daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old March 31st, 2011, 07:10 PM   #3761
syaom
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Krai-Seri Iskandar-Bandar Baru Bangi
Posts: 2,781
Likes (Received): 178

Quote:
Originally Posted by Seri Jaten View Post
UMK tu pun, projek bawah ECER lah bang.. UMK saja kos dah masuk berapa ratus juta dah. Benda dah berjaya kau tak sebut. Dok ungkit-ungkit dapat sikit.
UMK tu sepatutnye wujud zaman tok kadok lagi..malu aku nak menyebutnye yg 2008 baru kelantan ad IPTA..huh,ECER ye..
syaom no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old March 31st, 2011, 08:37 PM   #3762
Seri Jaten
Registered User
 
Seri Jaten's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Singapore
Posts: 387
Likes (Received): 0


Kelantan

State Positioning: Trading & Human Capital Development


Education
Kelantan will focus on human capital development, in line with the state’s recognition of the rakyat (citizen) as a key resource and the engine of economic growth. A major education hub will be created in Kota Bharu-Bachok with the establishment of Universiti Malaysia Kelantan (UMK) which will also have a branch campus in Jeli, in addition to Universiti Teknologi MARA's (UiTM) campus in Machang.

Tourism
The development of Kota Bharu City Centre (KBCC) will complement the existing urban fabric by creating a vibrant and dynamic waterfront which showcases its life and culture while developing visual and recreational amenity of the river. Cross border towns such as Pengkalan Kubor, Rantau Panjang and Bukit Bunga, makes the state important towards cross border tourism and trading.

Agriculture
Kelantan specialises in agro-based activities, focusing on herbal cultivation (Gua Musang & Jeli), fisheries (Integrated Fisheries Park in Tok Bali, aquaculture in Pergau) and poultry production (Gua Musang & Jeli).

Manufacturing
Kelantan manufacturing cluster will concentrate on latex-based industry (Machang), fish-based products manufacturing (Integrated Fisheries Park in Tok Bali) and poultry production (Gua Musang & Jeli). It will also focus on the development of halal food and products manufacturing, centred in Pasir Mas.

Infrastructure & Transport
Primary roadworks is to widen existing federal roads on the Central Spine from Kuala Krai to Gua Musang and Kuala Lipis. Phase III of the East Coast Expressway will be built to link Kota Bharu and Kuala Terengganu while facilities upgrading of Pengkalan Kubor Integrated Border Gateway to Thailand will be upgraded. In addition, a plan to upgrade the status and facilities at the Kota Bharu Airport will see it turned into a Regional Airport. To improve healthcare, hospitals will be constructed in Jeli, Bachok and Kuala Krai. Flood mitigation will be carried out with the construction of the Lebir Dam.

Environment
Conservation of the environment will occur with the development of new state parks (Nenggiri and Gunung Stong). Sustainable and safe development in environmentally sensitive areas such as Lojing highlands are being planned and monitored.

Program ECER ambik masa sampai 2020 untuk complete. Cuba buat analisis, berapa bercent dah selesai?
__________________
MakmurlahMalaysia!:)
Seri Jaten no está en línea   Reply With Quote
Old March 31st, 2011, 08:59 PM   #3763
mrhehe
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3,119
Likes (Received): 169

Quote:
Originally Posted by Seri Jaten View Post
UMK tu pun, projek bawah ECER lah bang.. UMK saja kos dah masuk berapa ratus juta dah. Benda dah berjaya kau tak sebut. Dok ungkit-ungkit dapat sikit.
umk diserap dlm ecer....ecer ni hanyala masterplan je...mana2 projek besar dri pihak kerajaan yg belum berjalan atau akan berjalan di bwh zon ecer akan diserap dlm ecer semuanya..

sbrnnya bukan ecer saje yg lambat...lain2 koridor pun slow jgk...sama mcm koridor pantai timur...koridor2 ni hanya la sbg masterplan pembangunan dimana perlaksana adalah dipihak kerajaan dan jgk swasta...klu dlm keadaan ekonomi kta yg slow sedikit sbb tu slow skit progress koridor2 ni...
mrhehe está en línea ahora   Reply With Quote
Old March 31st, 2011, 09:45 PM   #3764
Seri Jaten
Registered User
 
Seri Jaten's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Singapore
Posts: 387
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by syaom View Post
yg nampak drpd ECER ni yg aku tengok hanyalah TEMAN, taman halal pasir mas je,pelabuhan perikanan tok bali je..yg lain xtau ke mana..KBCC nye senyap sunyi je,dh xde pon dalam plan ECER yg aku tengok dlm web ECER..
yg paling banyak menerima kesan drpd ECER ni aku tengok negeri pahang je..kelantan paling sikit..
KBCC tu, projek pengindahan sungai Kelantan lah bang. Buat waterfront. Satu lagi, pebangunan pasar siti khadijah. Ade je dalam website tu. Kan ade nampak hasil dah tu.
__________________
MakmurlahMalaysia!:)
Seri Jaten no está en línea   Reply With Quote
Old April 1st, 2011, 02:34 AM   #3765
koghey
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 397
Likes (Received): 12

Untuk pengetahuan semua, pada tahun 80-an, sebuah universiti akan dibina di Tangok, Bachok. Tapi tak jadi dan peruntukannya telah di bawa ke Kedah untuk penubuhan UUM di Sintok. Tapak sudah siap di Tangok, yang sekarang dibina Pusat apa entah. Pusat Kecemerlangan Pendidikan, ape.
koghey no está en línea   Reply With Quote
Old April 1st, 2011, 03:00 AM   #3766
syaom
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Krai-Seri Iskandar-Bandar Baru Bangi
Posts: 2,781
Likes (Received): 178

Quote:
Originally Posted by Seri Jaten View Post

Kelantan

State Positioning: Trading & Human Capital Development


Education
Kelantan will focus on human capital development, in line with the state’s recognition of the rakyat (citizen) as a key resource and the engine of economic growth. A major education hub will be created in Kota Bharu-Bachok with the establishment of Universiti Malaysia Kelantan (UMK) which will also have a branch campus in Jeli, in addition to Universiti Teknologi MARA's (UiTM) campus in Machang.

Tourism
The development of Kota Bharu City Centre (KBCC) will complement the existing urban fabric by creating a vibrant and dynamic waterfront which showcases its life and culture while developing visual and recreational amenity of the river. Cross border towns such as Pengkalan Kubor, Rantau Panjang and Bukit Bunga, makes the state important towards cross border tourism and trading.

Agriculture
Kelantan specialises in agro-based activities, focusing on herbal cultivation (Gua Musang & Jeli), fisheries (Integrated Fisheries Park in Tok Bali, aquaculture in Pergau) and poultry production (Gua Musang & Jeli).

Manufacturing
Kelantan manufacturing cluster will concentrate on latex-based industry (Machang), fish-based products manufacturing (Integrated Fisheries Park in Tok Bali) and poultry production (Gua Musang & Jeli). It will also focus on the development of halal food and products manufacturing, centred in Pasir Mas.

Infrastructure & Transport
Primary roadworks is to widen existing federal roads on the Central Spine from Kuala Krai to Gua Musang and Kuala Lipis. Phase III of the East Coast Expressway will be built to link Kota Bharu and Kuala Terengganu while facilities upgrading of Pengkalan Kubor Integrated Border Gateway to Thailand will be upgraded. In addition, a plan to upgrade the status and facilities at the Kota Bharu Airport will see it turned into a Regional Airport. To improve healthcare, hospitals will be constructed in Jeli, Bachok and Kuala Krai. Flood mitigation will be carried out with the construction of the Lebir Dam.

Environment
Conservation of the environment will occur with the development of new state parks (Nenggiri and Gunung Stong). Sustainable and safe development in environmentally sensitive areas such as Lojing highlands are being planned and monitored.

Program ECER ambik masa sampai 2020 untuk complete. Cuba buat analisis, berapa bercent dah selesai?
bang,kalau setakat amik dari web ECER,saya dah berpuluh kali baca..berapa banyak tender yg dikeluarkan pon saya dah cek..tender projek yg untuk kelantan ni berapa kerat je,yg lain kebanyakannye untuk pahang..

pasal KBCC tu saya xtau lah saudara dpt idea dari mane tp terang2 dia ckp KBCC tu nak dibuat kat PALEKBANG..

"Kota Baharu tidak akan dilupakan dan Kota Baharu City Centre (KBCC) akan dibangunkan di Palekbang yang terletak berhampiran Kota Baharu.

KBCC akan memberi wajah baru kepada sektor pelancongan negeri Kelantan kerana kawasan ini akan dimajukan sebagai kawasan pelancongan bandar yang kaya dengan budaya dan warisan, kata Perdana Menteri.

"Pembangunan akan meliputi pelaburan dalam hotel, kompleks perniagaan, pusat persidangan, serta pusat rekreasi air dan bazar," katanya
."tu plan asal tau yg diumum Pak Lah.

ad nampak pape x pape kat palekbang skrg?masa PM najib umum projek KTCC akan bermula tahun ni,ad dia sebut pasal nak buat KBCC ni?
KBCC ni idea Pak Lah so najib dah x peduli..saya bercakap bukan sembrono tp dah thoroughly cek dalam web ECER tu..
syaom no está en línea   Reply With Quote
Old April 1st, 2011, 08:44 AM   #3767
Kota Bharu FC
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: kota bharu
Posts: 169
Likes (Received): 12

Quote:
Originally Posted by syaom View Post
bang,kalau setakat amik dari web ECER,saya dah berpuluh kali baca..berapa banyak tender yg dikeluarkan pon saya dah cek..tender projek yg untuk kelantan ni berapa kerat je,yg lain kebanyakannye untuk pahang..

pasal KBCC tu saya xtau lah saudara dpt idea dari mane tp terang2 dia ckp KBCC tu nak dibuat kat PALEKBANG..

"Kota Baharu tidak akan dilupakan dan Kota Baharu City Centre (KBCC) akan dibangunkan di Palekbang yang terletak berhampiran Kota Baharu.

KBCC akan memberi wajah baru kepada sektor pelancongan negeri Kelantan kerana kawasan ini akan dimajukan sebagai kawasan pelancongan bandar yang kaya dengan budaya dan warisan, kata Perdana Menteri.

"Pembangunan akan meliputi pelaburan dalam hotel, kompleks perniagaan, pusat persidangan, serta pusat rekreasi air dan bazar," katanya
."tu plan asal tau yg diumum Pak Lah.

ad nampak pape x pape kat palekbang skrg?masa PM najib umum projek KTCC akan bermula tahun ni,ad dia sebut pasal nak buat KBCC ni?
KBCC ni idea Pak Lah so najib dah x peduli..saya bercakap bukan sembrono tp dah thoroughly cek dalam web ECER tu..
mungkin seri jaten tak kenal mana area palekbang (terletak dalam daerah Tumpat)....biarkan la dia...dia pun manusia....ada buat silap...

palekbang tu kampung saya, setahu saya dulu ada cadangan nak bina jambatan menghubungkan palekbang dengan bandar kota bharu....tapi tak pasti apa yang dah berlaku sekarang. kalau tak silap saya dah ada batu asas jambatan yang disempurnakan sultan kelantan masa dulu... kalau jambatan itu pun tak dapat direalisasikan, so tidak hairan la kalau projek KBCC pun tak muncul2.... bahkan termasuk cadangan nak bina sekolah di tepi rumah saya (palekbang)....kalau dengar dia punya plan memang nampak cam mega. palekbang boleh jadi bandar besar......
Kota Bharu FC no está en línea   Reply With Quote
Old April 1st, 2011, 09:08 AM   #3768
mee.kg.pek
kawe.demo.bereh.
 
mee.kg.pek's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 1,394
Likes (Received): 25

Quote:
Originally Posted by Kota Bharu FC View Post
mungkin seri jaten tak kenal mana area palekbang (terletak dalam daerah Tumpat)....biarkan la dia...dia pun manusia....ada buat silap...

palekbang tu kampung saya, setahu saya dulu ada cadangan nak bina jambatan menghubungkan palekbang dengan bandar kota bharu....tapi tak pasti apa yang dah berlaku sekarang. kalau tak silap saya dah ada batu asas jambatan yang disempurnakan sultan kelantan masa dulu... kalau jambatan itu pun tak dapat direalisasikan, so tidak hairan la kalau projek KBCC pun tak muncul2.... bahkan termasuk cadangan nak bina sekolah di tepi rumah saya (palekbang)....kalau dengar dia punya plan memang nampak cam mega. palekbang boleh jadi bandar besar......
kalu bangunkan palekbang dan wat jambatan akan majulah area kuala besar/kedai buluh gak..
mee.kg.pek no está en línea   Reply With Quote
Old April 1st, 2011, 09:09 AM   #3769
koghey
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 397
Likes (Received): 12

SINAR HARIAN 1 APRIL 2011
Peniaga minta SPRM siasat


KOTA BHARU- Lebih 20 wakil peniaga Pasar Lama Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) dan peniaga pasar malam menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat mengenai penjualan pasar terbabit dengan harga RM3.8 juta.

Wakil peniaga, Mohd Zaman Yussof, 46, berkata, laporan berkenaan dibuat berikutan kemusykilan peniaga terhadap penjualan Pasar Lama MPKB berserta tapak kepada Syarikat Sensatimur Sdn Bhd dipercayai dengan harga murah.

“Selain bangunan pasar lama, pembelian Bazar Tengku Anis tingkat satu dengan harga tinggi kira-kira RM18 juta juga turut menjadi tanda tanya setelah kami membaca buku tulisan Syed Azidi Syed Abdul Aziz bertajuk ‘Bazar Tok Guru Dari Ruang Niaga Ke Lubang Kubur’.

“Di dalam buku ini, semua hal penjualan bangunan berkenaan ada diceritakan secara jelas mengenai isu bazar termasuk harga jualan dan pembeliannya,” dakwanya kepada pemberita semasa menyerahkan laporan kepada Timbalan Pengarah (Operasi) SPRM Kelantan, Che Aziz Hamzah kira-kira jam 10.53 pagi, di pejabat SPRM, di sini, semalam.

Beliau berkata, berdasarkan buku terbabit, ia menimbulkan persoalan daripada peniaga apabila membaca mengenai jualan arked MPKB dan harga pembelian Bazar Tengku Anis yang menjadi lokasi baru peniaga ditempatkan.

“Kami (peniaga) berasakan penjualan dan pembelian ini tidak munasabah dan mahu ia dijelaskan dan inginkan jawapan sebenar daripada perkara ini dengan meminta pihak SPRM menyiasat mengenainya,” katanya.

Beliau mendakwa, kemungkinan timbul penyelewengan kuasa atau penyelewengan yang dilakukan pegawai tertentu dalam urusan jual beli.

“Lebih mengecewakan, dalam buku ini, kami (peniaga) mendapat tahu ada pegawai yang dahulunya bekerja dengan MPKB tetapi mengambil tindakan meletak jawatan terlebih awal dan kini memegang jawatan di Sensatimur Sdn Bhd,” dakwanya.

Mohd Zaman berkata, SPRM juga diminta menyiasat berhubung kes Bazar Tok Guru yang dikatakan kerajaan menganggung kerugian kira-kira RM50 juta disebabkan pembelian semula aras bawah bazar berkenaan dengan nilai RM23 juta.

“Itu tidak termasuk kehilangan tanah seluas 3.36 hektar bagi tapak bazar itu dengan kerugian RM30 juta,” dakwanya.

Kata beliau, peniaga juga mahu SPRM menyiasat mengenai Bazar Tok Guru apabila gerai dan laluan lot gerai dikatakan sempit sama ada ia mendapat kelulusan daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat dan Jabatan Kerja Raya.

“Hal ini menjadikan kami serba salah untuk buat kerja (berniaga), kena pindah, dengan tempat yang sempit, semua ini buat kami berfikir siang malam,” katanya.

Selain itu, peniaga lain, Wan Muhammad Noor Yusof, 56, berkata, sejak 23 tahun meniaga di situ, kes itu menjadi dilema kepada mereka, malahan turut menyokong usaha peniaga yang mahu kes berkenaan disiasat pihak SPRM.

Isu berkenaan timbul semula apabila 415 peniaga di Pasar Lama MPKB dan Pasar Arked Uda akan dipindahkan ke Bazar Tok Guru tidak berpuas hati dengan keluasan lot kedai di situ.

Kerajaan Negeri sebelum ini mengakui pihaknya terpaksa menanggung kerugian akibat masalah teknikal apabila terpaksa membeli semula Bazar Tok Guru daripada syarikat swasta setelah bazar terbabit dijual PMBK.
koghey no está en línea   Reply With Quote
Old April 1st, 2011, 09:20 AM   #3770
koghey
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 397
Likes (Received): 12

UTUSAN MALAYSIA 1 APRIL 2011
Industri pelancongan Kampung Melawi dirancakkan

BACHOK 31 Mac - Industri pelancongan di perkampungan nelayan pesisir pantai iaitu Kampung Melawi akan dirancakkan selepas Kerajaan Pusat meluluskan peruntukan RM13 juta bagi melebarkan jalan sepanjang 15 kilometer dari kampung itu sehingga ke sempadan Pasir Puteh di sini.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin berkata, pelan reka bentuk dan pengambilan semula tanah penduduk yang terbabit bagi tujuan itu sudah selesai dilaksanakan.

"Kita akan berusaha agar pembinaannya dipercepatkan bagi merancakkan industri pelancongan di Bachok yang berpotensi untuk dimajukan serta berupaya memberi nilai tambah kepada penduduk sekitarnya," katanya selepas merasmikan mesyuarat agung Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Kampung Kandis di sini baru-baru ini.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan berkata, kelulusan itu dibuat memandangkan jalan sedia ada kira-kira 500 meter dari pantai itu agak sempit dan sukar dilalui oleh kenderaan berat terutama bas.

Katanya, apabila siap kelak, lebih 20 pengusaha calet di sepanjang pantai itu akan mendapat faedah manakala penduduk kampung berpeluang mendapat pekerjaan dan berniaga secara kecilan-kecilan.

Awang Adek berkata, pembangunan itu sejajar dengan transformasi ekonomi yang dilancarkan oleh kerajaan untuk membangunkan ekonomi sesuatu tempat berasaskan persekitarannya.

"Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan Kolej Islam Sains dan Teknologi (KIST) yang terletak berhampiran juga merupakan produk yang bernilai tinggi bagi pembangunan industri berkenaan," katanya.

Selain itu beliau berkata, kawasan berkenaan bukan sahaja akan menarik minat pelancong dalam negara menerusi sambungan rangkaian Lebuh Raya Pantai Timur, tetapi ia juga akan memikat pelancong luar memandangkan kawasan itu terletak hanya kira-kira 10 kilometer dari Lapangan Terbang Pengkalan Chepa.

Beliau yang juga Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen Bachok berkata, Kerajaan Pusat juga meluluskan peruntukan RM30 juta untuk melebarkan sungai di Pangkalan Petah.

Beliau berkata, pelabuhan nelayan dan pusat pendaratan ikan itu sudah siap dibina dan dapat memberi kemudahan kepada lebih 300 nelayan di kawasan itu untuk melabuhkan bot-bot mereka termasuk bot laut dalam.
koghey no está en línea   Reply With Quote
Old April 1st, 2011, 11:17 AM   #3771
mrhehe
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3,119
Likes (Received): 169

Quote:
Originally Posted by mee.kg.pek View Post
kalu bangunkan palekbang dan wat jambatan akan majulah area kuala besar/kedai buluh gak..
sepatutnya jambatan tendong tu sbnrnya di buat di di palekbang..tp gara2 brehim ali buat kwsn dia...habis bajet
mrhehe está en línea ahora   Reply With Quote
Old April 1st, 2011, 11:53 AM   #3772
mee.kg.pek
kawe.demo.bereh.
 
mee.kg.pek's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 1,394
Likes (Received): 25

Quote:
Originally Posted by mrhehe View Post
sepatutnya jambatan tendong tu sbnrnya di buat di di palekbang..tp gara2 brehim ali buat kwsn dia...habis bajet
kalu ada jambatan kat situ akan comel la nanti area palekbang ngan kuala besar jadi esplanade pulak...bila la nak jadi kenyataan..sigh
mee.kg.pek no está en línea   Reply With Quote
Old April 1st, 2011, 12:14 PM   #3773
dh maju dh
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 370
Likes (Received): 16

Quote:
Originally Posted by mee.kg.pek View Post
kalu ada jambatan kat situ akan comel la nanti area palekbang ngan kuala besar jadi esplanade pulak...bila la nak jadi kenyataan..sigh

betul2.... kawe pon stuju walaupon kawe bkn org klantan... kawe pernah p sk pulau beluru naik bot kat sana...
dh maju dh no está en línea   Reply With Quote
Old April 2nd, 2011, 01:26 PM   #3774
mee.kg.pek
kawe.demo.bereh.
 
mee.kg.pek's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 1,394
Likes (Received): 25

bila nak abis citer ni tak tau la..

30 peniaga buat laporan SPRM
Oleh RODELIO JUNJUN TAUCAN
rodelio.taucan@utusan.com.my

KOTA BHARU 31 Mac – Kira-kira 30 peniaga Pasar Lama MPKB membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggesa siasatan dibuat berhubung transaksi wang bernilai RM44.8 juta membabitkan urusan jual beli pasar itu, Bazar Tengku Anis dan Bazar Tok Guru.

Peniaga terbabit mendakwa, transaksi tersebut menimbulkan tanda tanya memandangkan kerajaan Pas Kelantan dikatakan telah menjual Pasar Lama MPKB dengan nilai RM3.8 juta kepada sebuah syarikat swasta dan pada masa sama membeli tingkat satu Bazar Tengku Anis dengan harga terlalu tinggi iaitu RM18 juta untuk menempatkan mereka di situ.

Mohd. Zaman Yusoff yang mengetuai kumpulan peniaga terbabit berkata, Bazar Tok Guru yang asalnya dibangunkan oleh Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) tetapi akhirnya terpaksa dibeli balik daripada pemaju swasta dengan jumlah RM23 juta juga perlu disiasat.

“Kami mahu tahu kenapa kerajaan Pas Kelantan jual Pasar Lama MPKB tapi beli Bazar Tengku Anis dengan harga sangat tinggi untuk tempatkan peniaga yang asalnya berniaga di Pasar Lama MPKB.

“Lepas itu tanpa pasal-pasal boleh pula beli Bazar Tok Guru berharga RM23 juta, sedangkan asalnya memang milik kerajaan Pas Kelantan. Kenapa perlu beli balik,” tegasnya ketika ditemui di pekarangan pejabat SPRM Kelantan di sini, hari ini.

Polemik membabitkan para peniaga Pasar Lama MPKB dan kerajaan Pas Kelantan berhubung isu Bazar Tok Guru merupakan masalah yang telah tercetus sejak dua tahun lalu ekoran kelemahan kerajaan negeri.

Pembinaan bazar itu paling menarik tumpuan apabila Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebelum ini mengakui bahawa kerajaan Pas Kelantan telah melakukan kesilapan sehingga menanggung kerugian besar dalam pembinaannya.

Nik Abdul Aziz dilaporkan berkata, pihaknya terpaksa menebus balik bangunan yang sebelum ini diserahkan kepada PMBK, diserahkan pula kepada sebuah syarikat swasta untuk dibangunkan. Kerugian dikatakan kira-kira RM50 juta.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Operasi SPRM Kelantan, Che Aziz Hamzah ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan tersebut pukul 10.53 pagi.
mee.kg.pek no está en línea   Reply With Quote
Old April 2nd, 2011, 04:33 PM   #3775
zam_ir
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 10
Likes (Received): 0

makin maju kb nih....

Last edited by zam_ir; April 2nd, 2011 at 04:41 PM. Reason: silap
zam_ir no está en línea   Reply With Quote
Old April 2nd, 2011, 04:38 PM   #3776
zam_ir
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 10
Likes (Received): 0

Kerajaan Pusat Peruntuk Lebih RM1Bilion Bina Lebuh Raya Di Kelantan

Kerajaan Pusat Peruntuk Lebih RM1Bilion Bina Lebuh Raya Di Kelantan


MACHANG: Kementerian Kerja Raya memperuntukkan lebih RM1 bilion dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) untuk membina lebuh raya pertama bagi Kelantan, yang menghubungkan Pahang-Gua Musang-Kuala Krai, di bawah fasa pertama projek iaitu selama dua tahun.

Menteri Kerja Raya Datuk Shaziman Abu Mansor berkata pembinaannya sudah dimulakan di Simpang Pelangai, Pahang dengan keutamaan diberikan kepada laluan berselekoh.

"Jalan sepanjang 390 kilometer itu dijangka siap sepenuhnya menjelang akhir RMK-10," katanya kepada pemberita selepas merasmikan menyuarat agung berkelompok Umno Bahagian Machang di Sekolah Kebangsaan Hamzah 2, Sabtu.

Beliau mengulas kekesalan Ketua Umno Bahagian berkenaan Datuk Jazlan Yaacob kerana Kelantan belum mempunyai rebuh raya dan jauh ketinggalan berbanding negeri lain.

Shaziman, yang juga anggota Majlis Tertinggi Umno, berkata laluan empat lorong yang dibina di bawah Koridor Pembangunan Ekonomi Pantai Timur (ECER) itu akan memendekkan perjalanan dari Kota Baharu ke Kuala Lumpur.

Beliau berkata apabila lebuh raya itu siap, ia akan merancakkan proses pembangunan di Kelantan.

Mengenai jalan raya Kuala Krai-Kota Baharu yang begitu sibuk, beliau berkata cadangan membina laluan baru akan dipertimbangkan.Shaziman berkata kementerian mempelawa syarikat swasta yang berminat menyertai konsesi pembinaan dan sedia memberi pertimbangan jika terdapat permohonan.

"Jalan baru, jika ada, boleh mengurangkan kesesakan, terutama pada musim perayaan apabila ramai rakyat Kelantan yang berhijrah ke luar Kelantan pulang berhari raya di kampung masing-masing," katanya.-BERNAMA
zam_ir no está en línea   Reply With Quote
Old April 3rd, 2011, 06:30 AM   #3777
mee.kg.pek
kawe.demo.bereh.
 
mee.kg.pek's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 1,394
Likes (Received): 25

Quote:
Originally Posted by zam_ir View Post
Kerajaan Pusat Peruntuk Lebih RM1Bilion Bina Lebuh Raya Di Kelantan


Mengenai jalan raya Kuala Krai-Kota Baharu yang begitu sibuk, beliau berkata cadangan membina laluan baru akan dipertimbangkan.Shaziman berkata kementerian mempelawa syarikat swasta yang berminat menyertai konsesi pembinaan dan sedia memberi pertimbangan jika terdapat permohonan.

"Jalan baru, jika ada, boleh mengurangkan kesesakan, terutama pada musim perayaan apabila ramai rakyat Kelantan yang berhijrah ke luar Kelantan pulang berhari raya di kampung masing-masing," katanya.-BERNAMA
cadangan akan dipertimbangkan!!!
berapa lama?...100 tahun nanti ke...org kelantan dah bosan la dengan janji manis2 yang entah ke berapa ratus kali..
mee.kg.pek no está en línea   Reply With Quote
Old April 3rd, 2011, 07:28 AM   #3778
syaom
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Location: Kuala Krai-Seri Iskandar-Bandar Baru Bangi
Posts: 2,781
Likes (Received): 178

Quote:
Originally Posted by zam_ir View Post
Kerajaan Pusat Peruntuk Lebih RM1Bilion Bina Lebuh Raya Di Kelantan


MACHANG: Kementerian Kerja Raya memperuntukkan lebih RM1 bilion dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) untuk membina lebuh raya pertama bagi Kelantan, yang menghubungkan Pahang-Gua Musang-Kuala Krai, di bawah fasa pertama projek iaitu selama dua tahun.

Menteri Kerja Raya Datuk Shaziman Abu Mansor berkata pembinaannya sudah dimulakan di Simpang Pelangai, Pahang dengan keutamaan diberikan kepada laluan berselekoh.

"Jalan sepanjang 390 kilometer itu dijangka siap sepenuhnya menjelang akhir RMK-10," katanya kepada pemberita selepas merasmikan menyuarat agung berkelompok Umno Bahagian Machang di Sekolah Kebangsaan Hamzah 2, Sabtu.

Beliau mengulas kekesalan Ketua Umno Bahagian berkenaan Datuk Jazlan Yaacob kerana Kelantan belum mempunyai rebuh raya dan jauh ketinggalan berbanding negeri lain.

Shaziman, yang juga anggota Majlis Tertinggi Umno, berkata laluan empat lorong yang dibina di bawah Koridor Pembangunan Ekonomi Pantai Timur (ECER) itu akan memendekkan perjalanan dari Kota Baharu ke Kuala Lumpur.

Beliau berkata apabila lebuh raya itu siap, ia akan merancakkan proses pembangunan di Kelantan.

Mengenai jalan raya Kuala Krai-Kota Baharu yang begitu sibuk, beliau berkata cadangan membina laluan baru akan dipertimbangkan.Shaziman berkata kementerian mempelawa syarikat swasta yang berminat menyertai konsesi pembinaan dan sedia memberi pertimbangan jika terdapat permohonan.

"Jalan baru, jika ada, boleh mengurangkan kesesakan, terutama pada musim perayaan apabila ramai rakyat Kelantan yang berhijrah ke luar Kelantan pulang berhari raya di kampung masing-masing," katanya.-BERNAMA
ok i trust u this time federal gov,but pliz dont drag it to the next RMK-11..make it completed in RMK-10 as promised..
syaom no está en línea   Reply With Quote
Old April 3rd, 2011, 08:33 AM   #3779
mee.kg.pek
kawe.demo.bereh.
 
mee.kg.pek's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 1,394
Likes (Received): 25

April 02, 2011 16:16 PM

Kira- Kira 40 Peratus Penduduk Kota Baharu Perlukan Rumah PPR, Kata Mohd Fatmi

KOTA BAHARU, 2 April (Bernama) -- Antara 30 hingga 40 peratus daripada sejuta penduduk jajahan ini memerlukan rumah di bawah Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang kini gagal dilakukan oleh kerajaan Kelantan pimpinan PAS.

Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, Datuk Mohd Fatmi Che Salleh berkata sebahagian besar daripada peratusan itu pula menyewa di rumah yang agak daif dan memerlukan pembelaan kerajaan negeri.

"Ini yang kita sedih apabila kerajaan negeri gagal membina rumah PPR terutama di kawasan bandar Kota Baharu ini dengan ada antara mereka yang tidak berkemampuan itu terpaksa menyewa rumah yang agak daif.

"Kerajaan Kelantan sejak memerintah negeri ini pada 1990, mereka tidak membina pun rumah PPR untuk rakyat tidak berkemampuan ini berbanding pada masa Barisan Nasional (BN) memerintah sebelum itu," katanya selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-2 Persatuan Penghuni Flat Buluh Kubu di sini, Sabtu.

Rumah pangsa tersebut adalah antara tiga yang dibina oleh kerajaan BN sebelum ini. Dua lagi ialah di Jalan Bayam dan di Kampung Sireh yang masing-masing boleh menempatkan lebih tiga ratus keluarga.

Mohd Fatmi yang juga Ketua Umno Kota Baharu turut melawat rumah pangsa berkenaan yang menurutnya perlu perhatian pihak berkuasa tempatan (PBT) dalam beberapa urusan penyelenggaraan.

"Rumah flat dua bilik ini sudah tidak sesuai didiami dan pihak PBT perlu menguruskan dengan sempurna seperti mengecat semula bangunan dan juga urusan pembuangan sampah yang lebih efisyen," katanya.

Beliau turut menyarankan agar persatuan penduduk terbabit menubuhkan jawatankuasa bertindak yang boleh menangani masalah penduduk itu.

Selain itu, Mohd Fatmi juga mahu kerajaan negeri menyelesaikan segera geran hak milik rumah itu yang sebahagian besar masih belum memperolehinya.

"Miliki rumah sendiri ini satu impian semua orang dan apa maknannya kalau rumah mereka sendiri ini sejak sekian lama tidak mendapat lagi geran hak milik," katanya.

-- BERNAMA
mee.kg.pek no está en línea   Reply With Quote
Old April 3rd, 2011, 10:30 AM   #3780
mrhehe
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3,119
Likes (Received): 169

Quote:
Originally Posted by mee.kg.pek View Post
April 02, 2011 16:16 PM

Kira- Kira 40 Peratus Penduduk Kota Baharu Perlukan Rumah PPR, Kata Mohd Fatmi

KOTA BAHARU, 2 April (Bernama) -- Antara 30 hingga 40 peratus daripada sejuta penduduk jajahan ini memerlukan rumah di bawah Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang kini gagal dilakukan oleh kerajaan Kelantan pimpinan PAS.

Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, Datuk Mohd Fatmi Che Salleh berkata sebahagian besar daripada peratusan itu pula menyewa di rumah yang agak daif dan memerlukan pembelaan kerajaan negeri.

"Ini yang kita sedih apabila kerajaan negeri gagal membina rumah PPR terutama di kawasan bandar Kota Baharu ini dengan ada antara mereka yang tidak berkemampuan itu terpaksa menyewa rumah yang agak daif.

"Kerajaan Kelantan sejak memerintah negeri ini pada 1990, mereka tidak membina pun rumah PPR untuk rakyat tidak berkemampuan ini berbanding pada masa Barisan Nasional (BN) memerintah sebelum itu," katanya selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-2 Persatuan Penghuni Flat Buluh Kubu di sini, Sabtu.

Rumah pangsa tersebut adalah antara tiga yang dibina oleh kerajaan BN sebelum ini. Dua lagi ialah di Jalan Bayam dan di Kampung Sireh yang masing-masing boleh menempatkan lebih tiga ratus keluarga.

Mohd Fatmi yang juga Ketua Umno Kota Baharu turut melawat rumah pangsa berkenaan yang menurutnya perlu perhatian pihak berkuasa tempatan (PBT) dalam beberapa urusan penyelenggaraan.

"Rumah flat dua bilik ini sudah tidak sesuai didiami dan pihak PBT perlu menguruskan dengan sempurna seperti mengecat semula bangunan dan juga urusan pembuangan sampah yang lebih efisyen," katanya.

Beliau turut menyarankan agar persatuan penduduk terbabit menubuhkan jawatankuasa bertindak yang boleh menangani masalah penduduk itu.

Selain itu, Mohd Fatmi juga mahu kerajaan negeri menyelesaikan segera geran hak milik rumah itu yang sebahagian besar masih belum memperolehinya.

"Miliki rumah sendiri ini satu impian semua orang dan apa maknannya kalau rumah mereka sendiri ini sejak sekian lama tidak mendapat lagi geran hak milik," katanya.

-- BERNAMA
yg ni aku setuju..sepatutnya kerajaan negeri kena buat rumah low cost melaui syarikat2 GLC diaorg...ni GLC2 diaorg pun duk main projek komersil jgk susah ler....x pun kaedah lain state gomen provide tanah dan tanggung infra cost..bangunan pemaju swasta yg majukan...skrg ni pemaju x berminat nak buat low cost sbb harga tanah di kb ni mahal gila...dan x balik modal klu buat low cost
mrhehe está en línea ahora   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 05:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu