|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Slavonija i Baranja Slavonia and Baranja: Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, etc. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#81 |
|
Moderator
Likes (Received): 347
|
Slažem se da to fali. Samostan je prelijep i sve ali nema toranj. Mala crkva je isto lijepa ali kako joj i nick kaže - mala je. Ostale crkve imaju neke čudne oblike, dosta njih i nema toranj.Uskoro (navodno već ove godine) kreće gradnja nove crkve na Hebrangu koji je najveći kvart. E sad, prošle godine su bili svećenici iz biskupije na sastanku u Brodu i zaključili da Brodu fali jedna veća crkva i kao da bi to mogla biti ta na Hebrangu. Projekt nismo još vidili, tako da ne znamo koliko tu ima istine.
|
|
|
|
#82 |
|
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!
Likes (Received): 8
|
Baš sam si mislio dok sam šetao korzom, kako bi na mjestu "Vesne" bila lijepo sjela jedna ovakva crkva (Subotica):
![]() vrlo jednostavne linije, nenametljiv izgled a opet monumentalan, uklopila bi se u one neobarokne zgrade na trgu pa i među kasnije stilove moderne (?) koje imate na glavnom trgu. |
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Yosemite Sam
|
Quote:
Zapravo je jako malo gradova u Hrvatskoj koji se mogu pohvaliti nekim visokim i reprezentativnim crkvenim tornjem. Brod ima 3 lijepe crkve, ali s niskim tornjevima. Franjevačka crkva je površinom čak najveća crkva u Slavoniji (ne računajući katedrale). Najljepše crkve i katedrale sagrađene su uglavnom u drugoj polovini 19. stoljeća te početkom 20. stoljeća. Brod je zbog tvrđave i Vojne krajine demografski sporo napredovao, a status grada je dobio tek 1871. godine. Do tada se u Brodu nije ni smio sagraditi neki visoki toranj. Zbog svih tih razloga, a i krivnjom samih Brođana, u Brodu nikad nije sagrađena velika reprezentativna crkva s visokim tornjem. Taj zlatni period arhitekture i gradogradnje je za Brod tako nesretno završio. Ipak proučavajući graditeljsku povijest grada pronašao sam podatak da je 1909. godine bila pokrenuta osobito značajna inicijativa za gradnju nove crkve koja bi bila citiram: "dostojna grada Broda i župe Sv. Stjepana". U obrazloženju se navodilo da župi Brod pripadaju i sela Varoš, Vrba i Ruščica, te da ima mnogo vjernika. Nova crkva nažalost nije sagrađena kao i još nekoliko velikih projekata iz nama nepoznatih razloga. Vjerovatno je problem bio u nedostatku novca i još više u nestabilnim političkim i povijesnim prilikama u narednim godinama.Brod je nažalost jedan od rijetkih velikih gradova u Hrvatskoj koji nema svoju biskupiju pa i to predstavlja veliku zapreku nekoj novoj inicijativi. Ja osobno podržavam ideju da se negdje u širem centru grada sagradi nova velika reprezentativna crkva s tornjem visokim barem 70 metara u nekom ublaženom neoklasicističkom stilu, ali svjestan sam da je to potpuno nerealno očekivati. Lokacija za izgradnju na mjestu Vesne bila bi potpuni promašaj iz bezbroj razloga, a veliki je upitnik da li na prostoru šireg centra grada uopće postoji primjerena lokacija za izgradnju jedne takve građevine jer ona zahtjeva i svoj trg i prilazne ulice, a o potrebnoj površini ne moram ni govoriti. Od nove crkve na Hebrangu ne očekujem ništa jer je i sam župnik rekao da je jako ograničen s novcem pa sam mišljenja da će ta nova crkva samo upropastiti svojim izgledom i dimenzijama budući novi trg na Hebrangu. |
|
|
|
|
|
|
#84 |
|
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!
|
pa zapravo u Slavoniji se dosta gradova u odnosu na svoju veličinu može pohvaliti visokim crkvenim tornjem koji dominira panoramom.Padaju mi odmah na pamet Pakrac, Virovitica, Požega, Našice, Osijek, Vukovar, Đakovo. Šteta što je Brod bio zbog političkih a onda i financijskih razloga uskraćen za to. |
|
|
|
|
|
#85 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
Yosemite Sam
|
Naravno da ih ima više, ali objektivno govoreći nisu sve lijepe. Neke od njih su mi nažalost ružne.
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
Registered User
|
A tako. Meni ih je dosta lijepo (V i M crkva, Podvinje, Kolonija, Budainka.), neke su pristojne (Varoš), a neke ni ne znam. Jedino mi je Mali Pariz ružan. Čini mi se da bi najljepše nova crkva sjela na mjesto hotela Park. I vizualno i funkcionalno
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
Registered User
Likes (Received): 71
|
a crkva sv. obitelji na livadi? bolje reći hangar sv. obitelji
|
|
|
#89 |
|
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!
|
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
Lega s Juga 2
Likes (Received): 877
|
|
|
|
|
#91 |
|
Registered User
|
pošto se radi o 150 hektara, to je taman ona površina na vijušu. davno je još tamo spominjano golf igralište, ali meni je ovo prvi puta da vidim nekakve crteže. ne znam, meni fino izgleda...
|
|
|
#92 |
|
Moderator
|
Inicijativa Laburista: znanjem do napretka
![]() Svojom inicijativom "Brodsko-posavska županija - županija rada i znanja" laburisti žele okupiti sve relevantne lokalne čimbenike oko programa za koji drže kako će dugoročno značajno pridonijeti oporavku gospodarstva i porastu ukupne kvalitete života u devastiranoj županiji. Donosimo u cijelosti analizu stanja, promišljanja i inicijativu Laburista. ... Nakon nekoliko mjeseci proučavanja i kontakata s velikim brojem stručnjaka Hrvatski laburisti - stranka rada ogranak Slavonski Brod i podružnica Brodsko-posavske županije pokreću inicijativu izgradnje kampusa na području Poljoprivredne škole A.M.Reljković. Napominjemo kako je to samo ideja, naša vizija koja bi išla na raspravu građanima i struci. Činjenice: 1. Poljoprivredna škola vlasnik je zemljišta 1/1 i spremna je ući u taj projekt ukoliko bi županija dala suglasnost kao osnivač škole, 2. postojeći projekt biocentra, za koji su već osigurana sredstva, bio bi logično središte budućeg kampusa, 3. postoji inicijativa za proširenje Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, koja bi se mogla uključiti u ovaj projekt, 4. svi prostori (Strojarskog fakulteta, Veleučilišta, Učiteljskog fakulteta, Hortikulture) u kojima se trenutno radi su razbacani po cijelom gradu, dok bi se ovim projektom mogli objediniti i modernizirati, 5. postoji veliki problem ljudi starije životne dobi koji čekaju nekoliko godina na mjesto u Domu umirovljenika ( u blizini zgrade 2 Strojarskog fakulteta ), koji bi se mogao proširiti. Potrebna je suradnja s Ministarstvom socijalne skrbi, ali bi i taj projekt uz vrlo mala ulaganja mogao riješiti dugogodišnja čekanja, listu od stotinjak imena svesti na minimum, zaposliti naše građane te osigurati određena sredstva za kampus, 6. iskoristiti iskustva Tehničke škole u eksploataciji obnovljivih izvora energije, 7.iskoristiti blizinu ĐĐ za praktične radionice, 8. prostor u centru grada mogao bi se prenamijeniti za neke multikulturalni projekt (uključiti i Ministarstvo kulture), 9. mogao bi se prenamijeniti prostor sadašnjeg studentskog doma u hostel ili za neku drugu namjenu. ... http://www.sbplus.hr/brodsko-posavsk...a/default.aspx
|
|
|
|
#93 |
|
Brđanin
Likes (Received): 3
|
Zanimljivo, ali po meni malo promasena lokacija, osim ako ne misle to malo bolje prometno povezati, ili barem urediti/nadograditi postojece cesteEDIT: Puno bolja lokacija za ovo bila bi na Vijusu
Nedaj Bože Rata Ni Fiata Brodska Naselja ...Tu se čobanac jede...šljivovica se pije i i Sunce naljepše sije i nigdje ljepše nije, nego na palubi broda šta mu Sava trup kroji, 760 godina usidren stoji i ne putuje nigdje, tu je stoljeća broji...ovdje na obali Save raj na zemlji postoji. by SBReprezenta
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
Brđanin
Likes (Received): 3
|
Sada gledam ovo na netu i pise kraj obavijesti Jan 20, 2012. Kako to da se nigdje o ovome nista ne govori po gradu?
Nedaj Bože Rata Ni Fiata Brodska Naselja ...Tu se čobanac jede...šljivovica se pije i i Sunce naljepše sije i nigdje ljepše nije, nego na palubi broda šta mu Sava trup kroji, 760 godina usidren stoji i ne putuje nigdje, tu je stoljeća broji...ovdje na obali Save raj na zemlji postoji. by SBReprezenta
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Moderator
|
Možda zato što izgleda predobro da bi bilo istinito.
|
|
|
|
#96 |
|
Registered User
|
pa ako je to stvarno na vijušu ta je priča stara više od 5 godina. kada se krene u gradnju, ako se krene, opet očekujem pljuvanje i omalovažavanje.
kao u komentarima na sbplus-u na ovu ideju laburista. ideja je odlična, nikakvo izmišljanje tople vode, samo iskorištavanje vlastitih resursa. ali naravno da polupismeni kreteni moraju pokopati svaku pozitivnu ideju... stoka
|
|
|
#97 |
|
Registered User
|
Ima li uopće kakve nade da se tako nešto sagradi u Brodu. To bi definitivno bio pravi poticaj za turizam u ovom gradu.
Prošle godine se pričalo da će nam dolaziti neki cruzeri iz Mađarske znate li što je sa tim? |
|
|
|
|
|
#98 |
|
Yosemite Sam
|
skwiky dobrodošao na forum
![]() Zašto misliš da bi jedno stambeno naselje s golf terenima na Vijušu bilo pravi poticaj za razvoj turizma u gradu? |
|
|
|
|
|
#99 |
|
Lega s Juga 2
Likes (Received): 877
|
Bez obzira što bi to bio jedini golf teren u regiji i šire mislim da to nije nešta spešl da bih privuklo turiste,ali projekt izgleda lijepo i volio bih da se sagradi.
|
|
|
|
#100 |
|
Registered User
|
^golf tereni u brodu? to mi zvuči kao pješčana plaža u požegi... ali ako netko ima želju, novac i motiv, samo naprijed
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|