daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Sjeverna i Središnja Hrvatska

Sjeverna i Središnja Hrvatska Northern and Central Croatia: Varaždin, Čakovec, Karlovac, Kutina, etc.

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old September 21st, 2012, 08:55 AM   #1
nsoul_KR
Registered User

Likes (Received): 0

[Krapina] - Općenito i razvoj

Pošto vidim da nema threada o bilokojem gradu u Krapnisko-zagorskoj županiji,budem ja kad sam iz Krapine malo ispričao,poslikao vam o mojem kraju.
Kao prvo vas sve pozdravljam,prvi mi je post.
Moje ime je Josip,veliki sam zaljubljenik u povijest,zemljopis pa zašto nebi pokazao znanje i kreativnost koju imam..
Prvo ću sam copy pestat poznate stvari o povijesti,kulturi...A onda ću stavljat svoje ideje i mišljenje za grad.Imam dosta fotka pa ću i to u dogledno vrijeme stavljat..Idem na fax pa nemam baš puno vremena,pa neću baš biti aktivan..

O Krapini

Pitomi zagorski grad udaljen svega 50-tak kilometara od Zagreba. Krasi ga bogata povijesna baština koja seže čak 130 tisuća godina unatrag kada su na prostoru krapinskog brda Hušnjakovog praljudi ostavili svoj neizbrisivi trag koji je ugledao svjetlo dana zahvaljujući Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru, istaknutom geologu, paleontologu i paleonantropologu. On je zaslužan što se ime Krapine pronijelo širom svijeta.
Osim nedavno otvorenog novog Muzeja krapinskih neandertalaca, Krapinčani su veoma ponosni i na krapinsku utvrdu koju su posjedovali kralj Ludovik I, grof Herman II. Celjski, ban Vitovac, kralj Matijaš Korvin i hrvatski ban Ivaniš Korvin...
Ovdje je rođen i Ljudevit Gaj, otac hrvatskog narodnog preporoda, a krapinskim su ulicama koračali i August Šenoa, Marija Jurić Zagorka, Janko Leskovar, Ivo Andrić...
Iako je zagrljaj prošlosti jak i sveprisutan, Krapina danas nudi ponešto za svakoga. Tu su kulturne manifestacije kroz cijelu godinu – između ostalog Fašnik, Glumački festival, Dani Dubravka Ivančana, Dani festivalske dvorane, Ljeto u Krapini, Dan grada uz tradicionalne manifestacije Zagorski glazbeni festival "Krijesnica" (od 1996. godine) i nezaobilazni Tjedan kajkavske kulture s Festivalom kajkavskih popevki koji se održava već pune 46 godina.
Bogata gastronomska ponuda iz krapinskih ugostiteljskih objekata mami svojim mirisima i privlači nepca turista namjernika. Ako pak duša čezne za mirom u zagrljaju prirode, brojni planinarski putovi i staze, od kojih je najpoznatiji Put Dedeka Kajbumščaka, pokazat će vam svu raskoš i ljepotu krapinskog krajolika. Za ljubitelje likovne umjetnosti tu je Park skulptura na otvorenom „Forma prima“ koji se nalazi na brdu Josipovac i Gradska galerija, a ako poželite nakratko utonuti u prošlost prošećite kroz užu gradsku jezgru, od Šetališta narodnog preporoda, Parka matice hrvatske, gdje se nalazi i rodna kuća Ljudevita Gaja, do Trga Ljudevita Gaja, pa od Magistratske ulice preko Uske ulice do znamenite krapinske utvrde, „Starog grada“.
Kako god bilo, sve počinje i završava sa nezaobilaznim i znamenitim Muzejom krapinskih neandertalaca na Hušnjakovom koje u svakom budi strahopoštovanje i tjera na razmišljanje: „Zašto su se baš ovdje praljudi nastanili?“ Odgovor je jasan: već je tada bilo jasno da je ovo ugodno mjesto za život! A tako je ostalo i do današnjih dana. Krapina je ponosna na svoju bogatu prošlost, ali je i izrazito usmjerena prema budućnosti. Zato dođite u Krapinu i otkrijte sami njene prednosti i ljepote, a Krapinčani će vas dočekati s poznatom popevkom: „Dobro mi došel prijatelj!“

KULTURA

Krapina je kulturni centar kajkavskog govornog i glazbenog stvaralaštva. Tu se svakog rujna održava "Tjedan kajkavske kulture", manifestacija koja uključuje nastupe folklornih grupa i pjevačkih zborova, brojne izložbe i znanstvene skupove, a njen najpoznatiji dio je Krapinski festival kajkavskih popevki koji se održava još od 1966. godine. Za vrijeme "Tjedna kajkavske kulture" tradicionalno se svake godine okupljaju i mladi na malom dječjem festivalu "Kaj u riječi, pjesmi i slici".

Među ono što predstavlja tradiciju ovoga kraja svakako treba ubrojiti i izdavanje fašničkoga Humoristično - satiričnoga lista "Zvonec". Prvi mu je broj tiskan 1906., a kako izlazi i danas (drugi kontinuitet izlaženja nakon II svjetskog rata od 1973.) uz samoborsku "Sraku" najstariji je list takve vrste u Hrvatskoj. U prigodi obilježavanja "Zvončeve" stote obljetnice izlaženja iz tiska je izašla knjiga "Za dobru volju", autor Drago Kozina, a izdavač je Humoristično društvo "Zvonec" Krapina. U knjizi su uz povijest "Zvonca" opisani, običaji "Vincekovo" i "Martinje", svadbeni običaji, mesarije, a oni koji vole zapjevati neku od starih kajkavskih popevki, u knjizi će pronaći njihove tekstove.

Radio Hrvatsko zagorje Krapina organizira Zagorski glazbeni festival "Zagorska krijesnica", a Radio Kaj i "Kajscena" Festival zabavne glazbe "Pjesmom do srca".

Gospodarstvo

Područje Grada Krapine kao jedinice lokalne samouprave u Krapinsko-zagorskoj županiji i županijsko središte, na sjeveru graniči s općinama Đurmanec i Jesenje, na istoku s općinama Radoboj i Mihovljan, na zapadu s općinom Petrovsko, a na jugu susjedne su joj općine Krapinske Toplice i Sveti Križ Začretje. Prostire se na površini od 48 km˛.
Sam grad Krapina smješten je u uskoj dolini rijeke Krapinščice između obronaka Maceljskog gorja (Brezovica) i Strahinjščice. Takav je položaj omogućavao razvoj gospodarstva, a pojava željeznice i razvitak industrije krajem 19., a posebice u 20. stoljeću uzrokovao je daljnju urbanizaciju i porast broja stanovnika Krapine koja postaje vodeće zagorsko regionalno središte. Zbog svog skučenog požaja u kotlini, grad se proširio prema sjeveru (naselja Doliće, Krapinsko Strahinje i Podgora) i jugu (naselja Bobovje, Mihaljekov Jarek i Krapinsko Polje).
Grad Krapina je tradicionalni industrijski i gospodarski grad. Početak zanatstva u Krapini vezan je uz XV. stoljeće, budući je Krapina dobila povelju «Slobodnog kraljevskog poveljnog trgovišta» sa svim povlasticama što su iz nje slijedile. Tijekom godina prvo su se razvili obrti poput kovača, gumbara, lončara, čižmara, mesara, pekara i drugih djelatnosti koji se 1837.god. udružuju u Veliki Krapinski Ceh.Tijekom godina obrtnici s područja grada Krapine povezali su se sa obrtnicima iz okolnih općina i danas djeluju kao Udruženje obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj. Uoči Prvog svjetskog rata ima tvornicu kože, namještaja, kalijevih peći, tiskaru, ciglanu, pilanu, a prva u Zagorju dobiva i vodovod te 1886. god. i željeznicu koja je povezuje sa Zagrebom. Danas je gospodarska situacija uzrokovala velike strukturne promjene te su mnoge tvrtke sa tradicionalnim proizvodnjama, ponajprije tekstila, keramičkih proizvoda i namještaja propale, tako da se razvio problem nedostatka radnih mjesta za radno aktivno stanovništvo. Nema velikih gospodarskih kapaciteta, kao što je to bilo u nedavnoj prošlosti te se razvijaju tvrtke sa manjim brojem zaposlenika. U krug velikih tvrtki pripadaju Kotka d.d. (proizvodnja muške konfekcije) te Jedinstvo d.d. (proizvodnja kontejnera i metalnih konstrukcija i njihovih dijelova).
Na području Grada Krapine uglavnom se razvija mala privreda i obrtništvo među kojima je najviše zastupljeno graditeljstvo, zatim tiskarstvo (7 tiskara), brojne trgovačko – ugostiteljske djelatnosti te špediterske djelatnosti, čijem je razvitku pridonijela blizina graničnog prijelaza.
Budući da je to zahtijevao opseg i tok roba u putničkom i robnom prometu s inozemstvom, u 2005. god. u Krapini je ustrojena Carinarica Krapina (u Žutnici), gdje se obračunava i naplaćuje carina i druga davanja kod uvoza, izvoza i provoza robe, što tvrtkama smještenim na području grada i županije olakšava poslovanje vezano za uvoz robe iz inozemstva.

Evo par slika...

Slika kraj Konzuma,gore cesta prema Trškog vrhu,vidite s desne strane kraj ceste nezavršenu zgradu,još jedan primjer lošeg hrv. sustava..

Želježnička stanicu u ulici ivana Rendića,ravno je Frana Galovića gdje je "novi dio grada"mada nerazvijen ali s puno potenecijala.Mada je ovo ljeto izgrađen Lidl pa se malo gradilo i uređivalo okoliš..

Gajeva ulica s crkvom Svete Nikole,koja je rijetko otvorena za posjetu..

Last edited by nsoul_KR; September 21st, 2012 at 09:45 AM.
nsoul_KR no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old September 21st, 2012, 01:20 PM   #2
student@vz
I see genius in everybody

student@vz's Avatar

Likes (Received): 10

Baš se vratio iz Krapine doma kad ono thread o Krapini. Ima zanimljivih objekata za poslikat u tamo svakako, gradi se nešto zadnje vrijeme od autobusnog kolodvora nadalje...

P.S. Može slike nešto veće rezolucije? ili link na veću rezz jer vidim da su to slike s dosta potencijala...
student@vz no está en línea   Reply With Quote
Old September 21st, 2012, 05:58 PM   #3
zaguric2
Hrvatsko Zagorje

zaguric2's Avatar

Likes (Received): 20

zaguric2 no está en línea   Reply With Quote
Old September 22nd, 2012, 04:23 PM   #4
nsoul_KR
Registered User

Quote:
Originally Posted by student@vz View Post
Baš se vratio iz Krapine doma kad ono thread o Krapini. Ima zanimljivih objekata za poslikat u tamo svakako, gradi se nešto zadnje vrijeme od autobusnog kolodvora nadalje...

P.S. Može slike nešto veće rezolucije? ili link na veću rezz jer vidim da su to slike s dosta potencijala...
Slike su takve kakve su..Spremi ih i zumiraj...Ok se vidi.
U narednih par dana ću postavit još slika,imam ih preko 100..
Pa mene smeta jer se sporo grad razvija,a ima takav potencijal(postat ću par slika da vidite)Sad u posljednje vrijeme se nešto diglo,ali slabo.
Evo zašto nebi Kr bilo pravo središte županije,a ne kako je sad,kad je bolnica u Zaboku..itd.
Reljef je isto granica,jer Kr je u nekakvoj mini kotlini.Ali da se ima potencijla..da ima se.
Sad su postavili kraj muzeja lijepi plakat grada i kartu,za čistu peticu.

Last edited by nsoul_KR; September 23rd, 2012 at 09:54 PM.
Old September 22nd, 2012, 09:38 PM   #5
HorseCity
Devil took the joke away.

HorseCity's Avatar

Likes (Received): 27

Zabok ima puno bolju lokaciju od Krapine. Logičnije bi bilo da je Zabok središte županije...
HorseCity está en línea ahora   Reply With Quote
Old September 23rd, 2012, 08:02 AM   #6
student@vz

student@vz's Avatar

Zabok je preuzeo od Krapine tu "središnju" ulogu u županiji. To je ustvari i ok jer ima puno veći prostorni potencijal nego Krapina, povezaniji je itd. Što se mene tice, Zabok može biti administrativno središte a Krapina kulturno središte županije. U tom pravcu se i krecu ti gradovi zasad
Old September 23rd, 2012, 06:04 PM   #7
nsoul_KR
Registered User

Quote:
Originally Posted by HorseCity View Post
Zabok ima puno bolju lokaciju od Krapine. Logičnije bi bilo da je Zabok središte županije...
LOL.Po čemu Zabok ima bolju lokaciju?Da slažem se da je prometno središte zbog vlaka,ali Krapina po ničemu ne zaostaje..Evo tu imaš prije grada A2 Autocestu,imaš brzu cestu koja je stara autocesta...Nisi bil tam pa sad govoriš na slijepo.Trebaš vidjet prometnu infrastrukturu prije grada,oko Lepajci.Lijepo je napravljeno..
A u vezi Bolnice,slažem se da je bolje da bude u Zaboku kad je na pola puta svima.A i u Krapini isto imaš ambulantu,i par ljekarni,meni sasvim dovoljno.
A i Varaždin je isto blizu.Uvijek kad moraš nešto važno napravit moraš u zg,em kaj imaš dosta više bolnica,em liječnici su dosta iskusniji itd..

I za malo ponovit povijest.Zabok je naselje koje je nastalo nakon 2.Svjetskog rata,prije je bila obična selendra kak i Zaprešić koji je zbog blizine Zagreba tako narastao.Takvo mišljenje dijeli frend iz Zg za Zaprešić i Zabok,obične selendre koje su izrasle u moderne gradove s puno stambenih zgrada..
Nije meni cilj vrijeđat sad Zabok,al to je moje mišljenje..
Dok sad povijesni gradovi kak Krapina,Varaždin,Rijeka imaju povijest.
Dok je Krapina bila središe kulture,povijesti,obrazovanja već stoljećima..Evo "Povijest ljudskoga roda u Krapini doseže u daleku prošlost od 120.000 do 50.000 godina o čemu nam svjedoče ostaci neandertalskog čovjeka na brdu Hušnjakovo u zapadnom dijelu Krapine."
A da ne pričam o ostalim stvarim kao što je Nalazište Krapinkog pračovjeka,Ljudevit Gaj koji je isto rođen u Krapini,Samostan,Crkve(Trški Vrh na kojem je donešen Marijin kip iz Jeruzalema)i crkve koje odišu povijesti..
I još Gradska jezgra,jednostavno zadivljuje me takvi stari gradovi,i ti stilovi kojima su prije gradili.
Evo galerija grada je stil neoklasike,u kojem su živjeli poznat odvjetnička obitelj Majcen,u nju su poznati ljud navračali onog doga kao J.J, Strosmayer,Starčević.
I tako spojene kuće,isto za sve ljubitelje povijesti,a gdje je tek stari grad na bregu,pruža se predivan pogled,stare zidine,mjesto na kojem je održana 5 hrvatskih sabora...

Quote:
Zabok je preuzeo od Krapine tu "središnju" ulogu u županiji. To je ustvari i ok jer ima puno veći prostorni potencijal nego Krapina, povezaniji je itd. Što se mene tice, Zabok može biti administrativno središte a Krapina kulturno središte županije. U tom pravcu se i krecu ti gradovi zasad
Ima i Krapina potencijal,sam kaj se više gradi u Zaboku..
Pogledaj gore post da vidiš da nije Zabok niš preuzel,Zabok je prometno i važno gospodarsko središte a ništa više..
I fascinira me koliko Zabok ima para.Svaki put idem kroz Zabok i recimo na svakom rasvjetnom stupu su novi štedljive žarulje,do u Krapini slabo..
Old September 23rd, 2012, 07:30 PM   #8
HorseCity

HorseCity's Avatar

Ne nisam bil u Krapini . Naravno da jesam. Mislio sam da ima bolju poziciju u županiji tj. naspram ostalih naselja. Krapina je bogu iza nogu. Pa i Brasilia je nastala 60.-ih
Old September 23rd, 2012, 09:33 PM   #9
nsoul_KR
Registered User

Quote:
Originally Posted by HorseCity View Post
Ne nisam bil u Krapini . Naravno da jesam. Mislio sam da ima bolju poziciju u županiji tj. naspram ostalih naselja. Krapina je bogu iza nogu. Pa i Brasilia je nastala 60.-ih
Tvoje mišljenje..
Ja sam svoje mišljenje rekao.

Evo popis projekata..

Neke od zanimljivih je izgradnja Fakulteta u svojoj zgradi(sad su u Srednjoj školi).Izgradnja želježničke stanice u Pristavi Krapinskoj(neznam stvarno jel ovo potrebno,sad bude još sporiji vlak,i dosta je blizu mjesta.

I zar je potrebno tak puno tih naselja uz gradove.I u Zaboku sam to primjetil,sam grad ima 2700(dok Krapina oko 5000 samo grad,evo ti još jedan razlog Horsecity zašto Zabok nebi mogao biti središte županije)dok ostalih 70% stnovništva grada su obične selendre,hoću reć neka područja bi se ukinula i stopila s gradom(isto kak je u Zg-u neka naselja kao Dubrava koji su bili radnički kvartovi na periferiji,a sad su dio urbanog grada s puno stambenih zgrada i modernih zdanja)Tak je isto u Krapini,evo Mihaljekov Jarek,Polje Krapinsko isto urbani dio grada isto dio grada,nek valja ide ona da svaki seljak treba imat svoje mjesto,pa nije ni čudno da ima tak puno općina[/QUOTE]

Da se vratim na temu,neki projekti kao "Produžetak Ul. Frana Galovića do spoja na D-206"isto jako dobro,evo SLIKE.To je ova ulice desno od pruge,a ova cesta lijevo mislim da bi se već stvarno trebalo za to pobrinut da se stavi pravi alfast s dvije strane.

Izgradnja nove Oš Ljudevit Gaj,pa ok već je ova stara škola(1911),ali povijesna škola.

Evo slika(bar prvi dio )
Lijepe karte koje su postavljanje po županij proteklih 1-2 godine,dosta lijepo i slikovito napravljeno.

Kraj Žutnice.Pogled na staru autocestu.

Područna škola u Podgori.

Krapina.

Novi plakati grada kraj muzeja.

Last edited by nsoul_KR; September 23rd, 2012 at 10:12 PM.
Old September 23rd, 2012, 10:21 PM   #10
nsoul_KR
Registered User

Samostan i Crkva Svete Katarine.

Trg.

Najnoviji dio grada,nova Industrijska zona(od 3).

Omiljen dio puta kad se vozim kad je alfalt još friški..

Tu se na ovoj sici vidi koliko još može grad rast,u daljini se vidi A2 autocesta i još poslije je moguće gradnja.

Neotvorena cesta..

OŠ Ljudevita Gaja.(Ne,nema više podjele na spol)
Old September 24th, 2012, 12:21 AM   #11
HorseCity

HorseCity's Avatar

Super fotke. Hoćeme još!!
Old September 24th, 2012, 07:33 AM   #12
nsoul_KR
Registered User

Evo još slika..

Crkva Svetog Nikole i župni ured.

Makadamska šetnica,po mojoj vizijji buduća bic. staza i za pješake jer je blizu OŠ A. Cesarca
đ

Na parkiralištu nema nijedne Kr oznake,znači ima turista.

Ajde bar se vidi rijeka sad nakon toliko kiše.

Parkiralište kraj Brze ceste,isto lijepo napravljeno.

Pristava Krapinska gdje bi bio novi dio grada,već se gradi nekaj i pogbliži pogled na A2.

Ova već zgrada tak stoji godinu i pol,bez komentara.

Pogled s Trškog Vrha na noviji dio grada.

To bi bilo to od mene,mislim da ima dosta slika,bude m i dalje aktivan u temi sam slabije jer mi počinje fax još malo..
Old September 24th, 2012, 10:00 AM   #13
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Likes (Received): 1156

Super slike,izgleda uredno

I da,zašto se kod nas u Osijeku nenapravi Lidl u sklopu neke stambene zgrade ili slično.To sam vidio ove godine da svugdje ima samo kod mene nema.

‎''Meni je bila zgodna dok je vi niste ni primjećivali'' - PEDO MEDO
Rocky031 no está en línea   Reply With Quote
Old September 24th, 2012, 10:33 AM   #14
student@vz

student@vz's Avatar

Znate kaj Krapini fali a tice se prometne infrastrukture? Rotori . Prvi bi trebao biti kod autobusnog
Old September 24th, 2012, 11:32 AM   #15
Half_baked
Registered User

Half_baked's Avatar

Pozdrav nsoul_KR i fala na slikama. Lepi kraj i mesto
Half_baked no está en línea   Reply With Quote
Old September 26th, 2012, 08:25 PM   #16
student@vz

student@vz's Avatar

Quote:
Znate kaj Krapini fali a tice se prometne infrastrukture? Rotori . Prvi bi trebao biti kod autobusnog
Evo blagodatima interneta i street view-a koji je konačno došao, mogu i pokazat to problematično mjesto:

[IMG]http://i50.************/9gzx9w.jpg[/IMG]
Old September 28th, 2012, 11:30 AM   #17
nsoul_KR
Registered User

Quote:
Originally Posted by Half_baked View Post
Pozdrav nsoul_KR i fala na slikama. Lepi kraj i mesto
Ništa...
Fotkanje i zemljopis mi je hobi,pa zašto nebi malo napisao o svojem kraju na ovom daleko najboljem hrv. forumu za takve stvari.
Imam i dosta slika iz ostalih mjesta zagorja i hrv. pa ču postavit to eventualno..
Quote:
Evo blagodatima interneta i street view-a koji je konačno došao, mogu i pokazat to problematično mjesto:

[IMG]http://i50.************/9gzx9w.jpg[/IMG]
Tu ti je želj. kolodvor,a ne autobusni.
Da,nebi škodilo.Mislim da bude jedan u novom dijelu grada..Ima stvarno dosta posla i mogućnosti koje nisu iskorištene.
Na jednoj slici se vidi da bude išel nadvožnjak prek pruge pa da mi je to vidjet i želj. stanica u Pristavi Krapinskoj.Redovito ću postat slike novih stvari.

I da napokon došao taj street view,al nisu snimali šetalište hrv. narodnog preporoda.I dosta je toga promijenilo u posl. godinu dana.Postavljen je novi aslaft u ul. Frana Galovića,rubnici na nogustupu na trgu.
Malo sam gledao stare vijesti
Izgleda zanimljivo.
Old February 14th, 2013, 03:08 PM   #18
nsoul_KR
Registered User

Quote:
Evo bio na sjednici HNS-a sredinom siječnja i između ostalih stvari je bilo riječ o rotorima..

5 rotora na sljedećim lokacijama:
Cesta kod "Ruke" kraj izlazne postaje za Krapinu na A2.

Drugi kod groblja,izuzetno potrebno,križanje 5 cesta,postojeća infrastruktura katastrofa(znam jer sam blizu doma).

Treći kod rotora u Dolićima..Pogledajte sliku kak to sada izgleda..

Četvrti kak je kolega napisao,kod starog autobosnog i želježničkog..
I peti kod Poduzetničke zone Krapina Nova zapad..

Last edited by nsoul_KR; February 14th, 2013 at 03:26 PM.
Old February 14th, 2013, 03:26 PM   #19
nsoul_KR
Registered User

I oprostite,potpuno sam zapostavil ovaj forumm..zaboravil već...Ali sad sam riješio ispite na faxu pa si mogu dopustit malo odmora..
Evo još par slika..
Pogled s A2 NA Zonu Kr-Nova zapad

Pogled na" Krapina Nova jug"

Tu si možete vidjeti katalog te zone...

Isto lijepo uređeno..

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules