|
|
| daily menu » news links | rate the banner | guess the satellite | guess the city | one on one |
|
|
#1 |
|
ძალა ერთობაშია
|
[Kielce] centrum
Pierwsza (z planowanych przeze mnie) część, mająca na celu przybliżenie wam centrum Kielc
fotki niestety nie są moje ale obiecuję, że kiedy następnym razem odwiedzę to miasto, porządnie je obfocę ![]() Część Pierwsza - Wzgórze Zamkowe: mapka przedstawianego obszaru (wzgórze zamkowe, ul Jana Pawła II, park miejski + ul. zamkowa): ![]() prezentowany obszar z lotu ptaka: ![]() Pałac Biskupów Krakowskich: ![]() widok od strony parku: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() znajdujace się u podnórza murów pałacu - źródełko Biruty: ![]() katedra: dzwonnica katedralna i plac przed katedrą: ![]() ![]() widok na dzwonnicę od strony miasta: ![]() wejście do parku miejskiego i sam park: ![]() ![]() ![]() ![]() muszla koncertowa: ![]() ptaszarnia w parku: ![]() muzeum sakralne przy ul. zamkowej (tyły pałacu Biskupów Krak.): ![]() ![]() ogródki piwne - również przy ulicy Zamkowej: znajdujący się w parku - Pałac Tomasza Zielińskiego: ![]() ![]() Baszta "Plotkarka": ![]() mury dawnego więzienia z okresu wojennego(?) - obecnie chyba również muzeum (ul. Zamkowa): Ulica Jana Pawła II przy której poza katedrą znajdują się: dawne gimnazjum: ![]() Kościół św. Trójcy: ![]() ![]() Seminarium Duchowne: ![]() Dawny dom inspektora gimnazjum: ![]() ![]() ![]() i sąsiadujący z nim "Dworek Laszczyków" - czyli "wioska w centrum miasta" ![]() ![]() ![]() dawny budynek sądu (obecnie chyba oddział NFZ )![]() i tak idąc od południa ul. Jana Pawła II znowu dochodzimy do placu katedralnego, przy którym znajdują się: dawny Dom Prepozytora: ![]() Probostwo Katedralne: ![]() dawna kanonia Tumlin: ![]() źródła (głównie): www.galeriaswietokrzyska.wici.info www.kielce.pl koniec części I
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
polak
|
No, no, narazie ładnie czekam na II część...
|
|
|
#3 |
|
Księżniczka ;*
|
Kiedyś byłem w Kielcach i pamiętam że wszędzie było pod górkę.... pamiętam górę w centrum miasta
... i pamiętam staw w parku (który jest na fotce) i pływały tam ładne czerwone ryby i odziwo nikt ich nie łowił
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Registered User
|
powiem więcej - miasto wygląda bardzo ładnie, a wyobrażałem je sobie jako zupełna dziurę (m.in dzięki błędnym opiniom w innych watkach)
pałac i katedra wyglądają tutaj bardzo ładnie, chciałbym jeszcze zobaczyć trochę widoków z lotu ptaka i tej ulicy ciągnącej się przec cale śrdomieście |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ძალა ერთობაშია
|
![]() proszę bardzo, 2 wątki z Kielcami z lotu ptaka: http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=326561 http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=275485 a druga część już się szykuje
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Człowiek Wschodu:-)
|
Quote:
A wracając do Kielc: w palacu jest oddzial Muzeum Narodowgo, gdzie można ogląddać jedną z najciekawszych w Polsce kolekcji malarstwa - w tym przypadku aurat polskiego, ale przede wszystkim warto pamiętać, ze jest to jedyny zachowany w oryginale z wnętrzami palac poslki z tej epoki. Wszystkie inne, albo są przebudowane po zniszczeniach, albo urządzone na nowo, stylizowane na tamte czasy, jak Wawel, gdzie stropy są wzorowane na zdjęciach z Podhorzec, a ściany wyłożono kurdybanami kupionymi z pewnego myśliwskiego palacykuw saksonii, podczas gdy w Kielcahc wszystko jest prawdziwe - i stropy z plafonami Dolabelli, i galeria portretów biskupów krakowskich w wielkiej sali itd. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Registered User
|
Przecież poza Pałacem Biskupów Krakowskich i jakimś kościołem na tych zdjęciach żadnego budynku nie ma. Na dodatek te zdjęcia takie średnio ładne. Kielce są brzydkie i te zdjęcia na pewno nie zmieniły mojego zdania o tym mieście
Rzeszów, Lwów, Tarnów, Ryga , Tallinn, Kraków - Piasek, Warszawa, Kowno, Wilno Troki, Druskienniki, Przemyśl Last edited by Jedrzej; May 2nd, 2006 at 09:09 PM. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Register User
|
świetne polskie miasto!!pierwszy raz widze szczwrze mówiąc kielce
ładnie ładnie
|
|
|
#9 |
|
ძალა ერთობაშია
|
Część II - ul. Sienkiewicza - czyli główny deptak miasta
fakty: długość: 1270 metrów najwyżej położone miejsce: kościół ewangelicki (299,64 m n.p.m.) najszersze miejsce: Sienkiewiczowska Dzieln. Mieszkaniowa (45 m) najwęższe miejsce: skrzyżowanie Sienkiewicza z Małą (12,2 m) Mapa ![]() widok ulicy z lotu ptaka (na obu zdjęciach ul. Sienkiewicza to ten główny prosty ciąg komunikacyjny): góra - dół: ![]() prawy górny róg - lewy dolny róg: ![]() kosciół ewangelicki - (skrzyżowanie z ul. Ewangelicką ) tu zaczyna się ul. Sienkiewicza ![]() dzień: ![]() ![]() ![]() noc: ![]() teatr im. St. Żeromskiego: ![]() skwer na skrzyżowaniu sienkiewicza/kapitulna: ![]() ![]() placyk na sienkiewce (pomiędzy ulicami Dużą a Małą ) ![]() Widok od strony ul. Kapitulnej w stronę ul. Planty ![]() skrzyzowanie z ul. Lesną mostek na Silnicy (na północ od sienkiewicza): skrzyżowanie ul. Sienkiewicza z ul. Paderewskiego ![]() poniżej fotki odcinka który pomiędzy ul Paderewskiego a dworcem PKP, ten fragment ulicy chyba nie był jeszcze prezentownay na SSC, obecnie jest on remontowany - powstanie tu również deptak (częśc ul. Paderewskiego również zostanie przerobiona na deptak): do niedawna wyglądało to tak: ![]() ![]() jak wygląda obecnie...??? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Registered User
|
znacznie lepiej!
![]() chyba uciąłeś języka Jędrzejowi |
|
|
|
|
|
#11 |
|
ძალა ერთობაშია
|
jeśli chodzi o pierwsza część, to taki jest charakter wzgórza zamkowego, które razem z parkiem tworzą oazę zieleni w centrum miasta,
a że według niektórych kielecka katedra to nie budynek...? hmmmm, to co ja na to poradzę?
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Subcarpathian
|
Jestem mile zaskoczony, bo niespodziewałem się, że jest w Kielcach tyle ciekawych miejsc. Samo miasto jest bardzo ładne, przejeżdżałem przez nie tylko raz i wywarło na mnie bardzo pozytywne wrażenie
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
oj tam, oj tam
|
ooo jak tam czysto jest
bardzo fajne miasto... hmm... dworzec pkp kończy główny ciąg handlowy? dobre miejsce na inwestycje
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
oj tam, oj tam
|
@łuki > masz może zdjęcia tego dworca i jego okolicy
tak tylko się pytam wcale nie z zawodowej ciekawości
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ძალა ერთობაშია
|
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
oj tam, oj tam
|
dziekuje bardzo za włożony trud w odszukanie zdjęć ![]() jeszcze takie pytanko czy to jest stary obiekt? (ten budynek dworca)
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
ძალა ერთობაშია
|
nie mogłem sie powstrzymać od dodania jeszcze paru fotek z sienkiewki:
Ławeczki przed kościołem ewangelickim: ![]() Letnie ogródki na deptaku: ![]() Rzeźba Jana Karskiego na moście na Silnicy: ![]() sienkiewka zimą: ![]() ![]() widok na remontowany obecnie (przerabiany na deptak) odcinek pomiedzy paderewskiego - pkp, w głebi widoczny dworzec: ![]() źródło: www.sienkiewicza.pl |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
ძალა ერთობაშია
|
Quote:
![]() zalezy co rozumiesz pod pojeciem "stary" czy np. 26 lat to stary? pzdr
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
famous as bizi :)
|
przyznam że też miałem inne wyobrażenie o tym mieście. ale teraz widze ze jest bardzo ok
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Registered User
|
zdecydowanie OK, nawet bardzo ładnie, fajnie, że osią miasta jest przecinający je wpoprzek deptak, swoiste centrum schadzkowe miasta, widać na zdjęciach, że jest tam ruch, wszystko żyje, do tego jeszcze panuje porządek i nie ma straszacych nieestetycznych banerów/billboardów
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| centrum, kielce, poland |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|