daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old February 23rd, 2012, 02:40 PM   #5981
nybyster
Hijau Kuning Tanah Airku
 
Join Date: May 2008
Posts: 726
Likes (Received): 34

Quote:
Originally Posted by Wan_TSK View Post
Thread alor setar yg paling sempoi...dah 300...kita kasi gegar.....
oit, jgn buat lawak nnt kena bambu dgn forumer dari bandar/bandaraya lain buat malu ja.....
yg JB/KK/Kuching dah masuk versi 2.0, 3.0 dah pun kita baru satu nih jaa.....
nybyster no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old February 23rd, 2012, 02:49 PM   #5982
Wan_TSK
Iwan
 
Wan_TSK's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Alor Setar,Sungai Petani,Jitra & Langkawi
Posts: 1,805
Likes (Received): 58

Quote:
Originally Posted by nybyster View Post
oit, jgn buat lawak nnt kena bambu dgn forumer dari bandar/bandaraya lain buat malu ja.....
yg JB/KK/Kuching dah masuk versi 2.0, 3.0 dah pun kita baru satu nih jaa.....

ala sekurang kurangnya kita da gak perkembangan kan walaupun 300 baru bg aku lg byk pada Sg Petani,Jitra Kulim ngan bandar lain dkt KEDAH nie..team JB/KK/KUCHING xleh kata pa dah depa mmg leh maju lg pada kita..sbb tu thread depa sampai versi 2.0,3.0 dah....
Wan_TSK no está en línea   Reply With Quote
Old February 23rd, 2012, 02:55 PM   #5983
Wan_TSK
Iwan
 
Wan_TSK's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Alor Setar,Sungai Petani,Jitra & Langkawi
Posts: 1,805
Likes (Received): 58

Apa perkembangan terkini pembangunan di ALOR SETAR nie.....cerciter,cerciter...
Wan_TSK no está en línea   Reply With Quote
Old February 23rd, 2012, 03:03 PM   #5984
mirzasyahmi
Lover Boy
 
mirzasyahmi's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Megat Dewa & Kodiang
Posts: 163
Likes (Received): 4

Quote:
Originally Posted by nybyster View Post
oit, jgn buat lawak nnt kena bambu dgn forumer dari bandar/bandaraya lain buat malu ja.....
yg JB/KK/Kuching dah masuk versi 2.0, 3.0 dah pun kita baru satu nih jaa.....
...eh, ada versi 2.0, 3.0 etc pula...tak tau pun....cuba cerita sikit, macamana tu?
mirzasyahmi no está en línea   Reply With Quote
Old February 23rd, 2012, 04:17 PM   #5985
UjaiDidida
we are the anarchi
 
UjaiDidida's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Kuala Lumpur Currently at: Johor Bahru From: Bandar Baru Bangi Favourite Food: Nasi Lemak
Posts: 6,293
Likes (Received): 1414

Quote:
Originally Posted by Wan_TSK View Post
Apa perkembangan terkini pembangunan di ALOR SETAR nie.....cerciter,cerciter...
kena la rajin2 cek balik previous posts dlm thread ni
__________________
WE WILL SAVE ARCHITECTURE
#TRUTHISAMACHINE
UjaiDidida está en línea ahora   Reply With Quote
Old February 23rd, 2012, 05:15 PM   #5986
bigwang
Registered User
 
bigwang's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 213
Likes (Received): 62

Quote:
Originally Posted by Zulhelmi View Post
Ini yang asal yg aku edit. pic by en emjay


Aku tak pernah ke Alor Setar tapi seriusly cantik dan kemas bandaraya Alor Setar ni...
bigwang no está en línea   Reply With Quote
Old February 23rd, 2012, 06:27 PM   #5987
Wan_TSK
Iwan
 
Wan_TSK's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Alor Setar,Sungai Petani,Jitra & Langkawi
Posts: 1,805
Likes (Received): 58

Quote:
Originally Posted by UjaiDidida View Post
kena la rajin2 cek balik previous posts dlm thread ni


I mmg follow forum nie yg i tahu apa perkembangan di ALOR SETAR nie:

.1. AMAN CENTRAL - Dah rata semua dah tempat tu...bangunan PTY dah hilang dari pandangan hampa semua..
.2. MYDIN MALL HYPERMARKET - Akan di buka di TAMAN SAGA...Maybe bln 3 nie..
.3. AMANSURI KONDO & 5 STAR HOTEL dah rata gak kawasan tu,cafeteria dkt belakang BINA DARULAMAN dah dirobohkan..bla nk start projek nie punx taw laa...
.4. STAR CENTRO - bln 6 baru nak jalan projek..
.5. D'TOUCH HAIR & SALON akan dibuka di Jalan Gangsa berhadapan JAMBATAN BANDARAYA ( dlu dpa panggil Jambatan Tambak Badak )
.6. Hotel 18 tingkat dkt depan TESCO baru buat bassment..xsiap2 lg,bla nk siap pun xtaw.
.7. BANK RAKYAT dkt Taman Rakyat berpindah berdekatan Sime Tyre.
.8. UKIR MALL dah mula operasi...Kopitiam dkt Sekolah Convent berpindah berdekatan UKIR MALL.
.9. Flyover Simpang Kuala sudah mula operasi..yg dkt Jalan Langgar,Bulatan Teluk Wanjah tu bla nak siap pun xtaw..sekian dari saya
Wan_TSK no está en línea   Reply With Quote
Old February 23rd, 2012, 06:43 PM   #5988
Zulhelmi
Registered User
 
Zulhelmi's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Alor Setar Metropolitan Area
Posts: 2,024
Likes (Received): 55

So berdasar pic kat atas, mai aku senaraikan mid to high rises of AS

Jalan Teluk Wanjah
- Wisma Prudential
- Bangunan Yasmeen tak silap aku ada office Malaysia-Thailand apa ntah
- ex-Wisma Perkeso (ada honda)
- Wisma Perkeso
- Bangunan Risda
- Menara Zakat

Downtown Alor Setar
-Menara SPPM
-Wisma PKNK
-Star Parade
-Wisma TNB
-The Regency Hotel
-Wisma KWSP-Peladang
-Kuarters PDRM (Blok 1 dan Blok 2)
-Wisma Kristal TM
-Kompleks MBAS
-Holiday Villa Hotel and Suites
-Bangunan ex-BSN (Pekan Rabu)
-Bangunan Tunku (UMNO)
-Bangunan Sultan Abdul Halim
-Wisma Sentosa (ex-Alor Ria)

Central
-Wisma Persekutuan
-Hotel Samila
-Hotel Grand Jubilee
-Sentosa Plaza
-Hotel Grand Crystal
-Sentosa Hotel
-Star City Hotel
-Putra Medical Centre
-Menara BDB

Tak termasuk dalam pic:
-Menara Alor Setar
-Wisma Kurnia

Under-construction tapi dalam area yang sama:
-Aman Central
-Bangunan PDRM
-Amansuri Residences

Tak kira lagi mid/high-rises lain luar CBD macam Bangunan Emum, Kedah Medical Centre, Hospital Sultanah Bahiyah etc dan yang under construction lagi macam hotel 18 tingkat @ Star City Mergong, Kompleks Tabung Haji etc.

p/s: Kompleks TH dah masuk 2nd floor ya.. cepat sungguh depa.
__________________
ALOR SETAR metro area
• Peace • Vibrant • Traditional • Beautiful • Fresh • Delicious • Friendly •
Zulhelmi no está en línea   Reply With Quote
Old February 23rd, 2012, 06:52 PM   #5989
pathoboy
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 686
Likes (Received): 4

Quote:
Originally Posted by bigwang View Post
Aku tak pernah ke Alor Setar tapi seriusly cantik dan kemas bandaraya Alor Setar ni...
Jemput la mai ke AS ni..cuti2 dtg la melancong ke sini..
pathoboy no está en línea   Reply With Quote
Old February 23rd, 2012, 07:23 PM   #5990
bigwang
Registered User
 
bigwang's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 213
Likes (Received): 62

Quote:
Originally Posted by pathoboy View Post
Jemput la mai ke AS ni..cuti2 dtg la melancong ke sini..
InsyaAllah tahun ni aku gi..

Baru perasan menara alor setar belum masuk dalam pic tu..
bigwang no está en línea   Reply With Quote
Old February 23rd, 2012, 07:41 PM   #5991
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 6,413
Likes (Received): 393

Quote:
Originally Posted by bigwang View Post
InsyaAllah tahun ni aku gi..

Baru perasan menara alor setar belum masuk dalam pic tu..

Menara Alor Setar tak masuk dlm gambar sebab gambar diambil dari menara lah
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old February 23rd, 2012, 07:47 PM   #5992
johan is
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sungai Petani, Alor Setar, KL
Posts: 6,413
Likes (Received): 393

Quote:
Originally Posted by Zulhelmi View Post
So berdasar pic kat atas, mai aku senaraikan mid to high rises of AS

Downtown Alor Setar
-Menara SPPM
-Wisma PKNK
-Star Parade
-Wisma TNB
-The Regency Hotel
-Wisma KWSP-Peladang
-Kuarters PDRM (Blok 1 dan Blok 2)
-Wisma Kristal TM
-Kompleks MBAS
-Holiday Villa Hotel and Suites
-Bangunan ex-BSN (Pekan Rabu)
-Bangunan Tunku (UMNO)
-Bangunan Sultan Abdul Halim
-Wisma Sentosa (ex-Alor Ria)
kat Downtown jangan lupa:
-Pekan Rabu
-Plaza Alor Setar
-Kedah Shopping Centre
-Bangunan UKIR
-Wisma Bernama atau Saera Tekstil

actually Menara Sentosa
johan is no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2012, 02:22 AM   #5993
amantpeace
I Heart Malaysia
 
amantpeace's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Petaling Jaya / Alor Setar
Posts: 504
Likes (Received): 59

New Kedah RTD Opens Doors

ALOR STAR: The new Kedah Road Transport Department (RTD) headquarters recently opened its doors offering convenience and comfort to its customers.

Situated on a 9.2ha land in Jalan Suka Menanti near the Alor Star Court Complex and Taman Jubli Emas recreational park, the building is strategically located and equipped with various facilities to enable customers to do their transactions in a conducive environment.

Transport Minister Datuk Seri Kong Cho Ha said the RM59.45 million complex was part of the Federal government initiatives andcontinuous commitment to provide quality service delivery to the public.

"Besides strategic location, the new premises is equipped with ample parking space and 54 service counters, an additional of 13 counters than the previous 41 at the old premises.

"I hope that with the new facilities, the staff can serve the customers better, while the customers will be able to do their transactions more comfortably," he said after officially opening the new complex recently.

The complex was built under the Ninth Malaysia Plan to replace the old building situated in a cramped and flood-prone area in Mergong.

The complex consists of an office block, an engineering block as well as staff quarters comprising a bungalow, two semi-detached houses and 32 apartment units. By Nadia Badarudin

Source: http://www.nst.com.my/streets/northe...-doors-1.51100
amantpeace no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2012, 05:52 AM   #5994
Zulhelmi
Registered User
 
Zulhelmi's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Alor Setar Metropolitan Area
Posts: 2,024
Likes (Received): 55

Quote:
Originally Posted by johan is View Post
kat Downtown jangan lupa:
-Pekan Rabu
-Plaza Alor Setar
-Kedah Shopping Centre
-Bangunan UKIR
-Wisma Bernama atau Saera Tekstil

actually Menara Sentosa
Banyak jugak ya mid to high rises kat AS ni. Kita kata xdak padahal tak perasan...
__________________
ALOR SETAR metro area
• Peace • Vibrant • Traditional • Beautiful • Fresh • Delicious • Friendly •
Zulhelmi no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2012, 08:51 AM   #5995
epitbest
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 23
Likes (Received): 0

Peniaga bakal hilang pendapatan

Oleh SAFINA RAMLI
utusankedah@utusan.com.my

KIRA-KIRA 30 peniaga makanan dan minuman di hadapan rumah kedai Taman PKNK, Alor Setar, bakal dirobohkan oleh Majlis Bandaraya Alor Setar.

ALOR SETAR 23 Feb. - Kira-kira 30 peniaga makanan dan minuman di Jalan Tun Razak di sini merayu agar Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) tidak merobohkan gerai mereka kerana bimbang kehilangan punca pendapatan.

Wakil peniaga di kawasan tersebut, Amir Zulkifli, 52, berkata, kebanyakan mereka yang berniaga di situ sejak 30 tahun lalu, menerima notis saman 16 Februari lepas daripada MBAS atas alasan mendirikan gerai daripada khemah.

"Pihak MBAS mengarahkan kami menukar khemah-khemah ini kepada payung atau mereka akan merobohkan khemah di tapak perniagaan kami," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Jalan Tun Razak semalam.

Berdasarkan notis tersebut, menurutnya, semalam merupakan tarikh akhir yang diberikan oleh MBAS kepada kami untuk merobohkan khemah tersebut.

"Kami tidak bersetuju dengan penggunaan payung untuk berniaga kerana tidak sesuai apabila hujan dan disebabkan faktor berkenaan MBAS diharap dapat memberi kelonggaran untuk berniaga menggunakan khemah sedia ada," jelasnya.

Seorang lagi peniaga, Roslinda Ali, 48, berkata, dia telah berniaga makanan dan minuman di kawasan itu sejak 12 tahun lepas dan bakal hilang punca pendapatan jika gerai sekarang dirobohkan.

"Gerai kami juga tidak menganggu lalu lintas di jalan ini dan saya berharap pihak MBAS akan menimbang semula arahan berkenaan," katanya.

Dalam pada itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Derga, Dr. Cheah Soon Hai ketika diminta mengulas mengenai masalah tersebut berkata, pihaknya akan berbincang dengan MBAS bagi mencari jalan penyelesaian.

"Saya simpati dengan nasib peniaga-peniaga di kawasan ini yang bakal kehilangan punca pendapatan jika gerai mereka dirobohkan.

"Saya akan berbincang dengan MBAS supaya jalan penyelesaian nanti akan memuaskan hati semua pihak," ujarnya.

sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/info...a&pg=wu_01.htm
epitbest no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2012, 09:09 AM   #5996
aiman27
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 33
Likes (Received): 1

gerai char kuew tew dan nasi tat depan secret recipe jitra pn dah kena roboh juga. kurg hapening la mlm2 kat area tu
aiman27 no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2012, 11:41 AM   #5997
dean87
kedahsejahtera
 
dean87's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: aor-kul
Posts: 5,228
Likes (Received): 2946

MADA bangunkan sistem pengairan di 128 blok

ALOR SETAR 23 Feb. - Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) akan membangunkan sistem pengairan tersier di 128 blok pengairan melibatkan keluasan 61,569 hektar sebagai antara usaha meningkatkan hasil padi di kawasan itu kepada lapan tan sehektar menjelang 2020.

Timbalan Pengurus Besar (Pertanian) MADA, Datuk Roslee Baharom berkata, bagi tujuan itu, 229 hektar kawasan yang terletak di dalam 11 blok pengairan telah dikenal pasti untuk pengambilan tanah.

Katanya, daripada jumlah tersebut, 121 hektar tanah telah mendapat kelulusan pengambilan tahun lepas.

"Seluas 6,673 hektar tanah yang terletak di dalam 34 blok pengairan yang berkeluasan 27,000 hektar pula telah dibuat penambahbaikan dan pemulihan infrastruktur," katanya di sini semalam.

Menurut Roslee, walaupun kualiti tanah di kawasan lembaga berkenaan pada umumnya baik dengan 60 peratus mempunyai kelas satu atau dua, kepadatan pengairan adalah rendah iaitu 18 meter bagi setiap hektar berbanding lebih 30 meter sehektar di jelapang padi lain.

Sehubungan itu, kata beliau, lembaga itu akan memperbaiki kepadatan pengairan dengan mengutamakan kawasan yang mempunyai potensi paling besar untuk mendapatkan hasil terbanyak.

Menurutnya, kini hanya 44 blok di MADA mempunyai pengairan tersier yang menyebabkan sesetengah kawasan mendapat air hanya selepas 30 hari.

"Padi merupakan tanaman yang amat bergantung kepada pengurusan air yang mana paras air mesti dikekalkan antara 50 dan 100 milimeter semasa tempoh tumbesaran antara 20 dan 90 hari.

"Oleh itu, kami bercadang memanjangkan terusan tersier hingga 128 blok menjelang 2020 sekali gus memperbaiki kepadatan pengairan sehingga 30 meter setiap hektar," katanya.
dean87 está en línea ahora   Reply With Quote
Old February 24th, 2012, 01:51 PM   #5998
Zulhelmi
Registered User
 
Zulhelmi's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Alor Setar Metropolitan Area
Posts: 2,024
Likes (Received): 55

Opening Soon!

Switch - Apple Premium Reseller @ AS Mall... Outlet ke-2 depa lepas bukak di Village Mall, SP. Aku nampak dah tempek kat lot kosong depan Body Shop.

Fuhh.. Reseller Apple ke-2 kt AS lepas iProduct @ Tesco Mergong.
__________________
ALOR SETAR metro area
• Peace • Vibrant • Traditional • Beautiful • Fresh • Delicious • Friendly •
Zulhelmi no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2012, 02:24 PM   #5999
pathoboy
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 686
Likes (Received): 4

Quote:
Originally Posted by Zulhelmi View Post
Opening Soon!

Switch - Apple Premium Reseller @ AS Mall... Outlet ke-2 depa lepas bukak di Village Mall, SP. Aku nampak dah tempek kat lot kosong depan Body Shop.

Fuhh.. Reseller Apple ke-2 kt AS lepas iProduct @ Tesco Mergong.
Mksd hang Switch ni buka outlet yang kedua di kedah?iproduct tu premium reseller jugak ka?sbb kt CP pn mcm ada 1 kedai apple je..
pathoboy no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2012, 02:30 PM   #6000
Zulhelmi
Registered User
 
Zulhelmi's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Alor Setar Metropolitan Area
Posts: 2,024
Likes (Received): 55

Quote:
Originally Posted by pathoboy View Post
Mksd hang Switch ni buka outlet yang kedua di kedah?iproduct tu premium reseller jugak ka?sbb kt CP pn mcm ada 1 kedai apple je..
Tengok iklan kt lot kedai tu mcm tu la. "Opening Soon Switch" Hmm.. Outlet ke-2 la kt Kedah.

iProduct tu mcm premium jgak la sbb dia bkk concept store. kt CP jual iPod saja x silap aku.

Haa... Td geng mengaji mak aku pi baca yaasin n tahlil kat Marrybrown bru bukak, kat mana aku xtau sebab mak aku x join.
__________________
ALOR SETAR metro area
• Peace • Vibrant • Traditional • Beautiful • Fresh • Delicious • Friendly •
Zulhelmi no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 09:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu