daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Reply

 
Thread Tools
Old November 12th, 2011, 10:13 AM   #181
anakmuar
BANNED
 
Join Date: Oct 2011
Location: Muar
Posts: 464
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by anakmuar View Post
Leaders in Muar seek traffic solution

By Chong Chee Seong

2010/11/16

Community leaders in Muar are urging the state government to revive a flyover project and a third bridge to ease traffic congestion here.
The proposal to build a flyover at the end of the Sultan Ismail bridge and in the town centre was first mooted during the bridge's construction 30 years ago. However, the proposal was shelved and no reason was given.

Johor Chinese Chamber of Commerce deputy president Datuk Koh Kim Toon was in support of the construction of the flyover for vehicles from the north which could be diverted through Jalan Bakri and southwards to Batu Pahat.

This would allow better traffic flow to Jalan Arab and Jalan Meriam and into the outskirts.

He said the second bridge at Parit Bunga-Sabak Awor had reduced traffic from the town centre to the outer links by 30 per cent.

Koh said the traffic congestion in Muar was getting worse.

He said vehicles from the north use the Sultan Ismail bridge to get into Jalan Maharani. He said this maze around the town affected Muar's economic growth as businessmen were reluctant to come here.

He said the people wanted this problem resolved as the air and noise pollution was posing a grave health risk to everyone.

Chris Lee Ching Yong, a special officer appointed by Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman, concurred with Koh.

He said the Sultan Ismail bridge should carry less vehicles into and out of the town.

Lee said China successfully introduced flyovers in major cities, thereby effectively easing traffic flow in the country.

Meanwhile, Pan-Malaysia Lorry Owners Association president Er Sui See said the construction of a flyover at the Sultan Ismail bridge was a good idea, but expressed concern over the cost.

Er, however, proposed the construction of another bridge connecting the Tanjung Agas industrial site to Jalan Ismail. He believed this would allow traffic to proceed to Jalan Salleh, Jalan Sungai Abong and onto Jalan Bakri by carrying vehicles away from the town.

MIC Bakri division chairman M. Aridas agreed with Er that the new bridge would reduce traffic flowing into Muar.

He said the new bridge would take away 40 per cent of the vehicle load from the Sultan Ismail bridge, which is currently carrying 70 per cent of all vehicles coming into Muar.

Aridas said the traffic volume would be distributed evenly between the other two bridges.

He said a new Tanjung Agas-Jalan Ismail bridge would carry 40 per cent of incoming and outgoing vehicles. He said this third bridge would allow the Sultan Ismail bridge to carry 30 per cent of vehicles coming in and going out of the town centre.

It would also allow the existing Parit Bunga-Sabak Awar bridge to carry 30 per cent of the vehicles.

Muar Municipal Council president Mohamad Fuad Radzuan said the council would compile public feedback on the proposal for submission to the state government.

Bakri member of parliament Er Teck Hwa said he would do the same and raise the issue in Parliament.
sampai sekarang, projek ni masih gagal dilaksanakan..
orang muar ni kene demand sikit..jangan anguk2 geleng2 je..
anakmuar no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old November 14th, 2011, 02:56 AM   #182
Caius the Shadow
Registered User
 
Caius the Shadow's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Johor Bahru
Posts: 1,574
Likes (Received): 320

semalam baru round2 pusing bando muo, ternampak satu projek midrise tinggi lebih kurang 20-25 tingkat, rasanya dah siap 20 tingkat kot tu. dekat area berek polis lama.. projek ape tu? sesapa yg tau? nak kata kondo, bangunan tu kurus sangat, macam satu blok sekolah je kurusnya. tak kan hotel burung walid pulak...
Caius the Shadow no está en línea   Reply With Quote
Old November 14th, 2011, 09:18 AM   #183
anakmuar
BANNED
 
Join Date: Oct 2011
Location: Muar
Posts: 464
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Caius the Shadow View Post
semalam baru round2 pusing bando muo, ternampak satu projek midrise tinggi lebih kurang 20-25 tingkat, rasanya dah siap 20 tingkat kot tu. dekat area berek polis lama.. projek ape tu? sesapa yg tau? nak kata kondo, bangunan tu kurus sangat, macam satu blok sekolah je kurusnya. tak kan hotel burung walid pulak...
aku pun tak tau..mungkin bangunan pejabat kot..
anakmuar no está en línea   Reply With Quote
Old November 14th, 2011, 09:21 AM   #184
anakmuar
BANNED
 
Join Date: Oct 2011
Location: Muar
Posts: 464
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by nideru_90 View Post
new kpj hospital tue kat area mane ek?
kat dengan stadium muar..
anakmuar no está en línea   Reply With Quote
Old November 14th, 2011, 09:44 AM   #185
Caius the Shadow
Registered User
 
Caius the Shadow's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Johor Bahru
Posts: 1,574
Likes (Received): 320

Quote:
Originally Posted by anakmuar View Post
salah satu projek kat muar bypass yang masih dalam pembinaan..


semalam lalu highway AMJ, nmpak projek ni. tapi macam xde orang beli je shoplot2 situ..... atau baru je siap? kalo area sini boleh berkembang maju, ada kemungkinan pelbagai lagi projek boleh dibina di sini, sebab kawasan2 sini banyak tanah kosong.
Caius the Shadow no está en línea   Reply With Quote
Old November 14th, 2011, 07:44 PM   #186
anakmuar
BANNED
 
Join Date: Oct 2011
Location: Muar
Posts: 464
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Caius the Shadow View Post
semalam lalu highway AMJ, nmpak projek ni. tapi macam xde orang beli je shoplot2 situ..... atau baru je siap? kalo area sini boleh berkembang maju, ada kemungkinan pelbagai lagi projek boleh dibina di sini, sebab kawasan2 sini banyak tanah kosong.
pembetulan..yang dah siap tu bukan projek sierra maharani tapi projek lain..company pun lain..projek sierra maharani ni masih dalam pembinaan..projek yang dah siap tu masih baru lagi pun..mungkin tengah tunggu CFO kot..
muar bypass memang ade potensi untuk dimajukan..ape yang aku nampak setakat ni, pihak swasta lebih aktif berbanding kerajaan dalam memajukan kawasan muar bypass..

Last edited by anakmuar; November 14th, 2011 at 07:52 PM.
anakmuar no está en línea   Reply With Quote
Old November 14th, 2011, 08:14 PM   #187
aim11086
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 531
Likes (Received): 3

nk buat mcm mne..
swasta la kna amik byk inisiatif mmajukn Muar ni..
i dun think bley harapkn kt MPM
aim11086 no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2011, 07:03 PM   #188
daeng_jal
Registered User
 
daeng_jal's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: KL, Malacca
Posts: 4,204
Likes (Received): 202

Quote:
Originally Posted by Caius the Shadow View Post
hmm kalau dari KL- melaka berjaya dilaksana, then ada peluang tinggi untuk sampai ke Muar... hmmm stesen Muar mungkin boleh di bina di Parit Bunga atau Tanjung Agas. doa je la projek ni bleh berjalan,
tgk ler.. samada BP dimasukkan dlh HSR, sbb plan by YTL pergi kluang..

most likely kat pagoh kot station..
__________________

hartal day and melaka maju 2010 day are my birthday, hope the gomen will make it a public holiday
daeng_jal no está en línea   Reply With Quote
Old November 16th, 2011, 07:17 AM   #189
anakmuar
BANNED
 
Join Date: Oct 2011
Location: Muar
Posts: 464
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by daeng_jal View Post
tgk ler.. samada BP dimasukkan dlh HSR, sbb plan by YTL pergi kluang..

most likely kat pagoh kot station..
setahu aku, kluang tak de dalam senarai bro..jika projek HSR jadi diteruskan, kemungkinan besar stesen transit akan dibina muar..cuma kite tak tau stesen tu dibina kat kawasan mane..

Last edited by anakmuar; November 16th, 2011 at 07:24 AM.
anakmuar no está en línea   Reply With Quote
Old December 16th, 2011, 04:03 AM   #190
Caius the Shadow
Registered User
 
Caius the Shadow's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Johor Bahru
Posts: 1,574
Likes (Received): 320

dah tengok dah area sierra maharani tu. pembangunan nampak ok cuma risau dengan accessibility tempat tu. as pengguna jalan raya, I hate buat U-TURN. harap2 la pihak berkenaan akan buat flyover xpon tarah sikit tanah kat tengah2 AMJ tu, buat simpang 4, kasik entrance ke sierra mudah.
Caius the Shadow no está en línea   Reply With Quote
Old December 16th, 2011, 03:23 PM   #191
aim11086
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 531
Likes (Received): 3

yup..n makin mnyusahkan bile kt nearest junction x bley turn left or right.
i wonder y..huhu
aim11086 no está en línea   Reply With Quote
Old January 10th, 2012, 02:35 AM   #192
daeng_jal
Registered User
 
daeng_jal's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: KL, Malacca
Posts: 4,204
Likes (Received): 202

pergi betulkan jalan beralun tu dulu lah..pasang lampu byk sikt..


wateq parade renovation dah habis, now got baskin robbin dgn sushi king,
__________________

hartal day and melaka maju 2010 day are my birthday, hope the gomen will make it a public holiday
daeng_jal no está en línea   Reply With Quote
Old February 5th, 2012, 03:58 PM   #193
davidwsk
Registered User
 
davidwsk's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Kuala Lumpur
Posts: 9,059
Likes (Received): 1160

Ahad Februari 5, 2012
Sultan Johor Isytihar Bandar Maharani Sebagai Bandar Diraja


MUAR: Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pada Ahad mengisytiharkan Bandar Maharani di sini sebagai Bandar Diraja Johor.

Sultan Johor membuat pengisytiharan tersebut pada majlis sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri di Masjid Jamek Sultan Ibrahim.

Baginda meminta penduduk di bandar ini sama-sama bertanggungjawab menjaga kebersihan sekitar dan tidak semata-mata menyerahkan tugas itu kepada pihak berkuasa termasuk Majlis Perbandaran Muar (MPM).

"Allah amat sukakan kebersihan dan mengasihi orang yang sentiasa mengutamakan kebersihan," titah baginda yang sebelum itu mengetuai perarakan maulidur rasul.

Turut serta Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman dan Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk Razali Ibrahim.

Menurut baginda, walaupun setengah orang menggelar bandar Muar sebagai bandar "pencen' (bandar untuk menikmati persaraan), ia sebenarnya sesuai bagi mereka yang inginkan ketenangan.

Baginda turut mengingatkan rakyat di negeri ini supaya tidak mempercayai bulat-bulat maklumat yang disebarkan melalui internet kerana ia belum tentu benar.

Sultan Johor berpesan agar masyarakat Islam sentiasa mengamalkan hidup berlandaskan Islam dan sentiasa menjadikan Rasulullah SAW sebagai contoh dan mengamalkan suruhannya supaya mereka menjadi insan yang baik dan sentiasa mendapat hidayah daripada Allah.

Sementara itu, Abdul Ghani berkata kerajaan negeri akan merancang pembangunan di bandar diraja itu sesuai dengan statusnya sekarang.

"Ke bawah Duli Tuanku sering berangkat mencemar duli ke bandar ini kerana keindahannya yang terletak di muara Sungai Muar dan mempunyai bangunan-bangunan lama yang dibina sekitar tahun 1920-an," katanya.

Razali yang juga anggota Parlimen Muar berkata beliau juga akan mengadakan perbincangan dengan pemimpin-pemimpin setempat bagi mengkaji bentuk pambangunan yang akan dilaksanakan di bandar ini.

Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Jorak, Datuk Dr Sharuddin Mat Salleh berharap kerajaan negeri memastikan tanah kerajaan di bandar ini dijadikan rizab tertentu bagi diseimbangkan dengan pembangunannya. - BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/cerita.as...c=mstar_berita
davidwsk no está en línea   Reply With Quote
Old February 5th, 2012, 04:08 PM   #194
davidwsk
Registered User
 
davidwsk's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Kuala Lumpur
Posts: 9,059
Likes (Received): 1160

Muar Second Bridge


resortmelaka.com
davidwsk no está en línea   Reply With Quote
Old February 5th, 2012, 06:57 PM   #195
ejatidiaz
Registered User
 
ejatidiaz's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 407
Likes (Received): 85



bandar universiti pagoh..
pagoh my hometown
ejatidiaz no está en línea   Reply With Quote
Old February 6th, 2012, 02:18 PM   #196
daeng_jal
Registered User
 
daeng_jal's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: KL, Malacca
Posts: 4,204
Likes (Received): 202

TAHNIAH MUAU!!!!!!!
__________________

hartal day and melaka maju 2010 day are my birthday, hope the gomen will make it a public holiday
daeng_jal no está en línea   Reply With Quote
Old March 11th, 2012, 06:00 AM   #197
nazrey
Registered User
 
nazrey's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 78,348
Likes (Received): 1936

image hosted on flickr

Tanjung Emas Muar JOhor by Firdausdotfdm, on Flickr
__________________
Malaysia Photo Gallery - Click Here for Malaysia Galleries
City & Town - | Kuala Lumpur | Penang | Malacca | Putrajaya | Cyberjaya | Langkawi
Alor Setar, Ipoh, Johor Bahru, Kangar, Kota Bahru, Kota Kinabalu, Kuantan, Kuala Terengganu, Kuching, Seremban, Shah Alam, etc!
nazrey no está en línea   Reply With Quote
Old April 10th, 2012, 11:06 PM   #198
Caius the Shadow
Registered User
 
Caius the Shadow's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Johor Bahru
Posts: 1,574
Likes (Received): 320



from: http://www.nkkhoo.com



from: http://meebandungsirehjunjung.blogspot.com

Gosh, mana la orang Muo ni... tak kan takda kot . well ini beberapa gambar
Caius the Shadow no está en línea   Reply With Quote
Old May 10th, 2012, 04:09 PM   #199
Caius the Shadow
Registered User
 
Caius the Shadow's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Johor Bahru
Posts: 1,574
Likes (Received): 320

I might be too old for this but a Tutti Frutti outlet bakal dibuka di Muar . Ahad ni the grand opening. Semoga dapat bertahan ya Tutti Frutti. Jangan jadik macam Chicken Rice Shop, bukak xlaku then terpaksa ditutup... ( A friend of mine rugi besar maaa sbb suka-suka hati je bukak bisnes macam ni kat Muar..). But if Baskin Robin can survive in Muar, TF will have no problem surving also. hoho
Caius the Shadow no está en línea   Reply With Quote
Old May 13th, 2012, 12:21 AM   #200
daeng_jal
Registered User
 
daeng_jal's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: KL, Malacca
Posts: 4,204
Likes (Received): 202

image hosted on flickr


image hosted on flickr


http://flyingaloneisboring.blogspot.com/
__________________

hartal day and melaka maju 2010 day are my birthday, hope the gomen will make it a public holiday
daeng_jal no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 03:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu