daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Holland Hoogbouw Forums > Actueel > Rotterdam

Rotterdam » Ojajh?Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old February 1st, 2005, 01:54 PM   #1
Marin
Jrgen Leschinger
 
Marin's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam | Zell am See
Posts: 9,267
Likes (Received): 5607

Rotterdam: Hofpleinlijngebied

RD 1 feb 2005

Jongensdroom op vergeten stuk stad

Door Herman Moscoviter

Ontwerpt de wereldberoemde ontwerper Philippe Starck een deel van Rotterdam waar n nog geen hond wil wonen? In principe is de Fransman, die gekend wordt van meubels, maar ook gebouwen, interieurs en exterieurs van boten en vliegtuigen ontwierp, bereid gevonden voor deze buurt in Rotterdam een invulling te bedenken. Een multifunctioneel gebouw met in de bovenlagen 800 tot 1000 woningen, met op de onderste lagen gangbare en onopvallende bedrijvigheid, en met in elk geval ruimte voor een bijzonder Noord-Afrikaans-Arabisch winkelcentrum (kashba), eventueel een badhuis (hammam) en een feestzaal.

Daarmee moet het antwoord worden gegeven op de vraag: Wie zet de achterstand van dit deel van Rotterdam om in een voorsprong?Al jaren een vergeten stuk van de stad, het gebied tussen de Zomerhofstraat, Almondestraat, Vijverhofstraat en Teilingerstraat. Maar als de plannenmakers het eens worden, staat dit deel achter de spoorbogen iets bijzonders te wachten.

Bedrijventerrein
Het gebied ligt in het hart van Rotterdam, maar wie er loopt, waant zich soms op een bedrijventerrein. De meeste gebouwen zijn 's avonds verlaten. Er zijn weinig mensen op straat. De blinde muren, dichte rolluiken en de parkeergarage maken het allemaal extra 'unheimlich'. Het gebied kent enkele oudere woonstraten, waar wel leven is. Op sommige avonden is er op ten minste n punt een zee van activiteit. Auto's en bussen komen en gaan; mensen in bijzondere kleding stromen naar Palace. Blijde gezichten, begroetingen, rumoer. De feestzaal is onregelmatig het (allochtoon) epicentrum van dit buurtje. En dan is er nog Fantasy Beach voor jonge Rotterdammers.

Overdag is er wel leven, maar beperkt. Het is al jaren een vergeten stuk van de stad waar het stedelijk leven dun en bloedeloos is. En tot overmaat van ramp wordt het blind begrensd door een spoorlijn op bogen, waar de elektrische trein regelmatig met monotoon gedreun over rijdt.

Deze vreemde eend in Rotterdams centrumbijt is het gebied achter de Noordsingel tot aan de Hofpleinlijn, afgebakend door de Zomerhofstraat, Almondestraat, Vijverhofstraat en Teilingerstraat. Het is al zes jaar geleden 'ontdekt' door onder meer PWS en Humanitas. Op een paar gebouwen na zijn de huidige bedrijven en kantoren met een oppervlakte van acht voetbalvelden gezamenlijk gekocht door Rotterdamse woningcorporaties om hier veel te slopen en over een jaar of drie een nieuwe ontwikkeling te starten. Met de eigenaar van de Hofpleinlijn (NS Vastgoed) is een principeakkoord gesloten om ook het deel van het spoor en de bogen in deze buurt te kunnen kopen en gebruiken.

Jongensdroom
Wie weet hoe men Philippe Starck over de drempel heeft getrokken om in Rotterdam te ontwerpen, hoort de jongensdroom schemeren door de woorden van Hans Becker (Humanitas), Rob Ligteringen (Sterner Groep) en Henk Sligman (PWS).

Uitgangspunt was onder meer dat het niet weer n of enkele gebouwen moesten zijn die alleen aan de buitenzijde aardig ogen, maar dat het totaal van binnenuit moet zijn ontworpen om maximaal nut en genoegen te bieden aan huurders, kopers en bezoekers. En tevens dat op de onderste lagen levendigheid en werkgelegenheid komt dankzij velerlei functies. Want dat moet in dit deel van Rotterdam structureel gemplanteerd worden, meenden de initiatiefnemers. Hans Becker en Henk Sligman hebben elkaar al eerder gevonden. Humanitas en PWS hebben her en der in Rotterdam gebouwen staan waar de corporatie beheerder is en Humanitas de service, zorg en activiteiten voor zijn rekening neemt. PWS heeft een aantal gebouwen van Humanitas overgenomen, waardoor dit bezit van de balans van Humanitas is afgevoerd.

Hans Humanitas Becker wilde in het gebied van de Zomerhofstraat 'iets van wereldniveau', liep via via tegen de naam Starck op en dacht hem in te palmen door hem uit te nodigen in Rotterdam en te vertellen over de wijze waarop Humanitas en PWS de senioren in een prettige omgeving zelfstandig huisvesten, met alle zorg 'dichtbij op afstand'. Hoewel de Fransman het idee van een woonomgeving waar je zonder witte jassen, die je van alles verbieden, plezierig oud kunt worden, omarmde, was wereldburger Starck absoluut niet onder de indruk van Rotterdam. De rivier vond hij mooi, de wijn die men schonk goed, maar daar hield het vooralsnog op.


Uitdaging
Becker gaf niet op, bestookte Starck met zijn ideen. Uiteindelijk gingen de drie Rotterdamse musketiers naar Parijs, gaven aan hoe groot de opdracht was, hoe ideel en hoe eervol. De botsende karakters van Becker en Starck vonden elkaar. Starck werd over de streep getrokken vooral omdat hij het bouwen voor senioren volgens de Humanitasvrijheden een uitdaging vond.

Lag er eerst nog een ravijn aan moeilijkheden met de Fransman, nu lijkt die overbrugd. Tussen nu en twee maanden moet er een contract worden getekend. Als dat gebeurt, zo geloven Humanitas Becker en PWS Sligman, komt er echt iets bijzonders tot stand in dit gebied achter de spoorbogen.

De eerste stedenbouwkundige studies zijn door de dienst Stedenbouw afgerond. Dat wil zeggen dat er is uitgerekend hoeveel vierkante meter winkel- en woonruimte er kan komen en hoe hoog de ranke torens op de onderbouw mogen worden. Want ook hier kiest Rotterdam het luchtruim als uitbreidingsmogelijkheid. In het gebied zal op straatniveau ten minste een tweetal lagen met functies komen waardoor ook de ruimte boven op de bogen van de Hofspoorlijn benut kan worden. Dit moet echter aansluiten op de plannen die momenteel ontwikkeld worden voor dit 'spoormonument', waarvan de bogen in beheer zijn bij Hofbogen bv.

Door het bijzondere karakter van dit hoogspoor, dat over een paar jaar buiten gebruik wordt gesteld, kan het hele gebied een extra dimensie en waarde krijgen, en ook door de bedoelde mix van culturen en leefstijlen.
__________________
www.pho2graphy.nl | Flickr
Marin no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old February 1st, 2005, 02:08 PM   #2
wc eend
Fremdkrper
 
wc eend's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: 1060
Posts: 1,227
Likes (Received): 64

Interessant, goede ontwikkeling!
Ik denk echter dat Rotterdam hier van zijn ambitie afmoet om hier superhoogbouw te plegen om het accent niet van de andere hoogbouwgebieden af te leiden. Slanke, ranke midrise zou prachtig zijn voor de opbouw.

Overigens: waarom o waarom doen ze in Rotterdam met de Spoorbogen niet zoiets als met de Grtel in Wenen? Sinds ongeveer 5 jaar is dat ht stijlvolle uitgaangsgebied van Wenen, dankzij een grootscheeps revitaliseringsproject.

wc eend no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2005, 02:12 PM   #3
Corretje
Registered User
 
Corretje's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Amsterdam
Posts: 274
Likes (Received): 9

Ik ga snel een boterham smeren, ik krijg namelijk plotseling enorme honger!
Phillipe Starck dat kan echt fantastisch worden. Slanke torens ontworpen door een top ontwerper het kan niet op. Bedankt voor de info.
Corretje no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2005, 02:34 PM   #4
Kees
Registered User
 
Join Date: May 2003
Location: Rotterdam
Posts: 2,616
Likes (Received): 3

zie ook www.hofpleinlijn.org

aldaar nog niet al te veel

Kees no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2005, 03:28 PM   #5
Thom Wijbenga
Veentrapper in hart en...
 
Join Date: Sep 2002
Location: Stadskanaal
Posts: 99
Likes (Received): 0

nice pic btw
Thom Wijbenga no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2005, 03:39 PM   #6
rotterdammer
Registered User
 
rotterdammer's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Rotterdam
Posts: 737
Likes (Received): 3

Raar dat dit nu pas naar buiten komt. Ik zit niet echt te wachten op een senioren complex maar goed ik woon daar vlakbij en weet hoe armzalig het gebiedje is. Ben benieuwd naar (de hoogte van) het ontwerp. PWS doet dit gewoon omdat ze dan de hoogte mooi op kunnen bouwen naar 200-plus aan het Hofplein . Starck is dan een soort van een Franse Bouvrie!
800 tot 1000 woningen, zo'n groot project zijn we in Rdam nog niet tegen gekomen!
__________________
Dubai Durft!!!
rotterdammer no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2005, 03:59 PM   #7
Skyscrapercitizen
TIMBY
 
Skyscrapercitizen's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam
Posts: 33,190
Likes (Received): 5558

Klinkt erg goed! Kan een heel mooi staaltje meervoudig/intensief ruimtegebruik worden! Ben benieuwd hoeveel toren(tjes) we kunnen verwachten. Een flink aantal penciltowers van 50 tot 100 meter, dat zou geweldig zijn op die plek. (dat laatste geldt ook voor andere randcentrumwijken)
__________________
Tower In My BackYard!
Skyscrapercitizen no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2005, 04:15 PM   #8
im_from_zw038
BANNED
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 3,986
Likes (Received): 38

wooowwww op die foto lijkt rotterdam wel een miljoenenmetropool!!!!!!!
im_from_zw038 no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2005, 04:28 PM   #9
th0m
oemoemenemoe
 
Join Date: Oct 2004
Location: Groningen
Posts: 1,496
Likes (Received): 1

Met de 'Metro' van Rotterdam erbij kom je ook aardig in de buurt
__________________
"Yeah, well....that's just like...your opinion, man" - Jeff Bridges in The Big Lebowski

ORANJE

www.pbase.com/th0m for photo's
th0m no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2005, 07:28 PM   #10
FCG
Hoogbouw terrorist
 
FCG's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 2,861
Likes (Received): 25

Quote:
Originally Posted by Kees

Dit begint toch al aardig op een Amerikaanse stad te lijken..
__________________
Banana - Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anyone
FCG no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2005, 07:54 PM   #11
Dr. Dubai
BANNED
 
Dr. Dubai's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: El mundo
Posts: 6,811
Likes (Received): 24

das een heel mooi gebied voor een aantal flinke torens! 800 tot 1000 woningen, das evenveel als de wijk waarin ik woon, en die is zo te zien qua oppervlakte zeker 10 keer groter dan dat gedeelte. dat moet wel flink wat torentjes/ of een paar flinke torens betekenen!

goed nieuws eindelijk.

hopelijk nu nog een mooi CS erbij, dan kan ik weer rustig slapen.
Dr. Dubai no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2005, 10:05 PM   #12
bobdebouwer
Your advertisement here?
 
bobdebouwer's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Amsterdam
Posts: 6,676
Likes (Received): 14

Even een snelle Google naar Philippe Starck gedaan, levert vooral veel meubels en gebruiksvoorwerpen op, maar ook foto's van een aantal gebouwen...

Ook heeft hij in Groningen het voorste paviljoen van het Groninger Museum ontworpen:Als die Flip een beetje zijn best doet, krijgt Rotterdam een mooi spraakmakend gebouw in de stad!
__________________
Photo's on Flickr
bobdebouwer no está en línea   Reply With Quote
Old February 2nd, 2005, 10:33 AM   #13
Gerard
registered muse
 
Gerard's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Rotterdam
Posts: 2,439
Likes (Received): 735

Dit is echt een goed bericht. De andere discussie waar gezegd werd dat er boven de Blaak niets meer te gebeuren staat kan door zo'n ontwikkeling ineens ongedaan gemaakt worden.
Dit is 1 van de ergste stukken in de binnenstad van Rotterdam en er zou heel veel mee moeten kunnen.
Ze mogen van mij een deel van die bogen bewaren. (dat was voor een stuk later op he traject ook de bedoeling geloof ik)

Op deze manier is er een kans dat er iets heel bijzonders komt op een plek die het hard nodig heeft. Het zou juist een attractie kunnen zijn als het goed aangepakt wordt. Een kashba is ook altijd leuk winkelen.
Gerard no está en línea   Reply With Quote
Old February 2nd, 2005, 01:04 PM   #14
ikhouvanrotterdam
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 97
Likes (Received): 0

ik hoop zo dat Rotterdam krijgt wat het verdient. Laat Starck zichzelf maar overtreffen
ikhouvanrotterdam no está en línea   Reply With Quote
Old February 2nd, 2005, 01:17 PM   #15
Jan
High there, what's up!
 
Jan's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: SkyscraperCity
Posts: 27,618
Likes (Received): 16418

Prima plan natuurlijk, maar ik vind dit eigenlijk een beetje een typisch Rotterdams voorbeeld om weer meteen naar een nieuwe potentie te kijken terwijl een andere niet eens is afgemaakt. Er zijn erg veel leuke plekken hier waar je erg leuke dingen kunt doen hier, maar als je al deze leuke plekken als zodanig zou ontwikkelen krijg je ze natuurlijk nooit allemaal vol. Volgens mij kun je zulke aandacht beter richten op het Wijnhaveneiland en het Laurenskwartier. Laat Starck daar z'n gang maar gaan.
__________________
share your urban photo's, news and developments at Urbie! check out the website and download the app through the app store or google play
Jan no está en línea   Reply With Quote
Old February 2nd, 2005, 01:17 PM   #16
Berrtus
Registered User
 
Berrtus's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: RTM
Posts: 1,330
Likes (Received): 0

mooie Rotterdamse actie. Onverwacht en getuigd van durf! Hopen dat die Starck ermee doorgaat. Hebben we in de toekomst weer een stukje Rotterdam waar we trots op kunnen zijn en die zeker mensen van over de hele wereld naar Rdam zal halen. Want beroemd is die gast! Paar jaar geleden was er eens een lange docu op tv (zwarte hond of zo) die over hem ging. Erg gaaf. Hij is weird maar ook erg goed.

edit

gevonden. Het was Close Up
http://www.avrokunsttribune.nl/close...ippestarck.asp
helaas is het niet meer te bekijken. Wel is de video te bestellen.
__________________
bla
Berrtus no está en línea   Reply With Quote
Old February 2nd, 2005, 02:37 PM   #17
Skyscrapercitizen
TIMBY
 
Skyscrapercitizen's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam
Posts: 33,190
Likes (Received): 5558

Quote:
Originally Posted by Jan
Prima plan natuurlijk, maar ik vind dit eigenlijk een beetje een typisch Rotterdams voorbeeld om weer meteen naar een nieuwe potentie te kijken terwijl een andere niet eens is afgemaakt. Er zijn erg veel leuke plekken hier waar je erg leuke dingen kunt doen hier, maar als je al deze leuke plekken als zodanig zou ontwikkelen krijg je ze natuurlijk nooit allemaal vol. Volgens mij kun je zulke aandacht beter richten op het Wijnhaveneiland en het Laurenskwartier. Laat Starck daar z'n gang maar gaan.

Ik denk dat je juist dit soort initiatieven uit de markt moet stimuleren en je niet blind moet staren op plekken waar de gemeente ambities wil zien, maar er vanuit de markt niets van de grond komt.

Bovendien is dit een ontwikkeling specifiek voor ouderen, een heel andere doelgroep dus als waar men op mikt in het Laurenskwartier en dergelijke.
__________________
Tower In My BackYard!
Skyscrapercitizen no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2005, 10:09 AM   #18
carfentanyl
efil4oremirp
 
carfentanyl's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Rotterdam
Posts: 1,568
Likes (Received): 2

Allemaal leuk en aardig, alstie maar niet in Rotterdam rondvliegende pis-spetters op gebouwen gaat plakken.Ik weet niet, ben ik niet echt kapot van, bloedspetters daarentegen...
__________________
`Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.`
carfentanyl no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2006, 02:28 PM   #19
Kees
Registered User
 
Join Date: May 2003
Location: Rotterdam
Posts: 2,616
Likes (Received): 3

bron: AD-RD

Rotterdamse Corporaties kopen het Hofpleinviaduct

ROTTERDAM - Vier Rotterdamse corporaties hebben de ruimten onder het monumentale spoorviaduct van de Hofpleinlijn voor 6,2 miljoen euro gekocht van NS Vastgoed.

De corporaties willen het spoorviaduct inzetten om de levendigheid en de leefbaarheid in de Agniesebuurt, Bergpolder, Liskwartier en Zomerhof te verbeteren. Plannen voor het toekomstig gebruik van de lijn worden gemaakt met buurtbewoners, ondernemers en de gemeente. De boogruimtes onder de Hofpleinlijn van de Katshoek tot het Noorderkanaal zijn aangekocht door ComWonen, Stadswonen, PWS en Vestia Rotterdam Noord. Het spoorviaduct raakt in 2008 buiten gebruik als Randstadrail het vervoer richting Pijnacker en Den Haag overneemt van de Hofpleinlijn. Het Hofpleinlijnviaduct is een verhoogde spoorlijn van 1,9 kilometer lang die dwars door Rotterdam Noord loopt, met daaronder ongeveer 140 bogen die worden gebruikt als bedrijfsruimten.
Kees no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2006, 02:31 PM   #20
Skyscrapercitizen
TIMBY
 
Skyscrapercitizen's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam
Posts: 33,190
Likes (Received): 5558

Mooi, laat ze er een mooi park opleggen.

Jammer dat het erg stil is rond die andere plannen...
__________________
Tower In My BackYard!
Skyscrapercitizen no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 10:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium