daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska

Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc.

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average. Display Modes
Old June 5th, 2005, 08:28 PM   #101
bubach_hlubach
the IRS at the door

bubach_hlubach's Avatar

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by OettingerCroat
I had no idea you live in Michigan... Where in Michigan? I like michigan, its a Democrat Stronghold!

how come it says you live in Zagreb-Zabreg?

btw, i always liked that easy-going song Oliver sings about Barcaffe... typical relaxed Dalmatinac style... and its a completly pointless song; thats the best part!
It says Zagreb because i think i represent Croatia and Zagreb here, dont I ?
Besides, i can freely put Zagreb as my location cuz I go to Zagreb once-twice a year and spent 27 yrs of living there..which is still much more comparing to what i have spent here

'Cause I can't go on (Will you still love me?)
No, I can't go on (Just say you love me)
bubach_hlubach no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old June 5th, 2005, 08:32 PM   #102
long foot
otišao i neće se vratiti

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by pobesnelizmaj
Ruku na srce, meni je veoma komičano to izmišlati reči samo da ne bi ličio na srpski... . mislim, bez uvrede, ali meni je stvarno bezveze jedan isti jezik zbog politike i rata uništavati, jer mi možemo kako hoćemo, ljudi iz Srbije, Hrvatske ,Bosne i CG će se uvek razumeti i uvek pričati istim jezikom, posebno što se taj jezik na svim svetskim univerzitetima uči kao srpsko-hrvatski, pa i ovde na filološkom fakultetu se to naziva srpsko-hrvatski. te razlike između lične karte i osobne iskaznice su glupost, kao nije šija nego vrat ili nije govno nego se pas posro
to su samo razlike između dijalekata, a razlike između nemačkog na severu i jugu, ili francuskog u Francuskoj i Korzici , ili Kanadi su 5 puta veće nego razlike između dijalekata i narečja ovog jezika koji govorimo svi mi na prostorima ove četiri zemlje. offtopic al jebga...

Ova je tema već 100 puta prežvakana na ovom forumu, ali evo i moja dva centa:
Možemo mi izmišljati što hoćemo, ali nije riječ o jednom istom jeziku, već o tri vrlo slična jezika. To što se razumijemo, ne znači ništa, razumiju se i česi i slovaci, ali ipak ne govore istim jezikom. Gramatika, vokabular, pravopis i tradicija naših jezika nisu isti, iako ih se nakon drugog svjetskog rata nasilno pokušavalo unificirati, odnosno, hrvatski se nasilno srbizirao. I sad kad vi čujete neku nepoznatu riječ, čudom se čudite i mislite da je riječ o nekoj HDZ-ovskoj izmišljotini, a riječ je o starim hrvatskim riječima koje su desetljećima bile potiskivane i uništavane, da bi se ustupilo mjesto srpskim.
Što se tiče riječi kao što su "osobna iskaznica", one su malo starije od države u kojoj su Srbi i Hrvati zajedno živjeli.
Hrvatski je nastao na štokavskom narječju (uglavnom slavonskom) i književnosti hrvatskih renesansnih i baroknih pisaca (uz preuzimanje vokabulara iz kajkavskog i čakavskog dijalekta kad je neka riječ u štokavskom nedostajala) i to puno prije nego što su Hrvati i Srbi ušli u zajedničku državu. Vi ga u Beogradu možete učiti i kao srpsko-hrvatski, ako vam je baš stalo do toga. To što se na nekim svjetskim sveučilištima uči, nije nikakav pokazatelj, osim da im je jednostavnije i jeftinije strpati ga u isti koš, nego držati dvije katedre.
Srpsko-hrvatski je samo neuspio projekt jednog vremena, budući da su se i srpski i hrvatski jezik formirali već u prvoj polovici 19. stoljeća, i bez obzira na jezično nasilje u Jugoslaviji, njihova unifikacija je bila nemoguća zbog toga što mi nismo htjeli odstupiti od naše stare jezične tradicije, kao što niste ni vi od svoje.
Iskreno nemam pojma otkud toliko patetike, i zašto Srbi i danas inzistiraju na jednom jeziku, zašto negiraju postojanje zasebnog hrvatskog jezika (o bošnjačkom da ne govorim, još nisam čuo da je ijedan Srbin rekao riječ "bošnjački"). Nije da mi to smeta, više je smiješno, nešto kao nostalgija za Jugoslavijom i vremenima dominacije koja su prošla.
long foot no está en línea   Reply With Quote
Old June 5th, 2005, 09:42 PM   #103
pobesnelizmaj
BANNED

Likes (Received): 0

Ma opušteno, to je tvoje mišljenje mada se ja ni sa čim ne slažem al ajde... gramatika , tradicija i pravopisi naših jezika su isti... a vokabular nije. A kako ti objašnjavaš to kako ja tebe razumem sve, ti mene razumeš sve, imamo sve isto, jedino što se razlikuje je što srpski eto ima ćirilicu...znam ja da je srpsko-hrvatski nemoguće više, ali je bedak razdvajati jedan jezik koji bi sigurno više ljudi učilo u inostranstvu i bilo bi više interesovanja ako bismo ga standardizovali kao jedan...a i ne znam da li si primetio, sve te reči koje su nama šatro nerazumne su ustvari slovenske reči, umesto kojih su srbi prihvatili strane, počevši od meseci u godini, preko odvjetnika advokata, povjesti i istorije , i tajnika i sekretara... samo zbog toga ,a iskreno zabole mene pače za nostalgiju i življenje s hrvatima u zemlji. ko zna , možda hrvatski potiče na nekoj iranskoj osnovi...otkud znam
al ajd više da ne pričamo o ovome , jer se nikako nećemo složiti a i ovo nije forum za to, nego eto, jednostavno mi bedak zbog jezika uopšte, a ne zbog hrvata, čisto da znaš da nisam baš nostalgičan... više ne pričam o ovome ovde... sorry svima ostalima zbog offtopica
pobesnelizmaj no está en línea   Reply With Quote
Old June 5th, 2005, 11:11 PM   #104
OettingerCroat
Disenfranchised

OettingerCroat's Avatar

ok sorry guys, these discussions are good, but lets get back to the construction in Rijeka
OettingerCroat no está en línea   Reply With Quote
Old June 5th, 2005, 11:42 PM   #105
bubach_hlubach
the IRS at the door

bubach_hlubach's Avatar

@Pobesnelizmaj, Crno nije sivo, niti je sivo bijelo

Vokabular :

Otok - Ostrvo
Gospodarstvo - Privreda
Ispricati - Izvinuti
Osobno - Licno
Placa - Plata
Regulirati - Regulisati
Ljesnjak - Lesnik
Tecaj - Kurs

Gramatika :

Idem lijecniku - Idem kod lekara
Je li te smijem upitati za uslugu - Da li smem da te upitam za uslugu
Sto bi prije imao - Sta bi pre da imas

-----------

Slicnost je vrlo ocita, no jos uvijek nedovoljno upotpunjena da bi se radilo o potpuno istom jeziku, gramatici i pravopisu

p.s. Tvornica umjetnog gnojiva - Fabrika umetnog djubriva

Odlican pozdrav i kraj ove rasprave

Old June 5th, 2005, 11:45 PM   #106
bubach_hlubach
the IRS at the door

bubach_hlubach's Avatar

I dont know if it is the right place, since this is about Istria, but i will go for it, anyway

Isprintaj članak Pošalji članak

Sanader otvorio zapadni krak Istarskog ipsilona
3.6.2005.

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader svečano je danas pustio u promet zapadni krak Istarskog ipsilona, dionicu Medaki-Umag ukupne dužine 42 kilometra, u koju je uloženo 140 milijuna eura.

Dovršenjem posljednje faze izgradnje Istarskog ipsilona, od Vodnjana do Pule, ovo će područje biti destinacija koja će na turističkoj karti Hrvatske i Europe privlačiti mnogobrojne turiste te postati jedan od zaštitnih znakova hrvatskog turizma, ocijenio je premijer Sanader.

Pritom je poručio kako se u Hrvatskoj živi europski u skladu s europskim vrijednostima.

Sanader je podsjetio da je Hrvatska u bivšoj državi bila zapostavljena i u prometnom smislu, što je potkrijepio riječima da je novac sedamdesetih godina umjesto za izgradnju ceste Zagreb-Split otišao za izgradnju pruge Beograd-Bar.

Istaknuo je također kako je otvaranjem zapadnog kraka Istarskog ipsilona ostvarena želja kojoj se u Hrvatskoj težilo desetljećima te najavio da će autocesta Zagreb-Split biti završena do konca lipnja.

Sanader je izrazio uvjerenje kako će sadašnja poluautocesta Istarskog ipsilona u perspektivi postati autocestom zbog velike frekvencije vozila.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta naglašava kako je Vlada u programu do kraja mandata osigurala milijardu kuna za prometnu infrastrukturu Istre.

Istarski ipsilon od velikog je značaja za turizam, zna li se da 90 posto turista u Hrvatsku dolazi cestom, pri čemu je zapadni krak Ipsilona jedan od glavnih pravaca ulaska gostiju iz zapadne Europe u Hrvatsku, naglasio je Kalmeta.

Istarski župan Ivan Jakovčić današnji događaj ocjenjuje poticajem za snažno jačanje konkurentnosti istarskog i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva čime, smatra, Istra i dalje ostvaruje ulogu regije lidera u ukupnom razvoju Republike Hrvatske.

Generalni direktor Bina-Istre David Gabelica izrazio je zadovoljstvo što je za posljednju dionicu Ipsilona Vodnjan-Pula ishodovana dozvola za građenje pa će pripremni radovi započeti već idućeg tjedna.

Nakon toga će koncesionar Bina-Istra upravljati cestovnom mrežom ukupne dužine od oko 145 kilometara, kazao je Gabelica napominjući da će uskoro započeti građenje punog profila autoceste na najprometnijim dionicama.

Današnjem svečanom otvaranju zapadnog kraka Ipsilona bila je među ostalim nazočna i ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić te brojni saborski zastupnici iz Istre.

http://info.croatiabiz.com/clanak.ph...616716db4f2c9f

Old June 6th, 2005, 02:33 AM   #107
SinCity
Streetwalker

SinCity's Avatar

Likes (Received): 5

Great news Bubach.

One final thing on this supposed Serbian-Croatian language debate. I dont want to dwell on it here.

I live in Australia and the two languages are treated as seperate. Government brochures are printed in either Serbian or Croatian.

In regards to tertiary education. One of the biggest Sydney universities, "Macquarie University" has a faculty called "Slavonic studies". Each Slavonic language has its own department and surprise, surprise ....... Croatian has its own department (the biggest) and there is also a seperate Serbian, Slovenian, Macedonian language departments.

End of argument.
SinCity no está en línea   Reply With Quote
Old June 6th, 2005, 04:58 AM   #108
OettingerCroat
Disenfranchised

OettingerCroat's Avatar

dude Sincity, thats cool that the college has those things! no place in the US has those types of things.

about the ipsilon, does that mean that all highways, except to osijek, sisak, and dubrovnik are complete?
Old June 6th, 2005, 05:46 AM   #109
SinCity
Streetwalker

SinCity's Avatar

Quote:
dude Sincity, thats cool that the college has those things! no place in the US has those types of things.

about the ipsilon, does that mean that all highways, except to osijek, sisak, and dubrovnik are complete?
I think there is work happening still on the northern motorways in the direction Slovenia such as Macelj. As far as I know everything is pretty much complete apart from those ones you mentioned.

There is also the planned section from Rijeka to Zadar via Lika and also the Hungarian Border thru Osijek to the Bosnian Border as the Croatian section of the V5c corridor that ends up in the port of Ploce.
Old June 6th, 2005, 06:50 AM   #110
OettingerCroat
Disenfranchised

OettingerCroat's Avatar

ohh yeah yeah the rijeka-zuta lokva... jeez ja sam glup.....

and Bosnia really needs to help out and start crankin out those freeways from approximate Slav. Brod area down to Ploce through Sarajevo. there'll be more Hungarians, Poles, and Slovaks coming down then.
Old June 6th, 2005, 06:51 AM   #111
OettingerCroat
Disenfranchised

OettingerCroat's Avatar

one question... when will they cover up the bogeys on the 2200 trams like they drew in the original rendering of the tram?
Old June 6th, 2005, 07:30 AM   #112
bubach_hlubach
the IRS at the door

bubach_hlubach's Avatar

^ hehe everybody is getting impatient to see them covered...including myself on top ...and finaly to see the tram being fully ready - 'unleashed' to hit the streets of Zagreb
Anyway, i just sneaked in some forums with competent ppl discussing this matter, and the answer is yes, the bogies will be covered as soon as they are done adjusting the exact height of the tram (gap beetwen the ground and tram's bottom)

Last edited by bubach_hlubach; June 6th, 2005 at 07:37 AM.
Old June 6th, 2005, 08:00 AM   #113
Sarajka
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:
and Bosnia really needs to help out and start crankin out those freeways from approximate Slav. Brod area down to Ploce through Sarajevo. there'll be more Hungarians, Poles, and Slovaks coming down then.

"Corridor 5c passes along the route Budapest-Osijek-Sarajevo-Ploce. The highway along this corridor is the most significant roadway in BiH and the shortest communication route between Middle Europe and the Adriatic.

Three of five major cities in Bosnia and Herzegovina, which are the most significant administrative, cultural and economic centers, are within the Corridor itself (Zenica, Sarajevo and Mostar) and the other two cities (Banja Luka and Tuzla) are within 30km of the proposed highway.

More than 50% of the total population producing 60% of the total GDP, and the economic activity of BH lies within the zone of influence along this route."

Sarajka no está en línea   Reply With Quote
Old June 6th, 2005, 08:18 AM   #114
SinCity
Streetwalker

SinCity's Avatar

Corridor 5c is of high regional importance. This long awaited road which is under construction in parts is equally vital to both Bosnia and Croatia. It will certainly open up BiH to wider European markets and also its designated port of Ploce.
Old June 6th, 2005, 08:20 AM   #115
SinCity
Streetwalker

SinCity's Avatar

Quote:
Originally Posted by bubach_hlubach
^ hehe everybody is getting impatient to see them covered...including myself on top ...and finaly to see the tram being fully ready - 'unleashed' to hit the streets of Zagreb
Anyway, i just sneaked in some forums with competent ppl discussing this matter, and the answer is yes, the bogies will be covered as soon as they are done adjusting the exact height of the tram (gap beetwen the ground and tram's bottom)
Thanks Bubach. That issue had become the $1 million dollar question in our discussions with just about everyone curious.
Old June 7th, 2005, 02:12 AM   #116
OettingerCroat
Disenfranchised

OettingerCroat's Avatar

hvala lijepa Bubach!
Old June 9th, 2005, 04:53 AM   #117
bubach_hlubach
the IRS at the door

bubach_hlubach's Avatar

Rijeka je optimalan izlaz Bavarske na Sredozemlje

ZAGREB - »Hrvatska je ulagačima zanimljiva zbog političke stabilnosti i pravne sigurnosti, unatoč teškom okruženju u kojem se nalazi«, naglasio je u srijedu bavarski premijer Edmund Stoiber nakon susreta s predsjednikom Stjepanom Mesićem. Bavarski premijer je pritom istaknuo luku Rijeka kao »optimalan pristup Bavarske Sredozemlju«. Novim hrvatskim autocestama riječka je luka još bliže Münchenu, no Stoiber je naglasio da susjedna Slovenija zaostaje s izgradnjom autocesta.
Predsjednik Mesić je istaknuo dugogodišnju dobru suradnju Hrvatske i Bavarske, koja se, prema njegovim riječima, može dodatno unaprijediti na području prometa i turizma zahvaljujući izgradnji autocesta koje su Jadransko more približile toj najjužnijoj njemačkoj pokrajini.
Mesić je posebice pohvalio potporu koju je Bavarska ukazala Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i poslije njega.
Predsjednik Mesić i premijer Stoiber razgovarali su i o trenutačnoj krizi u EU izazvanoj negativnim ishodom referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj. Odbijanje ustava u te dvije zemlje, istaknuo je Stoiber, dovelo je do toga da je Unija »samo uvjetno spremna na prijem novih članica«, a zamjetna je i »bojazan da bi zbog toga mogao biti odgođen i početak pristupnih pregovora Hrvatske i EU-a«.
»Odnosi Hrvatske i Unije su u poodmakloj fazi tako da pregovori mogu početi, ali će biti uspješno završeni tek kad EU prevlada unutarnju krizu«, ponovio je bavarski premijer stavove koje je iznio i dan prije u razgovoru s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom. [Julijana Štrbić]

http://www.vjesnik.com/html/2005/06/....asp?r=unu&c=3

Old June 9th, 2005, 08:18 AM   #118
long foot
otišao i neće se vratiti

upravo sam vidio na http://www.d-a-z.hr/ostalo/natjecaji.htm da su otvorili javne natječaje za projekte Gradske knjžnice i novog autobusnog terminala u Rijeci
Old June 9th, 2005, 08:25 AM   #119
SinCity
Streetwalker

SinCity's Avatar

Quote:
Originally Posted by long foot
upravo sam vidio na http://www.d-a-z.hr/ostalo/natjecaji.htm da su otvorili javne natječaje za projekte Gradske knjžnice i novog autobusnog terminala u Rijeci
I saw it last week but I forgot to mention it here .... silly me
Old June 9th, 2005, 04:29 PM   #120
long foot
otišao i neće se vratiti

Tower Center Rijeka (former name WTC Rijeka) progress – pics taken on 13/04/2005

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules