daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Dalmacija

Dalmacija Dalmatia: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, and the Dalmatian Highlands

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old December 8th, 2011, 10:18 AM   #1
Izgubljena
Registered User

Likes (Received): 0

Post [Dalmacija] - Pitanja i odgovori | Q&A

Dobar dan

Vise ne znam gde sve nisam trazila i trazila i trazila i nisam nasla .. Onda sam u pretrazi stigla ovde u nadi da ce mi neko odgovoriti
Negde 90-tih god. sam bila poslednji put u Splitu...i nikako ali nikako ne uspevam locirati deo grada u kojem sam bila (( Ne znam ni kako se zvala plaza ni ulica, nista.... Jedino sto mi (vam) moze pomoci jeste sledece... kada se ide stazom uz plazu na jednom mestu se nalazila velika metalna kapija (tako nesto)....i plaze nisu pescane tu.. Molim Vas zna li neko koji je to deo Splita??? Vi ste mi ovde poslednja nada <3 Hvala unapred ))

Last edited by Izgubljena; December 8th, 2011 at 10:59 AM.
Izgubljena no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old December 8th, 2011, 11:03 AM   #2
passat1717
...

passat1717's Avatar

Likes (Received): 1019

Ako plaža nije pješčana onda otpadaju Bačvice i Firule. Dakle potencijalno Ovčice (ako je plaža bila manja) ili Trstenik a uz to da bi se mogla nalaziti metalna vrata. Ja mislim da je Trstenik na onom dijelu prema Žnjanu, koliko znam tamo se nalaze i sada takva vrata na stazi uz plažu. Valjda bi ovi koji su sad u Splitu ovo mogli potvrditi.
Old December 8th, 2011, 11:14 AM   #3
Izgubljena
Registered User

Hvala puno, idem pretrazivati slike po netu...mozda skontam..sada bar znam koje plaze da ukucam... Hvala jos jednom. Ako neko ima jos neki odgovor, znacilo bi mi )) Da, vrata su bas velika bila, vise kao kapija, mislim da su sa strane bile i neke kao stepenice, dosta uske... hvala hvala hvala ))))
Old December 8th, 2011, 11:24 AM   #4
zare_st
Urban Yugoslav

zare_st's Avatar

Likes (Received): 23

Metalna vrata su izmedju Baca i Ovcica, i bila su na istocnoj strani plaze hotela Lav prije nego sta je posta Le Meridien.
zare_st no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2011, 12:19 PM   #5
fafafa2233
Useless User

fafafa2233's Avatar

Likes (Received): 360

Quote:
Originally Posted by Izgubljena View Post
Dobar dan

Vise ne znam gde sve nisam trazila i trazila i trazila i nisam nasla .. Onda sam u pretrazi stigla ovde u nadi da ce mi neko odgovoriti
Negde 90-tih god. sam bila poslednji put u Splitu...i nikako ali nikako ne uspevam locirati deo grada u kojem sam bila (( Ne znam ni kako se zvala plaza ni ulica, nista.... Jedino sto mi (vam) moze pomoci jeste sledece... kada se ide stazom uz plazu na jednom mestu se nalazila velika metalna kapija (tako nesto)....i plaze nisu pescane tu.. Molim Vas zna li neko koji je to deo Splita??? Vi ste mi ovde poslednja nada <3 Hvala unapred ))
mislim da je riječ o vratima/kapiji/ogradi koja je bila na istočnoj strani hotela lav.
danas je više nema jer je hotel nedavno obnovljen.

boldano; riječ je o betonskoj "stazi", ispod koje se nalazi šljunčana plaža. iznad staze je nešto borovine na dosta strmom terenu, a poviše je magistrala. ne znam odgovara li ovo tvojim sjećanjima

inače, riječ je o podstrani koja je danas samostalna općina, dok prije rata to nije bila.

poslije ću pokušati pronaći slike, sada nažalost nemam vremena.
Old December 8th, 2011, 12:23 PM   #6
Izgubljena
Registered User

A u kojem delu Splita su se nalazili vojni stanovi?

Na Google erath-u to se cini bas daleko od grada o.O i nikako ne bih rekla da smo to leto bili u tom delu :/

Imam neke slike, ali nemam skener, pa kad aih pronadjem probam ih slikati mobitelom ili aparatom..mozda pomogne ako se ista bude videlo na njima...

Last edited by Izgubljena; December 8th, 2011 at 12:28 PM.
Old December 8th, 2011, 12:26 PM   #7
fafafa2233
Useless User

fafafa2233's Avatar

Likes (Received): 360

Quote:
vrata su bas velika bila, vise kao kapija, mislim da su sa strane bile i neke kao stepenice, dosta uske... hvala hvala hvala ))))
ovaj post sam tek sada vidio.
i ovo ide u prilog hotela lav.
sa strane su uske stepenice koje vode do pothodnika
Old December 8th, 2011, 01:11 PM   #8
Izgubljena
Registered User

Dosadna sam A da li ima (ili je bilo) neko naselje, ili ulica Blate? Ne deo grada koji se zove Blatine. Vec samo Blate..
Old December 8th, 2011, 01:17 PM   #9
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Likes (Received): 11

Quote:
Dosadna sam A da li ima (ili je bilo) neko naselje, ili ulica Blate? Ne deo grada koji se zove Blatine. Vec samo Blate..
Imas ovo, a to je jako blizu hotela Lav...pogledaj na google maps:
Blato
21311, Podstrana, Croatia
Split3 no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2011, 01:47 PM   #10
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Quote:
A cini mi se da jednom i plaza hotela Split imala ogradu...
To je blizu bivsih vojnih stanova u Splitu3.
Ali ne znam za niti jednu ulicu tamo koja bi bila Blate, ali ima Bracka...
Plus, do te plaze vodi uska i strma skalinada s jedne strane.
Old December 8th, 2011, 02:18 PM   #11
zare_st
Urban Yugoslav

zare_st's Avatar

Likes (Received): 23

Quote:
A u kojem delu Splita su se nalazili vojni stanovi?
Ni jedan kvart nije bija iskljucivo "vojni" ili bilo sta drugo...svi su bili mjesani. Al na Mejama, u Spinutu i na Blatinama je bia najveci postotak vojnih stanova.

I Spinut i Meje su na moru i imaju poprilicnu kilometrazu obale u svojim granicama. Pjescanih plaza u pravilu nema, tj. ima al su male i neupadljive. Sta se tice zeljeznih kapija, u Spinutu ima jedna izmedju Lore i Mornara, pa onda na Gusara, itd...to su sve lucice i vecina ih je imala nekakve ograde, kapije, itd. izmedju sebe. Na juznoj strani Marjana, od Meja, nema nista takvo...sve je otvorena sentada do Titove vile, jedino ulaz na kupaliste od Jadran-Koteksa al to bi sigurno primjetila jer je hotel.
zare_st no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2011, 03:03 PM   #12
Izgubljena
Registered User

Spinut, Gusar, Mornar - nisu sigurno jer tu sam godinama letovala i znam taj deo... To leto, koje mi je totalno pogubljeno u pamcenju sto se tice lokacije...bilo je u nekom delu grada...koji nikako ne mogu pohvatati koji je..zato i pitam...
Old December 8th, 2011, 05:04 PM   #13
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Quote:
Spinut, Gusar, Mornar - nisu sigurno jer tu sam godinama letovala i znam taj deo... To leto, koje mi je totalno pogubljeno u pamcenju sto se tice lokacije...bilo je u nekom delu grada...koji nikako ne mogu pohvatati koji je..zato i pitam...
a sta se moze, ne znam gdje si, ali Split nije daleko, i ako ti je toliko stalo do tog podatka, imas opcije: skenirat fotke o kojima pricas i postat ih ovdje, ili se strpit dok se ne zaletis do STa neki drugi put. Mislim da smo sve iscrpili s idejama sta bi to tvoje sjecanje moglo bit.
Old December 8th, 2011, 05:34 PM   #14
Delmat
BANNED

Likes (Received): 5

Marjanska vrata, prva voda? Bene možda?

Ili blizu hotela Zagreb na Duilovu. Taj dio je dosta prominjen od 90ih zbog nasipavanja obale pa ga možda ne pripoznaješ, a postoje i skale.
Delmat no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2011, 05:37 PM   #15
Asti Gospe
BANNED

Quote:
Originally Posted by Delmat View Post
Marjanska vrata, prva voda? Bene možda?

Ili blizu hotela Zagreb na Duilovu. Taj dio je dosta prominjen od 90ih zbog nasipavanja obale, a postoje i skale.
Je, na Duilovu postoje dvoje skale, a bila je i ograda tamo di se polukružno spuštalo kraj hotela.
Asti Gospe no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2011, 06:08 PM   #16
Izgubljena
Registered User

Smile

Ovo je jedino sto sam uspela naci :/ Mozda pomogne

Slika 1 i slika 3 su ista plazica samo na slici 1 nema nikoga... a slika 2 malo dalje od tog dela..

Last edited by Izgubljena; December 8th, 2011 at 06:37 PM.
Old December 8th, 2011, 08:09 PM   #17
strcbrc
Registered User

Likes (Received): 211

Quote:
Meni ovo najviše sliči na Ovčice.
Ali se stvarno ne sjećam kako je to onda izgledalo.
Pogledaj sama ima li sličnosti:

Možda se sjetiš ovih stijena u moru, ovih objekata i sl. tada nije bilo pa nemoj da te to zbuni:
strcbrc no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2011, 08:31 PM   #18
passat1717
...

passat1717's Avatar

Likes (Received): 1019

Pa na toj prvoj slici nisu Ovčice već pogled na Firule. Istina, slikano je iz pravca Ovčica ali su Firule.
Old December 8th, 2011, 08:35 PM   #19
Split3
Registered User

Split3's Avatar

Quote:

Ovo je jedino sto sam uspela naci :/ Mozda pomogne

Slika 1 i slika 3 su ista plazica samo na slici 1 nema nikoga... a slika 2 malo dalje od tog dela..
Ma to je Duilovo, na zadnjoj se fotki vidi onaj plazni objekt na Duilovu, i sve drugo se slaze, strme skale, i da, neko vrijeme je tamo bila ograda prema Znjanu, i naravno to je bio i ostao vojni hotel.
Old December 8th, 2011, 09:28 PM   #20
strcbrc
Registered User

Likes (Received): 211

Quote:
Originally Posted by passat1717 View Post
Pa na toj prvoj slici nisu Ovčice već pogled na Firule. Istina, slikano je iz pravca Ovčica ali su Firule.
Pa da, mislio sam na to odakle je slikano, jer mi se čini da se radi o privatnim slikama. A na Firulama je pijesak.

Quote:
Originally Posted by Split3 View Post
Ma to je Duilovo, na zadnjoj se fotki vidi onaj plazni objekt na Duilovu, i sve drugo se slaze, strme skale, i da, neko vrijeme je tamo bila ograda prema Znjanu, i naravno to je bio i ostao vojni hotel.
To druge se i meni tako čini.
Jer mislim da ove slike nisu slikane sa jednog mjesta.
Sjećanja znaju varati, pa se možda radi i o Ovčicama/Firulama (sa Blatina se dolazilo tu kupati) i o Duilovu (vojni objekt).
Možda je bila na oba mjesta.
Tako da su najvjerojatnije mjesto stanovanja bile Blatine.
Možda ova slika probudi sjećanja:
[IMG]http://i43.************/2164ol.jpg[/IMG]

Neboderi, toplana, osnovna škola...
strcbrc no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules