daily menu » news links | rate the banner | guess the satellite | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Inwestycje w Polsce > Łódź, Mazowsze i Podlasie

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 2 votes, 3.00 average. Display Modes
Old November 30th, 2009, 02:29 PM   #1
MSQ
Registered User

MSQ's Avatar

Quote:
Nie mam w tej chwili czasu się wczytywać, ale czy zauważyliście, jaką porażkę poniósł projektant układu chodników wokół nowej krańcówki? :/ Chyba nie wiedział, że tam z tyłu będzie IKEA. Już zwróciłem na to uwagę Zarządowi Dróg i Transportu, ciekawe, czy coś zrobią.
Dla wysiadających i wsiadających jest nowo-powstały wcześniejszy przystanek. Tu nie ma ogromnego problemu akurat, nikt nie nakazuje wysiadać na pętli.
Quote:
Originally Posted by JAKUB POLEWSKI View Post
No co... śmiałe arterie się nie sprawdzają? Czyżby centra handlowe nie kumulowały ruchu? Niech się zwolennicy szerokich tras i wielkich centrów handlowych przekonają co to znaczy w praktyce, skoro Manufaktura i zatkana Zachodnia ich nie przekonały
Oczywiście nie bierzesz pod uwagę, że tak ogromny ruch się wziął tylko z powodu otwarcia? Później będzie już znacznie luźniej.
Zresztą takie natężenie ruchu wskazuje raczej, że jest potrzeba otwierania nowych, wielkich CH na obrzeżach miast
MSQ no está en línea   Reply With Quote
Old December 1st, 2009, 02:17 AM   #2
JAKUB POLEWSKI
Mam teraz nadzieję

JAKUB POLEWSKI's Avatar

Quote:
Originally Posted by MSQ View Post
Oczywiście nie bierzesz pod uwagę, że tak ogromny ruch się wziął tylko z powodu otwarcia? Później będzie już znacznie luźniej.
Nie, to dopiero początek. Później (po otwarciu Port Łódź) będzie już tylko gorzej.
JAKUB POLEWSKI está en línea ahora   Reply With Quote
Old December 1st, 2009, 01:19 PM   #3
berger.m
I ♥ Boat City

berger.m's Avatar

Quote:
Dla wysiadających i wsiadających jest nowo-powstały wcześniejszy przystanek. Tu nie ma ogromnego problemu akurat, nikt nie nakazuje wysiadać na pętli.
Wytłumacz to pasażerom. Prawie wszyscy jadą na krańcówkę. Wydaje się być bliżej Ikei. A w drugą stronę, to jasną rzeczą jest, że każdy woli usiąść już w tramwaju stojącym na krańcówce, niż czekać, aż ruszy i podjedzie na następny przystanek. Nie ma wytłumaczenia dle głupoty projektantów

* www.lodz2016.com
berger.m no está en línea   Reply With Quote
Old November 30th, 2009, 11:23 AM   #4
Koofra
Registered User

Koofra's Avatar

Dobra, śmiejemy się tutaj z tego, że się zatyka, ale jak to rozwiązać?
Śmielsza arteria z większą ilością pasów ruchu (Pabianicka na odcinku gdzie są 3 pasy ruchu się nie zatyka, zator się robi jak się zwęża do 2)?
Dodatkowa droga dojazdowa (zjazd na S14)?
Tak na szybko nie przychodzi mi nic innego do głowy. Może inni mają więcej weny twórczej?
Koofra no está en línea   Reply With Quote
Old November 30th, 2009, 10:05 PM   #5
Bartas2004
Registered User

Quote:
Originally Posted by Koofra View Post
Dobra, śmiejemy się tutaj z tego, że się zatyka, ale jak to rozwiązać?
Śmielsza arteria z większą ilością pasów ruchu (Pabianicka na odcinku gdzie są 3 pasy ruchu się nie zatyka, zator się robi jak się zwęża do 2)?
Dodatkowa droga dojazdowa (zjazd na S14)?
Tak na szybko nie przychodzi mi nic innego do głowy. Może inni mają więcej weny twórczej?
Arteria szerokością taka sama, tylko bezkolizyjne węzły i sie nie będzie zatykać. Nie wiem dlaczego u nas taka mania do "poszerzania" ulic zamiast ich poprawiania. Poza tym cierpliwość. Ludzie przyjadą, obejrzą, przyzwyczają się i się unormuje. Przy manufakturze korki wcale nie wzrosły jakoś monstrualnie (tamyto skrzyżowanie już wcześniej się korkowało, a dzieki Karskiego jest alternatywa i jest lepiej niż przed zbudowaniem manu), więc i tu nie będzie kataklizmu
Bartas2004 no está en línea   Reply With Quote
Old November 30th, 2009, 12:14 PM   #6
zylka87
Zarzew

zylka87's Avatar

dojazd do s14 ma powstać chyba s14 bis to sie nazywa, o ile dobrze pamiętam
zylka87 no está en línea   Reply With Quote
Old November 30th, 2009, 03:34 PM   #7
andrew100
Registered User

andrew100's Avatar

Manufaktura i Port Łódź to wg. mnie zupełnie inne centra. Do Manufaktury ściągają znani ludzie, kultury itd. Jest kino, muzeum i inne atrakcje co jeszcze bardziej przyciąga i dlatego ciągle jest bardzo duży ruch. Z Portem będzie inaczej, bo głównie chodzi o IKEA. Teraz jest duży ruch bo każdy chce zobaczyć, za jakieś pół roku takiego ruchu nie będzie, ponieważ codziennie nikt nowych mebli nie kupuje. I tak głównymi klientami będą Pabianiczanie i ludzie z okolicznych domków jednorodzinnych.
andrew100 no está en línea   Reply With Quote
Old November 30th, 2009, 07:14 PM   #8
yareq
"udaję niewinne zwierzę"

yareq's Avatar

no nie tylko pewnie... jak juz bedzie ten caly "port" to raczej zastapi w wielu przypadkach gł dla "poludniowej" czesci lodzi
Old December 1st, 2009, 02:08 AM   #9
Koofra
Registered User

Koofra's Avatar

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że taniej poszerzyć niż spiętrzyć.
Bezkolizyjne skrzyżowania wiążą się z estakadami i podkopami - nie wiem czy gdzieś tu na forum, czy może na uczelni, spotkałem się z twierdzeniem, że choć rozwiązanie funkcjonalne, to w swej cenie i braku estetyki nieopłacalne.
Chyba, że miałeś na myśli inne rozwiązanie bezkolizyjnych skrzyżowań.
Old December 1st, 2009, 09:04 AM   #10
Bartas2004
Registered User

Quote:
Originally Posted by Koofra View Post
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że taniej poszerzyć niż spiętrzyć.
Bezkolizyjne skrzyżowania wiążą się z estakadami i podkopami - nie wiem czy gdzieś tu na forum, czy może na uczelni, spotkałem się z twierdzeniem, że choć rozwiązanie funkcjonalne, to w swej cenie i braku estetyki nieopłacalne.
Chyba, że miałeś na myśli inne rozwiązanie bezkolizyjnych skrzyżowań.
Przecież to są peryferia więc estetyka jest mało ważna, tym bardziej że w sąsiedztwie jest blaszak. Poza tym nie wiem co jest bardziej estetyczne. Węższa droga z estakadami i wiaduktami, czy 8-10 pasmowa droga. A ze droższe, no coż, za jakość się płaci. Albo mamy taniego malucha albo porządne normalne auto. Choć i tu do końca nie wiadomo, jak to z tą ceną by było, bo przecież szersza droga zajmuje więcej miejsca.
Nie uciekniemy przed takimi rozwiązaniami. W Warszawie już się za takie rzeczy wzięli, to i w Łodzi się kiedyś wezmą. Szkoda że tu, przy okazji IKEA nie zrobiono tego porządnie
Bartas2004 no está en línea   Reply With Quote
Old December 1st, 2009, 11:01 AM   #11
Koofra
Registered User

Koofra's Avatar

Toż to mówię, że na pierwszy rzut oka, czyli pozornie. Wydaje mi się, że w rzeczywistości, biorąc pod uwagę także wykup wszystkich działek, koszty potencjalnych opóźnień w dostawach (wszak drogą jeździ zaopatrzenie do Ikei i Portu Łódź) itp., to estakada może być tańsza
Old December 1st, 2009, 02:56 PM   #12
MSQ
Registered User

MSQ's Avatar

Trochę czasu minie i się nauczą
Old December 1st, 2009, 11:33 PM   #13
berger.m
I ♥ Boat City

berger.m's Avatar

Quote:
Trochę czasu minie i się nauczą
Coś Ci się pomyliło. To komunikacja jest dla ludzi, a nie ludzie dla komunikacji.

Czytanie odpowiedzi od kierownik łódzkiego sklepu IKEA było czystą przyjemnością - taka grzeczność i szacunek dla klienta. Z przyjemnością dzielę się informacją, iż IKEA już od dłuższego czasu działa w kierunku zmienienia tej głupoty zrobionej przez ZDiT i niebawem wszystko będzie tak, jak powinno Będą odpowiednie przejścia i chodniki prowadzące z krańcówki do wejścia do Ikei.

* www.lodz2016.com
Old December 1st, 2009, 11:38 PM   #14
MiBac
Registered User

MiBac's Avatar

Quote:
Originally Posted by berger.m View Post
Coś Ci się pomyliło. To komunikacja jest dla ludzi, a nie ludzie dla komunikacji.
Dokładnie
Old December 2nd, 2009, 12:36 AM   #15
berger.m
I ♥ Boat City

berger.m's Avatar

Dobrze, że IKEA to doskonale rozumie W końcu "klient - nasz pan".

* www.lodz2016.com
Old December 2nd, 2009, 03:16 AM   #16
Koofra
Registered User

Koofra's Avatar

A teraz szczypta humoru.
Jechałem sobie tramwajem kulturalnie w tamte rejony obejrzeć sobie sklep co w Warszawie się*nie mieści i zasłyszałem pewnego pana który opowiadał swej lubej o kolejnych inwestycjach które mijaliśmy - że drogę zmodernizowano, że most wyremontowano, że pętle przesunięto i tak dalej.
Zaciekawiła mnie jednak wypowiedź na temat Portu Łódź: "A w tym budynku w budowie powstaje nowy terminal lotniska. Łączą funkcje co by przyjezdni od razu mogli do sklepu"
Tylko wrodzona kultura osobista powstrzymała mnie przed spadnięciem z krzesła ze śmiechu.
Old December 2nd, 2009, 12:57 PM   #17
Eyk88
Fire Water Burn

Eyk88's Avatar

Może wiedział o czymś, o czym my nie wiemy
Old December 2nd, 2009, 01:01 PM   #18
fanfix
Registered User

fanfix's Avatar

Nie no pomylił z "Portem" dla statków pasażerskich

http://lomujlodz.pl/ - Łódzkie spotkania fotografii awangardowej LOMO

Blog szykownych łódzkich rowerzystów - jeździsz rowerem po Łodzi? sprawdź może już jesteś na tym blogu :)
fanfix no está en línea   Reply With Quote
Old December 2nd, 2009, 02:50 PM   #19
xkk
Buja mnie Łódź ;-)

xkk's Avatar

Co do zatykania się Pabianickiej w okolicach Ikei.

Pamiętajmy, że Łódź i Pabianice miała łączyć zupełnie nowa droga, zbudowana jako kontynuacja trasy Bandurskiego-Waltera-Janke. Planowano, by przechodziła ona tak jakby za Portem Łódź, następnie przez tereny Ksawerowa i już w samych Pabianicach łączyła się z ulicą Pietrusińskiego-Myśliwską.

Ale jako, że żyjemy w Łodzi to zdecydowano się poszerzyć Pabianicką do rozmiarów quasi-autostrady, niszcząc historyczne centrum Rudy Pabianickiej. Na dodatek zrobiono to w sposób, który wyklucza możliwość jej poszerzenia na terenie Ksawerowa. I nawet jak powstanie S 14-bis, to samochody jadące od strony Wrocławia do Łodzi po prostu staną już przy Chocianowickiej, a potem Rudzkiej itd. itp. Tym bardziej, że na tym odcinku ruch dalekobieżny będzie się już łączył z lokalnym ruchem Łódź-Pabianice.

Sądzę, że za "x" lat może się okazać, że pomimo istnienia 3-pasmowej niedoróbki na Pabianickiej, przedłużenie Waltera-Janke na południe, wraz z ahaczeniem o lotnisko, stanie się po prostu niezbędne....
xkk no está en línea   Reply With Quote
Old December 23rd, 2009, 11:07 AM   #20
MSQ
Registered User

MSQ's Avatar

A gdzie Peek & Cloppenburg? Mieli otworzyć drugi sklep w Łodzi.

Reply

Tags
łódź, ikea, port

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules