|
|
|
|
#1 |
|
planner
|
[Gdynia] Kamienna Góra
" W pierwszych latach po odzyskaniu niepodległości Gdynia budziła zainteresowanie społeczne nie tylko ze względu na rodzący się port, lecz także dzięki swemu malowniczemu położeniu, atrakcyjnym miejscem do celów rekreacyjnych stał się też należący do gminy gdyńskej, a pięknie położony obszar folwarku Steinberg (Kamienna Góra)."
"W marcu 1920 roku z inicjatywy Ryszarda Gałczyńskiego wykupiono teren pod budowę osiedla letniskowego nazwanego wówczas Kamieniec Pomorski. Teren podzielony został na działki, na których zaczęto budować domy letniskowe, wille i pensjonaty" " Na ogólną koncepcję rozplanowania układu wpływ miała zrodzona w Angli na przełomie XIX i XX wieku koncepcja - miasta ogrodu" "Dzisiaj Kamienna Góra należy do niezwykle ciekawych i urozmaiconych architektonicznie gdyńskich dzielnic willowych. Niektóre domy to prawdziwe perełki." Przedstawiam Kamienną Górę(granicę zespołu zabytkowego), najdroższą dzielnicę Gdyni, obok Orłowa to jeden z najlepiej zagospodarowanych i najładniejszych fragmentów Gdyni. Okolice punktu widokowego: Panoramy z punktu Widokowego: Skwer Tajanego Hufca Harcerzy: ![]() ul. 1A.W.P: Willa "Szczęść Boże": ![]() ![]() Dom klubu Obywatelskiego (wyrasta z tradycji budownictwa góralskeigo): ul. P Skargi: Dom wielorodzinny "Opolanka"(Wyróżnia się dynamiczną bryłą z zaokrąglonymi narożnikami): Straszący parking w środku K.G. : ul. Sieroszewskiego: Willa "Sadyba" (nawiązuje stylem do swojskiego baroku): Willa "Sokola"(Ma formę klasycystyczną inspirowaną warszawskim pałacem Łazienkowym. Otoczony był dużym ogrodem z kortami tenisowymi.) Inwestycja Prokomu: ul. J.Kochanowskeigo: Pomnik Henryka Sienkiewicza w tle Budynek biurowy firmy POLSKAROB: ul.Kasprowicza: Willa "Orla"(Swoim wyglądem willa nawiązuje do drewnianych domów zakopiańskich) ![]() ul. Sienkiewicza: Willa "Szumka"(w formie dworku z czterokolumnowym gankiem oraz facjatką na osi wysokiego dachu łamanego. ) : Willa "Otok" i "Zosienka": Niezrealizowana inwestycja przy ul. Sienkiewicza: ul.Sędzickiego: Willa "Poznanianka"(Wyglądem nawiązuje do klasycystycznego dworku) AL. Marszałka Piłsudskiego: ![]() korzystałem : M. Sołtysik, GDYNIA. Miasto dwudziestolecia międzywojennego gdynia.pl
"Kolejną trudnością jest polska praktyka planistyczna i projektowa. Nadal pozostaje sztywna, urzędnicza, postsocjalistyczna (homo sovieticus) – nieuwzględniająca działań obywatelskich. Produkowane sąjedynie wąsko profesjonalne projekty, fikcyjnie konsultowane przez lokalne społeczności, bez prowadzenia z niąjakichkolwiek wcześniejszych dyskusji lub choćby podstawowych sondaży." |
|
|
|
|
|
#2 |
|
The Watcher™
|
Coz, to miejsce jest przeurocze ale ciagle trzeba nad nim "pracowac". Ten bezuzyteczny parking, nawierzchnia drog, no i last, but not least - zniszczone kamieniczki i wille, ktore na pewno kiedys wszystkie beda odrestaurowane (pytanie kiedy?).
Btw, bylem ostatnio w hotelu Antracyt na obiedzie. Polecam cielecine w sosie grzybowym Fajny hotel, aczkolwiek pusty o tej porze roku. Mysle, ze w sezonie bylo lepiej, jesli chodzi o gosci.
|
|
|
#3 |
|
Better Dead than Red
|
wow, super dzielnica!
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
....czyli Qba
|
Ahhh... te uliczki, domy i super widoczki. Szkoda, ze jestem za leniwy i nie chce mi sie z buta podchodzic
.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Registered User
|
Zielony odwaliles kawal dobrej roboty! Dla mnie osobiscie Kamienna Gora jest najlepsza dzielnica w Polsce...nie przemawia tu za mna jakis lokalny szowinizm..po prostu kocham morze...a jest to jedyna takie mijesce w kraju-ekskluzywna dzielnica w duzym nowoczesnym miescie....niby samo centrum, ale na wzgorzu otoczonym parkami....cudownie......
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Registered User
|
piekne foty - dzieki, jak tu nie kochac Gdyni
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Registered User
|
Dzieki za watek. Poprawcie mnie jesli sie myle-ale to przeciez o rzut beretem od Sea Towers...A w dodatku u jej stop budowano Muzeum Marynarki. To byl b.ciekawy budynek, sledzilem jego budowe na forum, lecz jakos zniknal mi z oczu. Ktos ma jakies zdjecia?
Pozdr.RA |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
planner
|
Quote:
Co do Muzeum Marynarki Wojennej i Miasta Gdyni, to własnie się dowiedziałem, że wczoraj odbyło się oddanie budynku należące do MW, Jutro się tam przejdę i postaram się zrobić troche fotek.
"Kolejną trudnością jest polska praktyka planistyczna i projektowa. Nadal pozostaje sztywna, urzędnicza, postsocjalistyczna (homo sovieticus) – nieuwzględniająca działań obywatelskich. Produkowane sąjedynie wąsko profesjonalne projekty, fikcyjnie konsultowane przez lokalne społeczności, bez prowadzenia z niąjakichkolwiek wcześniejszych dyskusji lub choćby podstawowych sondaży." |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
The Watcher™
|
Dzisiaj przejezdzalem kolo muzeum. Juz teraz wyglada bardzo ciekawie - podoba mi sie material uzyty do zewnetrznej elewacji. Czy to piaskowiec? Otwarcie dopiero pod koniec 2006 roku ale czuje, ze bedzie co ogladac
|
|
|
#10 |
|
Registered User
|
@Zielony GP - dzieki za info i mapke - teraz czekam (i chyba nie tylko ja) na zdjecia.
Chce jeszcze powiedziec - ze to super uczucie ogladac watki o budowie nowych wiezowcow budowanych poza Warszawa... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
planner
|
Proszę jeszcze kilka fotek muzeum:
i jedana z moich ulubionych Dzikiego REX-a:
|
|
|
|
|
#12 |
|
liberalization
|
świetny wątek...gdyby jeszcze te kamienice odzyskały dawny blask
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
MrBlackMagicHimself
|
Pomyśleć, że przez 20 lat mieszkałem w Gdyni. A przez KG jeździłem codziennie do liceum. Teraz myślę o przeniesieniu się do pięknego, świetnie skomunikowanego (autostrady) Wrocławia, który ma tę przewagę nad naszą Gdynią, że na przedmieściach można sadzić winorośl i z tego żyć. Można też w godzinę wydostać się z PL, np. en route na narty. Przegrywa brakiem morza i plaż. Boże jak dobrze wiedzieć, że dzięki Polowi budują A1:]
Muszę częściej odwiedzać rodziców i morze... Piękne zdjęcia. Wielkie dzięki, ZielonyGP!
|
|
|
|
#14 |
|
planner
|
ALESSANDRO-zapraszamy do Gdyni.
Do przewagi Gdyni dodałbym jeszcze większą ilość terenów zielonych oraz wzgórza morenowe... rozumiem że Wrocław jest teraz bardziej trendy i ma bardzo duzo zalet Nie wiem czy czytaliście w ostatniej Polityce o Ryszrdzie K., temat Kamiennej Góry jest tam kilka razy poruszany
|
|
|
|
|
#15 |
|
Great Ape Project
|
Mieszkałem jakieś 2 lata w "Opolance" (prawie 10 lat temu). Do pracy szedłem ul.P.Skargi i tym wąskim zejściem ze schodkami (zimą niezła jazda była
) i koło willi "Szczęść Boże" (skąd ta nazwa? willa wyglądała zawsze jak nawiedzony dom dzień po przejściu frontu).Jak do Centrum, to tylko przez Skwer, koło tej willi z wieżyczką a la Neuschwanstein (zwłaszcza latem, gdy drzewa dawały miły cień, a rabaty czerwieniły się kwiatami; w willi ładne pieski skutecznie zniechęcające wszelkich intruzów; ciekawe czy to w tej okolicy gość miał krokodyla w ogródku ). Ech...A właścicielka połowy "Opolanki" słuchała Radia Maryja 12 godzin na dobę
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
planner
|
^ Opolankę mogli by "odświeżyć"Krokodyl w ogródkuto chyba nadal jest na Folwarcznej przy I ALO
|
|
|
|
|
#17 |
|
Registered User
|
Chodzilem kiedys do szkoly podstawowej 27 gdy bylo cieplo mielismy wf w parku dawne dobre czasy konic lat 80 poczatek 90
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| gdynia |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|