daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old March 21st, 2011, 05:00 AM   #3621
koghey
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 397
Likes (Received): 12

SINAR HARIAN
Fasa pertama RMK-10 babit peruntukan RM2.4b
KOTA BHARU – Mesyuarat kali pertama Majlis Tindakan Persekutuan Negeri (MTPN) Kelantan membincangkan fasa pertama Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) yang membabitkan peruntukan kira-kira RM2.4 bilion.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, kos terbabit meliputi 426 projek dari 2011 hingga 2012.

Menurutnya, Kementerian Pelajaran, Kementerian Luar Bandar dan Wilayah serta Kementerian Kesihatan paling banyak mendapat peruntukan.

“Kita juga membincangkan fasa kedua dari 2013 sehingga penghujung RMK-10 di mana kita diminta mengemukakan data proses projek.

“Kita sedang meneliti projek bersama Jabatan Pembangunan Persekutuan bagi memastikan ianya memenuhi hasrat rakyat,” katanya pada sidang media selepas MTPN Kelantan di sini, semalam.

Mustapa berkata, beliau sendiri akan melawat beberapa projek penting bagi memastikan ia dilaksanakan dalam tempoh ditetapkan serta tidak berlaku pembaziran.

Menurutnya, Task Force yang dipengerusikan Pengarah JPP diwujudkan untuk mengadakan mesyuarat secara berkala sekali gus membela rakyat Kelantan.

“Setakat ini terdapat 12 projek bermasalah, saya sendiri akan turun untuk memantaunya kerana kita mahu ianya disiapkan,” katanya.

Dalam mesyuarat itu juga katanya, beliau mendapat maklumat mengenai projek tebatan banjir Sungai Golok membabitkan kos RM1 bilion menerusi Jabatan Pengairan dan Saliran.

”Sepertimana yang kita tahu, banjir Sungai Golok lebih tinggi kesannya berbanding Sungai Kelantan yang menyebabkan Sungai Golok lebih diberi keutamaan untuk projek tebatan.

Macam biasa, pembangunan pendidikan dan kesihatan mendapat perhatian Federal. Tetapi penyediaan infrastruktur lain kenapa tidak selari dengan perkembangan ekonomi semasa. Dari pemerhatian saya, perkembangan ekonomi negeri Kelantan lebih pesat berbanding penyediaan infra oleh pihak kerajaan. Keadaan ini mengundang kesesakan teruk di bandar-bandar yang sedang membangun.
koghey no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old March 21st, 2011, 06:26 AM   #3622
mee.kg.pek
kawe.demo.bereh.
 
mee.kg.pek's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 1,394
Likes (Received): 25

Quote:
Originally Posted by koghey View Post
SINAR HARIAN
Fasa pertama RMK-10 babit peruntukan RM2.4b
KOTA BHARU – Mesyuarat kali pertama Majlis Tindakan Persekutuan Negeri (MTPN) Kelantan membincangkan fasa pertama Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) yang membabitkan peruntukan kira-kira RM2.4 bilion.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, kos terbabit meliputi 426 projek dari 2011 hingga 2012.

Menurutnya, Kementerian Pelajaran, Kementerian Luar Bandar dan Wilayah serta Kementerian Kesihatan paling banyak mendapat peruntukan.

“Kita juga membincangkan fasa kedua dari 2013 sehingga penghujung RMK-10 di mana kita diminta mengemukakan data proses projek.

“Kita sedang meneliti projek bersama Jabatan Pembangunan Persekutuan bagi memastikan ianya memenuhi hasrat rakyat,” katanya pada sidang media selepas MTPN Kelantan di sini, semalam.

Mustapa berkata, beliau sendiri akan melawat beberapa projek penting bagi memastikan ia dilaksanakan dalam tempoh ditetapkan serta tidak berlaku pembaziran.

Menurutnya, Task Force yang dipengerusikan Pengarah JPP diwujudkan untuk mengadakan mesyuarat secara berkala sekali gus membela rakyat Kelantan.

“Setakat ini terdapat 12 projek bermasalah, saya sendiri akan turun untuk memantaunya kerana kita mahu ianya disiapkan,” katanya.

Dalam mesyuarat itu juga katanya, beliau mendapat maklumat mengenai projek tebatan banjir Sungai Golok membabitkan kos RM1 bilion menerusi Jabatan Pengairan dan Saliran.

”Sepertimana yang kita tahu, banjir Sungai Golok lebih tinggi kesannya berbanding Sungai Kelantan yang menyebabkan Sungai Golok lebih diberi keutamaan untuk projek tebatan.

Macam biasa, pembangunan pendidikan dan kesihatan mendapat perhatian Federal. Tetapi penyediaan infrastruktur lain kenapa tidak selari dengan perkembangan ekonomi semasa. Dari pemerhatian saya, perkembangan ekonomi negeri Kelantan lebih pesat berbanding penyediaan infra oleh pihak kerajaan. Keadaan ini mengundang kesesakan teruk di bandar-bandar yang sedang membangun.
biasalah bila kepentingan politik melebihi segalanya drp kepentingan rakyat..moto "lantak la rakyat suffer, sapa suruh sokong pembangkang" dah ditanam dlm memori pemimpin2 pusat sejak azali lagi..
projek yg diwar2kan ni selalu timbul bila banjir besar dan perantauan balik raya setiap tahun sejak 10 tahun lepas..
mee.kg.pek no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 11:26 AM   #3623
mrhehe
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3,127
Likes (Received): 169

Quote:
Originally Posted by mee.kg.pek View Post
tapi kalu nak wat area perumahan, dijamin bebas drp banjir ke..maklum la betul2 tepi sungai yg ditebusguna.
area tesco tu mmg dh melepasi paras banjir..masa 2004 dulu pun ada dkt 1 meter lg aras air nak naik atas darat..so xda mslh kot buat masa skrg...
mrhehe no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 11:32 AM   #3624
syaom
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Krai-Seri Iskandar-Bandar Baru Bangi
Posts: 2,781
Likes (Received): 178

Quote:
Originally Posted by mrhehe View Post
area tesco tu mmg dh melepasi paras banjir..masa 2004 dulu pun ada dkt 1 meter lg aras air nak naik atas darat..so xda mslh kot buat masa skrg...
semalam tengok lori2 masih mengangkut tanah di sekitar projek lembah sireh..

agaknye kemana tanah tu pergi ye sbb projek dia memang slow giler..

musykil betula la..projek x berapa nak jalan tp keje sampai malam..
syaom no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 11:54 AM   #3625
mee.kg.pek
kawe.demo.bereh.
 
mee.kg.pek's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 1,394
Likes (Received): 25

Quote:
Originally Posted by mrhehe View Post
area tesco tu mmg dh melepasi paras banjir..masa 2004 dulu pun ada dkt 1 meter lg aras air nak naik atas darat..so xda mslh kot buat masa skrg...
baguih la..mana la tau kot2 ada tsunami dari hulu sungai..kene berjaga2 gak, org ckp beringat sblm kena..nak tunggu projek tebatan banjir..lambat lagi dlm 2111..tu pun kalu jadi, kalu tak jadi..sengih aja la atas bumbung
mee.kg.pek no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 12:02 PM   #3626
mee.kg.pek
kawe.demo.bereh.
 
mee.kg.pek's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 1,394
Likes (Received): 25

MYDIN TO OPEN FIFTH BRANCH IN KELANTAN NEXT YEAR


KOTA BAHARU, March 21 (Bernama) -- Mydin Mohamed Holdings Bhd is set to open another branch, its fifth, in Kelantan next year.

Its managing director Datuk Ameer Ali Mydin said the new branch will be in
the Pasir Mas district.

"The opening of the fifth branch has been approved by the state government," he told Bernama here today.

He also said that another new branch is expected to be opened in

Tunjong,near here, but this was still in the proposal stage.

Mydin has a branch at present in Rantau Panjang,two in Kota Baharu and one

in Kubang Kerian.The company undertakes a retail and wholesale business encompassing among others, food, household products,clothes,electrical items and toys.

It has to date,74 branches throughout the country including five hypermarkets, 17 emporiums, two bazaars, 36 mini markets, four My Mart shops and six franchises (Mydin Mart).-- BERNAMA
mee.kg.pek no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 12:21 PM   #3627
syaom
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Krai-Seri Iskandar-Bandar Baru Bangi
Posts: 2,781
Likes (Received): 178

ARKIB BERITA

Isnin Disember 26, 2005

Kondominium-Hotel projek terbaru kerajaan Kelantan

KOTA BAHARU: Kerajaan negeri Kelantan sedang mengusahakan pembinaan sebuah kondominium-hotel atau `kondotel' menelan belanja RM38 juta di Jalan Hamzah di sini.

Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata ia merupakan projek usahasama antara Perbadanan Menteri Besar Kelantan dan sebuah syarikat milik Bumiputera melibatkan pembinaan 221 unit pangsapuri tiga bilik yang dijangka siap dua tahun lagi.

"Projek berkonsepkan reka, bina, jual, urus dan serah ini pertama kali diwujudkan di Kelantan dan memberi tarikan pelaburan khususnya kepada masyarakat Kelantan," katanya pada majlis menandatangani perjanjian projek itu di sini hari ini di antara Perbadanan Menteri Besar dengan syarikat Muhajirin Service Apartment Sdn Bhd.

Beliau berkata pembinaan projek itu akan dimulakan April depan dan dijangka siap pertengahan 2008.

Ia diharap dapat menampung keperluan penginapan yang semakin meningkat di bandar ini terutama sepanjang cuti sekolah kerana antara tujuan penawaran kondotel itu ialah sebagai cabang pemangkin industri pelancongan negeri, katanya.

Pengarah Eksekutif syarikat berkenaan Wan Azmi Wan Ismail berkata projek kondotel 19 tingkat itu berkonsepkan pemilikan mudah milik.

"Setiap unit kondominium itu dijual dengan harga RM178,000 dengan pelbagai kemudahan disediakan di kawasan berkenaan termasuk kolam renang, tiga dewan utama dan tujuh unit lot kedai.

"Syarikat Muhajirin akan menyelenggara dan menguruskan kondotel itu dengan sewa yang ditawarkan sebanyak RM1,100 sebulan dalam tempoh masa yang ditetapkan kepada pemiliknya," katanya.

Wan Azmi berkata walaupun konsep itu masih baru, ia dijangka mampu menarik minat penduduk negeri ini memandangkan harga jualan yang ditawarkan murah berbanding di tempat lain. BERNAMA

--------------------------------------------------------------------------
projek yg disebut dlm artikel ni skrg sudah menjadi kb sentral kah?
syaom no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 12:28 PM   #3628
skybird
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 542
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by koghey View Post
Untuk mengatasi kekurangan penumpang dalam sesuatu flight route, jalan terbaik ialah dengan mengadakan penerbangan bersambung. Contohnya, KUL-KBR-KCH. atau KUL-KBR-BKI. atau KBR-KCH-BKI. atau juga PEN-KBR-KCH. PEN-KBR-BKI. atau juga LGK-KBR-KCH, LGK-KBR BKI.
sori x say tp pade pendapat saye ini can cause unefficient and additional cost to the airlines company..that's why no company implement this method..for a reasons?? find it urself..
skybird no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 12:34 PM   #3629
skybird
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 542
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by syaom View Post
ARKIB BERITA

Isnin Disember 26, 2005

Kondominium-Hotel projek terbaru kerajaan Kelantan

KOTA BAHARU: Kerajaan negeri Kelantan sedang mengusahakan pembinaan sebuah kondominium-hotel atau `kondotel' menelan belanja RM38 juta di Jalan Hamzah di sini.

Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata ia merupakan projek usahasama antara Perbadanan Menteri Besar Kelantan dan sebuah syarikat milik Bumiputera melibatkan pembinaan 221 unit pangsapuri tiga bilik yang dijangka siap dua tahun lagi.

"Projek berkonsepkan reka, bina, jual, urus dan serah ini pertama kali diwujudkan di Kelantan dan memberi tarikan pelaburan khususnya kepada masyarakat Kelantan," katanya pada majlis menandatangani perjanjian projek itu di sini hari ini di antara Perbadanan Menteri Besar dengan syarikat Muhajirin Service Apartment Sdn Bhd.

Beliau berkata pembinaan projek itu akan dimulakan April depan dan dijangka siap pertengahan 2008.

Ia diharap dapat menampung keperluan penginapan yang semakin meningkat di bandar ini terutama sepanjang cuti sekolah kerana antara tujuan penawaran kondotel itu ialah sebagai cabang pemangkin industri pelancongan negeri, katanya.

Pengarah Eksekutif syarikat berkenaan Wan Azmi Wan Ismail berkata projek kondotel 19 tingkat itu berkonsepkan pemilikan mudah milik.

"Setiap unit kondominium itu dijual dengan harga RM178,000 dengan pelbagai kemudahan disediakan di kawasan berkenaan termasuk kolam renang, tiga dewan utama dan tujuh unit lot kedai.

"Syarikat Muhajirin akan menyelenggara dan menguruskan kondotel itu dengan sewa yang ditawarkan sebanyak RM1,100 sebulan dalam tempoh masa yang ditetapkan kepada pemiliknya," katanya.

Wan Azmi berkata walaupun konsep itu masih baru, ia dijangka mampu menarik minat penduduk negeri ini memandangkan harga jualan yang ditawarkan murah berbanding di tempat lain. BERNAMA

--------------------------------------------------------------------------
projek yg disebut dlm artikel ni skrg sudah menjadi kb sentral kah?
mula2 ingtkan yg nie kot tp melihatkan spp under pkink, saye assume project diatas xjadi..yg konfirm kat bawah nie jadi..tempahan sudah pun dibuka bermula pada harga 130000...

skybird no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 12:41 PM   #3630
skybird
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 542
Likes (Received): 0

kalaulah projek lembah sireh mcm nie...the light @ penang

skybird no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 12:54 PM   #3631
syaom
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Krai-Seri Iskandar-Bandar Baru Bangi
Posts: 2,781
Likes (Received): 178

Quote:
Originally Posted by skybird View Post
mula2 ingtkan yg nie kot tp melihatkan spp under pkink, saye assume project diatas xjadi..yg konfirm kat bawah nie jadi..tempahan sudah pun dibuka bermula pada harga 130000...

design dia agak buruk untuk sebuah apartment yg baru..
syaom no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 12:54 PM   #3632
skybird
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 542
Likes (Received): 0

kerja2 upgrading kb airport...gambo lame





skybird no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 01:05 PM   #3633
skybird
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 542
Likes (Received): 0

cantik gambar nie

image hosted on flickr


image hosted on flickr
skybird no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 01:34 PM   #3634
skybird
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 542
Likes (Received): 0

commercial land for sale at kb..around 11 million ringgit with a land area of 1.17 acres...at jln sultanah zainab
skybird no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 01:39 PM   #3635
skybird
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 542
Likes (Received): 0

woii..firefly increase kb to subang frequent from 5 to 7...
skybird no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 02:35 PM   #3636
mrhehe
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3,127
Likes (Received): 169

Quote:
Originally Posted by syaom View Post
ARKIB BERITA

Isnin Disember 26, 2005

Kondominium-Hotel projek terbaru kerajaan Kelantan

KOTA BAHARU: Kerajaan negeri Kelantan sedang mengusahakan pembinaan sebuah kondominium-hotel atau `kondotel' menelan belanja RM38 juta di Jalan Hamzah di sini.

Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata ia merupakan projek usahasama antara Perbadanan Menteri Besar Kelantan dan sebuah syarikat milik Bumiputera melibatkan pembinaan 221 unit pangsapuri tiga bilik yang dijangka siap dua tahun lagi.

"Projek berkonsepkan reka, bina, jual, urus dan serah ini pertama kali diwujudkan di Kelantan dan memberi tarikan pelaburan khususnya kepada masyarakat Kelantan," katanya pada majlis menandatangani perjanjian projek itu di sini hari ini di antara Perbadanan Menteri Besar dengan syarikat Muhajirin Service Apartment Sdn Bhd.

Beliau berkata pembinaan projek itu akan dimulakan April depan dan dijangka siap pertengahan 2008.

Ia diharap dapat menampung keperluan penginapan yang semakin meningkat di bandar ini terutama sepanjang cuti sekolah kerana antara tujuan penawaran kondotel itu ialah sebagai cabang pemangkin industri pelancongan negeri, katanya.

Pengarah Eksekutif syarikat berkenaan Wan Azmi Wan Ismail berkata projek kondotel 19 tingkat itu berkonsepkan pemilikan mudah milik.

"Setiap unit kondominium itu dijual dengan harga RM178,000 dengan pelbagai kemudahan disediakan di kawasan berkenaan termasuk kolam renang, tiga dewan utama dan tujuh unit lot kedai.

"Syarikat Muhajirin akan menyelenggara dan menguruskan kondotel itu dengan sewa yang ditawarkan sebanyak RM1,100 sebulan dalam tempoh masa yang ditetapkan kepada pemiliknya," katanya.

Wan Azmi berkata walaupun konsep itu masih baru, ia dijangka mampu menarik minat penduduk negeri ini memandangkan harga jualan yang ditawarkan murah berbanding di tempat lain. BERNAMA

--------------------------------------------------------------------------
projek yg disebut dlm artikel ni skrg sudah menjadi kb sentral kah?
bukan...tu projek muhajirin..skrg proses saman menyaman antara pemaju dan PMBK...lokasi projek ni betul2 blkg kubur kristian tu...
mrhehe no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 02:37 PM   #3637
mrhehe
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3,127
Likes (Received): 169

Quote:
Originally Posted by skybird View Post
commercial land for sale at kb..around 11 million ringgit with a land area of 1.17 acres...at jln sultanah zainab
broker dh kebas 5 j kot
mrhehe no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 02:52 PM   #3638
skybird
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 542
Likes (Received): 0

1residence dh start jual around 260k keatas tp yg aku peliknye kate start wak awal 2011..mcm xde ape2 pun...

skybird no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 04:18 PM   #3639
mrhehe
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3,127
Likes (Received): 169

Quote:
Originally Posted by skybird View Post
1residence dh start jual around 260k keatas tp yg aku peliknye kate start wak awal 2011..mcm xde ape2 pun...

diaorg tgh buat rmh contoh tepi shoplot dia tu...
mrhehe no está en línea   Reply With Quote
Old March 21st, 2011, 05:38 PM   #3640
azmiG
Registered User
 
azmiG's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Kota Bharu Kota Budaya
Posts: 205
Likes (Received): 9

Muhajirin Service Apartment

Quote:
Originally Posted by mrhehe View Post
bukan...tu projek muhajirin..skrg proses saman menyaman antara pemaju dan PMBK...lokasi projek ni betul2 blkg kubur kristian tu...
ye betul dah jadi court case.tpi lama x dengar prkembangan pulak..

kununnya plan aritu, muhajirin service apartment ni
dicanang2kan jd e first ever serviced apartment di KB.
sayangnya tak kesampaian...
azmiG no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 07:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu