|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#61 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Trošim vrijeme kao i ti.........
Last edited by geor; March 14th, 2013 at 11:18 PM. |
|
|
|
|
|
#62 |
|
Registered User
|
![]() Uploaded with ImageShack.us Nisam prometni strucnjak ali godinama vozim po kruznim tokovima u engleskoj, zemlji kruznih tokova no ovaj rijecki mi nikako ne lezi. Cini mi se kombinacija neiskustva vozaca i sama izvedba kruznog toka dovode do redovnih opasnih situacija. Naime dobar dio vozaca koristi vanjsku traku kruznog toka(plavo) bez obzira da li koriste prvi ili treci izlaz. ![]() Sam kruzni tok cini mi se ima puno veci ulazni nego izlazni kapacitet pa se stvaraju kolone. Kolonama doprinose i pjesacki prelazi koji su preblizu izlazu. I onda klasicna situacija gdje crveni ulazi bez obzira sto je zeleni vec na kruznom te zeli izaci na sljedecem izlazu. Zeleni ne moze izaci jer ga crveni sijece. Kako moze sam kruzni tok imati dvije trake a svi su izlazi jednotracni???? Geor time
|
|
|
#63 |
|
BANNED
Likes (Received): 5
|
Prije izlaska zeleni se treba prestrojiti u desnu traku. No, takvi poduhvati su vrlo rizični zbog loše preglednosti (rotor je stalno u zavoju pa je mtrvi kut izraženiji). Još gori je rotor u Zagrebu na Jadranskoj, sa 3 trake.
Puno bolje i sigurnije moderno rješenje ovdje bi bio turbo-rotor, koji ima preselekciju (u rotoru nije moguće mjenjati traku). |
|
|
|
|
|
#64 |
|
Registered User
|
Evo jedan klasican englez. Nema pjesackih, nema linija na rotoru, nema problema. Sve 4 ceste su 2+2 tracne.
![]() Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
#65 |
|
Registered User
|
|
|
|
#66 | |
|
Registered User
|
Quote:
Ovaj tvoj turbo rotor je ono o cemu ja pricam. Vrlo protocan i vrlo jasan. Nema dilema i zbunjoza.
|
|
|
|
#67 | |
|
Registered User
|
Quote:
Last edited by geor; March 15th, 2013 at 08:32 AM. |
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
BANNED
|
Evo ima sad jedan odličan u Sloveniji (Tomaševo, mega-turborotor sa semaforima koji se aktiviraju kad je vrlo gust promet da bi ujednačili vremena čekanja, to jest da se ne dogodi "zaštopavanje" rotora konstantnim ulaskom vozila iz samo jednog pravca). Žalosno da je jedan blentavac poput mene bolje informiran od ljudi kojima je to struka.Dobro si primjetil ovo za "shortcutove", većina varaždinskih rotora ih ima i oni jako rasterećuju sam rotor, puno bolje rješenje nego dvotračni rotor bez shortcutova. Pa čak je i bolje rješenje rotor bez naznačene dvije trake (tipa onih okolo Arene Zagreb). Praksa je pokazala da ukoliko se pretjera sa signalizacijom, ona gubi svoju svrhu jer vozači postaju previše uvjereni u nju, a ne prate događanja oko sebe. Edukacija nam je na katastrofalnoj razini, većina ljudi i dalje pale žmigavac prilikom ulaska u rotor (ili ga ne pale prilikom izlaska). "Najbolji" su oni koji ga drže cijelo vrijeme prolaska, pa si ti misli jel bu izašel ili ne!!! Zato ja niti jednom žmigavcu ne vjerujem sve dok se ne uvjerim u njegov pravac kretanja. A moj instruktor recimo nije čuo za biciklistički zebru (dva reda kvadrata uz dugu zebru). Moji pokušaji objašnjavanja nisu urodili plodom i on i dalje sad psuje bicikliste koji propisno prelaze cestu na takvim prijelazima (skoro 50% u Vž). Geor, vidim da bi ti i ja imali o mnogo čemu razgovarati |
|
|
|
|
|
#69 |
|
Registered User
|
Ono što trebaju svi vozači shvatiti je da se pri ulasku na rotor uvjek moraju pravilno pozicionirati i da moraju znati konfliktne točke rotora. Prilikom vožnje kroz rotor potrebno je znati na kojem se mjestu propisno vrši prestrojavanje iz prstena u prsten. Treće, potrebno je zauzeti uvjek onu traku kojom će se onemogućiti padobranci koji usporavaju kretanje i smanjuju kapacitet na rotoru. Stoga u konkretnom slučaju, zeleni(pretpostavljam da je ušao na jugoistočnoj strani) morao je kod mjesta ulaska crvenog u rotor biti na krajnjoj desnoj strani što bi crvenom onemogućio ulaz u rotor a on bi iza toga mogao skrenuti bez poteškoća na zapadnom smjeru.
S obzirom da su rotori specifični i koliko god smanjivali posljedice prometnih nezgoda, uvjek će izazivati pažnju brojem manjih sudara sa materijalnom štetom. Na Zgb. rotoru je to svakodnevna pojava samo zato što neki vozači ne znaju gdje se nalaze konfliktne točke i na kojim mjestima moraju paziti na greške vozača koji se kreću desnim prstenom. |
|
|
|
|
|
#70 |
|
Registered User
Likes (Received): 71
|
Isti se problem javio i u Puli prije cca godinu dana, kad je na poduplanom dijelu zaobilaznice napravljen kružni tok. Sijeku se 4-tračna zaobilaznica sa 2-tračnom ulicom, a sam kružni tok ima 2 trake. Problem nastaje jer neki misle da u svakoj traci kružnog toka mogu nesmetano i beskonačno kružiti (pa onaj u vanjskoj traci radi 3/4 kruga), dok drugi (uključujući mene) misle da bi vanjska traka trebala biti samo za smjerove desno i ravno (prvi i drugi izlaz), a unutarnja traka za ravno i lijevo (drugi i treći izlaz), slijedeći logiku kontinuiteta 4-tračne ceste. Pitao sam nekoliko predavača u autoškolama u Puli i Zagrebu, razgovarao s dosta ljudi i od svih dobio drugačije odgovore![]() Stvar bi bila jednostavnija kad kružni tok ne bi imao kontinuirano 2 trake, nego samo na dijelovima gdje prolaze 4 trake. Jasnije je ako se pogleda skica. Osim toga, trebali bi biti postavljeni i znakovi da se vidi koja traka je za koje smjerove:
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Registered User
|
Dakle, postoji veći broj varijanti koje bi se mogle primjeniti postupno.......
Last edited by geor; March 20th, 2013 at 07:34 AM. |
|
|
|
|
|
#72 |
|
BANNED
|
Puležan, vidi turbo rotor kojeg sam gore postavio.
|
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Registered User
|
Quote:
U pravu si, to je signalizacija koja se kod nas ne primjenjuje........ Last edited by geor; March 15th, 2013 at 08:36 AM. |
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
con los terroristas
Likes (Received): 231
|
apropo katadioptera: meni općenito idu na živce bilo koji crveno-bijeli: i naši, i austrijski, i njemački. najbolji su mi talijanski ili francuski. dakle, narančasto s obje strane. za unutrašnjost tunela se slažem da su bijeli prikladniji od crvenih.
|
|
|
#75 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#76 |
|
Registered User
|
Što se tiče konfliktnih točaka može se uočiti velika razlika između turbo i običnog rotora. Skica u prilogu.
![]() Uploaded with ImageShack.us Last edited by geor; April 15th, 2012 at 07:53 AM. |
|
|
|
|
|
#77 |
|
BANNED
|
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
Registered User
|
??????
Last edited by geor; March 15th, 2013 at 08:37 AM. |
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Registered User
|
Quote:
![]() Najviše me brine šta je na cijeloj zaobilaznici (UPB) planirano 8 ili 9 kružnih tokova i svi će biti takvog dizajna, a to će biti još veći problem na prometnijim križanjima (kao što je ono s Medulinskom i Premanturskom cestom) i dolazit će do sudara i usporavanja prometa
|
|
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Registered User
|
Quote:
Prijedlog tvojoj ideji za fizičko razgraničenje . ![]() Uploaded with ImageShack.us Treba imati na umu da ovaj prijedlog ovisi o jačini prometnih tokova. U slučaju da prometni tok sa južne strane postane jači prema sjeveru, potrebno je izvršiti korekciju sa rubnjacima na način da se isti makne kao osiguranje za shortcut i da se stavi na razdjelnu crtu kako bi se onemogućio prelazak sa lijevog prstena i skretanja na desnom izlazu. Last edited by geor; March 20th, 2013 at 07:35 AM. |
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|