daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy (aug.2, 2013) | DMCA policy | flipboard magazine

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Изградња и развој > Србија > Београд

Београд BelgradeReply

 
Thread Tools Rate Thread
Old November 12th, 2011, 02:11 AM   #1
CrazySerb
Vuk sa Ontarija
 
CrazySerb's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 16,933
Likes (Received): 1876

БЕОГРАД - установе културе & спорта | Sports & Culture infrastructure

Sad kad se uveliko sprema citav niz raznih sportskih & kulturnih dogadjaja , pocevsi od prvenstva Evrope u rukometu do pripremanja grada za eventualno domacinstvo "evropske prestonice kulture 2020", red je za jednu ovakvu temu

Last edited by CrazySerb; November 12th, 2011 at 02:37 AM.
CrazySerb no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old November 12th, 2011, 02:23 AM   #2
CrazySerb
Vuk sa Ontarija
 
CrazySerb's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 16,933
Likes (Received): 1876

Za omiljeno mesto mnogih generacija 700 miliona dinara
Počela rekonstrukcija stadiona „Tašmajdan“

Quote:
* Stadion projektovan tako da može da primi 10.500 gledalaca * Biće izgrađeno najveće otvoreno klizalište u Srbiji

Autor: B. Karović

Beograđani će za 15 meseci dobiti rekonstruisani stadion „Tašmajdan“. Naime, stadionu, koji je nekada bio omiljeno mesto mnogih generacija, biće vraćen stari izgled, ali, istovremeno, i modernizovan. U rekonstrukciju će biti uloženo 700 miliona dinara.

Koliko je popularni Taš, izgrađen 1954. godine, propao u poslednje dve decenije možda najbolje govori činjenica da je frontmen benda Manu Čao, na nastupu pre par godina, pitao organizatore da li je i ovaj stadion bombardovan za vreme NATO intervencije na Srbiju.

U Agenciji za investicije i stanovanje kažu za Danas da sanacija i adaptacija podrazumeva dovođenje objekta u stanje upotrebljivosti, zbog njegovog izuzetno lošeg stanja, kao i povratak na prethodno stanje projektovano originalnim projektom iz pedesetih godina, zatim izmene i dopune na objektu zahtevane novim sadržajima, kao i tehnološkim inovacijama.

- Sanacijom stadiona prestonica će dobiti arhitektonski i funkcionalno veoma značajan objekat koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kao autorsko delo značajan je primer arhitektonskog oblikovanja u skladu sa prirodnim i urbanim okruženjem i potpuno uklopljen u tašmajdansku stenu, koja je u primarnoj zoni zaštite. Vraćanjem u funkciju, objekat ostvaruje želje starih Beograđana i brojnih posetilaca stadiona, koji se sa nostalgijom sećaju sportskih i koncertnih događaja iz njegove prošlosti - kaže Aleksandra Radosavljević, pomoćnik direktora Agencije za investicije i stanovanje i napominje da je stadion projektovan tako da može da primi 10. 500 gledalaca.

Takođe, predviđena je i rekonstrukciju terena i izgradnju najvećeg otvorenog klizališta u Srbiji. Teren će se koristiti za klizanje i druge sportske aktivnosti kao i za priredbe i koncerte. Zatim, izvršiće se adaptacija postojećih objekata i prostorija ispod tribina, ali i sanacija ravnih krovova-terasa, osposobiće se prolaz iz Ulice Ilije Garašanina, za dostavna i protivpožarna vozila i efikasnu evakuaciju ljudi. Unutar objekata će se uraditi novi pregradni zidovi, podne, zidne i plafonske obloge, kao i nove instalacije vodovoda i kanalizacije, termotehničke instalacije sa rekuperacijom otpadne toplote, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije.

- Planirano je uređenje saobraćajnice i parking prostora i postavljanje nove ograde na tribinama i oko stadiona, kao i svih ulaznih kapija, kao i sanacija spruda. Uslediće i rušenje svih bespravno podignutih objekata - objašnjava Radosavljevićeva.

Sportske aktivnosti

Beograđani će moći da uživaju u mnogobrojnim sportskim aktivnostima van zimske sezone: tenisu, malom fudbalu, rukometu, odbojci, košarci, a na raspolaganju će im biti i pista za rolere, koncerte, izložbe, sajmove.

CrazySerb no está en línea   Reply With Quote
Old November 12th, 2011, 09:58 AM   #3
Honest_John
Registered User
 
Honest_John's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Belgrade
Posts: 1,405
Likes (Received): 49


Radi se na Tasu punom parom!
Honest_John no está en línea   Reply With Quote
Old November 12th, 2011, 02:47 PM   #4
Vucko
Jošjedanporaženikomunista
 
Vucko's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Srbistan
Posts: 11,214

Isekose svo drvece na Tasu ka parku.Sve sto je sa druge strane ograde u odnosu na park je kaput.Izgleda kao neki krs u CG sada.
__________________
Quote:
Originally Posted by Crafter 97 View Post
Слава Україні!!!! Слава Хорватії!!!!Слава Правому Сектору!!!!!Слава EU!!!Слава НАТО!!!!!
Vucko no está en línea   Reply With Quote
Old November 12th, 2011, 05:01 PM   #5
Honest_John
Registered User
 
Honest_John's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Belgrade
Posts: 1,405
Likes (Received): 49


Stvarno izgleda zastrasujuce. Da ne pljujemo unapred, nadam se da ce biti ok kao i da ce se potruditi malo oko finih radova i detalja posle svih grubih radova.
Honest_John no está en línea   Reply With Quote
Old November 12th, 2011, 05:20 PM   #6
makimax
ravangrad forever
 
makimax's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Sombor
Posts: 4,447

To ce biti sjajno mesto za koncerte (kao i sto je bilo).
makimax no está en línea   Reply With Quote
Old November 14th, 2011, 07:57 PM   #7
Honest_John
Registered User
 
Honest_John's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Belgrade
Posts: 1,405
Likes (Received): 49

Kad smo vec kod Tasa.

Gradilistu je tesko prici jer ima dva tigra u obezbedjenju.
__________________

geometarkv liked this post
Honest_John no está en línea   Reply With Quote
Old November 21st, 2011, 05:32 PM   #8
CrazySerb
Vuk sa Ontarija
 
CrazySerb's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 16,933
Likes (Received): 1876

Kolarac slavi 133 godina rada i postojanja
Tanjug | 21. 11. 2011. - 08:33h | Komentara: 0

Quote:
Zadužbina Ilije Kolarca proslaviće u utorak 22. novembra 133. godišnjicu osnivanja i krsnu slavu zadužbinara i ostavitelja.

Tradicionalni skup Kolarčeve zadužbine povodom proslave godišnjice zadužbine i krsne slave Ilije Milosavljevića Kolarca biće održana u utorak u 18 sati. Povodom proslave godišnjice osnivanja u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u ciklusu "Velikani muzičke scene" nastupiće poljski Bester kvartet, nekadašnji Krakov klecmer bend. Za izvanredne zasluge u programskoj delatnosti, biće uručene plakete Kolarčeve zadužbine profesoru Filozofskog fakulteta u Beogradu Ljubodragu Dimiću, Astronomskoj opservatoriji u Beogradu i Radio televiziji Studio B.

Godišnja nagrada Galerije Kolarčevog narodnog univerziteta za najbolju izložbu u protekloj sezoni biće uručena slikarki Nini Radoičić za izložbu "Avganistanke".

Ilija Milosavljević kolarac ostavio je 1878. godine testamentom svoju imovinu za organizovanje Književnog i Univerzitetskog fonda, kao i za otvaranje Kolarčevog univerziteta, zgrade koja je podignuta na Studentskom trgu u Beogradu 1932. godine.

Kolarčev narodni univerzitet od osnivanja do danas širi naučna znanja i shvatanja pojava u svetu, razvija uticaj primenjenih nauka u narodnom životu i privredi i neposredno poučava u pojedinim znanjima i veštinama, navodi se u najavi organizatora proslave.
CrazySerb no está en línea   Reply With Quote
Old April 2nd, 2012, 03:29 PM   #9
krug
Registered User
 
krug's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Belgrade
Posts: 131
Likes (Received): 0

http://www.novosti.rs/vesti/kultura....te-ZuzoricquotProjekat rekonstrukcije "Cvijete Zuzorić" | Kultura | Novosti.rs
Savo PopoviĆ | 24. januar 2012. 06:43

Akademik Brana Mitrović uradio plan restauracije i adaptacije. "Cvijeta" bi posle rekonstrukcije imala 1350 kvadrata izložbenog prostora, duplo više nego danas
Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić"

NAŠ svet se slabo interesuje za umetnost i književnost. Književnici gladuju jer ne mogu da nađu izdavača, slikari i vajari nemaju gde da izlože svoje radove, kompozitori nisu u mogućnosti da izdaju svoja dela, a muzički izvođači ili su eksploatisani, ili im je sala prazna na koncertima.
Ovako Branislav Nušić slika kulturnu scenu Srbije posle Prvog svetskog rata, koja ni danas nije mnogo drugačija. Zbog toga je naš najveći komediograf predložio "beogradskoj gospodi" da osnuju društvo za širenje umetnosti, odnosno udruženje kome bi bio zadatak da "širi kulturu u narodu." Udruženje je nazvao po čuvenoj dubrovačkoj lepotici iz 16. veka - Cvijeti Zuzorić.

Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić" na Malom Kalemegdanu danas je, što se vidi i po ruiniranosti zdanja, marginalizovan, izgubio je auru koju bi s punim pravom morao da nosi. Jer ta kuća nije samo arhitektonski vredno delo Branislava Kojića iz 1928. nego i simbol kulturnog delovanja i dešavanja u međuratnom Beogradu.
OPEVANA U TASOVIM STIHOVIMA POEZIJA Cvijete Zuzorić (1552-1648) nije sačuvana, ali jeste mit o njenoj lepoti. Veliki italijanski pesnik Torkvato Taso slavio je njene čari u svojim sonetima, iako je nikad nije sreo, ni video!

Upravo zbog tog i takvog značaja koji je paviljon na Malom Kalemegdanu imao, akademik Brana Mitrović uradio je plan restauracije i adaptacije. Po njegovim rečima "Cvijeta" bi posle rekonstrukcije imala 1350 kvadratnih metara izložbenog prostora, duplo više nego danas.
Pola depoa i prostor ispod glavnog ulaza bili bi, po tom planu, adaptirani u izložbeni prostor. Administracija, koja je danas na spratu paviljona, preselila bi se u suteren.
Sadašnja galerija bi bila sklonjena, jer nije ni bila sastavni deo Kojićevog projekta. Nad glavnom salom, "maskirana" postojećom atikom, bila bi podignuta nova izložbena sala, sa više od 300 kvadratnih metara, saznajemo u projektantskom birou arhitekte Mitrovića.

- Projekat smo uradili na molbu Upravnog odbora ULUS-a besplatno - kaže za "Novosti" Brana Mitrović. - To je naš prilog revitalizaciji ovog značajnog zdanja. Time mislimo da motivišemo i građanstvo da skupi priloge od kojih bi te izmene bile i urađene. Tako bi i obnova bila izvedena kao što je nekad i gradnja paviljona.
Udruženje prijatelja umetnosti "Cvijeta Zuzorić" je, kako nam kaže Natalija Cerović, istoričarka umetnosti - počelo sa radom u svom salonu na današnjem Studentskom trgu, na mestu gde je kasnije podignuta Kolarčeva zadužbina.

- "Cvijeta Zuzorić" je predstavljala srpsku umetnost u inostranstvu. Organizovala izložbe u Amsterdamu, Pragu, u Belgiji, Švedskoj, Danskoj - objašnjava Natalija Cerović. - Beograd je zahvljujući "Cvijeti" video najveća ondašnja imena evropskog slikarstva, dela Burdela, Majola, Matisa, Derena, Noldea, Grosa. Takve izložbe danas možemo samo da sanjamo.
Osim što je organizovalo veliki broj međunarodnih izložbi, udruženje je kroz sekcije posvećene književnosti i muzičkom stvaralaštvu široko delovalo na domaćem, ali i na međunarodnom planu sve do početka Drugog svetskog rata, kada angažman "Cvijete Zuzorić" zauvek prestaje.

Ostaće samo ime Umetničkog paviljona koje je Udruženje izgradilo sopstvenim i prilozima građana organizujući balove, izložbe, koncerte...
Paviljon je počeo sa radom 1928. godine. U ovom prostoru udruženje je počelo da organizuje dve izložbe, koje su opstale do danas: prolećnu, uz učešće jugoslovenskih umetnika i jesenju, na kojoj učestvuju beogradski umetnici.
krug no está en línea   Reply With Quote
Old August 31st, 2012, 02:31 PM   #10
Singidunum
Grad Oblakodera
 
Singidunum's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Beograd
Posts: 30,599
Likes (Received): 6439

Potpisan ugovor o gradnji atletske dvorane na Banjici
M. Jovićević | 31. 08. 2012.

Ministarka omladine i sporta, Alisa Marić i načelnik Vojno-građevinskog centra Beograd pukovnik Miroljub Nikolić, potpisali su danas u Palati “Srbija” ugovor o početku izgradnje prve atletske dvorane u Srbiji. Dvorana će imati 7.200 kvadrata, a ukupna vrednost radova premašuje 4 miliona evra.

Projekat izgradnje atletske dvorane napravljen je zajedničkim zalaganjem Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva odbrane, uz pomoć Atletskog saveza Srbije.

Atletska dvorana će biti prilagođena potrebama sportista, ali i studenata Vojne akademije.

Ministarka Marić navodi da gradnja dvorane predstavlja veliki korak napred u poboljšanju uslova za razvoj sporta u Srbiji.

- Ovaj projekat će sasvim sigurno doprineti razvoju sporta, s obzirom da će sada Srbija moći svojim sportistima da pruži vrhunske uslove za rad - rekla je ministarka.

Ona je dodala i da će Srbija nakon završetka izgradnje moći da organizuje i atletske mitinge.

Pukovnik Nikolić je rekao da će se uspešna saradnja sa Ministarstvom omladine i sporta nastaviti, i najavio da će se radovi izvoditi u dve faze.

- Prva faza će biti završena do kraja 2012. godine, i za njenu realizaciju će biti izdvojeno oko 169 miliona dinara. Druga faza radova biće završena tokom 2013. godine, a ukupna cena radova bi trebala da bude oko 4 miliona evra - rekao je Nikolić. On je dodao da Ministarstvo odbrane u projektu učestvuje ustupanjem dela kasarne “General Jovan Mišković” u Beogradu.

- Atletika u Srbiji ovakav projekat čeka od svojih najranijih početaka. Hvala vam što ste ovo omogućili - rekao je Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza Srbije.

On je naglasio da je u pitanju lep primer saradnje između državnih institucija, i u znak zahvalnosti ministarki Marić poklonio dres ASS-a.

U prvoj fazi biće obavljeni radovi iz domena niskogradnje, izmeštanje i zacevljavanje dela banjičkog potoka, zanatski i drugi radovi.

U sklopu samog kompleksa, predviđen je magacinski i administrativni prostor kao i dovoljan broj parking mesta.

Dvorana će moći da primi oko 1.000 gledalaca.
__________________
Like Skyscrapercity Serbian Forum on Facebook

Potpišite peticiju protiv rušenja Generalštaba!
Singidunum no está en línea   Reply With Quote
Old August 31st, 2012, 02:50 PM   #11
Luka
Registered User
 
Luka's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Belgrade, Serbia
Posts: 7,680
Likes (Received): 932

Sanacija Kolarčeve zadužbine

Odlukom Veća opština Stari grad finansira radove na sanaciji Zadužbine Ilije M. Kolarca. Za sanaciju je namenjeno 300.000 dinara i to za krečenje zida ispred Velike dvorane, galerije iznad nje, Male sale i deo garderobe u ulaznom holu. Takođe, deo sredstava namenjen je za sistem za dojavu požara i Muzej akustike.
- Osamdeseta godišnjica rada Kolarčeve zadužbine bila je povod da se nakon 15 godina zidovi okreče i izvrše neophodni radovi, koji će poboljšati uslove rada Zadužbine. Radovi su u toku, te će shodno tome svi posetioci već od početka septembra moći da uživaju u novom i osveženom izgledu Kolarčeve zadužbine - kaže Jasna Dimitrijević, direktorka Zadužbine.

Danas
__________________
Ko je jutros imao sreće da se probudi u Beogradu može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno
Duško Radović
Luka no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2012, 08:29 PM   #12
Luka
Registered User
 
Luka's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Belgrade, Serbia
Posts: 7,680
Likes (Received): 932

Obnovljena Jugoslovenska kinoteka__________________
Ko je jutros imao sreće da se probudi u Beogradu može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno
Duško Radović

geometarkv liked this post
Luka no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2012, 08:45 PM   #13
Егзекутор
ројалиста
 
Егзекутор's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Краљевина Србијa
Posts: 994
Likes (Received): 523

Кaко ово лепо изгледа .Дао бог да нам све културне институције у земљи буду као Југословенска кинотека.
__________________
ИСТОРИЈСКА БИБЛИОТЕКА
Baba ako place,daj joj keks.
Егзекутор no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2012, 09:11 PM   #14
dedonja
Registered User
 
dedonja's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Beograd
Posts: 4,669
Likes (Received): 2012

Ovo je ona zgrada u Uzun Mirkovoj?
dedonja no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2012, 09:35 PM   #15
CrazySerb
Vuk sa Ontarija
 
CrazySerb's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 16,933
Likes (Received): 1876

Fantasticno , gotovo da covek ne poveruje da je ovo negde kod nas

Ima li ikakvih vesti u vezi citave kampanje za prestonicu evropske kulture 2020?
CrazySerb no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2012, 10:20 PM   #16
Bez_imena
Kosovo is Serbia!
 
Bez_imena's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Serbia, Србија
Posts: 4,172
Likes (Received): 598

Quote:
Originally Posted by dedonja View Post
Ovo je ona zgrada u Uzun Mirkovoj?
Da, ova...

__________________
S R B I J A
Kosovo is Serbia!

geometarkv liked this post
Bez_imena no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2012, 11:28 PM   #17
Guardian_Nim
It is I, LeClerc.
 
Guardian_Nim's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Brlograd
Posts: 716
Likes (Received): 188

Prelepo uradjeno
__________________
It's not the size of the dog in the fight,it's the size of the fight in the dog. -Mark Twain

The surest way to corrupt a youth is to instruct him to hold in higher regard those who think alike than those who think differently.
-Friedrich Nietzsche

I grobovi naši Bečom će se borit
Po dvorovima šetat i plašit gospodu.
A grobovi naši Evropi će zborit
Jugosloven mora dobiti slobodu!
Guardian_Nim no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2012, 11:31 PM   #18
stefkee
Registered User
 
stefkee's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Beograd
Posts: 82
Likes (Received): 25

Quote:
Originally Posted by Luka View Post
Obnovljena Jugoslovenska kinoteka


stefkee no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2012, 07:15 AM   #19
Mali
Life is life.
 
Mali's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Key West-Jerusalem
Posts: 1,333
Likes (Received): 18

Jugoslovenska kinoteka, pravo iznenadjenje. Odlicno izlgleda.
__________________
Conquered, we conquer.

République du Mali

Republic of Mali
Un peuple, un but, une foi.
Mali no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2012, 09:48 AM   #20
Kicosh
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 114
Likes (Received): 0

Konacno. A sad jos samo da je puste u funkciju, a taj proces nekako neobicno dugo traje.

Lepo izgleda, ali da li se jos nekome cini da bi platno moglo da bude malo vece?
Kicosh no está en línea   Reply With Quote


Reply

Tags
Београд, Србија, belgrade, beograd, serbia, srbija

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is OffAll times are GMT +2. The time now is 11:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu