|
|
| daily menu » news links | rate the banner | guess the satellite | guess the city | one on one |
|
|
|
|
#1 |
|
Registered User
|
Rzeszów
Zapraszam do mojego rozinnego Rzeszowa. Zdjecia sa z calego roku, mojej roboty.
No wiec na poczatek panorama miasta z cmentarza Pobitno ![]() Idziemy do miasta. Zaczynamy od skrzyzowania ul. Skoła z ul. Jana III Sobieskiego ![]() Ulica Bernardynska. Przed nami klasztor Bernardynow ![]() Idziemy ulica Bernardynska w kierunku Grunwaldzkiej. ![]() ![]() Kamienica u wylotu Bernardyńskiej do Grunwaldzkiej ![]() Studnia u wylotu Bernardyńskiej do Grunwaldzkiej ![]() Ulica Grunwaldzka ![]() ![]() Jedna z ulic przecinajacych Grunwaldzka - Matejki, w oddali rynek. ![]() Ulica Grunwaldzka dochodzimy do Kosciuszki ![]() Kamienica na Kosciuszki ![]() Idziemy Kosciuszki w kierunku glownej ulicy miasta - 3 maja, zwanej rownierz Paniaga. Wieza nalezaca do kosciola Farnego Sw. Stanislawa i Sw. Wojciecha. ![]() Latarnia przy kościele ![]() Ulica 3 maja ![]() Inne ujecie tej ulicy ![]() Stare zdjecia Rzeszowa na kamienicy ![]() Nowo otwarta galeria handlowa Paniaga ![]() Ul. F. Dymickiego ![]() Komentarz do nastepnej fotografii ![]() ![]() ![]() Wracamy na ul 3 maja. I LO im St. Konarskiego w Rzeszowie.... ![]() ...połączone z kościołem Pijarów ![]() Dawny gmach banku austriackiego, dzis Pekao sa ![]() Kasa oszczednosci, dzis PKO ![]() Ul. Fircowskiego ![]() Kamieniczki na 3 maja ![]() Miejsce w którym kończy sie ulica 3 maja a zaczyna Zamkowa ![]() Aleja Zamkowa ![]() Letnia rezydencja Lubomirskich ![]() ![]() Willa na przeciwko zamku ![]() Zamek ![]() Front zamku ![]() Zamek widziany z Al. Plk. L. Kuli ![]() Wracamy na ul. Kosciuszki i idziemy w kierunku Rynku. ![]() Ratusz ![]() Ratusz od strony Slowackiego ![]() Ratusz od frontu ![]() Polnocna czesc Rynku ![]() Wschodnio - poludniowa czesc Rynku ![]() Wschodnio - poludniowa czesc Rynku latem ![]() Zachodnia czesc rynku ![]() Rynek latem ![]() Trasa podziemna pod Rynkiem ![]() ![]() Rzezba przy Mickiewicza ![]() Ulica Mickiewicza ![]() Ulica Targowa ![]() Synagoga ![]() Kamienice za Synagogą ![]() Jana III Sobieskiego ![]() Jana III Sobieskiego na wysokości Synagogi ![]() Widok Rzeszowa w 1762 ![]() Sad apelacyjny przy Pilsudzkiego ![]() Ul. Zeromskiego ![]() Dworzec PKP ![]() Ul. Grottgera ![]() C.H. Europa II przy Al. Pilsudzkiego ![]() Klasztor Bernardynow ![]() Biblioteka przy ul. Sokola ![]() Pomnik Walk Rewolucyjnych ![]() No wiec to by bylo wszystko. Mam nadzieje ze komus sie Rzeszów spodobał, bo nie jest on brzydkim miastem. Powiem wiecej - jest ładnym miastem o przebogatej historii, ale troche nie docenionym. Last edited by Jedrzej; March 20th, 2006 at 07:08 PM. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ძალა ერთობაშია
|
muszę przyznać, ze całkiem sympatycznie rzeszów wygląda
swojsko i całkiem przyjemnie, a ten budynek z wieżyczkami wymiata!
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Register User
|
bardz obardzo fajnie kurcze su[er miasto tylko rynek taki niezadbany troche
|
|
|
#4 |
|
---
|
Stare Miasto prezentuje się bardzo ładnie. Pewnie zaraz ktoś napisze że wyglada jak w małym mieście, ale mi się podoba. No i macie ładny zamek i synagogi (bo sa chyb 2 obok siebie?)
A i nie wiem czy wiesz ale pare lat temu zrobiliście nam w niedokończonej hali widowiskowej C.H. Europa II, tylko dużo ładniejsze
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Registered User
|
z poziomu ulicy dużo lepiej niż z lotu ptaka
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
3258229
|
hehe, bo z lotu ptaka widac bylo setki blokow, a to co najladniejsze umykalo gdzies.
|
|
|
#7 | |
|
Ave Silesia
|
Quote:
|
|
|
|
#8 |
|
Księżniczka ;*
|
A ja jednak to powiem... rynek jest fatalny... zupełnie nie jak w 150 tys. mieście tylko jak co najwyżej w 5 tys. mieście. Rynek (Starówka) nie jest mocną stroną rzeszowa. Ale z centrum miasta można wychwycić pare ciekawych budynków . Ogólnie miasto prezentuje się moim zdaniem bardzo przeciętnie ale duży plus dla Rzeszowa że idzie bardzo bardzo do przodu i staje się coraz silniejszym miastem, prężnie rozwijającą się stolicą województwa.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Subcarpathian
|
Super fotki, jedynie niektóre mogłyby byc nieco rozjaśnione. Przypuszczam, że to największa fotorelacja jaka kiedykolwiek powstała o Rzeszowie na tym forum. Uwaga zwrócona na cos więcej jak tylko zamek, rynek, czy 3-go Maja jak było wszędzie do tej pory. Mnie samemu robiąc fotorelację do głowy by mi nie przyszło fotografować np. obrazy na kamienicach. Nię będę oceniać samego miasta bo sam w nim mieszkam od ponad 20 lat. Moje oczy nie widzą tego, co widzą inni. Poza tym robienie zdjęć daje duże pole do popisu, z nieciekawych ogólnie miejsc można stworzyć piękne fotki i na odwrót. Tobie Jędrzej się to udało. Sam zrobię fotorelację o Rzeszowie ale czekam na piękną wiosenną pogodę.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Registered User
|
Kaliszanin moze na tych zdjeciach tak Ci sie wydaje ze ten rynek jest malutki jednak nie jest taki zly
Ma swoj urok.Zdjecia sa bardzo fajne mam nadzieje ze pojawia sie kolejne
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Registered User
|
Nie pojawią sie kolejne bo juz mi sie skonczyly
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Registered User
|
Wyglada to tak jakbys z Rzeszowa wyciagnal wszystko co najgorsze, szczerze mowiac.
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Subcarpathian
|
Quote:
Wcześniej wszystko piękne i cacy a teraz do kitu. Weź się przynajmniej nie ośmieszaj!
|
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
---
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Registered User
|
Last edited by Mikael_MC; March 21st, 2006 at 10:58 AM. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Człowiek Wschodu:-)
|
Czy ty jesteś ten sam Mikael co na forum Gazety? Jeśli tak, to strasznie zmieniasz poglądy.
Co do zdjeć - przyjemne - widać na nich charakter niedużego galicyjskiego miasta, jakim był Rzeszów, zanim go po wojnie rozbudowano. I dobrze, ze ten klimat widać, bo ten klimat to dziedzictwo tego miasta. Bez sensu byłoby wciskanie "metropolitalności" za wszelka cenę tam, gdzie jej nigdy nie było. Wtedy centrum Rzeszowa słałoby się karykaturą. Jako zabytkomaniak czepię się jednego: marginalnie potraktowane najważniejsze zabytki miasta: bernardyni i kosciół popijarski. Liceum im. Konarskiego, to dawne kolegium Pijarów, a nie jakieś tam liceum, Cały zespół pijarski byl w pewnym momencie modelowy dla kolejnych fundacji tego zakonu w Polsce - podobny schemat - z kosciołem posrodku i symetrycznymi budynkami klasztoru po jednej i kolegium po drugiej stronie powtórzono m.in. w Szczuczynie na Mazowszu (ale tam dodano wieże po obu stronach i całosć jest w ogóle większa), w Łukowie czy Radomiu (obecne muzeum, strasznie przekształcone). Zupełny brak letniego pałacyku Lubomirskich. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Registered User
|
Hubert uwazam ze w Polsce nie ma ani jednego prawdziwego miasta (a znam ten kraj), bo gdyby porownac to co mamy do miast francuskich czy kanadyjskich, to po prostu trudno nazwac te dziwadła miastami. Rzeszów nadal ma charakter prowincjonalny a karykatura to juz jest bo to miasto powinno miec max. 80 tyś. mieszkańców - nawet w porownaniu do Przemyśla żałośnie wygląda. W ubiegłym roku coś w tym mieście ruszyło - międzynarodowe lotnisko, masowe remonty dróg, plany powiekszenia miasta (jak sie teraz okazalo wszystko bylo na nic), nowe plany zagospodarowania śródmieścia - niestety to wszystko teraz pada. Ot, przez chwile wydawalo sie ze Rzeszow bedzie naprawdę niezłym miastem. A prezydent mysli ze jak odnowia kamienice i powiesza kwiaty na latarniach to bedzie super. Ja na szczescie spakowalem manatki i wiecej nie mam ochoty tego miasta i tego kraju ogladac. Pzdr.
Last edited by Mikael_MC; March 20th, 2006 at 04:37 PM. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
BANNED
|
Quote:
Wiekszosc to suburbia, w miestach parki mozna policzyc na palcach jednej reki, obszary miejskie takie jak atria, centralne place, dziesiatki ulic z pubami praktycznie nie istanieja oprocz moze jednego centralnego kwartalu. Reszta to beton, parkingi, "szybkie" sklepy, budynki rzadowe i to wszystko. Wogole porownywanie amerykanskich/kanadyjskich miast i ich "miejskosci" do miast europejskich jest smieszne. |
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| rzeszów |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|