daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy (aug.2, 2013) | DMCA policy | flipboard magazine

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Reply

 
Thread Tools
Old June 15th, 2012, 10:40 AM   #12941
asyraf
BANNED
 
Join Date: Jul 2011
Location: Taman permint Kuala Terengganu
Posts: 2,560
Likes (Received): 0

RM10B IN PRIVATE INVESTMENTS TILL APRIL; OTHERS FAR BEHIND
Posted on : 14-06-2012 | By : Sabah Today | In : News
June 14, 2012
Kuala Lumpur: Sabah was the most successful state in attracting private investments in the first quarter of this year, followed by Selangor, Johor, Sarawak and Terengganu, the Dewan Rakyat was told Wednesday.

Deputy International Trade and Industry Minister, Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir (pic), said private investments in the period in Sabah totalled RM10 billion, Johor (RM2.6 billion), Sarawak (RM2.3 billion) and Terengganu (RM1.4 billion), although the figure for Selangor was not stated.
“This shows that states under Barisan Nasional (BN) administration showed good performance in attracting investments,” he said in reply to a supplementary question from Azmin Ali (Gombak-PKR).
Mukhriz attributed the high investments in Penang and Selangor – two states ruled by the opposition alliance – to the infrastructure previously developed there by the BN.
“These two states are investment destinations due to their complete infrastructure such as ports, roads, universities and utilities, which were definitely due to the efforts of the previous BN administration,” he said.
To a question from Datuk Shamsul Anuar Nasarah (Lenggong-BN) on the country’s latest investment performance, Mukhriz said Malaysia attracted RM17.9 billion in investments, including RM10.1 billion in domestic investments, for 268 projects in the manufacturing sector between January and April this year.
Last year Malaysia received investments worth RM56.1 billion in the manufacturing sector involving 846 projects, he said, adding the country also attracted RM32.9 billion in Foreign Direct Investments compared to RM29.3 billion in 2010 and RM5 billion in 2009.
He said the Bersih 3.0 gathering on April 28 did not have much impact on foreign investors’ confidence in Malaysia because of the country’s good economic policy.
“But it should be remembered that if such a gathering is held again in future, it could affect Malaysia’s security and hence investments flowing into the country,” he said.
Mukhriz said the Institute for Management Development (IMD) based in Lausanne, Switzerland ranked Malaysia 14th in economic competitiveness this year, up from 16th last year.
Steps taken to raise Malaysia’s competitiveness included improving the public services system and enhancing transparency and accountability to promote a more sustainable private sector, he said.
IMD also found Malaysia has retained its second spot among countries with Gross Domestic Product per capita of less than US$2060,000, ahead of China and Chile, Mukhriz said, adding Malaysia also improved to 10th spot in the 2012 A.T. Kearney 2012 Foreign Direct Investor Confidence Index, from 20th in 2010.
(Source: Daily Express)
asyraf no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old June 15th, 2012, 10:51 AM   #12942
asyraf
BANNED
 
Join Date: Jul 2011
Location: Taman permint Kuala Terengganu
Posts: 2,560
Likes (Received): 0

Hope next pru Dato' Ahmad Said dikekalkan sebagai menteri besar Terengganu....Beliau sangat pandai menarik pelabur asing datang melabur di sini....tahniah Dato'....lepas nie korang nie pandai2 la vote ye....hurmmmmm....politik di Terengganu nie agak membimbangkan....harap2 dipermudahkan....InsyaAllah....sorry u olls sebab masukkan perbincangan politik di sini....
asyraf no está en línea   Reply With Quote
Old June 15th, 2012, 11:44 AM   #12943
daeng_jal
Registered User
 
daeng_jal's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: KL, Malacca
Posts: 4,183
Likes (Received): 189

I like ttg mb simpy because die menekankan byk kt pembangunan modal insan..
__________________

hartal day and melaka maju 2010 day are my birthday, hope the gomen will make it a public holiday
daeng_jal no está en línea   Reply With Quote
Old June 15th, 2012, 03:59 PM   #12944
souths
Registered User
 
souths's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 207
Likes (Received): 13

Quote:
Originally Posted by kumat View Post
APARTMENT LADANG MEMPELAM DAH NAIK BERAPA TINGKAT DAH....?

APARTMENT PADANG HILIRAN PULAK.....BRP TINGKAT DAH NAIK....LEBIH DARI 7 TINGKAT DOK.....?COMEL JUGOK KALU ADA GAMBOR SEKEPING DUA....DAN JUGA PB SQUARE DARI JAMBATAN MAHMUD......KALAU RAJIN LAH......
Bru naik tingkat 4 kot apartment ladang..pb square mmg cun hbis walau belum siap,nmpak gh jer...pdg hiliran plak mmg agk laju progress..byk blok dh naik..cabang tiga mmg sesuai naik lot perniagaan baru,bru nmpk jajaran KT ni luas..
souths no está en línea   Reply With Quote
Old June 15th, 2012, 08:45 PM   #12945
hazmanazhar
Perantau di Bumi Tuhan
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,228
Likes (Received): 224

image hosted on flickr




PB Square latest makin gah dengan tiang bumbung.....


kredit to Mahani Mohamad@Flickr
hazmanazhar no está en línea   Reply With Quote
Old June 15th, 2012, 08:49 PM   #12946
hazmanazhar
Perantau di Bumi Tuhan
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,228
Likes (Received): 224

Dataran Austin

kredit to Mahani Mohamad@Flickr




image hosted on flickr






image hosted on flickr
hazmanazhar no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2012, 05:41 AM   #12947
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,499
Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by hazmanazhar View Post
image hosted on flickr




PB Square latest makin gah dengan tiang bumbung.....


kredit to Mahani Mohamad@Flickr
dari jln kuala berang pn dah nmpak....
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2012, 08:51 AM   #12948
mentalismind
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 84
Likes (Received): 7

Quote:
Originally Posted by kaskas View Post
mentaliti normal org melayu...bila tanah tergadai, semua gembira...
wey bro... itu bukan mentaliti..... kalo dilihat... org melayu ada simpanan yg x seberapa n untk sara keluarga pun x cukup... kalo kerajaan amek tanah n bagi pampasan yg tinggi itu berita yg mengembira kn... sbb mostly org melayu ada tanah tapi x boleh nak bangun kan sbb x de modal adau fund... so akhirnya tanah terbiar... sekarang kerajaan amek tanah selain pampasan dia bagi lagi rumah... contah dekat Ladang tue.. org yg duk maroh tue bkn org kawasan ssitu ngat but outsiders... kekadang tanah tue kecil n nama ramai (atas satu tanah) jual adalah satu kaedah yg baik..... duit yg kita dpt beli tanah yg lebih baik di kawasan2 tertentu... macam tanah dlm bandor... kekadang mmg telah ditetapkan org kerajaan negeri itu sndri apayg boleh buat pd tanah kte tue... x de org mahu tanah nya tergadai... tapi keadaan dan situasi dan permsalahan yg berlaku itu lah yg mempengaruhi benda itu...
mentalismind no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2012, 11:40 AM   #12949
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,499
Likes (Received): 65

Quote:

LTSM hab penerbangan

KUALA TERENGGANU – Kerajaan Negeri kini mengadakan rundingan dengan beberapa buah syarikat penerbangan yang berminat untuk menjadikan Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) sebagai hab penerbangan mereka.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata, ia masih di peringkat rundingan dan usaha ke arah itu sedang dilakukan, dalam menjadikan LTSM sebagai sebuah lapangan terbang antarabangsa.

Buat peringkat permulaan katanya, Kerajaan Negeri sudah berjaya membawa jemaah haji Terengganu terus ke Jeddah.

“Sekarang ini kita di peringkat kedua untuk menjadikan Terengganu sebagai hab penerbangan haji dan umrah untuk Pantai Timur.

Sekarang ini kita sedang berunding dengan Syarikat Penerbangan Saudi (Saudi) untuk dua penerbangan.

“Bagi tahun depan kita sudah bersetuju dan telah keluarkan iklan.

Maknanya jemaah umrah dari Pantai Timur boleh terus dari Terengganu ke Madinah dengan 21 penerbangan, menaiki pesawat Airbus A350 yang mampu memuatkan 350 jemaah, berbanding Boeing 747-400 sebelum ini,” katanya selepas merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Guru-guru Kafa Negeri Terengganu (Perkat) Kali Ke-4 Tahun 2012 di Wisma Darul Iman di sini, semalam.

Kata Ahmad, Saudi sudah bersetuju untuk memenuhi keperluan jemaah haji dan umrah, bagi penerbangan haji kali ini Kerajaan Negeri meminta 14 penerbangan terus.

Ia memungkinkan 50 peratus daripada jemaah haji akan pergi menerusi Saudi dan selebihnya dengan penerbangan lain, untuk membawa jemaah haji dari Terengganu dan Kelantan serta selebihnya dari Kuantan.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/...bangan-1.57126
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2012, 11:45 AM   #12950
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,499
Likes (Received): 65

Quote:

Kamdar tambah tiga cawangan baru

WARTAWAN SINAR HARIAN
16 Jun 2012

Kamdar Group (M) Berhad, akan membuka tiga lagi cawangan pada tahun ini sebagai tambahan kepada 28 cawangan sedia ada.

Pengarah Urusannya, Kamal Kumar Kishorchandra Kamdar berkata, tiga cawangan itu akan dibuka di Terengganu dan Kelantan sepanjang tahun ini dengan jumlah pelaburan RM5 juta.

“Kami juga bakal membina sebuah cawangan berkonsep pusat membeli belah di sekitar Shah Alam berkeluasan 0.4 hektar dengan jumlah pelaburan RM15 juta bagi proses pembinaan
dan RM6 juta lagi untuk pembelian tanah.

“Kerja-kerja pembinaan itu akan bermula bulan hadapan, sekali gus menjadi cawangan terbesar untuk menarik lebih ramai pelanggan di sekitar Shah Alam dan Klang,” katanya selepas
pengumuman mesyuarat agung tahunan ke-10, di Kuala Lumpur, semalam.

Menurutnya, Kamdar turut dalam perancangan membuka sebuah lagi cawangan dengan konsep baru iaitu rumah dekor bagi menarik lebih ramai pelanggan di sekitar Lembah Klang menjelang akhir tahun ini.

Beliau berkata, selaras dengan pembukaan semua cawangan itu, Kamdar menyasarkan peningkatan keuntungan tujuh peratus tahun ini, berbanding RM214 juta jualan tahun lalu.

Mengulas berhubung pembukaan cawangan di luar negara, Kamal berkata, Kamdar telah bertapak di Afrika Selatan sejak beberapa tahun lalu.
http://www.sinarharian.com.my/bisnes...n-baru-1.57036
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2012, 02:37 PM   #12951
nickis
Registered User
 
nickis's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 294
Likes (Received): 42

Quote:
Originally Posted by tuan_wu View Post
Kamdar tambah tiga cawangan baru

WARTAWAN SINAR HARIAN
16 Jun 2012

Kamdar Group (M) Berhad, akan membuka tiga lagi cawangan pada tahun ini sebagai tambahan kepada 28 cawangan sedia ada.

Pengarah Urusannya, Kamal Kumar Kishorchandra Kamdar berkata, tiga cawangan itu akan dibuka di Terengganu dan Kelantan sepanjang tahun ini dengan jumlah pelaburan RM5 juta.

“Kami juga bakal membina sebuah cawangan berkonsep pusat membeli belah di sekitar Shah Alam berkeluasan 0.4 hektar dengan jumlah pelaburan RM15 juta bagi proses pembinaan
dan RM6 juta lagi untuk pembelian tanah.

“Kerja-kerja pembinaan itu akan bermula bulan hadapan, sekali gus menjadi cawangan terbesar untuk menarik lebih ramai pelanggan di sekitar Shah Alam dan Klang,” katanya selepas
pengumuman mesyuarat agung tahunan ke-10, di Kuala Lumpur, semalam.

Menurutnya, Kamdar turut dalam perancangan membuka sebuah lagi cawangan dengan konsep baru iaitu rumah dekor bagi menarik lebih ramai pelanggan di sekitar Lembah Klang menjelang akhir tahun ini.

Beliau berkata, selaras dengan pembukaan semua cawangan itu, Kamdar menyasarkan peningkatan keuntungan tujuh peratus tahun ini, berbanding RM214 juta jualan tahun lalu.
rase2 3 cawangan tu mesti kat kemaman, dungun, besut kot...
nickis no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2012, 03:12 PM   #12952
asyraf
BANNED
 
Join Date: Jul 2011
Location: Taman permint Kuala Terengganu
Posts: 2,560
Likes (Received): 0

kedai butik?kenape tak fast food.kan best dapat berita menggembirakan fast food nak buka 3 cawangan di Terengganu. kat mesra mall pun da ade butik nie.tambah lak nanti kompleks tekstil kijal bukak,belambak-lambak jenis butik pakaian boleh didapati di sana....
asyraf no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2012, 04:04 PM   #12953
nategapomu
^MaNuSiA TaNpA NaMa^
 
Join Date: Aug 2011
Location: Klang Valley
Posts: 1,019
Likes (Received): 292

Quote:
Originally Posted by asyraf View Post
kedai butik?kenape tak fast food.kan best dapat berita menggembirakan fast food nak buka 3 cawangan di Terengganu. kat mesra mall pun da ade butik nie.tambah lak nanti kompleks tekstil kijal bukak,belambak-lambak jenis butik pakaian boleh didapati di sana....
bila masa kamdar bukak kedai fast food lak ni....ke aku yg ketinggalan bas
nategapomu no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2012, 07:53 PM   #12954
maxBOOM007
BANED
 
maxBOOM007's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: New Castle
Posts: 2,752
Likes (Received): 432

Quote:
Originally Posted by nategapomu View Post
bila masa kamdar bukak kedai fast food lak ni....ke aku yg ketinggalan bas


dia cakap kang bagus kalau yang bukak tu kedai makanan segera dan bukannya kedai tekstil...bukannya kamdar tu yang owner bukak kedai makanan segera..hahaa~
maxBOOM007 no está en línea   Reply With Quote
Old June 17th, 2012, 04:44 AM   #12955
maafcakap
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 5,121
Likes (Received): 184

Quote:
Originally Posted by maxBOOM007 View Post
dia cakap kang bagus kalau yang bukak tu kedai makanan segera dan bukannya kedai tekstil...bukannya kamdar tu yang owner bukak kedai makanan segera..hahaa~
btl gak...asyik kedai tekstil jea...kalu yg best2 mcm brand mcm kat kl kan best
maafcakap no está en línea   Reply With Quote
Old June 17th, 2012, 05:32 AM   #12956
Persie
Registered User
 
Persie's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: K.Trg
Posts: 642
Likes (Received): 321

Lagun Kuala Ibai akan berubah wajah


Oleh FAUZI MOHD




Kerja-kerja membaik pulih dan menyiapkan Taman Awam Lagun Kuala Ibai yang terbengkalai sejak 2008 dijangka dapat dilaksanakan tidak lama lagi.

Setiausaha Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Samiun Salleh berkata, tender baru bagi menggerakkan projek tersebut telah dikeluarkan dan ia akan dilaksanakan secepat mungkin setelah mendapat kelulusan.



Menurut beliau, taman seluas 48 hektar itu mendapat peruntukan Kementerian Perumahan Kerajaan Tempatan melalui Jabatan Landskap Negara sebanyak RM10 juta.

Katanya, fasa pertama projek tersebut mendapat peruntukan sebanyak RM8 juta menakala fasa kedua sebanyak RM2 juta yang bermula tahun 2006 dan terpaksa dihentikan pada tahun 2008 kerana masalah kontraktor.

"Projek yang sepatutnya siap pada 2008 itu tergendala kerana masalah kontraktor menyebabkan beberapa kemudahan yang sedia ada seperti peralatan permainan dan bangku untuk berehat banyak yang rosak," katanya baru-baru ini.

http://www.teganukita.blogspot.com/2...bah-wajah.html
Persie no está en línea   Reply With Quote
Old June 17th, 2012, 08:33 AM   #12957
tuan_wu
Registered User
 
tuan_wu's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Trg-^Permata Pantai Timur^
Posts: 2,499
Likes (Received): 65

Quote:

17 Jun 2012

MBKT sedia 2,500 petak bazar Ramadan

Oleh FAUZI MOHD

Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) menyediakan lebih 2,500 tapak niaga di Bazar Ramadan bagi membolehkan peniaga menjual pelbagai juadah berbuka puasa.

Permit mula ditawarkan kepada orang ramai sejak Khamis lalu bagi membolehkan mereka menjalankan perniagaan di 20 lokasi tumpuan yang ditetapkan.

Pengarah Jabatan Perkhidmatan Perbandaran MBKT, Ghani Idris berkata, bayaran bagi setiap petak niaga antara RM70 hingga RM140 bergantung kepada lokasi dengan syarat-syarat tertentu yang perlu dipatuhi.

Berdasarkan syarat am permohonan permit itu, tambahan bayaran RM30 perlu dibuat bagi peniaga air tebu, air kelapa, ayam bakar, ayam pusing dan ikan bakar yang menggunakan arang.

"Setiap tapak bazar diselia oleh penganjur dan persatuan-persatuan bagi memastikan sebarang proses dan urusan perniagaan berjalan lancar di bawah satu bumbung," katanya dalam satu kenyataan Khamis lalu.

Tambah Ghani, borang permohonan mula diedarkan secara percuma bagi lokasi-lokasi perniagaan yang ditetapkan itu.

“Ini termasuklah pasar Chabang Tiga, pasar Manir, pasar Kedai Payang, tapak pasar Wakaf Tengah, pasar malam Gong Badak, Batu Buruk dan Taman Shah Bandar di mana borang-borang disalurkan melalui persatuan-persatuan peniaga kecil dan penjaja.

“Sementara itu, pasar Bukit Besar dan pasar Teluk Ketapang mereka boleh mendapatkan borang di pejabat MBKT di situ,” ujarnya.

Katanya, pasar Kedai Buluh, Taman Permint Jaya, Pengadang Baru, Jalan Budiman, Dataran Taman Purnama, Kampung Baru Seberang Takir dan tempat letak kereta Batas Baru melalui JKKK kawasan itu.

“Pemohon di tempat letak kereta Masjid Tengku Intan Zaharah boleh dibuat melalui jawatankuasa masjid berkenaan.

“Pihak persatuan atau penganjur bazaar Ramadan hendaklah menyerahkan semua borang bersama bayaran selewat-lewatnya 28 Jun ini,” ujarnya.

http://teganukita.blogspot.com/2012/...r-ramadan.html
tuan_wu no está en línea   Reply With Quote
Old June 17th, 2012, 10:40 AM   #12958
asyraf
BANNED
 
Join Date: Jul 2011
Location: Taman permint Kuala Terengganu
Posts: 2,560
Likes (Received): 0

suka tengok perkembangan terkini di Terengganu....da 2 bulan tak balik Terengganu....sekarang nie baru sampai Terengganu (cuti sem sekarang)....hari nie adalah hari yang paling bermakna bagi aku....alhamdulillah selamat sampai ke Terengganu....punya lah jauh ride motor dari Perak ke Terengganu....nothing possible if u looking forward and thinking positive....fuhhh....first time tu....now u olls teruskan berforum ya....suka sangat2 nak tengok good news kat Terengganu....hehe
asyraf no está en línea   Reply With Quote
Old June 17th, 2012, 12:06 PM   #12959
World 2 World
The World @ My Fingertips
 
World 2 World's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Amsterdam
Posts: 3,545
Likes (Received): 974

KTCC

World 2 World no está en línea   Reply With Quote
Old June 17th, 2012, 02:50 PM   #12960
Persie
Registered User
 
Persie's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: K.Trg
Posts: 642
Likes (Received): 321

Quote:
Originally Posted by World 2 World View Post
KTCC

hope semuanya berjalan lancar expecially 'draw breach'
Persie no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 05:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu