|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Оцени архитектуру Дај оцену домаћој архитектури / Rate domestic architecture |
| View Poll Results: Anketa: | |||
| 10 |
|
11 | 34.38% |
| 9.5 |
|
8 | 25.00% |
| 9 |
|
7 | 21.88% |
| 8.5 |
|
2 | 6.25% |
| 8 |
|
3 | 9.38% |
| 7.5 |
|
0 | 0% |
| 7 |
|
0 | 0% |
| 6.5 |
|
0 | 0% |
| 6 |
|
0 | 0% |
| 5.5 |
|
0 | 0% |
| 5 |
|
0 | 0% |
| 4.5 |
|
0 | 0% |
| 4 |
|
0 | 0% |
| 3.5 |
|
0 | 0% |
3 i manje
|
|
1 | 3.13% |
| Voters: 32. You may not vote on this poll | |||
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Kosovo is Serbia
Likes (Received): 78
|
Gradska kuća | APATIN | administrativni objekat
Gradska kuća
Apatin NAMENA: administrativna zgrada ARHITEKTA: Feren J.Barhauzer Rajhle ZAVRŠETAK IZGRADNJE: 1909 STIL: Secesija Podignuta je u peridu 1907. -1909. godine i predstavlja vredno arhitektonsko ostvarenje i jedan od najreprezentativnijih objekata graditeljskog fonda grada.Zgradu je projektovao poznati subotički arhitekta Feren J.Barhauzer Rajhle ( 1869-1960), rođeni Apatinac, u eklektičnom stilu sa dekorativnim elementima koji nagoveštavaju secesiju.Objekat predstavlja snažnu, ugaonu, jednospratnu građevinu, sa tornjem (kvadratnog preseka), na uglu.Fasada je bogato dekorisana i veoma razuđena, sa balkonom, masivnim stubovima, tremovima, rizalitima, različito oblikovanim prozorskim otvorima, bogatom malternom plastikom, rešetke od kovanog gvožđa, keramičkim elementima.Floralni motivi, preuzeti su iz mađarskog narodnog stvaralaštva, rađeni su u malternoj plastici i modelovani na fajansnim pločicama.I sama unutrašnja arhitetura zgrade poseduje značajne oblikovane vrednosti.Naročito se ističe reprezentativni hol u prizemlju, sa brojnim stubovima koji podupiru krstaste svodove.Svečana sala na spratu (jedan zid) ukrašena je zidnom dekoracijom u socrealističkom maniru(realizovao je apatinski slikar Rudolf Udvari 1898 - 1960, nakon II svetskog rata ) i opremljena mobilijarom od rezbarenog drveta. ![]() ![]() ![]() ![]()
\_______....................___ .............\____........../......\__ .....................\......./............\__ .......................\__/............___/ ......................................./ .......................................\_ Romulijana i Lepenski Vir, Dunav u Djerdapu,timocki mir. Negotinskih vinograda sad, srca u hajduka slavnih nekad. Stameni Midzor vetrom koseni, zlato i bakar Pekom noseni. Tvrdjava drevnih i pecina zov, smaragdnih gora pticiji poj. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Шар Планино, долазим ти..
Likes (Received): 200
|
Jako lepo, i jako prijatnih i umirujućih boja. 9,5
http://infosport.rs There, over there... I see Prizren! It is all mine – home I shall come! Beloved antiquity calls me there, Armed I must come there one day. There over there... from on top of the ruins Of Emperors' palaces to the devil I will say: "Flee from my beloved home you plague, Already your loan I must repay!" |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Registered User
Likes (Received): 145
|
Svidja mi se to sto ne vristi 'ja sam gradska kuca'..
Boja joj lepo lezi i bas je prijatna, mislim da bih mogao da pijem kafu u kaficu prekoputa i da blenem celo vreme u njenom pravcu.. 10/10
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Kragujevac - U svemu prvi
Likes (Received): 1094
|
Osvežajuća. Ceo taj potez oko nje je odličan.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Kragujevac - U svemu prvi
Likes (Received): 1094
|
Last edited by Srdjan Adamovic; February 9th, 2012 at 08:34 AM. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Registered User
Likes (Received): 13
|
Mislim da treba pohvaliti i što je ova fasada osvežena i dobila dekorativnu rasvetu pre dobrih 8-9 godina...takođe je u tom periodu popločana glavna ulica i sređene su ama baš sve fasade...Drugi gradovi su tek par godina kasnije pokrenuli akcije rekonstrukcije šetališta i fasada....Ja nisam mogao da verujem kada sam prvu put tamo izišao sa društvom, kao da nismo u istoj državi...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ravangrad forever
|
Meni je "ona" toliko elegantna da to ne mogu opisati
. 9/10
Toga dana sam video raspevane andjele u njenim ocima, toga dana sam osetio demone pakla u sopstvenim grudima.. Ko u jednom istom danu svog zivota ne prepozna raj i ne oseti pakao, taj ce umreti u neznanju i bez emocija. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Српски Форум
Likes (Received): 5
|
9/10 mnogo dobro
|