|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#1 |
|
'less is more'
|
Armenia i Gruzja
Lepiej późno, niż wcale, więc pozwolę sobie zaprezentować zdjęcia z sierpniowej wyprawy do Armenii i Gruzji. Szczególnie, że ten pierwszy kraj nie był za bardzo prezentowany na tym forum.
Podróż odbyła się w dniach 7 do 16 sierpnia. Wylot liniami airBaltic z Gdańska przez Rygę do Tbilisi. Później wrzucę dodatkowo zdjęcia ze stolicy Łotwy, ale ponieważ nie są one tematem wątku zrobię to na sam koniec. Powrót był również z Tbilisi. Ostetecznie żałowałem, że na Armenie przypadło tak mało dni, gdyż okazała się moim zdaniem ciekawsze od Gruzji, ale może kiedyś z pomocą promocji w LOT uda się nadrobić zaległości ![]() Nareszcie w Gruzji. Lądowanie około 5 rano czasu miejscowego, pierwszy "autobus" dopiero po 7mej. ![]() Lotnisko małe, ale w sam raz aby obsłużyć niewielki ruch. Obsługa i komfort oczekiwania na samolot marny, ale lepsze to niż totalnie zatłoczone małe lotnisko w Rydze. ![]() Po nieprzespanej nocy czas udać się do centrum busikiem. Na pierwszy rzut oka nie wiedziałem, czy to marszrutka, czy bus. Rozmiar ten sam, ale w marszrutkach nie kupuje się biletu w automacie i nie zmieści się tyle ludzi. Był wypchany na maksa. Droga im Busha Juniora do miasta: ![]() Przystanek po drodze: ![]() Szczęśliwie byliśmy pierwsi i mieliśmy całkiem wygodne miejsca. ![]() Nareszcie centrum! Plac wolności. Stąd już parę kroków do hostelu, na stare miasto i ulicę Rustaveli. ![]() Stacja metra obok placu: ![]() Piękny socrealizm na Rustaveli: ![]() ![]() Generalnie 90% ładnych budynków w Tbilisi znajduje się przy tej ulicy, jedynej ładnej ulicy w stolicy Gruzji:
____________________ M I N I M A L I S M Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 06:19 PM. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Mamy plan dokladnie takiej samej wyprawy: do Gruzji ( i byc moze Armenii) przez Rygę. W zwiazku z tym prosze o wiecej opisow, zdjec i informacji
![]() Dzieki! |
|
|
|
|
|
#3 |
|
'less is more'
|
Przystanki miejskich busów:
![]() Co ciekawe na Rustaveli były wyświetlacze pokazujące przyjazdy, ale NIGDZIE nie można było znaleźć rozkładu jazdy ![]() ![]() Gargamelizm olbrzymi: ![]() Rustaveli byłaby nawet bardzo przyjemna, bo pięknie ją odrestaurowali, gdyby nie fakt, że to 3 pasmowa przelotówka. W godzinach szczytu nie da się tam wytrzymać. ![]() Opera: ![]() Dalej Rust. ![]() Boczne ulice. ![]() Opera. ![]() Szczególnie wieczorem jest tu spore Kongo: ![]() Niemniej jakby w Warszawie była choć jedna tak zrobiona ulica to byłoby fajnie ![]() ![]() W pierwszy dzień zwiedziliśmy na szybkiego całe Tbilisi, więc troche zdjęć z miasta będzie.
____________________ M I N I M A L I S M Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 06:22 PM. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
'less is more'
|
Quote:
Wracając do Tbilisi. Dalej Rustaveli. Największą wadę centrum Tbilisi i tej ulicy są przejścia podziemne. Brudne, ciemne, do tego pozbawione alternatywy: ![]() ![]() Boczna ulica. Już równoległe są mało ciekawe, ale o tym później: ![]() Dla miłośników architektury ZSRR: ![]() ![]() Dochodzimy do kolejnego ronda, przy którym stoi taki oto hotel: ![]() Obok niego natomiast biega stadko dzikich psów siejąc zamęt na jezdni. Generalnie norma w byłych republikach radzieckich: ![]() ![]() Rustaveli to najdroższa ulica w mieście: ![]() Ale McDonald dla ubogich też się znajdzie. Troche brudny, ale co najważniejsze ma darmowe Wi-Fi.
____________________ M I N I M A L I S M Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 06:30 PM. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
'less is more'
|
Instytut nauk:
![]() Fontanna między Maciem i metrem: ![]() Oraz sama stacja Rustaveli: ![]() Wieża TV na szczycie: ![]() Wewnątrz kwartału z pierwszego zdjęcia: ![]() ![]() ![]() Jedna z wielu wyglądajach prawie identycznie świątyń: ![]() ![]() Następne będzie stare miasto.
____________________ M I N I M A L I S M Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 06:33 PM. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
'less is more'
|
Pora na stare miasto, ale najpierw pytanie: czy na ImageShack w wersji darmowej jest limit transferu? Spokojnie zmieszczę się w tych 500 zdjęciach, ale na PhotoBucket od wczoraj zjadło mi 1,4 GB, a miesięcznie jest 10 GB. Kolejne porcje będą już z jakiegoś nowego hostingu, pozniej najwyzej te przekopiuje jak wygasną.
Tak zwane stare miasto: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Generalnie gówna ulica starego miasta mieści większość knajp w mieście, choć odstrasza swoim stanem. Pozostała część prezentuje się jak na zdjęciach powyżej. ![]() ![]() Przy rzece zaczynają cywilizować otoczenie:
____________________ M I N I M A L I S M Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 06:43 PM. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
'less is more'
|
Nowe budynki i knajpy przy rzecze:
![]() Gwarancja świeżości: ![]() Widok spod samej rzeki. Na twierdzę jeszcze przyjdzie czas: ![]() ![]() Matka Gruzja: ![]() Świątynia i zjazd włoskich karawaniarzy: ![]() W tle nowy most zwany przez mieszkańców "Always" od podpaski: ![]() Most i okoliczny park były zdecydowanie najprzyjemniejszymi miejscami w całym mieście, szczególnie wieczorem, kiedy temteratury były znośne. Co ciekawe, park został zrealizowany dzięki schowaniu ruchu samochodowego w tunel, podobnie jak stało się z Wisłostradą. Po powrocie z Armenii będzie więcej zdjęć z tego miejsca, głównie nocą. ![]() ![]()
____________________ M I N I M A L I S M Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 07:17 PM. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
'less is more'
|
Widok na ściek z mostu:
![]() W tle rezydencja Sakaszwilego: ![]() ![]() Po drugiej stronie jest już typowe stare miasto: ![]() ![]() ![]() Sporo kontrastów. Część mieszkańców jeździ luksusowymi samochodami: ![]() Jednak większość aut na drogach to zdezelowane stare samochody. Patrząc na chaotyczny ruch drogowy ich stan techniczny przestaje dziwić:
____________________ M I N I M A L I S M Last edited by Vanaheim; February 13th, 2012 at 07:19 PM. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ave Silesia
Likes (Received): 8
|
Wg wikipedii Tbilisi liczy ponad 1 mln mieszkańców, ale patrząc na te zdjęcia to nie wygląda nawet na połowe mniejsze.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
and we flew away
Likes (Received): 75
|
O, szykuje się ciekawa fotorelacja, trochę ciągnie mnie w te rejony. Będą zdjęcia ludzi, szczególnie tej ładniejszej połowy?
Uwaga! Zanim wyrobisz sobie o mnie zdanie na podstawie postu, który właśnie przeczytałeś, sprawdź, kiedy został on napisany. Relacje Argentyna Urugwaj 2006, Japonia 2011 English, Hong Kong - Singapur - Kambodża - Wietnam 2012 Korea - Japonia 2012 .............POSTER.POSTER FORA
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Polska jest cool!
Likes (Received): 423
|
ciekawie się zaczyna
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Dream on!
Likes (Received): 62
|
z z tego co mogę powiedzieć na podstawie zapostowanych zdjęć miasto wygląda bardzo interesująco. Główna ulica świetna, fajne tereny nad rzeką, a nawet Stare Miasto ma spory potencjał po odpicowaniu uliczek i ożywieniu go knajpami.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Ruch uliczny jest tam straszny przejście przez ulicę przyprawia o drżenie serca(nikt się nie zatrzyma trzeba przebiegać pomiędzy pędzącymi samochodami). Jechałem taksówką z lotniska - gość większość czasu jechać 120 km/h, jak przejeżdżaliśmy obok kościoła zdjął ręce z kierownicy i się przeżegnał, lokalsi sobie normalnie bez nerwów po pasach przechodzili, a on wymijał ich, prawie w ogóle nie zwalniając.
Identyczną fotkę zrobiłem(i zresztą chyba wrzuciłem na forum)
Last edited by marcinp; February 12th, 2012 at 10:40 PM. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Kapitalista amator
Likes (Received): 386
|
Po zdj strzelałbym, że ma z 80 tys...
|
|
|
|
#15 | |
|
BACZNY PACZACZ
Likes (Received): 23
|
Quote:
Ale wątek dobry
|
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
master of disaster
Likes (Received): 21
|
Zdjęcia sie nie wyświetlają ...
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Дружба Народов
Likes (Received): 146
|
Kiedyś myślałem, że Włosi są tak bogatym społeczeństwem że stać ich na masowe posiadanie kamperów, ale po paru ostatnich wyjazdach do Włoch wiem, że znaczna część tego co widać pochodzi z wypożyczalni. Wydziałem ich całe mnóstwo, niektóre spokojnie miały setki takich pojazdów, od małych po bardzo duże.
Jeśli chodzi o widoki na zdjęciach to poza Rustaveli i kilkoma obiektami całość na razie nie zachwyca i jest raczej przeciętna. Mam nadzieję że jakieś góry ze starymi kamiennymi świątyniami też będą
|
|
|
#18 |
|
Registered User
Likes (Received): 36
|
Miłe wspomnienia. Odkrywam Tbilisi od nowa. Gruzińska kuchnia, a zwłaszcza wino i przyjazne nastawienie do Polaków. Dziś otrzymałem potwierdzenie od mojego klienta z Gruzji o jego przyjeździe w marcu. Ciężko będzie mi go ugościć, jak on mnie.
Ciekaw jestem zdjęć z Armenii!
|
|
|
#19 | |||
|
'less is more'
|
Quote:
Quote:
Mijając każdą świątynię obowiązkowe przeżegnanie się. Generalnie wszystko co działo się na drodze nie jest mi obce, zdażało mi się to widzieć nie raz w Polsce. Tylko tam to się dzieje cały czas ![]() Quote:
Czyli PhotoBucket osiągnął limit transferu. Zaraz wrzuce na ImageShack i dorzuce ostatnią porcję zdjęć z Tbilisi przed wyjazdem do Armenii. Całe mnóstwo. Świątynie szybko się znudziły, ale góry na Kaukazie są cudowne i bardzo zróżnicowane.
|
|
|
|
#20 |
|
Registered User
Likes (Received): 54
|
W kwestii technicznej: użyj serwisu www.imgur.com <-- najlepszy!
Co do Gruzji, to nadal czekam na jakieś chwilowe promo od LOTu. Ostatnie przegapiłem
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| armenia, georgia, gruzja, tbilisi, yerevan |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|