daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > World Forums > Architecture

Architecture news and discussions on all buildings types and urban spaces
» Classic Architecture | European Classic Architecture and Landscapes | Public Space | Shopping Architecture | Design & Lifestyle | Urban Renewal and Redevelopment



Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old March 5th, 2012, 07:53 AM   #1
kavi77
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 12
Likes (Received): 0

Bangalore's Architectural Project on Architecture News Plus

Single family house project in Bangalore publicized on 'architecture news plus'.

Planning has been based on an open-format to visually enhance the size of the internals & give it that spatial quality so crucial to define a space without boundary. Continuing the same theme on the vertical, we have generated a split-level plan which unifies the building with visual connectivity as well as providing extra space on a limited site size. Functionality has been given equal importance and not just the form.

The building skin has been extensively treated with incisions, subtractions & additions which have resulted in a balanced composition. Steel has formed an integral part of the structure to symbolize modernity & impart an element of sleekness in design.

The form has taken black & white as base colours & interspersed with various shades of grey. This monochromatic effort stylizes the play of light & shade on various surfaces. Strategically placed lights focus on certain planes & put the rest of the building in silhouette to dramatize the whole composition.

The internal & external courts have sandwiched the dining area taking the ‘built’ into the ‘outside’ thereby removing the ‘finite’ separating the inside & the outside. The spatial control elements form an important part of this design.

The external court receives a high back towards the compound to enable a modicum of privacy. The stone slabs arranged in a ‘U’ format form the seating area. The internal court is topped with a skylight which filters light into the house continuously. The first flight of the steps leading upto the living area is flanked with a light well. The floor slab extends to the outside to form a small patch of elevated garden.

The site is a north facing property measuring 40’ East to West & 55’ North to South located in Ramamurthynagar, which is a suburb of North Bangalore city, India. This is a typical site in the urban limits. The building is a column & beam structure with solid cement blocks as the wall materials. The roofs are basically concrete slabs with steel reinforcements. The external & internal surfaces are cement plastered.

The internal finishing materials are a combination of vitrified tiles & marble for flooring, granite for the staircase, ceramic tiles & granite for the bathrooms.

This, being a contemporary design, has a lot of steel elements; some are structural and some are aesthetic. Certain external cladding materials have been imported from Thailand due to their extreme weather-proof nature.

Project images

North-East front view
© A. P. Ashwin
View project image


Courtyard with skylight above
© A. P. Ashwin
View project image


Railing on bridge above courtyard
© A. P. Ashwin
View project image

Skylight above courtyard
© A. P. Ashwin
View project image


Family space on first floor
© A. P. Ashwin
View project image


Bird’s eye view of model with light effects
© A. P. Ashwin
View project image

Details/Credits

Project name: Solomon House
Location: Ramamurthynagar, Bangalore, Karnataka, India
Program: Single family house
Area: Site Area: 2,200 sf (40’ x 55’ N-facing) • Built-up Area: 2,600 sf
Year: Completion: 2010
More details: Cost of Construction: INR 4,700,000
Client: Shane Solomon
Project by: Ashwin Architects
Team: Principal Designer: A. P. Ashwin • Design Team: Hema (Sr. Architect)
Others: Contractor: N. M. Constructions (N. Meganathan)
Text: A. P. Ashwin. Courtesy of Ashwin Architects
Images: Courtesy of Ashwin Architects

Source: http://www.architecturenewsplus.com/projects/1865
__________________
Adios, Kavi
**********Green City Architecture**********
kavi77 no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links


Reply

Tags
architects, construction, design

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 08:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu