daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska

Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc.

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 3 votes, 5.00 average. Display Modes
Old February 7th, 2012, 02:27 PM   #121
marko.t76
Registered User

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by bis21 View Post
Ništa od izgradnje kružnog toka u Šijani do daljnjega...opet imovinsko-pravne zavrzlame

Mislim da se oko ovoga prelako prelazi. Mislim, koliko će se više čekati rješavanje krucijalnih pulskih prometnih pitanja. Još krajem prošle godine pred izbore obečavalo se početak gradnje početkom ove godine iako se i tada znalo za taj navodni imovinski problem. Ipak mislim da je problem financijeske prirode...

Ovo je jedna tipična laž gradske vlasti koja se koristi još samo u banana državama nenaviklim na demokraciju i gdje se u svakom izbornom ciklusu ponavljaju ovakve stvari bez da ikada itko odgovara.
marko.t76 no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old February 7th, 2012, 02:42 PM   #122
bis21
Mikoyan-Gurevich

bis21's Avatar

Likes (Received): 96

Quote:
Originally Posted by marko.t76 View Post
Mislim da se oko ovoga prelako prelazi. Mislim, koliko će se više čekati rješavanje krucijalnih pulskih prometnih pitanja. Još krajem prošle godine pred izbore obečavalo se početak gradnje početkom ove godine iako se i tada znalo za taj navodni imovinski problem. Ipak mislim da je problem financijeske prirode...

Ovo je jedna tipična laž gradske vlasti koja se koristi još samo u banana državama nenaviklim na demokraciju i gdje se u svakom izbornom ciklusu ponavljaju ovakve stvari bez da ikada itko odgovara.
Točno tako...oni su naveli da su sva imovinsko-pravna pitanja riješena i da izgradnja kreće krajem godine(2011.),a ne znam sve mi smrdi da od toga na kraju neće biti ništa pošto su oni to raskrižje malo modificirali i hvale se kako promet njime solidno funkcionira,po meni je riva mogla pričekati a kružni je mogao biti u prvom planu
bis21 no está en línea   Reply With Quote
Old February 7th, 2012, 09:45 PM   #123
Puležan
Registered User

Puležan's Avatar

Likes (Received): 63

Ma vjerojatno je problem u financiranju... Bis21, otkud ti informacija da su imovinsko-pravni problemi? U medijima se ništa nije spominjalo, a inače Glas Istre jedva čeka da objavi takve priče o problemima :P

Inače, evo jedne dobre vijesti u iščekivanju nove bolnice:

Quote:
ZA DVA MJESECA VIŠE AMBULANTI
Pula: Počelo proširenje hitnog bolničkog prijema

Konačno je ovih dana započelo proširenje hitnog bolničkog prijema u Mornaričkoj bolnici. Radovi će prema ugovoru trajati 60 radnih dana, a izvodi ih TGT Adriatik. No, kako u isto vrijeme hitan prijem mora funkcionirati 24 sata, dakle ne može iseliti u potpunosti, vjerojatno će se posao odužiti još nekoliko dana. Građevinski zahvat stajat će 2,2 milijuna kuna što je osigurano iz državnog proračuna.

Nakon završetka radova umjesto na dosadašnjih 330, hitan prijem prostirat će se na 762 kvadrata, a obuhvatit će i bivši prostor transfuziologije koja je lani iseljena. Prema projektu predviđeno je ukupno 16 mjesta za pregledavanje što bi trebalo ubrzati protok pacijenata, a što je sada neprihvatljivo dugo.

Bit će potreban veći broj medicinskih sestara i liječnika specijalista kirurgije, interne medicine, anesteziologije i hitne medicine. Predviđeno je također šest mjesta za opservaciju akutnih bolesnika, tri trijažne ambulante, ambulanta za kirurgiju, gipsaona te sala za reanimaciju.

Početak proširenja hitnog bolničkog prijema odužilo se puno više od svakog očekivanja. Još je 2007. godine odlučeno da se prostor mora proširiti zbog premalog broja ambulanti.

Projekt je na jesen 2010. godine usklađen s novim pravilnikom o minimalnim tehničkim uvjetima i očekivalo se raspisivanje natječaja za izvođača radova početkom 2011. godine. No, umjesto suglasnosti, Ministarstvo zdravstva otad je u nekoliko navrata uputilo primjedbe na projekt i troškovnik, koje su zatim uvažene i projekt je izmijenjen više puta.

Pomoć putem svih bolničkih hitnih prijema, osim ovog u Mornaričkoj, postoji i na ginekologiji, ORL-u i psihijatriji, godišnje zatraži više od 107.000 pacijenata. Samo 10 do 15 posto pregledanih pacijenata doista bude primljeno u bolnicu. (J. ORLIĆ; snimio M. ANGELINI)
http://www.glasistre.hr/istra/vijest/348247

Dakle, prostor hitnog bolničkog prijema se povećava više nego duplo, što će znatno olakšati rad. Nadam se samo da će biti dovoljno kadra da popuni tražena mjesta (a doktori medicine su deficitarno zanimanje već dugo vremena)...
Puležan no está en línea   Reply With Quote
Old February 9th, 2012, 11:15 AM   #124
Puležan
Registered User

Puležan's Avatar

Quote:
Arheološki muzej pretvara se u modernu ustanovu

Arheološki muzej Istre krajem ove godine počet će mijenjati svoj izgled.

"Obnova Arheološkog muzeja trebala bi, ukoliko se prikupe sve dozvole i dobije izvedbeni projekt, početi ove i trajati pet godina. Idejni projekt uređenja zgrade je u završnoj fazi izrade, kao i plan uređenja okoliša. Osim adaptacije postojeće zgrade, u planu je proširenje muzeja, i to iskopavanjem podrumskih prostorija, kao i proširenjem začelja. Time bi se dobila moderna interpolacija, vizualno atraktivna, koja bi zanimljivo korespondirala s okolnim prostorom", rekao nam je ravnatelj muzeja Darko Komšo.

- Treba ukopati temelje da bi se dobio potreban prostor za depoe, strojarnice i sanitarni čvor te druge sadržaje. U prizemlju bi kod ulaza bila knjižnica koja se sada nalazi na drugom katu, zatim laboratorij za obradu arheoloških nalaza, polivalentna dvorana za izložbe, predavanja i sl. te pedagoška radionica. Na prvom katu bi bili dokumentacija i izložbeni prostori, koji bi zauzeli i cijeli drugi kat. Na tavan bi se prebacili svi uredi, koji su sada smješteni po cijelom muzeju, dodaje.

- Ideja je da se zajedno s uređenjem zgrade pristupi i uređenju Malog rimskog kazališta. Podsjeća da je taj prostor zatvoren jer su konzervatori zabranili daljnje korištenje za kulturne manifestacije budući da je stepenište postalo opasno.

Još se ne zna koliko će uređenje muzeja i kazališta koštati, ali ravnatelj Arheološkog muzeja planira da će dobar dio toga financirati kroz vlastita sredstva, dio radova spremno je platiti Ministarstvo, a kada budu znali sve troškove, vidjet će je li moguće takve projekte plasirati preko namjenskih, odnosno strukturnih fondova EU-a.

Stalni postav je iz 70-ih godina te je vrijeme da se promijeni, objašnjava Komšo razloge uređenja. "Međukatne konstrukcije su u dosta lošem stanju, neadekvatne za muzejske namjene. Izložbe u novom stalnom postavu bi trebale biti multimedijalne, interdisciplinarne, interaktivne, bliske svakom posjetitelju, što traži određene tehničke preduvjete, priča Komšo.

Zamišljeno je da tu budu razne konstrukcije, diorame, skulpture ljudi iz različitih perioda u različitim nošnjama uz upotrebu modernih tehnologija, kroz dokumentarne i igrane filmove, kompjuterske simulacije i 3D rekonstrukcije...
Ideja je da muzej bude mjesto koje se stalno posjećuje, na koje će se ljudi redovito vraćati, da muzej bude živ, dinamičan, interesantan, mjesto prezentacije kulturne i povijesne baštine turistima, ali i mjesto okupljanja, opuštanja i izvor znanja za lokalno stanovništvo Pule, Istre i cijele Hrvatske", zaključuje.

Prikaz interpolacije:

Skida se skela sa sjeverozapadne kule amfiteatra
Dok su planovi za uređenje Arheološkog muzeja još na papiru, dio radova na pulskom amfiteatru je okončan te bi uskoro trebala biti skinuta skela sa sjeverozapadne kule nakon čega počinju pripremni radovi za nastavak daljnje obnove.
http://www.glasistre.hr/kultura/vijest/348313#

Pozdravljam inicijativu Muzej ne smije biti mrtvo mjesto koje jedanput posjetiš i gotovo, nego treba stalno nuditi nove sadržaje i ponukati ljude da dolaze češće. A ulaznice stvarno nisu skupe, npr. Povijesni muzej (u Kaštelu) je 7 kn za studente, za odrasle 10!
Old February 9th, 2012, 12:27 PM   #125
roader
Registered User

roader's Avatar

Likes (Received): 57

NARAVNO.Samo neka se pogleda noć muzeja koliko privuće domaćeg stanovništva.
roader no está en línea   Reply With Quote
Old February 9th, 2012, 03:17 PM   #126
sisavac
Registered User

sisavac's Avatar

Likes (Received): 70

Odlična vijest! Stalni postav star je 30-ak godina i odavno se trebao osuvremeniti pristup u njegovu izlaganju.

Upada u oči jedna druga stvar iz vijesti, a to je uskoro skidanje skele s NW kule. To uskoro je trebalo biti krajem prošle godine, pa su očito postali oprezni u davanju daljnjih izjava. Nadam se da nisu zaboravili da red i rad nužno prati i disciplina. Ovo maglovito uskoro trebalo bi svakako okončati do početka ovogodišnje turističke sezone.

Arena bi tako barem dijelom mogla zasjati u godini u kojoj obilježavamo 210. obljetnicu od početka arheološkog djelovanja u Puli (maršal Auguste de Marmont otvara lapidarij u Augustovu hramu) i 110. godišnjicu od otvorenja Gradskog muzeja (poslije Arheološkog muzeja). Kako se obilježila dvostruka okrugla obljetnica prije deset godina? Jednako kao što će se sljedeće godine 150. obljetnica Mornaričkog parka (opovrgnuli me dabogda!).
sisavac no está en línea   Reply With Quote
Old February 10th, 2012, 04:02 PM   #127
sijanac
Registered User

Likes (Received): 1

POS-ovi stanovi neko vrijeme na “ledu” zbog poništenog javnog natječaja

Quote:
FORMALNO PRAVNI RAZLOZI USPORAVAJU POTICANU STANOGRADNJU

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama iz Zagreba u 2011. godini provela je javni natječaj za odabir izvođača radova na izgradnji dviju zgrada po modelu poticajne stanogradnje u Šijani u Puli - POS. Međutim, početkom ovoga tjedna Agencija je od Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave zaprimila Rješenje o poništenju javnog natječaja zbog formalno-pravnih razloga na temelju žalbe jednog od sudionika natječaja.

Procijenjena vrijednost nabave iznosila je 19.400.000,00 kn (bez PDV-a). Na natječaj se javilo deset ponuditelja, a odabrana je ponuda po kriteriju najniže cijene, odnosno ponuda TEH-GRADNJE d.o.o. iz Zagreba s iznosom od 18.063.321,29 kn (bez PDV-a). Tvrtka F.K.T. INŽINJERING d.o.o. iz Ivanić Grada uložila je žalbu na odabir Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave, a Državna komisija prihvatila je njihovu žalbu i donijela Rješenje o poništenju Odluke o odabiru radi nabave izgradnje dvije višestambene građevine s okolišem, iz Programa POS-a u gradu Puli. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama iz Zagreba će tijekom idućeg tjedna pokrenuti novi postupak javnog natječaja za odabir izvođača radova na izgradnji zgrada iz programa POS-a u Šijani.

Društveno poticana stanogradnja je izgradnja stanova uz sudjelovanje sredstava države i jedinica lokalne samouprave, čime se postižu pristupačniji uvjeti za kupnju stana, odnosno niže cijene za kupca. Stanovi iz programa POS-a grade se isključivo za prodaju građanima s prosječnim platežnim mogućnostima koji nemaju riješeno stambeno pitanje. (N.M.)
http://regionalexpress.hr/site/more/...vnog-natjeaja/

I malo rendera:

sijanac no está en línea   Reply With Quote
Old February 10th, 2012, 09:06 PM   #128
bis21
Mikoyan-Gurevich

bis21's Avatar

Malo bacaju na socijalistički stil
Old February 10th, 2012, 09:31 PM   #129
Puležan
Registered User

Puležan's Avatar

Lako za izgled koji nije ništa spektakularan, ali boje!!!

"Socijalistički stil" nije ništa loše, dapače Meni su susjedne crvenkapice, papagajke i bijele deseterokatnice odlične. Šijana mi baš moćno izgleda sa svim tim zgradama, pa se nadam da će i ove nove dvije lijepo upotpuniti kolekciju (bojama fasade i izgledom, kad već ne katnošću).
Old February 10th, 2012, 10:44 PM   #130
bis21
Mikoyan-Gurevich

bis21's Avatar

Quote:
Originally Posted by Puležan View Post
Lako za izgled koji nije ništa spektakularan, ali boje!!!

"Socijalistički stil" nije ništa loše, dapače Meni su susjedne crvenkapice, papagajke i bijele deseterokatnice odlične. Šijana mi baš moćno izgleda sa svim tim zgradama, pa se nadam da će i ove nove dvije lijepo upotpuniti kolekciju (bojama fasade i izgledom, kad već ne katnošću).
Naravno da nije loše,uostalom ja volim "Socijalistički stil"
A boja je
Valjda će se dobro uklopiti u onu sredinu među gorostasima...
Old February 11th, 2012, 04:49 PM   #131
kojone
Pulaaaaa

kojone's Avatar

Likes (Received): 7

da je bar više tih "socijalističkih" stilova a manje ovih suvremeno "modernih" zgrada koje šaraju grad kao da je cirkus

još kada bi na krov postavili solarne panele bilo bi super,malo skuplji metar kvadratni ali jeftinija režija !!

IMAM TALENT AL GA NE JEBEM 5 %

"Energija pripada svima kao i zrak"
kojone no está en línea   Reply With Quote
Old February 11th, 2012, 06:33 PM   #132
Puležan
Registered User

Puležan's Avatar

Quote:
Originally Posted by kojone View Post
da je bar više tih "socijalističkih" stilova a manje ovih suvremeno "modernih" zgrada koje šaraju grad kao da je cirkus
Znači, svi se slažemo oko toga!

Kad već nema nekih projekata o kojima bi pričali, dozvolit ću si da stavim malo slika, po mojem mišljenju, dobre stambene arhitekture iz 70ih i 80ih:

Old February 11th, 2012, 07:22 PM   #133
Puležan
Registered User

Puležan's Avatar

Quote:
PROJEKT ELMA CVEKA
Puljani će dobiti zavičajnu knjižaru

Zavičajna knjižara Histria Croatica koja će se zvati Petit trebala bi početi s radom do Uskrsa. Bit će smještena, kako je rekao idejni začetnik ovoga projekta, Elmo Cvek iz naklade Histria Croatica, u Kandlerovoj ulici, preko puta katedrale, u prostoru od 66 metara četvornih nekadašnje turističke agencije, a projekt za taj prostor napravio je arhitekt Anton Percan.

Cvek najavljuje da to neće biti samo obična knjižara u kojoj će se prodavati djela iz zavičajne književnosti, već i svojevrsno kulturno susretište, mjesto druženja za književnike, studente i znanstvenike te za sve ljubitelje lijepe riječi, za domicilno stanovništvo, kao i za turiste.

- Cilj nam je stvoriti značajni kulturni centar s puno edukativnih i zabavnih događanja koji će stalno doprinositi očuvanju zavičajne baštine i podizanju kulture te unapređenju društvene svijesti o toleranciji i širenju kulture, kao i o multikulturalnosti, kazao je Cvek.

Ovdje će se, napominje, naći sve knjige istarskih nakladnika, domaćih autora te knjige koje su temom vezane za Istru, na hrvatskom i na stranim jezicima.

- U adaptaciju prostora krenuo sam bez potpore Grada i Županije, vlastitim sredstvima, iz velikog entuzijazma i želje da tu pokrenem nešto novo. Plan nam je svaki tjedan organizirati po jednu promociju, radionicu ili neko predstavljanje knjige ili autora o Puli i Istri. Tu će se održavati i stručna predavanja i rasprave te izložbe slika, fotografija i autohtonih suvenira, kaže Cvek.

Djelovat će i info-punkt s informacijama o recentnoj književnoj produkciji, knjigama i nakladnicima iz Istre, a želja im je da se tijekom cijele godine neprestano nešto događa, da se ovim projektom stvori uža suradnja sa Sveučilištem Jurja Dobrile, da to bude prostor na usluzi građanima, a ne samo i striktno knjižara.

Među raznim aktivnostima tu će biti i ona kulturne animacije, edukacije te projekti s odgojno-obrazovnim ustanovama. Posebnost takvog mjesta bila bi prodaja knjiga s potpisom autora, prvih izdanja, kao i rijetkih knjiga te memorabilija iz svih područja, a u čemu će velika biti i uloga akademika Josipa Bratulića, posebno za nalaženje rijetkih djela.

Prostor se trenutno adaptira, radovi tu traju već neko vrijeme, a napravit će se i minipozornica za razna kulturno-zabavna zbivanja. Predviđeni su i kuhinjica te sanitarni čvor. (V. BEGIĆ)
http://www.glasistre.hr/kultura/vijest/348450

Odlično!!!
Old February 11th, 2012, 07:28 PM   #134
Vallelunga
Registered User

Vallelunga's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by bis21 View Post
Pozdrav i tebi i dobro nam došla!
Mislim da se na krivom mjestu raspituješ
Jesi probala poslati poruku Upravnom odjelu za prostorno uređenje,mislim da će ti oni najbolje znati objasniti...makar sam im ja svojevremeno slao neke upite al odgovor nisam nikad dobio

pozdrav i tebi, ja nisam od sad ovdje već od ranije, ali sam promijenila nick...na krivom mjestu su mi bila dva L...na što me bio upozorio čini mi se Puležan pa sam popravila ...

hvala na savjetu, jesam, i dobila sam brzu reakciju, skidam kapu, samo nezadovoljavajući odgovor...čak su me zvali telefonom u zagreb jer nisam poslala dovoljno dokumentacije...
aaaa frustrira me ta sporost u svemu...objasnit ću na slijedećem postu u odgovoru Pulezanu...

lijep pozdrav

Last edited by Vallelunga; February 11th, 2012 at 07:41 PM.
Vallelunga no está en línea   Reply With Quote
Old February 11th, 2012, 07:41 PM   #135
Vallelunga
Registered User

Vallelunga's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Puležan View Post
A grad nije obvezan odgovoriti na upite građana, iako znam iz prve ruke da odgovaraju na mailove s takvim upitima. Čak nam je jednom prilikom i gradonačelnik Miletić rekao da slobodno pitamo (izravno ili mailom) što nas zanima

Što se tiče Karšiola, iskoristit ću priliku da i ovdje navedem neke osnovne činjenice za informaciju svima: UPU Karšiole je službeno u izradi (iako to traje već godinu-dvije), tako da se konačni datum ne zna. Mislim da će po pokretanju Brijuni rivijere porasti interes građana i stranaca za nekretninama u tom dijelu grada, pa da će to požuriti Grad da donese potrebne planove za okolna područja. Sada je Grad usredotočen na širenje prema istoku (zona uz UPB), tako da je sjeverni dio grada zapostavljen u svakom pogledu (sjetite se samo stanja komunalne infrastrukture na Padulju, Velom Vrhu, Štinjanu, Kapelerima!)...

Toliko od mene za sad, uz ova 2 stara linka:
http://www.pula.hr/index.php?id=596 (na dnu stranice)

Priča koja više nije aktualna zbog povlačenja investitora, ali evo da se dobije cijela pozadina za one koji ne znaju:
http://www.ipress.hr/gradovi-i-opcin...pule-5370.html

Pozdrav Puležan!

riječi ti se pozlatile da je UPU službeno u izradi, ali ja to baš ne vidim...
zadnje što znam je slijedeće...
http://www.pula.hr/fileadmin/sadrzaj...e_Karsiole.pdf

i znam da se radilo o cifri od cca 200.000 kuna!! ne mogu vjerovati da toliko novaca nije grad Pula mogla izdvojiti da se to napravi, jednostavno ne mogu...da stavi to u plan i program, kolike koristi bi imali svi, i grad i vlasnici...ja to nemrem bilivit...
ovo što kažeš, da je službeno u izradi, ako misliš na dokumentaciju, točno je da je hrpa toga već bila odrađena kada su odustali od izrade...i da se vjerojatno još može iskoristiti...

to je ono što sam htjela i bisu reći, da me frustrira...ne znam, možda sam subjektivna što se tiče novaca jer sam iz Zagreba i za grad Zagreb to nisu neki novci, znam jer radim na tim poslovima, ali po meni , u ovim danima teškim treba malo šire gledati, konsolidirati mogućnosti i pokušati napraviti sve za razvoj grada, pogotovo onih još nerazvijenih dijelova...a ne, investitor se povukao i cap!! to je to...pogotovo zato jer je velim, veliki dio toga napravljen ...

ne volim koristiti ove negativne smajliće, više sam za

al' kad neke stvari tako frustriraju...

ako imaš neke informacije koje ja još ne znam, molim te javi mi..

lijepi pozdrav
Vallelunga no está en línea   Reply With Quote
Old February 11th, 2012, 09:59 PM   #136
grofBombelles
BANNED

Likes (Received): 5

Quote:
Originally Posted by Vallelunga View Post
pozdrav i tebi, ja nisam od sad ovdje već od ranije, ali sam promijenila nick...na krivom mjestu su mi bila dva L...na što me bio upozorio čini mi se Puležan pa sam popravila ...
Jao Vallelunga, mogla si reći meni pa bi promjenili

Dobrodošla!
grofBombelles no está en línea   Reply With Quote
Old February 12th, 2012, 10:16 AM   #137
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

puljanezica na forumu ... dobrodošla
Old February 12th, 2012, 11:15 AM   #138
Rovinjac
Rovinj metropola!

Rovinjac's Avatar

Likes (Received): 15

Quote:
Originally Posted by MasonicStage™ View Post
puljanezica

Pazi da se slomiš jezik. Napiši puljanka da te i mi Hrvati razumijemo.
Rovinjac no está en línea   Reply With Quote
Old February 12th, 2012, 11:21 AM   #139
nyl
-

nyl's Avatar

Quote:
Originally Posted by grofBombelles View Post
Jao Vallelunga, mogla si reći meni pa bi promjenili

Dobrodošla!
Quote:
Originally Posted by MasonicStage™ View Post
puljanezica na forumu ... dobrodošla
Vidi ih. Lešinari

Quote:
Originally Posted by Rovinjac View Post

Pazi da se slomiš jezik. Napiši puljanka da te i mi Hrvati razumijemo.
Puležanka, molio bih.

Last edited by nyl; February 12th, 2012 at 11:36 AM.
nyl no está en línea   Reply With Quote
Old February 12th, 2012, 10:28 PM   #140
bis21
Mikoyan-Gurevich

bis21's Avatar

Sram vas i stid bilo

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread: