search the site
 daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Holland Hoogbouw Forums > Actueel > Rotterdam

Rotterdam » Ojajôh?Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


View Poll Results: Architect favoriete ontwerp
Harry Gugger/BarCode 4 2.88%
Koen van Velsen 20 14.39%
MVRDV 39 28.06%
Neutelings 25 17.99%
MAD / NIO / OKRA 43 30.94%
...heb geen duidelijke voorkeur 8 5.76%
Voters: 139. You may not vote on this poll

Reply

 
Thread Tools
Old July 16th, 2007, 11:55 PM   #1
Marin
Jürgen Leschinger
 
Marin's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam | Zell am See
Posts: 9,099
Likes (Received): 4219

Rotterdam: Depot

Bron: Engineering 360, 16 juli 2007

Quote:
MVRDV ontwerpt nieuw depot Boijmans Van Beuningen

(ANP) - Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam is een stap dichter bij de bouw van een nieuw depot. Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV heeft onlangs vijf ontwerpen voor het nieuwe gebouw ingediend. Het bijzondere aan het depot is dat ook particulieren er hun kunstverzameling kunnen onderbrengen.
Het nieuwe depot moet een architectonische blikvanger worden en bij voorkeur in het Museumpark worden gebouwd. De geraamde kosten zijn 40 miljoen euro. De oppervlakte van het gebouw wordt geschat op 13.000 vierkante meter.

Het nieuwe depot is nodig omdat de huidige depots van het museum elders in de stad beneden NAP liggen en niet meer voldoen. De beperkte opslagruimte, de bewegingen van het grondwater, de soms overvloedige regenval en incidentele stijgingen van het waterpeil in de Maas maken de situatie voor de kunstschatten onveilig.

Eind 2010 moet het nieuwe depot in gebruik worden genomen. Klik hier voor een afbeelding.

Aanvulling 28 oktober 2013: presentaties ontwerpen

Harry Gugger/BarCode | Impressie

Quote:
Ons ontwerpvoorstel voor het nieuwe Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen reageert ondubbelzinnig op de gelaagdheid van de locatie en kenmerkt zich door een creatieve, eigentijdse transformatie van het Nederlandse archetype ‘(Pak)Huis’. Het verwijst zowel naar OMA & Yves Bruniers karakteristieke appelboomgaardlandschap van het Museumpark als naar de functionele typologie van het Rotterdamse havendepot. Het is een compact volume dat de afstand tot de buren respecteert en als vrijstaand object onderdeel wordt van het parklandschap.
Met de architecturale expressie van het gebouw wordt ongegeneerd de primaire functie als depot van culturele waarde omarmd. Zijn ongecompliceerde en economische vorm zijn een directe referentie naar het klassieke opslaggebouw en in zijn materialisering verwijst het op subtiele wijze naar baksteen gebouwen in de directe omgeving. Het ontwerp presenteert zich door deze eigenschappen als een nieuw 'Collectiehuis' voor Museum Boijmans Van Beuningen, voor de stad Rotterdam en voor alle Rotterdammers. Het wordt door zijn typische silhouette een herkenbaar baken dat het Museumpark integraal met haar directe omgeving en de rest van de stad verbindt.
Koen van Velsen | Impressie

Quote:
Een veilige plek voor de rijke collecties, een prettige werkplek voor medewerkers en een prachtige publieke toevoeging aan het Museumpark: daar mikken wij op met ons ontwerp voor het Collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen. Het wordt een krachtige, alzijdige no-nonsens kubus die in kleur, vorm en afwerking perfect aansluit op de omgeving. Openheid, eenvoud en samenhang zijn centrale thema’s. Zo smeden we het park en het Collectiegebouw samen.

Door te kiezen voor een compact, goed geplaatst volume nemen we zo min mogelijk ruimte weg van het Museumpark. Het groene en open karakter wordt gerespecteerd en waar mogelijk versterkt. Bomen keren terug en de bestaande zichtlijnen blijven intact, ook dankzij de volledig transparante begane grond. Hierdoor lijkt het Collectiegebouw te zweven in het groen en houdt Het Nieuwe Instituut een band met het ‘Voorportaal’. Binnen staat flexibiliteit en avontuur voorop. Een ingenieuze ontsluiting zorgt dat alle verschillende functies van het gebouw optimaal en los van elkaar kunnen functioneren. Nergens zitten ze elkaar in de weg
MVRDV | Impressie

Quote:
De ontwikkeling van het Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen middenin Rotterdam is een mooie kans om de beleving van de stad te intensiveren. Bovendien biedt het het museum een extra kans om zich internationaal te profileren. Maar hoe zal het ontwerp zich openen naar de stad? Hoe kan het gebouw deelnemen aan het culturele leven in de stad?

Het Collectiegebouw kan worden gezien als een pakhuis voor kunst. Door het gebouw te ontwerpen als een rond volume wordt het geveloppervlak geoptimaliseerd. Dwars door de compacte vloeren heen is een route gemaakt, de Zigzag, die de depots aandoet en zichtbaar maakt. De Zigzag leidt uiteindelijk naar het dakterras waar de bomen uit de huidige ‘voortuin’ van het Museumpark staan. Het dakterras fungeert als een opgetild park.

Door het gebouw te bekleden met reflecterend materiaal worden de omgeving en het park weerspiegeld. Het park wordt groter; het gebouw lijkt op te gaan in de omgeving als een eigentijdse fata morgana.

Ter plaatse van de vensters wordt het spiegelend oppervlak als het ware uitgegumd. Hiermee toont het gebouw haar collectie als een cadeau voor de stad.
Neutelings Riedijk Architecten | Impressie

Quote:
Neutelings Riedijk Architecten stelt voor om het Collectiegebouw te organiseren als een pakhuis voor kunst; een 'Kunstveem' in de skyline van de havenstad.

De slanke toren met een klein grondoppervlak houdt het groene Museumpark zoveel mogelijk open. De toren legt een gebalanceerde ruimtelijke relatie met Het Nieuwe Instituut en het Museum Boijmans Van Beuningen en vormt op die manier een nieuw icoon aan de museumpromenade.

De toren bestaat uit twee gesloten volumes die alle gestapelde depots bevatten. Daartussen ligt een monumentale open ruimte waarop alle depots uitkomen met grote laaddeuren. Door middel van royale glazen liften en grote bewegende platforms vindt het kunsttransport plaats. De circulatie van kunst wordt op die manier in de publiekshal zichtbaar als een bewegend schouwspel in de stad. De voet van de toren is een open depot dat te bezoeken en bezichtigen is door het publiek. Ook de top van de toren is een publieke ruimte met tentoonstellingsruimte, café en panoramaterras.

Dankzij dit concept kunnen de depotruimten compact en efficiënt georganiseerd worden terwijl de monumentale binnenruimte het belang en de omvang van de 'Collectie Rotterdam' voor het publiek verbeeldt.
MAD / NIO / OKRA | Impressie

Quote:
We hebben de opgave om een schatkamer van 14.000 m2 te ontwerpen heel letterlijk opgevat. Dit nieuwe Collectiegebouw is een schatkamer dat zowel van buiten als van binnen iets van geheimzinnigheid uitstraalt. Een ontwerp dat iets te raden overlaat. Iets wat je als bezoeker niet meteen kunt vatten maar moet ontdekken. Het Collectiegebouw nodigt uit tot een dynamisch zoektocht, het is een kunstwerk voor kunstwerken.

Het huidige ‘Voorportaal’ van het Museumpark wordt getransformeerd tot ‘Schatkamer’. De entree van het gebouw op de begane grond doet denken aan de toegang tot een grot. Dit versterkt het schatkamereffect. Farao’s bouwden piramiden als private grafmonumenten vol kostbaarheden en persoonlijke bezittingen. Hier maken we een omgekeerde piramide: vol kostbaarheden maar zeer toegankelijk voor het publiek.

Van binnen lijkt het alsof je de complete collectie kunt zien maar in feite is slechts twintig procent voor het publiek toegankelijk. Essentieel is dat alles van binnenuit ervaren wordt, zonder contact en zicht op de stad. Concentratie is belangrijk. Ieder voorwerp is speciaal en moet zonder afleiding kunnen worden bewonderd.


Depot Museum Boijmans van Beuningen | Collectiegebouw

Status: In ontwikkeling

Functie: Eerste geheel openbaar toegankelijke kunstdepot, groen dak met expositieruimte, restaurant en beeldentuin | Hoogte: ca. 40m | Verdiepingen: 6 | Start: 2016 Gereed: 2018

Architect: MVDRV | Technisch ontwerp: ABT | Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs | Opdrachtgever: Museum Boijmans van Beuningen | Aannemer: | Officiële website:

Locatie: Museumpark

Nieuws:

Vijf kandidaten voor Collectiegebouw Boijmans (05.08.2013)
'Collectiegebouw Boijmans te groot voor Museumpark' (18.09.2013)
Collectiegebouw Boijmans van Beuningen de kolonisatie van de leegte (06.11.2013)
Bezwaren tegen collectiegebouw Boijmans van Beuningen (26.11.2013)
Rotterdamse raad lijkt akkoord met kunstdepot Boijmans (04.12.2013)
Gemeenteraad wil collectiegebouw naast Boijmans (11.12.2013)
Spiegelend bloempot dingt niet meer mee (20.12.2013)
AIR debat: Museumpark (16.01.2014)
Fout kost Sjarel Ex winnend ontwerp voor nieuw museumdepot (22.01.2014)
’Koffiedrinken met mij is levensgevaarlijk’ (04.02.2014)
MVRDV wint kort geding collectiegebouw (04.02.2014)
MVRDV unveils reflective bowl-shaped art depot for Museum Boijmans Van Beuningen (08.03.2014)
Verslag vergadering van de Commissie voor Welstand en Monumenten (1e behandeling) (17.09.2014)
De transparante ark van Boijmans - een kunstdepot voor iedereen (25.09.2014)
‘Zet Boijmans-depot niet in museumpark’ (10.11.2014)
Boijmans’ Collectiegebouw: icoon of iconoclasme? (jan-mrt 2015)
Doek dreigt te vallen voor collectiegebouw Museumpark (19.03.2015)
Kunstraad negatief over depot Boijmans (07.04.2015)
010 Debat: DePot Boijmans nieuw icoon of miskleun? (08.04.2015)
College van B & W unaniem voor Collectiegebouw Boijmans (16.04.2015)
Toparchitect: Rotterdam is gebaat bij bouwlust (17.04.2015)
Veel belangstelling voor collectiegebouw Boijmans (25.04.2015)
Veel insprekers tijdens hoorzitting collectiegebouw (26.05.2015)
Collectiegebouw Boijmans voor tweede keer afgekeurd (10.06.2015)
Stichting wil meer investeren in Museumdepot Boijmans (15.06.2015)
Zienswijze Erasmus MC (22.05.2015)
Bank gaat depot Boijmans financieren (17.09.2015)
Collectiegebouw: gemeenteraad twijfelt nog steeds (29.09.2015)
Erasmus MC blijft tegen depotgebouw Museumpark (27.10.2015)
Boijmans krijgt toch hypermodern collectiegebouw (06.11.2015)
Uitspraak Raad van State over Collectiegebouw (08.03.2016)
Bodemprocedure tegen komst Collectiegebouw (31.05.2016)
Verslag vergadering van de Commissie voor Welstand en Monumenten (5e behandeling) (08.06.2016)
Rechter houdt plannen Collectiegebouw grotendeels in stand (27.07.2016)

Expositie ontwerpen Collectiegebouw in Museum Boijmans van Beuningen, zondag 3 november 2013
Impressie | Bron: www.mvdrv.nlImpressies | Bron: www.dezeen.com


Impressie | Bron: www.rotterdam.nl
Technisch ontwerp | Bron: www.abt.eu

Ontwerpberekening


Ontwerp constructie


GlasgevelVideo/3D Animaties


Krantenartikel | Bron: www.ad.nl | Post Eric Offereins

__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by Marin; July 29th, 2016 at 12:38 PM.
Marin no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old July 17th, 2007, 12:01 AM   #2
Maartinho
Registered User
 
Maartinho's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Leiden
Posts: 435
Likes (Received): 49

Leuk! Het wordt nog wat daar in het Museumpark.

Pal naast de Museumparkgarage. Hoop niet dat de vertraging daar, verzakkingen e.d., nog problemem opleveren voor dit pand.
Maartinho no está en línea   Reply With Quote
Old July 17th, 2007, 07:25 AM   #3
Marin
Jürgen Leschinger
 
Marin's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam | Zell am See
Posts: 9,099
Likes (Received): 4219

^ Weer een mooi stukje forumvervuiling. Ik begrijp dat (een deel) quoten soms handig kan zijn, maar om nu maar gelijk de openingspost te quoten, terwijl je slechts een eerste reactie geeft.

Het is hier geloof ik al vaker gezegd: gebruik @ of
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Marin no está en línea   Reply With Quote
Old July 17th, 2007, 07:48 AM   #4
Eric Offereins
The only way is up
 
Eric Offereins's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Rotterdam
Posts: 61,766
Likes (Received): 17644

Interessant. Het zal wel (en hoeft) geen hoogbouw te worden, maar een architectonische blikvanger klinkt goed!
Eric Offereins no está en línea   Reply With Quote
Old July 17th, 2007, 08:08 AM   #5
:)dorp
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,979
Likes (Received): 0

Hopelijk wordt het een echte eyecatcher. De eerste afbeelding ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Wel jammer dat het een depot wordt direct naast het huidige Boymans. Ik had graag gezien dat men elders in de stad een plek zou kiezen waar een nevenvestiging van Boymans komt, bijvoorbeeld de KvZ (locatie Headoffice?), waarin tijdelijke thematische tentoonstellingen zouden komen.
:)dorp no está en línea   Reply With Quote
Old July 17th, 2007, 09:05 AM   #6
supercees
My train goes everywhere!
 
supercees's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Haarlem
Posts: 2,642
Likes (Received): 98

Mooi gevonden Marin... nu afwachten op het ontwerp, want van hetgeen op de plaatjes in het artikel kan ik nog niet veel vinden.
__________________
Space invaders came to take me away, but there was actually no need for it since I was already floating into outer space....
supercees no está en línea   Reply With Quote
Old July 17th, 2007, 09:24 AM   #7
Momo1435
Marotesque
 
Momo1435's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: アルフェナンデンライン
Posts: 29,287
Likes (Received): 42652

Het wordt een mooie tafel van 100 meter breed, 75 meter diep en 45+ meter hoog.
__________________
天まで登れ!
キタ━━━━━━━━━(。・∀・。)ノ━━━━━━━━━!!!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Momo1435 no está en línea   Reply With Quote
Old July 17th, 2007, 09:47 AM   #8
Boven Alles
BANNED
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 454
Likes (Received): 0

Bijzonder... inderdaad afwachten op betere plaatjes van een definitiever ontwerp.
Boven Alles no está en línea   Reply With Quote
Old July 17th, 2007, 10:36 AM   #9
rotterdammer
Registered User
 
rotterdammer's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Rotterdam
Posts: 736
Likes (Received): 0

@ Dit zou een mooie plint zijn voor het stationskwartier
__________________
Dubai Durft!!!
rotterdammer no está en línea   Reply With Quote
Old July 17th, 2007, 10:44 AM   #10
Gerard
registered muse
 
Gerard's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Rotterdam
Posts: 2,266
Likes (Received): 307

Het ziet er wel heel bijzonder uit. Ik kan me nog niet veel bij de maten voorstellen.
Mooi gevonden inderdaad. Marin.
Gerard no está en línea   Reply With Quote
Old July 17th, 2007, 08:38 PM   #11
Gyz
Eilander
 
Gyz's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Noordereiland
Posts: 893
Likes (Received): 99

Quote:
Originally Posted by :)dorp View Post
Wel jammer dat het een depot wordt direct naast het huidige Boymans. Ik had graag gezien dat men elders in de stad een plek zou kiezen waar een nevenvestiging van Boymans komt, bijvoorbeeld de KvZ (locatie Headoffice?), waarin tijdelijke thematische tentoonstellingen zouden komen.
Bij een nevenvestiging zou dat kunnen, als depot (zoals hier bedoeld) is dat niet echt handig aangezien je dan met onvervangbare kunst van de ene locatie naar de andere dwars door de stad moet gaan sjouwen, zal ook niet echt leuk zijn voor de jaarlijkse verzekeringspremie
Gyz no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2007, 12:44 AM   #12
RMR®
Design
 
RMR®'s Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Vlaardingen
Posts: 1,121
Likes (Received): 15

Wow dit zou echt zeer impressive zijn zo'n massa !! Begin van een vet futuristisch park wat ze ervan zouden moeten maken met over een poosje een nieuwe euromast van 500 meter... ff dromen..
RMR® no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2007, 08:44 AM   #13
mokummer
met heimwee...
 
mokummer's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 1,398
Likes (Received): 63

Hm, word er niet zo vrolijk van dat aan alle kanten het park langzaam wordt opgegeten door stenen (hoezeer het ook top-architectuur moge zijn - Kunsthal, Boymans-depot, enz.) - we hebben al veel te weinig groene ruimte in onze (mooie) betonnen stad...
mokummer no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2007, 09:00 AM   #14
Gerard
registered muse
 
Gerard's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Rotterdam
Posts: 2,266
Likes (Received): 307

Er stond vandaag al in de krant dat de heren raadleden dit niet zo zien zitten. Het is te duur en ze zouden een andere locatie prefereren.
Een ander probleem was nog dat Rem Koolhaas het zou kunnen blokkerem omdat hij een copyright zou hebben op het ontwerp van het museumpark. Dat laatste doet mij wat vreemd aan. Maar misschien dat iemand daar nog iets over weet te melden.

Ik denk dat het park het wel kan gebruiken. Het zal er zeker niet slechter van worden. Die entree was bagger en zal ook na het gereed komen van de garage niet ineens geweldig worden.
Gerard no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2007, 01:02 PM   #15
:)dorp
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,979
Likes (Received): 0

@Gyz: Ik bedoelde idd een nevenvestiging waarin tijdelijke tentoonstellingen uit de collectie van Boymans te zien zijn. Met deze oplossing heb je een minder groot depot nodig (is het immers niet zonde om je kunst op te slaan i.p.v. tentoon te stellen?). Wat betreft vervoer / verz.premies, dat moet toch geen argument zijn om het niet te doen? De Kunsthal doet immers niets anders dan tentoonstellen uit collecties van derden.
:)dorp no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2007, 02:04 PM   #16
Ard Buijsen
t.a.f.k.a. AJB
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 13,697
Likes (Received): 1814

Quote:
Originally Posted by GerardB View Post
Er stond vandaag al in de krant dat de heren raadleden dit niet zo zien zitten. Het is te duur en ze zouden een andere locatie prefereren.
Een ander probleem was nog dat Rem Koolhaas het zou kunnen blokkerem omdat hij een copyright zou hebben op het ontwerp van het museumpark. Dat laatste doet mij wat vreemd aan. Maar misschien dat iemand daar nog iets over weet te melden.

Ik denk dat het park het wel kan gebruiken. Het zal er zeker niet slechter van worden. Die entree was bagger en zal ook na het gereed komen van de garage niet ineens geweldig worden.
Koolhaas heeft samen met een Franse landschapsarchitect het Museumpark ontworpen. Dus het auteursrecht ligt bij hem en de nabestaanden van die landschapsarchitect. Gezien de relatie tussen Koolhaas en Maas (die is niet te best) kan ik me voorstellen dat ie z'n hakken in het zand zet.
Ard Buijsen no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2007, 03:34 PM   #17
Gerard
registered muse
 
Gerard's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Rotterdam
Posts: 2,266
Likes (Received): 307

Ik kon, en kan me nog steeds, me er weinig bij voorstellen dat het auteursrecht op een park ligt bij de ontwerper. Alsof Zochers en zijn nabestaanden nog mogen bepalen wat er met het park aan de Maas mag gebeuren !!

Dat Koolhaas en Maas er samen niet uit gaan komen geloof ik direct maar dat je met auteursrecht heel veel ontwikkeling tegen kan houden is voor mij nieuw.
Gerard no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2007, 04:42 PM   #18
:)dorp
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,979
Likes (Received): 0

Erasmusbrug is volgens mij hetzelfde verhaal
:)dorp no está en línea   Reply With Quote
Old July 20th, 2007, 01:06 PM   #19
Ard Buijsen
t.a.f.k.a. AJB
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 13,697
Likes (Received): 1814

Quote:
Originally Posted by GerardB View Post
Ik kon, en kan me nog steeds, me er weinig bij voorstellen dat het auteursrecht op een park ligt bij de ontwerper. Alsof Zochers en zijn nabestaanden nog mogen bepalen wat er met het park aan de Maas mag gebeuren !!
Is in dit geval helemaal lastig aangezien in Frankrijk het auteursrecht over gaat op de erven en oneindig is. In NL is dat 75 jaar geldig.

Waar zou het auteursrecht anders moeten liggen dan bij de ontwerpers. Het is hun intellectueel eigendom aangezien zij de bedenkers zijn . Dus het kan nergens anders liggen. Is niet zo moeilijk te begrijpen lijkt me.
Ard Buijsen no está en línea   Reply With Quote
Old July 20th, 2007, 01:08 PM   #20
Ard Buijsen
t.a.f.k.a. AJB
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 13,697
Likes (Received): 1814

BTW, vraag me af hoe iedereen hier had gereageerd als Rem Koolhaas met een dergelijk ontwerp was gekomen. Dit vooral gezien de reacties op zijn meest recente plannen. Deze had zomaar in die rij gepast wmb.
Ard Buijsen no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 02:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2016 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2016 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu