|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#121 | |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#122 |
|
BANNED
|
moj byly aparat. Teraz ten parat ma moja zona a ja kupilem sobie Canona EOS 20D, czyli wreszcie cyfrowa LUSTRZANKA!
|
|
|
|
|
|
#123 |
|
krasnal Hałabała
|
Mówcie co chcecie, klisza i tak rządzi.
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
BANNED
|
czekaj sobie 2 tygodnie na zdjecia i potem skaner i tak ci je spieprzy.
|
|
|
|
|
|
#125 |
|
Load "*",8,1
Likes (Received): 15
|
Mi wpadl w oko Eos 5D, niestety cena jeszcze zbyt wysoko dla mnie (cos ponad 3tys. €), ale bede czekal az stanieje, lustrzanka z cropem nie wchodzi dla mnie w rachube, szkoda mi moich objektywow ... a ta ma pelnoformatowy sensor i 12 mpx.
![]() Pzdr. PS: @ Koreanczyk, w Korei sie czeka az 2 tygodnie na zdjecia? Jednak daleko wam do Europy ...
|
|
|
#126 | |
|
Gdańsk i JA
|
Quote:
|
|
|
|
#127 |
|
BANNED
|
A ja robie 20 zdjec tego samego czegos i potem wybieram najlepszaza. I widze odrazu jak zdjecie wyszlo i czy musze cos zmienic w ustawieniach. Zdjecia mam odrazu i nie musze skanowac. No i nie wyrzucam pieniedzy i nie musze sie marwtic o koszty wywolania jak robie zdjecia. Do tego jakosc jest taka sama jak na kliszy, jak drukuje to mam kompletna kontrole nad tym jak wychodzi moje zdjecie i jest sto razy latwiej obrobic fotke w photoshopie. Nigdy bym nie wrocil do kliszy mimo ze mialem lustrzanke Canona.
|
|
|
|
|
|
#128 | |
|
BANNED
|
Quote:
Jak juz masz obiektywy to napewno szkoda. Ja nie czuje tego co ty, kupilem sobie obiektyw 17-35mm do mojego 20D i mimo ze jest z cropem to "nie czuje" tego bo nie mam porownania. A za 3 lata kupie sobie 5D albo inny pelnoformatowy aparat i 17mm bedzie jak prawdziwe 17mm. Co do 2 tygodni, mozna miec na ten sam dzien. ale zapominasz o tym ze trzeba najpierw wyklikac wszystkie klisze, bo jak zrobie 2 zdjecia i mam jeszcze 18 kliszy na filmie pustych to nie oddam do wywolania i bede musial czekac as sie skonczy film a potem pojsc wywolac. A tak to jak zrobie jedno zdjecie to moge je miec odrazu. |
|
|
|
|
|
|
#129 |
|
krasnal Hałabała
|
Nie wiem, może widziałem fotki z tanich i gównianych cyfraków, ale do skanów z negatywu tym zdjęciom sporo brakowało. Nie ta klasa, nie ta rozdzielczość, nie te odcienie kolorów, nie tak subtelene i ładne róznice w kolorach. Mówiąc krótko z cyfry większość trzeba było poprawiać, a i tak efekt bywał niezadowalający.
|
|
|
|
|
|
#130 |
|
Registered User
Likes (Received): 138
|
mch - mój syfrak odstaje od poprzedniej analogowej lustrzanki właśnie za sprawą oddawania barw i przejść. Fotki które robię nie klasyfikuje jako "artystyczne" więc fakt ten boli ale nie ma decydującego znaczenia. Zaletą aparatu cyfrowego jest szybkość i dlatego nie rozważam powrotu do kliszy. Czekanie na 5D ma sens w perspektywie 3 miesięcy a nie lat, a tyle pewnie upłynie aż aparaty bez crop będą przystępne. Nawet wtedy będę wolał dorzucić kasą do obiektywu niż do body.
|
|
|
|
|
|
#131 |
|
BANNED
|
5D przez natspene are lat bedzie DROGIM aparatem bo nie widze aby Canon w ciagu 2 lub 3 lat dal nam aparat ktory bedzie konkurowal z 5D.
|
|
|
|
|
|
#132 |
|
Load "*",8,1
|
Mylicie sie, takie zdanie moglo pasc gdy jedyne pelnoformatowe aparaty, Canon i Kodak chyba, kosztowaly 8/9 tys. € ... teraz wlasnie ukazal sie trzykrotnie tanszy i sklasyfikowany jako aparat amatorski Eos 5D - oczywiscie i tak drogi, conajmniej dla mnie. Ale jest to dla mnie wskazowka ze oplacalo i nadal oplaca sie czekac na rozwoj lustrzanek cyfrowych, ten sektor sie bowiem bardzo szybko rozwija i za rok byc moze bedzie juz nastepca Eos'a 20D z pelnoformatowym chipem za poltora tysiaca € ... a obiektywy wyliczone na aparaty z cropem nie nadaja sie do lustrzanek analogowych lub cyfrowych z chipem w pelnym formacie, bylo by wtedy widac czarne katy.
Pzdr.
|
|
|
#133 | |
|
BANNED
|
Quote:
Nastepca 20D nie bedzie pelnowymiarowy. Canon ma teraz 5D, ktory jest nowym aparatem pelnowymiarowym i nie sadze aby za rok moglbys kupic pelnowymiarowy aparat Canona za 1,5 tys. Bycmoze za 2 lata. Chce ci sie tak dlugo czekac? |
|
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Load "*",8,1
|
Quote:
Pzdr.
|
|
|
|
#135 |
|
Homo Skyscraperus
Likes (Received): 60
|
Opowiecie mi cos o statywach ??? chce kupic ale nie wiem o co w tym biega
Jedynie co wiem: to takie 3 kije... ![]() a tak serio... jaki wysoki?? Czy sa wadliwe? No ja sie nie znam... |
|
|
|
|
|
#136 |
|
Salt Life
|
![]() Nie wiesz o co w tym biega? Statyw to taka podpórka pod aparat, żeby zdjęcie było bardziej ostre Wysokość możesz sobie ustawiać dowolnie, jak kupisz najtańszy to pewnie będzie wadliwy...
Last edited by Krzycho; December 18th, 2005 at 12:49 AM. |
|
|
|
|
|
#137 | |
|
smakosz
|
Quote:
http://www.agito.pl/index.php?cid=214&item=18203 M.:M.:
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Homo Skyscraperus
|
Quote:
jaki ty dzis zlosliwy!!! Kupujac aparat wiem jaki jest dobry... ale statyw?? Nie znam sie na firmach ani parametrach...
|
|
|
|
|
|
|
#139 |
|
Homo Skyscraperus
|
Sa tam 2 statywy HAMA STAR... w tej samej cenie, ale rozne parametry... jeden ma niewymienna glowice, inna wysokosc...
|
|
|
|
|
|
#140 |
|
GeoS
Likes (Received): 1
|
1. Co do obiektywow - zamiast kupowac szkla pod cyfre, lepiej kupowac pod analog i zakladac go do cyfry. Przynajmniej taka opcja jest w sprzecie Canona.
Sa: EF-S - szkla tylko pod cyfre EF - szkla pod analog, ale pasujace pod cyfry Przetestowalem to na wlasnej skorze i przy dwoch lustrzankach w domu (analog i cyfra) taki zabieg bardzo sie oplaca. Od tygodnia testuje wlasnie Canon EF17-40mm f/4L USM - piekne szklo, cudne fotki. Jesli chodzi o statywy. Warto spojrzec na kilka parametrow, a zaliczaja sie do nich: - wysokosc (minimalna i maksymalna) - opcja wymiennosci glowicy (plus gdy taka opcja jest, minus gdy brak). - udzwig przez glowice (krotko mowiac, czy dzwignie nasza polkilowa lustrzanke i jej kilogramowe szklo, czy pieknie sie pod tym ugnie i pozwoli nam wycelowac tylko w ziemie) - kompatabilnosc z jakims systemem mocowan (w gre wchodzi np. zastosowanie jednej plytki przykrecanej do aparatu i dzieki niej podlaczanie sie do kilku roznych glowic), obslugiwane nagwintowanie zastosowane w aparacie (srednica sruby mocujacej plytke do aparatu) Z osobistego doswiadczenia moge tu polecic sprzet Bogen/Manfrotto. Moze nie nalezy do najtanszych, ale na pewno jest bardzo dobrej jakosci i jest inwestycja na cale lata. Do tego maja system mocowania, ktory umozliwia zgranie sie z praktycznie kazdym mocowaniem aparatu na rynku.
|
![]() |
| Tags |
| porady sprzętowe |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|