|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#1 |
|
Registered User
|
Lublin
Szykuje mi się najgorzej jak to możliwe zorganizowany trip do Lublina przez Katowice. W związku z tym byłbym bardzo wdzięczny za udzielenie jakichś porad odnośnie:
- Gdzie można coś zjeść (nie za drogo i nie za tanio - może coś regionalnego (?)). - Gdzie można napić się dobrego piwa? O ile to możliwe to fajnie by było gdyby ktoś znał miejsce z jakimś lokalnym, może robionym na miejscu? Jeśli nie to może coś czeskiego (a i również lokalną Perełką nie pogardzę). I najważniejsze pytanie. Wybrałem hostel dość blisko Rynku. Domyślam się, że to dobra lokalizacja. Czy są jakieś szczególnie interesujące miejsca, które mógłbym przegapić przy zwiedzaniu i smażyłbym się za to w piekle? Może są jakieś miejsca w okolicach mojego hostelu w które lepiej się jednak nie zapuszczać? Przyznam bez bicia, że jestem absolutnie nieprzygotowany i po cichu liczę na pomoc userów z Lubelszczyzny. W przypadku Katowic mój watek odniósł wielki sukces .Z góry bardzo, ale to bardzo dziękuję.
|
|
|
|
#2 |
|
Człowiek Wschodu:-)
Likes (Received): 11
|
Knjap polecać nie będę, bo mi nie wypada
![]() Ale zabytki jak najbardziej. Podaj mi maila, to Ci prześlę PDfa z mapką zzaznaczonymi najważniejszymi zabytkami - takimi totalnie koniecnzymi do zobaczenia i z krótkimi informacjami o nich.
|
|
|
#3 |
|
Fizyk teoretyk
|
Knajpki oczywiście na Starym Mieście
Grodzka 15 to mini browar a na przeciwko masz Czeską piwnicę Z jadłodajni to polecam Galerię Smaku taino dobrze i dużo
|
|
|
#4 |
|
LUZlin
Likes (Received): 96
|
Hubert, a ja taż mogę takiego pdfa dostać?
|
|
|
#5 |
|
słoik podlaski
Likes (Received): 40
|
Na rogu Rynku Starego Miasta jest taka genialna restauracja ze smakami starego Lublina. Cholera, zapomniałem jak się nazywa. Nie dość, że mają tam mega smaczne i regionalne przysmaki, to jest ona genialnie urządzona w takim starym bodajże galicyjskim stylu, z dbałością o każdy szczegół
Najlepsze knajpy też są na Starym Mieście. Większość nota bene przy ulicy Grodzkiej. Mi najbardziej podoba się Grodzka 15 To tak z perspektywy turysty, a nie mieszkańca
|
|
|
#6 |
|
Registered User
Likes (Received): 20
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Registered User
Likes (Received): 266
|
Na prawdę warto wdrapać się na Wieżę Trynitarską, za bodajże 5 zł dostajesz widok na całe miasto. Na obiad polecam Zadorę. Nie wiem ile masz czasu, ale jak dla mnie stałym elementem oprowadzania jest spacer od Zamku do placu Marii Curie-Skłodowskiej. Warto także wybrać się na wzgórze czwartkowe i spod dzwonnicy spojrzeć na sylwetę Starego Miasta. Informacja turystyczna jest przy Grodzkiej, tuż za Bramą Krakowską.
. . .....kp liked this post, cuz its amejzing! Last edited by .kp; April 28th, 2012 at 09:55 PM. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
READY TO GO!
Likes (Received): 164
|
Quote:
Mała z klimatem,polecam
|
|
|
|
#9 | |||
|
READY TO GO!
|
Quote:
http://www.grodzka15.pl/ Na przeciwko Browaru Grodzka 15 masz Ceską Pivnice, tu możesz i zjeść i wypić piwko (polecam bursztynowego Staropramena z butelki): http://www.grodzka15.pl/ Jak lubisz Guinessa i irlandzki styl to kilka kroków dalej masz Irish Pub u Szewca, chyba największa powierzchniowo knajpa w całym Lublinie z ciekawie urządzonym wnętrzem i urozmaiconym menu w przystępnych cenach: http://www.uszewca.pl/ Co do jedzenia w knajpach to na Starym Mieście się nie zrujnujesz praktycznie gdzie byś nie poszedł. Jak chcesz regionalnie, to podbij do wspomnianej "Rynek 14 małej restauracji", albo po prostu kup w sklepie na Starym Mieście Perłę i Cebularza Quote:
![]() http://www.kuria.lublin.pl/muzeum/glowna_1_0.html Jeśli będziesz z jakąś osobą towarzysząca warto zajść do znajdującej się obok Wieży Trynitarskiej Archikatedry i przetestować działanie sali akustycznej (albo poprosić przewodniczkę o pomoc). Fajna jest podziemna trasa turystyczna pod lubelskim Starym Miastem, wejście do niej znajduje się w samym sercu rynku w budynku Trybunału. Jeśli trafisz na siwiejącego przewodnika z długimi włosami związanymi w kucyk w okrągłych okularkach to będziesz zadowolony ![]() http://teatrnn.pl/podziemia/ Warto pójść też na Zamek zobaczyć Kaplicę Trójcy Świętej i znajdujące się tam freski z czasów Jagiełły, a także pochodzić po odnowionym dziedzińcu Zamku. Również polecam wejście na Wzgórze Czwartek (ale raczej w dzień) jest tam świetny widok na Stare Miasto. Na wzgórzu jest kościół widoczny z okolic Zamku,przechodzisz przez 6 pasmową aleję Tysiąclecia,przechodzisz przez syfiasty dworzec PKS i obok targu i kierujesz się pod górę. Quote:
Lublin generalnie jest bezpiecznym miastem.Na Starym Mieście główna ulica -Grodzka wzdłuż której jest większość knajp, jest pełna ludzi i bezpieczna praktycznie przez całą dobę. Po zmroku lepiej nie zapuszczać się w ciemne bramy i zaułki Starego Miasta, bo tam bywa różnie, w dzień jest ok. Wieczorem/czasem też w dzień/ w centrum lepiej unikać tych rejonów: ![]() Ogólnie to miło by było jakbyś napisał trochę więcej o swoich odwiedzinach W Lublinie (kiedy mniej więcej, na jak długo, co Cię interesuje w zwiedzaniu miast a co nie), wtedy być może ktoś z forum chętnie by Cię oprowadził po mieście jeśli miałbyś ochotę no i można by napisać więcej wskazówek w tym wątku
|
|
|
|
#10 |
|
READY TO GO!
|
|
|
|
#11 |
|
Zjadacz Wszelkich Rozumów
Likes (Received): 0
|
Odkopię nieco temat ;-) W tegoroczną majówkę spontanicznie zaplanowałem, że pojadę samotnie do Lublina, bo... mnie tam jeszcze nie było. Planuję zostać tak na 1,5 do 2 dni, zależy jak mi się spodoba. W temacie już wiem gdzie zjeść i się napić. A powiedzcie mi co warto zobaczyć, którymi uliczkami warto się przejść, jakieś parki, ogrody? Mam jeszcze w planie zmieścić w tę majówkę Kazimierz Dolny. A co byście jeszcze polecali w tym regionie Polski, najlepiej żeby było po drodze do Trójmiasta ;-)
A i gdyby ten legendarny PDF jeszcze istniał, to bym się pisał
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Registered User
Likes (Received): 266
|
Jeśli na majówkę, to licz się z tym, że zwłaszcza przy dobrej pogodzie, ale to nie warunek, w Kazimierzu będzie miliard ludzi i milion samochodów. ;-)
|
|
|
#13 |
|
LUZlin
Likes (Received): 96
|
Milion? ....więcej, zdecydowanie więcej...
|
|
|
#14 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,356...e_ruszaja.html Można skorzystać
|
|
|