|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Zagreb Zagreb Metropolitan Region |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#61 | |
|
BANNED
Likes (Received): 2
|
Quote:
Dobro zapažanje imaš, svaka čast ![]() ![]() Pronađi hrpu slika ove zgrade izbliza i iz drugih kuteva, imaš ih na dretvi Old postcards i onda usporedi sa ovim današnjim modernističkim čudom. Te dvije su mi trn u oku ali nažalost danas ljudi uopće ne znaju da su na njihovom mjestu nekad stajale prekrasne zgrade koje je ubio bilo režim bilo preseravanje. Last edited by Zerg; January 22nd, 2010 at 07:32 PM. |
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
SuperMod
|
bio je sarkastičan, kaj nisi skužio?
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
Registrirani korisnik
Likes (Received): 309
|
Ta zgrada je još uvijek tu, doduše bez kupola
EDIT: ajde dobro, nije baš, sad sam malo bolje pogledao
Last edited by ElUsurpador; January 22nd, 2010 at 07:26 PM. |
|
|
|
|
|
#64 |
|
BANNED
Likes (Received): 14
|
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Registrirani korisnik
Likes (Received): 309
|
Nego kad smo kod zgrada koje nemožemo prežaliti, samo da podsjetim kako je izgledala zgrada pošte u Jurišićevoj
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
SuperMod
|
da, to apsolutno! svim starim zgradama bi trebali vratiti originalni izgled. to bi još dodatno uljepšalo zagreb.
a kaj se tiče toplana, to je također još jedna od mojih vizija ![]() U najjeftinijem slučaju bi toplane trebali samo pofarbati. To bi već bilo puno bolje nego je sad. U malo boljem slučaju bi toplanu na savi trebalo samo pofarbati, a onu na trešnjevci pretvorit u neki vidikovac ili toranj/skulpturu, šta već, tipa ovog u šangaju. ![]() a u najboljem slučaju, onu na savi bi trebalo ostavit, a ovu na trešnjevci srušit. mada, ako bi toplana na trešnjevci bila redizajnirana u nešto tipa ovog u šangaju, onda bih je i ostavio, jer mi ovo izgleda super. |
|
|
|
|
|
#67 | |
|
BANNED
|
Quote:
Imam jedno pitanje btw; zar ne postoji nekakav pravni mehanizam kojim bi se ekspropriralo zemljište fizičkoj osobi ukoliko ista odbija prihvatiti ponuđenu naknadu za zemljište koje je subjekt daljnjeg gradskog razvoja? Govorim konkretno o Branimirovoj. Last edited by Zerg; January 22nd, 2010 at 07:56 PM. |
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
BANNED
|
|
|
|
|
|
|
#69 | |
|
SuperMod
|
Quote:
ali očito taj zakon nije zaživio jer se na branimirovoj apsolutno ništa ne događa po tom pitanju. |
|
|
|
|
|
|
#70 | |
|
BANNED
|
Quote:
A ne kužim, pa branimirova bi bila žila kucavica, konačno bi se direktno centar spojio sa istočnim kvartovima... Bed mi je kaj nemam pojma kakva je situacija s tim, morat ću se raspitat... |
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Yosemite Sam
|
Zakoni su takvi da praktično onemogućavaju bilo kakvo urbanističko planiranje i upravljanje prostornim razvojem grada. Tu dolazimo do zaključka o nužnosti provođenja nasilja nad maloumnicima koji privatni interes stavljaju iznad općeg interesa. Pitanje je kako su uopće civilizirani ljudi dopustili primitivcima i profiterima da sve ispravne društvene vrijednosti okrenu naglavačke ? Fascinira me ta vladavina gluposti i nelogičnosti nad logikom i razumom. Nemojte misliti da u proteklih 20 godina nisu napravljene brojne nove nepopravljive štete kao vječni ožiljci na licima naših gradova koji će stoljećima nakon nas biti nijemi dokaz o našem kukavičluku pred silnicima.
|
|
|
|
|
|
#72 |
|
Registered User
Likes (Received): 58
|
Naravno da se može uništiti vizura grada i općenito urbanistički dojam kad se nešto napravi mimo struke, ali ove primjere koje spominjete u Zg-u ja ne doživljavam kao nešto takvo. Pa da se u 19. i početkom 20.st nisu gradile velike reprezentativne zgrade (a time neizbježno i rušile male neugledne prizemnice) Zagreb danas ne bi izgledao kako izgleda. Netko je prije dobro primijetio da bi Trg izgledao kao da si u Samoboru (bez uvrede Samoboru
)Interpolacije su uvijek bile prisutne, kao što je uvijek bilo i rasprava o njima, al se s vremenom ljudi priviknu na nešto novo i prihvate to kao ponos svog grada. Zamislite da umjesto zgrade di je danas gradska kavana još uvijek stoji ona mala prizemnica, a da umjesto velebne zgrade Name u Ilici (koju nitko ne kritizira) stoje male kućice u nizu ![]() Jednako kao šta smo prihvatili te zgrade mi danas, tako će generacije nakon 20, 30, 50 godina prihvatiti neboder na TBJJ i ostala modernistička zdanja (meni osobno je neboder predobar). Uostalom, ako već moramo davati primjere iz europe, uzmite primjer Graza i njegovog "friendly aliena" http://www.galinsky.com/buildings/ku...%20castle1.jpg ili Stephansdom u Beču http://www.tunliweb.no/Bilder_SM/_album_wien/c15.jpg takve intervencije su poželjne i mogu samo oplemeniti grad (odnosno njegov centar) koji postaje zanimljiviji, dinamičniji i privlačniji turistima... |
|
|
|
|
|
#73 |
|
Registered User
|
A najveći urbanistički promašaj zagreba su trešnjevka i trnje, koji su se u vrijeme snažne industrijalizacije grada početkom 20.st gradili po principu "gradi di možeš", pa to danas liči na selo, a nitko to nije pokušao promijeniti
U gup-u postoje planovi, ali realizacija nije tako blizu...To se trebalo porušiti još 60-ih i 70-ih kad se moglo, pa da se na tom prostoru izgradnjom novih zgrada (većih ili manjih) napravi jedna kontinuirana urbanizirana zona između donjeg grada i novog zagreba, a ne da imamo selo u gradu ![]() a što se tiče novog Zg-a, ja bi napokon relizirao projekt onog ogromnog parka (hortikulturno-zabavnog) na onoj praznoj parceli između sopota i sloboštine. tamo se planiralo izgraditi središnji park, trg i u sklopu toga baltazar-grad kao kulturnu nadopunu tom dijelu grada
|
|
|
|
|
|
#74 | |
|
BANNED
|
Quote:
Ona druga; taj projekt je valjda pratio modernističko-minimalističke stilove tadašnje izgradnje pa to još koliko-toliko mogu shvatiti. Svaka čast interpolacijama ali ako već postoje interpolacije zar ne bi bilo u redu, malo za promjenu, obaviti kompletnu rekonstrukciju starih zgrada uz nestanak nametnutih i estetski nepodobnih rješenja? Vezano uz Trnje i Trešnjevku; totalno si u pravu. |
|
|
|
|
|
|
#75 | |
|
ruralan
Likes (Received): 567
|
Quote:
|
|
|
|
#76 |
|
;)
Likes (Received): 1085
|
Onu uglovnicu na Trgu kao i zgradu umjesto koje je podignuta ona modernistička na TBJ 3, su srušili talijanski fašisti radi svoga eksperimentiranja. Zato Bandić i govori Mi amići italiani............
|
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Registered User
|
Quote:
i kad malo bolje pogledaš, šta je to "originalan izgled"? dal je to ono iz 19.st, dakle one lijepe, reprezentativne zgrade; ili možda nešto iz 17.st, tipa zgrada na gornjem gradu, ili pak nešto još iz srednjeg vijeka? ![]() svako razdoblje ima svoj stil, svako vrijeme nosi svoje i dobre i loše strane, ali to ne znači da se treba rušiti ono što nam nije sjelo i nadomjestiti ga nečim što bi trebalo glumiti da je oduvijek tu, konkretno u 21.stoljeću ponovno izgraditi (rekonstruirati, kako si ti rekao) zgradu sa stilskim obilježjima neogotike, secesije ili sl... tu se ne bih složio s tobom, jer kao šta sam već rekao, ne može se utvrditi šta je to "ono pravo" koje ćemo rekonstruirati, odnosno šta bi se trebalo maknuti kao "nametnuto i estetski nepodobno" kako si se ti izrazio. ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
Send me kiss via PM
Likes (Received): 276
|
|
|
|
#79 |
|
Yosemite Sam
|
Šta je to uopće ??? Dimnjak sa spiralom izrađenom od NLO materijala ?
|
|
|
|
|
|
#80 | |
|
SuperMod
|
Quote:
evo i thread na međunarodnoj sekciji http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=569829 toplana će se zvati "Harmony tower". visine je 201 metar, dakle isto vrlo slično ko i ove 2 zagrebačke (208 i 200 metara) edit... lažem sad sam prolistao malo taj thread -nove postove, to nisu stepenice nego male gondole koje se voze po šinama. imate i video, pa pogledajte, super je sad još više to želim u zagrebu
Last edited by MasonicStage™; January 22nd, 2010 at 11:04 PM. |
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| car je drug komunist, car je velika komunjara, car nezna hrvaški, planska gradnja, sarcastic airlines, savska opatovina, sesvecan lista erotiku, sopnica-jelkovec, zabonz moj čoek |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|