daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Reply

Thread Tools Display Modes
Old February 11th, 2012, 11:54 AM   #1
Vanaheim
'less is more'

Vanaheim's Avatar

Armenia i Gruzja

Lepiej późno, niż wcale, więc pozwolę sobie zaprezentować zdjęcia z sierpniowej wyprawy do Armenii i Gruzji. Szczególnie, że ten pierwszy kraj nie był za bardzo prezentowany na tym forum.

Podróż odbyła się w dniach 7 do 16 sierpnia. Wylot liniami airBaltic z Gdańska przez Rygę do Tbilisi. Później wrzucę dodatkowo zdjęcia ze stolicy Łotwy, ale ponieważ nie są one tematem wątku zrobię to na sam koniec. Powrót był również z Tbilisi.

Ostetecznie żałowałem, że na Armenie przypadło tak mało dni, gdyż okazała się moim zdaniem ciekawsze od Gruzji, ale może kiedyś z pomocą promocji w LOT uda się nadrobić zaległości

Nareszcie w Gruzji. Lądowanie około 5 rano czasu miejscowego, pierwszy "autobus" dopiero po 7mej.

Lotnisko małe, ale w sam raz aby obsłużyć niewielki ruch. Obsługa i komfort oczekiwania na samolot marny, ale lepsze to niż totalnie zatłoczone małe lotnisko w Rydze.

Po nieprzespanej nocy czas udać się do centrum busikiem. Na pierwszy rzut oka nie wiedziałem, czy to marszrutka, czy bus. Rozmiar ten sam, ale w marszrutkach nie kupuje się biletu w automacie i nie zmieści się tyle ludzi. Był wypchany na maksa. Droga im Busha Juniora do miasta:

Przystanek po drodze:

Szczęśliwie byliśmy pierwsi i mieliśmy całkiem wygodne miejsca.

Nareszcie centrum! Plac wolności. Stąd już parę kroków do hostelu, na stare miasto i ulicę Rustaveli.

Stacja metra obok placu:

Piękny socrealizm na Rustaveli:

Generalnie 90% ładnych budynków w Tbilisi znajduje się przy tej ulicy, jedynej ładnej ulicy w stolicy Gruzji:

Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 06:19 PM.
Vanaheim no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old February 11th, 2012, 11:57 AM   #2
Matt_Poland
Registered User

Likes (Received): 0

Mamy plan dokladnie takiej samej wyprawy: do Gruzji ( i byc moze Armenii) przez Rygę. W zwiazku z tym prosze o wiecej opisow, zdjec i informacji

Dzieki!
Matt_Poland no está en línea   Reply With Quote
Old February 11th, 2012, 12:00 PM   #3
Vanaheim
'less is more'

Vanaheim's Avatar

Przystanki miejskich busów:

Co ciekawe na Rustaveli były wyświetlacze pokazujące przyjazdy, ale NIGDZIE nie można było znaleźć rozkładu jazdy

Gargamelizm olbrzymi:

Rustaveli byłaby nawet bardzo przyjemna, bo pięknie ją odrestaurowali, gdyby nie fakt, że to 3 pasmowa przelotówka. W godzinach szczytu nie da się tam wytrzymać.

Opera:

Dalej Rust.

Boczne ulice.

Opera.

Szczególnie wieczorem jest tu spore Kongo:

Niemniej jakby w Warszawie była choć jedna tak zrobiona ulica to byłoby fajnie

W pierwszy dzień zwiedziliśmy na szybkiego całe Tbilisi, więc troche zdjęć z miasta będzie.

Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 06:22 PM.
Old February 11th, 2012, 12:10 PM   #4
Vanaheim
'less is more'

Vanaheim's Avatar

Quote:
Originally Posted by Matt_Poland View Post
Mamy plan dokladnie takiej samej wyprawy: do Gruzji ( i byc moze Armenii) przez Rygę. W zwiazku z tym prosze o wiecej opisow, zdjec i informacji

Dzieki!
Postaram się wrzucić trochę porad odnośnie transportu, wymiany walut, wycieczek itd. Generalnie jak ktoś zna rosyjski to nie powinien mieć problemu z podróżowaniem. Ja znam tylko cyrylicę, ale na szczęście chętnie pomogli mi m.in. w hostelu czy w informacji turystycznej. Warto też skorzystać z CouchSurfingu.

Wracając do Tbilisi. Dalej Rustaveli. Największą wadę centrum Tbilisi i tej ulicy są przejścia podziemne. Brudne, ciemne, do tego pozbawione alternatywy:

Boczna ulica. Już równoległe są mało ciekawe, ale o tym później:

Dla miłośników architektury ZSRR:

Dochodzimy do kolejnego ronda, przy którym stoi taki oto hotel:

Obok niego natomiast biega stadko dzikich psów siejąc zamęt na jezdni. Generalnie norma w byłych republikach radzieckich:

Rustaveli to najdroższa ulica w mieście:

Ale McDonald dla ubogich też się znajdzie. Troche brudny, ale co najważniejsze ma darmowe Wi-Fi.

Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 06:30 PM.
Old February 11th, 2012, 12:17 PM   #5
Vanaheim
'less is more'

Vanaheim's Avatar

Instytut nauk:

Fontanna między Maciem i metrem:

Oraz sama stacja Rustaveli:

Wieża TV na szczycie:

Wewnątrz kwartału z pierwszego zdjęcia:

Jedna z wielu wyglądajach prawie identycznie świątyń:

Następne będzie stare miasto.

Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 06:33 PM.
Old February 12th, 2012, 04:34 PM   #6
Vanaheim
'less is more'

Vanaheim's Avatar

Pora na stare miasto, ale najpierw pytanie: czy na ImageShack w wersji darmowej jest limit transferu? Spokojnie zmieszczę się w tych 500 zdjęciach, ale na PhotoBucket od wczoraj zjadło mi 1,4 GB, a miesięcznie jest 10 GB. Kolejne porcje będą już z jakiegoś nowego hostingu, pozniej najwyzej te przekopiuje jak wygasną.

Tak zwane stare miasto:

Generalnie gówna ulica starego miasta mieści większość knajp w mieście, choć odstrasza swoim stanem. Pozostała część prezentuje się jak na zdjęciach powyżej.

Przy rzece zaczynają cywilizować otoczenie:

Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 06:43 PM.
Old February 12th, 2012, 04:41 PM   #7
Vanaheim
'less is more'

Vanaheim's Avatar

Nowe budynki i knajpy przy rzecze:

Gwarancja świeżości:

Widok spod samej rzeki. Na twierdzę jeszcze przyjdzie czas:

Matka Gruzja:

Świątynia i zjazd włoskich karawaniarzy:

W tle nowy most zwany przez mieszkańców "Always" od podpaski:

Most i okoliczny park były zdecydowanie najprzyjemniejszymi miejscami w całym mieście, szczególnie wieczorem, kiedy temteratury były znośne. Co ciekawe, park został zrealizowany dzięki schowaniu ruchu samochodowego w tunel, podobnie jak stało się z Wisłostradą. Po powrocie z Armenii będzie więcej zdjęć z tego miejsca, głównie nocą.

Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 07:17 PM.
Old February 12th, 2012, 04:46 PM   #8
Vanaheim
'less is more'

Vanaheim's Avatar

Widok na ściek z mostu:

W tle rezydencja Sakaszwilego:

Po drugiej stronie jest już typowe stare miasto:

Sporo kontrastów. Część mieszkańców jeździ luksusowymi samochodami:

Jednak większość aut na drogach to zdezelowane stare samochody. Patrząc na chaotyczny ruch drogowy ich stan techniczny przestaje dziwić:

Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 07:19 PM.
Old February 12th, 2012, 08:37 PM   #9
raul
Ave Silesia

raul's Avatar

Likes (Received): 8

Wg wikipedii Tbilisi liczy ponad 1 mln mieszkańców, ale patrząc na te zdjęcia to nie wygląda nawet na połowe mniejsze.
raul no está en línea   Reply With Quote
Old February 12th, 2012, 08:59 PM   #10
kaspric
and we flew away

kaspric's Avatar

Likes (Received): 75

O, szykuje się ciekawa fotorelacja, trochę ciągnie mnie w te rejony. Będą zdjęcia ludzi, szczególnie tej ładniejszej połowy?

Relacje Argentyna Urugwaj 2006, Japonia 2011 English, Hong Kong - Singapur - Kambodża - Wietnam 2012 Korea - Japonia 2012
.............POSTER.POSTER FORA
kaspric no está en línea   Reply With Quote
Old February 12th, 2012, 09:17 PM   #11
k%
Polska jest cool!

k%'s Avatar

Likes (Received): 423

ciekawie się zaczyna
k% no está en línea   Reply With Quote
Old February 12th, 2012, 10:13 PM   #12
Maurycy
Dream on!

Maurycy's Avatar

Likes (Received): 62

z z tego co mogę powiedzieć na podstawie zapostowanych zdjęć miasto wygląda bardzo interesująco. Główna ulica świetna, fajne tereny nad rzeką, a nawet Stare Miasto ma spory potencjał po odpicowaniu uliczek i ożywieniu go knajpami.
Maurycy no está en línea   Reply With Quote
Old February 12th, 2012, 10:29 PM   #13
marcinp
Registered User

marcinp's Avatar

Likes (Received): 2

Ruch uliczny jest tam straszny przejście przez ulicę przyprawia o drżenie serca(nikt się nie zatrzyma trzeba przebiegać pomiędzy pędzącymi samochodami). Jechałem taksówką z lotniska - gość większość czasu jechać 120 km/h, jak przejeżdżaliśmy obok kościoła zdjął ręce z kierownicy i się przeżegnał, lokalsi sobie normalnie bez nerwów po pasach przechodzili, a on wymijał ich, prawie w ogóle nie zwalniając.

Quote:
Originally Posted by Vanaheim View Post

Identyczną fotkę zrobiłem(i zresztą chyba wrzuciłem na forum)

Last edited by marcinp; February 12th, 2012 at 10:40 PM.
marcinp no está en línea   Reply With Quote
Old February 12th, 2012, 10:32 PM   #14
Han Solo
Kapitalista amator

Han Solo's Avatar

Likes (Received): 386

Quote:
Originally Posted by raul View Post
Wg wikipedii Tbilisi liczy ponad 1 mln mieszkańców, ale patrząc na te zdjęcia to nie wygląda nawet na połowe mniejsze.
Po zdj strzelałbym, że ma z 80 tys...
Han Solo no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2012, 11:36 AM   #15
maxam
BACZNY PACZACZ

maxam's Avatar

Likes (Received): 23

Quote:

Jednak większość aut na drogach to zdezelowane stare samochody. Patrząc na chaotyczny ruch drogowy ich stan techniczny przestaje dziwić:
Masz wielkiego minusa u mnie... Sam jeżdżę takim "zdezelowanym starociem" Ale wątek dobry
maxam no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2012, 01:16 PM   #16
drNO
master of disaster

drNO's Avatar

Likes (Received): 21

Zdjęcia sie nie wyświetlają ...
drNO no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2012, 01:44 PM   #17
khan_tengri
Дружба Народов

khan_tengri's Avatar

Likes (Received): 146

Quote:
Świątynia i zjazd włoskich karawaniarzy:
Kiedyś myślałem, że Włosi są tak bogatym społeczeństwem że stać ich na masowe posiadanie kamperów, ale po paru ostatnich wyjazdach do Włoch wiem, że znaczna część tego co widać pochodzi z wypożyczalni. Wydziałem ich całe mnóstwo, niektóre spokojnie miały setki takich pojazdów, od małych po bardzo duże.

Jeśli chodzi o widoki na zdjęciach to poza Rustaveli i kilkoma obiektami całość na razie nie zachwyca i jest raczej przeciętna. Mam nadzieję że jakieś góry ze starymi kamiennymi świątyniami też będą
Old February 13th, 2012, 04:18 PM   #18
SIMSI
Registered User

SIMSI's Avatar

Likes (Received): 36

Miłe wspomnienia. Odkrywam Tbilisi od nowa. Gruzińska kuchnia, a zwłaszcza wino i przyjazne nastawienie do Polaków. Dziś otrzymałem potwierdzenie od mojego klienta z Gruzji o jego przyjeździe w marcu. Ciężko będzie mi go ugościć, jak on mnie.

Ciekaw jestem zdjęć z Armenii!
SIMSI no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2012, 06:09 PM   #19
Vanaheim
'less is more'

Vanaheim's Avatar

Quote:
Warto zobaczyć jak to wygląda np. z satelity. Potężne przedmieścia usiane blokami.

Quote:
Originally Posted by marcinp View Post
Ruch uliczny jest tam straszny przejście przez ulicę przyprawia o drżenie serca(nikt się nie zatrzyma trzeba przebiegać pomiędzy pędzącymi samochodami). Jechałem taksówką z lotniska - gość większość czasu jechać 120 km/h, jak przejeżdżaliśmy obok kościoła zdjął ręce z kierownicy i się przeżegnał, lokalsi sobie normalnie bez nerwów po pasach przechodzili, a on wymijał ich, prawie w ogóle nie zwalniając.
Podobne przeżycia Mijając każdą świątynię obowiązkowe przeżegnanie się. Generalnie wszystko co działo się na drodze nie jest mi obce, zdażało mi się to widzieć nie raz w Polsce. Tylko tam to się dzieje cały czas

Quote:
Originally Posted by maxam View Post
Masz wielkiego minusa u mnie... Sam jeżdżę takim "zdezelowanym starociem" Ale wątek dobry
Nie często widuje w PL samochody z oderwanym przodem, drzwiami, brakiem lusterek itd. Tam to jest raczej norma. Większość aut nie spełnia żadnych unijnych norm dopuszczenia do ruchu. Generalnie w stolicy większość samochodów nie jest aż taka stara - ok. kilkanaście lat. Na prowincji króluje jednak Łada. Większość samochodów ma instalacje gazową, choć paliwo dla nas nie jest drogie (nie pamiętam dokładnie, ale poniżej 4 zł za litr).

Quote:
Originally Posted by drNO View Post
Zdjęcia sie nie wyświetlają ...
Czyli PhotoBucket osiągnął limit transferu. Zaraz wrzuce na ImageShack i dorzuce ostatnią porcję zdjęć z Tbilisi przed wyjazdem do Armenii.

Quote:
Originally Posted by khan_tengri View Post
Mam nadzieję że jakieś góry ze starymi kamiennymi świątyniami też będą
Całe mnóstwo. Świątynie szybko się znudziły, ale góry na Kaukazie są cudowne i bardzo zróżnicowane.

Old February 13th, 2012, 07:01 PM   #20
Michalr
Registered User

Michalr's Avatar

Likes (Received): 54

W kwestii technicznej: użyj serwisu www.imgur.com <-- najlepszy!

Co do Gruzji, to nadal czekam na jakieś chwilowe promo od LOTu. Ostatnie przegapiłem
Michalr no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
armenia, georgia, gruzja, tbilisi, yerevan

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules