daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Holland Hoogbouw Forums > Actueel > Rotterdam

Rotterdam » Ojajôh?Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old October 4th, 2009, 04:48 PM   #1
Spunkybastard
Registered User
 
Spunkybastard's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 906
Likes (Received): 30

Rotterdam: Renovatie Oude Luxor Theater

Omdat het in een andere thread ineens wel heel veel over Hotel Central en Luxor en de herbestemming van andere oude panden ging, maar even een nieuwe thread. Ik pleit bij deze voor herbestemming van het oude Luxor en het naastgelegen Central. In andere steden heeft men wel de creativiteit om dergelijke panden op verantwoorde wijze te pimpen en te mixen met moderne details of door ze in een moderne context te plaatsen. Zonder direct over te gaan tot de beproefde Rotterdamse weg van de minste weerstand: sloop.

Voorbeelden te over.

Het nieuwe De La Mar Theater in Amsterdam:Het gebied rond Liverpool Street station en Spitalfields Market in Londen:[IMG]http://*************************/london/jpgs/spitalfields_market_jw030309_3.jpg[/IMG]
Het oude Regent Palace Hotel in Londen, waarvan de monumentale gevel behouden blijft en waar (links achter) een modern stuk aan vast wordt gezet:En last but not least, het uitgewoonde Luxor theater in Arnhem dat werd gerestaureerd (gevel weer in orginele staat teruggebracht zonder alle latere aanpassingen) tot een ultramodern poppodium en werd bejubeld bij de uitreiking van de Nationale Renovatie Prijs. De jury: "Doel was herbestemming - met behoud van de monumentale waarde - van een theaterbioscoop uit 1915 tot een breed poppodium, dat een culturele trekkersfunctie voor Arnhem kan vervullen. Het resultaat is een prachtige huisvesting voor een hypermodern poppodium, waarvan de gebruikers (bijna als vanzelf) respectvol omgaan met zijn monumentale omhulsel. Het werk van dit complexe project bevatte naast renovatie, restauratie en verbouw ook reconstructie. De renovatie en restauratie concentreerden zich op het herstel van de schade aan het gebouw of onderdelen ervan; herstel van de nog aanwezige historische ruimtelijke indeling, details en elementen. Reconstructie is toegepast op het decoratieprogramma en belangrijke delen van de voorgevel. Aan de hand van oude foto’s en onderzoeksrapporten konden de reconstructieplannen worden uitgevoerd. Nieuwe toegevoegde elementen zijn o.a. een nieuw balkon in de grote zaal, een geheel nieuwe kelder onder de grote zaal en het realiseren van een nieuwbouw aan de achterzijde van het Luxor.

Prijzenswaardigheden

Het project is prijzenswaardig omdat de geest van het gebouw bewaard is gebleven. Het doet precies hetzelfde als ervoor, alleen ziet het er anders uit."

Is mijn vraag: waarom zou Rotterdam dit niet kunnen met zijn Luxor? Zeker nu men bij het Stadskantoor ook kiest voor behoud in combinatie met een moderne aanbouw.Spunkybastard no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old October 4th, 2009, 05:15 PM   #2
jan 1968
Registered User
 
jan 1968's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Rotterdam area
Posts: 1,079
Likes (Received): 57

Hotel Centraal en Luxor zijn één van de laatste panden van de oude Rotterdamsche binnenstad die nog enig referentiekader met de oude stadplattegrond bieden. Deze mogen echt nooit verdwijnen. Er zijn al zoveel panden gesloopt in deze wijk die het bombardement hadden overleefd.. ik noem in één adem de Groote Schouwburg en het Sint Lucia.


Buiten wat er nog meer neergehaald is met het idee "ouwe troep, staat alleen maar in de weg" zoals Hertenkade (diverse 17e en 18e eeuwse koopmanshuizen), Nederlanden van 1845 Zuidblaak (Berlage), Noordzee Wijnhaven (Kromhout). Ik vind het wel voldoende zo!


image hosted on flickr

image hosted on flickr
image hosted on flickr
jan 1968 no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2009, 07:57 PM   #3
Skyscrapercitizen
TIMBY
 
Skyscrapercitizen's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam, NYC
Posts: 28,666
Likes (Received): 1533

Beide gebouwen hebben behalve dat ze vooroorlogs zijn weinig kwaliteit. De vraag is hoeveel kwaliteit je de plek kunt geven met behoud van deze panden... Misschien is alleen de voorgevels laten staan een optie!
__________________
Volg RTM XL op Facebook en Twitter en blijf op de hoogte van het laatste XL nieuws!
Skyscrapercitizen no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2009, 08:39 PM   #4
jan 1968
Registered User
 
jan 1968's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Rotterdam area
Posts: 1,079
Likes (Received): 57

Wat is kwaliteit? En is dat een statisch begrip? Daar valt wat aan te doen lijkt mij.

Architectonisch zijn de panden natuurlijk niet bijzonder maar daar gaat het bij deze panden helemaal niet om. Deze panden hebben om andere redenen monumentale waarde, namelijk dat ze de één van de weinige panden zijn binnen de brandgrens van voor het bombardement.
jan 1968 no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2009, 08:48 PM   #5
Art Deco Style
Registered User
 
Art Deco Style's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 6,960
Likes (Received): 134

Ik zeg ook laten staan!
__________________
''The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem''
Me on Flickr: http://www.flickr.com/photos/59063292@N04/
www.urbika.com/cities/projects/1-rotterdam
Art Deco Style no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2009, 09:38 PM   #6
bubbah
Dispenser of Wisdom
 
bubbah's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Rotterdam
Posts: 3,994
Likes (Received): 341

Oude Luxor vind ik een twijfelgeval, Hotel Central verdient nmm een herbestemming (ik kan me trouwens een oude thread herinneren over een site die hotels op kwaliteit beoordeelde - wat je daar over de gevarieerde fauna binnen Hotel Central las was ronduit hilarisch).
bubbah no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2009, 10:14 PM   #7
Spunkybastard
Registered User
 
Spunkybastard's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 906
Likes (Received): 30

Ben impressed met je beeldarchiefje Jan, had nooit eerder een close-up van het Sint Lucia gezien. Kende dat gebouw alleen van na-oorlogse luchtopnames. Bizar dat ze dit ook gesloopt hebben.

Wat betreft de waarde van de panden: die schuilt inderdaad in het feit dat ze een van de tien (?) vooroorlogse gebouwen binnen de brandgrens zijn. For God's sake people, mag er iets blijven staan met een beetje historie? Het Luxor is nota bene het oudste theater van de stad. Maar nogmaals voor wie het hier niet mee eens is: waarom MOET er per se op deze plek gebouwd worden? Kijk dertig meter naar links of rechts en wat daar zou sneuvelen, zou geen hond missen. Zet daar een toren en herontwikkel deze twee oudjes.

Ik snap de diverse belangen, maar het blijft echt een misdaad. Het zou zonde zijn als we een toekomstige generatie zegt 'onbegrijpelijk' zoals wij nu praten over de sloop van de Hertenkade (heb je daar nog na-oorlogse foto's van, Jan? Wanneer is die hoek exact gesloopt? De seventies toch?) en wij moeten antwoorden: "Tja, we stonden erbij en we keken ernaar."
Spunkybastard no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2009, 10:40 PM   #8
jan 1968
Registered User
 
jan 1968's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Rotterdam area
Posts: 1,079
Likes (Received): 57

De toenmalige generatie kon niet veel anders uitrichten dan erbijstaan en er naar kijken. Dat soort zaken wordt generatie in,generatie uit,beslist door mensen die er "verstand" van hebben. "Als je het aan de gewone burger overlaat dan wordt alles Anton Pieck" is namelijk het credo onder professionals.

Ik zie ze er toe in staat om die parkeergarage achtige muur die Corso heet te sparen om dat het zg. wederopbouw is en dan met droge ogen Centraal en Luxor tegen de vlakte te gooien. Was geen kwaliteit.....

Wat kun je nou echt concreet doen om beslissers te laten inzien dat die twee panden moeten blijven?

Qua hertekade, ik heb alleen luchtopname van die plek. Je zou eens door het beeldarchief van het gemeentearchief moeten struinen.... Ook daar is niet veel te bekennen. Ze hebben indertijd niet eens de moeite genomen de boel te documenteren...

image hosted on flickr

Last edited by jan 1968; October 4th, 2009 at 10:51 PM.
jan 1968 no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2009, 10:50 PM   #9
Rietendak
Registered User
 
Rietendak's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Amsterdam
Posts: 2,044
Likes (Received): 263

Wel leuk om te zien hoe er hier gediscussieerd wordt over de paar overgebleven oude gebouwen in de brandgrens, terwijl op hetzelfde moment in het Amsterdam-forum een discussie gaande is over het beetje nieuwbouw in de binnenstad.
Rietendak no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2009, 10:51 PM   #10
Eric Offereins
The only way is up
 
Eric Offereins's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Rotterdam
Posts: 49,896
Likes (Received): 7607

Quote:
Originally Posted by bubbah View Post
Oude Luxor vind ik een twijfelgeval, Hotel Central verdient nmm een herbestemming (ik kan me trouwens een oude thread herinneren over een site die hotels op kwaliteit beoordeelde - wat je daar over de gevarieerde fauna binnen Hotel Central las was ronduit hilarisch).
Klopt ja.
Ben wel overtuigd dat de gevels de moeite van het bewaren waard zijn. De 1e foto van Spunkybastard geeft een aardig voorbeeld hoe dat zou kunnen.
Eric Offereins no está en línea   Reply With Quote
Old October 4th, 2009, 11:04 PM   #11
Spunkybastard
Registered User
 
Spunkybastard's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 906
Likes (Received): 30

Een actiegroep oprichten en een handtekeningenactie organiseren, een open brief sturen aan het AD (uit een column van Hugo Borst blijkt dat ze toch al pro-behoud zijn), een gesprek met de burgemeester of een wethouder aanvragen, ik heb al eens een balletje opgegooid bij de mensen die feesten organiseren in Hotel Central, je kunt TV Rijnmond bellen voor een item, er zijn vele dingen te bedenken. Alleen het gebeurt niet.
Spunkybastard no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2009, 12:03 AM   #12
SkyBridge
a.k.a. Sequentia
 
SkyBridge's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Antwerp
Posts: 18,928
Likes (Received): 697

^ Het enige dat echt werkt is een monumentenstatus voor de panden. Anders kan een ontwikkelaar het sowieso platgooien als ze het verwerven.
__________________
The pain was the world,
And I could not live outside it.
SkyBridge está en línea ahora   Reply With Quote
Old October 5th, 2009, 01:04 AM   #13
Unknownsoldier
Registered User
 
Unknownsoldier's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Groterdansk
Posts: 739
Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by Skyscrapercitizen View Post
Beide gebouwen hebben behalve dat ze vooroorlogs zijn weinig kwaliteit. De vraag is hoeveel kwaliteit je de plek kunt geven met behoud van deze panden... Misschien is alleen de voorgevels laten staan een optie!
Ik denk dat je dit heel relatief moet zien. In Amsterdam zouden deze gebouwen inderdaad van zeer weinig waarde zijn. In Rotterdam ligt dat naar mijn idee heel anders. Met die panden kun je toch heel veel doen om gelaagdheid te creëren..
Unknownsoldier no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2009, 12:22 PM   #14
bubbah
Dispenser of Wisdom
 
bubbah's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Rotterdam
Posts: 3,994
Likes (Received): 341

Het lot van de Koninginnekerk, een daad van cultuurbarbarij nmm, is op het forum ook al meermaals aan de orde gekomen...."We stonden erbij en keken ernaar"
bubbah no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2009, 12:53 PM   #15
Rotter Dame
BANNED
 
Join Date: Mar 2008
Location: Rotterdam
Posts: 231
Likes (Received): 0

Ik ben ook helemaal voor behoud! Ik denk dat het oude Loxor in ere hersteld kan worden, het interieur moet waarschijnlijk wel wat aangepast worden. Het is nogal krap voor de artiesten naar het schijnt,en de stoelen, tja iedereen die er wel eens is geweest weet wat ik bedoel. Gelukkig heb ik niet van die lange benen. Maar die lampen zijn geweldig!

Hotel Central heeft een heel apart sfeertje, en zou ik echt missen als het verdween. Zeker tijdens het film festival Alleen dat niet iedereen de charme van het oude houten interieur inziet, begrijp ik ook wel. Er zal hier zeker wat moeten gebeuren. Misschien kan hier alleen de gevel bewaard worden.

Als er actie wordt ondernomen: wil ik wel mee doen!
Rotter Dame no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2009, 01:52 PM   #16
Spunkybastard
Registered User
 
Spunkybastard's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 906
Likes (Received): 30

Misschien moeten we hier met wat mensen de handen ineen slaan. Weet iemand eigenlijk tot hoe lang het Luxor nu officieel doorgaat?
Spunkybastard no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2009, 02:12 PM   #17
jan 1968
Registered User
 
jan 1968's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Rotterdam area
Posts: 1,079
Likes (Received): 57

Laten we eens met een groep medestanders afspreken in Hotel Centraal en dat als een legendarische start zien voor het behoud van het tweetal panden...
Er zijn ook nog wel voldoende foto's van het interieur van Hotel Centraal van voor de oorlog, en misschien nog wel van Hotel Allard, zoals het initieel heette....

Iemand moet allerlei netwerken aanboren zodat we de pers halen met die meeting.. Idee?

Last edited by jan 1968; October 5th, 2009 at 04:10 PM.
jan 1968 no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2009, 02:16 PM   #18
Rotter Dame
BANNED
 
Join Date: Mar 2008
Location: Rotterdam
Posts: 231
Likes (Received): 0

het laatste wat ik weet is dat het Luxor net weer geld heeft geïnvesteerd in het interieur omdat het nog wel 5 jaar gaat duren totdat er iets met die plek gebeurd...
Rotter Dame no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2009, 04:07 PM   #19
Unknownsoldier
Registered User
 
Unknownsoldier's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Groterdansk
Posts: 739
Likes (Received): 1

@ jan1968
Ik denk dat je er heel veel mensen een plezier mee zult doen door wat voor actie dan ook te ondernemen voor behoud van historie in deze stad. Hier op dit forum is het dan wel heel erg bon-ton om voor een beetje hoogte een pandje hier en een rijtje daar te slopen, maar dit forum is natuurlijk verre van representatief voor de Rotterdammer in het algemeen. Ik ben hier dus wel erg voor te vinden.

Trouwens ook alle lof voor dat pleidooi van RTM XL (ik hoop dat ik de naam goed heb, even geen zin om te zoeken) voor het behoud van de Lijnbaan. Ondanks het feit dat ik het niet erg zou vinden als slechts een deel behouden blijft, maar dat even terzijde...
Unknownsoldier no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2009, 05:00 PM   #20
SkyBridge
a.k.a. Sequentia
 
SkyBridge's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Antwerp
Posts: 18,928
Likes (Received): 697

^ Wij hebben dan ook alleen gepleit voor behoud van de Lijnbaan WINKELSTRAAT. Wat daarachter gebeurt kan in de toekomst nog van alles mee gebeuren, alleen nu is het geen prioriteit en de winkelstraat wel.

Als ik een advies mag geven zou ik voorlopig niet teveel teweeg willen brengen. Gebruik de komende maanden om acties te plannen, maar hou er rekening mee dat pas vanaf MEI 2010 (!) het (nieuwe) college weer besluiten gaat nemen. Vanaf 12 december a.s. wordt alles de periode overgeheveld. Kan je beter NU vriendjes gaan maken die in het nieuwe college zeker gaan terugkeren en wellicht hoger geplaatst.
__________________
The pain was the world,
And I could not live outside it.
SkyBridge está en línea ahora   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is OffAll times are GMT +2. The time now is 09:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu