de info ke pasal PB Plaza tepi basstand? share le kalu ko ade info. jadi x buka plaza tu?
asyraf no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 08:52 PM   #12215
joe KT
Registered User
 
joe KT's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 32
Likes (Received): 4

Quote:
Originally Posted by skkalumpang View Post
hehe.. rasenyer xdok laa kosong sgt kot.. sbb saing ambe tu org atas2 gok ah dlm mbkt.. ade pangkat laa... sblm ni dia ade gok citer psl pmint square, pahtu jusco, pastu psl mtrojaya... tp ambe x citer laa cni takut dikata cakap kosong... hehehe.. lg pon saye ni dok kije line construction doh... pencen doh.. jd kurang sket concern psl bende2 ni.. cuma bila kenal forum ni je baru laa tau psl projek2 baru kt teganu.. hehe

pasal townhouse tu dia cakap umah teres 2 tingkat tp share tangga..??? ambe pon dok paham... kalo ade yg arif dlm ni bole laa explain.. hehe...tp logiknye kalo 75k ni taraf2 kos rendoh je ork..
.. rasanye perumahan nie kt taman semarak setentang dgn restoran D'tunggal tu.... perumahan lama... rumah nie 2 tingkat.. kat bwah 2 unit n kat atas 2 unit.. rumah kat atas share tangga... ada 2 bilik tido n 1 bilik air je rasanye...
joe KT no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 10:02 PM   #12216
hazmanazhar
Perantau di Bumi Tuhan
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,228
Likes (Received): 224

Quote:
Originally Posted by joe KT View Post
.. rasanye perumahan nie kt taman semarak setentang dgn restoran D'tunggal tu.... perumahan lama... rumah nie 2 tingkat.. kat bwah 2 unit n kat atas 2 unit.. rumah kat atas share tangga... ada 2 bilik tido n 1 bilik air je rasanye...


kalau rumah macam tu sesuai sewa kat student je kot....
hazmanazhar no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2012, 12:12 AM   #12217
skkalumpang
tukirah
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 26
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by asyraf View Post
tukirah,ko tak de info ke pasal PB Plaza tepi basstand? share le kalu ko ade info. jadi x buka plaza tu?
pb plaza tu tetap akan bukak.. sbb pmint dah take over/beli... so akan dibuka tidak lama lagi.. tidak lama lagi tu x tau laa bile.. hehe..tp mcm diceritakan memang pb plaza tu problem kat tnb substesen dia..

ambe ni dlu kije QS tu yg tau siket2 psl projek... kalo istana tu hok ande2 skalian tgk siap doh tu bukan istana.. tu dia punya bangunan adat istiadat.. istana dia atas bukit sane tu.. gigih org kije tgh buat lening.. siap kolam renang segala..

pasal townhouse tu dok tau laa plok guana balas rupa dia.. hok napok mcm rumoh kecik mcm sarang ppati je... hahaha..

ok ahh... siap nok gi skoloh plok..
skkalumpang no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2012, 02:51 AM   #12218
Persie
Registered User
 
Persie's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: K.Trg
Posts: 642
Likes (Received): 321

k trg dr udara (fb kami anak trg)




Last edited by Persie; April 21st, 2012 at 03:02 AM.
Persie no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2012, 02:57 AM   #12219
Persie
Registered User
 
Persie's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: K.Trg
Posts: 642
Likes (Received): 321

mlm ni bola trg lwn sime darby fc separuh akhir piala fa





hmmm...bila la nk beki stadium ni
Persie no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2012, 05:45 AM   #12220
org ganu kite
Registered User
 
org ganu kite's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Metro KT™,Terengganu
Posts: 747
Likes (Received): 14

Quote:
Originally Posted by Persie View Post
mlm ni bola trg lwn sime darby fc separuh akhir piala fa





hmmm...bila la nk beki stadium ni
Ade org kate stadium ni mmg totally rosak and mmg xleh nk dibaiki lg...taktau la btol ke idak..
__________________
KUALA TERENGGANU METROPOLIS®
BANDARAYA WARISAN PESISIR AIR©
org ganu kite no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 06:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu