|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#1 |
|
Registered User
Likes (Received): 16
|
[Belgia] by Burgund
Witam ! Prezentuję kolejny mój autorski wątek fotograficzny, tym razem przybliżę wam uroki (i nie tylko) Belgii
Będę tu wrzucał zdjęcia raczej masowo, bez jakiejś strasznie restrykcyjnej selekcji. Na początek Bruksela. http://pl.wikipedia.org/wiki/Bruksela Zaczniemy niekonwencjonalnie, od targu arabskiego : 1.) ![]() 2.) ![]() 3.)
|
|
|
#2 |
|
Registered User
|
4.)
![]() 5.) ![]() 6.)
|
|
|
#3 |
|
Registered User
|
7.)
![]() 8.) ![]() 9.)
|
|
|
#4 |
|
Registered User
|
10.)
![]() 11.) ![]() 12.)
|
|
|
#5 |
|
Registered User
Likes (Received): 62
|
![]() A brukselki gdzie???
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Registered User
|
W sumie racja, byłem nie raz w Brukseli (mam tam bliską rodzinę) i ani razu nie zauważyłem brukselki w żadnej formie, ani na targu, ani w sklepach, ani na talerzu...
|
|
|
#7 |
|
Registered User
|
13.)
![]() 14.) ![]() 15.)
|
|
|
#8 |
|
Registered User
|
16.)
![]() 17.) ![]() 18.) Dość popularne, miniaturowe banany.
|
|
|
#9 |
|
Registered User
Likes (Received): 62
|
![]() Hmmm - no, dobra zielonki . Równie dobrze mogłeś je zrobić na jednym z 21(!) rynków w Poznaniu. Brukselkę - tfu! Brukselę poproszę.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
EUROPE
Likes (Received): 164
|
Kolorowo się zaczyna
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Registered User
Likes (Received): 153
|
Kraje Beneluksu są tak ładne, że wystarczy przejechać przez nie nocą drogami lokalnymi, żeby zrobiły wrażenie. Ale mam niedosyt, więc z ciekawością pooglądam
.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Registered User
|
No to czas na miasto. Zaczynamy od wychodząc ze stacji (chyba Bruksela Centralna, ale nie dam sobie ręki uciąć) kolejowej i idziemy w stronę starego rynku ("Wielkiego Placu").
19.) Niby najbardziej zatłoczone miasto Europy, a w centrum ulice są w porównaniu z polską puściutkie. Gorzej robi się na głównych. ![]() 20.) ![]() 21.) Kościół, chyba nawet jeden z ostatnich czynnych.
|
|
|
#13 |
|
Registered User
|
22.) Staromiejska uliczka.
![]() 23.) "Ekskjuzmi, łer is nowotel hotel ?" ![]() 24.) Wiem że będzie to jak wkładanie patyka w mrowisko, ale jest to jedno ze staromiejskich centrów handlowych ![]()
|
|
|
#14 |
|
Registered User
|
I mały gratis
![]() 25.) ![]() 26.) ![]() 27.)
|
|
|
#15 |
|
Oppelner Straße 174/1
|
@burgund: czynnych kościołów w Brukseli jest od cholery, większość zabytkowych świątyń otwarta dla turystów jest tylko do wczesnego popołudnia, ponieważ potem zaczynają się msze, nawet w brukselskiej katedrze obleganej przez turystów masz dwie msze dziennie od poniedziałku do soboty i trzy w każdą niedzielę.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Registered User
Likes (Received): 23
|
W Belgii jeszcze ktoś zagląda do kościołów
![]() A jeśli chodzi o czekoladę to cóż. Po kilku latach próbowania (rodzina pracuje w Belgii, więc z każdym ich przyjazdem mam transport czekolad) pasują mi ze 2 belgijskie marki czekolad. Reszta to nic specjalnego. Może jednak ten belgijski smakołyk jest za bardzo przereklamowany.
|
|
|
#17 |
|
Registered User
|
Z tymi kościołami to ciekawe, bo w Belgii 74% to osoby wierzące, ale ledwie 5% z nich uczęszcza do kościoła. Wiem trochę z doświadczenia, bo byłem ze znajomym który jest wierzący i miał problem w Belgii z czynnym kościołem (w Holandii w ogóle nie znalazł, a usiłował chyba w 10 - przy okazji w katedrze w Rotterdamie odkrył fajną kawiarnię
). Co do czekolady to racja, zdarzają się naprawdę dobre pralinki, ale moim zdaniem to Szwajcarzy są mistrzami czekolady. Dobra, gadanie gadaniem, a co powiecie na więcej zdjęć ? ![]() 28.) ![]() 29.) ![]() 30.) W oddali widać już stary rynek ![]()
|
|
|
#18 |
|
Oppelner Straße 174/1
|
@burgund: dziwna sprawa, w Utrechcie w każdą niedzielę nabożeństwa odbywają się trzydziestu różnych kościołach wyznań zachodnich, z zabytkowymi świątyniami włącznie. W amsterdamskich kościołach podobnie, poza Nieuwe Kerk, w którym mieści się na stałe galeria sztuki w każdym kościele w niedzielę jest przynajmniej jedna msza, nawet w Oude Kerk między domami publicznymi. Ot, po prostu kościoły mają wytyczone sztywne godziny nabożeństw, których jest niewiele. Choć jeżeli szukaliście kościołów katolickich to w Holandii (szczególnie środkowej i północnej) mogliście mieć problem, choć w rotterdamskiej katedrze jest msza w każdy dzień tygodnia oprócz soboty o godz. 9:30, wystarczyło w sieci znaleźć.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Registered User
Likes (Received): 23
|
W Belgii łatwiej znaleźć kościół katolicki, bo to w końcu państwo (przynajmniej z definicji) katolickie. Sam znam małżeństwo belgijskie, które uczęszcza do kościoła. I od razu napiszę, że kolega mógł pójść do kościoła katolickiego każdego obrządku. Bo w końcu jest tych obrządków kilkanaście, choć rzeczywiście czasami można się nieźle nabrać, bo część kościołów niekatolickich ma w nazwie "katolicki". Ale dosyć gadania o kościołach.
Czekam na więcej zdjęć, bo Belgię widziałem tylko z okien autokaru, nocą i na autostradzie, więc można powiedzieć, że nie widziałem nic. I mam nadzieję, że już nie będziesz za bardzo męczył zdjęciami owoców i warzyw, bo na targu osiedlowym widuję podobne
|
|
|
#20 | |
|
Registered User
Likes (Received): 36
|
Quote:
Byłem w Belgii kilka razy, również w tym roku. Kraj bardziej mi się kojarzy jednak z różnorodnością piwa. Żaden kraj nie może się pod tym względem równać. @burgund trochę więcej fotek!
|
|
![]() |
| Tags |
| belgia |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|