daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Holland Hoogbouw Forums > Actueel > Rotterdam

Rotterdam » Ojajh?Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old February 20th, 2007, 11:16 PM   #1
Harmen1984
Registered User
 
Harmen1984's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rotterdam
Posts: 348
Likes (Received): 2

Rijnmond: Metro Hoekse Lijn

Quote:
Hoekse Lijn wordt metro

SCHIEDAM - De Stadsregio neemt de exploitatie van de Hoekse Lijn in december van de NS over, om er in 2010 een metroverbinding van te maken.
Een van de gevolgen is dat reizigers uit de regio Waterweg dan hun directe verbinding met NS-station Rotterdam Centraal verliezen.


Het plan is immers de Hoekse Lijn op station Schiedam Centrum aan de huidige Calandlijn te koppelen. Reizigers met bestemming Rotterdam Centraal zullen dan voortaan op metrostation Beurs over moeten stappen.

Treinreizigers richting Gouda en Utrecht die nu nog op Rotterdam Centraal overstappen wordt geadviseerd in de metro te blijven zitten tot station Alexander. Daar stopt eveneens de sneltrein naar Gouda en Utrecht.

Dat dit nauwelijks extra reistijd zou betekenen, gaat er niet in bij de Schiedamse verkeerswethouder Yorick Haan. In een eerste verkenning van de Stadsregio naar de omvorming van de Hoekse Lijn naar metro wordt bovendien gesteld dat maar 11 procent van de huidige treinreizigers Rotterdam Centraal als eindbestemming hebben. En dus last kan ondervinden van de wijziging, omdat ze dan moeten overstappen.

Ook aan deze stelling rammelt het een en ander, denkt Haan. Er zijn oude cijfers voor gebruikt. Daarom heeft hij samen met zijn Vlaardingse collega Ben van der Velde bij de Stadsregio verzocht om de recentste cijfers. Wanneer die beschikbaar zijn, is nog onduidelijk.

Wie met Stena Line in Hoek van Holland arriveert en richting Amsterdam wil reizen, boekt volgens de Stadsregio juist tijdwinst. Nu is het zo dat ze met de Hoekse Lijn eerst naar Rotterdam Centraal moeten reizen om de intercity naar Amsterdam te kunnen pakken. Feitelijk reizen ze twee maal nutteloos langs Schiedam. Omdat Schiedam Centrum in het nieuwe intercityschema tussen Rotterdam en Amsterdam wordt opgenomen, kunnen de boottoeristen straks wel direct in Schiedam overstappen.

Rotterdammers zullen eerder de lusten dan de lasten van het doortrekken van de Calandlijn hebben. Zij kunnen rechtsreeks vanaf tal van metrostations naar het strand reizen.
Algemeen Dagblad
Harmen1984 no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old February 20th, 2007, 11:18 PM   #2
Harmen1984
Registered User
 
Harmen1984's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rotterdam
Posts: 348
Likes (Received): 2

Weet niet of het nieuws is, maar ik wist nog niet dat het beslist was.
Harmen1984 no está en línea   Reply With Quote
Old February 20th, 2007, 11:32 PM   #3
Momo1435
S/mileage
 
Momo1435's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: アルフェナンデンライン
Posts: 23,333
Likes (Received): 15518

Ik kan me voorstellen dat men in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis er niet blij mee zullen zijn dat hun directe verbinding met Rotterdam Centraal verdwijnen gaat. Ik kan me zeker niet voorstellen dat reizigers richting Gouda en Utrecht hier geen langere reistijd van krijgen, alleen als de aansluiting op Alexander perfect is.

Ik zie liever een splitsing waarbij de helft van de metro's richting centrum gaan en de andere helft naar Centraal. Dat daarbij een stukje gemixd wordt gereden hoeft geen probleem te zijn aangezien het nu toch ook al bijna helemaal gescheiden is. Een ander probleem is het goederenvervoer over de lijn naar de haven van Vlaardingen, het is niet groots maar er rijd nog wel dagelijks een goederentrein.
__________________
天まで登れ!
キタ━━━━━━━━━(。・∀・。)ノ━━━━━━━━━!!!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Momo1435 está en línea ahora   Reply With Quote
Old February 20th, 2007, 11:39 PM   #4
RTM84
Registered User
 
RTM84's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Rotterdam
Posts: 1,374
Likes (Received): 135

Woon zelf in Schiedam en maak af toe gebruik van de lijn richting centraal. Vindt het deels ook een gemis als dit zo erdoor wordt gedrukt, aan de andere kant zullen de overstapmogelijkheden op Schiedam wel redelijk tot goed zijn als je van/naar bijv Vlaardingen reist. Dus het is absoluut niet het einde van de wereld.

Quote:
Een ander probleem is het goederenvervoer over de lijn naar de haven van Vlaardingen, het is niet groots maar er rijd nog wel dagelijks een goederentrein
Normale dieseltreinen kunnen toch ook over metrospoor rijden of andersom metro's op treinspoor mits de voeding aan wordt gepast, de spoorbreedte blijft hetzelfde dus in principe zou een trein met dieselloc gewoon bij vlaardingen kunnen komen.
RTM84 no está en línea   Reply With Quote
Old February 20th, 2007, 11:41 PM   #5
Nexxd
Rotterdammer!
 
Nexxd's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Rotterdam
Posts: 12,555

@Momo: Rotterdam Centraal heeft met de komst van de HSL extra sporen nodig. Deze sporen komen vrij door de Hoekselijn af te staan. Dat is ook de reden dat deze metrolijn aan gaat sluiten op de Calandlijn, met de bouw van de Beneluxlijn is al rekening gehouden met een eventuele aftakking.
Nexxd no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 12:01 AM   #6
cjav
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Rotterdam, New Haven
Posts: 725
Likes (Received): 76

als ze de hele rit van schiedam centraal naar alexander in de metro moeten zitten krijgen ze waarschijnlijk wel vertraging, reis regelmatig met de metrolijn en de trein en heb in gevallen van treinstoringen wel eens gehad dat je vanaf schiedam de metro naar alexander moest nemen en daar wordt je nou niet echt vrolijk van. Zeker in de spits.
cjav no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 12:21 AM   #7
Danny
Registered User
 
Danny's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam/Rijnmond
Posts: 653
Likes (Received): 0

Ze geven in de krant inderdaad aan dat je als je naar Utrecht wilt, je beter kan blijven zitten tot aan R'dam Alexander. Dat zou inderdaad een rot eind zijn. Maar Schiedam Centrum wordt ook een intercity station, dus dan zal overstappen makkelijker worden.

Alhoewel, met de HSL zullen natuurlijk ook een hoop treinen die naar Amsterdam gaan verdwijnen. Misschien wel een ideetje om vanuit Schiedam de metro door te trekken naar Rotterdam Centraal. Goed voor de ontsluiting van Spangen, het kasteel, Blijdorp etc. Dan zou de metro bij de Heemraadsingel zo'n beetje onder de grond kunnen...
Danny no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 12:26 AM   #8
Vertigo
shinkansen
 
Vertigo's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Utrecht
Posts: 2,514
Likes (Received): 85

Quote:
Ik zie liever een splitsing waarbij de helft van de metro's richting centrum gaan en de andere helft naar Centraal. Dat daarbij een stukje gemixd wordt gereden hoeft geen probleem te zijn aangezien het nu toch ook al bijna helemaal gescheiden is.
Quote:
Normale dieseltreinen kunnen toch ook over metrospoor rijden of andersom metro's op treinspoor mits de voeding aan wordt gepast, de spoorbreedte blijft hetzelfde dus in principe zou een trein met dieselloc gewoon bij vlaardingen kunnen komen.
Denk niet te licht over het mixen van metro's en gewone treinen. Naast het verschil in voeding heb je te maken met andere beveiliging en bovenal: andere regelgeving. Er is helemaal geen regelgeving voor gemixt rijden. Het zal een heel gedoe opleveren om goedkeuring van ProRail en de Inspectie Verkeer & Waterstaat te krijgen voor gemixt rijden.
__________________
Al wat beweegt
zal in beweging blijven
er op en of eronder
een keuze is er niet
niets dat beklijft
en alles zal verdwijnen
je leven een vuurwerk
of niets
Vertigo no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 01:29 AM   #9
Tweety
Hoogvlieger
 
Tweety's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Den Haag
Posts: 1,288
Likes (Received): 110

Quote:
Treinreizigers richting Gouda en Utrecht die nu nog op Rotterdam Centraal overstappen wordt geadviseerd in de metro te blijven zitten tot station Alexander. Daar stopt eveneens de sneltrein naar Gouda en Utrecht.

Dat dit nauwelijks extra reistijd zou betekenen, gaat er niet in bij de Schiedamse verkeerswethouder Yorick Haan.
Meteen even uitrekenen dan maar. Voorbeeld Vlaardingen Centrum naar Utrecht Centraal.

Huidige reistijd: 1 uur en 2 minuten
Reistijd straks: 1 uur en 16 minuten

Reistijd straks opgebouwd uit: 9 minuten Vlaardingen Centrum-Schiedam Centrum, 27 minuten Schiedam Centrum-Rotterdam Alexander, 10 minuten overstaptijd (gelijk aan tijd op Rotterdam Centraal nu), 30 minuten Alexander-Utrecht.

Bijna een kwartier langer dus. Hierbij ben ik er nog van uit gegaan dat een metro op de Hoekse Lijn even snel rijdt als de sprinter nu.

Quote:
In een eerste verkenning van de Stadsregio naar de omvorming van de Hoekse Lijn naar metro wordt bovendien gesteld dat maar 11 procent van de huidige treinreizigers Rotterdam Centraal als eindbestemming hebben. En dus last kan ondervinden van de wijziging, omdat ze dan moeten overstappen.
Het is natuurlijk niet zo interessant om te weten hoeveel procent Rotterdam Centraal als eindpunt heeft. Relevant is hoeveel procent van de reizigers vanaf de Hoekse Lijn VIA Rotterdam Centraal met de trein verder moet reizen. In principe gaan die reizigers er allemaal in reistijd op achteruit.

Quote:
Wie met Stena Line in Hoek van Holland arriveert en richting Amsterdam wil reizen, boekt volgens de Stadsregio juist tijdwinst. Nu is het zo dat ze met de Hoekse Lijn eerst naar Rotterdam Centraal moeten reizen om de intercity naar Amsterdam te kunnen pakken. Feitelijk reizen ze twee maal nutteloos langs Schiedam. Omdat Schiedam Centrum in het nieuwe intercityschema tussen Rotterdam en Amsterdam wordt opgenomen, kunnen de boottoeristen straks wel direct in Schiedam overstappen.
Dat is natuurlijk een onzin-argument. De sprinters van de Hoekse Lijn stoppen nu namelijk ook allemaal op Schiedam Centrum. Dat je straks sneller naar Amsterdam kan, heeft alleen te maken met het feit dat Schiedam Centrum een intercity-station wordt, niet met het feit dat de Hoekse Lijn aan de metro wordt gekoppeld.

Quote:
Rotterdammers zullen eerder de lusten dan de lasten van het doortrekken van de Calandlijn hebben. Zij kunnen rechtsreeks vanaf tal van metrostations naar het strand reizen.
Dan zal het station "Hoek van Holland Strand" toch eerst eens echt in de buurt van het strand moeten komen te liggen. Maar de Rotterdammers die aan de Calandlijn wonen gaan er inderdaad in reistijd op vooruit. Voor de rest maakt het niet zoveel uit. In plaats van op het Centraal Station zullen ze voortaan bijvoorbeeld op Station Beurs moeten overstappen. Ik ben ook wel benieuwd hoe groot het aantal "strandgangers" is in het totale reizigersaanbod op de Hoekse Lijn.

Quote:
Ik zie liever een splitsing waarbij de helft van de metro's richting centrum gaan en de andere helft naar Centraal. Dat daarbij een stukje gemixd wordt gereden hoeft geen probleem te zijn aangezien het nu toch ook al bijna helemaal gescheiden is.
Volgens mij hoeft er niks gemixed te worden als je dat zou doen. Twee van de vier sporen tussen Rotterdam Centraal en Schiedam Centrum zijn nu ook al helemaal gereserveerd voor de Hoekse Lijn.

Quote:
Rotterdam Centraal heeft met de komst van de HSL extra sporen nodig.
Lijkt me geen heel sterk argument om er dan maar een andere verbinding af te gooien. Met een beetje goeie wil zijn de HSL-treinen makkelijk in te passen op Rotterdam Centraal. En mocht dat niet lukken, dan kunnen er eventueel extra sporen worden aangelegd, want er staat op Rotterdam Centraal toch een kleine verbouwing op het programma. Vergelijk het met Den Haag Centraal, daar worden ook twee nieuwe ondergrondse sporen aangelegd.
__________________
I thought I saw a pussycat!
Tweety no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 12:16 PM   #10
Alargule
Homo Ludens
 
Alargule's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: La Guerla
Posts: 6,126
Likes (Received): 712

Volgens mij liggen die er zelfs al, alleen worden ze niet gebruikt.

Voor de rest toont je argumentatie inderdaad het gebrek aan meerwaarde van dit project aan. Beetje hetzelfde verhaaltje als met de Zoetermeerlijn. Daar is op dit moment zelfs een hoop kommer en kwel aan de gang...
Alargule no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 01:34 PM   #11
ReisThijs
Registered User
 
ReisThijs's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Utrecht
Posts: 827
Likes (Received): 12

^Dit is niet helemaal hetzelfde verhaaltje als de Zoetermeerlijn. Dit is hetzelfde verhaaltje als de Hofpleinlijn tussen Rotterdam en Nootdorp, met als belangrijkste verschil dat dat deel wl rijdt.

Quote:
Originally Posted by Vertigo View Post
Denk niet te licht over het mixen van metro's en gewone treinen. Naast het verschil in voeding heb je te maken met andere beveiliging en bovenal: andere regelgeving. Er is helemaal geen regelgeving voor gemixt rijden. Het zal een heel gedoe opleveren om goedkeuring van ProRail en de Inspectie Verkeer & Waterstaat te krijgen voor gemixt rijden.
Los van al dat soort dingen is het grootste probleem het smallere profiel van de metro. Als je de perrons zo aanpast dat ze gelijkvloerrs aansluiten op de metro, kan er met geen mogelijkheid nog een goederentrein langs. Als je er toch nog treinen wil laten rijden, moet je -in ieder geval bij de stations- een derde (verstrengeld) spoor aanleggen.
ReisThijs no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 02:19 PM   #12
Sint Clara
Former HHF UPC King
 
Sint Clara's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Rotterdam Zuid
Posts: 831
Likes (Received): 0

Prima!
__________________
who the **** do you think you are?
Sint Clara no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 02:28 PM   #13
Rotterdam A
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Rotterdam
Posts: 3,154
Likes (Received): 85

Wel tof. Weer een extra metroverlenging. Rotterdam metrohoofdstad van de Benelux.
Rotterdam A no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 02:39 PM   #14
Alargule
Homo Ludens
 
Alargule's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: La Guerla
Posts: 6,126
Likes (Received): 712

Tsja. Met de adoptie van bestaande lijnen is dat ook niet zo moeilijk
Alargule no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 02:53 PM   #15
Rotterdam A
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Rotterdam
Posts: 3,154
Likes (Received): 85

Quote:
Originally Posted by Dee Hinnov View Post
Tsja. Met de adoptie van bestaande lijnen is dat ook niet zo moeilijk
Ook zonder Randstadrail en de Hoekse Lijn is het langste metronet.
Rotterdam A no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 03:02 PM   #16
Sint Clara
Former HHF UPC King
 
Sint Clara's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Rotterdam Zuid
Posts: 831
Likes (Received): 0

Ja absoluut.
__________________
who the **** do you think you are?
Sint Clara no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 03:12 PM   #17
Alargule
Homo Ludens
 
Alargule's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: La Guerla
Posts: 6,126
Likes (Received): 712

Jh...
Alargule no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 03:39 PM   #18
Harmen1984
Registered User
 
Harmen1984's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rotterdam
Posts: 348
Likes (Received): 2

Tijd voor een expressmetro op het traject Schiedam-Alexander, in NYC-stijl over de middelste twee sporen... Mooie gelegenheid om de metro in Alexander ondergronds te stoppen.
Harmen1984 no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 04:15 PM   #19
TC03
Registered User
 
TC03's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Rotterdam
Posts: 1,871
Likes (Received): 22

Quote:
Originally Posted by Harmen1984 View Post
Tijd voor een expressmetro op het traject Schiedam-Alexander, in NYC-stijl over de middelste twee sporen... Mooie gelegenheid om de metro in Alexander ondergronds te stoppen.
Mwuah, lijkt me niet echt nodig.
TC03 no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2007, 04:45 PM   #20
Sol
Registered User
 
Sol's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: CUE
Posts: 8,960
Likes (Received): 962


Nee, inderdaad. Met 1 of 2 doden per jaar kunnen we best leven. OV mag immers wat kosten, nietwaar?
Sol está en línea ahora   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is OffAll times are GMT +2. The time now is 02:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2015 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu