daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Miasta polskie

Reply

Thread Tools Display Modes
Old October 24th, 2005, 09:34 PM   #41
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Likes (Received): 363

Quote:
Originally Posted by MAR_tm
świetne foty Filosssie! jużpędzę z nimi na world forums
Na jakie forum? nie do końca kumam

Jak się dziś wyrobię to kolejną porcję wrzucę a jak nie to jutro z rana

Właśnie zaliczyłem powrót z wieczornego focenia
filosss no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old October 24th, 2005, 09:42 PM   #42
rcube
Kult Krowy

Likes (Received): 0

Szara kurtka z czerwonymi wstawkami, plecaczek, okulary Godzina 17.40 ~ 17:50 . Okolice ZT i Centralnego A nastepnie wejscie do hali Dworca Centralnego i tam mi sie urwal trop

Ale cyknolem Ci fotke, niestety z nienacka i zamazana ale chyba to jestes Ty. Zamazana niestety bo z nienacka i nieprzygotowany bylem Zaraz wrzuce jak znajde
rcube no está en línea   Reply With Quote
Old October 24th, 2005, 09:46 PM   #43
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Quote:
Originally Posted by rcube
Szara kurtka z czerwonymi wstawkami, plecaczek, okulary Godzina 17.40 ~ 17:50 . Okolice ZT i Centralnego A nastepnie wejscie do hali Dworca Centralnego i tam mi sie urwal trop

Ale cyknolem Ci fotke, niestety z nienacka i zamazana ale chyba to jestes Ty. Zamazana niestety bo z nienacka i nieprzygotowany bylem Zaraz wrzuce jak znajde
Hm sorki Rcube niestety nie ja hehe polowanie na filosssa dziś fociłem 19:30 - 21:00 Świętokrzyska, Marszałkowska, Jerozolimskie, Krucza, i moje Powiśle
Old October 24th, 2005, 09:47 PM   #44
rcube
Kult Krowy

Ta ??

A juz mialem podejsc i powiedziec: Czesc Filoss

Szkoda ze nie zrobilem lepszej fotki akurat mialem ustawiony tryb na nocny gdy cos focilem i nagle przed obiektyw wbiegl "podejrzany". Nie zdarzylem ustawic ani ostrosci ani przejsc na auto doslownie nic plus poruszone zdjecie

Czyli to nie Ty ?

Last edited by rcube; October 24th, 2005 at 09:53 PM.
Old October 24th, 2005, 10:27 PM   #45
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

jednak nie ja Rcube hehe PZDR

Last edited by filosss; October 25th, 2005 at 12:27 AM.
Old October 25th, 2005, 09:53 AM   #46
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Na dobry początek dnia trzeba coś wrzucić Efekty wczorajszej wieczornej sesji. Przyznam że nie poznałem jeszcze wieczornych możliwości mego cyfrzaka więc jakość czasami... No nie w pełni mnie satysfakcjonuje

Wycieczka przebiegała nast ulicami Świętokrzyska do Marszałkowskiej do Jerozlimskich, odbicie w Kruczą i powrót Jerozolimskimi Na Powiśle

Lecimy:

Emeryt przy Świętokrzyskiej

2 księżyce oświetlają nam Centrum

Pierwszy w Polsce MC Donalds

PKiN

Człowiek widmo mija stoisko z jakimiś ręcznikami

Empik

Wars

I Sawa

Która część zdjęcia lepiej Wam przypadła do gustu

Wejście do PkiN

Hotel Polonia - zreszta po co ja opisuje Każdy widzi

Smyk nocą - szkoda że już obfociłem go po zamknięciu... Wrócę

Zoom

Łowcy Głów zebrali żniwo

Grand Hotel

Narożny budynek Jerozlomiskie/Nowy Świat

Rondo De Gola czy jak się go tam pisze

Palma

Warszawa Powiśle

Ponownie - szkoda że ostrości nie złapałem

Karkonosze

ENJOY

CDN?
Old October 25th, 2005, 12:09 PM   #47
kafarek
1robi

kafarek's Avatar

Likes (Received): 308

szkoda że Grand Hotel za drzew
niewiedziałem[nie obiło mi się o oczy] że Sphinx[miła reastauracja] jest też obok Mc Donald

[Skandynawia] Pokłosie trzy miasta . wątek autorski
kafarek no está en línea   Reply With Quote
Old October 25th, 2005, 12:24 PM   #48
markus1234

markus1234's Avatar

Piekne !!!!!!!!!!!!!! ,Dzieki !!!!!!!!!! oto mi zawsze chodzilo . Aby ktos takie zdjecia zrobil.

Tylko mam prosbe. Nie rob zdjec z takim przyblizeniem jak na ostatnim zdjeciu ,tylko postaraj uchwycic takze ulice ,ludzi itd. tak jak zrobiles to na zdjeciu nr. 2. 9. itd..
na przyklad zdjecia wars i sawa odpowiadaly by mi tez lepiej ,gdyby bylo na nich widac chodnik i byly by zrobione z ciut dalszej odleglosci.
markus1234 no está en línea   Reply With Quote
Old October 25th, 2005, 12:57 PM   #49
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Quote:
Originally Posted by kafarek
szkoda że Grand Hotel za drzew
niewiedziałem[nie obiło mi się o oczy] że Sphinx[miła reastauracja] jest też obok Mc Donald
Na zyczenie Kafarku:

Grand Hotel w pełnej krasie

Iluminacja z bliska

Wejście

Zoom

ENJOY
Old October 25th, 2005, 01:00 PM   #50
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Quote:
Originally Posted by markus1234
Piekne !!!!!!!!!!!!!! ,Dzieki !!!!!!!!!! oto mi zawsze chodzilo . Aby ktos takie zdjecia zrobil.

Tylko mam prosbe. Nie rob zdjec z takim przyblizeniem jak na ostatnim zdjeciu ,tylko postaraj uchwycic takze ulice ,ludzi itd. tak jak zrobiles to na zdjeciu nr. 2. 9. itd..
na przyklad zdjecia wars i sawa odpowiadaly by mi tez lepiej ,gdyby bylo na nich widac chodnik i byly by zrobione z ciut dalszej odleglosci.
Na wszystko przyjdzie czas Tu akuratnio uznałem że lepiej będzie przybliżyć detale - vide Polonia - akurat tą część Centrum wszyscy po zmroku bardzo dobrze z fotografii znają więc uznałem że nie ma sensu się powtarzać też lubię jak zdjęcie żyje...
Old October 25th, 2005, 01:32 PM   #51
markus1234

markus1234's Avatar

Quote:
Originally Posted by filosss
... akurat tą część Centrum wszyscy po zmroku bardzo dobrze z fotografii znają
moze warszawiacy ,ale nie my...

ludzie z poza warszawy wlasnie bardziej chca takie "normalne" zdjecia (ulica-ludzie-objekt) ,a wy ktorzy na co dzien widzicie warszawe wolicie "artystyczne" fotki (zoomy-detale-refleks w szybach itd.) bo normalne widoki macie na zywo...

ludzie ,samochody ,ulica pozwala nam tez lepiej wyobrazc sobie rozmiary budynkow. Jak ktos np. fotografuje R1 od piatego zdjecia w zwyz i nie widac tam zywej ulicy ,to trudno wyobrazic sobie rozmach tego budynku i zdjecie jest o wiele mniej cikawe (-dla ludzi ktorzy r1 na codzien nie widza)...

Last edited by markus1234; October 25th, 2005 at 01:38 PM.
markus1234 no está en línea   Reply With Quote
Old October 25th, 2005, 01:40 PM   #52
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Nie ma spania kolejna porcyjka tym razem Centrum i Wola wraz z jej kontrastami. Lecimy

Warszawa Powiśle za dnia

Ich Troje

Złote Tarasy raz

Złote Tarasy dwa

Tepsa

Rondzielec raz

Rondzielec dwa

PZU w zieleni

Wchodzimy na bliską Wolę Na początek 3 bloczki

ul. Pereca

Tepsa w otoczeniu ZŻB

To już chyba Waliców

Piękny kontrast

Grzybowska i kamienica z "Poszukiwany Poszukiwana"

WTT sie ulatnia

Ot Grzybowska

śliczny "wielkomiejski" widok

Żelazna

4 razy ZŻB

CDN?

ENJOY
Old October 25th, 2005, 02:27 PM   #53
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Quote:
Originally Posted by markus1234
moze warszawiacy ,ale nie my...

ludzie z poza warszawy wlasnie bardziej chca takie "normalne" zdjecia (ulica-ludzie-objekt) ,a wy ktorzy na co dzien widzicie warszawe wolicie "artystyczne" fotki (zoomy-detale-refleks w szybach itd.) bo normalne widoki macie na zywo...

ludzie ,samochody ,ulica pozwala nam tez lepiej wyobrazc sobie rozmiary budynkow. Jak ktos np. fotografuje R1 od piatego zdjecia w zwyz i nie widac tam zywej ulicy ,to trudno wyobrazic sobie rozmach tego budynku i zdjecie jest o wiele mniej cikawe (-dla ludzi ktorzy r1 na codzien nie widza)...

Widzisz markus, kwestia taka, że mnie właśnie takie zdjęcia całościowe nie pociągają... Ukazać całą pierzeję czy całą ulicę. Nie daje mi satysfakcji i przyjemności. Rozumiem ciekawość widza, ale ja osobiście wolę ukazać ułamek całości - dać widzowi do myślenia, aby chwile przypatrzyl sie fotografii i wyobrazil sobie reszte... Tak to widze
Na szczescie w Warszawie mamy sporo forumowych fotografów, może nie wszyscy aktywni... każdy ma tam jakiś swój styl, gust - choć przynajmniej do niego dąży. PZDR
Old October 25th, 2005, 04:45 PM   #54
DuraAce
ex Leshchoo

DuraAce's Avatar

Likes (Received): 6

Kiedys na UPC wystawilem cos e podobnym dp tych powyzej klimacie, (jest w jednej z jeszczenie nie opublikowanych fotorelacyj:

a co do fotograficznych gustow, to nie wiem jak u innych, ale ja ostatnimi czasy srednio co 2 tygodnie zaczynalem focic troche inaczej, bo poprostu mnie zaczynaly nudzic wciaz takie same zdjecia.
DuraAce no está en línea   Reply With Quote
Old October 25th, 2005, 04:49 PM   #55
Kraqw - Salwator
Registered User

to ta kamienica !!! nie pytałem o nią, bo kto mógłby ją pamiętać. czyli "marysia" miała rację, jak mówiła, że mieszka na solcu, czy powiślu (różnie mówiła).
a na jakiej ulicy ta kamienica się znajduje ??? czy to właśnie ta na waliców ???
tamta to ocalała od wojny prawda ??? bo widać częściowo zniszczoną, swoja drogą ciekawe, że nie odbudowana
Kraqw - Salwator no está en línea   Reply With Quote
Old October 25th, 2005, 10:40 PM   #56
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Quote:
Originally Posted by Kraqw - Salwator
to ta kamienica !!! nie pytałem o nią, bo kto mógłby ją pamiętać. czyli "marysia" miała rację, jak mówiła, że mieszka na solcu, czy powiślu (różnie mówiła).
a na jakiej ulicy ta kamienica się znajduje ??? czy to właśnie ta na waliców ???
tamta to ocalała od wojny prawda ??? bo widać częściowo zniszczoną, swoja drogą ciekawe, że nie odbudowana
Nie miała racji... niewiem po co o Powiśle sie pytała....

Ta kamienica to Grzybowska czyli Wola, bliska Wola.
Do Powiśla stad jest jakieś 3 km mniej więcej.... Trzeba podstudiować topografię stolicy
Old October 26th, 2005, 12:23 AM   #57
glicek
Registered User

glicek's Avatar

Likes (Received): 105

W filmie jest scena kiedy "Marysia" jedzie składakiem na pl. Konstytucji na Powiśle i coś tam pyta na Trasie Łazienkowskiej (wtedy w budowie) jak dojechac na Powiśle. A przecież z pl. Konstytucji nie trzeba jechac na Powiśle przez TŁ, bo to trochę nie bardzo po drodze.

Wydaje mi się że w filmie "Poszukiwany-poszukiwana" Bareja musiał zawrzeć jakąś wielką budowę epoki Gierka i padło na Trasę Łazienkowską, ktorą koniecznie trzeba było pokazać.

Sam dom znajduje sie w punkcie Waliców/Grzybowska/Żelazna czyli na Woli czyli w ogóle w przeciwnym kierunku niż pl. Konstytucji i TŁ haha
glicek no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2005, 12:33 AM   #58
Kraqw - Salwator
Registered User

a to to, co budowali, to trasa łazienkowska no fajnie wiedzieć, dzięki (w filmie marysia pyta budujących, jak ma teraz dojechać na powiśle i koleś odpowiada: "prosto, trasą łązienkowską", zatem albo budowana była albo już zbudowana)
a co do domu, to myślałem, że jednak jest tam, gdzie "marysia" mówiła, a ciekawe, kto tam mieszka w tym mieszkaniu z tego filmu, ma takie sławne mieszkanie haha

Last edited by Kraqw - Salwator; October 26th, 2005 at 12:50 AM.
Kraqw - Salwator no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2005, 01:17 AM   #59
rcube
Kult Krowy

Fajnie ze wreszcie fotki Filosssa sa w jednym watku bo mozna to ogarnac

Bardzo fajne te ostatnie oraz te wieczorne z Warsem czy tam Samem. Super !
Old October 26th, 2005, 07:45 AM   #60
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Quote:
Originally Posted by Kraqw - Salwator
a to to, co budowali, to trasa łazienkowska no fajnie wiedzieć, dzięki (w filmie marysia pyta budujących, jak ma teraz dojechać na powiśle i koleś odpowiada: "prosto, trasą łązienkowską", zatem albo budowana była albo już zbudowana)
a co do domu, to myślałem, że jednak jest tam, gdzie "marysia" mówiła, a ciekawe, kto tam mieszka w tym mieszkaniu z tego filmu, ma takie sławne mieszkanie haha

Jest książka o twoórczości Barei - czekam własnie w kolejce do przeczytania - i bodajże to mieszkanie należało do samego Barei. Ta samo Bareja często w swych filmach umieszczał osoby z rodzinki. To matka w Bruniecie, syn i zona w Misiu itd itp... drugoplanowe role wrecz epizody... ale to juz zbaczamy z tematu

Tak jak Glicek mowisz - chyba wymog PRL zeby zawrzec jakas wielka inwestycje bo ładku składu i rozsądku nie ma w tym połączeniu - Powisle, Trasa Lazienkowska, Wola

Cos dzis zapewne wrzuce

Reply

Tags
filosss, filosssografia, praga, skyline, warsaw, warszawa, wola

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules