|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#321 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
Nie znałem tego, muszę zapamiętać
|
|
|
|
|
|
|
#322 |
|
Semper Invicta
Likes (Received): 395
|
Zgoda Panowie. Kontrast miedzy sentymentem do przedwojennej Warszawy, a heroiczna odbudowa powojennej Wawy... Oba okresy wzbudzaja we mnie sympatie... Wiec niepotrzebne te slowa
Ja jak każdy zresztą chyba lubi oglądać Wawę na ekranie, posluchac interpretacji twórców reportażu... Fakt że program bardzo stronniczy... Ale cóż tacy juz jesteśmy nie potrafimy wyśrodkować... ze skrajności w skrajność...
|
|
|
#323 | |
|
Semper Invicta
|
Quote:
Nie możesz pamiętać komuny to poczytaj wypytaj sie rodziców... tak różowo nie było... Nie sugeruj sie obrazkami bo te zawsze ładne będą
|
|
|
|
#324 |
|
True spirit
Likes (Received): 53
|
ostatnia już seria:
80. delikatesy CDT od strony ul. brackiej, ul. szpitalna ![]() 81. dworzec miejski warszawa-ochota ![]() 82. ul. świętojerska ![]() 83.podczas poszerzania ul. leszno przesunięto zabytkowy kościół NM panny ![]() 84.charakterystyczne dla trasy w-z współżycie stylów : wieżowce i pałacyk radziwiłłów ![]() 85.trasa północ-południe ![]() 86.praga - skrzyżowanie al.świerczewskiego i ul targowej ![]() 86.kino praha i PDT na pradze ul.jagiellońska ![]() 88.tunel trasy w-z przebiegający pod pl. zamkowym ![]() 89.z praskiej plaży patrzymy na warszawę ![]() 90.północne połacie żoliborz, gdzie najwcześniej rozwinęło się budownictwo spółdzielcze ![]() 91.dom handlowy merkury na żoliborzu ![]() 92.sady żoliborskie - jedno z osiedli WSM, nowoczesny pawilon dworca gdańskiego ![]() 93.wieżowce paragi III (1960r) przy alei starzyńskiego ![]() 94.wejście na dwupoziomowy most gdański ![]() ( to to samo? ) 95.ul świętokrzyska z hotelem Warszawą i poczta główna z kopułą; pl małachowskiego - towarzystwo sztuk pięknych 'zachęta' i zbór ewangelicki ![]() 96.Znad ul. marszałkowskiej patrzymy na ul królewską i ogród saski ![]() 97.ściana wschodnia od ul. sienkiewicza do ul. kniewskiego ![]() 98.dom chłopa na ul. powstańców warszawy; ul. przeskok - pawilon meblowy ![]() 99.ul. marchlewskiego przy skrzyżowaniu z ul. świętokrzyską - fragment ronda ![]() 100.skrzyżowanie ul. marszałkowskiej i alei jerozolimskich - latem 1968r. ![]() 101.perony nowoczesnego, podziemnego dworca Warszawa śródmieście ![]() 102.aleje jerozolimskie w teleobiektywie, w głębi zabudowania pragi ![]() 103.kolumna zygmunta III na pl. zamkowym ![]() 104.lewobrzeżna część miasta przy moście śląsko-dąbrowskim ![]() 105.ul. dzierżyńskiego ![]() 106.os. panieńska - praskie obramowanie wisły przy moście śląsko-dąbrowskim ![]() 107.praga - nowe budownictwo ![]() 108.na gruzach zrównanej z ziemią dzielnicy miasta wyrosło nowoczesne osiedle mieszkaniowe muranów zniszczony działaniami wojennymi pałac mostowskich (stan 1946)zastał troskliwie odbudowany ![]() 109.u styku ul. nowy świat i krakowskie przedmieście ruiny pałacu staszica; ten sam pałac po odbudowie w 1948 r jest siedzibą PAN cmentarzysko domów na skarpie starego miasta porastają chwasty - po kilku latach i tutaj wróciło zwycięskie życie: nowe domy i nowi ludzie ![]() 110.pierwszy wysokościowiec przedwojennej warszawy - gmach towarzystwa ubezpieczeń 'prudential' odbudowany na hotel warszawa ![]() 111.panoramka ![]() 112.PKiN w czasie obrad V zjazdu PZPR w dniach 11-16.XI.1968 ( trochę mi to na październik nie wygląda... chyba jest błąd w dacie) ![]() 113.czas coś wyburzyć ![]() ![]() 114. ![]() 115.
|
|
|
|
|
|
#325 |
|
Semper Invicta
|
Ładny przedruk
Ja wczoraj zachaczyłem o jakiś antykwariat i zakupiłem 2 albumy ze zdjęciami PRLowskiej Wawy. Jeden Hertwinga z 1984 bodajże a drugi z 1963 czy 1968 będzie czas to poskanuje i powrzucam...
|
|
|
#326 |
|
I'm a rubber ball
|
"Przecież ten naród [Polski] jest już bojaźliwy do obłędu: bez przerwy chodzimy na cmentarze, kroczymy w jakichś procesjach, wieszamy święte obrazy, czyli zajmujemy się wszystkim tym, co nie jest budową republiki, światłego państwa."
|
|
|
|
|
|
#327 |
|
True spirit
Likes (Received): 53
|
mam jeszcze skan okładki z albumu który zeskanowałem:
![]() i jeszcze jedno foto... tylko nie wiem czy to wawa... znalazłem je w szafie ![]()
|
|
|
|
|
|
#328 |
|
Pan od przyrody
Likes (Received): 1
|
Swietne skany tresor. Zanim poszerzyli te cholerne ulice było 100 kroc ładniej.
|
|
|
#329 | |
|
Річ Посполита
|
Quote:
Się nie ma co śmiać. Słyszałem, że taki numer chcieli odwalić przy ministerstwie rolnictwa na Wspólnej, wywalić całą ocalała zabudowę wzdłuż kruczej na południe i urządzić w to miejsce falujące łany wszystkiego, co rośnie na naszej piastowskiej glebie. To by dopiero były jaja - pole w środku miasta, tego nawet sowieci nie pridumali
|
|
|
|
|
|
|
#330 |
|
Expert
|
|
|
|
#331 |
|
non omnis moriar
|
Może ktoś wie w którym doladnie miejscu Al. Niepodległości zostało zrobione to zdjęcie? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...nznwup3d8.html.. Jesli ktoś ma jakieś zdjecia tej ulicy chetnie bym je ujrzal na forum. Z góry dziękuje.
wrocławski maniak stolicy
|
|
|
#332 |
|
Registered User
|
Mokotów to nie jest moja najmocniejsza strona jeśli chodzi o wyrywkową znajomość miasta ale jakbym miał strzelać to bym powiedział że to skrzyżowanie z Narbutta.
|
|
|
|
|
|
#333 |
|
Registered User
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#334 |
|
Registered User
|
ronwiez mam album z ktorego jest czesc tych zdjec, wawa robi niesamowite wrazenie, jak inne miasto od tego dzis
|
|
|
|
|
|
#335 |
|
Pan od przyrody
|
Fotka, chyba ilustracja do "Kołysanki" Kaczmarskiego:] "W sierocińcu po dziedzińcu Chodzą dzieci w koło A za siatką wróbli stadko Bawi się wesoło. Rozćwierkały w świecie całym - Stąd i ja wiem o tym Że to wprawdzie sierociniec Ale nie sieroty."
|
|
|
#336 |
|
1robi
Likes (Received): 417
|
Yours Gallery
Zdjęcia z archiwum Krajowej Agencji Wydawniczej które znalazły się na polskich pocztówkach z lat 70-tych i 80-tych. Przedstawiają miasta,letniska i sceny z zycia tamtej Polski
Krakowskie Przedmieście 33 ;do 6 sierpnia
|
|
|
#337 |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
O.. dzieki za cynk, dobra okazja aby znowu zawitac do tej galerii, czesto zminiaja sie wystawy (zreszta na raz jest zwykle kilka na roznych pietrach).
|
|
|
|
|
|
#338 |
|
Konserwatysta
|
|
|
|
#339 |
|
1robi
Likes (Received): 417
|
Warszawa,mała stabilizacja
http://www.dsh.waw.pl/podstrona_.php?s=stabilizacja Dużo Zdjęć wielkoformatowych i róznych tekstów .. Polecam.Świetny klimat np babcie w chustach myjące elewację domów towarowych Z wszystkich zdjęć najbardziej rozebrało mnie to: ![]() duże http://img89.imageshack.us/img89/756...ilteredkc8.jpg bez błękitnego ![]() bez Novotela ![]() ![]()
|
|
|
#340 |
|
Pan od przyrody
|
![]() Jak dla mnie obie fotografie doskonale pokazują jak bardzo te dwa wieżowce zdezorganizowały przestrzeń w tych miejscach. Dużo bardziej ludzko było bez nich. W ogóle urbanistyka modernistyczna, tworzenie tych "wysp", odizolowywanie wszelkich obiektów od siebie kojarzy mi się z jakims nieludzkim chowem drobiu, tudzież innych warchlaków
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|