|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#1 |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
Likes (Received): 545
|
Moj Malmö :)
Evo, na nagovor BNX-a da vam malo predstavim Malmö, gdje trenutno zivim. Inace sam ovdje zivio kad sam bio mali, tako da se ovdje osjecam ionako kao kod kuce. Malmö je treci najveci grad u Svedskoj, ujedno i jedan od najjuznijih. Malmö broji nesto vise od 300,000 stanovnika, dok metropolitansko podrucje koje obuhvata vise naselja oko grada tzv Stormalmö (ili veliki Malmö, jedno od 3 metropolitanska podrucja Svedske, pored Göteborga i Stockholma) broji oko 700,000 stanovnika. Malmö je ujedno i glavni grad regije Skåne (Scania) koji je pripadao nekad davno Danskoj, i samim tim se nalazi samo "preko mosta" od glavnog grada Danske, Kopenhagena, nekih 20tak kilometara tacnije. Dakle, uz posvetu threada BNX-u (i zahvalnicu zbog svih vrijedno uslikanih slika Sarajeva), da pocnemo:
Home sweet home, bye bye ![]() ![]() Usput smo preskocili Banja Luku, Gradisku, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, i stizemo na sjever Njemacke i na trajekt za Dansku - Scandlines ![]() ![]() Potom smo preskocili Dansku, i nakon 25 sati voznje stizemo u Malmö! Prvo na sta nailazimo pri ulasku u Svedsku je famozni Öresund/Øresund most kojeg su Svedska i Danska zajedno izgradile ![]() ![]() ![]() ![]() Uz objasnjenje da je Öresund (po kojem je most dobio ime) jedna od EU regija koju cine metropolitanska podrucja Kopenhagena i Malmöa, koji zajedno broje preko 3 miliona stanovnika zavrsavam skrti uvodni dio, jer ce poslije uslijediti slike grada. Cheers.
|
|
|
#2 |
|
terror kitty
Likes (Received): 220
|
pucaj slike |
|
|
|
|
|
#3 |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
|
Hvala Edine. Samo sam skontao da imam vrlo malo slika na kojima nisam ja (haha), pa ih nece biti tako puno, morat cu naknadno slikati. Evo ga idemooo
![]() Krecemo od Stor Torgeta (ilitivamga Velikog Trga, centralnog trga u gradu). Ovdje je u tom trenutku bio nekakav skup izvidjaca. Da stvar bude jos jaca, najbolji jaran iz gimnazije koji je sad u Banja Luci i koji je bio u posjeti rodbini u Svedskoj u Stockholmu, je bio s rodicom koja je u tim izvidjacima u posjeti u Malmeu, i negdje se nalazi u toj rulji koju sam uslikao, a to smo on i ja tek poslije skontali, tako da se nismo ni vidjeli, a bili smo par metara jedan od drugog. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Malmö je ispreplitan kanalima slane morske vode, i odmah do Velikog Trga se nalazi i Malmö Central, glavna zeljeznicka stanica. Ona je inace dio novog City Tunnela o kojem cemo malo kasnije, koje je neki fazon polu-metroa, gdje postoje tri podzemne stanice od kojih je upravo Malmö C jedna. ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#4 |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
|
Odmah nedaleko od Malmö C se nalazi i novi kompleks zgrada prema kojem smo se zaputili
![]() ![]() Najvise prostora je zauzela zgrada Orkan, (desna zgrada), koja je najnovije sjediste Univerziteta Malmö ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toliko za sada, nastavak nekad poslije danas..
|
|
|
#5 |
|
Registered User
Likes (Received): 13
|
Tvoj Malmo je bas lijep grad Mirza, ali mi nekako djeluje pusto, nema raje ?!
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
|
Hvala Amrich.
![]() Ne sjecam se tacno prije par mjeseci je slikano, mislim da je radni dan bio, a tu oko zeljeznicke inace nema previse ljudi, jer je novoizgradjeni dio i najvise se ljudi autima krecu. Bit ce na slikama iz centra vise!
|
|
|
#7 |
|
Registered User
Likes (Received): 463
|
Biće ipak nešto od tebe...
![]() ![]() Pozdrav i hvala za posvetu. Ja sam na redu.
|
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
Maks
Likes (Received): 17
|
Očekujemo nastavke (obrati pažnju da nije jednina ).Quote:
Quote:
Malo iznad vode, malo ispod vode.
Putevima Srpske: Autoputevi, Putevi, Banjaluka - Gradovima Srpske: Novi Grad, Doboj, Teslić, Kozarska Dubica Ex-Yu: Zagreb i Beograd (HR) Koncerti: Metallica@BG, Slayer@ZG, IQ Music@BG Evropa: Gardaland Ja najviše volim modernu arhitekturu. A vi? - Pozed by M4k5 |
||
|
|
|
|
|
#9 |
|
_-_-_-_-_-_
Likes (Received): 6
|
Odlična reportaža!
Bravo! Malmö je lijep grad,ali :mensečini: pust
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
|
@ BNX: Hvala, odlicna ti je ta!
@ Maks: Bude naravno. A ne znam, isao sam busom, a to im je ruta inace, jer kupi i tamo putnike. ![]() @ Rosulje: Hvala. Nije grad pust, vidjet ces na drugim slikama. ![]() Bit ce slike uskoro, nesto sam lijen da ih smanjujem i uploadam sad, nemam neki entuzijazam ko´ kad stavljam slike iz Bosne da budem iskren.
|
|
|
#11 |
|
Unregistered User
Likes (Received): 147
|
fin ti taj tvoj Malm i to tvoje o
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
SuperMod
|
super za sada
inače mirza kako stojiš sa švedskim? jesi li ga zaboravio kroz godine življenja u SM? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Svi smo mi Broj 1.
Likes (Received): 65
|
Hocemo slike Rosengårda
![]() Inace fine slike.
|
|
|
#15 |
|
Registered User
Likes (Received): 35
|
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Unsko-Sanski
Likes (Received): 1
|
Eh! Rosengård ti je bolja strana Malmö-a.... Ali neće Mirza da prikaže, stidi i boji se od crnčuge ![]() ![]() ![]() Koji si ti Svenne, Mirza
|
|
|
|
#17 |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
|
Bit ce slika s Rosengårda, kad kupim sebi sljem i pancirku.
![]() Evo mene opet sa slikama sa sjevera, posto su ovih dana svi bili vrijedni i slikali po SA, pa reko hajde da se i ja oduzim barem ovako kad ne mogu po SA slikati. ![]() Ovaj put idemo u Lund, koji je manje-vise spojen s Malmeom, ovdje ja studiram (bit ce silke univerziteta poslije) ![]() Centar Lunda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I Lund Central (glavna zeljeznicka u Lundu)
|
|
|
#18 |
|
Registered User
Likes (Received): 13
|
Super je ovaj gradic, bas se cini kao pravi "domacinski" grad. Ukrasavanje grada za praznike jos nije pocelo?
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
|
Quote:
![]() - Malmö Centralstation, Malmö C ili popularni Centralen, (glavna zeljeznicka) Tu svaki dan picim za Lund ![]() ![]() ![]() ![]() - I ovdje pogledam kad mi gradski bus ide za kuci, ali NIKAD ZA NIKAD ne ubodem da se potrefim kad je i bus tu, UVIJEK ga cekam po 5-10 min ![]() ![]() Ispred Centralena i okolina ![]() ![]()
|
|
|
|
#20 |
|
PRVA pratilja SRBpdf2013
|
Ovog puta u Lund idemo sa stanice Triangeln koja se nalazi u centru grada i koja pripada Malmö Citytunnelu (podzemnom sistemu u gradu, a-la metro)
Prve tri slike nisu moje, nisam mogao slikati vani, jer je pljusak bio, pa sam posudio s flickr-a cisto da vidite kako izgleda...image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() Spustamo se pod zemlju.. (moje slike) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pred dolazak voza, fuge na peronima podju svijetliti, kao da se male LED linijce pomjeraju po zidu, sto se vidi na slici ![]()
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|