daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Infrastruktura i Technologia > Infrastruktura drogowa

Infrastruktura drogowa Autostrady, trasy, tunele, estakady i mosty
» Ukończone » Petycje i akcje

Reply

Thread Tools Display Modes
Old February 2nd, 2005, 09:21 PM   #1
bartosz_berlinka
A1, A6-berlinka muszą być

bartosz_berlinka's Avatar

Likes (Received): 2

[DK1/91] Gdańsk - Łódź - Bielsko-Biała

W wątku o skrótach drogowych "Eldorado" napisał : "Zawsze wydawalo mi sie ze "Gierkowka" to powszechna nazwa drogi nr 1 Slask-Warszawa."

Dość często można usłyszeć lub przeczytać taką zbitkę. Śląsk występuje też zamiennie z Katowicami. Już o tym gdzieś w jakimś wątku wspomniałem, ale ponieważ ten błąd jest powielany może można o tym podyskutować (w wątku o skrótach drogowych się nie dało :-( ).

Otóż droga krajowa numer 1 (DK1), będąca równocześnie międzynaroową E75 zaczyna się w Gdańsku,przechodzi przez Toruń i Łódź.Kiedyś przez Piotrków a teraz mamy tam króciutki odcinek autostrady A1. Dalej mamy quasi-autostradę, właśnie gierkówkę, od momentu gdy od strony Warszawy dochodzi DK8 - też gierkówka. Za Siewierzem, w Podwarpiu rozdzielały/rozdzielają się jeszcze, na dwie drogi. Do KATOWIC idzie DK86 a przez Zagłębie DK1.

Ciekawe, że błąd jest dalej na tablicach na autostradzie A4 przy zjeździe w Mysłowicach, gdzie jesteśmy kierowani na DK1 do Warszawy. Ale też w stronę Krakowa widziałem stare tablice ze zjazdami nr bodajże 43 czy coś w tym stylu, a obok już te nowe z numerami zjazdów wg kilometraża (wg mnie taki system oznaczania wg kilometrów uważam nie jest dobry).

Sponsored Links

Old February 2nd, 2005, 11:09 PM   #2
Wilczy
Registered Wolf

Wilczy's Avatar

Likes (Received): 0

"Gierkówka" to rzeczywiście trasa z Warszawy do Katowic - czyli droga, jaką Gierek sobie puścił z pracy do domu ;-)

W sumie Łodzianie też sobie nieco upraszczają mówiąc, że do Katowic jeżdzą w miarę szybko, cały czas dwupasmową Gierkówką - a przecież dwupasmowy łącznik Łodzi z trasą Warszawa-Katowice zbudowano nieco później (a sam jeszcze dobrze pamiętam, jak jeszcze nie było tego radosnego kawałka A1 i jechało się przez Srock (nie mylić z Serockiem .

A ten błąd: [1] Warszawa też widziałem... Chyba powinno być tak, że miejscowość, która nie leży przy trasie o danym numerze wymieniana jest "pod kreską" - czyli właściwie tablice powinny wskazywać np. "[1] Gdańsk", a ewentualnie takie tylko z nazwą "Warszawa" nie mieć numeru, albo mieć go jakoś wizualnie oddzielonego... Tak?
Wilczy no está en línea   Reply With Quote
Old February 2nd, 2005, 11:30 PM   #3
cudak
Inwestor

cudak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Wilczy
"Gierkówka" to rzeczywiście trasa z Warszawy do Katowic - czyli droga, jaką Gierek sobie puścił z pracy do domu ;-)
"gierowka" tak jak napisałem jest to potoczna nawa drogi W-wa - Katowice . Choć ja sie spotkałem często z określeniem droga typu "gierkówka" czyli taka o jakiej pisałem - droga typu GP oszerokosci 3,5 -3,75 m plus dodatkowe utwardzone pobocze np. droga DK7/E77 Kraków - Gdańsk .
Jutro się spotakam z yasioo7 z naszym forumowym specjalista drogowym i wypytam szczegółowo co i jak ? Ewentualnie wprowdzimy poprawki .
cudak no está en línea   Reply With Quote
Old February 2nd, 2005, 11:35 PM   #4
miro
BANNED

miro's Avatar

tez mnie sie kojarzy ze Gierkowka zawsze okreslali odcinek Warszawa-Katowice.

nawet z łodzi jak ktos jedzie do Warszawy to mowi ze jedzie do Rawy Maz a podem wpada na Gierkowke....
miro no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2005, 12:00 AM   #5
acmario
BANNED

Witam wszystkich. Dzięki uprzejmości i pomocy redaktora z www.autostrady.com, udało mi się zarejestrować na forum, i mam nadzieję że uda, mi się coś ciekawego napisać
Co do głównego wątku: zwyczajowa nazwa drogi, a numer ciągu drogowego, to dwie różne sprawy. Droga ta, była budowana ze Śląska do Warszawy za Gierka, i dlatego nazwa ta została. Jednak numeracja ciągów drogowych, opiera się na innych zasadach, i nie zawsze pokrywa się z tym, co wydaje się oczywiste. W tym przypadku, dodatkowo gmatwa sprawę fakt, że 2 jezdnie idą ze Śląska do Warszawy, a za Łodzią w kierunku Gdańska, jest jedna jezdnia. Zresztą w przypadku gierkówki, nieporozumień jest więcej, bo często określana jest jako droga ekspresowa, a oczywistym jest, że taką drogą nie jest.
acmario no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2005, 02:38 AM   #6
Szabo
bumbum

Gierkówka jest także określeniem drogi do Spały z trasy Wawa Katowice, zjazd niedalego Wólki Jagielczyńskiej, czy Czerniowic. Kiedyś był tam zakaz wiazdu i jeździli tą drogą jedynie sekretarze ze świtą na różne spotkania w Spale. Okoliczni mieszkańcy w ogóle nie mówią na trasę WawaKatowice gierkówka, tylko właśnie na tą dróżkę do Spały
Szabo no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2005, 02:49 AM   #7
Kubster
Future expert

Kubster's Avatar

Likes (Received): 38

Jakby nie bylo, to czy czesc czesci istniejacej autostrady A1 to Gierkowka?
Kubster no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2005, 10:35 AM   #8
Wilczy
Registered Wolf

Wilczy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Kubster
Jakby nie bylo, to czy czesc czesci istniejacej autostrady A1 to Gierkowka?
Hehe, widać, że wersji jest masa

W każdym razie mnie się wydaje... że tej mega-A1 jednak nie można nazywać "gierkówką" zakładając, że gierkówka to tylko droga Wawa-Piotrków-Częstochowa-Katowice. Zresztą, kawałek A1 budowany był już po Gierku (a przynajmniej oddany do użytku).

Co do "ekpresowej" DK1 - ja słyszałem wręcz o "autostradzie" - no jak to jakiej??? tej przez Częstochowę!!! ;-)
Old February 3rd, 2005, 11:53 AM   #9
Dyszkin
Registered User

Dyszkin's Avatar

Likes (Received): 35

Quote:
Hehe, widać, że wersji jest masa

W każdym razie mnie się wydaje... że tej mega-A1 jednak nie można nazywać "gierkówką" zakładając, że gierkówka to tylko droga Wawa-Piotrków-Częstochowa-Katowice. Zresztą, kawałek A1 budowany był już po Gierku (a przynajmniej oddany do użytku).

Co do "ekpresowej" DK1 - ja słyszałem wręcz o "autostradzie" - no jak to jakiej??? tej przez Częstochowę!!! ;-)
Wydaje mi sie Wilczy ze gierkowka idzie dalej az do Bielska Bialej...
czyli Wawa-BB
Dyszkin no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2005, 12:00 PM   #10
Wilczy
Registered Wolf

Wilczy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dyszkin
Wydaje mi sie Wilczy ze gierkowka idzie dalej az do Bielska Bialej...
czyli Wawa-BB
Hehe, tu już nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi - tym bardziej, że rozmawiamy przecież o nazwie potocznej, umownej ;-)
Ale możliwe - jeśli była to jedna ciągła budowa?...

A Warszawiacy i tak wiedzą lepiej - przecież to żadna tam "gierkówka" tylko "katowicka" ;-)
Old February 3rd, 2005, 01:08 PM   #11
Fredi
Registered User

Fredi's Avatar

Ja tam o "gierkowce" uslyszalem pierwszy raz w zyciu na tym forum. Znalem tylko "katowicka" i tylko po "katowickiej" jezdze
Fredi no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2005, 03:33 PM   #12
bartosz_berlinka
A1, A6-berlinka muszą być

bartosz_berlinka's Avatar

Quote:
A ten błąd: [1] Warszawa też widziałem... Chyba powinno być tak, że miejscowość, która nie leży przy trasie o danym numerze wymieniana jest "pod kreską" - czyli właściwie tablice powinny wskazywać np. "[1] Gdańsk", a ewentualnie takie tylko z nazwą "Warszawa" nie mieć numeru, albo mieć go jakoś wizualnie oddzielonego... Tak?
Ale tak jest, tylko dopiero od Podwarpia patrząc w kierunku północy.
Old February 3rd, 2005, 03:53 PM   #13
acmario
BANNED

Do Bielska Białej idzie droga TYPU gierkówa. Gierkówa jest jedna: Śląsk-Warszawa (budowana w celu połączenia aglomeracji Śląskiej ze stolicą), a drogi dwujezdniowe, ze Śląska na południe, były budowane w innym czasie. Swoją drogą z tym nazewnictwem, to tak jak za komuny było z adidasami - każdy sportowy but, to był adidas
acmario no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2005, 08:51 PM   #14
cudak
Inwestor

cudak's Avatar

Ok , zmieniłem określenie "gierkówka" na to używane potocznie .

Ta droga została zbudowana w latach 1973-1976 ( pomiędzy W-wa i Katowicami )
Quote:
Originally Posted by NOWE DROGI
W roku 1976 zostanie oddany do ruchu odcinek Piotrków-Częstochowa, łącznie z podstawowymi obiektami na przejściu przez Częstochowę, a tym samym uzyska się połączenie Warszawy z Katowicami drogą szybkiego ruchu. Ostateczne zakończenie robót uzupełniających w obrębie trasy, na przejściu przez Częstochowę, nastąpi w roku 1977.
W roku 1979, po zrealizowaniu Wschodniej Obwodowej GOP oraz trasy Kraków-Katowice, uzyskane zostanie dogodne połączenie drogą szybkiego ruchu również Warszawy z Krakowem
Planowane drogi szybkiego ruchu w 1976r.

Droga do Bielska została oddana parę lat później . "Gierkówka" został zbudowana w dużej mierze przez Ludowe Wojsko Polskie - z tego powodu umieszczono specjalny pomnik-podziękowanie na "gierkówce" w okolicach Piotrkowa .
Droga od Janek do Piotrkowa zbudowano praktycznie po starym śladzie poprzedniej drogi , budując owszem kilkanasćie obwodnic min. Rawy , Tomaszowa , Mszczonowa i pary innych miejscowości .
Droga Piotrków - Częstochowa - jak łatwo zauważyć jest poprowadzona nowym śladem co powoduje , że została zaplanowana , posiada odpowiednie parametry - autostrady i wystarczy ( co się planuje ) przebudować ją do takich parametrów - analogicznie do CMK . Dalej znowu starym śladem Częstochowa - Katowice .
Old February 3rd, 2005, 09:06 PM   #15
Jaracz
Registered User

Quote:
Originally Posted by cudak
Ok , zmieniłem określenie "gierkówka" na to używane potocznie .
I popraw prosze ten niemiecki "Autobhan"

pozdr!
Jaracz no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2005, 09:23 PM   #16
cudak
Inwestor

cudak's Avatar

Ups ! Już poprawione .

Jeden z kolegów dzisiaj zapytał mnie czy znam adres strony o "gierkówce" . Jakie było jego zdziwienie po informacji , że taka strona nie istnieje ! Niestety net to takie ustrojstwo , że jesli czegoś nie umieścisz sam w sieci , to tego nie znajdziesz , no chyba , ze ktoś inny to zrobił . Jest strona o "berlince" , CMK , a nie ma o "gierkówce" . Niestety infomacji o tej drodzę praktycznie nie ma w sieci , a szkoda . Widziałem tylko jedno stare zdjęcie z budowy , ale go nie mam . Zdjęcia , które posiadam to takie , które zrobiłem sam podczas jazdy .
Old February 3rd, 2005, 09:47 PM   #17
Jaracz
Registered User

Quote:
Widziałem tylko jedno stare zdjęcie z budowy , ale go nie mam . Zdjęcia , które posiadam to takie , które zrobiłem sam podczas jazdy .
No ja tez ich troche zrobilem, ale najbardziej interesujace sa chyba jednak te z nowego wyremontowanego - betonowego odcinka

Dla przykladu:

Ciekawe kiedy zrobia wiecej

pozdr!
Jaracz no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2005, 10:10 PM   #18
cudak
Inwestor

cudak's Avatar

Ta betonowa część jest - R E W E L A C Y J N A ! Przynajmniej raz na miesiąc nia jadę . Jednak czy zbuduja dalej , tego nie wiem ? Wyremontowano teraz na równi ( położono nowy dywanik ) tak na obwodnicy Piotrkowa jak i od końca/początku tego betonowego odcinka w kierunku Tomaszowa przez cała obwodnicę tego miasta . Remont polegał na położeniu nowego asfaltu . Tak zrobiono już na dużej części tej drogi . Najgorzej jest na odcinku Piotrków - Częstochowa , ale tu jestem w stanie zrozumiec , że za chwilę zacznie się kapitalna przebudowa pod A1 .
Odcinek betonowy jednak został kompletnie przebudowany - sa osobne drogi zbiorcze dla ruchu regonalnego , ekrany akustyczne itp. sprawy . Bardzo mi sie to podoba i żałuje , że nie przebudowano więcej w ten sposób . .

Na "gierkówce" w ciągu ostatnich lat dodano kilka wiaduktów - w Jankach , w Żabiej Woli , Mszczonowie ( nowa obwodnica ) , Rawie ( nowa obwodnica ) , przebudowano kompletnie klika skrzyżowań . Jest lepiej i bezpieczniej , ale jeszcze nie super .
Old February 3rd, 2005, 10:34 PM   #19
Wilczy
Registered Wolf

Wilczy's Avatar

Quote:
(...), ale jeszcze nie super .
Bardzo, ale to bardzo delikatnie to ująłes ;-)

Te kilka nowych wiaduktów w sumie niewiele zmieniają dla osób jadących trasą... Co z tego, że nowy wiadukt, skoro kilometr dalej i tak ci nagle przetnie drogę furmanka, zechce zawracać TIR, a jakis pijak będzie się kiwał na przejściu dla pieszych między pasmami ruchu?...

Za to jest to kolosalna różnica dla ludzi z owych wiaduktów korzystających, którzy już nie muszą narażać życia własnego i innych próbując przez trasę przejechać. I dla nich to naprawdę były bardzo ważne inwestycje!
Old March 10th, 2005, 08:35 AM   #20
cudak
Inwestor

cudak's Avatar

Zobaczcie co znalazłem w innym wątku o inwestycjach w W-wie . Na stronie firmy WAN S.A. inwestora i developera ( min. to oni wybudowali Babka Tower w W-wie - 105 metrowca ) znajdują się projekty MOP'ów na trasie gierkówki .

MOP Kowiesy - to miejscowośc blisko wiaduktu kolejowego CMK .

MOP Adamowice - to miesjcowość również blisko w/w wiaduktru i skrzyżowania "gierkówki" z DK 70 .

Rozumiem , że jeden MOP jest w jednym kierunku , a drugi w przeciwnym .

Reply

Tags
łódź, śląskie, bielsko, częstochowa, dk1, dk91, e75, gdańsk, gierkówka, toruń, tychy, włocławek

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules