daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Romania & Moldova > Development Forums > Infrastructure & Transport

Infrastructure & Transport Infrastructure projects, transport & mobilityGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old January 6th, 2012, 08:27 AM   #1
damago
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: Brasov, RO
Posts: 486
Likes (Received): 226

Road Safety & Legislation

Legislația rutieră:

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Hotărârea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Mijloace de semnalizare rutieră

Semnalele poliţistului rutier

Limitele de viteză pe drumurile din România:
Pornind de la faptul ca exista multe discutii despre conduita in trafic, legislatie si siguranta rutiera pe diferite threaduri-uri am decis deschiderea unuia in care sa fie prezentate toate aceste aspecte.

In acest thread pot fi prezentate masuri de siguranta rutiera, legislatie europeana, cod rutier, sisteme de navigatie, idei, propuneri, modificari legislative, normative europene in materie de siguranta rutiera, accidente (cat mai putine), sisteme de siguranta prezente si futuriste, siguranta participantilor la trafic si a pietonilor, statistici, rapoarte etc

Last edited by bogdymol; January 2nd, 2014 at 09:06 PM.
damago no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old January 6th, 2012, 08:49 AM   #2
damago
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: Brasov, RO
Posts: 486
Likes (Received): 226

Siguranta participantilor la trafic este unul dintre punctele principale intens dezbatute de Uniunea Europeana, normele si recomandarile facute dand rezultate pozitive in multe state europene. In 2010 Uniunea Europeana si-a propus reducerea la jumatate a deceselor in accidente rutiere pana in anul 2020. Unul din obiectivele propuse este imbunătățirea gradului de educație și instruire a participanților la trafic.
“Participantul la trafic reprezintă prima verigă în lanțul siguranței rutiere. Oricare ar fi măsurile tehnice adoptate, eficacitatea politicii în domeniul siguranței rutiere depinde în cele din urmă de comportamentul participantului la trafic. De aceea, educația, instruirea și aplicarea regulilor sunt esențiale. Oricum, sistemul de siguranță rutieră trebuie de asemenea să țină cont de eroarea umană și de comportamentul necorespunzător și să îl corecteze pe cât posibil, având în vedere că nu există un risc zero”. (Comisia Europeana)


Un alt obiectiv urmarit este construirea unei infrastructuri cat mai sigure, Comisia Europeana acordand fonduri pt infrastructura numai in conditiile respectarii directivelor europene privind siguranta rutiera si a tunelurilor rutiere. De-asemenea se continua politica de sprijinire si introducere a noilor tehnologii, cum sunt sistemul de avertizare a depasirii limitei de viteza sau a parasirii benzii de circulatie, sistemul de avertizare anti-coliziune sau sistemul de apeluri de urgenta “eCall” integrat in bordul autovehiculelor. (link1, link2).


Conform unei statistici, cel mai mare numar de accidente se inregistreaza pe drumurile urbane (44%) si rurale (56%) si mai putin pe autostrazi (6%).

Cum se prezinta situatia in Romania:
Conform unui raport intocmit de Comisia Europeana pe baza informatiilor furnizate de fiecare tara in parte si publicat in luna mai 2011, numarul de accidente rutiere mortale s-a redus cu… 3% in ultimii 10 ani, in conditiile in care media europeana este de 44%.
Road safty evolution in UE
Intrebarea e de ce in alte tari s-a putut si la noi nu. La noi legislatia e prost facuta sau prost interpretata; legea este santionatorie si nu preventiva. In plan penal, spre exemplu bataile si amenintarile repetate cu moartea raman fara ecou. Doar atunci cand crima in sine se produce, autoritatile se pun in miscare, se fac anchete si se cauta vinovatii. La fel sta treaba si in domeniul rutier. Amenzile sunt exagerat de mari in comparatie cu privarea dreptului de a conduce (care ar trebui sa fie principala masura sanctionatorie), diferentele intre sanctiuni sunt foarte mici sau nu exista. Spre exemplu depasirea limitei de viteza se suspenda pana la o perioada de 3 luni, legea facand doar doua diferentieri: depasirea limitei maxime de viteza cu pana la 50 km/h si peste. Daca permisul de conducere ar fi suspendat pe o perioada cuprinsa intre 30 de zile si 3 ani probabil ar sta altfel lucrurile.
Tot intr-un raport publicat cu ceva timp in urma Comisia Europeana a aratat ca nu neaparat consumul de alcool la volan poate fi o cauza principala in producerea de accidente rutiere. Si a dat exemplul Suediei si al Marii Britanii. Desi in Suedia este permisa circulatia pe drumurile publice avand o alcolemie de 0,5 ‰, numarul de accidente rutiere pe fondul consumului de alcool a fost cu mult mai mare decat in Marea Britanie unde toleranta este de 0,8 ‰. (harta interactiva).
Intr-o incercare disperata de a reduce numarul de accidente rutiere si numarul de decese in accidentele rutiere Politia a incercat de mai multe ori inasprirea sanctiunilor, tradusa prin marirea valorii amenzilor, dar nu si a perioadei se suspendare a permisului de conducere. S-a trecut la crearea de strazi mai sigure prin construirea de sensuri giratorii si separatoare de trafic acolo unde a fost cazul. 32 de asociatii din Romania au semnat pana in prezent “Carta europeana pentru siguranta rutiera” privind reducerea numarului de accidente rutiere. Si totusi numarul de accidente rutiere ramane ingrijorator de mare, cunoscand mici oscilatii in ultimii 10 ani, ), in conditiile in care numarul total de autovehicule inmatriculate si autorizate sa circule pe drumurile publice este cu mult mai mic decat in alte state europene. Iar raportul Comisiei Europene privind numarul de persoane decedate in accidentele rutiere in perioada 1999 -2008 plaseaza Romania in coada clasamentului(CARE, Road Safety).
De fapt Romania este singura tara din Europa in care numarul de victime in accidente rutiere a crescut - European Road Safety Observatory:


Dupa cum se vede, progresele Romaniei sunt nesemnificative. Exista insa si solutii viabile pt a reduce numarul de accidente si numarul de victime. O prima solutie ar fi suspendarea permisului de conducere pana la perioade de 2,3,5 ani sau suspendarea definitiva (anularea) in functie de gravitatea faptei, educatia rutiera care poate fi facuta inca din timpul scolarizarii, impunerea condusului defensiv, crearea de strazi sigure, continuarea programului de constructie de autostrazi, introducerea unor sisteme fixe de inregistrare a vitezei pe autostrazi (Tutor) dupa modelul italian, modificarea legislatiei privind depunerea si rezolvarea contestatiilor in instanta etc.
damago no está en línea   Reply With Quote
Old January 6th, 2012, 05:54 PM   #3
ThunderTM
N/A
 
ThunderTM's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Timisoara
Posts: 2,503
Likes (Received): 98

Excelenta idea topicului. Sper doar sa avem cu ce contribui pe parcurs si ca cifrele se vor imbunatati de la an la an odata cu deschiderea noilor tronsoane de autostrada.
ThunderTM no está en línea   Reply With Quote
Old January 6th, 2012, 08:27 PM   #4
damago
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: Brasov, RO
Posts: 486
Likes (Received): 226

Quote:
Originally Posted by danielstan View Post
Nu exista popor civilizat, exista popor amendat.

In Italia (unde se conducea intr-un spirit mai latin cu ceva ani in urma) s-a implementat sistemul de monitorizare a vitezei vehiculelor:
- trece masina pe langa camera video -> i se scaneaza numarul si ora trecerii
- la urmatoarea camera video -> acelasi lucru si se calculeaza viteza medie
Daca a depasit viteza medie legala -> pac amenda acasa.

E cel mai destept sistem, pentru ca nu lasa absolut nici o sansa vitezomanilor.

Solutii exista (si sunt sigur ca MT cunoaste sistemul italian) si nu cred ca sunt foarte scumpe pentru Romania, iar investitia in astfel de sisteme se recupereaza fie din amenzi (daca se mai gasesc vitezomani), fie din lipsa accidentelor (accidentele sunt tot o paguba, indiferent cine plateste daunele).
Postez aici pt a nu aglomera inutil thread-ul cu A1.
Sistemul se numeste Tutor si a fost brevetat chiar de Italia si functioneaza perfect. Este instalat in general pe autostrazi 2x2 sau 3x3 in zone de campie pe segmente de 10-20-30 de km maxim fara iesire sau oprire intermediara. Sistemul inregistreaza toate datele autovehiculelor care intra prin dreptul primului punct, data si ora si la fel procedeaza cand trec prin cel de-al doilea punct. Pe baza timpului scurs intre cele doua distante sistemul calculeaza viteza medie si daca este depasita se trimite amenda in mod automat proprietarului masinii. Daca viteza nu este depasita, datele se sterg in mod automat (pt viteze medii impostate). Se spune ca sistemul nu poate fi pacalit cu eventuale opriri pe banda de urgenta pt ca intre timpul necesar pt oprire si pornire si timpul de stationare soferul trebuie sa-si calculeze timpul exact si sa se incadreze intr-o limita de viteza de condus continuu care poate varia intre 90-100 km/h si 130 km/h. Daca stationarea poate fi prea lunga poate rezulta o viteza medie spre ex. de 70 km/h ceea ce trezeste suspiciuni si un operator va viziona inregistrarile video.
damago no está en línea   Reply With Quote
Old January 6th, 2012, 08:40 PM   #5
damago
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: Brasov, RO
Posts: 486
Likes (Received): 226

Quote:
Originally Posted by Jeff.Lebowski View Post
In Anglia exista radare fixe din alea care iti fac poza,dar inainte de a ajunge in dreptul radarului esti avertizat prin semn de circulatie ca urmeaza sa intalnesti radarul.Treaba e ca semne de circulatie ce te avertizeaza ca exista radar sunt in multe alte locuri chiar daca nu exista radar,deci teoretic ar trebui sa fii atent peste tot.Dar si acolo daca stii un drum destul de bine stii si unde este radar si unde e fake dupa dungile(probabil senzori) de pe mijlocul benzii.
Acelasi sistem exista si in Italia. Pt ca prin lege politistii nu au voie sa vaneze soferii si drumurile in care este instalat un punct fix de inregistrare a vitezei sau un radar mobil trebuiesc semnalizate din timp cu un indicator special. Practic daca pe un drum nu exista un indicator care sa te avertizeze ca este instalat un radar, pe acel drum nu va exista un radar si nici politia nu se poate aseza pe acel drum. La fel sta treaba si pe autostrazi. Am vazut de vreo doua ori pe acelasi segment de autostrada scris mare electronic "atentie controlul electronic al vitezei" si dupa vreo 2 km la iesirea dintr-un tunel era masina politiei cu radarul activat.
damago no está en línea   Reply With Quote
Old January 6th, 2012, 09:30 PM   #6
damago
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: Brasov, RO
Posts: 486
Likes (Received): 226

La sfarsitul anului trecut (2011) au fost lansati pe orbita primii sateliti din cei 18 ai sistemului satelitar european Galileo, sistem ce va deveni operational din 2014 sau de la sfarsitul acelui an. Prin noul sistem de navigatie, care se doreste a fi cel mai precis existent, Europa doreste independenta toatala de GPS-ul american. Primele dispozitive vor aparea pe piata din 2014 desi se spune ca noul sistem va fi compatibil cu toate dispozitivele existente.
damago no está en línea   Reply With Quote
Old January 7th, 2012, 12:55 AM   #7
ThunderTM
N/A
 
ThunderTM's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Timisoara
Posts: 2,503
Likes (Received): 98

Yup, dar inca nu sunt operationali. In schimb Glonass (sistemul similar rusesc) are 3-4 sateliti care chiar functioneaza in momentul de fata. . N-ati observat ca de cateva luni incoace se obtine un gps fix mult mai rapid ?
ThunderTM no está en línea   Reply With Quote
Old January 7th, 2012, 03:31 AM   #8
areal51
Registered User
 
areal51's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Iaşi
Posts: 518
Likes (Received): 89

prin 2004-2005 am inceput sa ma cultiv si eu de pe forumuri despre condusul in afara, abia ni se scosesera vizele si de-atunci am fost de minim 3-4 ori pe-afara cu masina(vacante si meciuri, ca suporter).

cel mai mult m-a informat/impresionat acest post al lui "Greuceanu" despre condusul in vest care-l pusese pe autoshow si daciaclub, parca.

desi e vechi de 7 ani, inca mai este actual
sunt convins ca toti "oldboys" de pe SCS cunosc regulile/recomandarile urmatoare de conduita si sper sa nu-i deranjeze ca mai apar odata pe-aici...
citez:

Ca din toate cite sint ...

... pe ocean si pe pamint, ori in galerii de diamant/Tarmul n-are nici un haz, caci pe tarm nu esti viteaz/ Numai

DRUMUL E INTERESANT.

Si acum, dupa licenta asta poetica (© Adrian Paunescu, nu-l agreez dar imi plac versurile de mai sus), hai sa intram in subiect.

In primul rind, vreau sa spun ca cele de mai jos nu sint opinii exhaustive. Baza lor e formata din circa 250.000 km. in Europa de Vest (in special Germania) si circa 10.000 mile in SUA (o sa ma uit pe harta si sa mentionez statele - poate fi important, pentru ca exista unele deosebiri in legislatia lor). Chestiile ce urmeaza sint scrise intr-o ordine aproximativa, daca cineva vrea sa ma intrebe ceva anume, bagati. De asemenea, daca cineva vrea sa le reorganizeze, e liber sa o faca. Principalul este sa rezulte, pentru toti de aici, ceva mai util decit controversa ce masini face Tico la stop (no offence).
Cind imi mai vin idei, o sa mai scriu.

Cadru general: mai intii, ca impresie de ansamblu, cam peste tot lucrurile sint mai calme si mai degajate decit in RO (sau cel putin in Bucuresti). Nu exista atitudini nervoase (sau nu am dat eu de ele). Dupa momentul de surpriza initial, chestia asta e benefica si o sa iti fie greu sa te reacomodezi in RO, desi dupa o perioada de timp eu cel putin am preluat si aplicat (in limitele posibilului) obiceiul de a conduce calm si degajat.

Sa o luam acum pe rind:

- respectati legea! Simplu si clar. E adevarat ca uneori in RO e stupida (cel putin modul in care se intelege sa fie aplicata), dar dupa ce ati trecut de granita lucrurile se schimba. Semnele de circulatie va spun intr-adevar ceva util iar regulile de circulatie sint mai mult decit fraze de regulament.

- cu exceptia Ungariei, NU aveti ce negocia cu politia. Va interactiona rar cu voi, dar abandonati obiceiul de a incerca o mica spaga.(nota mea: vecinul meu , mmai in varsta, de peste 50 ani, nevinovat, venea prima oara, singur, cu o rabla de Fiat spre RO fara vigneta de A...l-au oprit austriecii si-au scos un bon in romaneste de la ap. din masina lor cu motivul si amenda de 200euro...vecinul citeste, ii intinde politistului 100e spaga si aia l-au privit cu "mila" - asta e cuvantul lui - si i-au transmis ca nu e ca in Romania si ca chiar trebuie sa plateasca cei 200e) Veti fi priviti cu condescendenta in cazul cel mai bun, riscind sa ajungeti la alte necazuri. Politia realmente va ajuta, asa ca nu ezitati sa ii cereti sprijinul. O data, ajuns la exasperare, am fost condus printr-o capitala occidentala cu girofarul pina la hotelul pe care il cautam.(nota mea: noua ni s-a d-astea intamplat in Tekirdag, TR spre centura si in Marseille spre "Velodrome")

- NU coboriti din masina cind sinteti oprit. NU faceti gesturi bruste si limitati-va la a executa ceea ce va cer ei. Orice gest brusc poate fi considerat ca amenintare si tratat ca atare.

- in caz de "escaladare" a conflictului, NU intrati in polemici daca nu stapiniti foarte bine limba si NU semnati ce nu intelegeti. Cereti asistenta unui traducator, dar nu va ginditi ca cererea voastra va determina politistul sa va lase balta. Chiar veti obtine un traducator. Va asumati pierderea de timp inerenta.

- NU traiti cu sentimentul ca politia nu va vede. Va vede ea, va vad camerele de luat vederi, va vad ceilalti participanti la trafic. Spiritul civic e destul de bine pus la punct si ei vor anunta politia.

- in general, pe autostrada, cu exceptia cazurilor extreme, nu opriti imediat la semnalul lor, ci urmati vehiculul politiei. Va va escorta pina la prima parcare sau statie de benzina. Reduceti viteza si urmati semnalele ce vi se fac.

- portul centurii de siguranta ESTE obligatoriu si folosirea telefoanelor mobile ESTE interzisa. Uitati eventualele obiceiuri proaste din RO. Acolo legea se aplica. NU aruncati NIMIC pe geam, nici macar (sau mai ales) mucul tigarii aprinse.

- nu va luati la intrecere cu nimeni si nu incercati sa va substituiti legii. Respectati-va partenerii de trefic. Fiti sigur ca si ei va respecta.

- asigurati-va ca starea tehnica si estetica a vehiculului este buna. Cu exceptia cazului ca stiti foarte exact ce faceti si remedierea este extrem de scurta, NU incercati sa va depanati singur masina pe un drum public. O mentiune speciala pentru curatenie: starea ei trebuie sa fie rezonabila; atentie la numere, sisteme de iluminat si suprafete vitrate, care trebuie sa fie IMPECABILE. Nu e foarte greu acolo, e mult mai multa curatenie peste tot. La drumuri lungi pe autostrada in special in conditii de ploaie, e o buna idee sa aveti solutie in vasul de spalat parbrizul si sa o verificati periodic (daca nu exista indicator optic). Sa va treziti cu 150 km/h intre coloana de tiruri care merg constant cu 90 si altii care merg constant cu 200, toti aruncind mizerii si sa nu puteti spala geamul, induce un disconfort. Nu puteti trage instantaneu pe dreapta!

- ca veni vorba, banda de avarie e banda de avarie. Nu stationati acolo daca nu e cazul. Folositi semnalele de avarie. De asemenea, benzile extreme sint pentru depasiri. Nu aplicati obiceiul din RO "am, n-am treaba merg pe banda doi".

- necesar in masina: set de becuri, triunghi reflectorizant, trusa medicala, stingator incendiu. Din experienta, pentru cazuri de blocaj ("stau"), cafea, apa, suc, ceva de rontatit si ce mai aveti voi nevoie (tigari de exemplu).

- circulati cu farurile aprinse, faza scurta. NU faruri de ceata (pe care le folositi DOAR cind e ceata). Nu alte faruri. Fara luminite suplimentare, fara pozitii de culoare verde :-). Fara becuri de alta putere, fara "xenoane" daca nu aveti montata instalatie de reglare automata a nivelului + instalatie de spalare. Atentie cum aveti reglate farurile! Fara flash-uri nenecesare. Semnalul de avarie pe autostrada inseamna in general frina brusca a celui care il foloseste, nu "multumesc". Pentru asta, semnal scurt stinga (un "clipit"), scurt dreapta (la fel). Sau invers. Mentiuni speciale pentru Anglia: nu uitati sa modificati optica farurilor in consecinta! De preferat, folositi o masina care are deja volan pe dreapta - si asa va va fi destul de greu. Fara claxoane in orase (mai ales in cele mici).

- nu riscati sa mergeti iarna cu alte anvelove decit de iarna sau "all season" (sa aiba "fulguletul" pe ele). De prisos sa va spun sa nu va comiteti cu anvelope tocite sau orice alta problema tehnica evidenta (rugina, fum, etc. - stiti voi). Mentiune pentru SUA: am vazut circulind in liniste si semiepave, se pare ca nu sint probleme, dar eu nu m-as risca.

- nu parcati decit acolo unde puteti parca. Nu folositi locurile de parcare ale TIR-urilor sau cele pentru handicapati. Cu certitudine o furati.

- dezactivati senzorii de perimetru la alarma; de asememenea semnalele acustice de armare/dezarmare sau de mers cu spatele. Daca nu puteti, nu folositi alarma. Nu va va fura nimeni nimic, dar totusi nu lasati lucruri foarte pretioase la vedere. Romani sint peste tot :-). Mentiune pentru SUA: chestia cu portiera lasata descuiata si cu cheile la parasolar e valabila in anumite state. Ochiti cum procedeaza ceilalti. In general, puteti lasa fata de la casetofon la locul ei.

- viteza: e cea legala. Mentiune: coloana merge mai repede sau mai incet, evident ca te incadrezi. Alta mentiune: singur, noaptea, oras, limitare 30, 30 e frate! Camere foto exista, sau se desprinde lin o masina de la bordura si merge in spatele tau, kilometri intregi. Zeci de kilometri. Ai rabdare! Si ei au. NU accelera cind vezi in zare indicatorul care modifica limitarea, ci accelereaza DOAR DUPA ce treci de el. Mi-am furat-o pe tema asta.

- orientare/navigatie: vezi cum o faci, dar sa ai temele facute. Filfiitul unei harti la 150 km/h nu e foarte indicat. Un sistem de navigatie GPS e grozav, si ca sa fiu off-topic, tocmai ce am mesterit unul, inclusiv pentru RO - dar fara reclame aici :-).

- intrarea/iesirea pe/de pe autostrada: cind vezi in fata pe unul care vine de pe o bretea, pe banda de accelerare si inscriere, semnalizind, "aluneca" si tu pe banda din dreapta pentru a-i face loc. Poti fi in locul lui. In general, semnalizarea asigura prioritatea de tip "gentlemen's agreement", asta nu inseamna ca nu trebuie sa te asiguri.

- mentiune speciala, mai ales pentru Germania. Totul e organizat, inclusiv marcaje in orase pe carosabil despre cum sa virezi. Dezavantaje: in general soferii de acolo sint cu reflexele cam adormite. Ia-i neamtului indicatoarele si l-ai ucis. Scoate-l din ritmul autostrazii (sute/mii de km cu viteza de croaziera constanta si mare) si e terminat. Cam asa se explica ciocnirile in lant. E cam singurul loc in care atentia distributiva data de antrenamentul din RO iti e utila. Foloseste-o.

- *chestii locale: Austria: atentie la intrarea in Viena, mai bine zis daca nu vreti sa intrati in Viena cind veniti dinspre Nickelsdorf - se face o bretea brusc dreapta care urca spre continuarea autostrazii, e semnalizata cu foarte putin timp inainte.(nota mea: pe-atunci nu era gata centura S1 prin Schwechat si mi-am luat-o si eu ajungand spre centrul Vienei desi citisem postul asta).
In general, cu exceptia Germaniei cu presemnalizari/semnalizari impecabile, ceilalti nu se prea omoara u firea. O iesire de pe autostrada e semnalizata de circa doua ori. Si atit.

- *chestii locale: Germania: indicatoarele cu mineca de vint (si minecile de vint) isi au rostul lor, mai ales la 200 km/h.

- *chestii locale: Croatia: NU sint statii de benzina pe autostrada.(nota mea: intre timp au mai aparut, chestia asta e acum valabila pe A2 Egnatia , Grecia) Drumul spre coasta Adriaticii e o insiruire de serpentine destul de agresive, peisajul poate prea spectaculos, depasirea interzisa, politia sta la trei pante in fata si se uita cu binoclul sa vada daca treci de tractorul care te face sa mergi cu 30 in loc de 50 si sa incalci linia continua. Rabdare! Cind va putea, tractorul iti face loc.

- *chestii locale: SUA: indiferent ce vedeti prin filme, nu fiti prea expansiv. Exista realmente tendinta asta dupa foarte scurt timp, pentru ca oamenii sint in general prietenosi. Dar exprimari stil "f**k you", "mother ******" s.a.m.d. lasati-le pentru Eminem & Co. Riscati real un glonte in cap sau un proces.

completari:

Olanda - marea majoritate a locurilor de parcare sunt cu plata. cititi mentiunile de pe aparat inainte sa bagati monezile in automat, pentru a evita supraplata (sunt diferente functie de ore/zile)
- Amsterdam - daca va doriti sa vizitati orasul intrati cu masina pana aproape de centru, dar atentie in week-end cand circulatie este reglementata strict in orasul vechi. Parcati cat mai aproape de centru, pentru ca oricum platiti parcarea si nu are sens sa mergeti pe jos cativa kilometri aiurea (patit). Vreti sa vizitati, luati "bus-ul" adica unul din vapoarele care circula pe canal. Cea mai buna metoda de a cunoaste si a vedea unde sunt locurile cele mai faine din oras. Apoi inchiriati o bicileta sau mergeti pe jos.
- spre deosebire de Germania, exista limita de viteza, diferentiata functie de tipul drumului. atentie: sunt camere de filmat si pe autostrazi si pe drumurile nationale.. si mai rau, sunt insotite de radare
- politia nu este la vedere, dar in cazul unei incalcari a legii apare in circa 20 secunde.
- va recomand ascultarea radioului in cazul in care nu aveti un Navi: veti sti din timp unde este un blocaj pe autostrada si veti salva timp pretios (exista posturi si in engleza!!)
Belgia - in partea franceza, circulatia este influentata de spiritul latin: claxoane, frane bruste, taieri de fata, cu alte cuvinte va veti simti ca acasa dar nu faceti ca ei, daca nu aveti un numar de inmatriculare corespunzator.
Indicatoarele sunt foarte bune in Olanda, dar mai proaste in Belgia (uneori lipsesc sau exista doar unul)


Incercati sa nu fiti la locul nepotrivit in momentul nepotrivit macar cind treceti granita. Am ajuns eu la 2 dimineata la Altenberg (uitati-va pe harta) si am stat 4 ore acolo. Partea buna e ca m-am mai odihnit (aveam deja vreo 20 de ore de condus in spate - MARE PROSTIE!), dar au facut masina, bagajele si pe mine mici bucatele. S-au uitat cu atentie la tot. Foarte precisi, politicosi, amabili. Mi-au dat suc si cafea. A fost singura data cind am patit asa ceva.

Alt tip - desi granita din punct de vedere spatiu Schengen nu mai exista, circulatia cu atentie intre Austria si Germania (de altfel, exista si limitare de viteza). Sint acolo unii care s-ar putea sa vrea sa va intrebe cite ceva. De asemenea politicosi (si nu sint peiorativ cind spun asta...) Ca veni vorba, fiti pregatiti ca in Germania sa intilniti masini de politie, inscriptionate sau nu, de toate tipurile, marcile, modelele. La cele neinscriptionate, cind e cazul, rasare un girofar pe capota si o chestie din spate unde scroleaza ceva cu led-uri.

Finlanda:
- Austostrazile, cate sunt, sunt fara plata. In general toate drumurile sunt bine semnalizate.
- Benzina este mai ieftina pe autostarzi decat in orase.
- Politia este discreta dar cum finlandezii au o "slabiciune" pentro alcool politia obisnuieste te opreasca pentru controlul alcolemiei in cele mai neobisnuite locuri si la cele mai neobisnuite ore. Cele mai putine controale sund in "uichend".(nota mea: stiu de la cineva ca de f. multe ori cand cobori de pe "feribotul de Tallin" politia pune alcooltestul la soferi)
- Parcarile: sunt cu plata, in general nu se plateste dupa 19.00 si duminica.
- Atentie la viteza pentru ca au multe radare iar amenda se da in functie de viteza si de venitul pe un an in urma. Daca depasiti cu peste 20Km/h viteza amenzile sunt exagerat de mari ...
- Respectati viteza legala si mare atentie unde sunt restrictii gen "30 Km/h", acolo sunt radare din belsug.
- Mai nou am vazut cam multe radare mobile (in Skode Octavia RS, Vectre V6 dar si in niste harburi de Toyote, ca sa nu bata la ochi). Daca vedeti ca unul cu masina sport "lipit" de bara din spate a masinii voastre incetiniti si lasati-l sa treaca, poate fi unul dintre "ei".
- Detectoarele radar sau antiradarele sunt INTERZISE, in caz de va prind riscati cu puscaria. Majoritatea masinilor de politie au si detectoare de detectoare, asa ca nu va riscati.
In general este o placere sa circuli in Finlanda.

Suedia:
- Autostrazile sunt fara plata si foarte bine semnalizate. In contrapartida Stockholm este orasul in care te poti rataci la infinit ... dar exista politie care te va ajuta in caz de esti pierdut. Si care vorbeste o engleza cu accent de "Oxford" :-) In general 80% dintre nordici vorbesc engleza fluent.
- Detectoarele radar sau antiradarele sunt INTERZISE.
- Pe autostrada sunt multe camere de luat vederi + radare. In cel mai bun caz amenda va poate veni acasa (pentru cei din EU) si in cel mai rau caz, daca chiar mergi tare vei fi oprit dupa cativa Km de catre politia care apare ca din senin ...
- Parcarile: cu plata si scuuuumpe.
Concluzie: tara frumoasa si civilizata.
Inca ceva: exista o multime de combinatii (poduri/bacuri) pentru a trece din Suedia in Danemarca. Le-am cam testat pe toate si in concluzie: orice varianta alegi tot atat te costa. Si dureaza cam la fel.

Danemarca:
- Autostrazile sunt fara plata si foarte, foarte bine semnalizate. Practic nu ai cum sa te ratecesti, nici daca vrei nu poti.
- Detectoarele radar sau antiradarele sunt INTERZISE.
- Radarele sunt rare (in 2 ani nu am vazut nici unul) dar amenzile sunt extrem de mari. Poti face si puscarie daca esti vitezoman.
- Hotelurile/motelurile sunt scumpe, in jur de 500 Dkk pe noapte. In schimb sistemul the camping este PERFECT.

Germania
- Autostrazile sunt fara plata si foarte, foarte bine semnalizate.
- Benzina este mai scumpa pe autostrada decat in orase.
- Radare: o multime. Cel putin eu am mers cu detectorul radar prin toata Europa iar in Germania urla mai mereu. Atentie la radare: nemtii sunt destul de iscusiti in a plasa radarele. De exemplu am vazut cateva plasate DUPA poduri si te iau din spate. Asa ca detectorul piue sincronizat cu flash-ul radarului
- Motelurile sunt scumpe in comparatie cu pensiunile. Daca aveti timp si nu vreti sa cheltuiti mult incercati sa iesiti de pe autostrada si gasiti ceva pensiuni. Se merita.

Olanda, Belgia, Luxemburg:
- Autostrazile sunt fara plata si foarte, foarte bine semnalizate.
- In general nimic spectaculos/diferit fata de Germania.

Austria:
- Autostrazile sunt CU plata si bine semnalizate.
- Multe, multe, foarte multe radare (la un moment dat m-am saturat de zgomotul detectorului si am decis sa merg 100% regulamentar asa ca am inchis detectorul).

Ungaria:
- Autostrazile sunt CU plata.
- Am vazut ceva radare dar unul era pus cam cu "nesimtire": inainte de statia de taxare de pe autostrada. Viteza pe autostrada este "130 Km/h ?" dar cu cateva sute de metri inainte de statia de taxare viteza se reduce secvential: 130 ==> 100 ==> ... 50 Km/h. Exact acolo unde era indicaturul de limitare de viteza 50Km/h era si radarul. Mi se pare aiurea pentru nu incetinesti pana la EXACT 50 Km/h EXACT in acel loc. Multi lasa masinile sa mearga din inertie. Pe asta se bazeaza si ei, asa ca 99% dintre cei care au trecut pe acolo plateau amenda la politie inainte sa plateasca taxa de autostrada

In Ungaria atentie mare mai ales daca aveti numar de estici(ex. Ro). Stati pe banda voastra, resepectati limitele de viteza si nu calcati dunga continua niciodata. Pe un prieten care era cu tatal sau l-a oprit politia maghiara ca a calcat intr-o curba linia continua (era cu vizibilitate curba, si era noaptea pe la 2-3, si a calcat foarte discret linia, sa nu va inchipuiti ca a iesit pe contrasens ). A primit o amenda, si profitand de intunerec i-a luat politistul bani aproape dublu. Ii tinea lanterna in ochi si tot facea semne ca nu ajung forintii... si in loc de 25.000 i-a luat vreo 40.000 de forinti... enorm
Pe un alt prieten l-a oprit pentru depasirea limitei de viteza in afara localitatii si nu a scapat decat cu o spaga de 50 de euro... deci mare atentie...
In Ungaria este obligatorie circulatia cu faza scurta, nu mai vorbesc de centura...
In Germania nu stationati in zona fostei granite daca nu aveti realmente treaba acolo... indepartati-va macar 50-100km. De obicei prin zona granitei politia face controale, si cum nu vorbesc decat germana o sa va fie greu sa le explicati de ce sunteti acolo mai ales ca nu aveti nici un motiv sa fiti acolo...
In Austria este mai ieftin combustibilul decat in Ungaria sau Germania. Daca iesiti de pe autostrada,in Austria, puteti gasi pompe de combustibil automate(adica bagi o hartie de 20 de euro si i-ti da benzina/motorina de 20 de euro) unde combustibilul este la preturi mai mici (motorina daca-mi aduc bine aminte era 0.65 euro deci aproape ca in Ro)(nota mea: hehe, ce vremuri ) ).
In Germania(cred ca si in Austria) exista si pompele de motorina destinate exclusiv agriculturii(motorina foarte ieftina). Nu alimentati de acolo ca riscati sa va fie confiscata masina!!! A patit-o un roman cu un autocar... Motorina este colorata diferit, si la un eventual control va alegeti cu o amenda de mii de euro. Eu personal nu am vazut o asemena statie de alimentare dar banuiesc ca este semnalizata corespunzator...
In orase daca ratati o incadrare mai bine mergeti in directia "gresita" decat sa va fortati norocul si sa faceti stanga de pe banda din dreapta... de obicei nu te alegi cu "apelativele" din Bucuresti mai ales daca ai numar strain , sunt mai calmi participantii la trafic, dar risti sa te ia careva in bot... si e greseala ta


Tot despre Germania.Sfaturi simple si sper sa nu repet ceva deja spus.

- pe autostrada pastrati distantza fata de masina din fata.De obicei la poduri sunt niste linii albe pe sosea transversale cam la 30m una de alta si o camera de luat vederi prinsa de pod.Ca sa fiti in graficul lor de viteza-distantza incercati sa pastrati cam jumatate din viteza de rulaj.La 100 km/h sa aveti cam 50 m.

- NU DEPASITI pe dreapta daca banda pe care va aflati e ocupata.Asteptati sa se elibereze si nu fortati claxoane sau lumini.Aveti voie sa depasiti pe dreapta doar in cazul in care este aglomeratie (stau ) si se ruleaza la o viteza joasa.

- distanta pana la iesirea de pe autostrada este semnalizata prin indicatoare ca la noi la calea ferata doar ca sunt albastre si cu dungi albeasezate la 100 m unul de altul.Cand ajungeti la cel cu 2 dungi (200 m) semnalizati.Calculati viteza astfel incat sa franati doar pe banda de decelerare.

- nu sunt mari probleme daca rulati cu 10 km/h peste zona de limitare dar incercati sa nu fortati mai mult.Indicatoarele electronice de deasupra soselei au camere incorporate care se declanseaza automat la viteza f. mare.De exemplu la o depasire de viteza de peste 47 km/h amenda e cam 130 de euro plus interdictia de a conduce 1 luna in Germania.

- cand depasiti pe autostrada privitul peste umar este obligatoriu.In oglinda de pe stanga uitati-va de cel putin 2 ori daca vedeti vreo masina la distanta mare in spate.
Sunt nebuni care umbla frecvent cu 250 km/h si doar printr-o privire nu se poate aprecia cat de repede se apropie.La revenirea pe banda uitati-va in oglinda din dreapta si doar cand se vede botul masinii depasite va puteti reincadra.

Par banalitati dar sunt folositoare cred intr-un trafic unde rulezi poate constant cu 160 si esti depasit cu 250 sau peste.

- in caz de accident si aglomeratie pompierii sau masina salvarii vin pe mijlocul soselei daca nu exista banda de refugiu.Masinile se trag spre cea mai apropiata margine (ca mai jos)
\ /
\ /

- daca aveti o pana pe autostrada trageti pe dreapta ,puneti triunghiul si avariile.Daca nu rezolvati problema rapid sunati la 22 22 22 (vine ADAC - ul).In caz de accident la 110 sau 112.Daca sunteti 2 masini aveti voie sa va tractati pana la prima iesire de pe autostrada.Daca nu aveti telefon sunt telefoane de SOS pe autostrada.Spuneti doar numarul care sta scris pe telefon si va localizeaza ei.Daca nu vedeti nici un telefon
o sa vedeti nici stalpi cam de jumatate de metru inaltime plantati cam din 10 in 10 m pe margine (albi negru) si care au sus o sageata ce indica cea mai apropiata directie unde gasesti un telefon.NU incercati sa opriti alte masini.

Franta: Mare atentie pentru ca aici marcajele de autostrada si drumuri nationale sunt pe invers decat in restul Europei.
Autostrazile sunt pe fond albastru iar drumurile nationale pe fond verde
In rest se plateste, in medie cam 1€ per 10Km. Insa intre Nice <--> Cannes <--> Monte Carlo te cam jupoaie de bani. Iti iau 1..2€ pentru cativa KM.
Drumurile sunt excelente dar atentie ca sunt radare. De obicei le pun la cateva zeci de metri de statiile de taxare, dupa limitarile de viteza ... Glume proaste as spune.
Pentru cea mai ieftina cazare prin Franta ar fi bine sa iesiti de pe autostrada si sa o luati pe drumurile nationale paralele cu autostrada. Este plin de pensiuni, preturi intre 30..50€.

Coasta de Azur
Cazarea este pe masura de scumpa, asa ca va recomand sa stati prin Antibes/St-Tropez/etc. Orice alta statiune este ieftina si isi merita si ultimul cent.
La intrarea in orase de pe autostrada exista un birou de turism (este greu de observat pentru ca este o dugheana ponosita, fara mari pretentii). Dar acolo veti gasi cazare dupa buget, fara comision. Sunt foarte amabili si in plus vorbesc engleza/germana/italiana, pe scurt orice numai sa vanda. Plus ca dau si harta statiunii gratis. Eu am gasit hotel de ** in Antibes cu 64€ pe noapte, cu parcare si mic dejun.
De acolo se poate lua trenul care merge intre St-Tropez si Monaco (unele opresc in fiecare statiune), tren care costa in jur de 30€ dus-intors, foarte convenabil (unele au si aer conditionat).
Altfel, cu masina este un chin pentru ca trebuie sa platesti autostrada, parcarea plus ca traficul este nebun ...

Italia
In afara de remarca: italienii conduc ca niste kamikaze totul este OK. Cei mai rai sunt italienii ce merg pe autostrada in Germania: daca vin pe banda de viteza iar tu faci semnal ca vrei sa depasesti (adica sa intri si tu pe banda de viteza), in loc sa franeze ca orice om civilizat si cu scaun la cap ei ... accelereaza, adica sa vor sa te depaseasca inainte sa le tai calea. Daca nu esti atent, este cam ultima greseala din viata ta pentru ca totul se petrece pe la 170 Km/h ...
Autostrazile sunt cu plata, din calculele mele costa 1€ per 20Km. Nu am vazut nici un radar, totul este OK pe autostrada. In orase insa este aventura curata. Multe orase au sensuri unice iar in mule nu prea ai voie sa circuli prin centru. Fara harta esti un om mort.
Vara insa orasele italiene sunt cam pustii, toti sunt plecati in concediu, asa ca te poti misca destul de usor.

Si acum cateva "tips&tricks" despre Roma si Venetia.

Roma
Inainte cu 30 Km de Roma, pe autostrada, exista un birou de turism intr-una dintre benzinarii (este semnalizat cu mult timp inainte). Acolo gasiti cazare dupa preferinte. Preturile sunt cam 50€ hotel ** la periferie (fara parcare) sau 80€ hotel *** in centru cu parcare. V-as recomanda sa il luati pe cel cu parcare, altfel parcarea costa in jur de 25€ pe zi, asa ca nu faceti mare economie. Va trebuie harta Romei altfel sunteti pierduti ==> Roma este plin de sensuri unice.

Venetia
Inainte cu 20 Km de Venetia, pe autostrada, exista un birou de turism intr-una dintre benzinarii (este semnalizat cu mult timp inainte). Acolo gasiti cazare dupa preferinte. Preturile sunt cam 50€ hotel ** la 7..15 Km de Venetia (cu parcare) sau 90..100€ hotel * in centru FARA parcare.
Parcarea este 25€ nepazita su 90€ pazita ...
Eu am ales prima varianta. Exista autobuze din jumatate in jumatate de ora care costa in jur de 7€ dus-intors pentru 2 persoane.
Altfel, puteti merge cu masina pana la marginea Venetiei iar acolo exista zeci de agentii de turism pentru toate gusturile si buzunarele. Dar parcarea costa o avere ...

-----

mai adaug eu:

Nu franati cand vreti sa iesiti de pe autostrada decat dupa ce v-ati incadrat pe banda de iesire, daca aveti vreun TIR in spate cu atat mai mult!!!


ei, nu chiar asa complicat ca in poza,sa nu se sperie careva!!

alte sfaturi de pe net:

cand intri pe autostrada, accelerezi hotarat pe banda de accelerare. De-aia se cheama asa. Nu te tarasti pana intri pe prima banda pentru ca ii vei incurca pe ceilalti. Ideea este sa ajungi la o viteza cat mai apropiata de a celor care circula pe autostrada cand intri pe prima banda.


- trebuie sa rulezi pe cat posibil pe banda 1, daca este libera. Banda 2 (sau 3, daca e cazul) trebuie folosita cand depasesti masinile de pe celelalte benzi. Chiar daca traficul e lejer este posibil sa vina din spate unul care merge cu viteza mai mare si atunci il incurci. E mai bine sa n-o faci. Nu mai zic faptul ca orgoliile prostesti sunt foarte periculoase, la fel ca si intrecerile pe autostrada.

- cand rulezi pe banda 1 si vezi ca cineva se incadreaza pe autostrada pe banda de accelerare, semnalizezi si treci pe a doua banda, pentru a-i face loc sa intre, dupa ce te asiguri. Nu franezi puternic pe prima banda pentru a-l lasa sa intre pentru ca e posibil ca cineva din spatele tau sa nu poata reactiona la timp. Ca regula generala, manevrele bruste trebuie evitate.

- nu se fac depasiri pe dreapta! Si nici pe banda de urgenta! Daca doua vehicule sunt in depasire (de obicei tir-uri), astepti pana cand cel care depaseste se retrage pe banda din dreapta si apoi treci.

- o greseala pe care am vazut-o la multi. Mergi pe a doua banda si vine cineva tare din spate. In functie de cat de cretin este poate da flash-uri. Atunci tu trebuie sa te retragi pe banda din dreapta. Din dorinta ta de a fi om simtit, nu te repezi direct sa faci manevra. Te asiguri si schimbi banda doar daca masina de pe prima banda este la o distanta convenabila si merge cel putin la fel de repede ca tine. Daca acea masina merge mai incet si tu intri in spatele ei, va trebui sa franezi brusc si – in functie de situatie – sa speri ca nu intri-n ea Nu se fac chestii de-astea! Indiferent cat de crizat este individul din spatele tau, schimbi banda doar cand esti sigur ca o faci in siguranta.

- atentie la blocaje. La zonele cu lucrari sau daca este vreun accident, coloana de masini se opreste. Cand opresti in spatele unei coloane semnalizeaza intotdeauna cu luminile de avarii, de cand observi ca cei din fata ta sunt opriti. trebuie sa faci asta pentru ca cei care vin din spate sa observe ca esti oprit (eu era s-o patesc odata in felul asta).

- nu te lasa doborat de oboseala. Este extrem de periculos sa conduci obosit pe autostrada. Si sigur vei obosi daca mergi mult, mai ales ca monotonia iti distrage atentia si face prea relaxat. In situatiile astea ajungi sa nu mai observi la timp coloanele de masini oprite din cine stie ce motiv (ce ziceam in paragraful de mai sus). Fa cate o pauza la fiecare 100 km (asta depinde de cat timp conduci), iesi din masina, bea ceva – nu alcool, si misca-te putin prin parcare.

- este imposibil ca atunci cand mergi pe autostrazile din afara sa nu ratezi vreo iesire. Nu opri, nici macar pe banda de urgenta si nu merge in marsarier. Risti sa fii luat in plin de o alta masina, posibil tir. Mergi mai departe si paraseste autostrada la urmatoarea iesire, dupa care te orientezi sa ajungi pe celalalt sens si apoi sa iesi unde trebuie. Un GPS este mai mult decat necesar, zic eu, si rezolva foarte simplu problemele de genul asta.

Cam astea ar fi regulile de baza. In rest, ai grija sa cumperi vigneta inainte de a intra pe autostrada, in tarile unde este nevoie. Exista sisteme automate care citesc vigneta, dar se fac si controale “manuale”. Anul trecut, in Austria, am prins un control. Politia dirija tot traficul printr-o parcare, la intrarea pe un sector de autostrada. Triajul se face incredibil de repede. Opreai, un politist se uita la stickerul de pe parbriz, iar daca erai in regula ti se facea semn sa pleci. Daca nu erai in regula, trageai pe dreapta. Erau acolo cateva masini inmatriculate in Romania, ale caror soferi injurau in barba.

Last edited by areal51; January 7th, 2012 at 04:13 AM.
areal51 no está en línea   Reply With Quote
Old January 7th, 2012, 03:15 PM   #9
damago
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: Brasov, RO
Posts: 486
Likes (Received): 226

bv areal51 pt toate informatiile furnizate.

Zilele trecute a fost trimis spre dezbatere la Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor un nou proiect de modificare a codului rutier. Printre altele este redefinit comportamentul agresiv la volan. Extras dintr-un articol semnat Evz.ro:

"Condusul sub influenţa alcoolului se transformă în infracţiune la un nivel de 0,5 grame de alcool în sânge, nu la 0,8, ca până acum.
De asemenea, va creşte perioada de suspendare în cazul depăşirii vitezei, dar încă nu se ştie exact ce formulă se va adopta.
Poliţistul ar putea să oblige şoferii să-şi facă analizele medicale şi psihologice dacă acesta este prins beat la volan, dacă a depăşit viteza cu mai mult de 60 de kilometri pe oră sau dacă a fost sancţionat de două ori pentru “comportament agresiv”.
Așadar, una dintre propunerile importante a fost introducerea noţiunii de "comportament agresiv". Aceasta a fost definită ca fiind "efectuarea în mod voluntar a unor manevre excesive în timpul conducerii, de către un conducător de autovehicul, prin care acesta periclitează siguranţa circulaţiei".
În noua versiune legislativă, constituie comportament agresiv: deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta, pentru depăşirea maşinilor (trei sau patru puncte amendă şi suspendarea permisului pe 30 de zile); efectuarea manevrei de întoarcere prin folosirea sistemului de frânare; pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autovehiculului; agresarea conducătorului unui vehicul prin apropierea excesivă din spate sau din lateral.
Mai sunt considerate agresive folosirea abuzivă a semnalelor sonore sau luminoase. În această situaţie se aplică două sau trei puncte amendă şi două puncte de penalizare, iar dacă a avut loc un accident, soldat cu pagube, se aplică de la şase la opt punce amendă şi suspendarea permisului pentru 60 de zile.
Conducerea unui moped sau a unei motociclete pe o roată, obstrucţionarea circulaţiei maşinilor care vin din spate, frânarea bruscă a vehiculului, mersul înapoi la intimidare, sunt încadrate tot la comportament agresiv.

“Comportament agresiv înseamnă deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta, pentru depăşire, întoarcerea prin folosirea frânei, frânarea bruscă, demararea în forţă sau o apropiere riscantă de altă maşină aflată în trafic şi claxonatul abuziv. În această situaţie, carnetul ar putea fi suspendat pentru 60 de zile.
Şoferii care vor circula pe contrasens şi care vor depăşi viteza legală cu peste 60 de km/h ar putea primi, la anul, până la 100 de puncte amendă. Un punct de penalizare este echivalentul a 10% din salariul minim pe economie. În aceste condiţii, de la 1 ianuarie, odată cu creşterea salariului minim de la 670 la 700 de lei, amenda ar putea ajunge şi la 7.000 de lei. Pedepse drastice sunt prevăzute şi pentru agresivitatea la volan, iar cei care produc accidente vor fi obligaţi să meargă la doctor.
Comportamentul agresiv la volan poate duce la suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile".
Mai multe informatii in articolul mai sus mentionat.

O alta problema, pt unii, aparuta zilele acestea sunt cele 10 camere de luat vederi montate pe masinile politiei rutiere. Desi se specifica ca exista cadru legal pt a introduce aceste camere de luat cederi, avocatul poporului este insa de alta parare si spune ca soferii au dreptul sa refuze sa fie filmati de aceste camere de luat vederi daca au comis vreo infractiune. "Fiecare are dreptul la imagine si Constitutia reglementeaza acest lucru. Daca consimtamantul nu este expres si neechivoc se incalca art. 26 din Constitutia Romaniei care vorbeste despre dreptul la viata intima. Intrebarea corecta pe care trebuie sa o puna politistul este - 'Sunteti de acord sa fiti filmat si inregistrat?'", a declarat Gheorghe Iancu, potrivit Evenimentul Zilei. (Politia Rutiera)

Acum fie vorba intre noi camere de luat vederi exista in multe alte locuri, de ce nu si pe masinile politiei? Exista camere de luat vederi la bancomate, la supermarketuri, in intersectii, la mall si nu cred ca cineva sa-si deie incuviintarea sa fie filmat sau nu atunci cand intra intr-un sediu de banca, desi acest lucru se produce. Asa ca acest art.26 din Constitutie este incalcat in mod frecvent, daca luam astfel lucrurile cu incalcarea dreptului la viata privata. Daca nu s-a gasit o cale legala sa se interzica meseria de paparazzi, cei care filmeaza si fotografiaza cele mai mici detalii din viata unor persoane aflate in spatiul public (sau privat chiar), de ce sa se interzica aceste camere video amplasate pe masinile politiei?
damago no está en línea   Reply With Quote
Old January 7th, 2012, 04:42 PM   #10
nenea_hartia
Skeptic
 
nenea_hartia's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Romania
Posts: 3,714
Likes (Received): 233

@ damago: felicitări pentru ideea de a deschide acest thread!

=====================

Quote:
Originally Posted by areal51 View Post
[...]
EXCELENT post!!! Când l-am văzut m-am cam speriat, pentru că e foarte lung. Însă după ce am început să-l citesc...
Aş mai adăuga şi eu câteva rânduri:
Quote:
Originally Posted by areal51 View Post
- ca veni vorba, banda de avarie e banda de avarie. Nu stationati acolo daca nu e cazul. Folositi semnalele de avarie.
Dacă totuşi este absolut necesar să opriţi, aşa cum a scris mai sus şi @areal51, NEAPĂRAT montaţi triunghiurile reflectorizante, porniţi avariile şi folosiţi OBLIGATORIU vestele! Încercaţi doar să vă puneţi cât mai repede în mişcare maşina, chiar şi la nivel de avarie, cât să părăsiţi autostrada. Oricum, poliţia va apărea imediat (probat de mine în Cehia), deoarece:
Quote:
Originally Posted by areal51 View Post
- NU traiti cu sentimentul ca politia nu va vede. Va vede ea, va vad camerele de luat vederi, va vad ceilalti participanti la trafic. Spiritul civic e destul de bine pus la punct si ei vor anunta politia.
Finlanda:
Quote:
Originally Posted by areal51 View Post
Finlanda:
- Atentie la viteza pentru ca au multe radare iar amenda se da in functie de viteza si de venitul pe un an in urma. Daca depasiti cu peste 20Km/h viteza amenzile sunt exagerat de mari ...
Există şi multe radare fixe. În general ele sunt bine presemnalizate, deci aveţi timp să reduceţi viteza. Veţi şti dacă aţi luat radarul pentru că face bliţ când te pozează. Eu ştiu...

Norvegia:
- Autostrăzile, atâtea câte sunt, sunt fără plată. Veţi plăti însă, şi nu puţin, aproape orice pod sau tunel. Există tuneluri la care, pe lângă taxa în funcţie de tipul autovehiculului, veţi plăti şi pentru câte persoane aveţi în maşină...
- Detectoarele radar sau antiradarele sunt INTERZISE.
- Hotelurile/motelurile sunt scumpe, în jur de 460 NOK pe noapte (circa 60€ fără mic dejun). În schimb, sistemul de camping este PERFECT, ca şi în celelalte ţări nordice. De altfel, dacă mergeţi la un camping de minimum 3 stele veţi primi un card valabil în toate campingurile din Scandinavia, care vă va reduce puţin din costurile cazării.
- Drumurile nu sunt nemaipomenite (serios!), sunt înguste, uneori denivelate şi au multe serpentine. Ei nu circulă ca nebunii, încercaţi să nu o faceţi nici voi. Aţi putea avea ghinionul să nu mai aveţi timp de frânare dacă vă treziţi cu o maşină mai mare de pe contrasens, şi există zone în care platforma drumului e lată de doar 5m (pe drum european!).
- Datorită reliefului, locurile de depăşire sunt rare. Dacă mergeţi încet (aveţi rulotă sau admiraţi peisajul, care e splendid), în spatele vostru se va forma o coloană. Nimeni nu vă va depăşi dacă prin această manevră va fi obligat să accelereze peste viteza legală (păţită de mine şi nişte prieteni, care tractam o rulotă). Fiţi civilizaţi şi mai trageţi din când în când pe dreapta într-o parcare, ca să-i lăsaţi să treacă.
- Atenţie! Ca şi în Marea Britanie, aproape că nu aveţi ce face cu euro. Schimbaţi în coroane sau folosiţi cardul! Dacă alegeţi să plătiţi peşin, schimbaţi banii dinainte la o poştă sau o bancă dintr-un oraş mare, pentru că în orăşele sau sate nu veţi găsi!
- Toată lumea vorbeşte engleză, de la poliţişti şi până la vânzătoarele de la magazinele săteşti.

Ţările Baltice:
- Indicatoarele cam lipsesc, aşa că verificaţi din când în când dacă sunteţi pe drumul bun. Atenţie, lumea nu prea vorbeşte engleză. Aceeaşi problemă şi cu poliţiştii, deşi fac nişte cursuri minimale obligatorii. Dacă aveţi pe cineva în maşină care mai ştie rusă, norocul vostru!
- Drumurile sunt relativ decente, chiar dacă nu strălucesc, şi destul de libere. Estonia stă cel mai bine la acest capitol (de fapt, cam la toate capitolele), dar şi în Letonia există mici porţiuni modernizate de drum 1+1 expres (cu intersecţiile complet denivelate). În Lituania sunt mulţi kilometri de autostradă, dar majoritatea de tip sovietic, cu sensurile separate dar cu intersecţii la nivel. Circulaţi pe banda 1. Nu doar pentru că aşa e normal ci şi pentru că, de pe banda a doua, e posibil ca cel din faţa voastră să frâneze brusc şi să vireze la stânga fără să semnalizeze. Se circulă destul de agresiv.
- Deşi cele trei ţări sunt în Schengen, controalele la frontierele lor sunt încă în picioare, şi asta din cauza contrabandei cu orice din Rusia. Având numere de UE probabil nu veţi fi opriţi, însă reduceţi viteza şi circulaţi cât mai regulamentar.

Marea Britanie:
- Pe autostrăzi (care nu se plătesc) există maşini de poliţie nemarcate, iar pe drumurile naţionale sunt construite în unele locuri rampe speciale de la înălţimea cărora radarul poliţiei te poate vedea mult mai bine.

Franţa:
- Gheretele de péage sunt mai dese ca în alte ţări, iar plata cam ustură. E bine să aveţi şi mărunt la voi. E posibil să întâlniţi cazuri în care nu există gheretă+operator, ci doar cititoare de carduri şi coşuri în care trebuie să aruncaţi banii.

Croaţia şi Serbia:
- Autostrăzile se plătesc la fel ca în Franţa şi Italia, deci nu se foloseşte sistemul cu vignetă. În Serbia, dacă plătiţi cu euro veţi primi restul în euro, însă cursul s-ar putea să nu vă placă. Poate n-ar fi rău să aveţi şi ceva bani locali la voi. Atenţie, poliţia din ambele ţări foloseşte inclusiv pistoale radar.

Sunt convins că majoritatea ştiţi deja aceste lucruri, însă nu strică să le mai pomenim. De altfel, circulaţia în aproape tot restul Europei e relaxantă, lumea e calmă şi prietenoasă, iar şoferii sunt în majoritate foarte civilizaţi. Uneori e o plăcere să respecţi regulile.
nenea_hartia no está en línea   Reply With Quote
Old January 7th, 2012, 05:16 PM   #11
damago
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: Brasov, RO
Posts: 486
Likes (Received): 226

Multumesc tuturor pt aprecieri. Acest nou thread vine ca o alterntiva a tuturor discutiilor despre trafic, indicatoare, stil de condus de pe celelalte thread-uri si o redirectionare a acestor dicutii, in special a celor de pe A1, A2 si A3 pt a lasa spatiu deschis exclusiv postarilor despre autostrazile respective si a nu umple thread-urile respective cu discutii care nu au legatura cu evolutia constructiilor de autostrada.
damago no está en línea   Reply With Quote
Old January 7th, 2012, 06:55 PM   #12
Goldmund
BANNED
 
Goldmund's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Stuttgart
Posts: 2,854
Likes (Received): 546

Areal51,
pentru Germania ai dat tipuri corecte si f. bune. As mai adauga si eu cateva:
-'legea fermoarului': daca din doua benzi de circulatie se face doar una, atunci intra o masina din stanga si urmatoarea din dreapta si tot asa, fara exceptie.
-nu discutati cu un politist care v-a oprit decat strictul necesar(nu le plac comentariile inutile, de 'nevinovatie')Politistul are mereu dreptate si are de ales la o amenda (sa zicem)intre 100 si 180 euro. Daca il enervam,...
-atentie marita la autostrazile cu semnalizarea electronica a vitezei maxime admisa(de ex. pe A8): viteza maxima admisa se poate schimba brusc(in functie de vreme, de ambuteiajele din fata, etc), iar radarele sunt actionate automat! Cert este ca cel putin doua avertizoare electronice vin pana intr-o statie radar...(unii alearga mai tare, pentru ca stiu unde sunt plasate radarele!)

Pentru tarile scandinave, care au regim de viteza mult mai mic decat in restul UE(plus Norvegia)respectati intocmai viteza maxima. Amenzile sunt drastice si nu se discuta
-Marile poduri sunt cu plata(cele din Danemarca si intre Danemarca si Suedia)iar daca locuiti in Malmö este rentabil sa vizitati Copenhaga cu trenul interurban(costa doar cca. 5 euro dus-intors!)La fel daca vizitati Copenhaga si locuiti acolo, mai rentabil e cu trenul spre Malmö si vizitati si Suedia! Totusi, podul dintre cele doua tari merita sa-l faceti odata cu masina...(sub pod se intalnesc doua mari involburate)
Drum bun si fara evenimente rutiere!
Goldmund no está en línea   Reply With Quote
Old January 7th, 2012, 07:03 PM   #13
gogu.ca
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 601
Likes (Received): 245

cred ca pot sa dau un sfat.....daca mergeti cu mai multe masini (de exemplu din romania in olanda ) nu recomand sa se conduca in sir indian sau compact....cel mai bine intilniri la 200-300 de km pe harta (benzinari,cafenele,etc).....daca mergeti ptr. prima oara in canada sau state ,sunteti opriti de politie, puneti amidoua mini pe volan, nu deschideti gemul numai cind politistul iti face semn,nu fiti agitati sau speriati ,nu faceti miscari bruste, nu comentati cu voce tare(99.9%.....politisti au dreptate)
__________________
Each people has as much haven over its head as it has hell under its feet

Last edited by gogu.ca; January 7th, 2012 at 07:19 PM.
gogu.ca está en línea ahora   Reply With Quote
Old January 7th, 2012, 08:14 PM   #14
damago
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Location: Brasov, RO
Posts: 486
Likes (Received): 226

Grav accident la km 525 pe A1 datorita neadaptarii vitezei la conditiile de drum,
sursa youtube. Pacat ca exista si asa ceva.


damago no está en línea   Reply With Quote
Old January 7th, 2012, 09:13 PM   #15
Goldmund
BANNED
 
Goldmund's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Stuttgart
Posts: 2,854
Likes (Received): 546

Acest segment din A1 are mare nevoie de parapete pe toata distanta unde autostrada are pe margini santuri sau e mai inalta (cu mai mult de 1 m.)decat regiunea pe unde trece. Asa ceva nu e posibil, pentru ca si din imaginile de mai sus se poate vedea ca o 'prapastie' la marginea unei autostrazi!
Goldmund no está en línea   Reply With Quote
Old January 8th, 2012, 12:31 AM   #16
frunzaverde
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 1,731
Likes (Received): 3053

Corecturi la condus prin UE:

Suedia:

- Autostrazile, alea care sunt, ca nu sunt multe, si in afara de E4 (Danemarca - Stockholm - Nord care e aproape completa pana la nord de Stockholm), sunt, in mare parte bucati de 15-20 km, nu au nici radare fixe, nici camere, nici radare mobile (corectura la ce e scris mai sus), decat in cazuri EXTREM de rare, si alea bine semnalizate. Limita e de 110, dar puteti merge cu 120-130 km/h, sau cu cat observati ca merge traficul in jur, fara probleme (daca fortati nota, camionagiii si soferii de autobuz vor anunta politia prin statie, si veti fi oprit la primul nod).

-Pe restul drumurilor, radarele fixe, cele mobile si camerele sunt omniprezente. NU depasiti viteza legala, NU calcati linia continua.

-Alcoolul nu este tolerat sub nicio forma. Daca la orice control veti fi prins chiar si cu 0.1 mg/l alcool in aerul expirat esti pasibil de puscarie (2 la mie in sange). Da, ati auzit bine, 1-2 beri poate insemna puscarie. In cel mai bun caz, primesti o amenda usturatoare, si ti se confisca masina pana platesti amenda si garatul masinii.

Controalele de alcool sunt frecvente, mai ales joi sambata si duminica dimineata (intre 12 si 4 dimineata, cand ies oamenii din baruri si cluburi, si apoi a doua zi, intre 9 dimineata si 12-1 la pranz). Daca ai baut in seara de dinainte NU te sui la volan decat dupa pranz a doua zi, dupa un mic dejun serios. Regula recomandata de politie este asemanatoare cu cea a pilotilor de avioane ("bottle to throttle macar 8 dar preferabil 12 ore din care macar 7 ore de somn").

- foarte multe drumuri (majoritatea drumurilor interurbane importante) sunt de tip 2+1 (doua benzi pe un sens, una pe cealalta). Spre deosebire de drumurile asemanatoare din Romania sau Germania, in SE, sensurile in acest caz sunt despartite cu un gard de sarme impletite de otel. Benzile sunt inguste asa ca te poti simti claustrofob (au 3.25-3.5 metri latime).

Astfel, daca mergi pe sensul cu o banda pe sens, nu poti sub nicio forma depasi. Pastreaza distanta mai mare decat chiar pe o autostrada - nu uita ca nu te poti duce nici in fata, nici in spate, nici in lateral in caz de pericol, si ca nu ai cum sa depasesti sub nicio forma. Instinctul iti spune sa te apropi cat mai mult de cel din fata, ca in oras in coloana, nu o face, pentru ca se conduce cu 80-100 km/h, si nu vei putea frana in timp util daca cel din fata o face. (de altfel, iti dai seama ca cineva e nou in SE dupa cum conduce pe un 2+1).

- Suedezii conduc prudent si incet, prudenta e invatata bine de tot la scoala de soferi. Se conduce civilizat (fara flashuri si claxoane), si relativ incet (masinile de pe drumuri sunt in mare masura jafuri, jeguri si rable). Drumurile sunt relativ libere dar asta nu inseamna ca drumul iti apartine.

- Intre 1 octombrie si 1 aprilie, cauciucurile de iarna sunt obligatorii. Fara prostii gen all-season. Exista niste cauciucuri speciale numite dubbdäck (cu tinte metalice), foarte populare, care insa nu se gasesc in Romania. Daca totusi aveti, nu uitati ca in centrul Stockholmului, Uppsalei, Göteborgului si in alte cateva orase sunt interzise (semnul este un semn triunghiular cu o roata cu tepi taiata).

Drumurile se curata prost (nici macar autostrazile nu sunt curatate la asfalt iarna), trotuarele nu se curata niciodata serios. Nu se curata in timpul ninsorilor sau viscolelor, asa ca aveti grija iarna. Luati-va haine groase, un termos cu cafea si ceva mancare daca plecati iarna la drum. Sunt sanse sa faceti mult mai mult decat v-ati obisnuit.

Daca circulati in nord (nord de Gävle), luati-va mancare, benzina suficienta (statiile de benzina sunt rare, orasele si mai rare), si, iarna, cumparati-va proiectoare anti-orbire. Noaptea e lunga (chiar si 24 h), zapada e alba si orbeste. Daca parcati in nord iarna, faceti-o inauntru. Temperaturile scad sub -30 C noaptea - masinile locale au sistem electric de incalzire a motorului care se cupleaza la instalatii electrice in parcari. Cum masinile vandute la sud de Stockholm nu au asa ceva, daca parcati peste noapte iarna afara, riscati sa mai plecati de-acolo in mai. Se aplica si in FI si in NO.

In toata Suedia exista pericolul sa va intalniti cu animale salbatice. Elanii sunt FOARTE periculosi, daca vedeti unul pe sosea sau in apropierea soselei, sunati IMEDIAT la 112. Se aplica si in Finlanda si in Norvegia. Sunt extrem de periculosi si sinucigasi, iar o coliziune cu un elan inseamna moarte.

- Taxa de congestie in Stockholm NU se aplica masinilor cu numere straine (sau celor inchiriate). Daca imprumutati masina cuiva si treceti prin centrul Stockholmului, anuntati-l ca ati facut asta, ca sa nu se sperie de factura. Taxa de congestie nu se plateste pe loc, ci vine factura acasa lunar.

- Semnele de circulatie (cele de prioritate si interdictie, adica triunghiurile si cercurile rosu-albe) sunt rosii pe fond galben, nu rosii pe fond alb. Cele temporare sunt rosii pe fond alb (exact invers ca in Romania). Ocolirile sunt pe fond portocaliu. Benzile reflectorizante si semnele de pericol (gen curba periculoasa) sunt in principal benzi alternante galben cu albastru.

Semnele de informare sunt un pic diferite ca cele din restul Europei. Drumurile (E4, E22, 288) sunt marcate printr-un dreptunghi pe fond verde (drum european) sau albastru (alt drum) cu bordura alba, continua. Daca bordura dreptunghiului este intrerupta, semnul nu inseamna ca esti pe drumul respectiv, ci ca acel drum duce spre acel drum (chiar daca mai sunt zece km pe 50 de strazi in oras pana la acel drum).
frunzaverde no está en línea   Reply With Quote
Old January 8th, 2012, 07:09 PM   #17
Goldmund
BANNED
 
Goldmund's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Stuttgart
Posts: 2,854
Likes (Received): 546


Acum un an, venind din Flensburg, inainte de Copenhaga(10-20km) am vazut un radar(masina politie)- norocul meu este ca mergeam incet, urmarind indicatoarele numeroase si nu vroiam sa gresesc vreo 'iesire'...Ce stiu din revistele germane(ADAC) este ca amenzile sunt mai mari in Danemarca si Suedia decat in Germania(am fost cu masina pana in Suedia doar de doua ori, la prieteni)
Goldmund no está en línea   Reply With Quote
Old January 8th, 2012, 08:10 PM   #18
notes
Registered User
 
notes's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Bucharest
Posts: 1,390
Likes (Received): 1206

Quote:
Originally Posted by areal51 View Post


Italia
In afara de remarca: italienii conduc ca niste kamikaze totul este OK. Cei mai rai sunt italienii ce merg pe autostrada in Germania: daca vin pe banda de viteza iar tu faci semnal ca vrei sa depasesti (adica sa intri si tu pe banda de viteza), in loc sa franeze ca orice om civilizat si cu scaun la cap ei ... accelereaza, adica sa vor sa te depaseasca inainte sa le tai calea. Daca nu esti atent, este cam ultima greseala din viata ta pentru ca totul se petrece pe la 170 Km/h ...
Imi cer scuze ca intervin, dar am o nalamurire. Nu mai caut in legislatie sa vad cum este la noi, dar, daca pe autostrada sunt pe banda de viteza, iar un autovehicul de pe banda 1 vrea sa intre si el pe banda 2 sa depaseasca, nu trebuie sa-mi dea prioritate mie? Adica mai intai ii depasesc eu pe banda de viteza si abia ulterior el intra de pe banda 1 pe banda de viteza si depaseste vehiculul din fata sa. N-am inteles de ce ar trebui sa franez eu si sa-l las pe el sa depaseasca. Mi se pare si periculos sa fac asa.
notes no está en línea   Reply With Quote
Old January 8th, 2012, 08:58 PM   #19
frunzaverde
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 1,731
Likes (Received): 3053

Quote:
Originally Posted by Goldmund View Post

Acum un an, venind din Flensburg, inainte de Copenhaga(10-20km) am vazut un radar(masina politie)- norocul meu este ca mergeam incet, urmarind indicatoarele numeroase si nu vroiam sa gresesc vreo 'iesire'...Ce stiu din revistele germane(ADAC) este ca amenzile sunt mai mari in Danemarca si Suedia decat in Germania(am fost cu masina pana in Suedia doar de doua ori, la prieteni)
Astea-s amenzile:

Depasirea vitezei legale: 2000 kr (apx. 200-220 EUR) plus 400 kr pentru fiecare 5 km/h depasiti peste viteza legala + 10 km/h. Amenda maxima este 4000 kr (400-450 EUR).

Daca depasesti cu peste 30 km/h, iti pierzi si permisul de conducere.

De exemplu, daca ai condus cu 66 pe un drum de 50, vei primi 2800 kr. Daca ai condus cu 140 pe autostrada (110 limita) vei primi 2000 + ((30-10)/5)*400) adica 3600 kr amenda.

Nu ti-ai pus centura ca sofer sau pasagerii nu au centura: 1500 kr. Ai un copil sub 15 ani in masina, creste amenda la 2500 kr.

Treci pe rosu, 3000 kr si adio permis, uiti sa dai prioritate, 2500 si adio permis.

P.S. S-a scumpit muuult trenul de la Copenhaga la Malmö (ultima oara, un dus era 100 SEK adica peste 10 euro, iar un dus-intors 149 SEK). Tot merita privelistea.

Last edited by frunzaverde; January 8th, 2012 at 09:04 PM.
frunzaverde no está en línea   Reply With Quote
Old January 8th, 2012, 09:04 PM   #20
panda_no 5
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucharest
Posts: 1,007
Likes (Received): 1175

Quote:
Originally Posted by notes View Post
Imi cer scuze ca intervin, dar am o nalamurire. Nu mai caut in legislatie sa vad cum este la noi, dar, daca pe autostrada sunt pe banda de viteza, iar un autovehicul de pe banda 1 vrea sa intre si el pe banda 2 sa depaseasca, nu trebuie sa-mi dea prioritate mie? Adica mai intai ii depasesc eu pe banda de viteza si abia ulterior el intra de pe banda 1 pe banda de viteza si depaseste vehiculul din fata sa. N-am inteles de ce ar trebui sa franez eu si sa-l las pe el sa depaseasca. Mi se pare si periculos sa fac asa.
Din cite stiu eu poti sa schimbi banda doar dupa ce te asiguri si semnalizezi corepunzator.
Cu toate asta, in multe tari din Europa, in momentul in care semnalizezi ca vrei sa intri pe banda de viteza, cel care vine pe ea te lasa sa intri chiar daca frineaza.
Pentru ei asa li se pare normal si trebuie sa recunosc ca este comfortabil.
Si char si romanii care conduc in afara se comporta la fel de civilizat.
panda_no 5 no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 03:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu