daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Arts, Media and Leisure > Putovanja > Your cities

Your cities Show us your cities!Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old April 15th, 2012, 02:01 PM   #1
V_E_J_Z_I_K
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 2,948

Istočna Srbija - priroda, gradovi i kulturno-istorijsko nasledje

Istočna Srbija - priroda, gradovi i kulturno-istorijsko nasledjeEvo otvaram ovu temu po uzoru na forumase @Posetu, Eaglex-a, i ostale koji su vam vec predstavljali svoje gradove ili regione na forumu, sa ciljem da vam predstavim vrednosti istocne Srbije.

Pokusacu da vam na ovoj temi, vremenom predstavim sva tri segmenta koje obuhvata ova tema:

1 Prirodne lepote: (u naslovu bice obelezeni zeleno)

- Homolje, sa svojim fantasticnim pecinama i jednom od tri sacuvane prasume u Evropi.
- Branicevo, pitomo i plodno.
- Djerdap, najvecu klisuru Evrope i po povrsini najveci nacionalni park na prostoru bivse drzave.
- Staru i Suvu planinu, krov istocne Srbije sa svojim prelepim vodopadima
- Rtanj, planinu-piramidu oko koje se pletu razne misterije, mi cemo se zadrzati samo na onim prirodnim.
- Vrelo reke Mlave
- Lazarev Kanjon
- Izvor Timoka,
- Zavojsko jezero,
- Preraste....

2 Gradove: (u naslovu bice obelezeni sivo)

- Pozarevac, grad u kome je potpisan cuveni pozarevacki mir
- Negotin, grad Stevana Mokranjca
- Zajecar, grad Nikole Pasica
- Majdanpek, grad bakra i zlata
- Kladovo,
- Pirot, grad "skrtih" Pirocanaca
- Dimitrovgrad
- Kucevo, grad pevaca starije garde Djordja Marjanovica
- Petrovac
- Knjazevac
- Sokobanju
- Gamzigrad

3 Kulturno-istorijsko nasledje: (u naslovu bice obelezeni braon)

- Manastir Manasiju iz XV
- Manastir Ravanicu iz XIV
- Manastir Gornjak iz XIV veka.
- Felix Romulianu
- Viminacium, jednu od prestonica Rimskog carstva
- Kulturu Lepenskog Vira, najstariji arheoloski lokalitet poznat Evropi
- Ostatke trajanovog puta, mosta i table
- Rajacke pimnice
- Tvrdjavu Sokograd
- Tvrdjavu Golubac
- Tvrdjavu Fetislam
- Tvrdjavu Ram
- Obicaje, muziku, hranu i manifestacije...

I jos dosta toga...

U prezentaciji cu pokusati da ubacim sto manje teksta, jer slike govore vise od hiljadu reci, ali necu izostaviti najvaznije cinjenice, zanimljivosti i podatke.
Za one koji zele da saznaju vise o bilo kom pojmu ili lokaciji ostavicu korisne linkove.
Naravno uvek ce postojati neke stvari koje se trebaju posebno predstaviti kao sto je recimo Lepenski vir gde ce biti verovatno vise teksta, uostalom videcemo kako se bude tema vec razvijala...

Slobodni ste da me pitate sta god pozelite, date kritiku, sugestiju, aktivno ucestvujete i komentarisete...

Uzivajte...

Last edited by V_E_J_Z_I_K; April 15th, 2012 at 02:53 PM.
V_E_J_Z_I_K no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old April 15th, 2012, 02:35 PM   #2
V_E_J_Z_I_K
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 2,948

MANASTIR MANASIJA

Fakti:

-Manastir Manasija (Resava) je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi“.

-Nalazi se u blizini Despotovca.

-Manastir je podigao despot Stefan Lazarević, poznat i kao Visoki Stefan, čije se mošti, po mišljenju nekih stručnjaka, nalaze u južnom delu crkve, ispod bele mermerne ploče.

-Gradnja je trajala između 1407. i 1418. godine. Odmah posle osnivanja, Manasija je postala kulturni centar despotovine. Njena „Resavska škola“ bila je prepisivačka radionica i bila je izvor pisanih dela i prevoda i posle pada despotovine, kroz ceo 15. i 16. vek.

-Manastirski kompleks sastoji se iz:
crkve Svete Trojice,
velike trpezarije ili takozvane „škole“ (koja se, teško oštećena, nalazi južno od crkve)
tvrđave sa 11 kula od kojih je najveća „Despotova kula“ (severno od crkve).

-U toku viševekovne turske okupacije, manastir je više puta pustošen i razaran. Sa crkve je bio skinut olovni krov, pa je više od jednog veka crkvena građevina prokišnjavala i dve trećine fresaka je nepovratno propalo.

-Iako teško oštećen, živopis Manasije spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva. Od očuvanih fresaka najzanimljivija je kritorska kompozicija na zapadnom zidu glavnog dela crkve na kojoj despot Stefan drži u jednoj ruci povelju a u drugoj model manastira. Na toj fresci je on u vladarskim odorama sa vladarskim insignijama.

-Na južnom i severnom zidu - u pevnicama - očuvani su veličanstveni likovi svetih ratnika. U gornjim zonama pevnica naslikane su scene iz života Gospoda Hrista i ilustrovane Njegove priče iz Jevanđelja. U glavnom kubetu su predstavljeni starozavetni proroci. U oltaru je naslikano Pričešće apostola i Povorka svetih otaca, među kojima je (poslednji u redu prema severu) prvi srpski arhiepiskop - sveti Sava. Na stubovima su dobro očuvani medaljoni sa poprsjima svetitelja, kao lik svetog arhanđela Mihaila (na južnom) i svetog Petra Aleksandrijskog (na severnom stubu).

Fotografije:

Linkovi:

http://www.despotovac.com/home/zname...-manasija.html

http://beljanica.nanetu.rs/Manastir_Manasija.html

Last edited by V_E_J_Z_I_K; April 15th, 2012 at 02:54 PM.
V_E_J_Z_I_K no está en línea   Reply With Quote
Old April 15th, 2012, 02:48 PM   #3
V_E_J_Z_I_K
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 2,948

Tvrdjava Golubac

Fakti:

-Golubački Grad ili Golubac je srednjovekovna tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja.

- Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava, 4 km nizvodno od današnjeg naselja. Smeštena je na visokim liticama, na mestu na kom se reka sužava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

-Golubac je građen lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno 10 (9+1) kule i dve velike kolske kapije. Kule su kasnije Turci ojačali otvorima za topove i dodavanjem još jedne kule(10.) oko 1480. godine. Ispred grada se nalazi prednji zid (I) koji čini spoljni zid šanca, a koji je verovatno bio pun vode jer je povezan sa Dunavom koji ga je verovatno punio.

-Grad je teškim lancem povezan sa stenom Babakaj(koja i danas viri iz vode u sred Dunava), tako da je u potpunosti kontrolisao kako drumski, tako i rečni saobraćaj kroz Đerdapsku Klisuru. Ispred tvrđave je bilo civilno naselje, o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti.

-Golubac se prvi put se pominje u ugarskim izvorima datiranim u 1335, 1337, odnosno 1342. godinu. Ne zna se kada i ko ga je podigao, ali je njegovu osnovu tj. Gornji grad podigao srpski odnosno pravoslavni velikaš o čemu svedoči i pravoslavna kapelica u sastavu 4. kule.

-Nalazio se u sastavu države kneza Lazara,koji je sela u okolini davao kao metohe manastirima. Odmah nakon Kosovskog boja, 1389. godine, u njega ulazi Bajazit I. Našao se u rukama Mađara koji ga 1403. godine predaju despotu Stefanu, kada je on postao ugarski vazal.

-Grad je trebalo, prema ugovoru iz 1426. godine, da po despotovoj smrti (Stefan umire 1427. godine), zajedno sa Beogradom, bude predat Mađarima. Međutim, komandant grada vojvoda Jeremija ga, iz nepoznatih razloga, predaje Turcima. Prema Segedinskom miru, iz 1444. godine, između Mađara i Turaka, srpska Despotovina biva obnovljena i u njen sastav ulazi i Golubac. Nakon smrti despota Đurađa 1456. godine, Turci ga osvajaju. Mađari uspevaju da ga osvoje 1481. godine, ali ga vrlo brzo napuštaju.

-Od tada pa do 1867. godine, kada ga, sa još nekim gradovima u Srbiji, Turci predaju knezu Mihailu, Golubac se skoro sve vreme nalazio u njihovim rukama. Za kratko su ga držali Austrijanci(1688 - 1690) i srpski ustanici tokom Kočine krajine i Prvog srpskog ustanka.

Fotografije:Projekat budce rekonstrukcije:Linkovi:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Голубачки_Град
__________________

Troopchina liked this post

Last edited by V_E_J_Z_I_K; April 15th, 2012 at 02:54 PM.
V_E_J_Z_I_K no está en línea   Reply With Quote
Old April 15th, 2012, 03:09 PM   #4
V_E_J_Z_I_K
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 2,948

Lazarev Kanjon

Fakti:

-Lazarev kanjon se nalazi u istočnoj Srbiji, i predstavlja deo istočnog Kučaja

-Značaj Lazarevog kanjona ogledaju se u reljefu, hidrografiji i živom svetu. Nastao je usecanjem Lazareve reke, desne pritoke Zlotske reke.

-Ovaj grandiozni kanjon usečen je u krečnjačku Dubašničku ravan, a na njega se nadovezuju plići i manji kanjoni Mikuljske i Pojenske reke, kao i kanjon Demizloka.

-Lazarev kanjon je jedan od najneprohodnijih kanjona u Srbiji. Dugačak je 4,5 km, dubok od 350 do 500 m, a najmanja širina iznosi 4 m. Odlikuje se vertikalnim krečnjačkim stenama sa naglašenim postojanjem zaravnjenog krečnjačkog platoa od koga je počelo usecanje doline. Takođe, jedinstven je po raznovrsnosti površinskih i podzemnih oblika kraškog reljefa, kao što su kraške doline, vrtače, škrape, kamenice, pećine i jame. Na području Lazarevog kanjona otkriveno je više od 70 speleoloških objekata, prvenstveno pećina i jama. Najznačajnije su Lazareva pećina i Vernjikica. Područje je značajno i zbog raznovrsnosti pojavnih oblika površinskih i podzemnih voda.

-Flora ovog područja je za oko 1,5 puta raznovrsnija od flora nacionalnih parkova Kopaonika, Šare i Đerdapa i čak 5 puta raznovrsnija od flore čitave Srbije, što ukazuje na njegov značaj kao jednog od najistaknutijih centara florističkog diverziteta na Balkanu. Floru karakteriše brojnost i raznovrstan karaker endemičnih i subendemičnih biljaka, kao i prisustvo 52 reliktne biljne vrste, koje svoje poreklo vode iz različitih geoloških perioda.

-U kanjonu živi 35 vrsta sisara (slepi miševi, divokoze i dr), 96 vrsta ptica (suri orao, sivi soko, buljina, šumska sova, puzgavac, žutokljuna galica, vodomar, sirijski šareni detlić, daurska lasta i dr), 9 vrsta gmizavaca, 8 vrsta vodozemaca i brojne, još uvek nedovoljno proučene vrste insekata i pećinske faune.

Fotografije:Linkovi:

http://www.serbiatravelers.org/desti...lazarev-kanjon

http://www.srbija.travel/priroda/spo...azarev-kanjon/
__________________

Troopchina liked this post

Last edited by V_E_J_Z_I_K; April 15th, 2012 at 03:16 PM.
V_E_J_Z_I_K no está en línea   Reply With Quote
Old April 15th, 2012, 03:24 PM   #5
Sawovsky
Шар Планино, долазим ти..
 
Sawovsky's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Jagodina/Beograd(Serbia)
Posts: 7,687
Likes (Received): 4312

Odlična tema
__________________
Play!Zine - besplatni mesečni profesionalni časopis o video igrama - na jedan klik od vas! - BROJ 110 DECEMBAR 2017.

Facebook stranica časopisa PLAY!Zine - svakog dana nagradna igra!

Klan RUR - najveća srpska gaming zajednica još od 1998. godine. Svakog dana najnovije vesti iz sveta esporta. http://klanrur.co.rs/
Sawovsky no está en línea   Reply With Quote
Old April 15th, 2012, 03:28 PM   #6
V_E_J_Z_I_K
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 2,948

Majdanpek, prvi deo

Fakti:

-Majdanpek je gradsko naselje u opštini Majdanpek u Borskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 10071 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 11760 stanovnika).

-Majdanpek se nalazi u dolini reke Mali Pek, a okružuju ga planine, među kojima se ističe planina Starica.

-Iako rudarstvo u samome mestu traje, sa kraćim ili dužim prekidima, oko 7.000 godina, današnje ime grada se prvi put pominje 1560. godine u jednom turskom dokumentu, ali u obliku Medani Pek.

-Ovo ukazuje na to da je u predtursko vreme rudnik bio pod srpskom vlašću, jer se u osnovi ojkonima "Medani Pek" nalazi reč med - poznati starosrpski naziv za bakar!

-Pod nazivom Medani Pieck naselje će se pojavljivati na evropskim kartama, i u drugim zapadnim izvorima, sve do prve polovine XVIII veka. Tada počinje postepeno da ga potiskuje konkurentni turski oblik sa osnovom na arapskoj reči madän ("rudnik, ruda"), koji je u Srbiji odomaćen u obliku majdan sa istim značenjem. Drugi deo imena grada jeste hidronim Pek, koji potiče, prema istraživanjima Muzeja u Majdanpeku, još iz dorimskih vremena. Ime ove reke može se osnovano povezati sa grčkom rečju pékos, koja je nekada označavala ovčje runo.

-Istorijske su pretpostavke da su Grci, još u vremenu pre Trojanskog rata (kraj II milenijuma stare ere), eksploatisali zlatonosne reke današnje severne Srbije, među kojima je, kao najzlatonosniji, svakako bio i Pek. A za samo ispiranje zlata Grci su koristili ovčje runo koje su polagali u korito reke. Ova drevna ispiračka tehnika, koju su Grci, prema Herodotu, preuzeli od Kolhiđana, zadržala se među stanovnicima doline Peka sve do skorašnjih vremena. Današnje ime Majdanpeka je, dakle, po poreklu istorijska mešavina starogrčkih, staroslovenskih i arapsko-turskih izraza, čije je krajnje značenje: "rudnik bakra na zlatonosnoj reci" ...

-Da je Majdanpek istovremeno i drevno rudište, svedoče lokaliteti Rudna Glava i Praurija, koje arheometalurzi datuju u vreme ranog eneolita (V milenijum stare ere). Rudna Glava je nepuna 24 km jugoistočno od Majdanpeka, a Praurija se nalazi u samome krugu današnjeg rudnika.

-Ostatak podataka u drugom delu...

Fotografije:

Linkovi:

http://www.majdanpek.rs/

Quote:
Originally Posted by Sawovsky View Post
Odlična tema
Hvala...
__________________

Troopchina liked this post
V_E_J_Z_I_K no está en línea   Reply With Quote
Old April 15th, 2012, 03:40 PM   #7
poseta1
BANNED
 
Join Date: Dec 2009
Location: Синђо собарице :-)
Posts: 4,160
Likes (Received): 50

Fino si ti to odradio druze
poseta1 no está en línea   Reply With Quote
Old April 15th, 2012, 03:42 PM   #8
V_E_J_Z_I_K
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 2,948

Nacionalni park Djerdap, prvi deo:

Fakti:

-Nacionalni park Đerdap se nalazi u jugoistočnom delu Evrope, u severoistočnom delu Republike Srbije, na samoj međunarodnoj granici sa Rumunijom.

-Ukupna površina Nacionalnog parka iznosi 63.608 hektara, a zaštitnom zonom obuhvaćeno je 93.968 hektara. Osnovni prirodni fenomen ovog područja je grandiozna Đerdapska klisura kroz koju protiče reka Dunav.

-Park se prostire na oko 100 km desne obale Dunava od Golupca do Karataša kod Kladova i obuhvata uzani šumoviti brdsko-planinski pojas, širine 2 - 8 km uz Dunav, koji se izdiže iznad Dunava od 50 - 800 metara nadmorske visine. Ovo područje - područje Đerdapske klisure nacionalnim parkom je proglašeno 1974. godine.

-Flora Đerdapa se ne odlikuje samo raznovrsnošću i bogatstvom, nego i izrazitim reliktnim karakterom. Na prostoru parka opstaje preko 1100 biljnih vrsta. Raznolikost staništa i zajednica se odrazila i na faunu koja poput flore, nosi obeležje reliktnosti. Na ovom prostoru se mogu sresti medved, ris, vuk, šakal, štekavac, sova ušara, crna roda kao i mnoštvo drugih vrsta.

-Vrlo povoljni uslovi za život bili su razlog stalnog prisustva čoveka o čemu svedoče mnogi arheološki nalazi i kulturno-istorijski spomenici, kao što su naselje Lepenski Vir, arheološki lokaliteti poput Dijane, Golubački grad, ostaci Trajanovog mosta, Trajanove table, rimskog limesa, raznovrsni kasteli, do očuvanih primera narodne srpske arhitekture.

-Ostatak podataka u drugom delu...

Fotografije:


Linkovi:

http://www.npdjerdap.org/


Quote:
Originally Posted by poseta1 View Post
Fino si ti to odradio druze
Hvala, eh da sam bar odradio, ceka me tek gomila posla, ovo je pocetak...
__________________

Troopchina liked this post
V_E_J_Z_I_K no está en línea   Reply With Quote
Old April 15th, 2012, 04:15 PM   #9
V_E_J_Z_I_K
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 2,948

Vrelo reke Mlave i Krupajsko vrelo

Fakti:

-Podgorina planine Beljanica u istočnoj Srbiji okružena je jakim kraškim vrelima. Po svojoj snazi, izgledu i načinu isticanja, dva su takva izvora posebno zanimljiva: vrelo Mlave, u samoj Žagubici, na mestu gde se severni odsek Beljanice spušta u Homoljsku kotlinu i Krupajsko vrelo, u zapadnom podnožju planine, u dolini Krupajske reke, oko 35 kilometara od Žagubice.

-Izvor Mlave nalazi se u prirodnom amfiteatru otvorenom u pravcu severozapada kratkom dolinom otoka vrela. Izvor ima oblik jezerca prečnika tridesetak metara, tamnozelene boje vode koja pri većim izdašnostima može dostići i 15 kubnih metara u sekundi, kada se beličasto ili crvenkasto zamuti. Voda iz jezera dolazi uzlazno iz velike dubine. Do sada su ronioci uspeli da se spute u podvodni levak vrela preko 70 m u dubinu, a da nisu dospeli do dna sifonskog kanala. Nekada glavni izvor vode Žagubice i mesto okupljanja naroda za svetkovine i obrede, vrelo Mlave danas je atraktivni turistički kutak, sa uređenim obalama i pošumljenim padinama.

-Krupajsko vrelo nekad je izviralo iz pećine jakom snagom praćeno hukom, a danas je pregrađeno betonskim ustavom za potrebe valjavice i mlina koji i danas radi. Usled toga ispred vrelske pećine stvoreno je jezerce koje je delimično potopilo njen otvor. U blizini vrela je jak termalni izvor sa temperaturom vode od 26,50C.

-Oba izvora su zaštićena kao spomenici prirode nacionalnog značaja, a obuhvaćen je neposredni ambijent, kod vrela Mlave na površini od 6, a kod Krupajskog vrela 9 hektara.

Fotografije Krupajskog vrela:
Fotografije Vrela Mlave:Linkovi:

http://www.srbija.travel/priroda/spo...upajsko-vrelo/
__________________

Troopchina liked this post

Last edited by V_E_J_Z_I_K; April 15th, 2012 at 04:52 PM.
V_E_J_Z_I_K no está en línea   Reply With Quote
Old April 15th, 2012, 04:46 PM   #10
V_E_J_Z_I_K
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 2,948

Požarevac, prvi deo

Fakti:

-Požarevac je značajan administrativni, ekonomski i kulturni centar Srbije, nalazi se na osamdesetak kilometara jugoistočno od Beograda. Smešten je između tri reke: Dunava, Velike Morave i Mlave i ispod brda Čačalica.

-Požarevac je, kako privredni i kulturni, tako i administrativni centar i sedište Braničevskog okruga, od velikog značaja za ceo region. Braničevski okrug pored Požarevca obuhvata i opštine Veliko Gradište, Golubac, Žabari, Žagubica, Kučevo, Malo Crniće i Petrovac.

-Grad se prvi put pominje 1476. godine, a postao je poznat posle Požarevačkog mira zaključenog 1718. godine između Austrije i Turske. Prva škola i jedna od najstarijih u Srbiji osnovana je u okviru lokalne pravoslavne crkve još 1733. godine (danas nosi ime Dositeja Obradovića).

-Procvat doživljava dolaskom knjaza Miloša Obrenovića na vlast. Njegovom zaslugom u Požarevcu je 1819. godine podignuta Saborna crkva, dvor-konak (1825. godine), nova čaršija (1827. godine) i na kraju, za vreme njegove druge vladavine, Ljubičevo (1860. godine čije uređenje je nastavio i knez Mihailo Obrenović).

-Godine 1842. Požarevljani su dobili pozorište, gde je održana i premijera „Romea i Julije“, i uopšte nekog dela Viljema Šekspira, na Balkanu. A neka od najznačajnijih imena srpske nauke i umetnosti potiču ili su značajan deo svog života i karijere proveli upravo u Požarevcu ("možemo reći da u varoši Požarevcu većina Požarevljana nisu varošani, a većina varošana nisu Požarevljani" kako je to napisao M. Miladinović).

-Na teritoriji opštine i okruga nalaze se izuzetno bogati i brojni arheološki lokaliteti, od kojih su najznačajniji Lepenski Vir (Golubac), Margum (Dubravica), Viminacijum (Kostolac) i lokalitet Rukumija. U ataru Kličevca pronađena je i svetski čuvena Velika majka (ili Kličevački idol) iz bronzanog perioda.

-Tradicionalne manifestacije su Ljubičevske konjičke igre i Dani glume Milivoja Živanovića.

-Ostatak podataka u drugom delu...

Fotografije:

Statua kneza Milosa.Okruzno zdanje.

MuzejCentarVisoka tehnicka skola
Linkovi:

http://www.pozarevac.rs/
__________________

Troopchina liked this post

Last edited by V_E_J_Z_I_K; April 15th, 2012 at 04:52 PM.
V_E_J_Z_I_K no está en línea   Reply With Quote
Old April 15th, 2012, 05:14 PM   #11
Rocky031
Kontaš lega moj?
 
Rocky031's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Osijek,Croatia
Posts: 21,929
Likes (Received): 22419Što se tiče utvrda i prirode ovo je definitivno najbolji dio Srbije!

Super napravljen početak samo nastavi
Rocky031 no está en línea   Reply With Quote
Old April 16th, 2012, 01:05 AM   #12
Semper Fidelis
Est 1697
 
Semper Fidelis's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Osijek, Croatia
Posts: 16,103

Zna li se prosječna dubina dunava u đerdapu? Jer ono sa nekih kilometar širine na nekim mjestima dođe na jedva 150-200m
__________________
Evo kokicu za šokicu
Semper Fidelis no está en línea   Reply With Quote
Old April 16th, 2012, 01:37 AM   #13
Lukaares
Registered User
 
Lukaares's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 3,535
Likes (Received): 2337

Kod reka je specifično to što se korito konstantno menja, time i dubina. Naravno ovo zavisi i od vodostaja. Dubina Dunava kod BG se kreće od 10 do 25m, kod Kazana prosečna dubina je oko 90m, dok je maksimalna ikad izmerena iznosila 178m.
Lukaares está en línea ahora   Reply With Quote
Old April 16th, 2012, 01:56 AM   #14
Hugo Cross
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,262
Likes (Received): 1083

Bravo, Vejziče! Temeljito i savjesno. Bit će od tebe dobar liječnik.

Nisam nikad bio u istočnoj Srbiji, osim jednom u prolazu prema Bugarskoj (Pirot, Dimitrovgrad). Priroda toga kraja je prelijepa. Lijepa je i zapadna Srbija.

Gradovi u centralnoj Srbiji nisu nešto posebno lijepi, ali vam je zato priroda adut broj 1.

Hugo Cross no está en línea   Reply With Quote
Old April 16th, 2012, 01:41 PM   #15
EagleX
GLaDOS
 
EagleX's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Subotica
Posts: 3,152
Likes (Received): 1705

Ja sam odusevljen Pozarevcom, nisam znao da je bas toliko interesantan.
Mene odusevljavaju srednjovekovni ostaci i neobicni gradovi (Knjazevac, Negotin, Pozarevac) po istocnoj Srbiji.
Svaka cast na temi!
__________________
because i'm a potato
EagleX no está en línea   Reply With Quote
Old April 16th, 2012, 03:21 PM   #16
V_E_J_Z_I_K
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 2,948

Hvala svima...
@Semper, stvarno ne bih znao, verovatno ima na net-u ili ce vec neko kao sto je @Lukares, znati da ti odgovori...u svakom slucaju ako gde nadjem napisacu ti...

E sad, posto vam se najvise svidja priroda i istorijski spomenici, nastavicu u istom maniru, ali cu svakako predstavljati i gradove jer je svaki, po meni specifican i zanimljiv na svoj nacin, a verujem i vecini vas nepoznanica.

Felix Romulijana ( Gamzigrad ), UNESCO World Heritage

Fakti:

-Gamzigrad je arheološko nalazište blizu Zaječara u istočnoj Srbiji antičke rimske carske palate Feliks Romulijane (lat. Felix Romuliana) koje se od 29. juna 2007. nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine.

-Gamzigrad predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija (Gaius Valerius Maximianus Galerius; 293-311. g.), zeta Dioklecijanovog. Evo nesto sto bi vama iz Hrvatske moglo biti zanimljivo, Romulijana i Dioklecijana imaju mnogo toga zajednickog sto ih veze, istrazujte...

-Po majci Romuli nazvao ga je Romulijana (Romuliana). Palata izgleda nikada nije dovršena, a carevi 4. veka su velelepni posed prepustili hrišćanskoj crkvi.

-Tokom 5. veka palata je razarana od strane varvara, a u 6. vek Romulijanu je Justinijan I obnovio u vidu pogranične tvrđave. Nakon najezde Slovena krajem 6. veka, nekadašnja carska rezidencija je napuštena. Moćan grad, na 6,5 ha, sa oko 20 utvrđenih kula. Unutar se nalazila raskošna palata, dva paganska hrama, tri hrišćanske crkve i druge građevine; podni mozaici se smatraju ravnima najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi.

-U okolini same palate je izvrsena poslednja apoteoza u Rimskom carstvu.

-Prvi opis i stručnu ocenu Gamzigrada - Romuliane dao je baron Herder, saksonski rudarski poglavar, u putopisu "Rudarski put po Srbiji", 1845. godine. Posle barona Herdera, za Gamzigrad se zainteresovao austrijski arheolog i putopisac Feliks Kanic, koji 1860. godine obilazi ove ostatke i ostavlja nam crteže zida i okoline. Kasnije o Gamzigradu pišu M. Milićević (1876.), J. Dragašević (1877.), V. Karić (1887.), J. Mišković (1887.), M. Valtrović (1890.) i S. Mačaj (1892.), da bi se početkom XX veka interesovanje za ovaj jedinstveni spomenik antičke civilizacije potpuno ugasilo. Tek posle Drugog svetskog rata obnovljeno je interesovanje za Gamzigrad. Već 1950. godine arhitekta Đurđe Bošković izradio je novu osnovu gamzigradskih bedema, naznačio položaj najznačajnijih građevina unutar njih i istakao potrebu da se ovaj važan kasnoantički spomenik zaštiti i istraži.

-Ko zeli da sazna vise, dole je link...

Fotografije:Obratite paznju na kukasti krst, (svastiku), drevni smibol koji su nacisti zloupotrebili i ukaljali ga za sva vremena...

Linkovi:

http://www.gamzigrad.com/

Last edited by V_E_J_Z_I_K; April 16th, 2012 at 03:26 PM.
V_E_J_Z_I_K no está en línea   Reply With Quote
Old April 16th, 2012, 03:39 PM   #17
V_E_J_Z_I_K
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 2,948

Suva Planina i Trem

-Fakti:

-Suva planina je planina u jugoistočnoj Srbiji duga 45 -{km}-, a široka 15 -{km}

-Počinje istočno od Niške Banje, a završava se jugozapadno od Babušnice u Lužničkoj kotlini gde protiče reka Lužnica.Sa istočne strane reka Nišava, Belopalanačka kotlina i Lužnička kotlina a sa zapadne strane Zaplanje. Prema tokovima Nišave i Lužničke reke i okolnim duboko spuštenim kotlinama (Niškoj, Zaplanjskoj, Babušničkoj, Koritničkoj, Belopalanačkoj i Ostrovičkoj), najčešće strmo, ponegde okomito, Suva Planina se prekida što planinu čini jasno izdvojenom od drugih

-Najviši vrh Suve planine je Trem, visok 1810 -{m}-, posle koga prema severozapadu slede Đorđina čuka (1.734 -{m}-), Golemo Stražište (1.714 -{m}-), zatim Litica (1.683 -{m}-) i Sokolov kamen (1.523 -{m}-), Kolov kamen (1361 -{m}-), Mosor (985 -{m}-), Crni kamen (870 -{m}-) i Širina iznad Niške Banje (808 -{m}-).

-Za alpiniste je interesantan prevoj (presedlina) Devojački grob (1.311 -{m}-) između Trema i Sokolovog kamena, a najatraktivniji vrh je teško pristupačni Mosor.

Severozapadni deo planine je lanac od vrha Trem do vrha Mosora dok je južni deo planine visoravan sa puno nižih vrhova na nadmorskoj visini od 1000 do 1600 m/nv. Pretežno je obešumljena, prekrivena pašnjacima, a na pošumljenim delovima obrasla je mešovitom šumom sa mešavinom klekove šume.

-Suva planina spada u krečnjačke planine. Jezgro Suve planine grade silurdevonske i karbonske stene otkrivene uglavnom u Prvokutinskoj i Sićevačkoj klisuri, u izvorištima Jelašničke i Crvene reke i ispod Kunovice. Njihovi predstavnici su liditi, nagoreli gvožđeviti škriljci, krečnjaci, argilošisti, silifikovani filiti, kvarciti i peščari. Iznad njih leže moćne naslage permskih peščara karakteistični po crvenoj boji. Ove pokrivaju donjojurski (lijaski) konglomeratični peščari i laporci raspoređeni na stranama Koritnika i kod Ljuberađe, a zatim srednjojurski fliš u zaplanjskolužničkom delu.

-Specifičnost šumskog pojasa Suve planine je da su one refugijum znatnog dela tercijarne flore koja je postojala pre ledenog doba na Zemljinoj kugli, u kojoj su bili zastupljeni predstavnici sadašnje tropske, subtropske, mediteranske i atlantske flore. Tercijarna vegetacija Suve planine je po mnogim specifičnostima bila slična sadašnjoj tropskoj. Kontinentalizacija klime tokom kraja tercijara (uzrokovana povlačenjem mora) se nastavila i tokom kvartara i osiromašila je vegetaciju Suve planine posebno tokom ledenog doba.

-Na Suvoj planini je utvrđeno 139 vrsta ptica, od kojih su najznačajnije: лат. -{Neophron percnopterus, Circaetus gallicus, Accipiter gentiles, A. nisus, Buteo buteo, Aquila chrysaetos, Falco peregrinus}-.

-Na Suvoj planini je utvrđeno 25 vrsta sisara, od kojih su najznačajniji: лат. -{Microtus subterraneus, Spalax leucodon, Apodemus sylvaticus, Dryomys nitedula}-.


-Fotografije:

Skrolujte....>>>

-Linkovi:

http://www.suvaplanina.info/

Last edited by V_E_J_Z_I_K; April 16th, 2012 at 03:53 PM.
V_E_J_Z_I_K no está en línea   Reply With Quote
Old April 16th, 2012, 04:47 PM   #18
V_E_J_Z_I_K
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 2,948

Sokograd

Fakti:

-Niko ne zna tačno kada je ovaj drevni grad na uspravnoj steni iznad reke Moravice nastao. Samo se pretpostavlja da je sagrađen u vreme vladavine Rimskog cara Justinijana u periodu između I i VI veka n.e. i da je služio za odbranu od Avara i Slovena.

-Pominje se i u vreme Stefana Nemanje oko proterivanja Bogumila kada je prvi put razaran. Obnovljen je ostao u sastavu srednjevekovne Srbije.

-Prvi trag o njemu potiče iz 1413. godine, iz vremena kad je posle kosovskog boja despot Stefan Lazarević pokušavao da oružjem, potkupljivanjem i svakojakim pregovaračkim veštinama s nimalo naivnim Turcima – Srbiji produži život. Ovaj drevni grad pao je u ruke Turaka 1459. godine, kada ga je Bajazitov sin Musa Kesadžija sa svojim nedelnicima razorio i kad je i Srbija prestala da postoji kao država. Onda su u njemu svoje oružje oštrili i koristili Austrijanci, i to prilično dugo: od 1690. do 1737. godine. Njegove utvrde upoznao je, 1808. godine, i nadaleko poznati Hajduk Veljko Petrović.

-Kako arheolozi kažu, u Gornji grad ulazilo kroz veliki donžon ili kulu motrilju. Na drugom kraju, onom prema brdu, bio je izgrađen visoki zaštitni zid s otvorima za topove. Ispod njega, u donjem delu utvrđenja u tim vremenima bujao je život o čemu svedoče i ostaci cisterne, zasvedene kamenom i uklesane u stenu. Sredinom stoleća istraživač naše starije prošlosti Aleksandar Deroko zabeležio je i da je video keramičke cevi za dovod kišnice... Cisterna se, dakle, vodom hranila od atmosferskih voda koje su tu kolektovane. Valjalo je spreman dočekati naoružanu napast.

-Današnji Sokograd dostupan je samo najupornijim s’obzirom da se nalazi na velikoj visini u odnosu na basen reke Moravice. Sokograd je narod zvao i Sokolac, Sokolnik, ali i Sokolica i sačuvao je nekoliko lepih legendi. Čini se da je najtužnija ona o Lepteriji, kako se danas zove park prirode u čijem se sklopu i sam Sokograd nalazi.

-Po legendi, neimenovani zapovednik Sokograda imao je lepu kći po imenu Lepterija u koju se zagledao Župan, sin gospodara obližnjeg Vrmaškog grada. Bila je to, svakako, velika ljubav, koju nisu odobravali njihovi roditelji zbog nekih spornih poseda. Od braka, tako, nije moglo ništa da bude. Onda se dvoje mladih dogovorili da Župan s družinom dojaše do zidina Sokograda, a da se Lepterija u međuvremenu iskrade kroz tajni prolaz. S početka je ceo poduhvat nalikovao bajci, ali je devojčin otac ubrzo otkrio da Lepterije nema i poslao poteru za beguncima. Njegova srdžba bila je toliko velika da je vojnicima naredio da je pogube čim je stignu. Tako je i bilo. Lepterija je stradala od mača očevih vojnika, a ožalošćeni Župan je, u očaju, skočio u najdublji vir Moravice i utopio se. Mesto, proplanak, gde je stradala devojka i danas se naziva Lepterija a vir – Župan.

-Ostatak na linku dole...

Fotografije:Lepterija...( vise o njoj u okviru posta o Sokobanji)Linkovi:

http://www.soko-banja.org/index.php?...105&Itemid=173
V_E_J_Z_I_K no está en línea   Reply With Quote
Old April 16th, 2012, 07:07 PM   #19
Bad_Hafen
BANNED
 
Join Date: May 2010
Posts: 13,871
Likes (Received): 159

Quote:
Originally Posted by Rocky031 View Post


Što se tiče utvrda i prirode ovo je definitivno najbolji dio Srbije!

Super napravljen početak samo nastavi
meni Zapdna srbija ima mnogo ljepsu prirodu.
Bad_Hafen no está en línea   Reply With Quote
Old April 16th, 2012, 07:30 PM   #20
poseta1
BANNED
 
Join Date: Dec 2009
Location: Синђо собарице :-)
Posts: 4,160
Likes (Received): 50

poseta1 no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 04:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu