|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#101 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Co do tego jak powinien wyglądać budynek w tym miejscu jestem podobnego zdania co neutralny.Na pewno niechciałbym wechty II.Ciekawe jakby to wyglądało gdyby odbudowali kamienice a potem "obudowali" szkłem tak jak to jest w SB od strony deptaka.Można się tylko radować,że plany prl'owskich architektów co do tej działki nie zostały zrealizowane.Choć mieli swój udział w "upiększeniu" 27 Grudnia - budynek zaraz obok pięknej(chyba mojej ulubionej w Poznaniu),właśnie remontowanej kamienicy, w której mieści się "Społem Kasia" i zaraz obok budynek z McDonaldem i księgarnia Mickiewicza ale to już jest Gwarna.
Co do Posenerra bez komentarza, nic nowego.
|
|
|
#102 |
|
Registered User
|
w radiu merkury słyszałem że w nadchodzącym tygodniu w dodatku GW o WLKP bedzie temat Okrąglaka i jego przysżłego przeznaczenia (apartamenty lub hotel) wraz z terenem go okalającym...ktoś coś wie czy mam takie piekne omamy
|
|
|
|
|
|
#103 |
|
Autopilot
Likes (Received): 18
|
Niekoniecznie musi chodzić o Teatrium
Ale licze, że jednak bo chętnie dowiedziałbym się co się tam będzie działo...tzn.co tam w końcu stanie
|
|
|
|
|
|
#104 | |
|
=Old School=
|
PB moglbys zmienic tytul tego watku na Przyszlosc Okraglaka! thnx
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#105 |
|
Kierownik Budowy
Likes (Received): 1
|
Rewolucja na 27 Grudnia
Biura oraz restauracja z tarasem na ostatnim piętrze Okrąglaka, Teatr Polski otoczony "bramą" z nowoczesnych budynków, w których znalazłyby się sklepy, kawiarnie, mieszkania - tak prezentuje się najnowsza koncepcja zagospodarowania tej części ulicy 27 Grudnia Nad projektem od miesięcy pracują architekci z warszawskiej pracowni Jems Architekci. Tej samej, która w 2003 r. wygrała konkurs na projekt rozbudowy Biblioteki Raczyńskich. Nagradzano także inne jej projekty, m.in. siedzibę Agory przy ul. Czerskiej w Warszawie. Warszawscy architekci na razie nie chcą rozmawiać o szczegółach projektu przygotowanego dla Poznania. W najbliższym czasie zaprezentują go poznańskim architektom, urbanistom, historykom sztuki i architektury na spotkaniu, organizowanym przez SARP. - Chcielibyśmy już niebawem przystąpić do I etapu tej inwestycji, czyli rewitalizacji Okrąglaka - zdradza Wojciech Duczmal z Centrum Development & Investments Polska (do niedawna DTC Real Estate), która jest właścicielem Okrąglaka i części działek na 27 Grudnia. - Kolejny etap to zagospodarowanie terenu między Okrąglakiem a Arkadią - dodaje. O szczegółach też w tej chwili nie chce mówić. Z naszych informacji wynika, że ten fragment ulicy ma zmienić się w kameralne centrum miasta "z paryskim klimatem". Okrąglak zostanie zrewitalizowany, zmodernizowany oraz zaadaptowany na nowoczesne biura. Na ostatnim piętrze ma powstać restauracja z tarasem widokowym. - Inwestor chce przywrócić do życia to miejsce - mówi Andrzej Nowak, architekt miejski, który już zapoznał się z propozycją Centrum. - Bardzo podoba mi się ta koncepcja. Inwestor podkreślił w niej rolę Okrąglaka. Architekci dotarli do historycznych rysunków twórcy Okrąglaka - Leykama - ocenia projekt. W sąsiedztwie Okrąglaka mają powstać dwa nowoczesne budynki, które otaczałyby odsłonięty Teatr Polski, tworząc wokół niego rodzaj bramy. Na parterze i pierwszej kondygnacji znalazłyby się sklepy, kawiarnie, na pozostałych - mieszkania. Budynki te wychodziły poza obecną linię zabudowę ulicy. Inwestor proponuje także zamknięcie 27 Grudnia dla ruchu samochodowego. Powstałby wtedy rozległy deptak prowadzący od Okrąglaka aż do Starego Rynku. - Nowe budynki, które stanęłyby na tej ulicy, są oszczędne, proste, nie konkurują z teatrem, a eksponują jego wyjątkową architekturę - mówi dyrektor Nowak. Trochę bardziej sceptyczny wobec propozycji inwestora jest Paweł Szkotak, dyrektor Teatru Polskiego. - Osobiście nie bardzo podoba mi się pomysł zwężenia ul. 27 Grudnia. Poznaniowi w centrum brakuje światła i przestrzeni - ocenia. A jak w nowym projekcie widzi miejsce Teatru Polskiego? - Budynek Teatru Polskiego, ze względu na przepiękną architekturę, wymaga szczególnej ekspozycji. Dlatego dwa aspekty tego projektu są ważne. Pierwszy - by w żadnym razie nie zasłonić teatru, drugi - by przy okazji tej inwestycji powiększyć Scenę Kameralną bądź wybudować nową. Propozycja dyrektora Szkotaka wynika z faktu, że część działek, które chciałby zagospodarować inwestor, należy do miasta i znajduje się wieczystym użytkowaniu Teatru Polskiego. - Zabudowa działki znajdującej się przed Malarnią i zabudowa podziemna działki przed głównym budynkiem jest możliwa pod warunkiem uzyskania przez teatr godziwej rekompensaty - dodaje dyrektor Szkotak. Poznańska inwestycja ma kosztować ok. 70 mln euro. Komentarz Pomysł, by zamknąć dla ruchu samochodów fragment ul. 27 Grudnia, jest bardzo dobry. Kluczową kwestią dla Poznania jest bowiem przywrócenie świetności centrum. A zadbane, przyjazne spacerowiczom śródmieście stanowi o atrakcyjności miasta, także atrakcyjności dla inwestorów. Ożywianiu centrum miasta świetnie służą właśnie deptaki, strefy piesze. Jeśli dodatkowo położone są one przy atrakcyjnych sklepach czy knajpkach - to wiadomo, że ludzie będą tam chcieli przychodzić. I w centrum więcej będzie się działo. W Poznaniu mamy doskonały przykład tego, jak to może wyglądać - ul. Półwiejską przy Starym Browarze. Tam się dzieje, tam przechodzą codziennie tysięczne tłumy. Tam latem uliczni grajkowie grają na gitarach. Teraz jest szansa, że podobnie będzie w okolicach Okrąglaka, części centrum, która zaczęła nieco podupadać. Ruch samochodowy na odcinku ul. 27 Grudnia od Ratajczaka do Gwarnej nie jest duży, choć pewnie część zmotoryzowanych poznaniaków będzie się i tak zżymać na kolejne ograniczenie. Ale warto - oddajmy te jezdnię pieszym, a Poznań będzie jeszcze piękniejszy. ![]() ![]() Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań
|
|
|
#106 |
|
IdP
|
Jesli chodzi o mnie, deptak- to bardzo dobry pomysł, jednak nie potrafie sobie wyobrazic wyłaczenia całej długosci ulicy od ruchu samochodowego- wiec zapewne jesli w ogole to skonczy sie od arkadii do okraglaka.
A co do kafejki w Okraglaku- jestem na tak, bardzo dory pomysł ![]() Co do całosci, jest niezle, ale poki co przyjmuje to na chlodno- jakos nie bardzo mi sie chce wierzyc, ze po tylu latach nagle cos mialoby sie w tej sprawie ruszyc. Tak na powaznie, watpie aby budowa ruszyła w tej dekadzie. No moze jakims cudem do euro sie wyrobia..
|
|
|
#107 |
|
Fook eet!
Likes (Received): 203
|
Kolejny plan dla tego miejsca. Znakomity co prawda, ale kilka dobrych i kiepskich pomysłów, z których nic nie wynikło, już widzieliśmy.
A 27 grudnia na odcinku Marcinkowskiego-Ratajczaka miała być zamknięta dla samochodów już przy okazji parkingu pod Placem Wolności.
|
|
|
|
#108 |
|
keep jaywalking
Likes (Received): 42
|
Koncepcja o wiele lepsza niż to monstrualne koło, które nie tworzyło pierzei. Szczególnie podoba mi się wyłączenie ruchu samochodowego z ulicy i przekształcenie jej w deptak.
Zauważyliście napis "Dior" za witryną jednego z budynków? |
|
|
|
|
|
#109 |
|
POZfanatyk*
|
- Pomysł z deptakiem i wyłączeniem ulicy z ruchu samochodowego jest b.dobry, nie podoba mi się pomysł zwężania ulicy, gdy będzie ciepło restauratorzy wyjdą z ogródkami i wówczas będzie już za wąsko. To jest miejsce gdzie jednak potrzeba więcej przestrzeni. W sytuacji gdy będzie próba zabezpieczenia torowiska, np. przez obsadzenie go z obu stron zielenią to zostanie wąska ścieżka. Ciekawe czy będzie tam trasa rowerowa.
- Rozumiem że wjazd do budynków będzie od ul. Ratajczaka i mam nadzieję że będzie to wjazd tylko w podziemia, tak żeby na powierzchni nie było samochodów wogole. Jeszcze jakby powstał drugi wjazd w podziemia od ul Kantaka (pod torami i deptakiem) byłoby nieźle. - Podobnie wydaje mi się że będzie za wąsko przed samym teatrem.
|
|
|
#110 |
|
Przeważnie rzeczowo
|
DTC Real Estate to solidny deweloper. Mam nadzieję, że już niedługo okrąglak i cała ulica 27 Grudnia zmieni swoje oblicze.
|
|
|
|
|
|
#111 |
|
inż. Batman
Likes (Received): 43
|
rzeczywiscie niezly projekt
mam nadzieje ze nic sie nie zmieni i wprowadza to w zycie
|
|
|
|
|
|
#112 |
|
IdP, RO Junikowo
Likes (Received): 16
|
Koncepcja jedna z lepszych jakie dla tego miejsca powstała i zapewne też jedna z tych bardziej realnych. No ale...
![]() Jeśli 27 Grudnia ma bć wyłączona z ruchu(samochodwoego rozumiem, tramwaje będą jeździć nadal) to to samo należy zrobić z całą Paderewskiego tak aby jedyną 'przeszkodą' na drodze do rynku była Al. Marcinkowskiego(choć i tu rozwiązanie bezkolizyjne mile widziane). Jeżeli mają być na dole Kawiarenki to znaczy że latem będą ogródki-i tu się zgadzam z Posenerr'em-jeśli ma zostać tramwaj to+ogórdki+droga rowerowa=bardzo mało miejsca. W takim też wypadku jest kwestia samochodów dostawczych(wytycza sie konkretne godziny w jakich mogą to robic?) Duży plus dla inwestora za pomysł na Okrąglak z kafejką na czele ![]() Chwilowo to tyle
|
|
|
#113 |
|
Autopilot
Likes (Received): 18
|
Chylę czoło...wygląda to bardzo europejsko...mi osobiście kojarzy się z deptakiem we Frankfurcie nad Menem. Natomiast co do Pana Szkotaka...rozumiem jego obawy ale takie szkodnicze podejście w stylu "my tu jesteśmy najważniejsi i my dyktujemy warunki" jest...brak słów
|
|
|
|
|
|
#114 | ||
|
Fook eet!
|
Quote:
) to się zgadzam. Ale nie bardzo sobie wyobrażam bezkolizyjne rozwiązanie Marcinkowskiego. Czyżbyś myślał o... tfu, tfu TUNELU? ![]() Quote:
|
|
|
|
|
#115 |
|
keep jaywalking
|
Tylko, że w Amsterdamie wynikają one z historycznej zabudowy, a jedna strona 27 Grudnia będzie dopiero zabudowana, więc można wziąć pod uwagę takie ewentualności jak ogródki restauracyjne.
|
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Fook eet!
|
Quote:
Ogródki jako powód do zmniejszenia powierzchni zabudowy mnie nie przekonują. Po pierwsze dlatego, że ogródki nie muszą zajmować hektarów - wystarczy jeden lub dwa rzędy stolików, po drugie dlatego, że przed Teatrem Polskim powstanie placyk, na którym tych stolików zmieści się więcej, po trzecie sezon ogródkowy trwa w Polsce nie więcej niż 5-6 miesięcy, a sezon mieszkaniowy trwa cały rok
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Inspired by Poznań?!
Likes (Received): 15
|
Quote:
Zakładając przerobienie 27 grudnia na deptak czyli stworzenie strefy pieszej na miejscu jezdni, obecność zmniejszonego chodnika (od strony tertrium) oraz stary chodnik to miejsca będzie wystarczająco dużo. Ogródki się zmieszczą, tym bardziej że to nie Stary Rynek więc ich wielkość powinna być adekwatna do dostępnej przestrzeni (na chodniku, pod drzewami i trochę na jezdni). Trzeba będzie też zracjonalizować wykorzystanie chodnika od strony maka. Wywaliłbym wszystko to co tam teraz stoi. Niezbędny byłby jeszcze remont torowiska najlepiej z zielonym dywanikiem (jakoś zgrabnie ogrodzonym tak żeby wiara po nim nie łaziła) oraz kilka przejść przez tory.
|
|
|
|
#118 | |
|
Fook eet!
|
Quote:
![]() Zdjęcie kotabehemota z Jego hiszpańskiego wątku.
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Inspired by Poznań?!
Likes (Received): 15
|
Ja bym jednak zachował obecny charakter ulicy, nie robiłbym z wszystkiego strefy pieszej. Strefa piesza - tory - strefa piesza. Zielony dywanik mógłby urozmaicić przestrzeń.Quote:
Rozumiem wartościowość tego budynku, ale takie określenie to lekka przesada. Chyba jednak nie rozumiesz. Ten koleś ma dbać o dobro placówki przez siebie kierowanej. Tetr Polski jest dysponentem interesujących inwestora działek więc ma dużo do gadania. To nie jest instytucja charytatywna, a inwestor nie jet filantropem tylko prowadzi przedsięwzięcie skierowane na zysk. Jeżeli chce je zrealizować to powinien się dogadać. Warunki stawiane przez teatr powinny być po prostu kolejną pozycją w kosztorysie projektu.
|
|
|
|
#120 |
|
keep jaywalking
|
Koncepcja zielonego torowiska wzdłuż 27 Grudnia jest kompletnie nie trafiona. Nie wyobrażam sobie grodzić torowiska na środku deptaku i robić co kilka metrów przejścia, a w przeciwnym razie trawa byłaby niewątpliwie wydeptana.
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| biurowiec, poznań |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|