daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Bulgaria > Urban Bulgaria > Transport and Infrastructure

Transport and Infrastructure ИнфраструктураGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools Rate Thread
Old April 7th, 2013, 04:28 PM   #1
born electric
Home of Electric Bikes
 
born electric's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 501
Likes (Received): 309

Финaнcиpaнe нa инфpacтрyктypaтa в Бългaрия

Предлагам тук да дискутираме всичко, което касае стратегическото обезпечаване с финансов ресурс на инфраструктурните амбиции на България. Мисля, че във връзка с откъса от статията, която цитирам по-долу, една подобна тема ще става все по-актуална.

Финансирането на инфраструктурните проекти в България може да бъде няколко типа:

1. Проекти финансирани 100% от държавния бюджет или чрез целеви държавен заем.
2. Проекти финансирани по европейските програми от фондовете и съфинансирани от бюджета с 20%
3. Проекти по публично частно партньорство.
4. Проекти между държавата България и други държави(например военните бази на НАТО)
5. Изцяло частни проекти.

И сега новината:

Още при приемането на бюджет 2013 икономисти алармираха, че планираните приходи са значително завишени и няма да бъдат изпълнени. В документа, подготвен от Христов, се подчертава, че “към момента не са налице категорични индикации за забавяне при основните данъци (с изключение на акцизите)”, но въпреки това цифрите са коригирани. Със 180 млн. лв. надолу са и очакваните постъпления от ЕС.

Свиването с 400 млн. лв. ще бъде изцяло за сметка на капиталовите разходи, става ясно от разчетите. От 5,36 млрд. лв. те са намалени на 4,96 млрд. лв. Над 90% от това перо се състои от средствата за европроектите. Орязването на тези харчове означава, че служебният кабинет смята, че заложените за т.г. евросредства няма да бъдат усвоени. Това се случи и м. г., когато неизпълнението надхвърли 1 млрд. лв. Засега останалите харчове в бюджета няма да се пипат.
__________________
Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
born electric no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old April 7th, 2013, 04:29 PM   #2
0673073
Registered User
 
0673073's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: San Gwann
Posts: 4,349
Likes (Received): 3739

Добре, ясно е че нямаме пари за националното съфинасиране.... Финансиране чрез заеми отвън не е ли възможно да се намери?
0673073 no está en línea   Reply With Quote
Old April 7th, 2013, 05:09 PM   #3
TrueBulgarian
Meditate on this, I will
 
TrueBulgarian's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Near the human towers and bulls
Posts: 6,096
Likes (Received): 2329

Възможно е, не е нужно да са точно заеми, нито пък да са задължително от чужбина. Може да се пуснат облигации за строителството на определен инфраструктурен обект например
TrueBulgarian no está en línea   Reply With Quote
Old April 7th, 2013, 05:27 PM   #4
born electric
Home of Electric Bikes
 
born electric's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 501
Likes (Received): 309

Моля някой от модераторите да редактира заглавието. Аз по незнайни причини не успявам. След това моля този пост да бъде изтрит.
__________________
Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
born electric no está en línea   Reply With Quote
Old April 15th, 2013, 08:35 PM   #5
rockobarocko
Registered User
 
rockobarocko's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2,337
Likes (Received): 22326

Quote:
Държавните порции в строителството само за избрани
С договори за над 1 милиард лева ГБС детронира "Трейс"


Един от най-засегнатите браншове от кризата е строителният. Спрямо пиковата 2008 г. оборотът намаля близо два пъти. Въпреки това за последните три години произведената строителна продукция остава относително стабилна около 12 млрд. лв. заради държавните поръчки, показват данните на НСИ. Най-много средства идват от еврофондовете, които се превърнаха в наркотик за бранша. С тях се строят магистрали, пътища, пречиствателни станции, железници.

Тази година е планирано да бъдат усвоени над 4 млрд. лв. европейски пари, по-голямата част от които са за инфраструктура. През първото тримесечие вече са оползотворени близо 500 млн. лв., показват данните на Министерството на финансите. Извън европрограмите държавата е заложила да изхарчи за капиталови разходи 923 млн. лв., което е с 20 млн. лв. повече спрямо 2012 г. Тези пари обаче вече бяха взети от служебното правителство за социално слаби.

Частните капитали в строителния бранш се превърнаха в “изчезващ вид”, по думите на строители. Единственият голям проект - газопровода "Южен поток" е замразен до произнасянето на Европейската комисия.

Така обществените поръчки останаха единственият източник за сигурна работа. Затова и вниманието все повече се концентрира върху това дали играчите се състезават при равни условия и има ли гаранции за честна игра.

Според анализ на Камарата на строителите, около една трета от търговете са с насочващи условия за определена фирма. Дискриминационни условия се залагат по -често от общините. Отделни министерства и държавни фирми също не им остъпват.

“Това, че намаляха обемите, е само едната беда. По-голямата е, че конкурсите целенасочено се обявяваха и провеждаха така, че да бъдат печелени от тесен кръг фирми“, коментира Велин Терзиев, зам.-председател на Строителната камара и вицепрезидент на международната строителна организация FIEC.

Според него по този начин се “прави груб опит да се монополизира браншът“. Това става чрез окрупняването на обществените поръчки и залагането на прекомерни изисквания за оборотни средства, приходи, достъп до финансиране, определена техника, поемане на рискове, наличие на различни сертфикати и т.н. “Това са най-вече дискриминационни условия за малките и средните дружества. Става така, че колеги, които са изграждали атомната централа “Козлодуй”, в момента не могат да участват в обществена поръчка дори за детска площадка“, дава пример Велин Терзиев.

Когато няма истинска конкуренция, най-големият губещ е обществото, което не може да получи най-добрата услуга на конкурентна цена.

Друг ефект на нагласените търгове са хилядите фалирали компании. По данни на строителната камара за последните две години работа са спрели над 2600 фирми. В момента в регистъра на строителя, задължително условие за да работиш легално на пазара, са вписани малко над 4000 фирми. По данни на камарата за последните четири години над 140 хил. строители са загубили работата си заради съкращения в 80% от компаниите. Над 90 на сто от строителните фирми имат значително намаление на обемите, а около една пета от тях са замразили дейността си.

И победителят е ...

Ако някой реши да прави залози за фирмите -победители в големите търгове, рискът да не се познаят резултатите е твърде незначителен, клонящ към нула. С две думи – безпредметно начинание, което в същото време подсказва, че няма състезание или "мачовете" са уредени. Засега никой не смее да произнесе това на глас.

"Дори и бегъл преглед показва кои са печелившите участници в повечето търгове - “Главболгарстрой” (ГБС), “Трейс груп холдинг”, “ПСТ Холдинг” и “Хидрострой”, други трудно ще се вредят", коментират представители от бранша, които обаче не смеят да се опълчат на големите.

Твърди се, че напоследък има напрежение и в челната тройка, тъй като всички поръчки от над 100 млн. лв. се печелят неизменно от ГБС на Симеон Пешов - самостоятелно или в обединения и консорциуми с други фирми.

Последният спечелен търг е за 135 млн. лв. за ремонт на магистрални компресорни станции на държавната фирма “Булгартрансгаз”, за който договорът все още не е сключен.

Дни преди да предаде властта кабинетът “Борисов” подписа договора за близо 360 млн. лв. за изграждането на 37-километровия участък от Дупница до Благоевград на магистрала “Струма”. Победителят е консорциум начело с “ГБС-Инфраструктурно строителство”. Сто милиона лева струваше и “спортното бижу” на София – зала “Арена Армеец”, където ГЕРБ откри предизборната си кампания.

Към големите поръчки за над 100 млн. лв. са и три кръстовища на две нива в София (120 млн. лв.), като това при Телевизионната кула вече е факт. Сред по-малките са ВиК мрежата на Суходол (4 млн. лв.), спортната зала на Пловдив (30 млн. лв.), Националният музеен комплекс т.нар. “Българският Лувър” (24 млн. лв.), кулата на летището (15 млн. лв.), водният цикъл на Габрово (20 млн. лв.), раковата болница в София (8 млн. лв.), ВиК мрежите на Раковски (44.6 млн. лв.), на Хисаря (50 млн. лв.), на Приморско (15 млн. лв.), околовръстното шосе на София (97 млн. лв.) и т.н. Както се изрази строител, като чукнеш в интернет на поръчките в бранша изскача “Главболгарстрой”.

Тоталът, по думите на Бойко Борисов, вече надхвърля милиард, а ГБС се готви да вземе още завода за боклука на София (200 млн. лв.), водния цикъл на Пловдив (125 млн. лв.) и този на Банско (60 млн.лв.).

“Невероятно, фантастично, отново имаме рекорд”. Тези думи обичаше да казва президентът Росен Плевнелиев по време на търговете за магистрали, докато беше министър на регионалното развитие. Дори “извънземният” Юсеин Болт обаче може да завиди на успеха, с който ГБС успява да печели със завидна лекота във всяка дисциплина. Болт е номер едно само в спринта, докато ГБС във всички сектори – пътен, воден, енергиен и сградно строителство.

Големите в бранша

Безспорно ГБС е една от трите големи фирми в бранша. Другите две са “Трейс” на Николай Михайлов и почти фалиралата “Холдинг Пътища” на Васил Божков съгласно финансовите отчети на дружествата за 2011 г. (за 2012 г. все още не са излезли).

Според тях лидер по приходи е “Трейс” с оборот от 380 млн. лв. спрямо 243 млн. лв. за ГБС и 216 млн. лв. за “Холдинг Пътища”. ГБС обаче има най-голяма печалба 14.8 млн. лв. и собствен капитал – 187 млн. лв. За сравнение “Трейс” отчитат печалба от 6.9 млн. лв. и капитал от 79 млн. лв., докато “Холдинг Пътища” е на загуба от 13.4 млн. лв. и е почти декапитализиран с 3.1 млн. лв.

По-добрите финансови резултати на ГБС се дължат основно на факта, че за разлика от конкуренцията, фирмата на Симеон Пешов успяваше да спечели търговете с високи цени. Това ставаше чрез елиминиране на другите кандидати преди отварянето на ценовите оферти и написани технически изисквания, на които можеше да отговори само ГБС. Така се развиха събитията със спортната зала на Пловдив, централната жп гара на София, водния цикъл на Хисаря и Раковски, Българския Лувър, кръстовището на две нива на Лъвов мост в София.

Другото, което отличава ГБС е, че компанията печели независимо от това кой е на власт. Според Симеон Пешов формулата за успешна работа с всички правителства през последните 20 години е “да имаш силен екип, да работиш качествено и в срок и бизнесът ти винаги да е на светло”.

“Нашият бизнес винаги е бил изцяло на светло и компанията винаги е била най-големият данъкоплатец в сектора на строителството и всички правителства са оценявали този факт”, казва Пешов в интервю през 2012 г.

От ГБС твърдят още, че "от корпоративна гледна точка, щеше да е прекрасно", ако действително печелеха всички големи поръчки. "Реалността обаче е съвсм друга. Вътрешната ни статистика показва, че средно една от десет подадени оферти е успешна", се казва в отговора на ГБС до Mediapool.

За разлика от ГБС възходът на “Трейс” безспорно е свързан с управлението на Бойко Борисов. Компанията на Николай Михайлов нямаше шанс при тройната коалиция и съсредоточи усилията си в общински проекти по европейски програми. “Трейс” влезе с летящ старт на софийски терен с поръчката за изграждането на част от втория метродиаметър на София именно при управлението на Борисов като кмет.

Последваха част от уличните ремонти в столицата, водопроводи и канализация по ИСПА, кръстовището на две нива в жк ”Младост”. Освен това “Трейс” направи и пречиствателната станция за отпадни води на Троян за 5 млн. лв. При кабинета “Борисов” успешната серия продължи и през 2010 г. “Трейс” успя дори да направи “голям шлем” - пътна магистрала, железница и метро с поръчки за над 550 млн. лв.

Това стана с изградения вече участъка от Стара Загора до Нова Загора на магистрала “Тракия", железопътната отсечка от Пловдив до Бургас и два участъка от метрото. Успешната серия продължи с т.нар. нулев лот на магистрала "Хемус", обходите на Монтана и Враца и западната дъга на София и спря през пролетта на 2012 г. От тогава “Трейс” не са печелили голям обект или поне публично не се е разчуло.

За разлика от ГБС, която държеше високи цени, "Трейс" залагаше на нови технологии и ниски цени. Това доведе и до по-нисък марж на печалбата на холдинга, която намаля от 14.8 млн. лв. през 2010 г. до 6.9 млн. лв. Освен това последните поръчки на “Трейс” по стойност са направо трохи в сравнение с договорите от по над 100 млн. лв. за ГБС.

През последните години славата на “Холдинг Пътища” помръкна – както се твърди, заради игрите с източването му през свързани компании и налагането на новия бранд “ПСТ Холдинг”.

Държавните пари в строителния бизнес на Васил Божков (един от най-богатите българи, според различни класации), секна и заради перипетиите около изграждането на най-дългия участък на магистрала “Тракия” от Ямбол до Карнобат и замръзналото строителство на магистрала “Марица” от Димитровград до ГКПП “Капитан Андреево”.

Независимо, че успя си издейства допълнителни средства заради “слаби почви”, строителството на “Тракия” изостава, а пътни експерти и държавни чиновници твърдят, че е нужно да се вземе политическо решение за магистрала “Марица” за да не се загубят европейските пари.

Фалирали малки подизпълнители на холдинга в началото на годината символично погребаха бизнеса си на строящата се “Тракия”. За 2011 г. “Холдинг Пътища” е на загуба от над 13 млн. лв., а през миналата година дори поискаха обявяването му във фалит.

Печеливша комбинация

И докато едни са изправени пред фалит, други като варненската “Хидрострой” дръпнаха забележително при управлението на Бойко Борисов. Зад компанията стои бившият шеф на пътната агенция по времето на НДСВ Велико Желев, но възходът й е свързан с назначаването на доскорошния съветник от управляващата партия Николай Пашов за изпълнителен директор. Той напусна общинския съвет във Варна дни преди началото на предизборната кампания по настояване на ГЕРБ.

“Хидрострой” обикновено печели почти всички поръчки в района на Черноморието и в Североизточна България, но има и няколко “скъпи” на софийски терен – като надлез “Надежда”.

Първата му голяма спечелена поръчка е обходът на Габрово за 80 млн. лв. “Хирдрострой” е водещ партньор в избрания консорциум ПСВТ, като дни преди да предаде властта кабинетът на Бойко Борисов разреши подписването на договора. Финансовите отчети на варненската компания показват, че приходите й са скочили от 39 млн. лв. през 2009 г. на 58 млн. лв. за 2011 г.

“Хидрострой” е и една от трите големи фирми по подписаното рамково споразумение за строителните поръчки на държавната “Летище София” за 116 млн. лв. през следващите четири години. Другите двама са “Трейс” и ГБС. Тай като договорът беше подписан сравнително наскоро, досега по него няма възлагане, твърдят от компаниите.

Друга печеливша комбинация за печелене на търгове в последно време се оказа сдружаването на ГБС с “Водстрой 98”, зад която стои банкерът Цветан Василев. Той навлезе в строителния бранш чрез изкупуването на “Интегрирани пътни системи” (ИПС) на Ясен Ишев през 2010 г. През следващите години към нея прибави “Водстрой 98” и приватизираните “Промишлено строителство холдинг” и “Техноекспортстрой”. От началото на тази година ГБС заедно с “Водстрой 98” спечели поръчките за ремонта на централната жп гара в София, както и тази за спортната зала на Пловдив, след като всички останали кандидати бяха елиминирани.

Иначе финансовите отчети на ИПС и “Водстрой 98” сочат, че сделките на мажоритарния акционер на Корпоративна банка Цветан Василев по придобиването на компаниите, поне засега, не са много успешни. Оборотите на двете дружества намаляват през последните години. Приходите на “Водстрой 98” за 2009 г. са били над 66 млн. лв. и падат до 24 млн. лв. през 2011 г., докато на ИПС от 144 млн. лв. през 2009 г. са паднали на 35 млн. лв. през 2011 г.

Низходящият тренд обаче най-вероятно ще се обърне след спечелените нови поръчки.

Ще има ли промяна сред фаворитите на следващия кабинет, предстои да видим. Както и дали амбициозните обещания на президента Росен Плевнелиев и назначеното от него служено правителство за борба с монополите и установяване на по-добра конкурентна среда за бизнеса, ще дадат някакъв осезаем резултат.
mediapool.bg/
rockobarocko no está en línea   Reply With Quote
Old April 16th, 2013, 01:23 PM   #6
EEH
разбирач :))
 
EEH's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 8,716
Likes (Received): 8017

Една капка катран е в състояние да развали цялата каца с мед. Ще посоча само две капки, за другите ще премълча:

Quote:
За разлика от ГБС възходът на “Трейс” безспорно е свързан с управлението на Бойко Борисов. Компанията на Николай Михайлов нямаше шанс при тройната коалиция и съсредоточи усилията си в общински проекти по европейски програми.
Точно Трейс строи по времето на тройната ламя участъка от АМ Тракия между Оризово и Стара Загора. Но за медиапул явно това е общинска поръчка.

Quote:
За разлика от ГБС, която държеше високи цени, "Трейс" залагаше на нови технологии и ниски цени.
Точно горната отсечка на АМ Тракия пропадна на всички надлези и мостчета само месеци след откриването си. Не знам дали се е дължало на новите технологии или на ниските цени.

Също така не знам на какво се дължи неравността на най-новата им гордост между СЗ и НЗ. Може би неритмичното подскачане на колата е нарочно търсен ефект срещу заспиване зад волана?!
__________________
...as a species, human beings define their reality through misery and suffering. The perfect world was a dream that your primitive cerebrum kept trying to wake up from.

alex.krastev, Tiparnik, jorda liked this post

Last edited by EEH; April 16th, 2013 at 04:22 PM.
EEH no está en línea   Reply With Quote
Old April 16th, 2013, 01:40 PM   #7
TPOTOAP
Registered User
 
TPOTOAP's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 2,288
Likes (Received): 3754

“Леки корекции“ на тъмно в разпределянето на европарите до 2020 г.

Quote:
На 15 април България трябваше да изпрати първата чернова по договора за партньорство с Европейския съюз за следващия програмен период 2014 – 2020 г. Документът дава отговор за какво страната ни ще похарчи договорените от правителството на ГЕРБ над 15.2 млрд. евро безвъзмездна помощ от Европейския съюз.

Все още няма яснота как ще бъдат разпределени 7-те милиарда лева за седемте оперативни програми. Обсъждат се различни финансови модели. Неофициално се твърди, че парите по инфраструктурните програми - “Транспорт”, “Околна среда” и “Региони в растеж”, няма да бъдат пипани и те ще могат да разчитат на същите средства както и през този програмен период – съответно 2 мрд., 1.8 млрд. и 1.6 млрд. евро.

Най-много пари - около 2 млрд. евро, са предвидени за програма “Транспорт”. Те ще отидат за жп проекти по три направления. Едното е границата със Сърбия – София – Пловдив – Бургас. Другото - Видин – София – Радомир – Кулата и последното София – Русе. От магистралите приоритетно е изграждането на “Струма” през Креснеското дефиле, както и магистрала “Хемус”, която обаче при Велико Търново прави завой в посока Русе и не стига до Шумен . Останалите средства ще отидат за третия лъч на метрото в София от бул.”Ботевградско шосе” до жк.”Овча купел” и за ремонт на гари. Планирани са и пари за купуване на локомотиви и подвижен състав за БДЖ, както и за доставка на специализирани плавателни съдове
mediapool.bg
TPOTOAP no está en línea   Reply With Quote
Old April 16th, 2013, 02:00 PM   #8
Capt.Vimes
Да живее България!
 
Capt.Vimes's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Varna
Posts: 10,334
Likes (Received): 12655

Казах аз, че по-скоро ще дочакаме телепортирането
Capt.Vimes no está en línea   Reply With Quote
Old April 16th, 2013, 05:09 PM   #9
Me4ok
Registered User
 
Me4ok's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Sofia
Posts: 7,773
Likes (Received): 45924

Quote:
Originally Posted by Capt.Vimes View Post
Казах аз, че по-скоро ще дочакаме телепортирането
Нямаш основания за такова ехидно изказване. И преди се знаеше, че Крушето - Шумен няма да е по Европрограма. А ако успеят да вкарат по еврофинансиране Крушето - Русе още по-добре. Това ще е успех за северна България.
Me4ok no está en línea   Reply With Quote
Old April 16th, 2013, 05:25 PM   #10
Capt.Vimes
Да живее България!
 
Capt.Vimes's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Varna
Posts: 10,334
Likes (Received): 12655

Quote:
Originally Posted by Me4ok View Post
А ако успеят да вкарат по еврофинансиране Крушето - Русе още по-добре.
Само пълен некадърник няма да успее да вкара подобен път за еврофинансиране. Това при условие, че не се осигури някаква друга форма на финансиране.
Capt.Vimes no está en línea   Reply With Quote
Old September 7th, 2013, 05:18 PM   #11
ravenwings
Registered User
 
ravenwings's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 219
Likes (Received): 56

Quote:
Добре.

1. Да допуснем, че в България има около 1 000 000 МПС, които си закупуват годишна винетка. 1 000 000*34 eur=34 000 000 eur
2. Да допуснем, че има още 500 000 (български или преминаващи), които ще купят месечна винетка 500 000*13 eur=6 500 000 eur
3. Да допуснем, че има още 500 000 МПС (български или преминаващи), които ще купят седмична винетка 500 000*5 eur=2 500 000 eur
4. Да допуснем, че има 300 000 товарни МПС, които ще купят годишна винетка. Допускането е меродавно, защото и голяма част от преминаващите често през България товарни МПС си купуват годишна винетка. 300 000*650 eur = 195 000 000 eur
5. Да допуснем, че има по още 100 000 товарни, които ще купят месечна и дневна винетка: 100 000*10 eur =1 000 000 eur; 100 000*34 eur = 3 400 000 eur

Получават се 242 000 000 eur годишни приходи от продажба на винетки. Малко ли са, според теб?
За поддържка на пътната мрежа са пре-предостатъчни и половината от тях. В момента дори се заделят около 45-50 000 000 евро за тази цел. За сроителство на нови магистрали можем да ползваме съфинансиране от еврофондовете и оставащите ~120 милиона евро годишно за строителство от бюджета.
За да видим дали са малко или много първо да разберем за колко пари говорим. Информацията, която аз намерих мога да обобщя по този начин:


Ако примем, че за пътища от ОП "Транспорт останат около 600 млн. евро и има 20% национално съфинансиране, то ще ни трябват още 8.1 млрд лева допълнително. При 3% лихва, това означава че за 20 години ще платим 3.8 млрд. лв лихиви или ще са небходими общо 12 млрд. лв. Раздели тези пари на 20 години и ще видиш, че са нужни около 600 млн. лв годишно, само за да се покрият направените инвестиции:


Така, че съвсем спокойно мога да твърдя, че тези 120 млн. евро, които ти предлагаш до никъде няма да стигнат. Освен това парите, които си отделил за поддръжка на пътищата са недостатъчно. Това, което прочетох в интернет е, че са нужни около 500 млн. лв (според Плевнелиев) и 600 млн. лв (Чайков) годишно, за да е добре обезпечена системата. Да кажем, че и с 400 млн. лв ще минем. Друг пропуск е, че не си сметнал колко са разходите за разпространение на винетките.

Впрочем ако се опиташ да потърсиш малко повече информация за системата в Швейцария ще видиш, че тя съвсем няма нищо общо с описаната от теб. Първо има само едногодишни винетки, които са задължителни за всички МПС. Цената им в момента наистина е 34 евро, но от 2015 година ще се покачи със 150%, защото приходите са недостатъчни. По-голямата част от приходите обаче са от тол такса върху тежките МПС. Тя се прилага е за всички пътища, а едно преминаване от Германия до Италия (около 300 км) в момента струва около 170 евро. Отделно има и акциз върху бениза, от където има допълнителни средства за поддръжка на пътищата.

Така, че това ни е задачата от към разходи - нужни са ни средно по около 1 млрд. лв приходи годишно за да си платим инвестициите и поддръжката на съществуващата мрежа през следващите 20 години.

Иначе за мен няма толкова голямо значение дали парите ще дойдат от винетна система или тол такса, просто мисля, че второто е по-пряко обвързано с ползването на пътя от към трафик и износване, което означава че и приходите ще растат пропроционално с трафика, докато при винетките май връзката между трафик и приходи не е толкова силна. Една интересна статия за тол таксите върху тежки МПС: http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=2019540
__________________

kdkrastev liked this post

Last edited by ravenwings; September 7th, 2013 at 07:24 PM.
ravenwings no está en línea   Reply With Quote
Old September 7th, 2013, 06:17 PM   #12
Stier85
българофил
 
Stier85's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Dreilφwenstadt
Posts: 5,094
Likes (Received): 9358

Quote:
Originally Posted by TPOTOAP View Post

магистрала “Хемус”, която обаче при Велико Търново прави завой в посока Русе и не стига до Шумен
Само дето отсечката Варна - Белокопитово ВЕЧЕ СЕ КАЗВА АМ Хемус. В такъв случай ако Хемус продължи от Крушето към Русе АМ Черно Море би трябвало да е от Бургас през Варна до Крушето. Ако не това евентуално ще имаме още една магистраличка по примера на Люлин. Да кажем АМ Стари Столици.
__________________
Не щеме ний богатство, не щеме ний пари, а искаме свобода, човешки правдини!

"With my ministers being Anglophiles, my generals being Germanophiles, my people being Russophiles, I am the only Bulgarophile left in the country."
- Boris III, Tzar of the Bulgarians (1918-1943)
СЪ НАМИ БОГЪ!

rockobarocko liked this post
Stier85 no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 06:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu