|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#41 | ||
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Idemo redom:
Quote:
Pazi ovo: Quote:
Tržni centri ipak zapošljavaju neke ljude a obavljaju isto tako jednu od osnovnih stvari u ekonomiji - distribuciju dobara od proizvođača do potrošača. Kad već nisi upućen nemoj lupati o Mittalu i rudnicima kao jedinim proizvodnim firmama u gradu. I ja isto tako znam samo za termoelektranu u Tuzli pa mi na pamet ne pada da kažem kako samo jedna proizvodna firma postoji u Tuzli. Popularnost = Prodaja stanova? ![]() Hoćeš da kažeš da su ljudi došli u Tuzlu iz istočne Bosne zato što je popularna, a ne zato što su protjerani pa se na taj način i povećao broj stanovnika Tuzle? Ljudi odlaze iz cijele BiH zbog loše ekonomske situacije a ne samo iz Zenice. Uostalom otkud tebi uopće podaci koliko ljudi dolazi a koliko odlazi iz Zenice? Kad si već naveo taj primjer Gračanice zašto vi u Tuzli ne primijenite te metode? Promjenu načelnika mi zagovara lik koji živi u gradu koji bira Jasmina Imamovića 3? 4? 5? mandat. Vjerovatno si dobar momak ali ne znam zašto ti trebaju ovakvi postovi... Last edited by ciro_ze; August 18th, 2012 at 09:04 PM. |
||
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Registered User
Likes (Received): 166
|
Quote:
Covjek ja napravio poslovnu zonu Zenica 1 i u nju doveo Cimos, Prevent i Messer + jos nekoliko firmi koje uposljavaju 50-100 ljudi Rijesio problem ZIM Rijesio problem Zmajevca Rijesio problem Metalurga Rijesio "hiljadugodisnji" problem Kamberovica polja i deponije Raca. Za gradski saobracaj osigurao 20 NOVIH autobusa Za vatrogasce osigurao 5 NOVIH vozila A sa GGM-om ce promijeniti izgled Zenice za sva vremena. A jos ako napravi KTG Zenicu, treba mu trg i u Sarajevu dati ![]() Ukratko, na konkretnom slucaju si zestoko fulio. Uopsteno govoreci, potpuno se slazem sa tobom. Mislim da se nacelnici trebaju mijenjati, i da su dva mandata tj 8 godina sasvim dovoljno za bilo koga, ukljucujuci i Jasmina Imamovića ili Becirovica (Centar Sarajevo) ili Koldzu (Novo Sarajevo). Ali prije svega, protivkandidat mora biti jako, jako dobar, a kako vidimo na ovogodisnjim listama, takvog nema...
|
|
|
|
#43 |
|
Registered User
Likes (Received): 63
|
ako ja ovo mogu demaskirati leopol podrzava uspjesne politicare i nacelinke neovisno kojoj opciji pripadaju
|
|
|
|
|
|
#44 | ||
|
Proud to be Bosnian
Likes (Received): 66
|
Quote:
Opet ja ne vidim niti jedan projekat u njegovom mandatu koji je urađen za građanstvo, recimo sistem i problem grijanja, dobro evo sad se tek GGM gradi, fasade nula bodova, kolektori otpadnih voda i vodovodni sistem. Vidio sam ovdje na slikama da u Zenici i dalje se koriste cementno-azbestne cijevi koje su kancerogene i koje su davno izbačene iz sistema vodovoda (najavljena plava voda = nula bodova). Spominjes Tuzlu, ja nisam ljubitelj Jasmina Imamovica. Ali Tuzla je infrastrukturalno u odnosu na kraj rata, skroz drugi grad, ne liči na grad od prije 15 godina, pogledaj uplate doprinosa PDV-a koji su tri puta veći od onih u Zenici. Evo ti slika jednog dijela poslije ratne izgradnje u Tuzli. ![]() Izostavimo Tuzlu, za primjer cu uzeti Gradačac, Srebrenik, Gračanicu, Lukavac, Brčko, Bijeljinu, Doboj. Naveo sam neke gradove kroz koje sam prolazio od 95, ti gradovi su infrastrukturalno potpuno promijenjeni. Privreda renovirana i ulagano je mnogo u privredu. Ko je cuo od vas za Herceg iz Srebrenika. To je drugi najveci izvoznik u federaciji. I tako to. Ne znam kako građani mogu da biraju nekoga više od dva mandata. U ovakvom stanju kakvo je..Zenici fali inovacija i više sufinansiranja privrede. Quote:
Jel to zbog toga što neko pred izbore izgradi ceste i neke druge sitnice. Huso će kao i Jasmin naravno dobiti ove izbore, u to nema sumnje. Ali sljedece valjda narod dodje tobe.. Primjer mjesta gdje ja zivim u dva mandata, jednom je SDP dobio preko 90% podrške na izborima, drugi puta je SDA. Naravno zasluzeno. Last edited by TuzlaBoy; August 19th, 2012 at 05:39 PM. |
||
|
|
|
|
|
#45 |
|
Registered User
Likes (Received): 77
|
!
Pismo Ambasadora BiH u Kini načelniku Smajloviću
Kineski investitori iskazali interes za ulaganje u zeničku toplanu-elektranu Husein Smajlović Načelnik opcine Zenica Poštovani, Ambasada Bosne i Hercegovine u Pekingu je projekat gasne TE Zenica uvrstila u svoju brošuru na kineskom i engleskom jeziku pod nazivom Invest in Bosnia and Herzegovina. Vaš kontakt sam dobio od ministra Erdala Trhulja, koji je bio prošle sedmice u Pekingu, gdje smo zajedno održali poslovni forum za preko 100 kineskih korporacija na temu privrednih i investicijskih potencijala BiH. Postoji nekoliko kineskih korporacija koje su zainteresirane za vaš projekat gasne TE Zenica pa sam stoga smatrao neophodnim da Vas kontaktiram i iz prve ruke dobijem informacije u razvoju datog projekta kao i Vašem interesu da promoviramo dati projekat kod kineskih korporacija iz energetskog sektora. Ukoliko postoji mogućnost da se na bilo koji način kineske korporacije uključe u dati projekat kao izvođaći, finasijeri ili partneri u investiciji stojim Vam na raspolaganju i molio bih Vas da mi dostavite relevantne dokumente koje bih mogao prezentirati kineskom korporacijama. Lijep pozdrav, Amel Kovačević Ambassador Embassy of Bosnia and Herzegovina to the P.R. of China bron:www.zenica.ba
|
|
|
#46 |
|
Registered User
Likes (Received): 6
|
jel ova vijesta za
?
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Registered User
|
Zvuci pozitivno. Nadam se da nije kakva predizborna. Vijest sama od sebe ne obecava nista ali (makar se nadam) kaze da se nije odustalo od ovog projekta...
|
|
|
#48 |
|
Registered User
|
|
|
|
#49 |
|
Registered User
Likes (Received): 8
|
Bas mi je drago da je ovaj projekat jos u zivotu. Mozda bude nesto na kraju
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
Registered User
|
Zenici se nudi jeftinije grijanje, općinari šute
Termoelektrana Kakanj: Može podmiriti Kakanj, Zenicu, Sarajevo... "Elektroprivreda BiH" (EPBiH) dostavila je početkom ljeta na adresu Općine Zenica sveobuhvatnu Studiju zagrijavanja ovog grada toplinskom energijom iz Termoelektrane (TE) Kakanj, po kojoj je to znatno jeftinije, jednostavnije i učinkovitije, potvrđeno je "Avazu" u ovoj kompaniji. Dvostruka prednost No, iako su prošli mjeseci, u Općini Zenica niko ne želi da razmotri prijedlog, jer se on "kosi" s aktuelnom "fiks" idejom da krajnje sumnjivi Branko Montenegro sa prijateljima usred Zenice gradi termoelektranu na sve skuplji plin. Plan "Elektroprivrede" je, naime, da toplotnu energiju dobiva iz postojećeg procesa proizvodnje struje loženjem uglja. Čak i ako potrebe za grijanjem budu veće, s više uglja dobiva se dvostruka prednost, jer se, osim toplotne, dobiva i više električne energije. Sada se većina toplotne energije koja nastaje kao popratni efekt pri zagrijavanju, prisilno hladi i ispušta u atmosferu. Tako bi se učinkovitost proizvodnje sa tridesetak podigla na skoro 90 posto, a pri tome bi se još riješio i višedecenijski problem! Studija u čijem je posjedu naš list, predviđa zagrijavanje domova u više kombinacija, i to u Kaknju, Zenici i Sarajevu, zajedno s naseljima koja se nalaze na putu magistralnih vodova. Zanimljivo je da u Zenici, malo zbog predizborne kampanje, a malo zbog straha od "šefova", niko nije želio komentirati nalaze sveobuhvatne Studije, koju je tim stručnjaka uradio po nalogu EPBiH. Tačku po tačku, i stručno i laički, objašnjeno je kako je energija iz postojećih i budućih postrojenja TE Kakanj jeftinija, sigurnija, ekološki prihvatljivija i da se do nje može doći znatno prije nego imaginarnom plinskom elektranom. - Od pokretanja integralne proizvodnje u "Arcelor Mittalu" (2008. godina), kao energenti na kotlovskim postrojenjima koriste se ugalj, koksni plin, visokopećni i zemni plin. Ovim načinom proizvodnje ekološki efekti nemjerljivo su visoki - ističe se u Studiji napisanoj na 241 stranici, a koja obuhvata 98 šema i fotografija te 94 tabele. Napravljene su sve moguće kombinacije te proračuni do 2030. godine. Privatni projekt - Jasno je da trenutna postrojenja u TE Kakanj mogu dati znatno više toplinske energije nego što je moguće plasirati kod potrošača. Interesantno je sagledati mogućnosti proizvodnje toplinske energije i njenog plasmana prema Kaknju, Zenici, Sarajevu te usputnim gradovima i naseljima. Svako naselje koje izvrši supstituciju lokalnih grijanja s daljinskim grijanjem, povećava energetsku efikasnost korištenja primarnih goriva za nekoliko desetina procenata, a s druge strane, smanjuje opterećenje na okolinu zbog manje potrošnje goriva, a i zbog kontroliranog i uređenog postupka sagorijevanja u ložištima kotlova TE Kakanj u odnosu na individualna ložišta - navodi se u Studiji. Stručno, s aspetka ekonomije, ali i tehničkog poznavanja, u EPBiH tvrde da će energija iz njihovog postojećeg izvora biti znatno jeftinija od one imaginarne, koju već pet godina najavljuju Montenegro i načelnik općine Zenica Husejin Smajlović. - Priča o TE na plin u Zenici je privatni projekt, u fazi pripreme, nedostupan je za javnost - navodi se, također, u Studiji i potcrtava da pri trenutnim cijenama plina nije isplativo proizvoditi toplotnu energiju iz tog energenta, a pogotovo zbog toga što se najavljuju i nova poskupljenja plina, veća od onih za ugalj, te se ta razlika nema čime pokriti osim većom cijenom energije za domaćinstva. Razlika između dva načina proizvodnje energije Ukupna investicija za predloženo rješenje "Elektroprivrede BiH" je 73.131.838 eura. To je tri do četiri puta jeftinije od Montenegrove opcije. Čak i kada bi se uzeo kredit na 15 godina za gradnju, cijena megavatsata (MWh) iznosila bi 19,13 eura. Ako se zna da je Zenica lani plaćala "Mittalu" 20,5 eura po MWh, a da je ove godine cijena i veća te da se očekuje povećanje cijena plina, uopće nije potrebno polemizirati o tome šta je isplativije. Planirana cijena za elektranu na plin iznosi 47,78 eura po MWh, s tim da bi od prodane električne energije suvlasnik - Općina kompenzirala dio za nižu cijenu, ali opet znatno višu od postojeće. Poželjno pružanje vodova ka Zenici Prema podacima Javnog preduzeća "Grijanje" Zenica, u sistemu centralnog grijanja zagrijava se skoro 20 hiljada stanova te skoro 1.600 individualnih stambenih objekata. Ukupna zagrijavana površina u gradu Zenici iznosi skoro 1.250.000 kvadratnih metara, od čega su četiri petine (milion) stambenog i jedna petina poslovnih prostora. U poslijeratnom periodu petnaestak posto stanovništva isključeno je ili se isključilo sa sistema. bron:www.avaz.ba
|
|
|
#51 |
|
Registered User
Likes (Received): 8
|
Ja sam govorio ranije o tome da ovo KTG rjesenje nije bas najbolje i najisplativije. Mada bi volio da Zenica ipak ima svoj izvor energije, moram priznat da su upravu sto se tice Kaknja i njihove ponude.
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Registered User
Likes (Received): 38
|
Neka termoelektrana prvo obezbijedi grijanje svima u kaknju, pa onda nek planira ekspanzinu u zenici. Bilo bi idealno Ali ljudi hoće cantralno samo ako je kvalitetno I ako grije kako treba, kad treba.
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Registered User
|
Radim u energetskom sektoru, upoznat sam sa stanjem, pozitivnim i negativnim cinjenicama vezanim za ovaj projekat, takodje ne zelim da puno palamudim, ali ovakav projekat je upitan i vrlo tesko ostvariv. Vecina mana je vec spomenuta, zemni plin je sve skuplji, svake godine imamo jednu "plinsku krizu" po obicaju izmedju Rusije i Ukrajine, te stoga u startu nema dovoljne pouzdanosti. Ja bih ipak na onom podrucju vise zelio vidjeti prosirenje postojece industrijske zone uz vec postojece: ITC, Lepir, itd..a problem grijanja rijesiti nekako drugacije, ili ovo od TE Kakanj, ili traziti neko podobnije rjesenje.
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Registered User
|
Javi se cesce Shilson
|
|
|
#55 | |
|
Registered User
|
Quote:
Stoga KTG Zenica itekako ima smisla u peglanju te razlike. Jos vise smisla bio imao recimo prelazak Aluminija Mostar na prirodni gas, a najvise smisla skladistenje plina u bivsim rudnicima soli Tetovo. Sto se ovisnosti o Rusima tice, projakat KTG svakako podrazumijeva izgradnju novog magistralnog gasovoda od Slavonsko Broda do Zenice.
|
|
|
|
#56 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Registered User
|
Prica o Metalnom Zenica
I u prici ovo boldirano ![]() Quote:
|
|
|
|
#58 |
|
Registered User
|
|
|
|
#59 |
|
Unregistered User
Likes (Received): 150
|
Bravo Zenice... to se trazi!
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Registered User
Likes (Received): 38
|
Leopol, kako je moguće da počinje gradnja termoelektrane za mjesec dana kada nije bilo nikakvih izvještaja, ceremonije i pompe.
Jesmo li ikad saznali za gradnju nekog važnog objekta kroz informativni dispatch jedne firme? Ovo je meni teško vjerovat. Jer kažu jedva čekaju početak gradnje temoelektrane. Onda se taj misao prekida i nastavlja se činjenicom da će se nešto gradit za mjesec dana. Nebi me iznenadilo da se počinje gradit skladište metalnih šipki koje će biti upotrebljeno jednog dana kada termoelktrana nadje financijera. Jednog dalekog dana. |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|