daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Infrastruktura i Technologia > Infrastruktura drogowa > Inwestycje ukończone

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old April 6th, 2009, 10:41 AM   #2241
d4rio
UserDario

d4rio's Avatar

Likes (Received): 0

W Kraku jest kilka rozwiazan wlasnie tych typu karo i one tez potrafia sie ostro korkowac ... :/

---
"Mam fatalne maniery, koszmarne mam zwyczaje, lecz kiedy graja tego kraju hymn ciagle jeszcze wstaje..."
d4rio no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old April 6th, 2009, 12:43 PM   #2242
krokos23
Registered User

krokos23's Avatar

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by d4rio View Post
W Kraku jest kilka rozwiazan wlasnie tych typu karo i one tez potrafia sie ostro korkowac ... :/
To wyobraź sobie co by tam było gdyby skrzyżowanie było w 1 poziomie

A po drugie - korek to nie jest problem tylko jednego skrzyżowania... To złożone zjawisko obejmujące dużą część sieci drogowej. Nie tylko dane skrzyżowanie ale kolejne i kolejne które się blokują tworząc korki w kilku miejscach. I nawet karo się zablokuje jak na sąsiednim skrzyżowaniu nie będzie płynnego ruchu i w ogóle... Wszystko od czegoś zależy ;]
krokos23 no está en línea   Reply With Quote
Old April 6th, 2009, 03:32 PM   #2243
d4rio
UserDario

d4rio's Avatar

Quote:
Originally Posted by krokos23 View Post
To wyobraź sobie co by tam było gdyby skrzyżowanie było w 1 poziomie

A po drugie - korek to nie jest problem tylko jednego skrzyżowania... To złożone zjawisko obejmujące dużą część sieci drogowej. Nie tylko dane skrzyżowanie ale kolejne i kolejne które się blokują tworząc korki w kilku miejscach. I nawet karo się zablokuje jak na sąsiednim skrzyżowaniu nie będzie płynnego ruchu i w ogóle... Wszystko od czegoś zależy ;]
Dokladnie tak jak piszesz, przejechanie "malej" obwodnicy Krk (tzn. ulicy Opolskiej, Bora Komorowskiego czy w kieunki Katowic czy Nowej Huty w odzinach szczytu to droga przez meke...) i choc na Opolskiej sa dwa karo to nie pomaga.

---
"Mam fatalne maniery, koszmarne mam zwyczaje, lecz kiedy graja tego kraju hymn ciagle jeszcze wstaje..."
Old April 6th, 2009, 06:20 PM   #2244
miedzylesie
Registered User

Quote:
Originally Posted by Patryjota View Post
Skrzyżowania:

DK 25 - Kleczewska (DW 264) - widoczny parking dla pojazdów ciężarowych

Przystanki i przejście podziemne w obrębie Międzylesia
tutaj jest pewnie wyjazd w kierunku posady, a na drugim wychodzi że nowa droga idzie częściowo po "rurach" czyli rury delikatnie będą przesunięte w kierunku chorznia, i teraz to się zmieści wszystko.Ale patrząc od dołu
1-przerobiona dotychczasowa kleczewska z tą małą zatoczką ? na wyskości dożynkowej ?
2- dalej- nowa droga 2x2 ?
3-dalej to droga z posady ?
miedzylesie no está en línea   Reply With Quote
Old April 6th, 2009, 06:30 PM   #2245
Patryjota
DROGI TO MOJA PASJA

Patryjota's Avatar

Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by miedzylesie View Post
tutaj jest pewnie wyjazd w kierunku posady, a na drugim wychodzi że nowa droga idzie częściowo po "rurach" czyli rury delikatnie będą przesunięte w kierunku chorznia, i teraz to się zmieści wszystko.Ale patrząc od dołu
1-przerobiona dotychczasowa kleczewska z tą małą zatoczką ? na wyskości dożynkowej ?
2- dalej- nowa droga 2x2 ?
3-dalej to droga z posady ?
Spojrzyj na fotkę na dole
od dołu obecna ulica Kleczewska - czyli w przyszłości droga dojazdowa dla osiedla Międzylesie
Wyżej droga o przekroju 2 x2 widzimy przystanki o nawierzchni betonowej - i widocznym przejściu podziemnym dla pieszych
Na tym pasie wyżej jak się dobrze przyjrzysz zobaczysz obecne rury
Wyżej droga dojazdowa obsługująca tereny na zachód od przyszłej DK 25. czerwona linia jak dobrze pamiętam to przełożone rury.

Fotka wyżej przedstawia przyszły wygląd skrzyżowania Międzylesie - gdzie od 25-ki będzie wychodzić DW 264 czyli droga na Kleczew
Old April 6th, 2009, 06:58 PM   #2246
miedzylesie
Registered User

tak, teraz jest trochę jaśniej
Old April 6th, 2009, 08:24 PM   #2247
Patryjota
DROGI TO MOJA PASJA

Patryjota's Avatar

Nie chcą drogi Kleczewska-Marantów
W mojej sypialni chcą położyć chodnik

Planowana inwestycja, a mianowicie modernizacja dalszej części krajowej „dwudziestki piątki”, ciągle budzi żywe emocje. Sprawa dotyczy przecież wielu koninian, którzy mieszkają w budynkach znajdujących się tuż przy samej trasie. Obawiają się, że kiedy tamtędy ruszą ciężkie samochody, ich domy zaczną się sypać. – Budowa drogi szybkiego ruchu przez centrum miasta to błąd – mówiła jedna z kobiet podczas konsultacji społecznych, poświęconych tej inwestycji. Wiadomo już teraz, że niektóre budynki przy ulicy Kleczewskiej trzeba będzie... zlikwidować. – Zgodnie z planami przez moją sypialnię „pójdzie” chodnik! – dodała inna właścicielka. Emocje łagodził Andrzej Sybis, wiceprezydent Konina. Według niego na tej inwestycji zyskają wszyscy, a osób poszkodowanych nie będzie!

W tej chwili trwają intensywne prace nad projektem przebiegu nowej trasy krajowej „25”. Mowa o odcinku drogi od ronda Miast Partnerskich (u zbiegu ulic Kleczewskiej i Poznańskiej) w stronę Międzylesia i potem dalej w kierunku węzła Maliniec. Tak więc to ogromna inwestycja! Nie ma się co dziwić, że równie duże są obawy mieszkańców, którzy żyją wzdłuż tej trasy. Tutaj mają swoje domy i mieszkania, tędy codziennie chodzą do pracy oraz szkoły. – Już w tej chwili ściany są popękane! A co stanie się potem, kiedy pojadą wielkie ciężarówki? – pytała jedna z lokatorek bloku przy Kleczewskiej 4. Podobnie dzieje się w sąsiedniej „ósemce”. To właśnie ludzie z tych dwóch budynków najbardziej obawiają się o własne bezpieczeństwo.
Nie inaczej jest z właścicielami domków jednorodzinnych po przeciwnej stronie ulicy. Oni borykają się z takimi samymi problemami. Ich emocje próbowali studzić projektanci całej trasy, czyli firma KARO. Powoływali się na wyniki analiz, według których zarysowania na budynkach nie są spowodowane ruchem samochodów. – Te badania wykonał specjalista z Instytutu Fizyki Uniwersytetu w Poznaniu. To fachowiec od drgań! – usłyszeli lokatorzy. W taką argumentację mieszkańcy nie chcieli wierzyć i dopytywali, kiedy dokładnie ekspertyzy były prowadzone. – Nie widziałem, żeby ktoś tam w ostatnim czasie wykonywał jakieś pomiary – powiedział jeden z mężczyzn. Projektanci zapewniali również, że po modernizacji, mimo większego ruchu, drgania zmaleją. – Nawierzchnia będzie miała lepszą podbudowę, ruch stanie się bardziej płynny – dodali. Mają też pomóc ekrany akustyczne, które miałyby się pojawić wzdłuż trasy. Osłony zostałyby zamontowane chociażby przy Kleczewskiej 4 i 8 oraz po drugiej stronie ulicy, także koło kościoła św. Maksymiliana oraz szkolnej bursy, przy budynkach w okolicy siedziby Energetyki i wzdłuż domków na osiedlu Międzylesie.
W związku z modernizacją „dwudziestki piątki” konieczne jest też... wyburzenie kilku obiektów. Wśród nich jest sklep sportowy znajdujący się u zbiegu Alei 1 Maja i Kleczewskiej, dwa budynki przy Energetyce oraz kilkanaście altanek działkowych. – Wariant, który został przez nas wybrany, wymaga najmniejszej ingerencji w nieruchomości sąsiednie – wyjaśniał podczas czwartkowego spotkania Andrzej Sybis, wiceprezydent Konina. Całkowicie likwidacji obiektów nie udało się uniknąć. – Każdy z nich będzie podlegał wykupowi bądź wypłacie odszkodowania. Wyceny dokona biegły, posiadający uprawnienia państwowe i nie jest on przedstawicielem miasta czy prezydenta – dodał Andrzej Sybis. – Zalecałbym również dokonanie własnej wyceny. Jeśli okaże się ona wyższa od naszej, przyjmiemy tę zleconą przez państwa. Od razu mówię jednak, że jakiekolwiek rozmowy o „wartościach księżycowych” w stylu: „biegły wycenia na 100 tysięcy złotych, a ja żądam 300”, są bezpodstawne. Nie mają one racji bytu. Nikt z nas pod taką decyzją się nie podpisze!

więcej w PK

Źródło:
przegląd Koniński
Old April 7th, 2009, 05:02 PM   #2248
miedzylesie
Registered User

jeżeli chodzi o międzylesie z roku na rok ruch robi się coraz większy, co będzie gdy tir-y tędy ruszą ,,przy nowej trasie będzie to uporządkowane i trochę oddalone od międzylesia ,ekrany założą, wygląda że będzie dobrze, obym się nie mylił
Old April 8th, 2009, 08:16 PM   #2249
krokos23
Registered User

krokos23's Avatar

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by miedzylesie View Post
jeżeli chodzi o międzylesie z roku na rok ruch robi się coraz większy, co będzie gdy tir-y tędy ruszą ,,przy nowej trasie będzie to uporządkowane i trochę oddalone od międzylesia ,ekrany założą, wygląda że będzie dobrze, obym się nie mylił
Może i się nie mylisz ale na bank nie używasz z odpowiednich literówek

Myślę że taki wariant jest najlepszym rozwiązaniem. Nie wchodzi dość drastycznie w centrum miasta i nie burzy ładu na ulicach. A dodatkowo uporządkuje go, nada płynności, poprawi zniszczoną nawierzchnię.
Powstanie zupełnie nowa budowla inż która nie będzie powodować że ściany zaczną pękać .... bo w takie tłumaczenie ludzi nie wierzę. Będą ekrany, będzie przejście podziemne, nowy wiadukt, nowe rozwiązania skrzyżowań, będzie bezpieczniej...I mimo że mieszkam dość niedaleko nowej trasy to nie mam żądnych obaw że będzie lepiej
krokos23 no está en línea   Reply With Quote
Old April 8th, 2009, 08:33 PM   #2250
Patryjota
DROGI TO MOJA PASJA

Patryjota's Avatar

Quote:
Originally Posted by krokos23 View Post
. Będą ekrany, będzie przejście podziemne, nowy wiadukt, nowe rozwiązania skrzyżowań, będzie bezpieczniej...I mimo że mieszkam dość niedaleko nowej trasy to nie mam żądnych obaw że będzie lepiej
A ja mam obawy że obecne propozycje zaakceptowane pewnie przez inwestora będą powodem ładnych koreczków na drodze. Zwłaszcza dwa skrzyżowania będą w godzinach szczytu jednym wielkim korkiem tj.
- rozejście 25/264 czyli skrzyżowanie w Międzylesiu
- skrzyżowanie Aleje/Kleczewska/Spółdzielców

Jeszcze dziwi mnie jak na nowej drodze klasy GP daje się parkingi ul. Kleczewska - odcinek Aleje -Poznańska - skoro pasy ruchu mają tam mieć 4 m (po co i dlaczego ?) to nie można ich zmniejszyć do 3,5 co daje nam oszczędność 2 m i zrobić parking ale oddzielony od drogi ( coś ala wysepka oddzielająca przystanki od dróg - np. na S22 czy S11) nie było by bezpieczniej ?
Old April 8th, 2009, 08:50 PM   #2251
Patryjota
DROGI TO MOJA PASJA

Patryjota's Avatar

Gdaka nas informuje o tym że wyremontowała nam odcinek w Starym Mieście
Old April 9th, 2009, 04:18 PM   #2252
Patryjota
DROGI TO MOJA PASJA

Patryjota's Avatar

Głównie o rondzie na nową przeprawę

KONIN - Kierowcy nie wiedzą jak jeździć na rondzie

Zagubieni kierowcy nie wiedzą, jak mają się na nich poruszać, a winą obarczają władze miasta. Twierdzą, że przyczyną problemów jest złe oznakowanie. Najgorzej – zdaniem koninian – jest na rondzie Miast Partnerskich, zlokalizowanym przy drugiej przeprawie przez Wartę.

– Nie wiadomo właściwie, jak trzeba tu jeździć. Wiem, że z lewego pasa mogę jechać prosto albo w prawo. Natomiast z prawego prosto lub w prawo. Nie widzę jednak znaków, które wskazywałyby taki kierunek jazdy. Dlatego, zjeżdżając z wewnętrznego pasa, modlę się, żeby ktoś we mnie nie uderzył – mówi Stanisław Kostka.

Znak wskazujący kierunki jazdy na rondzie jest dopiero w połowie ul. Kleczewskiej. Większość kierowców go nie zauważa. Ponadto brakuje oznaczeń poziomych, które powinny wskazywać kierunek jazdy zbliżającym się do ronda. Problemu nie widzi Longin Majchrzak z sekcji ruchu drogowego konińskiej policji.

– Gdyby znak stał przed samym skrzyżowaniem, nie byłoby szansy zmienić pasa ruchu. Moim zdaniem, to co dzieje się na rondzie, wynika z niewiedzy kierowców. Poza tym powodem może być złe przygotowanie osób uczących się w szkołach jazdy, co procentuje potem na drogach. Należy zwłaszcza pamiętać, że pierwszeństwo ma samochód, który jest na rondzie – mówi Majchrzak.

Zdania kierowców są podzielone. Jedni winą za zamieszanie na rondzie obarczają władze miasta i policję. Inni twierdzą, że wszystkiemu winni są piraci drogowi, którzy nie zwracają uwagi na inne pojazdy.

Poza kiepskim oznakowaniem, problemem są również wąskie pasy ruchu. Przejeżdżające przez rondo tiry ledwo się na nim mieszczą. To zagraża również samochodom osobowym.

– Kiedy ciężarówka stoi na sąsiednim pasie, czekam, aż wjedzie na rondo, bo boję się, że mnie przytrze – twierdzi Monika Kowalska.

Jednym ze sposobów rozwiązania tej sytuacji na skrzyżowaniu ulic Poznańska – Kleczewska byłoby poszerzenie pasów ruchu. Podczas ostatniej sesji wspomniał o tym komendant Komendy Miejskiej Policji w Koninie.

– Być może jest to jeden z wariantów rozładowania ruchu w tym rejonie. Zależy to jednak od możliwości technicznych i projektowych. Nie wiemy, jakie w tej okolicy jest ukształtowanie terenu i czy pozwoliłoby ono na przebudowę ronda – mówi Renata Purcel-Kalus, rzecznik konińskiej policji.
Z tego, co dzieje się na rondzie Miast Partnerskich, zdają sobie sprawę władze Konina. Jak informuje Jolanta Stawrowska, rzecznik magistratu, na razie nie można jeszcze wprowadzać tam żadnych zmian, ponieważ budowla jest objęta gwarancją.

– Kiedy okres gwarancyjny się skończy, planujemy zmianę oznakowania poziomego. Mamy nadzieję, że dzięki temu ruch będzie płynny, a kierowcom łatwiej będzie się jeździło. Taka zmiana powinna w pewnym stopniu poprawić sytuację na rondzie i zmniejszyć liczbę kolizji – mówi Stawrowska.

Źródło: Ola Braciszewska - POLSKA Głos Wielkopolski
Old April 11th, 2009, 11:04 AM   #2253
grzech727
Registered User

Jako kierowca ciągnika siodłowego z naczepą napiszę tak:
-nie znam ronda dwupasmowego zbudowanego w ostatnich latach na którym mozna bezpiecznie takim dużym zestawem przejechać,nie wjeżdżając na sąsiedni pas ruchu!
Po prostu narożniki po prawej stronie przy wjeździe na rondo i przy zjeździe z niego powinny być bardziej ścięte!
P.S. 12-sto metrowy autobus też ma ciężko na większości rond zmieścić się w swoim pasie ruchu!
grzech727 no está en línea   Reply With Quote
Old April 14th, 2009, 07:46 AM   #2254
tomasz
Registered User

Quote:
Originally Posted by grzech727 View Post
Jako kierowca ciągnika siodłowego z naczepą napiszę tak:
-nie znam ronda dwupasmowego zbudowanego w ostatnich latach na którym mozna bezpiecznie takim dużym zestawem przejechać,nie wjeżdżając na sąsiedni pas ruchu!
Po prostu narożniki po prawej stronie przy wjeździe na rondo i przy zjeździe z niego powinny być bardziej ścięte!
P.S. 12-sto metrowy autobus też ma ciężko na większości rond zmieścić się w swoim pasie ruchu!

Jeżdzę tylko osobówką, ale jak widzę TIR-a co się nie mieści to się dziwię po co takie ronda ??
Ruch w Koninie to nie tylko osobowe. Są też autobusy przegubowe i czasem jakiś ciągnik siodłowy z naczepą.
http://www.banerartbis.pl
(...) na każdym zebraniu jest tak, że ktoś musi zacząć (...)
tomasz no está en línea   Reply With Quote
Old April 14th, 2009, 09:46 AM   #2255
smar
Infrastrukturnik drogowy

smar's Avatar

Quote:
Originally Posted by grzech727 View Post
...Po prostu narożniki po prawej stronie przy wjeździe na rondo i przy zjeździe z niego powinny być bardziej ścięte!
Ja dokładnie to samo pisałem, jak tyko widziałem, jak to rondo powstawało. Najczęściej takie narożniki są wyłożone inną nawierzchnią (np. kostką), ale są w poziomie jezdni. To znacznie ułatwiłoby poruszanie sie po tym rondzie.

^wizualizacja dziury^
smar no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2009, 02:59 PM   #2256
Patryjota
DROGI TO MOJA PASJA

Patryjota's Avatar

Zasłyszane w sprawie Dk 25 - DSU powinno być w maju , problem może być z pozwoleniem wodno-prawnym
Old April 24th, 2009, 10:06 PM   #2257
Patryjota
DROGI TO MOJA PASJA

Patryjota's Avatar

Z wywiadu z Sybisem - przygotowujemy sie do budowy

Z proboszczem parafii św. Maksymiliana - niby już OK dogadane. Skrzyżowanie Aleje/Kleczewska/Spółdzielców niby ma być najbardziej płynnym na całym odcinku to z powodu dużej ilości pasów. Ale to wszystko po przebudowie
Old April 25th, 2009, 12:04 AM   #2258
d4rio
UserDario

d4rio's Avatar

Niby juz wszystko dogadane
Jakies konkrety przydalyby sie ... jakies decyzje...

---
Old April 27th, 2009, 08:30 PM   #2259
Patryjota
DROGI TO MOJA PASJA

Patryjota's Avatar

Co straszy w tunelu przy „Ferio

Porozlewana na schodach biała farba, nowiutkie ściany pełne wulgarnych napisów i bohomazów. Na jednej z nich ktoś narysował na przykład... wielkiego penisa! Tak w tej chwili wygląda przejście podziemne pod trasą krajową „25” w Starym Mieście. Wandale mają tutaj pole do popisu, bo tunel nie jest w żaden sposób monitorowany. Władze gminy, jak i przedstawiciele Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych (administrującej obiektem) zastanawiają się nad zamontowaniem kamer. – Tak dłużej już nie może się dziać! Teraz przede wszystkim musimy to wyczyścić, nie ma innej rady – mówi Janusz Stacherski, kierownik konińskiego oddziału GDDKiA.

Aż trudno uwierzyć, że tunel został oddany do użytku w październiku ubiegłego roku. Minęło trochę ponad pół roku, a właściwie obiekt już nadawałby się do remontu. Został całkowicie opanowany przez wandali, którzy nie mają żadnych oporów przed niszczeniem nowych powierzchni. Chwycili za spreje i zaczęli prowadzić sobie „radosną twórczość”. Choć słowo „radosną” jest tutaj niezbyt wskazane. Na ścianach pojawiły się bowiem wulgarne napisy i gorszące obrazki. Takich rysunków na pewno nie powinny oglądać dzieci. A są na to skazane, bo tamtędy przecież codziennie ludzie chodzą do pracy i szkoły, spacerują na przystanek czy na zakupy do Centrum Handlowego „Ferio”. – Nikt o to nie dba! Aż niedobrze się robi od patrzenia na te teksty – mówi jedna z kobiet. – Może wreszcie ktoś się weźmie za tych chuliganów i jakoś nad tym zapanuje?

więcej w Przeglądzie Konińskim
Old April 28th, 2009, 09:37 AM   #2260
d4rio
UserDario

d4rio's Avatar

Czyzby zrobily to te dzieci, ktore nie powinny tego ogladac?!?!

---

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules