daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old December 18th, 2012, 05:59 PM   #3081
Sarcastic Saracen
;)

Sarcastic Saracen's Avatar

Likes (Received): 1083

Quote:
Originally Posted by Janjko View Post
Sarcastic Saracen, u produžetku Branimirove?
U produžetku avenije koja će ići s novoga mosta Bundek kojeg je Bandić obećao do 2009.
Sarcastic Saracen no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old December 18th, 2012, 06:05 PM   #3082
Janjko
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Sarcastic Saracen View Post
U produžetku avenije koja će ići s novoga mosta Bundek kojeg je Bandić obećao do 2009.
Opa, zar je i nova pruga trebala prijeći Savu? Bome lijepi projektić, MMF će biti presretan
Janjko no está en línea   Reply With Quote
Old December 18th, 2012, 06:28 PM   #3083
7kuna
jede čvarke na čačkalicu

7kuna's Avatar

Likes (Received): 60

Kakva nova zgrada gl. kolodvora? Jel to tu nečija forumska vizija ili politička maštarija?
Old December 18th, 2012, 06:33 PM   #3084
Sarcastic Saracen
;)

Quote:
Opa, zar je i nova pruga trebala prijeći Savu? Bome lijepi projektić, MMF će biti presretan
Pa nekakva pruga da, valjda se sjećaš natječaja, ostavljen je prostor za prugu posred mosta, sad jel bu to metro, tramvaj, laka željeznica, teška, nikakva, pitaj boga. Samo kaj će se to realizirati negdje u dalekoj budućnosti kada će se o MMF-u učiti samo u udžbenicima povijesti tako da ne moraš brinuti.
Old December 18th, 2012, 06:34 PM   #3085
Sarcastic Saracen
;)

Quote:
Originally Posted by 7kuna View Post
Kakva nova zgrada gl. kolodvora? Jel to tu nečija forumska vizija ili politička maštarija?
Pa kod nas je sve maštarija kad se ništa ne ostvaruje, u nekim zemljama se takve stvari zovu projekti u realizaciji, kod nas političke maštarije. Novi kolodvor je planiran GUP-om baš kao i novi mostovi, ceste itd. Bio bi to i autobusni i željeznički kolodvor u jednome.
Old December 18th, 2012, 06:36 PM   #3086
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Emperor Diocletian's Avatar

Likes (Received): 710

Quote:
Pozdrav!

Dosta sam razmišljao o tome, i čini mi se da bi bila sjajna ideja premjestiti autobusni kolodvor na mjesto Paromlinskog parkirališta.
Najvažnije što bi dobili jest blizina željezničkog i autobusnog kolodvora što omogućuje lakši multimodalni javni prijevoz. Ako netko putuje od Kutine do Frankfurta, sjedne u vlak za Zagreb, tamo stane na pokretnu traku i za minutu je u busu za Pleso, i tamo presjedne na avion.
Drugo, Paromlin ima i ZET kolodvor, što omogućuje velikom komadu Zagreba (i Velike Gorice) jednostavan pristup Autobusnom kolodvoru. Do sadašnjeg Autobusnog kolodvora se dolazi samo sa par linija tramvaja.
Treće, ako netko dođe busom u Zagreb, nađe se na par minuta od trga, a ne na Držićevoj gdje mu treba još 5 stanica tramvaja do trga.
Četvrto, na Držićevoj ne postoji normalan parking za ljude koji dočekuju putnike. Kod Paromlina imamo veliki parking ispred Gradskog poglavarstva.

Što više o tome razmišljam, to mi se više čini da bi to bilo savršeno.

Autobusni kolodvor može biti jako lijepo napravljen, ne mora nagrđivati okoliš Lisinskog. Upišite bus station u google slike, i naći ćete jako lijepih primjera (za razliku od naše grdosije).

Napravio sam i malu shemu kako bi to moglo izgledati:

Što mislite?
Mislim da je ideja loša. Zašto? Zato što tamo onaj brlog iza Glavnog treba porušiti i urediti trg ili park, kako bi glavna gradska os doista bila os, a ne skadište autobusa. Pohvalno je to što si želio staviti glavni i autobusni zajedno, ali dugoročno gledano autobusni kolodvor na toj lokaciji je antiurbani element. Moja je ideja da se cijeli taj prostor južno od zgrade glavnog "počisti" i napravi prostor najvišeg urbanog standarda, dakle trg i oko njega isključivo reprezentativne zrgade. Čak bih rado prebacio i sam glavni kolodvor istočno, tamo gdje je sad pošta, a sadašnju zgradu glavnog bih pretvorio u neki muzej. Peroni i pruga bi pak išli pod zemlju ili na stupove.
Emperor Diocletian no está en línea   Reply With Quote
Old December 18th, 2012, 06:38 PM   #3087
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Emperor Diocletian's Avatar

Likes (Received): 710

Quote:
Originally Posted by Zabonz View Post
Stavio si ga posred centralne osi.... I onda jos istu presjekao parkingom

Ja bi smjestio u sklopu nove zgrade glavnog željezničkog kolodvora (kada se pruga spusti pod zemlju)
Vidim da razmišljaš slično kao ja, samo što bih ja kolodvor stavio sjeverno od pruge, a ti si ga stavio južno.
Emperor Diocletian no está en línea   Reply With Quote
Old December 18th, 2012, 06:40 PM   #3088
stric
Što me gledaš?!

stric's Avatar

Likes (Received): 997

@ Janjko
Ja sam davno ovdje pisao o tome da se treba integrirati autobusni kolodvor sa glavnim k. Znači slažem se s tobom u potpunosti. Sve bi bilo puno praktičije i to bi bio definitivno novi centar grada, a prostora za ostale sadržaje itekako ima.
stric no está en línea   Reply With Quote
Old December 18th, 2012, 06:45 PM   #3089
Sarcastic Saracen
;)

Quote:
Originally Posted by stric View Post
@ Janjko
Ja sam davno ovdje pisao o tome da se treba integrirati autobusni kolodvor sa glavnim k. Znači slažem se s tobom u potpunosti. Sve bi bilo puno praktičije i to bi bio definitivno novi centar grada, a prostora za ostale sadržaje itekako ima.
Pa to je i plan koji će se jednoga dana realizirati, al su ga planeri popalili od tebe?
Old December 18th, 2012, 06:58 PM   #3090
Janjko
Registered User

Quote:
Originally Posted by Emperor Diocletian View Post
Mislim da je ideja loša. Zašto? Zato što tamo onaj brlog iza Glavnog treba porušiti i urediti trg ili park, kako bi glavna gradska os doista bila os, a ne skadište autobusa. Pohvalno je to što si želio staviti glavni i autobusni zajedno, ali dugoročno gledano autobusni kolodvor na toj lokaciji je antiurbani element. Moja je ideja da se cijeli taj prostor južno od zgrade glavnog "počisti" i napravi prostor najvišeg urbanog standarda, dakle trg i oko njega isključivo reprezentativne zrgade. Čak bih rado prebacio i sam glavni kolodvor istočno, tamo gdje je sad pošta, a sadašnju zgradu glavnog bih pretvorio u neki muzej. Peroni i pruga bi pak išli pod zemlju ili na stupove.
Slažem se da bi bilo lijepo imati slobodnu cijelu vertikalu. Ali ovaj zamišljeni autobusni kolodvor mi se jako sviđa kao ideja jer je potrebno minimalno rušenje i ulaganje (pogotovo ako se zgrada Glavnog kolodvora iskoristi kao objekt sa dvostrukom namjenom), a dobije se tako puno. Ako se napravi jednostavno i prozračno, ne bi ga bilo problem srušiti i premjestiti istočno kad se uspije ostvariti tvoj projekt
Old December 18th, 2012, 07:00 PM   #3091
Janjko
Registered User

Quote:
Originally Posted by stric View Post
@ Janjko

Drago mi je da imam istomišljenike, možda postoji šansa da i netko u poziciji odlučivanja slično razmišlja
Old December 18th, 2012, 08:01 PM   #3092
Sarcastic Saracen
;)

Quote:
možda postoji šansa da i netko u poziciji odlučivanja slično razmišlja
Ponavljam, to je u planu razvoja grada, to je već odlučeno da će biti tako i tako će i biti, ne znam je li moram nekima crtat, tek si došao, a već si počeo trolat.
Old December 18th, 2012, 09:14 PM   #3093
Janjko
Registered User

Quote:
Ponavljam, to je u planu razvoja grada, to je već odlučeno da će biti tako i tako će i biti, ne znam je li moram nekima crtat, tek si došao, a već si počeo trolat.
Što će onda biti sadašnja zgrada Glavnog kolodvora? Superkonzum?
Old December 18th, 2012, 09:24 PM   #3094
burt1991
Registered User

burt1991's Avatar

Likes (Received): 15

Zar ne bi bilo bolje i autobusni i zeljeznicki kolodvor u tom slucaju prebaciti zapadno, kod doma sportova? Tamo ima mjesta barem
burt1991 no está en línea   Reply With Quote
Old December 18th, 2012, 09:26 PM   #3095
Janjko
Registered User

Quote:
Originally Posted by burt1991 View Post
Zar ne bi bilo bolje i autobusni i zeljeznicki kolodvor u tom slucaju prebaciti zapadno, kod doma sportova? Tamo ima mjesta barem
Onda gubimo blizinu centra Zagreba, i ZET kolodvor. Ali što se mene tiče može. Samo da su spojeni.

Sada će Sarkastični reći da je to ionako odlučeno tako da nemamo o čemu raspravljati.
Old December 18th, 2012, 09:32 PM   #3096
Optimus pr1me
Registered User

Optimus pr1me's Avatar

Likes (Received): 85

Quote:
Onda gubimo blizinu centra Zagreba, i ZET kolodvor. Ali što se mene tiče može. Samo da su spojeni.

Sada će Sarkastični reći da je to ionako odlučeno tako da nemamo o čemu raspravljati.
pruga pod zemlju... autobusni također pod zemlju odma kre njega ..ili ispod njega ... po meni na toj lokaciji nemože i nesmije bit neka nakarada ili bilo kaj... slažem se sa E.D.-ovom vizjom tog prostora... samo neznam u kojem stoljeću to možemo očekivat
Old December 18th, 2012, 09:33 PM   #3097
Sarcastic Saracen
;)

Quote:
Originally Posted by burt1991 View Post
Novi kolodvor je planiran na mjestu Gredelja, a tamo ima čak i još više mjesta, puno više, je li se slažeš?
Old December 18th, 2012, 09:36 PM   #3098
Sarcastic Saracen
;)

Quote:
Originally Posted by Optimus pr1me View Post
pruga pod zemlju... autobusni također pod zemlju odma kre njega ..ili ispod njega ... po meni na toj lokaciji nemože i nesmije bit neka nakarada ili bilo kaj...
Zašto bi išlo pod zemlju i zašto bi bila nakarada? Pa to je kao da novi terminal zračne luke staviš pod zemlju. Nije to parking, to su danas među najljepšim i najreprezentativnijim građevinama modernih gradova, uz opere, muzeje i slične javne objekte. A takvu će dobiti i Zagreb i biti će jedan od simbola Zagreba, kao i katedrala i Arena.
Old December 18th, 2012, 09:39 PM   #3099
Optimus pr1me
Registered User

Optimus pr1me's Avatar

Likes (Received): 85

Quote:
Zašto bi išlo pod zemlju i zašto bi bila nakarada? Pa to je kao da novi terminal zračne luke staviš pod zemlju. Nije to parking, to su danas među najljepšim i najreprezentativnijim građevinama modernih gradova, uz opere, muzeje i slične javne objekte. A takvu će dobiti i Zagreb i biti će jedan od simbola Zagreba, kao i katedrala i Arena.
ma kaj ce autobusni na osi...? ak nebi bio na osi il na nekom trgu.. onda nek bude vani..al na osi pod zemlju...
Old December 18th, 2012, 09:49 PM   #3100
Sarcastic Saracen
;)

Quote:
Originally Posted by Optimus pr1me View Post
ma kaj ce autobusni na osi...? ak nebi bio na osi il na nekom trgu.. onda nek bude vani..al na osi pod zemlju...
Opet ću ponoviti jer očito neki ne znaju čitati, neće biti autobusni sam već će biti novi željeznički i autobusni kolodvor u istoj građevini i nalaziti će se na mjestu Gredelja u produžetku avenije koja će ići sa mosta Bundek. To nije nikakva os, već sam završetak nove avenije. Takve građevine ne idu pod zemlju već se grade što ljepše i reprezentativnije, a u zagrebačku će vjerovatno biti utrošeno više novca nego u novi terminal na Plesu. Danas svako selo gradi što ljepši autobusni kolodvor, čak i u Hrvatskoj, a ti bi zagrebački pod zemlju. Ako malo proučiš trendove i filozofiju iza tih građevina, shvatiti ćeš koliko je apsurdno ovo što si spomenuo. Samo da spomenem da su svi kolodvori koji su se u Hrvatskoj nedavno izgradili prava remek djela za naše prilike, a to su Zaprešić i Osijek, a svi znamo kako je nimalo skromno planiran i riječki. Zgrada u kojoj će biti zagrebački kolodvori će biti oko 300 milijuna eura, najskuplja zagrebačka građevina.

Reply

Tags
car je drug komunist, car je velika komunjara, car nezna hrvaški, planska gradnja, sarcastic airlines, savska opatovina, sesvecan lista erotiku, sopnica-jelkovec, zabonz moj čoek

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules