daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Klub Forum > Turystyka miejska i nie tylko

Turystyka miejska i nie tylko Polish tours | Wycieczki forumowe

Reply

Thread Tools Display Modes
Old April 28th, 2012, 02:52 PM   #1
bzj
Registered User

bzj's Avatar

Lublin

Szykuje mi się najgorzej jak to możliwe zorganizowany trip do Lublina przez Katowice. W związku z tym byłbym bardzo wdzięczny za udzielenie jakichś porad odnośnie:
- Gdzie można coś zjeść (nie za drogo i nie za tanio - może coś regionalnego (?)).
- Gdzie można napić się dobrego piwa? O ile to możliwe to fajnie by było gdyby ktoś znał miejsce z jakimś lokalnym, może robionym na miejscu? Jeśli nie to może coś czeskiego (a i również lokalną Perełką nie pogardzę).

I najważniejsze pytanie. Wybrałem hostel dość blisko Rynku. Domyślam się, że to dobra lokalizacja. Czy są jakieś szczególnie interesujące miejsca, które mógłbym przegapić przy zwiedzaniu i smażyłbym się za to w piekle? Może są jakieś miejsca w okolicach mojego hostelu w które lepiej się jednak nie zapuszczać? Przyznam bez bicia, że jestem absolutnie nieprzygotowany i po cichu liczę na pomoc userów z Lubelszczyzny. W przypadku Katowic mój watek odniósł wielki sukces .
Z góry bardzo, ale to bardzo dziękuję.

Sponsored Links

Old April 28th, 2012, 03:25 PM   #2
hubertkm
Człowiek Wschodu:-)

hubertkm's Avatar

Likes (Received): 11

Knjap polecać nie będę, bo mi nie wypada
Ale zabytki jak najbardziej. Podaj mi maila, to Ci prześlę PDfa z mapką zzaznaczonymi najważniejszymi zabytkami - takimi totalnie koniecnzymi do zobaczenia i z krótkimi informacjami o nich.
Old April 28th, 2012, 04:11 PM   #3
Signar
Fizyk teoretyk

Signar's Avatar

Knajpki oczywiście na Starym Mieście Grodzka 15 to mini browar a na przeciwko masz Czeską piwnicę Z jadłodajni to polecam Galerię Smaku taino dobrze i dużo
Old April 28th, 2012, 06:19 PM   #4
Zegarkowy
LUZlin

Zegarkowy's Avatar

Likes (Received): 96

Quote:
Originally Posted by hubertkm View Post
Knjap polecać nie będę, bo mi nie wypada
Ale zabytki jak najbardziej. Podaj mi maila, to Ci prześlę PDfa z mapką zzaznaczonymi najważniejszymi zabytkami - takimi totalnie koniecnzymi do zobaczenia i z krótkimi informacjami o nich.
Hubert, a ja taż mogę takiego pdfa dostać?
Zegarkowy no está en línea   Reply With Quote
Old April 28th, 2012, 07:03 PM   #5
wojtekbp
słoik podlaski

wojtekbp's Avatar

Likes (Received): 40

Na rogu Rynku Starego Miasta jest taka genialna restauracja ze smakami starego Lublina. Cholera, zapomniałem jak się nazywa. Nie dość, że mają tam mega smaczne i regionalne przysmaki, to jest ona genialnie urządzona w takim starym bodajże galicyjskim stylu, z dbałością o każdy szczegół

Najlepsze knajpy też są na Starym Mieście. Większość nota bene przy ulicy Grodzkiej. Mi najbardziej podoba się Grodzka 15

To tak z perspektywy turysty, a nie mieszkańca
Old April 28th, 2012, 08:20 PM   #6
kasiaa
Registered User

kasiaa's Avatar

Likes (Received): 20

Quote:
Originally Posted by Zegarkowy View Post
Hubert, a ja taż mogę takiego pdfa dostać?
ja też?
kasiaa no está en línea   Reply With Quote
Old April 28th, 2012, 09:48 PM   #7
.kp
Registered User

Likes (Received): 266

Na prawdę warto wdrapać się na Wieżę Trynitarską, za bodajże 5 zł dostajesz widok na całe miasto. Na obiad polecam Zadorę. Nie wiem ile masz czasu, ale jak dla mnie stałym elementem oprowadzania jest spacer od Zamku do placu Marii Curie-Skłodowskiej. Warto także wybrać się na wzgórze czwartkowe i spod dzwonnicy spojrzeć na sylwetę Starego Miasta. Informacja turystyczna jest przy Grodzkiej, tuż za Bramą Krakowską.
.kp liked this post, cuz its amejzing!

Last edited by .kp; April 28th, 2012 at 09:55 PM.
.kp no está en línea   Reply With Quote
Old April 28th, 2012, 11:57 PM   #8
Strzala
READY TO GO!

Strzala's Avatar

Likes (Received): 164

Quote:
Originally Posted by wojtekbp View Post
Na rogu Rynku Starego Miasta jest taka genialna restauracja ze smakami starego Lublina. Cholera, zapomniałem jak się nazywa. Nie dość, że mają tam mega smaczne i regionalne przysmaki, to jest ona genialnie urządzona w takim starym bodajże galicyjskim stylu, z dbałością o każdy szczegół

Najlepsze knajpy też są na Starym Mieście. Większość nota bene przy ulicy Grodzkiej. Mi najbardziej podoba się Grodzka 15

To tak z perspektywy turysty, a nie mieszkańca
Rynek 14 Mała Restauracja:

Mała z klimatem,polecam

S19- Popieram!

"Chwila!To nie jest niczyje, to jest nasze. To jest częścią mnie bo codziennie na to patrzę"
Strzala no está en línea   Reply With Quote
Old April 29th, 2012, 01:20 AM   #9
Strzala
READY TO GO!

Strzala's Avatar

Quote:
Originally Posted by bzj View Post
- Gdzie można coś zjeść (nie za drogo i nie za tanio - może coś regionalnego (?)).

- Gdzie można napić się dobrego piwa? O ile to możliwe to fajnie by było gdyby ktoś znał miejsce z jakimś lokalnym, może robionym na miejscu? Jeśli nie to może coś czeskiego (a i również lokalną Perełką nie pogardzę).
Browar Grodzka 15 na Starym Mieście -duża kilkupoziomowa knajpa z warzonym na miejscu piwem, warto sobie po niej pochodzić z browarkiem,ma fajne patio z widokiem na Zamek. Nie bierz tam jednak jedzenia ani piwa pszenicznego (nie znam nikogo komu by smakowało tamtejsze pszeniczne, a wielu już się na nie nacieło):

http://www.grodzka15.pl/

Na przeciwko Browaru Grodzka 15 masz Ceską Pivnice, tu możesz i zjeść i wypić piwko (polecam bursztynowego Staropramena z butelki):

http://www.grodzka15.pl/

Jak lubisz Guinessa i irlandzki styl to kilka kroków dalej masz Irish Pub u Szewca, chyba największa powierzchniowo knajpa w całym Lublinie z ciekawie urządzonym wnętrzem i urozmaiconym menu w przystępnych cenach:

http://www.uszewca.pl/

Co do jedzenia w knajpach to na Starym Mieście się nie zrujnujesz praktycznie gdzie byś nie poszedł. Jak chcesz regionalnie, to podbij do wspomnianej "Rynek 14 małej restauracji", albo po prostu kup w sklepie na Starym Mieście Perłę i Cebularza

Quote:
I najważniejsze pytanie. Wybrałem hostel dość blisko Rynku. Domyślam się, że to dobra lokalizacja. Czy są jakieś szczególnie interesujące miejsca, które mógłbym przegapić przy zwiedzaniu i smażyłbym się za to w piekle?
Z pewnością wejście na górującą nad Starym Miastem Wieżę Trynitarską, gdzie na szczycie ogarniesz wzrokiem praktycznie cały Lublin i to na świeżym powietrzu,nie zza szyby czy kraty jak to jest np. na Wieży Ratuszowej w Krakowie

http://www.kuria.lublin.pl/muzeum/glowna_1_0.html

Jeśli będziesz z jakąś osobą towarzysząca warto zajść do znajdującej się obok Wieży Trynitarskiej Archikatedry i przetestować działanie sali akustycznej (albo poprosić przewodniczkę o pomoc).

Fajna jest podziemna trasa turystyczna pod lubelskim Starym Miastem, wejście do niej znajduje się w samym sercu rynku w budynku Trybunału. Jeśli trafisz na siwiejącego przewodnika z długimi włosami związanymi w kucyk w okrągłych okularkach to będziesz zadowolony

http://teatrnn.pl/podziemia/

Warto pójść też na Zamek zobaczyć Kaplicę Trójcy Świętej i znajdujące się tam freski z czasów Jagiełły, a także pochodzić po odnowionym dziedzińcu Zamku. Również polecam wejście na Wzgórze Czwartek (ale raczej w dzień) jest tam świetny widok na Stare Miasto. Na wzgórzu jest kościół widoczny z okolic Zamku,przechodzisz przez 6 pasmową aleję Tysiąclecia,przechodzisz przez syfiasty dworzec PKS i obok targu i kierujesz się pod górę.

Quote:
Może są jakieś miejsca w okolicach mojego hostelu w które lepiej się jednak nie zapuszczać? Przyznam bez bicia, że jestem absolutnie nieprzygotowany i po cichu liczę na pomoc userów z Lubelszczyzny. W przypadku Katowic mój watek odniósł wielki sukces .
Z góry bardzo, ale to bardzo dziękuję.

Lublin generalnie jest bezpiecznym miastem.Na Starym Mieście główna ulica -Grodzka wzdłuż której jest większość knajp, jest pełna ludzi i bezpieczna praktycznie przez całą dobę. Po zmroku lepiej nie zapuszczać się w ciemne bramy i zaułki Starego Miasta, bo tam bywa różnie, w dzień jest ok.

Wieczorem/czasem też w dzień/ w centrum lepiej unikać tych rejonów:

Ogólnie to miło by było jakbyś napisał trochę więcej o swoich odwiedzinach W Lublinie (kiedy mniej więcej, na jak długo, co Cię interesuje w zwiedzaniu miast a co nie), wtedy być może ktoś z forum chętnie by Cię oprowadził po mieście jeśli miałbyś ochotę no i można by napisać więcej wskazówek w tym wątku

S19- Popieram!

"Chwila!To nie jest niczyje, to jest nasze. To jest częścią mnie bo codziennie na to patrzę"
Old April 29th, 2012, 01:47 AM   #10
Strzala
READY TO GO!

Strzala's Avatar

http://lublin.gazeta.pl/lublin/56,88...___ZOBACZ.html

S19- Popieram!

Old April 29th, 2013, 06:12 PM   #11
gorol
Zjadacz Wszelkich Rozumów

gorol's Avatar

Likes (Received): 0

Odkopię nieco temat ;-) W tegoroczną majówkę spontanicznie zaplanowałem, że pojadę samotnie do Lublina, bo... mnie tam jeszcze nie było. Planuję zostać tak na 1,5 do 2 dni, zależy jak mi się spodoba. W temacie już wiem gdzie zjeść i się napić. A powiedzcie mi co warto zobaczyć, którymi uliczkami warto się przejść, jakieś parki, ogrody? Mam jeszcze w planie zmieścić w tę majówkę Kazimierz Dolny. A co byście jeszcze polecali w tym regionie Polski, najlepiej żeby było po drodze do Trójmiasta ;-)

A i gdyby ten legendarny PDF jeszcze istniał, to bym się pisał
gorol no está en línea   Reply With Quote
Old April 29th, 2013, 06:23 PM   #12
.kp
Registered User

Likes (Received): 266

Jeśli na majówkę, to licz się z tym, że zwłaszcza przy dobrej pogodzie, ale to nie warunek, w Kazimierzu będzie miliard ludzi i milion samochodów. ;-)
.kp liked this post, cuz its amejzing!
.kp no está en línea   Reply With Quote
Old April 29th, 2013, 06:25 PM   #13
Zegarkowy
LUZlin

Zegarkowy's Avatar

Likes (Received): 96

Milion? ....więcej, zdecydowanie więcej...
Zegarkowy no está en línea   Reply With Quote
Old April 29th, 2013, 11:51 PM   #14
Martwy_Kogut
Registered User

Likes (Received): 1

http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,356...e_ruszaja.html Można skorzystać
Martwy_Kogut no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
lublin

Thread Tools
Display Modes