daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old January 22nd, 2010, 07:19 PM   #61
Zerg
BANNED

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by ElUsurpador View Post
@Zerg
Ok, kužim na prvoj slici bi puuuno bolje stajala takva zgrada danas, ali ne kužim na kaj si mislio na drugoj??? Ovakve kućice pristaju Samoboru ili nekom selu a ne zagrebu. Toliko o tvom poimanju velegrada
Ajme.

Dobro zapažanje imaš, svaka čast

Pronađi hrpu slika ove zgrade izbliza i iz drugih kuteva, imaš ih na dretvi Old postcards i onda usporedi sa ovim današnjim modernističkim čudom. Te dvije su mi trn u oku ali nažalost danas ljudi uopće ne znaju da su na njihovom mjestu nekad stajale prekrasne zgrade koje je ubio bilo režim bilo preseravanje.

Last edited by Zerg; January 22nd, 2010 at 07:32 PM.
Zerg no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old January 22nd, 2010, 07:19 PM   #62
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

Quote:
Originally Posted by ***** View Post
Ne te zgrade već ova zgrada s kupolama
bio je sarkastičan, kaj nisi skužio?
Old January 22nd, 2010, 07:19 PM   #63
ElUsurpador
Registrirani korisnik

ElUsurpador's Avatar

Likes (Received): 309

Ta zgrada je još uvijek tu, doduše bez kupola

EDIT: ajde dobro, nije baš, sad sam malo bolje pogledao

Last edited by ElUsurpador; January 22nd, 2010 at 07:26 PM.
ElUsurpador no está en línea   Reply With Quote
Old January 22nd, 2010, 07:22 PM   #64
BANNED

Likes (Received): 14

Quote:
Originally Posted by MasonicStage™ View Post
bio je sarkastičan, kaj nisi skužio?
Ne
***** no está en línea   Reply With Quote
Old January 22nd, 2010, 07:33 PM   #65
ElUsurpador
Registrirani korisnik

ElUsurpador's Avatar

Likes (Received): 309

Nego kad smo kod zgrada koje nemožemo prežaliti, samo da podsjetim kako je izgledala zgrada pošte u Jurišićevoj

ElUsurpador no está en línea   Reply With Quote
Old January 22nd, 2010, 07:44 PM   #66
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

da, to apsolutno! svim starim zgradama bi trebali vratiti originalni izgled. to bi još dodatno uljepšalo zagreb.

a kaj se tiče toplana, to je također još jedna od mojih vizija
U najjeftinijem slučaju bi toplane trebali samo pofarbati. To bi već bilo puno bolje nego je sad.
U malo boljem slučaju bi toplanu na savi trebalo samo pofarbati, a onu na trešnjevci pretvorit u neki vidikovac ili toranj/skulpturu, šta već, tipa ovog u šangaju.

a u najboljem slučaju, onu na savi bi trebalo ostavit, a ovu na trešnjevci srušit.
mada, ako bi toplana na trešnjevci bila redizajnirana u nešto tipa ovog u šangaju, onda bih je i ostavio, jer mi ovo izgleda super.
Old January 22nd, 2010, 07:47 PM   #67
Zerg
BANNED

Quote:
Originally Posted by ElUsurpador View Post
Nego kad smo kod zgrada koje nemožemo prežaliti, samo da podsjetim kako je izgledala zgrada pošte u Jurišićevoj
Bez zajebancije, da sam u gradskoj skupštini zalagao bi se da se rekonstruiraju Vodica i Bollica, uredi trgić oko ban centra, turizam dovede na Gornji i da se uredi kaptol prema nekakvim povijesnim nacrtima + potpisujem sve što je Masonac napisao.

Imam jedno pitanje btw; zar ne postoji nekakav pravni mehanizam kojim bi se ekspropriralo zemljište fizičkoj osobi ukoliko ista odbija prihvatiti ponuđenu naknadu za zemljište koje je subjekt daljnjeg gradskog razvoja? Govorim konkretno o Branimirovoj.

Last edited by Zerg; January 22nd, 2010 at 07:56 PM.
Old January 22nd, 2010, 07:49 PM   #68
Zerg
BANNED

Quote:
a kaj se tiče toplana, to je također još jedna od mojih vizija
Dobra ti je vizija!
Old January 22nd, 2010, 07:54 PM   #69
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

Quote:
Originally Posted by Zerg View Post
Imam jedno pitanje btw; zar ne postoji nekakav pravni mehanizam kojem bi se ekspropriralo zemljište fizičkoj osobi ukoliko ista odbija prihvatiti ponuđenu naknadu za zemljište koje je subjekt daljnjeg gradskog razvoja? Govorim konkretno o Branimirovoj.
po novom zakonu, ako netko živi na zemljištu koje će gradu biti od interesa, onda ga je on dužan bez ucjenjivanja i traženja astronomskih svota predati gradu.

ali očito taj zakon nije zaživio jer se na branimirovoj apsolutno ništa ne događa po tom pitanju.
Old January 22nd, 2010, 07:59 PM   #70
Zerg
BANNED

Quote:
po novom zakonu, ako netko živi na zemljištu koje će gradu biti od interesa, onda ga je on dužan bez ucjenjivanja i traženja astronomskih svota predati gradu.

ali očito taj zakon nije zaživio jer se na branimirovoj apsolutno ništa ne događa po tom pitanju.
Jebemu.

A ne kužim, pa branimirova bi bila žila kucavica, konačno bi se direktno centar spojio sa istočnim kvartovima... Bed mi je kaj nemam pojma kakva je situacija s tim, morat ću se raspitat...
Old January 22nd, 2010, 08:16 PM   #71
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Zakoni su takvi da praktično onemogućavaju bilo kakvo urbanističko planiranje i upravljanje prostornim razvojem grada. Tu dolazimo do zaključka o nužnosti provođenja nasilja nad maloumnicima koji privatni interes stavljaju iznad općeg interesa. Pitanje je kako su uopće civilizirani ljudi dopustili primitivcima i profiterima da sve ispravne društvene vrijednosti okrenu naglavačke ? Fascinira me ta vladavina gluposti i nelogičnosti nad logikom i razumom. Nemojte misliti da u proteklih 20 godina nisu napravljene brojne nove nepopravljive štete kao vječni ožiljci na licima naših gradova koji će stoljećima nakon nas biti nijemi dokaz o našem kukavičluku pred silnicima.
Brko no está en línea   Reply With Quote
Old January 22nd, 2010, 08:40 PM   #72
Puležan
Registered User

Puležan's Avatar

Likes (Received): 58

Naravno da se može uništiti vizura grada i općenito urbanistički dojam kad se nešto napravi mimo struke, ali ove primjere koje spominjete u Zg-u ja ne doživljavam kao nešto takvo. Pa da se u 19. i početkom 20.st nisu gradile velike reprezentativne zgrade (a time neizbježno i rušile male neugledne prizemnice) Zagreb danas ne bi izgledao kako izgleda. Netko je prije dobro primijetio da bi Trg izgledao kao da si u Samoboru (bez uvrede Samoboru)

Interpolacije su uvijek bile prisutne, kao što je uvijek bilo i rasprava o njima, al se s vremenom ljudi priviknu na nešto novo i prihvate to kao ponos svog grada. Zamislite da umjesto zgrade di je danas gradska kavana još uvijek stoji ona mala prizemnica, a da umjesto velebne zgrade Name u Ilici (koju nitko ne kritizira) stoje male kućice u nizu

Jednako kao šta smo prihvatili te zgrade mi danas, tako će generacije nakon 20, 30, 50 godina prihvatiti neboder na TBJJ i ostala modernistička zdanja (meni osobno je neboder predobar). Uostalom, ako već moramo davati primjere iz europe, uzmite primjer Graza i njegovog "friendly aliena" http://www.galinsky.com/buildings/ku...%20castle1.jpg ili Stephansdom u Beču http://www.tunliweb.no/Bilder_SM/_album_wien/c15.jpg

takve intervencije su poželjne i mogu samo oplemeniti grad (odnosno njegov centar) koji postaje zanimljiviji, dinamičniji i privlačniji turistima...
Puležan no está en línea   Reply With Quote
Old January 22nd, 2010, 08:47 PM   #73
Puležan
Registered User

Puležan's Avatar

A najveći urbanistički promašaj zagreba su trešnjevka i trnje, koji su se u vrijeme snažne industrijalizacije grada početkom 20.st gradili po principu "gradi di možeš", pa to danas liči na selo, a nitko to nije pokušao promijeniti U gup-u postoje planovi, ali realizacija nije tako blizu...
To se trebalo porušiti još 60-ih i 70-ih kad se moglo, pa da se na tom prostoru izgradnjom novih zgrada (većih ili manjih) napravi jedna kontinuirana urbanizirana zona između donjeg grada i novog zagreba, a ne da imamo selo u gradu

a što se tiče novog Zg-a, ja bi napokon relizirao projekt onog ogromnog parka (hortikulturno-zabavnog) na onoj praznoj parceli između sopota i sloboštine. tamo se planiralo izgraditi središnji park, trg i u sklopu toga baltazar-grad kao kulturnu nadopunu tom dijelu grada
Old January 22nd, 2010, 09:06 PM   #74
Zerg
BANNED

Quote:
Originally Posted by Puležan View Post
Naravno da se može uništiti vizura grada i općenito urbanistički dojam kad se nešto napravi mimo struke, ali ove primjere koje spominjete u Zg-u ja ne doživljavam kao nešto takvo. Pa da se u 19. i početkom 20.st nisu gradile velike reprezentativne zgrade (a time neizbježno i rušile male neugledne prizemnice) Zagreb danas ne bi izgledao kako izgleda. Netko je prije dobro primijetio da bi Trg izgledao kao da si u Samoboru (bez uvrede Samoboru)

Interpolacije su uvijek bile prisutne, kao što je uvijek bilo i rasprava o njima, al se s vremenom ljudi priviknu na nešto novo i prihvate to kao ponos svog grada. Zamislite da umjesto zgrade di je danas gradska kavana još uvijek stoji ona mala prizemnica, a da umjesto velebne zgrade Name u Ilici (koju nitko ne kritizira) stoje male kućice u nizu

Jednako kao šta smo prihvatili te zgrade mi danas, tako će generacije nakon 20, 30, 50 godina prihvatiti neboder na TBJJ i ostala modernistička zdanja (meni osobno je neboder predobar). Uostalom, ako već moramo davati primjere iz europe, uzmite primjer Graza i njegovog "friendly aliena" http://www.galinsky.com/buildings/ku...%20castle1.jpg ili Stephansdom u Beču http://www.tunliweb.no/Bilder_SM/_album_wien/c15.jpg

takve intervencije su poželjne i mogu samo oplemeniti grad (odnosno njegov centar) koji postaje zanimljiviji, dinamičniji i privlačniji turistima...
Konkretno o fašo-zgradi; Bolleova zgrada je srušena samo iz razloga da se pokaže moć. Onaj mali ofarbani balkončić je bio mjesto s kojeg se mussolini trebao obraćati Hrvatima kao osloboditelj. Dakle - nit je sad lijepa niti će biti za 20, 30, 50 godina.

Ona druga; taj projekt je valjda pratio modernističko-minimalističke stilove tadašnje izgradnje pa to još koliko-toliko mogu shvatiti. Svaka čast interpolacijama ali ako već postoje interpolacije zar ne bi bilo u redu, malo za promjenu, obaviti kompletnu rekonstrukciju starih zgrada uz nestanak nametnutih i estetski nepodobnih rješenja?

Vezano uz Trnje i Trešnjevku; totalno si u pravu.
Old January 22nd, 2010, 09:11 PM   #75
ubodna pila
ruralan

ubodna pila's Avatar

Likes (Received): 567

Quote:
Originally Posted by Puležan View Post

jako lijepo rečeno... u potpunosti se slažemo...
Old January 22nd, 2010, 09:22 PM   #76
Sarcastic Saracen
;)

Sarcastic Saracen's Avatar

Likes (Received): 1085

Onu uglovnicu na Trgu kao i zgradu umjesto koje je podignuta ona modernistička na TBJ 3, su srušili talijanski fašisti radi svoga eksperimentiranja. Zato Bandić i govori Mi amići italiani............
Sarcastic Saracen no está en línea   Reply With Quote
Old January 22nd, 2010, 10:01 PM   #77
Puležan
Registered User

Puležan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Zerg View Post
...

Ona druga; taj projekt je valjda pratio modernističko-minimalističke stilove tadašnje izgradnje pa to još koliko-toliko mogu shvatiti. Svaka čast interpolacijama ali ako već postoje interpolacije zar ne bi bilo u redu, malo za promjenu, obaviti kompletnu rekonstrukciju starih zgrada uz nestanak nametnutih i estetski nepodobnih rješenja?

Vezano uz Trnje i Trešnjevku; totalno si u pravu.
dobro, ona zgrada na ćošku se stvarno nije najbolje uklopila, ali šta bi ti stvarno bio spreman srušiti pola grada samo da se rekonstruira njegov originalan izgled? i kad malo bolje pogledaš, šta je to "originalan izgled"? dal je to ono iz 19.st, dakle one lijepe, reprezentativne zgrade; ili možda nešto iz 17.st, tipa zgrada na gornjem gradu, ili pak nešto još iz srednjeg vijeka?
svako razdoblje ima svoj stil, svako vrijeme nosi svoje i dobre i loše strane, ali to ne znači da se treba rušiti ono što nam nije sjelo i nadomjestiti ga nečim što bi trebalo glumiti da je oduvijek tu, konkretno u 21.stoljeću ponovno izgraditi (rekonstruirati, kako si ti rekao) zgradu sa stilskim obilježjima neogotike, secesije ili sl...

tu se ne bih složio s tobom, jer kao šta sam već rekao, ne može se utvrditi šta je to "ono pravo" koje ćemo rekonstruirati, odnosno šta bi se trebalo maknuti kao "nametnuto i estetski nepodobno" kako si se ti izrazio.
Old January 22nd, 2010, 10:07 PM   #78
Mordaunt-S
Send me kiss via PM

Mordaunt-S's Avatar

Likes (Received): 276

Quote:

Cool je ovo.

Asphalt junkie.
Mordaunt-S no está en línea   Reply With Quote
Old January 22nd, 2010, 10:28 PM   #79
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Šta je to uopće ??? Dimnjak sa spiralom izrađenom od NLO materijala ?
Brko no está en línea   Reply With Quote
Old January 22nd, 2010, 10:57 PM   #80
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

Quote:
Originally Posted by Stipson View Post
Šta je to uopće ??? Dimnjak sa spiralom izrađenom od NLO materijala ?
ta spirala su zapravo stepenice, tako da se ljudi mogu po tome penjati i gledati grad s visoka. to se radi za Expo u Šangaju 2010.

evo i thread na međunarodnoj sekciji
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=569829
toplana će se zvati "Harmony tower". visine je 201 metar, dakle isto vrlo slično ko i ove 2 zagrebačke (208 i 200 metara)

edit... lažem sad sam prolistao malo taj thread -nove postove, to nisu stepenice nego male gondole koje se voze po šinama. imate i video, pa pogledajte, super je
sad još više to želim u zagrebu

Last edited by MasonicStage™; January 22nd, 2010 at 11:04 PM.
MasonicStage™ no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
car je drug komunist, car je velika komunjara, car nezna hrvaški, planska gradnja, sarcastic airlines, savska opatovina, sesvecan lista erotiku, sopnica-jelkovec, zabonz moj čoek

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules