daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Bulgaria > Regional Bulgaria > Sofia > Buildings

Buildings СградиGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old April 21st, 2017, 07:01 PM   #1
kraxx
фундаменталист х-тремист!
 
kraxx's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Sofia
Posts: 22,750
Likes (Received): 142273

[Zlaten Vek] ~120m | 34 fl | Ground works

След продължително изчакване и натиск за нова тема е крайно време да я създадем, тъй като по обекта вече се извършват строителни дейности. Страницата ще бъде променена след получаване на окончателни данни от Артекс, които са изпълнител на обекта.


Официалната страница на обекта:
http://www.arteks.net/Zlaten%20Vek


Засега окончателно знаем само етажността - 34 етажа според информационната табела:


Quote:
Originally Posted by JloKyM View Post

Малко снимки от първите дни могат да се намерят тук:

Quote:
Originally Posted by MurphyStreet View Post
Ето и малко снимки от днес от обекта:
https://murphystreet.wordpress.com

Както и най-новите снимки:


Quote:
Originally Posted by mlazarov View Post
Окончателни данни няма, ноооо пушек и кал се вдига с пълна пара:И все пак една обширна статия за цвят:


Quote:
Жилищният небостъргач на Лозенец


Високите сгради в София се увеличават с още една - 34-етажен жилищен проект на "Артекс" до хотел "Маринела"

С растящите цени на имоти и пропускливите правила за строителство в София започнаха да се строят дузина високи сгради, разпръснати из целия град. Засега шампион е "Лозенец" с два проекта и желания за още няколко. Седмица след като Столичният общински съвет разреши 215-метровия рекордьор "Парадайс тауър" в южния край на квартала, на 1.5 км надолу по бул. "Черни връх" започна строежът на 34-етажна сграда.

Историята на проекта на ул."Златен рог" №10 започва преди поне десет години и в нея участват общинската фирма "Софийски имоти", току-що постъпилият на работа главен архитект Петър Диков и двама инвеститори с мащабни идеи. В крайна сметка небостъргачът ще бъде построен от строителната компания "Артекс". Новата 120-метрова сграда ще е с около 1/4 по-висока от съседния хотел "Маринела" и по информация от базата данни за проекти в строителството pds.bg ще има разгърната застроена площ 31.5 хил. кв.м. Вместо първоначално планираните офиси след завършването на проекта, което е планирано за април 2019 г., в "Лозенец" ще се появи първият жилищен небостъргачи на София.

Десетгодишно начало

Към днешна дата инвеститор в сградата е компанията "Кристела" на собствениците на "Артекс инженеринг" Пламен и Весела Мирянови, които имат десетки завършени жилищни сгради в столицата. Първоначалното разрешение за строеж е дадено през март 2007 г. от главния архитект Петър Диков на името на фирмите "Джи Би Ай - 91 Жанета Младенова", ЕТ "Румен Марков - Джоинт билдинг инвестмънт" и техните собственици Жанета Младенова и Румен Марков. Тогавашният проект е за "административна сграда на 34 етажа с подземни паркинги".

Първите данни за този терен в Имотния регистър са на името на същите собственици. През 1999 г. част от мястото, на което ще бъде построен небостъргачът, е ипотекирано заедно с други терени край Банкя в свързаната с групировката СИК Първа източна международна банка (днес Интернешънъл асет банк). Няколко години по-късно разследване на "Капитал" показва, че със сделка от 27 юни 2002 г. общинската фирма "Софийски имоти" се е съгласила да изплати на Първа източна международна банка вземането на "Джи Би Ай - 91 Жанета Младенова". В замяна общинското дружество е получило правата върху учредените като обезпечение по вземането ипотеки на имотите. Към онзи момент не става ясно защо "Софийски имоти" се е решила да стане страна в тези взаимоотношения, подписвайки договора за цесия и ставайки по този начин кредитор на ЕТ-то.

Историята на имота оживява отново пет години по-късно с разрешението за строеж от януари 2007 г. По това време София все още няма нов Общ устройствен план (ОУП) и подробни устройствени планове с конкретни параметри на застрояването. Градското планиране се случва по документ от 60-те години на миналия век, но подобни големи проекти се промушват през направление "Архитектура и градоустройство" с частични изменения на устройствените планове.

През 2007 г. Румен Марков и Жанета Младенова създават фирмата "Кристела", която оперира с имота и до днес. След като взима разрешението за строеж, "Кристела" ипотекира правото на строеж на бъдещата сграда за 14 млн. лв. към Уникредит Булбанк. Заемът е предоговорен в края на миналата година, като размерът е същият, има нови ипотеки върху земята и вероятно по-дълъг срок.

Според приетия две години по-късно Общ устройствен план теренът на ул."Златен рог" №10 попада в зона за високоетажно жилищно строителство - с височина над 15 м, но с максимална кота корниз от 26 м.Но промяната не засягавече разрешените проекти, т.е. и този в "Лозенец".

В следващите няколко години строежът на небостъргача в "Лозенец" така и не започва. Обяснението е кризата на пазара на имоти. През 2010 г. формално е отворена строителна площадка (т.е. сложена е ограда), без там да е извършвано каквото и да е строителство. В края на 2012 г. това дава основание на арх. Петър Диков да презавери изтичащото разрешение за строеж, защото "строителството е започнало, но не е завършен грубият строеж".

Когато законът помага

В следващите няколко години теренът на ул. "Златен рог" е обявен за продажба, а купувачът "Артекс" се появява през 2015 г. През август на същата година Пламен Мирянов и Весела Мирянова откупуват "Кристела", съответно и дълга към Уникредит Булбанк, за 14 млн. лв., от Румен Марков и Жанета Младенова за цена от 80 хил. лв. През миналата година компанията купува и всички малки парцели в съседство - на улиците "Вискяр планина" и "Капитан Тодор Ночев", които са собственост на "Софийски имоти". Сделките са на обща стойност близо 2 млн. лв.

Вече презавереното веднъж разрешение за строеж отново наближава края на 5-годишния законов срок, в който инвеститорът е длъжен да започне строителство. Затова в края на 2016 г. "Кристела" иска от направление "Архитектура и градоустройство" второ презаверяване на документа. Междувременно обаче парламентът е приел промени в Закона за устройство на територията,които засягат бъдещия небостъргач по два начина. От една страна, срокът за завършване на подобни проекти се удължава на 10 години от "започване на строителството на елементи на техническата инфраструктура". От друга страна обаче, ЗУТ вече ограничава възможността за презаверяване на строителни разрешения до веднъж, и то при съответствие "с предвижданията на действащия подробен устройствен план." "Артекс" се промушва между изискванията, като се позовава на 10-годишния срок от (макар и формалното) започване на строежа през 2010 г. Така внесената между първо и второ четене на закона поправка автоматично удължава срока и в началото на 2017 г. "Артекс" оттегляискането за презаверяване на разрешението за строеж, а общината връща на инвеститора заплатената такса от 260 хил. лв.

Гледка: цена от 3000 евро

Пълните детайли около сградата все още не са ясни. Разрешението за строеж все още е за "административна сграда", но вероятно ще бъде променено на жилищна в хода на строителството. Първоначалният проект на Джи Би Ай включва амбициозни и скъпи планове за осем подземни етажа за паркинги, обясниха източници на "Капитал", близки до казуса. Сегашният план обаче е променен и голяма част от паркоместата ще бъдат изнесени във външен паркинг в купените от "Софийски имоти" съседни парцели.

До средата на годината ще има конкретно разпределение на апартаментите в сградата, обясниха от "Артекс" на обаждане на клиент. Това вероятно ще са едни от най-скъпите жилищни имоти в София, като и в момента от фирмата говорят за сградата като за "черешката на тортата" в София. Първоначалната цена, която в момента коментират от екипа продажби на "Артекс", е 3000 евро на квадратен метър.

Весела Мирянова не отговаряше една седмица на мобилния си телефон, а на стария телефон за връзки с медиите също не вдигаше никой.

В компанията на "Маринела"

Вероятно хотел "Маринела" и близката сграда на "Енергопроект" съвсем скоро няма да са единствените високи силуети на хълма в кв. "Лозенец". А изграждащият се проект на "Артекс" няма да е самотен гигант. Районът е обсъждан като добро място за строеж на високи сгради още от времето на социализма, разказва арх. Илиян Николов,който е бил началник на управление "Архитектура и градоустройство", докато главен архитект на столицата е Стоян Янев. "Основно разбиране в градоустройството е, че високите сгради никога не предизвикват благоприятно впечатление, ако са сами, и е добре да бъдат подкрепени от ансамбъл от други сгради", обяснява той.

Напълно възможно е старата идея за района около "Кръста" да се реализира - според Общия устройствен план много от терените там са със "смесени-многофункционални" параметри, които позволяват високо строителство. Източници на "Капитал" потвърждават, че интереси към жилищни небостъргачи има към поне три други парцела в района.


Quote:
Първият висок блок на "Артекс"
"Артекс" вече имат един висок проект, срещу който имаше протести: сградата "Диамант" в "Дианабад", на мястото на бившия завод "Фурнир". По план тя ще бъде висока 67.5 м и ще е на 21 етажа.

Проблемът е, че през 2013 г. по време на обществено обсъждане жителите на квартала и бившият главен архитект на София Петър Диков са се споразумели, че максималната височина на новите сгради в район "Изгрев" ще бъде 33 метра. Жителите на квартала настояват за тази височина, тъй като по-високите сгради биха засенчили апартаментите от околните блокове. Със заповед от 17 декември 2015 г. обаче, малко преди арх. Диков да напусне поста, той нанася изменение в приетия ПУП, въпреки че преди това е бил обещал определена височина за сградите. Затова и впоследствие жителите на околните блокове решават да протестират. По думите им строителят е казал, че те не са били уведомени за промяната и тя не е била подложена на обичайното обществено обсъждане, тъй като ставало дума само за един парцел от квартала. Преди няколко месеца "Артекс" излязоха с отворено писмо, в което оправдават височината така: "Високите сгради внасят динамика, ритъм, модерност в облика на града."
http://www.capital.bg/biznes/imoti/2...ch_na_lozenec/
__________________

crossV, racata, mashine1984, troppper, LLSL and 11 others liked this post

Last edited by JloKyM; September 19th, 2017 at 06:28 PM.
kraxx no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old April 21st, 2017, 07:07 PM   #2
kraxx
фундаменталист х-тремист!
 
kraxx's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Sofia
Posts: 22,750
Likes (Received): 142273

Предсои тази информация да бъде ревизирана, но засега:
Quote:
Originally Posted by JloKyM View Post
ЗЛАТЕН РОГ, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ

2 съседни УПИ, находящи се на ул.Златен рог в престижния квартал Лозенец. Имотът е ситуиран на 100 метра от метростанция Черни връх и булевард Черни Връх, което го прави лесно достъпен от всяка една точна на града. Кемпински Хотел Зографски, се намира на броени метри, а прекрасния Южен Парк е на кратко разстояние пеша. Изготвен и одобрен Технически проект с Разрешение за строеж, за многофункционална сграда с жилища, офиси, апартаментен хотел и обществено обслужващи зони. Със своите 130 метра височина и местоположението си на едно от най-високите места в София, проектът "Златен Рог 10" ще бъде знаков за града.

С уникалното си местоположение и дизайн, Златен Рог 10 ще доминира силуета на София. От сградата ще се откриват неповторими гледки към града и планината, което ще прави престоя в нея несравнимо и незабравимо изживяване. Проектът е изготвен по стандартите за устойчива архитектура. В сградата са комбинирани различни сфери от модерния живот – работа, домашно ежедневие и отдих. Небостъргачът посреща посетителите в просторното входно лоби с височина 6,5м, на първия етаж. Това е място, където посетителите могат да се настанят удобно за да получат пропуск към съответния етаж. Във вътрешността на фоайето са разположени банков офис, лоби бар, център за услуги и фризьорски салон. Освен представителната функция на лобито, неговата най-важна функция е да разпределя и организира подхода към различните групи асансьори и достъпа до офисите, до хотелския комплекс, до апартаментите и ателиетата и до ресторанта. На втория етаж е предвиден ресторант с 172 места за посетители, като достъпа до него е чрез стълбище директно от лобито на сградата. Спортно-възстановителният център с плувен басейн 27 x 5 м. е на трети и четвърти етаж. В него са включени също така фитнес студио и спа комплекс. Офисите на 5 до 8 етаж предлагат удобни и просторни помещения за работа. Всеки офис разполага с добре осветени работни места, конферентни зали, кухненски бокс и собствена тоалетна. Хотелски комплекс с 25 луксозни апартамента е разположен на етажите от 9 до 13. За гостите на хотела са предвидени разнообразни услуги - почистване, кетъринг, ползване на ресторанта на втори етаж, химическо чистене и др. Всички необходими съоръжения и помещения за тези услуги са поместени в сградата. Рецепцията на комплекса се намира във фоайето. 70 апартамента и 32 ателиета заемат етажите от 14 до 34. Апартаментите и големите ателиета имат тераси, които в студените дни могат да се приобщят към дневните. В разпределение, апартаментите могат да бъдат организирани според конкретните нужди на клиента. Панорамната тераса на последния етаж е оформена като зона за отдих и срещи, с прекрасна гледка, на която всички живущи и гостуващи да могат да се наслаждават. Слънцезащитните, климатични и осветителни системи са взаимно свързани в централна система за управление. С цел постигане на устойчива архитектура, са комбинирани системи както за спестяване, така и производство на енергия. Сградата произвежда голяма част от необходимата й енергия чрез фотоволтаичната си инсталация и вятърните турбини на покрива. В първия етаж в сграда Б (имот V-410) са разположени приемна и кафе-сладкарница. Вторият, третият, четвъртият и петият етаж са офисни. В подземните си нива, двата парцела са обединени и в тях са поместени паркоместа за 218 автомобила, техническите съоръжения, площите за зареждане на сградата, велопаркинг, както и обслужващи помещения.

Застроителни параметри:

H – 130 м.

Застроена площ A – 1374 м2 Застроена площ B – 367,5 м2 Общо: 1 741,5 м2

РЗП подземно А – 8 244 м2 РЗП подземно B – 2 205 м2 Общо: 10 449 м2
Парко места: 264

РЗП надземно (А) – 35 165 м2 РЗП надземно (B) – 1 215 м2 Общо: 36 344 м2

Общо РЗП: 46 793 м2

Площи:

Жилищни – 25 000 m2 Офисни, търговски, хотел – 11 344 m2

Проектът е с Разрешително за строеж и всички съгласувателни книжа.
__________________
kraxx no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2017, 07:24 PM   #3
levski166
Registered User
 
Join Date: Dec 2014
Location: София
Posts: 332
Likes (Received): 1959

kraxx, тъй като ти комуникираш с Артекс, питал ли си ги дали мисля да слагат камера. Те принципно досега мисля че на нито един техен обект не са слагали, но все пак това ще им бъде най-големият проект.
levski166 no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2017, 07:29 PM   #4
kraxx
фундаменталист х-тремист!
 
kraxx's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Sofia
Posts: 22,750
Likes (Received): 142273

Не съм ги питал, но ако комуникацията ни се подобри с тях мога да ги питам
kraxx no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2017, 07:36 PM   #5
sashoskiora
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Sofia
Posts: 2,113
Likes (Received): 3397

Пламен Мирянов стана милиардер! Значи поредния небостъргач е на Артекс! Тихомълком ще изникне, без публична дискусия и ала бала.....
междувременно ще чакаме хотел Родина да се срути сам....
__________________
sashoskiora no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 05:39 AM   #6
Lozenec
Registered User
 
Lozenec's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Sofia/NYC
Posts: 1,344
Likes (Received): 1259

Интересно ми е на мен къде другаде има парцели за високо строителство в Лозенец?
Lozenec no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 08:48 AM   #7
kraxx
фундаменталист х-тремист!
 
kraxx's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Sofia
Posts: 22,750
Likes (Received): 142273


Quote:
Originally Posted by kraxx View Post
Еми погледнато от друга гледна точка арх. Здравков на няколко пъти спомена, че има искане за строителство на високи сгради в района, но не беше категоричен, че те ще се осъществят поради предстоящи процедури...


http://citybuild.bg/news/glavniiat-a...t-sofiia/33807
kraxx no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 09:58 AM   #8
gogo3o
Bulgaria
 
gogo3o's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 6,868
Likes (Received): 13457

Много ми харесва калкана с 7-8 етажната кооперация.
__________________
SOFIA | Metro

Little sheep, bored2009, Preste liked this post
gogo3o no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 09:59 AM   #9
Cyberflow
Gaijin
 
Cyberflow's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 1,344
Likes (Received): 166

Има ли някаква опасност да се пръкне нещо с тераски по подобие на бургаското чудо?
__________________

the dogi liked this post
Cyberflow no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 10:40 AM   #10
makiaveli
Registered User
 
makiaveli's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Sofia
Posts: 234
Likes (Received): 174

Quote:
Originally Posted by Lozenec View Post
Интересно ми е на мен къде другаде има парцели за високо строителство в Лозенец?
Като цяло всяко УПИ на 3 улици в София е заплашено от подобен 30-50 етажен хой. Не без подкрепата на НИКМИ и т.нар. чл.27 от ЗУТ.
__________________
https://www.havearchitects.com
Architecture | Interiors | BIM
makiaveli no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 11:36 AM   #11
Pavkata
Registered User
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 1,299
Likes (Received): 4726

Да, те сега ще построят 1000000 високи сгради в тая държава, то има 25 000 човека дето могат да си купят "нещо" в такива сгради , та не се притеснявайте, няма да засенчат миризливите панелки. 2030г. ще има 25-30 високи сгради в цяла София и това е , то просто няма нужда от повече.
__________________

spindi, Dennisbor, the dogi liked this post
Pavkata no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 12:19 PM   #12
spindi
Registered User
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 196
Likes (Received): 293

Много готин проект. Ако има нещо дразнещо то това са блоковете около него.
__________________

benjaminn liked this post
spindi no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 12:39 PM   #13
risist
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 723
Likes (Received): 1112


То това е проблемът. Проектите са добри, но се строят до грозни кооперацийки, а някои дори и на калкан със същите или със супермаркети.
Градът става като една голяма циганска махала, където м-у наблъсканите къщурки и бараки се среща по някоя лъскава 3-етажна къща в бароков стил.
__________________

stakka liked this post
risist no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 12:54 PM   #14
gogo3o
Bulgaria
 
gogo3o's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 6,868
Likes (Received): 13457

Тук е ролята на общината чрез градоустройствените планове да регулира строителството. И на държавата, която е оставила вратичка в закона за устройство на територията.

Тази сграда щеше да стои далеч по-добре, ако бе разположена на по-голям парцел без до нея да има други по-ниски, както и да има оставено озеленяване.
__________________
SOFIA | Metro
gogo3o no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 02:32 PM   #15
iv4oo
levski forever
 
iv4oo's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Sofia
Posts: 11,256
Likes (Received): 14673

Не знам дали най-доброто решение е сградата да бъде долепена на калкан до по-ниска сграда, но със сигурност знам, че гледката долу е далеч по-трудна за преглъщане:Така че 1000 пъти повече предпочитам сградата да е долепена на калкан, отколкото още 10-20 години тази джунгла и този грозен калкан да загрозяват мястото.
__________________

JuMPer, Cyberflow, the dogi, benjaminn, Preste liked this post
iv4oo está en línea ahora   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 02:56 PM   #16
iv4oo
levski forever
 
iv4oo's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Sofia
Posts: 11,256
Likes (Received): 14673

Quote:
Originally Posted by Cyberflow View Post
Има ли някаква опасност да се пръкне нещо с тераски по подобие на бургаското чудо?
Ами не е като да няма такава опасност, все пак се очертава да е жилищна сграда.
iv4oo está en línea ahora   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 05:29 PM   #17
Наталия2
Registered User
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 31
Likes (Received): 27

Вече си мисля, че повечето потребители тук просто имате фетиш към много високите сгради, без оглед на всякакви други архитектурни и градоустройствени характеристики. Съжалявам да го кажа, ама архитектурен любител с вкус никога не би подкрепил небостъргач, който е залепен на калкан с малко блокче, и който е забутан между други такива блокчета.
__________________

TzV, kevin87, ВОДА, bonethugs, Tego and 4 others liked this post
Наталия2 no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 06:06 PM   #18
Pavkata
Registered User
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 1,299
Likes (Received): 4726

Да бе, баси гадното е в New York с тия калкани, ама са ниско качество тия там, друго си е да ядеш боб с наденица на капака на колата паркирал в градинката до блок 87 в Дружба.

https://www.google.bg/maps/place/%D0...!4d-74.0059413


[IMG] fast picture upload[/IMG]
__________________

spindi, the dogi, linker_, benjaminn, ivn98 and 4 others liked this post
Pavkata no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 06:18 PM   #19
deutscherI
Registered User
 
deutscherI's Avatar
 
Join Date: Apr 2015
Location: Ohrid/Frankfurt
Posts: 2,194
Likes (Received): 8013

Павка, София не е Ню Йорк и Лозенец не е Манхатан
deutscherI no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2017, 06:33 PM   #20
perin2
Registered User
 
perin2's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 56
Likes (Received): 84

Разни хора, които са били в Ню Йорк, ми го описват точно като "гаден", но не съм видял с очите си и не мога да кажа нищо. Бил съм в Любляна, където не си спомням небостъргачи и доста ми хареса.

ПП. Друг е икономическият въпрос или по-конкретно с какво съдържание ще се изпълнят такива мастодонти /засега поне 4-5/ , след като в доста от настоящите сгради намирисва на умерена пустош.
__________________

Last edited by perin2; April 22nd, 2017 at 06:39 PM.
perin2 no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 05:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium